Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ПРИКЛЮЧИХА ДНИТЕ НА УКРАИНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ
Известният украински поет Дмитро Павличко чете на български "Жив е той, жив е!"

София, 22 март 2013.- Днес приключиха Дните на украинската култура в България. Приключиха с поетичната вечер в кафенето на Столичната библиотека. Но за това - по-късно.
Стартът на украинската културна седмица в България беше даден на 19 март, вторник, от 20:00 ч. в зала №1 на НДК с концерта на феноменалния и световно известен танцов състав "Павло Вирский". И че той е №1 в Украйна, се убедиха около 2 хил. души, закупили скъпите билети от 20 до 50 лв. (според "УБВести", това беше грешка на организаторите – билетите трябваше да бъдат от 5-10 лв. или концертът да бъде със свободен вход – нали се е търсил имиджев ефект, а не комерсиален?).
”Под звездите ти светли израствам крилат,
щом на Днепър водите спокойно текат,
щом горите на плачат, а светло шумят.
И прелива се в мен
твойто утро сияйно,
о, Родино ми древна,
моя майко Украйно!”

С тези стихове на Микола Сингаивский в превод на Захари Иванов официално започнаха Дните в НДК. Министърът на културата на България Владимир Пенев лично не уважи събитието, но прати своя заместник – Мила Сантева, която прочете посланието му. "Нашите народи обединява духовна и културна близост, взаимна симпатия и стремеж към тясно общуване и сътрудничество" – четем в посланието на министъра.
Украинският културен министър Леонид Новохватко също, както неговия български колега, изпрати послание: "Украинският и българският народ са близки не само със своя славянски произход, етническа и езикова близост, но и с обща историческа съдба, многовековни отношения в религиозен, културен и обществено-политически живот", - твърди пан Новохватко, и е прав (някои – 500 г. под турско, някои – над 300 г. под руско иго).
"Убеден съм, че Дните ще се превърнат във важно културно събитие в България, ще спомогнат за задълбочаване на сътрудничеството между нашите държави в културно-хуманитарната сфера, за укрепване на традиционно приятелски отношения между украинския и българския народ, ще съдействат българите по-добре да опознаят културата на Украйна", - това каза в словото си посланикът на Украйна Микола Балтажи. Той сподели още, че украинската култура е неразделна част от европейската култура и е убеден, че през ноември тази година Украйна и ЕС ще подпишат спогодбата за асоцииране, която значително ще насърчи контактите между нашите две страни във всички сфери.
Пан посланикът спомена още много важно нещо: кои са спонсорите на Дните? Ще споменем и ние, защото, първо, те са малко (за разлика от някои други, които имат тук "пета колона"), и второ, без тях сме за никъде. Това са компаниите "РУА груп" (Виктор Демянюк), "Приста оил" (Пламен Бобоков – почетен консул на Украйна в Русе) и "Роза импекс" (Димитър Георгиев – почетен консул на Украйна в Пловдив).
Ансамбълът "Павло Вирский" пристигна в София с три автобуса и в пълен състав и представи пълната си програма. Концертът продължи почти два часа. Присъстващите останаха много доволни. Почти след всяко изпълнение се чуваше "Браво!" Предлагаме ви няколко снимки и ВИДЕО от последните минути на проявата.

Снимка: Васил Жукивский


Снимка: фотограф Богдан Стойко


Снимка: Васил Жукивский


Снимка: Васил Жукивский

Снимка: Васил Жукивский

В сряда, 20 март, от 18:30 ч. в столичната галерия на ул."Вашингтон", №24, беше открита изложба на творбите на Инна Пантелеймонова – живопис, Лариса Нинова – живопис, и Тетяна Мялковска – рисунки върху дърво. Ето и снимката на фотографа Богдан Стойко от откриването й.

Снимка: фотограф Богдан Стойко

В същия ден театърът "Възраждане" представи на зрителите си "Квартет за двама" – пиеса на известния украински писател Анатолий Крим.
А в петък, 22 март, от 18:00 ч. в кафенето на Столичната библиотека на пл."Славейков", №4, се състоя Вечер на украинската и българската поезия. От двете страни в тази топла и сърдечна проява участваха великолепни поети. Украинците Дмитро Павличко (виж ТУК), Валентина Давиденко и Теозия Заридна рецитираха свои нови и стари стихове, някои - с моментален превод на български.
Дмитро Павличко, чиито преводи на Христо Ботев се смятат за много по-добри от руските, прочете на български език "Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал..." С приятен украински акцент, поемата "Хаджи Димитър" в изпълнение на пан Дмитро (виж ТУК) беше възприета много трогателно и сърдечно.
Между другото, Павличко предаде на студентите-украинисти в СУ "Св.Климент Охридски", които великолепно представиха украинската природа в стиховете на Тарас Шевченко, няколко свои книги и книги с поезията на други украински поети. Там прозвучаха и две известни песни в изпълнение на актрисата Раиса Полякова – "Два кольори" ("Две багри") и "Чорнобривці" ("Невени").
На свой ред българската поезия беше представена от известния поет Захари Иванов, поетесата Елица Виденова и поета-бард Ивайло Диманов. Бяха рецитирани и стиховете на незабравимата Ваня Петкова, превеждала интимната лирика на Дмитро Павличко.

Посланикът на Украйна Микола Балтажи, поетът Дмитро Павличко (в центъра) и поетът Захари Иванов (вдясно). Снимка: Васил Жукивский

Студентите-украинисти (ІІ курс) в СУ "Св.Климент Охридски" с преподавателките си доц.Албена Стаменова (в центъра) и Райна Камберова (вдясно). Снимка: Васил Жукивский.


Поетът Дмитро Павличко връчи на доц.Албена Стаменова свои книги и книги на други украински творци. Снимка: Васил Жукивский.

С тази проява Дните на украинската култура в България бяха закрити. Към присъстващите се обърна (на украински и на български език) посланикът Микола Балтажи. Речта му беше топла, искрена, с чувство за хумор и изпълнена с голяма симпатия към България и българите.(УБВести)

Нашата справка:
Първите Дни на Украйна в България бяха организирани през декември на 1996 г., като за тях пристигна официална делегация начело с вицепремиера Иван Курас. Интересното е, че както и тогава (на власт беше Жан Виденов), така и сега в столицата и други големи на страната хората масово протестираха – искаха промяна. Само че тогава, за разлика от сега, банковата система тотално рухна и левът безнадеждно се обезцени.

В НДК ЗАПОЧНАХА ДНИТЕ НА УКРАИНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ
София, 19 март 2013.- Днес от 20:00 в НДК с концерта на танцовия ансамбъл "Павло Вирский" – най-авторитетен в Украйна, в София започнаха Дните на украинската култура в България.
В сряда, 20 март, от 18:30 в столичната галерия на ул."Вашингтон", №24, ще бъде открита изложба на творбите на Инна Пантелеймонова – живопис, Лариса Нинова – живопис, и Тетяна Мялковска – рисунки върху дърво.
В петък, 22 март, от 18:00 в сградата на столичната библиотека на пл."Славейков", №4, ще се състои Вечер на украинската и българската поезия.(УБВести)С виртуозността и магията на репертоара си, натрупан в продължение на 75-г., Националният заслужен академичен ансамбъл за танци на Украйна "Павло Вирский" се смята за една от най-престижните трупи в света.
Съставът е основан през 1937 г. от хореографите Николай Болотов и Павло Вирский. Ансамбълът е известен с богатството, оригиналността и силата на своите изпълнения. Ярки цветове, спиращи дъха скокове! Светът на "Павло Вирский” е зареден със страст, поезия и естетика, вълнуващи и създаващи  директна комуникация с публиката.
През 1980 г. ансамбълът се ръководи от Мирослав Вантух. Той реконструира танците, създадени от Павло  Вирский, в рамките на класическия театрален език. Едни от най-ярките произведения на състава са "Повзунец", "Моряки", "Гопак" (народен танц). Музикалните изпълнения са под ръководството на известния украински композитор Александър Чеберко.
Дуото Вантух - Чеберко е сред най-големите творци на ХХ в. за разнообразен репертоар и театрално богатство, представящо колорита на Украйна, съобщават от промоутърската компания  "Пи Ес Арт".
Билети се продават в касите на НДК и ДКС, а така също он-лайн на следния АДРЕС.


ДНИ НА УКРАИНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ
С УЧАСТИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЗАСЛУЖЕН АКАДЕМИЧЕН АНСАМБЪЛ ЗА ТАНЦИ НА УКРАЙНА "ПАВЛО ВИРСКИЙ"
София – 19 март, зала №1 на НДК, от 20:00
Варна – 21 март, ДКС, от 20:00

    


ПЪРВИТЕ ДНИ НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ
през декември 1996 г., отразени от в."Украйна прес"

УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ