Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 БЪЛГАРИЯ СИ ВКАРА АВТОГОЛ: ОЧАКВА СЕ ОТЛИВ НА УКРАИНСКИТЕ ТУРИСТИ
БАТА, БХАА и туроператорите ще искат среща с премиера Бойко Борисов

София, 31 март 2012.- До преди няколко дни от украинските туроператори, работещи с България, взимаха за българска виза 35 евро за възрастен човек, а за дете и пенсионер тя беше безплатна. Тепърва, както научиха "УБВести", всички тези визи ще струват 55 евро. Защо? Защото онзи ден министър Николай Младенов подписа с аутсорсинговата индийска компания VFS Global рамково споразумение, според което визите вече ще издават не консулствата на България в Киев и Одеса, а тази компания в офиса си в Киев. С други думи, г-н Младенов уреди един посредник.
И тази новина пристигна в Киев тъкмо в разгара на традиционното пролетно туристическо изложение, по време на което българските туристически компании се рекламират и сключват договори с украинските си колеги. Изненадани бяха дори девойките на щанда на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, както и представителите на българското посолство. Подготовката на споразумението с VFS Global като че ли премина в строга секретност и, учудващо, стана факт именно сега, през март, когато доста фирми вече са резервирали места за чартъри и в хотели в България, сключили са договори с транспортни компании (от Западна Украйна, например, до Созопол туристите пътуват само с автобуси).
Осведомени казват, че по този начин МВнР ще направи известна икономия на заплатите на служителите в консулствата си. Например, в Киев персоналът от 4 души ще се съкрати на двама, и ако тези двама съкратени получават месечно, да речем, по $1000, то за една година външното ще спести в Украйна $24 хил.
А сега няколко други числа. Според Националния статистически институт, през 2011 г. България е посетена почти от 300 хил. украинци, като само през юли и август – от 100 хил. Вероятно, толкова визи са издали и българските консулски служби в Киев и Одеса. С други думи, София прибра от украинците най-малко 10 млн. евро и то само от визи и то само за една година. Да не говорим, колко украинците са похарчили за хотели, кръчми и други услуги, които в изобилие предлага българското Черноморие. Практиката сочи, че чуждестранният турист обикновено оставя тук не по-малко от $500. Да вземем само тези 100 хил., дошли през най-активния туристически сезон. От тях местният туризъм е спечелил не по-малко от $50 млн.
А сега да видим, какво може да загуби българската държава? Да загуби от това, че средностатистическият украинец, който обикновено посещава не Бахамите или Малдините, а Слънчев бряг или Златни пясъци, не пожелае да плати 20 евро отгоре за българската виза. Защото ще му излезе по-скъпо – първо, второ – той не обича неприятно да го изненадват и след Оранжевата революция държи на свободата си, и трето – Турция, Хърватия, Черна гора и Македония са въвели или въвеждат безвизов режим с Украйна, а за Гърция визата остава 35 евро, защото, за разлика от България, Атина работи без посредници и тази година, след като се озова почти пред фалит, ще се постарае да привлече колкото може повече чуждестранни туристи, включително и от Украйна.
Експертите в бранша в Киев прогнозират, че трябва да се очаква отлив от желаещите да посетят България това лято и то най-малко с 50%. А това означава, че държавата може да загуби от визите 5 млн. евро, а туризмът като цяло – $25-30 млн. Но пък външното ще спести няколко десетки хиляди долари от съкратените служители в консулствата си в Украйна. Може би ще спечелят и тези украинци, които сами тръгват за България. Но организираният туризъм, т.е. тези, които купуват пакетни услуги за почивка в курортите и хотели в България, определено ще загубят.
Някой може да възрази, че, ето, в Русия схемата с компанията VFS Global проработи. А и още над 30 страни имат договори с индусите, включително Белгия и Франция. Първо, до Брюксел или Париж украинецът със семейството си не ходи да почива. И второ - Украйна не е Русия. Благодарение на цените на петрола и природния газ стандартът там е малко по-висок, а и по известни причини руското гражданско общество не е толкова развито, както е в Украйна, и там всички решения отгоре се приемат без коментар и покорно.
"УБВести" разполагат с информация, че българските туроператори, работещи с Украйна, след консултация с ръководството на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХАА), възнамеряват да се обърнат към премиера Бойко Борисов с молба да не убива нещо, което успешно работи, сиреч, да спаси кокошката, която носи "златни" яйца за държавата. Обръщението е подписано от над 30 фирми. То се подкрепя и от украинските туроператори, включително от Туристическата асоциация на Украйна. Тяхната цел е една – да спасят сезона!
Васил Жукивский

 

    


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ІV ВСЕСВІТНІЙ ФОРУМ УКРАЇНЦІВ - репортаж, виступи, інтерв'ю, огляд мас-медіа, фоторепортаж, враження>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ