Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 БЛАГОДАРИМ НА ЖИТЕЛИТЕ НА ДОНБАС...
Срещата на върха Украйна-ЕС почти се провали, Москва ликува

София, 20 декември 2011.- Вчера Украйна щеше да стане част от Европа. Но, уви, не стана. Височайшите представители на ЕС и Украйна нищо не подписаха или парафираха. Само заявиха, че преговорите успешно приключиха. Герман ван Ромпей – председател на Европейския съвет, и Жозе Мануел Барозу – председател на Европейската комисия, призоваха Киев да спазва ценностите на Европа и тогава всичко ще е ок. А Виктор Янукович – президент на Украйна, се оплака, колко трудно се преговаря с Москва по газовата тема, и с това намекна на Брюксел, че не е лошо Европа да помогне на Украйна като член на Европейската енергийна харта в контактите й с "Газпром", сиреч, с Кремъл. Но намекът не беше чут. Господин Барозу само заяви, че украинско-руският газов проблем не трябва да влияе върху доставките на газ за Европа. Сиреч, оправяйте се сами. Москва ликува!
Но Украйна сама си е виновна. Демократичната Европа не иска да приема в редовете си, дори в асоциирани редове, страна, в която има преследвания по политически причини, свободата на словото куца, а съдебната система обслужва властта. Лидерът на опозицията Юлия Тимошенко, чиято партия е член на Европейската народна партия, е осъдена на 7 г. затвор, а срещу още един лидер на "оранжевата" революция Юрий Луценко се води следствие. Европа иска те не само да бъдат освободени, но и да участват в следващите парламентарни избори през октомври 2012 г.
Президентът Виктор Янукович, очевидно, не можа да надмогне своето "его" на бивш затворник. Той продължава да гони Тимошенко, която на президентските избори загуби от него само с 3,5%, и то до дупка. И с това сложи край на европерспективата на цял един народ – 46 млн. души. Поне засега. Защото отговорът, че той не може да влияе върху съдебната система, тя била независима – е повече от лицемерен.
След като дойде на власт, Янукович със съпартийците си от "Региони на Украйна" изнасили най-напред Върховната Рада и за сметка на "люспи" от парламентарните групи на Тимошенко и Виктор Юшченко си създаде мнозинство, което с юридически хватки отмени поправките към Конституцията от 2004 г. и върна страната към Конституцията от 1996 г. А според нея, Украйна е президентска република. После дойде ред на Конституционния съд, който сметна това връщане назад за напълно конституционно, въпреки че същите магистрати през 2005 г. отказаха същото на тогавашния президент Виктор Юшченко. Тоест, сега в Украйна държавен глава и беси, и коли! Така че Янукович има всички лостове, за да повлияе върху съдебния процес против Тимошенко и да вкара Украйна в Европа. Но не го направи!
И е поредното лицемерие от неговата страна, че в договора за асоцииране трябва да бъде вписана годината, през която Украйна да стане пълноправен член на ЕС. Брюксел не желае да се обвързва с нещо подобно. Но, вероятно, на официален Киев е нужна причината, поради която да се обърне с гръб към Европа и да тръгне към... Евроазиатския съюз на Путин.
Но Европа постъпи мъдро. Брюксел намери формулата, с която да удовлетвори Киев. В проектодоговора за асоцииране е вкарана фразата, че Украйна е "европейска страна". А според Лисабонския протокол, всяка европейска страна може да бъде член на ЕС. С други думи, топката отново остава при Янукович.
Днес, на 20 декември, Виктор Янукович заедно с премиера Микола Азаров заминават за Москва. Там, безусловно, чрез газ ще ги насилва товарищ Путин-Медведев. Ще ги притиска така, както през януари 2009 г. е притискал Тимошенко, която на фона на замръзващата Европа най-накрая се разпореди да бъде подписан договор с "Газпром". Неизгоден договор. Затова я съдят сега. Но ако Янукович-Азаров допуснат руския монополист към украинската газотранспортна система, то утре, когато на власт ще дойде опозицията, те ще бъдат съдени за предателство на националните интереси. Защото Украйна тотално ще легне под Москва. Впрочем, Янукович и сие вече има за какво да бъдат съдени: през пролетта на 2010 г. той в строга секретност се договори к Кремъл руският Черноморски флот на остана в Севастопол с още 25 г., вместо да се омита през 2017 г. И се договори уж за по-евтин със $100 газ. Но, както се оказа, газовият проблем остава – "синьото" гориво вече струва $400 (както в Германия). Но сега Москва, за да отстъпи, иска още и "тръбата"!
Понякога човек се чуди: как преговорят тези хора, кой ги съветва, какво най-накрая подписват? Свободни ли са те в действията си или КГБ има досие за всеки от тях и в нужния момент го вади? Чии интереси те бранят?
19 декември 2011 г. щеше да стане исторически ден за Украйна, ако беше парафиран договорът за асоцииране с ЕС и споразумението за Зоната за свободна търговия, а Виктор Янукович да влезе в историята като евроинтегратор на страната и да стане любимец на младото поколение, което не помни СССР. И не само на тях - около 60% от укаринците са за ЕС. Но, уви! Той, очевидно, остана в миналото, с мислене за директор на автобаза в родния, граничащ с Русия, Донбас. Скоро може би и никой свестен държавник няма да иска да се вижда с него...
Впрочем, оптимистите казват, че всичко може да се уреди или през януари 2012 г., или пък след парламентарните избори през октомври догодина. Само че песимистите виждат друг сценарий: заради евтин газ (Киев иска $200) за битовия сектор и олихарсите от химическата промишленост и металургията – спонсори на властта, Върховната Рада променя законодателството така, че "тръбата" се продава (сега това е забранено законодателно) на "Газпром" (по примера на братската Беларус) и руснаците получават правото да оперират на вътрешния пазар в Украйна, и то без никакво европейско участие. Според "КомерсантЪ", именно за това настоява Кремъл. Ако това се случи, Москва де-факто ще контролира цялата украинска икономика и даже топлината в апартаментите на украинците. Защото зависимостта на Украйна от руските газови доставки възлиза на 70%. В Западна Европа тя е 25-30%. При това положение за какъв суверенитет може да се говори...
Веднъж Збигнев Бжезински е казал, че без Украйна Русия не може да бъде империя. А стремежът на Путин е ясен: напред, към нов СССР! Липсва му само едно звено – Украйна. Само че как тогава ще се чувстват родните олигарси (на фона на руските) – не е ли по-добре да бъдещ пръв на село, отколкото последен в града? Или, най-вероятно, те всички вече са си изградили Европа за себе си кой в Австрия, кой в Швейцария, кой в Англия.
Тогава защо се чудим, че по стадионите на Украйна запалянковците, предимно тези, които не помнят СССР, задружно скандират: "Благодарим на жителите на Донбас, за президента п.....с!"
Иван Котуш

 

    

НАКЪДЕ ЩЕ ЗАВИЕ УКРАЙНА – КЪМ ЕВРОПА ИЛИ КЪМ РУСИЯ?>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>


ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ