Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 УКРАИНСКИЯТ ПОЛИТОЛОГ ОТГОВАРЯ НА КРИСТИАН ВИГЕНИН
Киев, 16 декември 2012.- Преди няколко дни българският евродепутат социалист Кристиан Вигенин (на снимката) предложи Европейският парламент да включи в резолюцията за Украйна текст, в който се призова да се бойкотира украинската партия "Свобода". Защо? Защото е била националистическа и дори ксенофобска. Ето какво конкретно предлага Вигенин:
"(Европарламент) е обезпокоен от нарастване на националистически настроения в Украйна, което се изразява в подкрепата на партията "Свобода", която е една от две нови партии, влезли във Върховната Рада... (Европарламент) напомня, че расистките, антисемитските и ксенофобските възгледи противоречат на фундаменталните ценности и принципи на ЕС, и затова призовава продемократичните партии във Върховната Рада да не взаимодействат, да не подкрепят и да не формират коалиция с тази партия".
Между другото, предложението на депутата от Европейската народна партия Михаел Галер пасажът на Вигенин да бъде допълнен с "да не се взаимодейства и с комунистическата партия на Украйна" (във Върховната Рада тя има 32 депутати) не намери подкрепа сред социалистите.
"УБВести" напомнят, че на последните парламентарни избори (28 октомври) "Свобода" спечели над 10% от гласовете и има във Върховната Рада 37 депутати. И дори нейният депутат стана заместник-председател на парламента.
Позицията на другаря Вигенин, за когото българският Интернет пише доста пикантни истории, накара украинския политолог Олексий Гаран да напише в "Українська правда" следното:

СЪВЕТИ НА ЕВРОДЕПУТАТИТЕ И "СВОБОДА"
Най-напред ще напомня, първо, че не съм привърженик на "Свобода", и второ, че управляващата в Украйна партия "Региони на Украйна" се стреми да другарува с Партията на европейските социалисти и нейната група в Европейския парламент.
Та на въпроса. Резолюцията, предложена от българския евродепутат, е изключително политтехнологична стъпка, която цели да дискредитира и да разцепи украинската демократична опозиция...
Що се отнася до феномена на"Свобода", то европейците едва ли ще го разберат, защото в главите им не може да се побере това, как езикът и културата на един народ могат бъдат дискредитирани в собствена държава. А именно Украйна е такава държава. Българският депутат едва ли може да си представи българският език да бъде дискредитират в полза на турския. Същото се отнася и към поляците, чехите, немците, французите, защото основните европейски нации отдавна са си извоювали това и са забравили за подобни проблеми. Но такава дискриминации съществува в Украйна. Ксенофобската е позиция на мнозина депутати от управляващата партия и техните съюзници – комунисти, гласували за нов (стар) премиер – представител на "антинародния и олигархичен режим". И тъкмо това създава прекрасна почва за "Свобода".
А "Свобода" сега е на кръстопът. За да стъпи върху здравия патриотизъм, тя трябва да се дистанцира от реториката, обидна за други етноси...(УБВести)

 

    


ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ - 2012!

УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ
>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ