Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ПУТИН УНИЗИ УКРАЙНА, ОФИЦИАЛЕН КИЕВ НЕ КОМЕНТИРА
Киев, 20 декември 2010.- Ние щяхме да победим фашистката Германия и без Украйна, защото ние сме страна-победител. "Спечелихме тази война за сметка на индустриалните ресурси на Русия", - това заяви руският премиер Владимир Путин, общувайки с народа си на 16 декември.
Владимир Путин шамароса официален Киев
По този начин Путин шамароса Украйна, особено новата власт начело с президента Виктор Янукович, която се смята за проруската. Официален Киев отказа да коментира изказването на руския лидер, с което предизвика вълна от недоволство дори на държавния телеканал, да не говорим за Интернет. Дискусията, която се разгърна в украинското общество, повдига следните въпроси: защо тогава заедно празнувахме 65 г. от Победата, защо ще правим общ учебник по история, защо трябва да заличаваме паметта на бандеровците, воювали както против фашистите, така и против НКВД, и, основен въпрос – за какво са загинали през Втората световна война милиони украинци?
А фактите са следните.
Във Втората световна война участват 7 млн. войници и офицери от Украйна, като над 3,5 млн. от тях загиват. Над 280 хил. украинци участват в партизанско движение. От 15 фронта, съществували през войната, осем от тях оглавяват генерали и маршали от Украйна, а именно: Йосип Апанасенко, Михайло Кирпонос, Семен Тимошенко, Андрий Еременко, Федир Костенко, Иван Черняховский, Родион Малиновский, Якив Черевиченко. Украинецът Федир Зинченко е първи комендант на Райхстаг. Украинецът генерал-лейтенант Кузма Деревянко от името на СССР подписва акт за капитулацията на фашистката Германия. През Втората световна война от 11,5 хил. съветски воини, удостоени със звание "Герой на Съветския съюз", 2069 са украинци (всеки пети). От 104 души, станали два пъти "Герой на Съветския съюз", 29 са украинци (всеки трети).
Украинските медии цитират и маршал Георгий Жуков, който през ноември 1943 г. за щурма на Киев реши да мобилизира и украинците от териториите, доскоро били под немската окупация. На въпрос, че те не са обучени, нямат оръжие и съответно облекло, Жуков отговори: "Колкото повече хохли се удавят в Днепър, толкова по-малко ще изпращаме след войната в Сибир". На тези хора, облечени в цивилни дрехи, са давали по една... тухла и пускали да форсират Днепър срещу немските картечници. Почти всички те, а става дума за 300 хил. души, за са гинали.
Изказването на Путин може да се сложи в един ред с изказването на Жуков, който е мразил всичко украинско.
И още един момент: за руски индустриален потенциал. Много от заводите, започнали да работят в Урал, са били демонтирани в Украйна. В един от тях, например, Харковски завод, произвеждат танкове.
Казаното от Путин не е случайност. Затова официален Киев трябва да се замисля, с кого си има работа. Защото по време на същото общуване с народа си руският премиер сподели, че руският бизнес купува активи в Украйна и че Русия има там голям интерес там.
С остър протест в Украйна против изказването на Путин излязоха само организациите на ветераните и опозицията.(УБВести)
Още по темата:
ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА: "МЫ ЗА ЦЕНОЙ НЕ ПОСТОИМ!"
КОЙ Е ИЗДИГНАЛ ЗНАМЕТО НА ПОБЕДАТА В БЕРЛИН?
   

НАТО КЛЕКНА ПРЕД РУСИЯ, ОТКАЗВА ДА ПОКАНИ УКРАЙНА И ГРУЗИЯ>>>


"НОВИНАР": ЧИЙ Е ОСТРОВ ЗМЕИНИЙ – НА КИЕВ ИЛИ БУКУРЕЩ?
>>>