БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

 

 
КОМЕНТАР

УКРАЙНА И РУСИЯ СА НА РЪБА НА ВОЕНЕН КОНФЛИКТ
Депутатите от Върховната Рада призовават страната да възстанови ядрения си потенциал
София, 23 октомври 2003.- Вчера украинският президент Леони Кучма прекъсна посещението си в Бразилия поради изостряне на ситуацията в Керченския пролив, съобщи "Українська правда". Днес той посети конфликтния остров Тузла, до който руснаците вече един месец изграждат 4-метрова дига. Между нея и острова остават само 100 м. Киев смята, че с това се нарушава украинската граница. За Украйна тя минава по средата на пролива. Русия пък иска границата да минава по-близо до украинския бряг.
За съжаление, държавният договор за границата между двете страни, подписан през януари 2003 г., остави висящ въпроса за прокарване на границата в Азовско море. Според Киев, морето трябва да получи статут на международно, докато за Москва е по-изгодно то да бъде вътрешно море. Желанието на руснаците е да не плащат на Украйна ($2 млн. годишно) за преминаване на руските кораби през пролива. Приходите на Киев от него възлизат на $200 млн. всяка година. Освен това, в акваторията на морето, която се пада на Украйна, са открити над 120 големи и малки нефтени и газови находища. С една думи, този, който контролира Тузла, ще контролира и пролива, а и 2/3 от Азовско море, които се полагат на Украйна след разпадането на СССР през 1991 г.
В началото на седмицата Украйна започна военно-морски учения в района на Тузла с участие на авиацията, корабите и спецчастите. Преди три дни два украински военни катера са арестували един руски граждански кораб като нарушител на границата. С действията си Киев е искал да подчертае, че е настроен решително.
Вчера Русия се съгласи да спре изграждането на дигата. За утре в Москва са насрочени преговори между делегациите на двете страни. Украинската се ръководи от премиера Виктор Янукович.
Същевременно Върховната Рада - парламентът на Украйна, остро осъди действията на Русия и Керченския пролив и се обърна към Съвета за сигурност на ООН, ОССЕ, Международния съд за помощ. Депутатите напомниха, че през 1994 г., когато Киев се съгласи доброволно да унищожи атомния си арсенал, САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия са гарантирали териториалната цялост на Украйна. Групата народни представители от десницата дори предложи страната отново да се превърне в ядрена сила, за да я уважават. Твърди се, че Западът трябва да озапти Русия, която продължава да смята постсъветското пространство за сфера на своето влияние. Десницата предлага Украйна да стане член на НАТО и по този начин (чл.5 от договора на алианса) да бъде защитена от руската и всякаква друга агресия. Лидерът на "Наша Украйна" Виктор Юшченко нарече украинския президент "лакей" на Москва, който е неспособен да отстоява националните интереси.
Вашингтон призова Киев и Москва спокойно да решат конфликта, а НАТО се дистанцира от проблема изцяло. Засега само Канада официално подкрепи украинците. Ако конфликтът се задълбочи, е възможен и военен сблъсък, смятат някои анализатори.
Интересното е, че самите украинци не искат да воюват за територията си. В Донецк само 18% са готови да бранят Тузла, в Лвив - 16,5%, в Киев - 12,1%, а в Симферопол - 3,6%. Същевременно, допитването на радио "Эхо Москвы" показва, че за 82% от руснаците островът Тузла е по-важен от добросъседските отношения с Украйна.(БУВести)

Нашата справка: Остров Тузла се намира в Керченския пролив. Широк е 500 м и е дълъг 7 км. Появява се в началото на ХХ в. след силна буря в Керченския пролив. На 7 януари 1941 г. административно той е присъединен към Крим, а от 18 февруари 1954 г. въз основа на указ на Върховния съвет на СССР Крим заедно с остров Тузла стават украински.
Вероятни проблеми на Украйна със съседите й: Румъния претендира към остров Змииний в Черно море, а Молдова - на част от територията, на която е построена украинската Днистровска водна централа.
Между другото, през 1968 г. между СССР и Китай възниква конфликт за остров Дамански. Москва решава проблема много просто - с установките за залпов огън "Град" тя направо го изтрива от лицето на земята. "Нет острова - нет проблемы".