Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 In memoriam

ПОЧИНА д-р ЗИНОВИЙ БУБНЯК
Днес, 19 април 2013 г., в София, във Военната болница, след неочаквано боледуване почина д-р Зиновий Бубняк – един от най-активните членове на Дружеството "Мати – Украйна" и Сдружението на украинските организации в България "Мати – Украйна". Отиде си един истински украинец, прекрасен лекар-кардиолог, деен участник и постоянен делегат от България в Националния конгрес на кардиолозите в Украйна. Отиде си един всеотдаен приятел.
Почивайте в мир, пане Зиновию!
Поклонението ще се състои в Ритуалната зала на Централните софийски гробища на 24 април, сряда, 2013 г. от 12:00.

ЖИТЕЙСКИ ПЪТ НА д-р ЗИНОВИЙ БУБНЯК
Полковник, д.м.н. д-р Зиновий Бубняк е роден на 28 ноември 1941 г. в гр.Загуж, Полша. Украинец е. След края на Втората световна война семейството му се мести в Украйна. Майка му умира рано. Учи във вечерно училище, защото през деня се налага да работи в завод. После следва медицина в престижния Лвовски медицински институт (сега - Лвовски национален медицински университет "Данило Галицкий"), който завършва с отличие, и става военен лекар.
Пан Зиновий се жени за Донка Александрова и от 1971 година живее в България. Има един син – Владимир Бубняк.
Д-р Зиновий Бубняк първо работи в болницата във Велико Търново, а после защитава докторантура в Медицинска академия в София. Близо 40 г. работи в МВР болница в София, повечето от които като началник на отделение "Функционална диагностика". Преди няколко години той се пенсионира, но до последно работеше в болницата.
Пан Зиновий бе изцяло отдаден на своята работа. Беше изключителен професионалист. Работеше с най-съвременна апаратура, за чието набавяне за отделението и болницата отдаваше много енергия и организационен талант.  Постоянно се усъвършенстваше като следеше и изучаваше най-новите методи и лекарства за лечение. До последно учеше английски, за да бъде в крак с новостите в медицината. Постоянно участваше с интересни доклади в Националните конгреси на кардиолозите в родната му Украйна.
Казват, че д-р Бубняк беше толкова точен, че по него можеха да си сверяват часовника, въпреки че рядко носеше часовник. Пан Зиновий беше добър и честен, живееше много скромно. Беше много отзивчив и готов да помогне на всеки. Никога не е ламтял за богатство и слава. Водеше изключително здравословен начин на живот – сякаш истинска илюстрация на медицинските съвети. През последните години обичаше да пътува в чужбина, за да си навакса, че през живота си не е могъл да пътува. Последното му пътуване, планирано за Испания, остана неосъществено...
Той много се гордееше, че съпругата му е професор в Софийския университет Св.Климент Охридски, а синът им е дипломат и доктор на науките.

Тази снимка е направена на 2 юни 2009 г., пред паметника на Тарас Шевченко на пл."Възраждане" в София. Тогава, ние, украинците от "Мати - Украйна", положихме цветя пред паметника на Христо Ботев, а после – от другата страна на булеварда "Александър Стамболийски", и пред паметника на Тарас Шевченко. Както винаги, сред нас беше и пан Зиновий.

    


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ