Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СПЕШНО ОБСЪЖДА УКРАИНСКИЯ ВЪПРОС
От Киев се иска политическа воля и напредък, за да бъде подписана спогодбата за асоцииране през ноември

София, 08 март 2013.- В сряда (13 март) Европейският парламент ще обсъжда украинския въпрос, съобщава "Українська правда". Предвижда се по него да докладва Катрин Ештън – Върховен представител на ЕС по външната политика и вицепрезидент на Европейската комисия. Заседанието е инициирано от Европейската народна партия и е свързано преди всичко с правосъдната система в Украйна.
През тази седмица по решение на Висш административен съд в Киев депутатът от опозицията Сергий Власенко е бил лишен от мандата си, защото уж е съвместявал работата във Върховната Рада с адвокатството си. Той е адвокат на Юлия Тимошенко, която излежава 7 г. присъда за "лош" газов договор с "Газпром". Съдът не е взел под внимание доказателствата на Власенко, че, съгласно справката на Лвивската адвокатската колегия, той вече не е член на колегията и брани интересите на пани Юлия просто като депутат.
А на 25 февруари в Брюксел се проведе заседанието ЕС – Украйна. Ръководството на Съюза разговаря с президента Виктор Янукович вместо 20 мин. цели два часа. От информацията, попаднала в Интернет, следва, че официален Киев до май трябва да покаже, че реформира държавата по стандартите на ЕС, за да може през ноември да подпише спогодбата за евроинтеграцията и зоната за свободна търговия. По-конкретно, има 19 точки, по които украинското ръководство трябва да покаже напредък. Става дума за правосъдната система, избирателния кодекс, бизнес климата и т.н.
Президентът Янукович публично заяви, че ще държи тези въпроси под контрол, защото евроинтеграцията за него е приоритет. Но ето че в Киев незаконно лишават от мандат законно избран депутат, което в ЕС оценявам като шамар за Европа. И затова ЕНП спешно свиква заседание в сряда, защото не вижда никаква политическа воля за реформи в Украйна, а всички обещания на Янукович, който авторитарно ръководи вся и всичко в страната, включително и съдилищата, са голословни.
Някои експерти даже допускат, че официален Киев иска да се асоцииране към ЕС в това състояние, в което е – с авторитарна власт, послушно правосъдие, контролирани медии, дефектна избирателна система, корупция. Но Европа не е съгласно, защото има свои ценности – законът е над всичко. Това правило, обаче, нищо не значи за Кремъл – Путин не спира да ухажва и зове Киев в своя т.н. Митнически съюз. Обещава, че ще намали цената на природния газ (сега украинците плащат $420 за 1000 куб. м) и че изгодата за БВП от членството в този съюз ще се изразява за Украйна в $6-7 млрд. годишно. С други думи, намеква Путин, вашата продукция не е потребна в Европа, а ние пък ще я купуваме – запазвате пазари, работни места, социална стабилност и т.н. Да, но това е краткосрочна перспектива, казват експертите. Защото новите технологии и, съответно, бъдеще, се намират на Запад, а не в Челябинск на Урал. За Путин е важно да вкара Украйна в един кюп с Русия, Беларус и Казахстан и да възроди мини-СССР, тъй като според него "разпадът на СССР е най-голямата трагедия на ХХ век". Впрочем, нищо ново. Още Ленин е писал, че украинският въпрос е най-главният въпрос за болшевишката революция. Но той е ламтял за украинското зърно, въглища, стомана. За Путин пък е важно, първо, геостратегическо разположение на Украйна, второ, нейната газотранспортна система (отпада "Южен поток" и инвестиция от $20 млрд.) и, трето, човешки потенциал. Със своите 140 млн. Раша е за никъде. Съвсем друго – плюс почти 50 млн. украинци.
Какво се крие зад 9-часовите разговори до късна доба на 4 срещу 5 март между Путин и Янукович в Завидово, не се знае? Но като че ли е очевидно, че украинският президент ще продължи да лавира между Запада и Изтока и да извлича дивиденти. Но тази политика едва ли е безперспективна. Още повече, че социологическите проучвания сочат, че в Украйна вече има повече привърженици на ЕС (52%), отколкото на Митническия съюз (41%). А и украинските олигарси живеят и кътат парите си не във "Внешторгбанк" в Москва, а в Швейцария. Затова външната политика на Янукович – да съдиш върху два стола, е много странна. Рано или късно официален Киев трябва да каже, накъде върви.
Край на тези лутания може да има през 2015 г. Тогава украинците ще избират нов държавен глава. Янукович и обкръжението му, което хората наричат "Сім’я" ("Семейство"), се целят за втори президентски мандат. Но проучванията сочат, че на балотажа който и да е от опозицията – Арсений Яценюк (сега замества Тимошенко) или Виталий Кличко (УДАР), ще го бият – първият със 7%, а вторият – с цели 19% разлика. И двамата са проевропейски настроени. А загуби ли Янукович, ще трябва или да бяга, или го чака съдбата на Тимошенко – ще отговаря поне за това, че през 2010 г. в замяна на уж по-евтин газ (което, де-факто, не стана) разреши руският Черноморски флот да остане в Севастопол още 25 г. (през 2017 г. той е трябвало да се премести в Новоросийск), или че е предал газовата "тръба" на "Газпром".
Тези дни в."Die Welt" написа, че на пътя на Украйна към Европа има три препятствия.
Първият фактор е Русия. Тя с всички сили се опитва да спре разширяване на влиянието на ЕС на Изток и, следователно, противодейства на укрепване на демокрацията и принципите на правова държава. За да попречи на украинската евроинтеграция, Москва прибягва към различни методи, включително заплахи, като един от инструментите е шантажът с природен газ.
Вторият фактор, признава изданието, е скептичното отношение на ЕС, който като че ли не е сигурен дали Украйна ще отговаря на държавно-правните изисквания като партньор.
Третият фактор е украинската опозиция, по-точно, отделни нейни представители, осъдени по политически мотиви.
Правилно е написано. Но ако има политическа воля, а не лавиране между двата полюса и протакване, то през ноември във Вилнюс по време на срещата на върха на ЕС "Източно партньорство" Украйна най-сетне ще направи сериозна крачка да се отърве от руската орбита и Янукович може да стане герой. В противен случай той ще се превърна в Лукашенко с международен "червен картон", а Украйна – в Беларус. Впрочем, за последното не сме сигурни. Защото Украйна има своя Западна Украйна и славни традиции в въоръжена борба с болшевизма от 1944 г. та чак до края на 50-те години на ХХ век.(УБВести)

    


НАКЪДЕ ЩЕ ЗАВИЕ УКРАЙНА – КЪМ ЕВРОПА ИЛИ КЪМ РУСИЯ?>>>


БЛАГОДАРИМ НА ЖИТЕЛИТЕ НА ДОНБАС...>>>