Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 

КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

НАД 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ РАБОТИТЕ У НАС НЕ ВЪРВЯТ НА ДОБРЕ
Както казва един български литературен герой, едно да искаш, второ да можеш и трето да направиш
Киев, 28 декември 2020.- Работите в Украйна вървят в неправилна посока, смята 71% от украинците, допитани от социологическата група «Ретинг». Но 18% са на противоположно мнение – в страната всичко е наред.
За 70% от анкетираните през последните шест месеца икономиката в Украйна се влоши, а 56% казват, че имат проблеми с личните си финанси.
А какво мисли средностатистически украинец за най-близката перспектива? През следващите шест месеца икономическата ситуация ще остане същата – 32%, тя ще се влоши – 47%.
Според социолозите, 42% от нашенците са разочаровани и 32% все още имат някаква надежда.
Какви са ключовите общонационални проблеми? Корупция, руско-украинска война в Донбас, икономическа криза, некомпетентна власт и коронавирус.
Интересното е, че през 2019 г. за президента Володимир Зеленский са гласували 73%, като мотивацията им е била «искаме нови лица». И ето сега: 63% смятат, че за икономически упадък е виновна… новата власт, като през последните шест месеца този показател се е увеличил с 10%.
И още за новата власт: от дейността на президента са недоволни 65%, на премиера – 65%, на председателя на парламента – 51%. А от правителството и парламента като институции са недоволни почти 80% от допитаните. На въпрос, какво конкретно не харесвате в новата власт, следва отговор: некомпетентност – 40%, зависимост от олигарсите – 36%, корумпираност – 28%, хаотичност – 28%, неефективност – 14%, като през последните половин година тези показатели са скочили съществено.
Както казва един български литературен герой, едно да искаш, второ да можеш и трето да направиш.(УВести)

ДМИТРО КУЛЕБА: ОСНОВЕН ПРИОРИТЕТ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА – ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА РУСКАТА АГРЕСИЯ

Киев, 27 декември 2020.- Основният приоритет през 2021 г. на нашата външна политика ще бъде противодействие на руската агресия и укрепване на безопасността на страната. Това заяви на брифинг дипломат №1 на Украйна Дмитро Кулеба.
Вторият приоритет е украинските дипломати да помагат на здравното министерство да се справя с COVID-19.
Третият приоритет е т.н. Кримска платформа, към разговорите на която с цел деокупация на Крим да се привлекат основните световни и регионални играчи.
Четвъртият приоритет е внедряване на качествено нова и ефективна политика спрямо украинците, които живеят в чужбина.
Петият приоритет е увеличаване на украинския износ и привличане на чуждестранни инвестиции.
Шести приоритет е запазване и укрепване на позициите на Украйна в областта на възобновяема енергетика.
Седми приоритет е задълбочаване на отношенията със страните от Африка. Според министъра, там трябва да се действаме внимателно, но същевременно активно.
Очаква се догодина Украйна да посети президент на Бразилия, което трябва да послужи като катализатор за отношенията ни с Латинска Америка.
Най-накрая Дмитро Кулеба сподели, че следващата година ще бъде «интригуваща и амбициозна» в контактите на Украйна със САЩ, а с Канада и Великобритания ще укрепваме специални отношения, от НАТО пък ще искаме да ни даде план за действие за членство в тази организация. «Разбира се,  ще имаме и амбициозен дневен ред с Европейския съюз», - подчерта министърът.
Украйна поддържа дипломатически отношения с над сто държави, членува в такива организации, като ООН, Съвет на Европа, ОЧИС (Организацията на черноморското икономическо сътрудничество), ГУАМ (Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова).(УВести)

МИТРОПОЛИТ ЕПИФАНИЙ: НЯКОЙ ДЕН И НИЕ ЩЕ ОТБЕЛЯЗВАМЕ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА 25 ДЕКЕМВРИ

Киев, 20 декември 2020.- Митрополит Епифаний – предстоятел на Православната църква на Украйна (ПЦУ), заяви, че някой ден и в Украйна Рождество Христово ще се празнува на 25 декември. «Лично аз не съм против, но 60% от украинците все още се придържат към 7 януари, така че църквата трябва да се съобразява с това», - каза той, отговаряйки на въпроса, кога ще преминем от григорианския (стар стил) календар към юлианския.
Епифаний допълни, че въпрос на време хората да осъзнаят необходимостта от тази реформа. Църквата трябва да дозрее. «Когато ще видим, че мнозинството от православните са готови, такова общоцърковно решение ще бъде прието», - прогнозира митрополитът.
В Украйна Рождество се отбелязва на 7 януари, както в Русия, Беларус и Сърбия. Но от 2017 г. и 25 декември у нас е обявен за почивен ден и който иска, може да празнува и по нов стил.(УВести)

ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗЕЛЕНСКИЙ Е ГЛАВНО РАЗОЧАРОВАНИЕ НА ГОДИНАТА
Киев, 19 декември 2020.- Над 42% от украинците смятат, че главното разочарование на годината е държавният глава Володимир Зеленский. Това сочат данните на социологическия център «Разумков». Същевременно 20% от допитаните обявяват го за политик на годината. През миналата година този показател е бил 46%.
Володимир Зеленский идва на власт през пролетта на 2019 г., след като на балотажа със 73% против 25% побеждава тогавашния президент Петро Порошенко.(УВести)

УКРАИНСКИЯТ БОРШЧ ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕН В КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА ЮНЕСКО
Киев, 18 декември 2020.- У нас се проведе онлайн-презентация с една-единствено точка - как да се приготви известният украински боршч. Целта е това първо ястие – чисто украински продукт, наша национална гордост, да бъде включено в културното наследство на ЮНЕСКО. Очаква се, че с признаването на боршча като обект на нематериално културно наследство да бъде сложена точка в спора относно етническа му принадлежност и рецепта за приготвянето му, смята Олександър Ткаченко – наш министър на културата. «Всичко ние знаем, че истината е една – боршч е украински, той е част от нашата история!» - категоричен е той.
В рамките на онлайн-презентацията 25 готвачи от 25 региона на страната ни приготвиха по един боршч, характерен за техния край, с цел групата от шеф-готвачи да изработи единна рецепта, с която за шашнем света и ЮНЕСКО.
Напомним, че в основата на украинския борш е червено цвекло, което се смята не само за мощен антиоксидант, но и за афродизиак.(УВести)

ЛЕОНИД КРАВЧУК: АКО РУСИЯ ПРОДЪЛЖА ДА ПОДКРЕПЯ СЕПАРАТИСТИТЕ, СВЕТЪТ ДА Я ИЗКЛЮЧИ ОТ SWIFT
Киев, 07 декември 2020.- Ако Русия до Нова година не покаже, че иска да спре войната в Донбас, да я изключат от международната разплащателна система SWIFT.
Това заяви първият президент на Украйна 86-годишен Леонид Кравчук, който сега ръководи украинската делегация на преговори с Москва за Донбас, съобщават родните електронни издания.
«Ако до Нова година – а остана много малко време, идват празници, ваканция, няма да има прогрес, то в началото на 2021 г. следва по покажем ново разбиране на ситуацията в Донбас и да търсим нови варианти как светът на притисне агресора», - каза Кравчук. На въпрос, какво има предвид, последва отговор: «Нови санкции, например, изваждане на Москва от международната разплащателна система (SWIFT)». Щом руснаците не искат да се разберем по дипломатически, политически начин, за да се спре агресията, ще настояваме санкциите да бъдат засилени.
През март 2014 г. Русия окупира Крим и подкрепи сепаратистите в Донецк и Луганск чрез създаване на псевнорепублики, помага с оръжие и военнослужещи, финансира ги. Целта е Украйна да се върне в руската сфера на влияние и да се откаже в евроатлантическата си интеграция.(УВести)

МОСКВА НАСТАНИ В КРИМ НАЙ-МАЛКО ПОЛОВИН МИЛИОН РУСНАЦИ
Киев, 06 декември 2020.- Москва иска да промени в Крим етническа ситуация, твърди един от лидерите на кримските татари Мустафа Джемилев. Според него, на полуостров за постоянно местоживеене са пристигнали 0,5 млн. руснаци. По някои други оценки, може да се говори и за 1 млн. души.
През септември въпросът за преследване на кримските татари и украинци беше дискутиран в ООН. Тогава нашият представител в тази световна организация  Сергий Кислиця заяви, че «демографските промени са сериозен проблем в Крим».  «Русия се стреми да прогони от полуострова всички проукраински настроени хора», - смята пан Сергий. Москва, обаче, отрича тези факти. Според нея, в Крим са влезли не повече от… 20 хил. руснаци.
През март 2014 г., когато Русия окупира Крим, там са живеели 2,7 млн. души, като украинците са били 492 хил., а кримските татари - над 243 хил.(УВести)


Фотофакт

На 5 декември 1994 г. лидерите на Украйна, САЩ, Руската Федерация и Великобритания подписаха т.н Будапещенски меморандум. Според него, Украйна се отказа от ядреното си оръжие, а останалите страни-подписанти се задължават да се въздържат от заплахи със сила или нейното използване срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна. През март 2014 г. Русия напада Украйна и окупира Крим и част от Донецка и Луганска област. Окупацията продължава и досега. Светът осъди тези действия на Москва и въведе икономически санкции против нея. Но…

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: НЯКОИ ИСКАТ НАШ МАНДАН ДА ПРЕДСТАВЯТ КАТО ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ
Киев, 30 ноември 2020.- Опитите Майдан да се представи като държавен преврат е чиста проба реванш, и ние трябва да го спрем, заяви бившият президент на Украйна Петро Порошенко.
Преди седем години в нощта 29 срещу 30 ноември се проля първа кръв – специалните части «Беркут» смазват от бой няколко хиляди мирно протестиращи студенти. «Тогава на всички ни става ясно, че това е моментът, от който връщане към миналото не може да има, а режимът на Янукович премина червена линия, смята пан Петро. Няколко дни по-късно в центъра на Киев се събират 1 млн. души.
«После е имало провокации, «титушки» (платени мутри), преследване на Автомайдана и първи жертви – Нигоян, Жизневский, Вербицкий, подпалване на Профсъюзния дом, щурмове на Майдан, разстрел на «Небесна сотня», - казва Петро Порошенко. – За правото да живее свободно и достойно Украйна плати много висока цена!»
Сегашните опити да се пренапише историята и Майдан да се нарича «преврат» е престъпление против независимостта ни, против паметта на тези, които с живота и здравето си спряха престъпниците. Наблюдаваме реванш. И трябва да го спрем. В името на бъдещето на Украйна, в името на предишните и бъдещи поколения, категоричен е Порошенко – лидер на партията «Европейска солидарност».(УВести)

МИТРОПОЛИТ ЕПИФАНИЙ Е С НАЙ-ГОЛЯМО ДОВЕРИЕ СРЕД УКРАИНЦИТЕ
Киев, 29 ноември 2020.- На предстоятеля на Православната църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний вярват 44,3% от украинците, показват данните, разпространени от Центъра «Разумков». Това е на-високият рейтинг измежду украинските йерархи.
В Западна Украйна Епифаний се радва на 68,3% народна любов, а в Източна, където все още има осезаемо влияние на незаконната у нас руската православна църква под формата на «Московски патриархат», – само на 25%. На назначения от Кремъл за «митрополит» у нас Онуфрий вярват 31,9%.
На второ място по рейтинг след Епифаний се намира папата Франциск – 45,4%, а на върховния архиепископ на Гръко-католическата църква (униатска) Святослав вярват 29,3%.
По време на допитването е имало и въпрос за доверие към патриарха московския на Руската  православна църква Кирил. В Украйна доверието към него е само 15%.
В Украйна 62,3% се смятат за православни християни, 9,6% - за гръко-католици (униати), 8,2% - за просто християни, а 15,2% от допитаните не се водят към никаква църква или вероизповедание.
От Центъра «Разумков» заключват, че, както и при предишните техни допитвания, украинците най-много вярват на ПЦУ, армията и волонтерските организации.(УВести)

МОСКВА ПРОДЪЛЖАВА С ОПИТИТЕ СИ ЗА ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕ НА УКРАЙНА
Киев, 28 ноември 2020.- Москва продължава чрез контролираните от нея украински ТВ и сайтове, а така също чрез свои агенти на влияние да се опитва да дестабилизира обществено-политическата и икономическа ситуация в Украйна, твърдят родните разузнавачи-анализатори. Кремъл бие по няколко точки.
Първо. Атакува политическото и военното ръководства на страната с цел да предизвика измежду украинците недоверие към тях.
Второ. С избиране на Джо Байдън за президент на САЩ се разпространява информация, с която се цели да се засилят антиамериканските настроения.
Трето. Освен пускане на тенденциозна информация, организират се и платени митинги, на които Джордж Сорос се представя като «демон», който иска да печели на гърба на Украйна, изкупувайки, например, родните черноземи.
Четвърто. Правят се опити на украинската аудитория да се внуши, че страната ни се намира «под външно управление», че тя се управлява от Вашингтон и че тя не е субект, а обект в международните отношения.
ТВ канали, което директно служат на Кремъл, в частност, са «Наш», «112», «ЗИК» и редица други. Засега властта в лицето на президента Володимир Зеленский не намира смелостта на законни основания да ги закрие като антиукраински и антиконституционни.(УВести)

УКРАИНСКАТА АРМИЯ ПРОВЕДЕ УЧЕНИЯ, ИЗПОЛЗВАЙКИ ОПИТ ОТ НАГОРНИ КАРАБАХ
Киев, 27 ноември 2020.- На полигона «Широкий лан» (Южна Украйна) родната армия проведе учения с прилагане на опита от скорошната война в Нагорни Карабах.
Наред с авиацията и една механизирана бригада, която разполага с американски противотанкови ракетни комплекси «Javelin», към тренировките беше привлечено и звено, въоръжено с ударни дронове турско производство «Bayraktar» (Украйна има шест такива системи). Бяха използвани също така средствата за радио-електронна борба (РЕБ) и други автоматизирани системи за управление.
Очаква се през 2021 г. Украйна да закупи още 6 турски дрона, а и се надява, че администрацията на Джо Байдън ще бъде по-благосклонна към Украйна и ще предложи и друго смъртоносно оръжие, освен «Javelin».(УВести)

ПОЧТИ 50% ОТ УКРАИНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ДА СЕ ВЪРНАТ У ДОМА
Киев, 26 ноември 2020.- Според Центъра «Разумков», 48% от украинците искат де-факто страната абсолютно да се изолира от сепаратистките републики в Донецк и Луганск. Изолацията означава спиране на всякакви икономически отношения с тях и прекратяване на изплащане на социални помощи (пенсии, майчински и др.). Против този вариант са 28,7% от допитаните.
Същевременно, 69,1% от нашенците не искат тези територии да се отделят или да се присъединят към Русия, а 60,6% са против псевдорепубликите да станат суверенни държави.(УВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ДА ПОКАНИМ И САЩ ЗА ПРЕГОВОРИ С РУСИЯ ЗА ДОНБАС
Киев, 25 ноември 2020.- Трябва да поканим САЩ да се включат в т.н. нормандски формат (Берлин, Париж, Москва и Киев) за уреждане на ситуацията в Донбас, предложи бившият президент на Украйна Петро Порошенко.
Според него, Джо Байдън е световен лидер, който много активно ще влияние върху страните, които не спазват международни споразумения и международното право. «Байдън е абсолютен професионалист в международни отношения, той осъзнава значимостта на Украйна за световната сигурност», - категоричен е Порошенко. Пан Петро е убеден, че новият стопанин в Белия дом искрено ще се стреми на възстанови и укрепи международни институции, да възвърне трансатлантическата солидарност и да засили ефективността на НАТО, особено в Европа.
Порошенко смята, че би било добре Вашингтон и Киев да сключат споразумение за сигурност.
Освен това, според Петро Порошенко, Съветът за сигурност на ООН трябва да се реформира. Не може Русия като един от петте постоянни членове на този съвет да има право на «вето» и същевременно да извършва агресия против друга държава. «Искам да припомня, че навремето, заради нахлуване във Финландия, СССР е бил изключен от Обществото на народите, така че имаме международен прецедент», - заяви Порошенко.(УВести)

ЧЕРНОБИЛ Е ПОСЕТЕН ОТ 124 ХИЛ. ТУРИСТИ
Киев, 22 ноември 2020.- През м.г. район на Чернобилската АЕЦ е бил посетен от 124 хил. туристи, съобщават от украинската Държавна агенция по туризма.
Най-голям интерес към Чернобил са проявили англичаните – 18 хил., на второ място са поляците и немците – по 10 хил. А от САЩ са дошли над 6,5 хил.
Но това се отнася до 2019 г. През тази година, при затворени граници поради COVID-19, посещенията в Чернобил са спаднали драстично – за деветте месеца имаме само 32 хил. чужденци.
От агенцията съобщават, че за сметката на отлив на посещенията от чужбина през тази година измежду всички туристи, дошли в Чернобил, 90% са били украинци.(УВести)
Още по темата: НА 26 АПРИЛ 1986 г. СЕ ВЗРИВИ ЧЕРНОБИЛСКАТА АЕЦ В УКРАЙНА, Причина, виновни, осъдени, последици

БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПИ КРИМСКАТА РЕЗОЛЮЦИЯ НА УКРАЙНА В ООН
Киев, 20 ноември 2020.- България е измежду страните – членки на ООН, подкрепили резолюцията на тази организация относно спазване на човешките права в Крим и Севастопол. «За» са казали още страните от Г-7, Турция, Израел, Полша - общо 65 държави.
Кои са били против, т.е., които са танцували под балалайката на Русия? Общо те са 22 страни: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Ангола, Бурунди, Камбоджа, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Гвинея, Индия, Иран, Мянма, Филипини, Судан, Сирия, Венесуела, Никарагуа и Зимбабве.
За шест години руската окупация на Крим полуостровът са напуснали над 50 хил. души. Същевременно, Москва вкара там за постоянно живеене поне 150 хил. руски граждани. Кремъл продължава да заплашва местните татари, арестува техните лидери и активисти, забранява техните организации, направо унищожи украинската православна църква на полуострова.
Русия окупира Крим през март 2014 г., проведе там псевдореферендум и го присъедини към Руската Федерация. Светът осъди тези действия на Кремъл, продължава да смята Крим за украинска територия и въведе строги икономически санкции против Москва.(УВести)

В ЕВРОПА УКРАЙНА ВСЕ ПО-МАЛКО СЕ АСОЦИИРА С ВОЙНАТА В ДОНБАС И С РУСИЯ
Киев, 19 ноември 2020.- Според изследването на Центъра «Нова Европа», в съзнанието на европейците Украйна все по-малко се асоциира с войната в Донбас и с Русия.
През 2015 г. 48% от допитаните са свързвали Украйна с войната в Донбас, сега те са 12%. Дали това е позитивен сигнал, анализаторите не коментират, просто констатират.
Преди пет години 18% от европейците са асоциирали Украйна с Русия, сега те са два пъти по-малко, т.е., 9,1%. Това се смята за позитивен сигнал, защото на нашата страна все повече се гледа като на независима държава, която провежда своя политика и не върви в коловоза на Русия.
От Центъра «Нова Европа» смятат, че, спрямо 2015 г., сегашните резултати са по-добри, налице са позитивни трендове и тенденции.
Проучването е извършена в четири страни – Франция, Германия, Полша и Италия, с 4 хил. респонденти от всички възрастови групи.(УВести)

КРИСТИНА КВИН: ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА ИМА МАРИОНЕТКИ НА КРЕМЪЛ
Киев, 18 ноември 2020.- В украинския парламент има марионетки на Кремъл, а антизападните послания на Москва продължават активно да присъстват в медийното пространство на Украйна.
Това на конференцията «Диалози за реформа» заяви Кристина Квин, която е временно управляващ на посолството на САЩ в Киев.
Според нея, докато страната се бори с руската агресия, агентите на влияние на Кремъл, които имат свои медии и чрез социалните мрежи натрапват на украинците, в унисон с руските медии, антизападните наративи. Украйна води с Русия война на няколко фронта: в Крим, в Донбас, противодейства на кибератаки и дезинформация, които идват от Русия. Целта е, първо, някои да забогатеят, и второ – да се провали евроинтеграцията на нашата страна.
«Володимир Зеленский идва на власт с послание да пребори корупцията, - казва Квин. – И постигна в тази област известни успехи, но реформите се сблъскват с невероятна съпротива от страна на украинската олигархия».
Западът ще продължи на помага на Украйна, но и Украйна трябва неуклонно да върви по пътя на начертаните реформи, смята Квин.(УВести)

РЕЙТИНГ НА ЗЕЛЕНСКИЙ И НЕГОВАТА ПАРТИЯ ПАДА, А НА ПОРОШЕНКО И НЕГОВАТА «ЕС» - РАСТЕ
Киев, 13 ноември 2020.-  Президентът Володимир Зеленский и неговата партия «Слуга на народа» все още продължават да са №1 в страната, но рейтингът им постоянно пада. Според агенцията «Социс», в края на октомври, ако парламентарни избори бяха днес, «Слуга на народа» може да разчита на 18,3%, «Европейска солидарност» на Петро Порошенко – 13,1%, проруската «Опозиционен блок» - 11,4%, и «Баткивщина» на Юлия Тимошенко – 6,8%.
А ако президентски избори бяха днес, Зеленский взима 23,8%, а Петро Порошенко – 13%. На балотажа за първия ще гласуват 58%, а за втория – 42%. Но ако сравним в изборите през 2019 г., когато Зеленский получава 73%, подкрепата му намалява с 15%, а Порошенко се увеличава с 18%.
Друга агенция («Разумков») също фиксира намаляване на октомврийския рейтинг на Зеленский спрямо юли – със 6%, докато популярността на Порошенко скача със 6%.(УВести)

ВАРТОЛОМЕЙ: В УКРАЙНА ИМА САМО ЕДНА КАНОНИЧНА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – НА МИТРОПОЛИТ ЕПИФАНИЙ

Истанбул, 12 ноември 2020.- В Украйна има само една канонична православна църква - Православна църква на Украйна (ПЦУ), начело на която стои митрополит Епифаний. Това в писмото си до изданието «Сerkvarium» е написал Вселенският патриарх Вартоломей I.
«Новата автокефална църква в Украйна е единствена канонична православна църква на територията на Украинската държава, а Блаженнийший митрополит Киевски и всея Украйна Епифаний трябва да бъде признат като нейния каноничен предстоятел», - пише Вартоломей. Също така той подчертава, че йерархите на Руската православна църква в Украйна да не се смятат за местни епископи. Въпреки всичко, ние известно време ще изчакаме те с Божия воля да се осъзнаят и да се обединят с поместната Църква, пише Вселенският патриарх.
През януари 2019 г. Фенер призна украинската православна църква (Киевски патриархат) за канонична, преименува я в Православна църква на Украйна и обяви Московския патриарха в Киев за неканоничен. Вече четири църкви от общо 15 вече са признали ПЦУ за сестринска църква и при богослужения споменават името на Епифаний.(УВести)

ЕС ЩЕ ОТМЕНИ БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ С УКРАЙНА, АКО…

Киев, 29 октомври 2020.- Европейският съюз ще отмени безвизов режим с Украйна, ако Киев спре своя антикорупционна реформа. Това пише в писмото си до украинското правителство Микола Точицкий – представител на ЕС у нас.
Вчера Конституционният съд на Украйна по искане на група проруски депутати във Върховната Рада по късна доба разгледа и гласува скандално решение, според което се отменя наказателна отговорност за незаконно забогатяване и електронно недеклариране на имущество на високопоставени служители. Освен това, КС отмени пълномощията на Националната агенция за противодействие на корупцията (НАПК), с което блокира производство по над 100 дела. С една думи, антикорупционната реформа, която беше една от точките Киев да получи безвизов режим с ЕС през юни 2017 г. и кредити от МВФ и Европейската банка, се заличава.
Брюксел предлага украинското правителство да създаде работна група, която да подготви такива промени към Конституцията на страната, които да направят невъзможно антикорупционната реформа и антикорупционните органи да бъдат анулирани.
Днес президентът Володимир Зеленский свиква заседание на Съвета на националната сигурност и отбрана, който, както се предполага, ще разгледа създалата се ситуация около борбата с корупция у нас.
Същевременно, председател на КС Олександр Тупицкий (на снимката) се обърна към президента с писмо, в което призовава държавният глава да «озапти» силите, очерняващи дейността на КС. Но украинските медии съобщават, че самият той, пан Тупицкий, който ръководи КС от септември 2019 г., е бил заинтересуван от приемане на скандалното решение - през 2018 г. той е придобил многомилионен имот в анексирания Крим и то по руско законодателство и не го е декларирал.(УВести)

ДО 2035-ТА УКРАЙНА ИСКА ДА ПРЕМИНЕ ОТ РУСКИ КЪМ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ

Киев, 27 октомври 2020.- След 15 г. украинските ВВС трябва да са с американски самолети. Такава пожелания изрази Сергий Дроздов, който командва родните военно-въздушни сили.
«Нашите летци мечтаят за F-35, разбира се, но най-вероятно ще тръгнем по пътя на Полша, която в момента заедно с МиГ-29 използва и F-16,» - казва генералът.

В Украйна е имало идея на базата на КБ «Антонов», специализирал се по военно-транспортни самолети, да се разработи роден изтребител. Но тази програма изисква огромни инвестиции – поне $10 млрд., и то само за разработка на прототипа. А производствени мощности? «Затова на този етап е най-добре да работим за закупуване на готова авиационна техника»,- категоричен е Сергий Дроздов. На Украйна е нужен един тип самолет, който да замени руски изтребители, щурмоваци и бомбардировачи, произведени още по време СССР в края на 80-те години.
В момента родните ВВС разполагат: СУ – 110 бройки, МиГ-29 – 59 бройки, хеликоптери МИ – 92, дронове – около 300, включително 6 турски «Байрактар».(УВести)

ВЕЧЕ ЧЕТВЪРТА СВЕТОВНА ЦЪРКВА ПРИЗНАВА НАШАТА

Киев, 25 октомври 2020.- Православната църква на Кипър е признала Православната църква на Украйна (ПЦУ), съобщават украинските медии. Вчера по време на богослужение там е било споменато името на митрополит Киевски и всея Украйна Епифаний.
Кипърската църква е една от най-старите и заема десето място измежду всички 15 световни православни църкви. Преди нея автокефалията на ПЦУ е била призната от Вселенската патриаршия, Църквата на Гърция и Александрийския патриархат.
ПЦУ получава томос за автокефалия в края на 2018 г. след обединяване на две наши църкви в една. Руската православна църква остро не противопостави на това признаване. Българската православна църква засега изчаква.(УВести)

ЗА РУСНАЦИТЕ УКРАЙНА Е ВРАГ №2 СЛЕД САЩ

Киев, 16 октомври 2020.- Вчера «Левада-Център» публикува последните си допитвания – как руснаците се отнасят към света? За 70% от тях враг №1 са САЩ. На второ място е Украйна – 14%, на трето – Великобритания с 10% и ЕС и Полша – с по 7%.
Що се отнася до Украйна, то в манталитета се забелязва известна еволюция. През 2018 г. 34% ни смятаха за враг.
Изобщо, Русия не може да няма врагове. Това потвърждава и «Левада-Център» - 82% от допитаните руснаци казват, че родината им «имеет врагов». Но същевременно почти 80% смятат, че Русия и Запад трябва да партнират и дружат.
През 2014 г. Русия анексира украински Крим и нападна Украйна в Донбас. Целта на Кремъл е да не допусне сближаване на Киев със Запада и на всяка цена да остави украинците в своята сфера на влияние.(УВести)

УКРАИНЦИТЕ СА ПРЕДИМНО ПАТРИОТИ НА СТРАНАТА СИ

Киев, 14 октомври 2020.- В Украйна живеят предимно патриоти на страната си, показва проучване на социологическата група «Рейтинг». За такива се смятат 85% от допитаните. А 59% дори са готови да бранят Родината с оръжие в ръце. Интересно, че през 2012 г., т.е., преди анексията на Крим от Русия и руската агресия в Донбас през 2014 г., те бяха само 33%.
Днес в Украйна се отбелязва Ден на защитника на Украйна. Одобряват този празник 69% от анкетираните, против са 5%.
По случай празника президентът Володимир Зеленский възложи венец до Мемориала на загиналите за Отечеството. А експрезидентът Петро Порошенко, по време на управлението на когото (2014-2019 г.г.) армията направо се възроди и даде достоен отпор на руснаците и подкрепяните от тях сепаратисти, поздрави Въоръжените сили на Украйна, като заяви, че без мъжеството на украинския войник страната отдавна щеше да бъде подчинена от Кремъл.(УВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО ИЗЛЕЗЕ ОТ БОЛНИЦА

Киев, 12 октомври 2020.- Днес бившият украински президент Петро Порошенко излезе от болница, където се е лекувал от COVID-19. Той е прекарал двойна бронхопневмония. Според жена му Марина, състоянието му е било тежко, но сега то се подобрява и пан Петро ще продължи да се лекува вкъщи. Чрез Фейсбук експрезидентът благодари на всички за морална подкрепа.
Преди месец от COVID-19 се е излекувала и Юлия Тимошенко. Нейното състояние също е било тежко.
Само през септември от коронавирус във Върховната Рада са се разболели 20 народни представители, а от началото на пандемията те са около 50 души.
Към днешна дата в Украйна заразените са над 26,5 хил., като починалите са над 5 хил.(УВести)

ЗЕЛЕНСКИЙ: ТРЪГВАМ СИ, АКО ВОЙНАТА В ДОНБАС НЕ СПРЕ

Киев, 12 октомври 2020.- Ще си тръгна, ако видя, че не мога да спра войната в Донбас. Това украинският президент Володимир Зеленский заяви в интервю пред ВВС.
«Когато няма да мога да завърша тази война, очевидно, ще се наложи някой друг да го стори, но тази трагична история между Украйна и Русия трябва да приключи», - размишлява президентът. Но казва, че вярва, че с руския си колега Владимир Путин могат да сключат споразумение за мир и Киев да си върне окупираните територии. «Вярвам в това, в противен случай не бих се кандидатирах за президент, - казва Зеленский. – Но всичко е много сложно, имаме нужда светът да ни помогне».
Според държавния ни глава, мястото на Украйна с нейната 200-хилядна мотивирана и опитна армия е в НАТО. «Някои казват, че членството ни в алианса и ЕС е фантазия, - продължава Зеленский. – Не съм сигурен. Фантазия е била и войната между украинците и руснаците, но ето че тя е факт, сега ние се мразим».
През март 2014 г. Русия анексира украинския Крим, а няколко месеца по-късно превзе и част от Донбас (градовете Донецк и Луганск) и сега подкрепя (военно, финансово, кадрово) местните сепаратисти. Според ООН, вследствие на войната там загинаха над 13 хил. души.(УВести)

ИСКАМЕ В НАТО, ЗАЯВИ ЗЕЛЕНСКИЙ ПРЕД БОРИС ДЖОНСЪН
Киев, 09 октомври 2020.- По време на посещението си в Англия украинският президент Володимир Зеленский подкани НАТО да ни даде план за членство в алианса. Това той каза на британския премиер Борис Джонсън.
Според Зеленский, планът за членство ще спомогне на украинската отбрана и сигурност, ще повиши общата стабилност в региона.
Планът за членство в НАТО (Membership Action Plan) е програма за приемане на нови членове, през която трябва да минат всички страни-кандидати за алианс, за да получат одобрение от страните-членки. От лятото на т.г. Украйна има само разширено партньорство с НАТО. През април 2008 г. на срещата на върха на алианса в Букурещ Украйна и Грузия е трябвало да получат план за действие, но президентът на САЩ Буш-младши се огъна пред руския президент Владимир Путин и отказа. През август същата година Русия е нападнала Грузия, а през март 2014 г. – и Украйна.(УВести)

ЗЕЛЕНСКИЙ ЗАГУБИ СИМПАТИИ НА 43% ОТ ПОДКРЕПИЛИТЕ ГО ПРЕЗ 2019

Киев, 30 септември 2020.- За година и пет месеца, откакто е на власт, 42-годишният украински президент Володимир Зеленский губи 43% от подкрепата на избирателите си. Това показва проучването, направено от социологическата агенция «Социс».
Ако изборите бяха днес, за Зеленский биха гласували само 30,1%, а за бившия държавен глава Петро Порошенко и лидер на партията «Европейска солидарност» – 18,9%. Спрямо август рейтингът на първия пада с 3,3%, а на втория – се покачва с 1,1%.
Подкрепата на проруския Юрий Бойко, който води партията «За живот», е 14%. След него се нарежда полковник Игор Смешко (партия «Сила и чест») с 8,5% и Юлия Тимошенко (партия «Баткившчина», т.е., «Отечество») – 7,4%.
Рейтинг на водещите украински партии: управляваща «Слуга на народа» - 23,3%, опозиционна «Европейска солидарност» - 18,9%, проруска «За живот» -  14,3%, популистка «Баткившчина» - 8,3%. Други формации не преодоляват 5% бариера за парламент.
Според «Социс»,  59,9% от украинците смятат, че при Зеленский страната се развива в неправилна посока. Докато 23,6% са доволни от курса на младока-президент.
На 22 април 2019 г. на балотажа Зеленский със 73% побеждава Петро Порошенко, за когото гласуват 25%.(УВести)

УКРАЙНА ОТГОВОРИ СЪС СВОИ УЧЕНИЯ НА РУСКИТЕ МАНЬОВРИ «КАВКАЗ-2020»

Киев, 23 септември 2020.- В Украйна започнаха мащабни военни учения «Обединени усилия - 2020». Те са отговор на руските маньоври «Кавказ – 2020», които Москва провежда в Южна Русия и покрай украинската граница.
В украинските учения участват военнослужещи от армията на САЩ и Англия. Целта е практическо изпълнения на конкретни задачи в многонационална среда по стандартите и процедурите на НАТО, повишаване на нивото на съвместимостта на частите на въоръжените сили на Украйна и държавите-партньори.
Планира се в рамките на ученията да бъдат задействани и 7 хил. резервисти, които като част о териториалната отбрана на страната ще отработват взаимодействие с други силови структури.
В ученията ще участват 12 хил. войници, като 8 хил. от тях ще се обучават на полигони и в учебни центрове. Ще бъдат привлечени и 80 танка и 450 БМП, нови образци военна техника, постъпили на въоръжение в украинската армия. Става дума за ракетни комплекси «Нептун», «Вилха», безпилотни летателни комплекси «Bayraktar» и др.
«Обединени усилия – 2020» е първа мащабна проява, след като през това лято Украйна се присъедини към Програмата за разширени възможности на НАТО (Enhanced Opportunity Program), която трябва да покажа нашата готовност да взаимодействаме с Алианса при общи операции и учения.(УВести)

ИЗБЯГАЛИТЕ ОТ ДОНБАС НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ ТАМ
Киев, 22 септември 2020.- Почти 40% от избягалите от Донбас нямат намерение да се връщат там. Това показва проучването, направено от Международната миграционна организация. Едва 19% казват, че, след като войната свърши, ще се върнат по родните си градове и села. Затрудняват се с отговора 25% от допитаните, а 15% отговарят, че «може би ще се върнат в бъдеще».
50% от анкетираните твърдят, че напълно са се интегрирали на ново място, а 39% - частично.
От март 2014 г., когато Русия анексира Крим и нападна Украйна в Донбас, родните си места са напуснали между 1,5 и 2 млн. души.(УВести)

УКРАЙНА НЕ ПРИЗНАВА ЛУКАШЕНКО ЗА ПРЕЗИДЕНТ
Киев, 15 септември 2020.- С 228 гласа Върховна Рада не призна избирането на Александър Лукашенко за президент на Беларус за легитимно. Против бяха 28 депутати, а 68 се въздържаха.
Украинските медии публикуват списък на тези народни представители, които «обичат» Лукашенко. От управляващата партия «Слуга на народа» те са 68. А проруската опозиционна парламентарна група на Виктор Медведчук и Юрий Бойко (43 депутати) не даде нито един глас против.
Президентът на Украйна Володимир Зеленский ратува в Беларус да се проведат нови президентски избори и да се сложи край на политическата криза там.(УВести)

ЛЕГЕНДАРНАТА «ЧЕРВОНА РУТА» Е НА 50 ГОДИНИ
Киев, 13 септември 2020.- Точно на тази дата преди 50 г. Чернивецката телестудия на живо за първи път излъчи песента «Червона рута», изпълнена от автора й Володимир Ивасюк и певицата Олена Кузнецова.
През 70-80 години на миналия век «Рута» е хит в Украйна и Съветския съюз, химн на украинската идентичност. Тя е първа песен на Ивасюк, който тогава е студент в Чернивецкия медицински институт. После се появява «Водограй» и много други творби (общо – над 100), всяка от които е извънредно популярна в Украйна до ден днешен.
През 1972 г. от Чернивци Володимир Ивасюк се мести в Лвив, където завършва местния медицински университет и продължава да следва в Лвивската консерватория и да пише песни и музикални творби и да участва в концерти.
През 1979 г. певецът е открит обесен в гора край Лвив. Погребването му се превръща в антисъветски протест.(УВести)

В УЧИЛИЩАТА ДА СЕ ПРЕПОДАВА САМО НА УКРАИНСКИ, ИСКАТ 77% ОТ НАШЕНЦИТЕ
Киев, 11 септември 2020.- Над 77% от украинците искат в училищата ни да се преподава само на украински език, против са 17%, останалите се двоумят, сочат данните от социологическото проучване на Центъра «Разумков».
Освен това, 66% са категорични украинският език да е единствен държавен език в страната, а руският свободно да се ползва в частен живот. Но 12,6% настояват и руският да бъде държавен език. За 17,9% е достатъчно той да е официален в отделни региони на страната.
За 72% от анкетираните украинският език е важен атрибут на независимостта на Украйна, докато 25% не са съгласни с това твърдение. За утвърждаване на украинския език, потискан както при царска Русия, така и по време на СССР, е добре да има преференциални квоти за украиноезични предавания на радио и ТВ – това е мнението на 65% от украинците.(УВести)

ЗЕЛЕНСКИЙ, АХМЕТОВ И АВАКОВ СА НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИ В УКРАЙНА
Киев, 23 август 2020.- Сп.«Новий час» («Ново време») разпространи рейтинг на стоте най-влиятелни личности в Украйна. На първите три места то подреди президента Володимир Зеленский, бизнесмена Ринат Ахметов (корпорация «СКМ», ФК «Шахтар») и вътрешния министър Арсен Аваков.
В първата десятка също така влизат: Андрий Ермак – шеф на администрацията на Зеленский; Виктор Медведчук – бизнесмен и лидер на «пета колона» на Путин в Украйна, депутат; Игор Коломойский – олигарх, бизнесмен, компания «Приват», телевизия «1+1», спонсор и вдъхновител на Зеленский; Петро Порошенко – бивш президент на Украйна, депутат, лидер на партия «Европейска солидарност»; Сергий Шериф – първи помощник на президента Зеленский; Виктор Пинчук – олигарх, бизнесмен, зет на втория ни президент Леонид Кучма; Ирина Венедиктова – генерален прокурор.
Извън първата десетка се озоваха премиерът Денис Шмигал, председателят на Върховната Рада Дмитро Разумков, кметът на Киев Виталий Кличко, Олександър Ярославский – олигарх, бизнесмен, Юлия Тимошенко – партиен лидер, депутат.(УВести)

ВЪНШНОТО НИ МИНИСТЕРСТВО «ЛЕКО» СЕ СКАРА НА ЛУКАШЕНКО

Киев, 16 август 2020.- Най-сетне външното министерство на Украйна излезе с декларация за президентските избори в Беларус, провели се преди една седмица. В нея официален Киев констатира, че белорусите не вярват на официално обявените резултати.
Същевременно Украйна е солидарна с позицията на ЕС (евентуални санкции) и е «много загрижена за случаи на необоснована жестокост на правоохранителните органи против граждани, които протестират, против журналисти и чужди граждани». Киев също така смята, че освобождаването на част от задържаните ще положи начало на диалога между властта и гражданското общество и търсенето на компромиси.
Външното министерство на Украйна призовава Александър Лукашенко да не допуска преследване на политическите си опоненти и белорусите, излезли на улица да изразят позицията си, а така също Минск внимателно да разследва всички факти на непропорционално прилагане на сила против мирни протестиращи.
Досега все още няма позиция на президента Володимир Зеленский за ставащо в Беларус. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко най-напред замълча и от името на неговата партия «Европейска солидарност» се изказа говорителката й, но след ден-два и самият пан Петро остро осъди насилието в Минск.
Според ЦИК, Лукашенко, който е на власт в Беларус от 1994 г., печели с 82%, докато основният му опонент Светлана Тихановска - едва с 10%. Светът, освен Русия и някои нейни сателити, не признава тези избори за чести, а резултатите - за достоверни. Разгневените беларуси излязоха на протест, който милицията жестоко змаза. Има и един убит. Въпреки всичко, хората продължават да протестират и искат Лукашенко да си ходи.(УВести)

МИНСК ОТКАЗА ДА ПРЕДАДЕ НА УКРАЙНА ПУТИНСКИ НАЕМНИЦИ

Киев, 15 август 2020.- Вчера със специален самолет руски наемници, задържани в края на юли край Минск, са били върнати в Русия, съобщават информационни агенции.
По този повод официален Киев заяви, че президентът Александър Лукашенко е постъпил неправилно. Редно е тези от наемниците, които са воювали в Донбас против Украйна, да бъдат предадени на прокуратурата в Киев. Още повече, че за това е имало устна договорка между Лукашенко и украинския му колега Володимир Зеленский.
«Неприятелска постъпка спрямо Украйна», - така окачестви действията на Минск Олексий Данилов – секретар на Съвета на националната сигурност и отбрана на Украйна. Според него, това решение е неправомерно и не отговаря на духа на двустранните ни отношения.
Украйна събра много доказателства за участие на наемници от руската частна военна компания «Вагнер» както в превземане на Крим, така и във военни действия в Донбас. Генералната прокуратура на Украйна официално се обърна към Генералната прокуратура на Беларус с молба 28 от 33 наемници на бъдат екстрадирани в Украйна. Още повече, че сред тях има 9 украински граждани. Законът и уважение към правните процедури предполага белоруската страна да ни предаде тези «вагнеровци», категоричен е пан Олексий.(УВести)

ЗА БАЛОТАЖА СЕ КЛАСИРАТ ЗЕЛЕНСКИЙ И ПОРОШЕНКО, АКО ИЗБОРИТЕ СА ДНЕС
Киев, 14 август 2020.- Ако президентските избори ще се проведат днес, за балотажа ще се класират Володимир Зеленский и бившият президент Петро Порошенко. Това показват данните от проучването, проведено от Центъра «Разумков» и агенцията «SOCIS». За първия биха гласували 33,4%, а за втория – 17,8%.
Сред останалите политици, които биха се кандидатирали за президент, доминира проруски настроеният Юрий Бойко – 15,7%, Юлия Тимошенко – 8,8%, и Игор Смешко – 7% (65-годишен, полковник, лидер на партията «Сила и чест»).
Проучването също така показва, че 57,9% от украинците подкрепят членството на страната ни в ЕС (26,9% са против) и 47,7% - в НАТО (32,8% са против).
За 59,5% от украинците Русия е страна-агресор, за 23,8% - съседна страна, с която трябва да имаме добри отношения, а за 9,1% - братска страна.(УВести)

НАД 90% ОТ ЖИВУЩИТЕ В УКРАЙНА СЕ СМЯТАТ ЗА УКРАИНЦИ
Киев, 14 август 2020.- На въпрос, какъв сте по националност, 90,6% от жителите на Украйна отговарят: «украинец». Отговорът «руснак» посочват 4,1% от допитаните, а 2,3% се имат за друга националност. Тези данни се съдържат в проучването, проведено от Киевския международен институт по социология.
На въпрос, «На какъв език общувате вкъщи», 67% от анкетираните отговарят: «украински». Същевременно 29% общуват на руски език.
Друго допитване (Център «Разумков» и агенция «SOCIS») показва, че 64,5% от нашенците искат само украинският език да бъде държавен език. Същевременно, 17,7% допускат руският да бъде официален език в някои региони на страната. А да имаме два държавни езика - и украински, и руски, искат едва 15,2%.(УВести)

ДМИТРО КУЛЕБА: ТРИ СА АКЦЕНТА, ПО КОИТО КОМПРОМИС С РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА
Киев, 02 август 2020.- «Преговаряйки с Русия в рамките на минския процес за мир в Донбас, Украйна няма да допусне компромис по три позиции», - заяви Дмитро Кулеба – украински външен министър.
Първо. Киев трябва да получи в Донбас пълен контрол върху границата си с Русия.
Второ. Какъв статус да имат сега окупираните територии в Луганска и Донецка области се определя съгласно украинското законодателство за децентрализация, като Луганск и Донецк не могат да имат право вето върху общодържавните решения. «Ние сме унитарна държава и федерализацията на страната е недопустима», - подчерта пан Дмитро.
Трето. Всички незаконни въоръжени организации, независимо как се наричат те - «милиция», «полиция» или «вътрешни войски»,  трябва да бъдат разоръжени, а чуждестранните войски заедно с техниката им задължително да напуснат територията на Украйна.
Само след като тези при момента бъдат изпълнени е възможно на сега окупираните територии да се проведат местни избори по украинско законодателство и в присъствие на международни наблюдатели (без Русия).
Предполага се, че местните избори в Украйна ще се проведат тази есен. А преди два дни с указ на президента Володимир Зеленский за ръководител на нашата група за преговори с Русия в Минск вместо Леонид Кучма – втори президент на Украйна, е бил назначен Леонид Кравчук. Той е на 86 години и е първи президент на независима Украйна (1991-1994 гг.). Назначаването му предизвика различни коментари – от «този бивш комунист ще предаде националния интерес» до «след като през 1991 г. е развалил СССР, ще подпомогне и сега Русия да се разпадне».(УВести)

СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ НА РУСИЯ – ПОКОРЯВАНЕ НА УКРАЙНА

Киев, 02 август 2020.- «Ръководството на Русия не може да приеме факта, че Украйна е независима държава», - категоричен е Валерий Кондратюк – ръководител на украинското външно разузнаване. Според него, Москва ще продължи да полага неимоверни усилия да върне Киев под своя контрол. Това е стратегическа цел на Кремъл: ликвидиране на украинската идентичност и независимост, контрол на всички процеси в нашата страна и, в крайна сметка, прекратяване на съществуване на нашата държава.
Също така Русия не може да приеме Украйна, която да е ориентирана към Запада и западната цивилизация. Затова, на този етап, хибридната война против нас не само ще продължи, но и ще се активизира.
Според нашето външно разузнаване, с приближаване на местните избори у нас на есен Москва отново ще оказва натиск и ще провокира, за да сее хаос и да подкопава доверие на хората към нашите държавни институции, а на Запада да внуши нашата неспособност за държавност и да го принуди да не сътрудничи с Киев. В частност, както твърди Валерий Кондратюк, Кремъл прокарва пред Европа идея за федерализация на Украйна като «единствено възможен вариант за уреждане на донбаския конфликт по политически начин», като много добре се знае, че това ще доведе до разпада на Украйна и поглъщането й от руския неоимпериализъм регион след регион.
Въпреки готовността на Украйна за мир, в най-близката и средносрочна перспектива по линията на разграничаване (т.е., на фронта), където от 27 юли уж действа примирие, ще се съхранява висока вероятност от провокации от страна на руските наемници, прогнозира нашето външно разузнаване.(УВести)

НАД 65% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ЗА ВОДАЧ НА ОБЕДИНЕНА ЦЪРКВА МЛАДИЯ ЕПИФАНИЙ

Киев, 12 юли 2020.- В случай, че Православната църква на Украйна (ПЦУ) и украинската църква (Московски патриархат), подчинена на Москва, се обединят, 65,7% от украинците искат водач на обединената църква да стане 41-годишният Епифаний Киевски (на снимката), който сега оглавява ПЦУ. Същевременно за 31,4% по-приемлив е Онуфрий (74 г.) от Московския патриархат.
Според украински социологически агенции, 38,6% от украинците посещават храмове на ПЦУ, а 20,7% - на Московския патриархат. За греко-католиците (униати) се смятат 9,8% от нашите християни.
Украйна с население 40 млн. е почти изцяло православна страна. Киевската Рус, чийто наследник е сегашната Украйна, приема православието 100 г. след България – през 988 г. За развитие на украинската църква през ХV в. допринасят българските духовници Киприан и Григорий Цамблак.(УВести)

РУСКИ ДЕПУТАТ ЗАПЛАШВА УКРАЙНА, ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА «ПРОВОКАЦИЯ»

Киев, 10 юли 2020.- Ако Украйна ни провокира, лошо й се пише, предупреди Андрей Красов, който в руския парламент е заместник-председател на комисията по отбраната. Той също така припомни 2008 г., когато Русия нападна Грузия и как е бил свършил тогавашният грузински президент Михаел Саакашвили.
Според Красов, Москва не планира да превзема «някакви» територии, но е на мнение, че отношенията с Украйна, след като на власт дойде Володимир Зеленский, «не се нормализират».
Същевременно в Киев смятат, че Русия може да нападне Украйна. Например, Олексий Наижпапа – командващ на нашите ВМС, неотдавна заяви, че армията се готви за пълномащабна военна конфронтация с Русия. Според него, настъплението може да започне от Крим към Херсон.
Но да се върнем към думите на г-н Красов за «провокация».
В края на септември 1939 г. в рамките на операцията «Консерви» преоблечени като полски военнослужещи немците нападат своята радиостанция в Глайвиц и тази провокация дава повод на Хитлер на обяви война на Полша. Същата година, но на 26 ноември, Москва организира артилерийски обстрел на своите войски в района на селище Майнила на границата с Финландия. Загиват четирима червеноармейци. Това пък вече е дало повод на Сталин да обяви война на Финландия.
С други думи, в света има много истории с «провокации» с цел постигане на определени цели и за Кремъл никак не е сложно да организира нещо подобно на границата с Украйна.(УВести)

ДОГОДИНА УКРАИНСКИТЕ МВС ЩЕ ПОЛУЧАТ РОДНИ КРИЛАТИ РАКЕТИ «НЕПТУН»
Киев, 09 юли 2020.- През следващата година украинските МВС ще имат три дивизиона с брегови ракетни комплекси родно производство «Нептун». Два от тях ще бъдат базирани на Черно море и един – на Азовско море.
«Нептун» е разработка на украинското конструкторско бюро «Луч» (за основа е взета съветска ракета Х-35) и в него се използват предимно родни компоненти – двигател, инерционна навигационна система, радиолокационна система за самоприцелване, свързочна система. Ракетата може да се изстрелва от кораби, автомобили и самолети. Изпитанията й започват през 2016 г. и завършват през юни 2020 г. Тя е в състояние да поразява кораби на противника на разстояние до 280 км, като от височина 300 м се снижава до 10 м над повърхността на водата.(УВести)

РЕЙТИНГЪТ НА ЗЕЛЕНСКИЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПАДА
Киев, 07 юли 2020.- Популярността на президента Володимир Зеленский продължава да пада. Въпреки че остава да бъде №1, през юни за него биха гласували само 25,5% (спрямо 40,4% през март, 31,3% през април и 30,4% през май; той дойде на власт със 73% преди една година), съобщават от социологическата агенция «Социс».
Петро Порошенко има 14,7%, лидерът на проруската партия «За живот» Юрий Бойко – 11,2%, Юлия Тимошенко – 4,9%, а Игор Смешко – военен, полковник, председател на Службата за сигурност на Украйна от 2003 г. до 2005 г, председател на партията «Сила и чест» - също 4,9%.
Обаче, в случай, че за балотажа се класират Зеленский и Порошенко, 65,4% от украинците отново биха предпочели първия. Пан Петро се подкрепя от 34,6%, което е почти с 10% повече спрямо балотажа на президентските избори преди една година.
Спадна рейтингът и на партията на Зеленский «Слуга на народа». Сега за нея биха гласували 26,6% от избирателите (спрямо 43% преди една година). На второ място е «Европейска солидарност» на Петро Порошенко – 21,3% (бележи растеж), следвана от формацията «За живот» - 18,6%. Партията на Юлия Тимошенко «Баткивщина» се радва на 7,3%. Шанс да влезе в парламента има и «Сила и чест» на Игор Смешко – 5%.(УВести)

ЦЕНТЪР «НОВА ЕВРОПА»: ПРЕСЛЕДВАНЕТО НА ПОРОШЕНКО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В КАТАСТРОФА ЗА УКРАЙНА

Киев, 05 юли 2020.- Преследването на бившия президент Петро Порошенко, към  което прибягва сегашната власт, ще се превърне в дипломатическа катастрофа за Украйна, прогнозира Альона Гетманчук от центъра «Нова Европа». Съответно, то води до заплаха на сътрудничеството ни с ключови партньори на Запада.
Като следствие Украйна ще се изолира от западния свят и в резултат на това ще се открие простор за влияние на други играчи, сред които не трябва да разглеждаме само Русия. Китай също има амбиция да присъства в този регион, твърди пани Альона.
Вероятно, в краткосрочна перспектива атаката против Порошенко ще помогне на Володимир Зеленский да консолидира своя електорат. Но ако гледаме по-далече, това ще отслаби позициите му, тъй като ще го лиши от подкрепата на политически активната част от украинците и ще доведе до загуба на международни партньори.
Зеленский има два варианта: първи – той може да влезе в историята като президент, при който най-сетне възтържествува върховенство на правото, или, втори – да стане един от украинските лидери, пленени от идеята да преследват своите политически опоненти.
В момента против петия президент на Украйна Петро Порошенко се водят над 20 дела, включително за «злоупотреба с власт» (че легитимно е назначил свой човек на длъжност заместник-председател на службата за сигурност) и «разпалване на междурелигиозна вражда» (че е подпомогнал украинската православна църква да получи автокефалия от Вселенския патриарх, което не се харесва на Москва).
Володимир Зеленский идва на власт преди една година с подкрепа на 73% от избирателите. Сега за него биха гласували само 34,6%, като 52% от украинците са недоволни от политиката на шоумена-президент. Рейтингът на Порошенко е 11,4% (на балотажа през 2019 г. той е получил 25%).(УВести)

БЕН ХОДЖЕС: НАЕСЕН РУСИЯ МОЖЕ ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА

Киев, 02 юли 2020.- Наесен Русия, прикривайки се с ученията «Кавказ-2020», може да тръгне със широкомащабна военна операция да превземе Южна Украйна, за да получи достъп до днепърската вода за Крим. Това прогнозира Бен Ходжес – бивш командващ силите на САЩ в Европа.
Като повод за нападение Москва може да използва евентуална хуманитарна катастрофа на полуострова, където от 2014 г., когато Русия го анексира, има голям воден дефицит. Сега там се наблюдава суша, невиждана от 150 г., казват синоптиците.

Украйна започва да строи Северно-Кримският канал (дължина - над 400 км) през 1957 г., след като три години по-рано (1954 г.) Крим преминава към административно подчинение на Киев. Днепърската вода удовлетворява 85% от водните потребности (за битови нужди и напоителни селскостопански системи) на полуострова. През март 2014 г., когато Кремъл анексира Крим, водоподаването от Днепър (Каховски язовир) е спряно. То ще бъде възстановено, когато Крим отново ще стане украински, заявява официален Киев. Същевременно, заместник-министърът на външните работи на Украйна Васил Боднар предупреждава, че украинците «ментално» трябва да са готови, че Русия отново може да нападне страната.(УВести)

ТРЪМП ПРИТИСКАЛ КИЕВ И ИСКАЛ КОМПРОМАТ ПРОТИВ БАЙДЪН

Киев, 19 юни 2020.- Доналд Тръмп е притискал украинските власти да му дадат компромат против демократа Джо Байдън – основен конкурент на Тръмп за президентски пост (изборите ще са през ноември т.г.). Това твърди в книгата си «Стаята, в която това е станало», бившият съветник на американския президент Джо Болтън.
Според Болтън, Тръмп е обвързвал военна помощ на Украйна с провеждане от Киев на разследване и предоставяне на компрометиращи материали против Байдън и Хилари Клинтън. Става дума за назначаване на сина на Байдън на работа в едно украинска компания с висока заплата.
Болтън твърди, че той, заедно с държавния секретар на САЩ Мак Помпео и министъра на отбраната Марк Еспър поне десетина пъти са уговаряли Тръмп да продължи да подкрепя Украйна.
Книгата на Болтън предстои да излезе, но официален Вашингтон предприема огромни усилия, за да я спре или поне да омаловажи събитието.
През м.г. в САЩ се проведе разследване на Тръмп за злоупотреба с власт и намесата му във вътрешните работи на друга държава (Украйна), което едва не завърши с неговото отстраняване. В Сената на демократите не им стигнаха само 5 гласа Тръмп безславно да напусне Белия дом (52 против 48 гласа в полза на републиканците).(УВести)

НАТО ПОВИШИ СТАТУТ НА УКРАЙНА ДО ЧЛЕН ПО ПРОГРАМАТА «РАЗШИРЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ»

Киев, 13 юни 2020.- Вчера Украйна получи членство в Програмата на НАТО «Разширени възможности», съобщиха от пресслужбата на алианса.
Този статут дава на нашата страна възможност да се присъедини към партньорските инициативи на НАТО с цел сътрудничеството между Киев и страните на алианса още повече да се задълбочи. Западът по достойнство оцени приноса на Украйна в операциите и мисиите му по света. В частност, украинците отлично се представят в Афганистан и Косово, в Силите за реагиране и ученията на НАТО. Освен това, както заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, Украйна категорично демонстрира своя стремеж към евроатлантическите ценности.
Какво ще получи Киев от новия си статут? По-високо и по-задълбочено ниво на сътрудничество, го-голямо доверие и оттук - достъп до по-богата класифицирана информация, по-широко участие в планиране на ученията на алианса. Също така, НАТО по-интензивно ще ни помага да реформираме сигурността и отбраната си, да засилим граждански контрол върху военната сфера и борба с корупцията.
Присъединявате на Украйна към Програмата на НАТО «Разширени възможности» стана възможно благодарение на неимоверни усилия на предишния президент Петро Порошенко и неговото правителство и някои представители (като бившия външен министър Вадим Пристайко) от първия кабинет на сегашния държавен глава Володимир Зеленский.
Освен Украйна, към партньорите по тази програма спадат още пет страни - Австралия, Финляндия, Грузия, Иордания и Швеция.(УВести)

ЗА ЕДНА ГОДИНА ВЯРАТА В ЗЕЛЕНСКИЙ Е СПАДНАЛА ПОЧТИ С 25%

Киев, 06 юни 2020.- Само за една година вярата, че президентът Володимир Зеленский може да бъде полезен на Украйна, е спаднала почти с 25% - от 74,7% до 51,3%, твърдят от социологическата агенция «Социс».
Все повече украинци – 28,6%, смятат за виновен за проблемите в държавата именно президента, а не правителството (21,9%). Над 56% са на мнение, че страната се развива в неправилна посока, а броят на тези, които съжаляват за избора си (преди една година) на Зеленский, е нараснал от 14,2% до 29,2%. За една година, откакто е на власт, президентът е имал повече провали, отколкото успехи – броят на така мислещите хора се е увеличил от 13,9%х до 37,9%.
Според «Социс», украинците много критично оценяват една година от «зеленото» управление: броят на разочарованите се е увеличил от 7% до 28,8%, на отчаяните – от 2,8% до 6,2%, а на апатичните – от 1,9% до 3,7%. Нивото на надеждата е спаднало от 45,5% до 28,5%.
А как Володимир Зеленский изпълнява предизборните си обещания? По петобалната скала - «1», т.е., «съвсем не изпълнява». Като главнокомандващ той се оценява с «2,5», а с успехи на международната арена – с 2,8.(УВести)

ОПИТ ЗА РЕВАНШ: МАЙДАН Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?

Киев, 06 юни 2020.- Във Върховната Рада над 50 депутати подготвиха подписка, с която възнамеряват да сезират Конституционния съд. Целта е Майдан или въстание или революция, пламнала в края на ноември 2013 и приключила през март 2014 г. и довела до бягството на проруския президент Виктор Янукович, да бъде квалифицирано като държавен преврат, а участниците му да бъдат признати за престъпници.
Според политолога Олексий Голобуцкий, в случай, че Майдан се признава за антидържавно деяние, в страната ще пламне гражданска война, в която против агентите на Кремъл ще противодействат украинските патриоти. «И това няма да бъде 2014-та, а нещо по-сериозно», - предупреждава експертът. И обяснява: «Повечето от тези, които са били на Майдана, после са тръгнали на фронт като доброволци и воювали с руската армия, съответно, те имат боен опит и умеят (и имат) да боравят с оръжие, могат да водят малкоресурсни продължителни битки».
Тъй като измежду подписантите, освен тези, които традиционно спазват проруския вектор, има и много народни представители от управляващата партия «Слуга на народа», то, следователно, президентът Володимир Зеленский – съзнателно или не, подпомага раздухване на гражданска война и това при положение, че вече имаме въоръжен конфликт с Русия в Донбас. Според политолога, все още има надежда някой да подшушне на държавния глава, че води страната съм национална катастрофа.
С идването на власт Володимир Зеленский в страната се завърнаха бившите управници от екипа на Виктор Янукович, «петата колона» надига глава както в парламента, така и в масмедии, има призиви руският език да стане втори държавен, а украинските квоти в радио- и ТВ-сфера да бъдат съществено намалени.
Според допитването от 2015 г., Майдан е бил подкрепян средно от над 60% от украинците (най-много - в Западна Украйна, над 72%). Но в Южна и Източна Украйна, съответно, 34% и 40% са смятали това въстание за «държавен преврат».(УВести)

ПАВЛО КЛИМКИН: С ПРОВОКАЦИИ И ЕСКАЛАЦИЯ РУСИЯ ИСКА ДА ПРИТИСНЕ УКРАЙНА
И СВЕТА
Киев, 04 юни 2020.- През следващите шест месеца Кремъл ще засили своите провокации в Украйна, смята бившият външен министър на страната ни Павло Климкин. Така президентът Путин ще се прави на «незаобиколим фактор» преди срещата на Г-7, която ще се проведе на есен. Освен това, Москва полага неимоверни усилия антируските санкции да бъдат отменени.
Идеята на Путин да се съберат държавните глави на всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Русия) и да договорят «втора Ялта» засега не среща международна подкрепа. А да участва в Г-7 по предложение на президента на САЩ Тръмп като поканена страна за Русия, изгонена от този клуб през 2014 г. за анексия на Крим, е унижение, смята Климкин. Но, според него, ако там се появи възможност за облекчаване на санкции, Москва ще участва. С външнополитическо напрежение чрез провокации и ескалация на военни действия в Донбас, Сирия и Либия Кремъл ще се стреми да повишава ставки и по този начин да принуди държавите от Г-7 да вдигнат ръце.
«Трябва да очакваме опити за дестабилизация в Източна и Южна Украйна, - споделя Павло Климкин. – В руските медии темата за Украйна отново е важна, отново се говори за нас, че не пускаме вода в Крим, че не спазваме минските споразумения». Според ексминистъра, провокациите могат да бъдат по-мащабни, а ескалацията – по-сериозна в сравнение с 2014 г. Някои руски и украински политолози дори прогнозират, че Путин ще предприеме против Украйна голяма военна операция. Това му е нужно не само да разреши «украинския въпрос», но и да повдигне рейтинга си, който е паднал, както твърдят западните издания, до историческия минимум – под 30%.(УВести)

«ЕВРОПЕЙСКА СОЛИДАРНОСТ» НА ПОРОШЕНКО ПОБЕЖДАВА ЗЕЛЕНСКИЙ В КИЕВ

Киев, 27 май 2020.- Партията «Европейска солидарност», чийто лидер е Петро Порошенко, бие «Слуга на народа» на действащия президент Володимир Зеленский в столицата Киев. На въпрос, ако местните избори бяха днес, за кого бихте гласували, 21% от столичаните дават вота си на «ЕС», докато «слугите» взимат само 18%. Това показва социологическото допитване, организирано от центъра «Социс».
Спрямо парламентарните избори от лятото на 2019 г. рейтингът на партията «Слуга на народа» в Киев е паднал от 37% на 18%, а на «ЕС», обратно, се е покачил с 5%.
На трето място в столицата се класира «Удар» на сегашния киевски кмет Виталий Кличко – 13,3%, а на четвърто място – партия «Голос» на певеца Святослав Вакарчук – 4,2%.
«Европейска солидарност» все още не се определи с кандидата си за кмет на Киев. Затова Кличко се радва на 41,8%. А «слугата» Олександр Ткаченко заема едва 10-то място със своите 1,3%. Според социолога Олександр Чашковский от «Социс», ако за балотажа се класират Кличко и Ткаченко, то знаменитият боксьор направо ще нокаутира съперника си с 52% против 10%.
Местните избори в Украйна ще се проведат тази есен.(УВести)

ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА ЗЕЛЕНСКИЙ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ. ОЦЕНКАТА ДНЕС Е ФИФТИ-ФИФТИ
Киев, 20 май 2020.- На днешна дата преди една година Володимир Зеленский стана шести президент на Украйна. На балотажа той победи предишния държавен глава Петро Порошенко със зашеметяващ резултат – 73% срещу 25%.
Доволни ли са украинците от едногодишното управление на младия и неопитен президент?
Според Киевския международен институт по социология, 46% от допитаните като цяло смятат работата на Зеленский за успешно, но почти толкова, 45% - за неуспешна, т.е.в оценката си украинците са се разделили поравно. Дейността на президента през март-май т.г. (борба с епидемията, социални мерки и т.н.) 47% одобряват, а 37% - не я одобряват. Всъщност, това е единственото, което е положително за пан Володимир сега, една година по-късно.
Ето и други отговори на допитаните: борба с корупция: 66% - не се справи; прекратяване на войната в Донбас: 60% - не се справи; преодоляване на проблеми в икономиката: 64% - не се справи.
А днес на тържествена пресконференция Зеленский е намекнал, че, за да реализира програмата си, ще му потрябва още един мандат, макар че преди една година е декларирам, че и един срок ще му стигне.(УВести)

СААКАШВИЛИ: ТРЯБВА ДА ИЗВАДИМ УКРАЙНА ОТ БЛАТО

Киев, 08 май 2020.- С указ на президента от вчера Михеил Саакашвили е назначен за председател на Изпълнителната агенция за реформи, съобщавам украинските медии.
Имах продължителен разговор с Володимир Зеленский и, според мен, той прекрасно осъзнава, че Украйна се нуждае от бързи промени, ако иска да се движи напред. «Държавният глава е настроен за провеждане на радикални реформи», - заяви пан Михеил.
Някои, които ратуват за статукво, искаха да откажат президента да ме назначи, но статуквото означа да останем в блато. «А Зеленский има амбиция да влезе в история на Украйна като човек, направил нещо за народа си и за всеки украинец отделно», - сподели Саакашвили. Той допълни, че има енергия и опит да помогне на страната и много се надява на добра комуникация с Върховната Рада, правителството, бизнеса и гражданското общество. «Без взаимодействие с тях нищо не можем да постигнем», - убеден грузинецът.
Саакашвили е противоречиво и неново лице в украинската политика и власт. През 2015 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко го назначава за свой съветник, а по-късно – и за областен управител в Одеса. През 2016 г. е уволнен и започва да критикува политиката на държавния глава, създава свое опозиционно движение. През 2017 г. е лишен от украинското гражданство и е депортиран в чужбина. С идването на власт на Зеленский се завръща в Украйна. Саакашвили е личен враг на Путин, затова назначаването му е смела постъпка на президента, смята журналистът Юрий Бутусов.(УВести)

ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЕДНАКВО СА ВИНОВНИ И СССР, И ГЕРМАНИЯ

Киев, 07 май 2020.- За началото на Втората световна война еднакво са виновни и СССР, и Германия смятат 56% от украинците. Допитването е направено от фонда «Демократични инициативи» и Киевския международен институт по социология. Не са съгласни с това твърдение 24%, а 20% нямам мнение по въпроса.
Същевременно 52% от допитаните смятат, че Денят на Победата е преди всичко отбелязване на победата на съветския народ в Отечествената война, а за 32% това е победата на антихитлеристката коалиция във Втората световна война.
Над 44% от украинците казват, че участниците в Украинската въстаническа армия (бандеровци) са борци за независимостта на Украйна, а 22% са на друго мнение.
Почти 51% от нашенците нищо не знаят за руската акция «Безсмъртен полк», 12% знаят, но отношението им е отрицателно, 18% знаят и одобряват тази проява, неутрално се отнасят към нея 12%. Над 33% подкрепят решение т.н. георгиевска лента да бъде забранена в Украйна, почти толкова – против, а на 25% им е безразлично.
Над 61% от допитаните не искат украинските политици да участват в тържествата по случай Деня на Победата в Москва, 21% подкрепят такова участие, а 18% са без мнение.
От 2016 г. 9 май в Украйна се води като Ден на паметта и примирението и Ден на победата над нацизма във Втората световна война.(УВести)

ДЪРЖАВЕН ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ: В УКРАЙНА НЯМАМЕ НИКАКВИ БИОЛОГИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ

Киев, 06 май 2020.- Докато светът търси начини за преодоляване на кризата, свързана с пандемията, Русия чрез свои медии, а така също чрез контролираните от нея медии в Украйна и други страни разпространява дезинформация за произхода на COVID-19. В частност, руските фейкове се излъчват от украинския ТВ-канал «1+1», който принадлежи на бизнесмена Игор Коломойский (търсен от САЩ за корупция), и ТВ-канал «ZIK», зад който стои депутат Виктор Медведчук – подготвен от КГБ адвокат, който през 70-те така е защитавал поета и правозащитник Васил Стус, че дисидентът е бил пратен в лагер, където е починал.
Това заяви Джордж Кен – помощник-държавен секретар на САЩ, по време на видеоконференция «Укрепване на отношенията между САЩ и Източна Европа по време на пандемията», организирана от немския фонд «Маршал».
През миналата седмица, по-точно, на 27 април, споменатите ТВ-канали, някои руски медии и информационните ресурси на окупираните Донецк и Луганск са разпространили «новина», че на територията на Украйна уж е имало американски лаборатории за разработка на биологично оръжие. Също така се внушава, че те са чак четири хиляди и че Вашингтон официално не го отрича.
Според украинското сдружение «Детектор медия», за първи път, на 15 април, информацията за тези «лаборатории» се появява на сайта на проруската партия в Украйна «Опозиционна платформа». Също там е публикувана декларацията на лидера на тази формация споменатия Виктор Медведчук, в която той призовава държавното ръководство на Украйна да даде обяснения за уж 15 военни лаборатории на САЩ на украинската територия.
Европейският Съюз остро осъди Москва, Пекин и Техеран, че разпространяват лъжи за коронавируса с цел да всяват смут в демократичния свят.(УВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН И ЗАДЪРЖАН ПОД СТРАЖА
Киев, 05 май 2020.- Бившият президент на Украйна Виктор Янукович да бъде арестуван и задържан под стража, постанови вчера Печерският районен в гр.Киев. Той е обвинен за узурпиране на държавната власт.
Според запознати, това постановление на съда дава възможност да се започне процедура за екстрадиция на Янукович от Русия, където той се укрива след разстрела на Майдана от февруари на 2014 г.
Виктор Янукович идва на власт през 2010 г. и по неконституционен начин връща Конституцията на Украйна към редакцията й от 1996 г., когато Украйна е била президентска република (през 2004 г. след Оранжевата революция страната е преминала към парламентарна република). Тук става дума за престъпление, предвидено от НК на Украйна, - действия, насочени към насилствена промяна или отменяне на конституционния строй или насилствено превземане на държавната власт.(УВести)

СОЦИОЛОГИЯ: ЗЕЛЕНСКИЙ И НЕГОВАТА ПАРТИЯ УЖ ВОДЯТ, НО СТРАНАТА ВЪРВИ В НЕПРАВИЛНА ПОСОКА

Киев, 04 май 2020.- Ако президентски и парламентарни избори бяха днес, Володимир Зеленский и неговата партия «Слуга на народа» биха спечелили отново.>>>

COVID-19: ПОЧТИ 80% ОТ УКРАИНЦИТЕ МОГАТ ДА ТЪРПЯТ КАРАНТИНА ОЩЕ МЕСЕЦ

Киев, 02 май 2020.- Почти 80% от украинците заявяват, че могат да търпят карантината още един месец, но не повече, 70% - до два месеца, 65% - до три месеца, а 59% - толкова, колкото трябва, сочи проучването на Киевския международен институт за социологически изследвания.
Към днешна дата в страната има 11411 установени случаи, като 1498 болни са оздравели, а починалите са 279. Украйна, както и България, е достигнала платото на пика – вече няколко дни наред се констатират средно 450 заразени.
Карантината в страната ще продължи до 11 май, а после, според премиера Денис Шмигал, се предвижда постепенно и поетапно връщане към нормалния начин на живот.(УВести)

ВАЛЕРИЙ ЛОБАНОВСКИЙ Е В ТОП-10 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ТРЕНЬОРИ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Киев, 02 май 2020.- Валерий Лобановский, тренирал предимно киевското «Динамо», е влязъл в класацията на ТОП-10 на най-добрите треньори за всички времена. Рейтингът е съставен от сп.«Four Four Two», съобщават украинските Интернет-медии.
Ето как изглежда самата класация:
1. Алекс Фергюсън
2. Ринус Михелс
3. Йохан Кройф
4. Бил Шенкли
5. Пеп Гвардиола
6. Арриго Саки
7. Мет Басби
8. Еленио Еррера
9. Ърнст Хаппел
10. Валерий Лобановский
Лобановский е роден в Киев през януари 1939 г. Почива (от инсулт) през май 2002 г. От 1957 г. до 1968 г. е играч - централен нападател, съответно, на «Динамо» (Киев), «Чорноморец» (Одеса) и «Шахтар» (Донецк). В националния отбор на СССР има само два мача. През 1968 г. започва треньорската си кариера (привърженик е на т.н. тотален футбол) в «Днипро» (Днипро, по-рано – Днипропетровск). През 1973 г. поема «Динамо» и работи с отбора до смъртта си (с прекъсване от 1992 до 1996 г., когато е треньор в арабския свят). Тренира сборная на СССР и националния отбор на Украйна. Печели осем шампионата на СССР, шест Купите на СССР, два пъти Купата на Купите (сега – Лига Европа), веднъж европейската Супер-Купа, пет пъти шампион на Украйна и три пъти Купата на Украйна. Веднъж начело на сборная на СССР печели «сребро» от шампионата на Европа. Открива такива таланти, като Андрий Шевченко, Сергий Ребров и др. Прякор: Слънчоглед, Лобан, Полковник.(УВести)

ПЕТИЦИЯ: КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА ДА СЕ ДАДЕ НА УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА

Киев, 30 април 2020.- Киево-Печерската лавра (на снимката) да се даде на автокефалната Православна църква в Украйна (ПЦУ). С такава петиция над 25 хил. украинци се обърнаха към президента Володимир Зеленский.>>>

COVID-19: УМИРАТ ПРЕДИМНО ХОРА НАД 50 Г. И С ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Киев, 20 април 2020.- В Украйна от коронавируса умират предимно (85%) хора на възраст над 50 г., като сред тях 71% са с такива придружаващи заболявания, като сърдечносъдови, диабет, онкологични, на бъбреците и белите дробове. Това съобщиха днес от здравното министерство.
Сред починалите от общо 239 случаи 132 са мъже, т.е., силният пол малко (52%) преобладава над слабия.
Към днешна дата в страната има 9866 заразени, като 8513 от тях са активни. Оздравелите са 1103 души.(УВести)

COVID-19: ТЪРПЕНИЕТО НА УКРАИНЦИТЕ НАМАЛЯВА

Киев, 28 април 2020.- В Украйна карантината продължава вече над 40 дни и търпението на хората се изчерпва. Това показват данните от проучването, извършено от компанията «Research & Branding Group».
От 72% в началото сега привържениците на ограниченията, свързани с епидемията, са 54%. Почти с 30% спадна делят на тези, които се страхуват да се разболеят. А броят на хората, които нямат спестявания, се увеличи от 39% до 47%.
За 59% от допитаните пикът на заразата все още не е достигнат. Затова 76% от украинците подкрепят решението на правителството карантината да продължи до 11 май. След тази дата, според премиера Денис Шмигал, страната ще започне поетапно да излиза от ограниченията, свързани с коронавируса.
Към днешна дата в Украйна има 9410 доказано болни, оздравелите са 992, а починалите – 239.(УВести)

МИХЕИЛ СААКАШВИЛИ Е ГОТОВ ДА СТАНЕ ВИЦЕПРЕМИЕР В УКРАЙНА, НО ЗАСЕГА НЕ ВСИЧКИ ГО ИСКАТ

Киев, 27 април 2020.- Бившият президент на Грузия е готов да стане вицепремиер в правителството на Денис Шмигал. Това Михеил Саакашвили е заявил по една от украинските ТВ. На въпрос, че засега неговата кандидатура не събира необходимите 226 гласа, той е отговорил, че предложението дойде изненадващо и много от депутатите от управляващата партия «Слуга на народа» са стъписани. Според пан Михеил, президентът Володимир Зеленский все още не е имал среща с парламентарната си група, за да я убеди (засега той се подкрепя само от 170 депутати). А от други парламентарно представени партии едва ли ще гласуват за конфликтния грузинец. Твърди се, че в кабинета на Шмигал той ще отговаря за реформи. Някои политолози в Киев смятат, че амбицията на Саакашвили е да оглави Министерския съвет на Украйна.
Същевременно, официален Тбилиси заяви, че назначаването на Саакашвили отрицателно ще повлияе върху грузинско-украинските отношения. Както е известно, в Грузия той е осъден за превишаване на пълномощията си, когато е бил два мандата президент – 2004-2008 гг. и 2008-2012 гг., и е осъден на три години затвор.
През 2015 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко назначава Саакашвили за свой съветник, а по-късно – и за областен управител в Одеса. През 2016 г. е уволнен и започва да критикува политиката на държавния глава, създава свое опозиционно движение. През 2017 г. е лишен от украинското гражданство и е депортиран в чужбина. С идването на власт на Зеленский се завръща в Украйна. За Кремъл Саакашвили е враг. Но преди няколко дни пан Михаел е заявил, че с Русия трябва да се живее в дружба.(УВести)

ПО COVID-19 ЧЕРНИВЕЦКА ОБЛАСТ ИЗПРЕВАРВА БЪЛГАРИЯ

Киев, 26 април 2020.- Към днешна дата в Украйна има 8617 заразени с коронавирус, съобщават от украинското здравно министерство. Най-много установени случаи има в Чернивецка област – 1341 (повече, отколкото в цялата България), град Киев – 1188, и Киевска област – 542. Оздравели са 840 души, а починали – 209.
Преди два дни премиерът Денис Шмигал заяви, че правителството започва да обмисля план за излизане от кризата, но това, най-вероятно, ще стане през втората половина на май.
В Русия болните са 80949, в т.ч. в Москва – 42480. Смъртните случаи са 747. Оздравелите са 6767.(УВести)

ДОНЕЦК СТАВА СТАЛИНО, А ЛУГАНСК – ВОРОШИЛОВГРАД, НО НЕ ЗАВИНАГИ

Киев, 24 април 2020.- С «указ» на сепаратисткия лидер Денис Пушилин гр.Донецк чат-пат може да се нарича Сталино. Особено, когато става дума за «День Победы».
Първото наименование на Донецк е Юзивка (от името на английския предприемач Джон Юз (Хюз), който през втората половина на ХIХ започва да разработва там въглищни мини). След смъртта на Владимир Улянов-Ленин през януари 1924 г. Юзивка е преименувана в Сталин (Йосиф Джугашвили), който тогава заедно с Лев Троцкий (Лейба Бронщайн) поема ръководство на болшевишката партия и управление на СССР. В решението си от март 1924 г. пленумът на Юзивския окръжен изпълнителен комитет отбелязва, че «…символът, с който се характеризира нашия велик вожд др.Ленин, е «стомана», затова град Юзивка да се преименува в град Сталино». С това име градът остава до 1964 г., което е доста странно, защото Никита Хрушчов развенчава култа на Йосиф Сталин още през 1956 г. и извършва десталинизация, а с отстраняването му през 1964 г. наследникът му Леонид Брежнев частично възстановява «гения» на Сталин.
По-рано и в Луганск местния лидер-сепаратист Леонид Пасичник е преименувал града във Ворошиловград в чест на червеноармейския маршал Климент Ворошилов. Така той се е наричал от 1935 г. до 1958 г. и от 1970 г. до 1990 г.(УВести)
Нашата справка: През 1949 г. българският град Варна е преименуван в Сталин, но седем години по-късно, след «априлския повей» (пленум на ЦК на БКП през април 1956 г.), той отново става Варна.

«МРІЯ» - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ В СВЕТА САМОЛЕТ ПРЕМИНА МОДЕРНИЗАЦИЯ И ПОЕ ЗА КИТАЙ

Киев, 12 април 2020.- Вчера украинската «Мрія» или АН-225 – най-голям в света транспортен самолет, който премина поредна модернизация, пое за Китай за хуманитарна помощ за Украйна. във връзка с пандемията на коронавирус.

«Мрія» (в превод от украински – «мечта») наред с пет машини «Руслан» (АН-124-100) формират бригада транспортни самолети на киевската авиокомпания «Авиалинии Антонов». Те се използват за превозване на едрогабаритни и големи товари, предимно, по програма на НАТО и ЕС.(УВести)

ЗА БОРБА С ВИРУСА И С ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕГО ЗЕЛЕНСКИЙ ЗАДЕЛЯ 3,2 МЛРД. ЕВРО
През юни правителството оптимистично планира Украйна да излезе от пандемията
Киев, 11 април 2020.- Наред с борбата с коронавирус, ние предприемаме и икономически мерки, актуализираме бюджета. Фондът за борба с пандемията ще получи 66 млрд. грн. (2,2 млрд. евро), заяви украинският президент Володимир Зеленский. С тези пари ще платим на медицинските работници, които са на първа линия, и ще подпомогнем тези украинци, които поради карантина са останали без работа. Още 30 млрд. грн. (1,0 млрд. евро) ще разпределим измежду пенсионерите.
Приоритетът за нас остава и проектът «Голямо строителство», който ще стимулира икономиката и ще създаде хиляди нови работни места, допълни държавният глава.
Същевременно, според премиера Денис Шмигал, през май Украйна трябва постепенно «да тръгне на работа». Предвижда се и кредитна подкрепа на малкия и средния бизнес и създаване на 500 хил. нови работни места. «През юни до началото на юли градският транспорт ще възстанови работата си, ще бъде завършена учебната 2019 година, хората ще могат да посещават зони за отдих и почивка, ще бъдат ослабели условията за самоизолация на възрастните хора», - оптимистично заяви премиерът.
Към 12 април в Украйна има 2777 потвърдени болни от коронавирус, 89 са излекувани и 83 са починали. Направено е над 30 хил теста (УВести)

АНДРИЙ СМОЛИЙ: В УКРАЙНА ВИЖДАМЕ РЕВАНШ И АНТИМАЙДАН
Киев, 11 април 2020.- «Да си кажем откровено: сега в Украйна наблюдаване реванш, антимайдан!» - това твърди Андрий Смолий – обществен деец и политически експерт. Според него, онези, които през 2014 г. са унищожавали Майдан и си правили шегички с Украйна, в момента са на власт и контролират всички процеси. При сегашния президент Зеленский преследват не убийците на Небесната сотня, а участниците в нашата революция. Милиционерите, разстрелвали мирен протест, бягат в Русия, делата за Майдан се закриват, с всеки ден в страната се завръща «русский мир» («руски свят»), категоричен е пан Андрий.
Властта, вместо да се концентрира върху това, как Украйна да излезе от икономическа криза, как да се запазят работни места и как да се пребори коронавирус, предприема политически репресии и връща страната към режима на управляем (засега) хаос. Насажда се друга атмосфера и други правила. Днес властта ни връща към епохата на Янукович. Точно това е нужно на Кремъл и проруските сили у нас. А преди една година, преди първия тур на президентските избори, ние за това предупреждавахме.(УВести)

В ДОНБАС ПРИЕМАТ, ЧЕ ТАМ РУСИЯ ВОЮВА ПРОТИВ УКРАЙНА, НО ИСКАТ КИЕВ ДА ПРЕГОВАРЯ СЪС СЕПАРАТИСТИТЕ

Киев, 10 април 2020.- Вчера Фондът «Демократични инициативи» ни запозна с настроенията на жителите на контролираната от Киев територия на Луганска и Донецка област.
И така, на въпрос, смятате ли, че в Донбас Русия воюва против Украйна, 63,5% от донечаните и 37,9% от луганчаните отговарят с «да». Същевременно, 49% от първите и 71% вторите искат официален Киев директно да преговаря със сепаратистите. С други думи, мнозинството призвана, че във финансово и военно отношение зад гърба на терористите стои Кремъл, но преговорите за мир да водим не с Москва, а с бандитите.
Социолозите от фонда посочват и други данни, които трябва да ни подканят да се замислим, хора с какъв манталитет живеят там? Например, 59,6% от донечаните и 59,9% ог луганчаните искат руски език да стане втори държавен.
Подчертаваме, че тези настроения се фиксират на нашата територия. Не трудно да си представим, какво за шест години, обработени от антиукраинската пропаганда и в духа на «руския мир», мислят онези, които са се озовали оттатък фронтовата линия.(УВести)

COVID-19: УКРАЙНА НАДХВЪРЛИ 1200 ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАИ С КОРОНАВИРУС. ИСКА ПОМОЩ ОТ МВФ

Киев, 05 април 2020.- Към днешна дата в Украйна са потвърдени 1251 случаи с коронавирус, съобщават от здравното министерство. Оздравелите са 25, а починалите - 32. Измежду умрелите 85% са на възраст 50 г. Само за двадесет дни броят на потвърдените скочи с над 400 пъти. Най-големите огнища на заразата се наблюдават в Киев, Чернивецка и Тернопилска област.
Според едно социологическо проучване, в условията на карантина 63% от украинците финансово могат да издържат до един месец. Почти 50% от допитаните одобряват въвеждане на извънредно положение в цялата страна, 83% са за забрана на масови прояви, а 71% настояват населените места да бъдат блокирани.
В Украйна, както и в България, има дефицит на медицински маски, предпазни облекла и всякакви тестове – бързи и PCR. Главният санитарен лекар на страната Виктор Ляшко заяви, че след няколко дни у нас ще започне производство на родни тестове, но какви ще са те, не се съобщава.
Правителството се обърна към МВФ за финансова помощ в размер на $8-10 млрд., но, за да я получи, парламентът трябва и на второ четене да приеме два закона – за пазара на земята и за забраната фалиралите и одържавени банки да се връщат на техните предишни собственици.(УВести)

РУСИЯ МОЛИ ЗА ОТМЯНА НА САНКЦИИ, ООН ОТКАЗВА

Ню-Йорк, 03 април 2020.- Общото събрание на ООН отхвърли проекторезолюцията, предложена от Кремъл, според която Русия призовава светът да стане солидарен пред сегашната пандемия и да бъдат свалени санкции, наложени против някои държави.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба отбелязва, че на фона на коронавируса Москва злоупотребява с хуманизма и се стреми да торпедира международни санкции, наложени на нея за анексията на Крим и агресията в Източна Украйна.
Украйна, както и много други страни подкрепят резолюцията на ООН за борба със сегашната пандемия, но за неспазване на международния правов ред нарушителите трябва да отговорят, а не да спекулират в въпросите на хуманизма. «Това са руски манипулации», - подчерта пан Дмитро. (УВести)

УСПЕШНИ ИЗПИТАНИЯ НА УКРАИНСКАТА КРИЛАТА РАКЕТА

Киев, 03 април 2020.- Украинската крилата ракета «Нептуп» премина 70 км и успешно порази морска цел на полигона край Одеса. Това съобщи Олексий Данилов, който е секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. «Това е второ успешно изпитание», - заяви той.
Украйна от няколко години разработва ракетен комплекс «Нептун», способен да удря морски цени до 300 км. Той е творение на киевското конструкторско бюро «Луч». Обаче кога «Нептун» ще бъде приет на въоръжение в украинската армия, засега не се съобщава.
Програмата за превъоръжаване на Въоръжените сили на Украйна е започнала при президента Петро Порошенко.(УВести)

УКРАИНЦИТЕ СА РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ЗЕЛЕНСКИЙ И НЕГОВАТА ПАРТИЯ

Киев, 02 април 2020.- Една година по-късно след като в Украйна се проведе първия тур на президентските избори хората са разочаровани от новата власт, която се олицетворява от шоумена Володимир Зеленский, твърдят от Киевския международен институт за социологическите проучвания (КМИС). Основните точки в предизборната им програма бяха три: спиране на войната в Донбас, борба с корупцията по върховете, справедливост при разследване на знакови наказателни дела и намаляване на цените на жилищно-комуналните услуги (ЖКУ).
Ето и данните от проучването:
- 75% твърдят, че Зеленский и неговата партия «Слуга на народа», която има мнозинство в парламента, не са успели да се преборят с корупцията по върховете;
- за 70%, въпреки обещанията, войната в Донбас не е спряла;
- 65% не виждат упехи в разследване на знакови наказателни дела;
- 62% не усещат, че цените на ЖКУ са намалели.
Владимир Зеленский (42 г.) идва на власт на 20 май 2019 г. със 73% подкрепа на втория тур. На 21 юли с.г. в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори, които «Слуга на народа» печели със 43% и сега разполага във Върховната Рада с 254 депутати, или 50%+1 (124 от пропорционалната листа и 130 «мажоритарници»).(УВести)

COVID-19: В УКРАЙНА ТРИМА БОЛНИ, ЕДИН ПОЧИНАЛ И 12 С ПОДОЗРЕНИЕ

Киев, 15 март 2020.- Към тази сутрин в Украйна от коронавирус една жена е починала, трима са болни и 12 се проверяват, съобщават от здравното министерство на страната. Два региона са в центъра на вниманието – Чернивецка и Житомирска област, откъдето са болните и починалият (жена).
В Украйна до 29 март са закрити всички учебни заведения, но все още не е въведено извънредно положение, както е в България, например, кафенетата и ресторантите продължават да работят, а вчера в Киев се състоя и огромно антипрезидентско шествие под надслов «Не на капитулация пред Русия!»
Впрочем, както показва практиката в други страни, въпрос на време мерките да се затегнат.
От 13 май Украйна забранява влизане в страната на чужденци (освен някои категории), а от 17 март се спира всякаква връзка с чужбина – въздушна, ж.п. и автобусна. Разрешава се само украинските гурбетчии да се приберат в родината си и то с автомобилен транспорт. КПП-та засега работят денонощно.
Към днешна дата в света заразени са 156396, починали – 5833, а оздравели – 73968 души. В Европа е най-засегната е Италия – 21157 заразени и 1441 починали, а Азия – Китай, с 80995 заразени и 3203 починали.(УВести)

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРЕДЛОЖИ НОВО ПРАВИТЕЛСТВО, МОЖЕ ДА ИМА РЕВАНШ НА ПРОРУСКИТЕ СИЛИ

Киев, 07 март 2020.- Президентът на Украйна Володимир Зеленский предложи нов кабинет и с 291 глас «за» Върховната Рада го одобри.
Новият премиер се казва Денис Шмигал (44 г.). По-рано той е бил областен управител в Ивано-Франкивска област, а преди това е работил в една от енергийните компании на олигарха Ринат Ахметов. Нови са и няколко министри, в частност, на отбраната, външните работи, икономиката финансите и социалната сфера.
Рестартът на министерския съвет се наложи да бъде направен поради, първо, слаба работа на предишния кабинет на премиера Олексий Гончарук (34 г.) – неизпълнение на бюджета, спад в икономиката, лоша комуникация с народа, второ, младокът си е позволил да влезе в конфликт с олигарха Игор Коломийский – благодетел на президента Зеленский, в областта на енергетиката, и трето - влошаване (почти днойно) на рейтинта на президента.
Затова някои украински анализатори смятат, че с назначаване на това правителство лъсва зависимостта на президента от олигархични групи и че Зеленский леко завива към Русия. Например, с първата си изява на ТВ новият премиер заяви, че се налага Киев да пусне вода в анексирания Крим. По южно-кримския канал вода от Днепър не се подава към полуострова от 2014 г., когато Москва превзе Крим и започна война в Донбас, и там са на строг воден режим. Твърди се, че водоподаването в Крим е едно от условията Москва да освободи над 200 украински военнопленници и през април в Париж да има поредна среща на най-високо ниво Украйна-Русия-Франция-Германия по украинския въпрос. Някои експерти са на мнение, че Зеленский е готов да капитулира пред Путин в ущърб на националните интереси на Украйна.
От завоя на Зеленский се притеснява и МВФ. Защото изискването на фонда е официален Киев да се дистанцира от олигарсите, в частност, от Коломfйский. В противен случай Украйна няма да  получи кредит от $5,5, от който има остра необходимост, за да върже бюджета.
На 14 март украинските ветерани-доброволци събират в Киев митинг-шествия, с който искат да покажат на властта, че няма да позволят Украйна да капитулира пред Русия и да не допуснат ревашна на анти-Майдана, и да призоват властта, избрана с мнозинство от народа, да отстоява украинската държавност.(УВести)

ПО РЕЙТИНГ ЗЕЛЕНСКИЙ Е НА ПЪРВО МЯСТО, СЛЕД НЕГО - ПЕТРО ПОРОШЕНКО

Киев, 15 февруари 2020.- Президентът Володимир Зеленский, въпреки скандали, които всеки ден поражда и самият той, и неговата партия «Слуга на народа», продължава да бъде №1 по «народна любов»..
Според социолозите от Центъра «Социс», ако президентските избори бяха днес, той щеше да получи 38,4% на първия тур и 47,9% - на балотажа (през май м.г. той идва на власт със 73% на балотажа)..
Вторият по рейтинга е бившият президент Петро Порошенко. За него готови да гласуват: първи тур – 9,6%, балотаж – 15,8%.
Симпатизантите на Зеленский продължават да намаляват. Спрямо април.м.г. те с 13,2% са по-малко. Според същата агенция, 33,2% от украинците смятат, че страната се развива в неправилна посока. Че всичко е наред, казват 12% от допитаните. За над 50% от анкетираните Украйна в някои сфери се развива правилно, а в други – не.(УВести)

УКРАЙНА И РУМЪНИЯ СА ПРИТЕСНЕНИ ОТ РУСИЯ В ЧЕРНО МОРЕ
Киев, 15 февруари 2020.- Украйна и Румъния са притеснени от активността на Русия в Черно море, в частност, от милитаризацията на Крим. За това говореха в Мюнхен министрите на отбраната на двете страни Андрий Загороднюк и Николае Ионел-Чука. Трябва да си сътрудничим, за да има стабилност покрай бреговете ни, се договориха те. Предстои Украйна и Румъния да подпишат споразумение за военно-техническо сътрудничество и обмяна на информация.
Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбърг заяви, че през тази година алиансът ще увеличи военното си присъствие в Черно море, защото «Русия не спазва международни норми».(УВести)

СКАНДАЛ: ЗЕЛЕНСКИЙ ТАЙНО СЕ СРЕЩА С ВТОРИЯ ЧОВЕК В РУСИЯ
Киев, 14 февруари 2020.- Допускаме, че по време на отпуска си в началото на януари т.г. в Оман президентът Володимир Зеленский тайно се е срещал с Николай Патрушев – председател на Съвета за сигурност и отбраната на Русия.
Това твърди екипът на ТВ-програма «Схеми» към украинската редакция «Радио Свобода». Според тях, именно тази среща е причината Зеленский 18 часа да не може да се върне от Оман в Киев в деня, когато над Техеран е свален украински пътнически самолет. Известно също така, че от Оман президентът на Украйна с неизвестен чартър е отлетял  най-напред за Москва, а едва после – за Киев.
Говорителка на Зеленский е отрекла предположението на «Схеми» и се закани да ги съди. Но според политолога Олексий Голобуцкий, ако разследващите журналисти са прави, то подобна тайна среща е недопустима. Тя е скандална! Всички въпроси  и проблеми в украинско-руските отношения трябва да се решават открито, първо, и второ – в Русия само Путин може да говори за газ, Крим или Донбас. Патрушев не се занимава с глобални въпроси.
Опозиционно настроената част на украинското общество иска Зеленский да бъде отстранен от власт. Но опозицията в парламента няма толкова гласове, за да задейства процедурата на импийчмънт.(УВести)

ПОЧТИ ПОЛОВИНА ОТ РУСНАЦИТЕ НЕ ОБИЧАТ УКРАЙНА
Киев, 13 февруари 2020.- Руснаците продължават да не обичат Украйна. Това сочат данните от проучването, извършено от Киевския международен институт по социология и руския «Левада-център».
Според тях, 47% от руснаците имат лошо отношение към украинците, а 42% - добре или много добре.
Същевременно, само 39% от украинците имат лошо отношение към руснаците, а 49% - добро.
Заключение: Русия анексира нашия Крим и ни нападна в Донбас и ни убива, но почти половина от нашенците я обичат. Стокхолмски синдром!(УВести)

ВОЙНАТА В ДОНБАС ПРОДЪЛЖАВА
От 2014 г. насам във войната на Донбас са загинали над 4 хил. украински войници. Само през 2019 г. те са 111. Ето техните ИМЕНА

ПАПА ФРАНЦИНСК ПРИЕ ЗЕЛЕНСКИЙ, ПОКАНЕН Е ДА ПОМАГА ЗА МИР В ДОНБАС

Рим, 09 февруари 2020.- Вчера Папа Римски Франциск прием украинския президент Володимир Зеленский. По време на срещата светият отец е обещал да помага за прекратяване на война в Донбас. От своя страна Зеленский е предложил папата да посети Украйна в удобно за него време.
Във Фейсбук украинският ръководител е написал, че за него аудиенцията във Ватикана е била като момент на истината, като проверка на истинността.
«Говорихме за най-главното за Украйна – спиране на военните действия в Донбас, - пише Зеленский. – Ще бъде знаково, ако Неговото Светейшество приеме моята покана и посети Украйна, той трябва да види не само Киев. За да разбере, какво става при нас, той следва да посети и Донбас».
По време на разговорите Папа Франциск нарече държавния ни глава «президент на мира».(УВести)

ПОЧТИ 40% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПРИПОЗНАВАТ ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА НА УКРАЙНА ЗА СВОЯ

Киев, 04 февруари 2020.- Според Украинския институт за социалните проучвания, 38,6% от украинците припознават Православната църква на Украйна (ПЦУ) за своя. ПЦУ е създадена през януари 2019 г. вместо Украинската православна църква – Киевски патриархат. Нейният предстоятел е Епифаний.
Почти 21% харесват руската църква, която в Украйна се казва Московски патриархат. А греко-католиците (униати, те са православни, но се подчиняват на Рим) у нас са 9,8%, католиците -1,4%, протестантите – 0,9%. За атеисти се смятат 22,5% от украинците.(УВести)

РЕЙТИНГЪТ НА ЗЕЛЕНСКИЙ ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е ПОД 50%

Киев, 03 февруари 2020.- В края на миналия месец рейтингът на президента Володимир Зеленский за първи път е паднал под 50%, по-точно, той е бил 49,4%. Това показват данните на Центъра «Социален мониторинг» и Украинския институт за социалните проучвания.
Над 20,5% и 18,8% от допитаните, съответно, изобщо не доверяват или по-скоро не доверяват на държавния глава. А дори няма и една година от встъпването му в длъжност (20 май 2019 г., на балотажа той е спечелил срещу Петро Порошенко с рекордните 73%). Над 11,3% от украинците нямат мнение по въпроса.
Недоверието към премиера Олексий Гончарук възлиза на 65,5%, към правителството му – на 68,5%, към председателя на парламента Дмитро Разумков – на 52,6%. Над 68% от украинците не вярват и на Върховната Рада, в която мнозинство (50%+1) има пропрезидентската партия «Слуга на народа».
Сривът на рейтинга на президента-шоумен и управляващите се обяснява с постоянни скандали и вопиюща некомпетентност, които те пораждат.(УВести)

ЗАГУБИХМЕ В ПАСЕ, РУСИЯ СЕ ЗАВЪРНА

Киев, 30 януари 2020.- Украинската делегация и нейните приятели в ПАСЕ загубиха. С мнозинство от 118 гласа (против – 62 и 10 въздържали се) Русия се завърна в тази международна организация. За връщането на руснаците гласува и един (от 12-те) украински депутат – Юлия Льовочкина, която във Върховната Рада влиза в проруската опозиционна група «За живот».
Редно е да споменем, които държави са гласували против Русия. Това са Грузия, Литва, Латвия, Швеция, Полша. Нашата позиция е подкрепена и от един молдавски депутат, един словак и един турчин, двама нидерландци, един испанец и един британец.
За Русия почти единодушно гласува делегациите от страните от Западна Европа. Техният мотив беше, че по-добре да не изолиране Москва, а и така руските граждани ще могат да търсят съдействие от ПАСЕ, по-точно, в Европейски съд, когато човешките им права се нарушават.
Но истината е, че Кремъл чрез заплаха да не плаща годишната си вноска (33 млн. евро) принуди ръководството на ПАСЕ да даде заден ход. «Страстбургско предателство - подобен компромис с агресора е станал през 1938 г., когато Западът, за да умиротвори Хитлер, позволи да бъде анексирана част от Чехословакия, и знаем, какво е станало после!» - напомни от трибуната на ПАСЕ украинският делегат Олексий Гончаренко.
Русия е била изгонена (лишена от глас) от ПАСЕ през април 2014 г. поради анексия на Крим и подкрепа на сепаратистите в Донбас.(УВести)

НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА НИ Е 37 МЛН.?

Киев, 24 януари 2020.- В Украйна живеят 37,3 млн. души. Това показват данните от т.н. електронно преброяване. Според Дмитро Дубилет, който е министър без портфейл, жените в страната са 20 млн., а мъжете – 17,3 млн. (без окупираните територии в Донбас).
Децата у нас са 15,4% или 5,8 млн., младежите на възраст от 15 до 24 г. - 9,6% или 3,6 млн., хората в основна работоспособна възраст (25-54 години) - 44,1% или 16,5 млн., в зряла възраст (55-64 години) - 14,1% или 5,2 млн., над 65 години - 16,8% или 6,2 млн.
През последните 10 г. страната напуснаха почти 4 млн. Според пан Дубилет, назад те няма да се върнат.
Някои от украинските демографи подложиха на остра критика тези резултати. Твърди се, че най-правилно ще бъде да се проведе истинско преброяване и въз основа на него правителството на планира вижданията си за всички сфери на живота на страната. Приема се, че в Украйна живеят 41 млн.(УВести)

НАД 50% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ В НАТО

Киев, 21 януари 2020.- Украйна да е в НАТО искат 51% от украинците, показват данните от социологическото проучване на фонда «Демократични инициативи» и центъра «Разумков». Според нашенците, това е най-добрият начин да се гарантира сигурността на страната. Същевременно, 26% желаят да сме неутрални, а 6% - да градим военен съюз с «братска» Русия, която ни е нападнала през 2014 г.
Традиционно, с придвижване от запад към източната част на Украйна симпатиите на украинците се променят. В Западна Украйна да сме в НАТО жадуват 80% от допитаните и 54% - в Централна Украйна. В южната и източната част, където след Голодомор през 1932-1933 гг. и масовото заселване на етнически руснаци, привържениците на НАТО намаляват, съответно, 34% и 29%. В тези региони хората искат да сме неутрални – 42% и 43%.
По-добри са перспективите Украйна да стане част от Европейския съюз. Той се харесва от 64,2% от украинците, докато за 13% любимо интеграционно направление остава евроазиатския икономически съюз начело в Русия. Но регионалните различия има и тук: В Западна Украйна 90% са за ЕС, в Централна – 70%, в Южна – 44%, а в Източна – 43%.
Социолозите отбелязват, че от 2013 г. привържениците на ЕС у нас се увеличиха от 46,4%  до 57,9% през 2016 г. и, както вече стана дума, сега те са 64%.(УВести)

НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ В ЕВРОПА ПО ЕВТИН ИНТЕРНЕТ
Киев, 20 януари 2020.- Украйна е на първо място в Европа и второ в света по най-евтиния стационарен Интернет. При нас той струва средно $6,64 месечно. Световният лидер е… Сирия, където цената е $6,60, твърдят специалисти от една британската консалтингова компания . До тези изводи те стигнаха след като анализираха над 3 хил. тарифни плана за 2019 г.
През 2018 Украйна беше на първо място и в Европа, и в света с показател $6,50.
В челната петица за 2019 г. влизат също така Русия, Румъния и Беларус.
А къде е Интернет най-скъп? Оказа се, че – в Еритрея. В тази страна със 6 млн. население хората плащат за стационарен Интернет $2666 месечно. В Йемен цената е $2466, в Мавритания - $694.(УВести)

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО: «ЗЕЛЕНСКИЙ Е МАРИОНЕТКА»
Киев, 19 януари 2020.- Президентът Зеленский е марионетка и чрез него някои чуждестранни спекулативни кръгове реализират своята политика. Така смята Юлия Тимошенко (59 г.) – лидер на партията «Баткивщина» («Татковина»). Пред киевската (проруската) телевизия ZIK тя заяви, че нейната задача е чрез факти и данни да обяснява на хората, че в момента е стартирал процес за ликвидиране на Украйна. «И ако това не стигне до всеки украинец, ние ще изгубим време и после няма до можем да го наваксаме», - е категорична Тимошенко. Според нея, всички закони, правителствени постановления и стратегии се подготвят извън страната, в «интелектуални центрове на финансово-спекулативни глобални структури». «Правителството прави това, което му се нарежда отвън», споделя лейди Ю. Тя, обаче, не уточни, за какви центрове и за кого става дума и къде се намират те – на Запад или на Изток. Това, че зад Володимир Зеленский стои олигархът Игор Коломойский и неговата телевизия «1+1», в Украйна не е тайно.
Във Върховната Рада (450 места) партията «Баткивщина» има само 24 депутати. Самата Тимошенко два пъти е била премиер и два пъти безуспешно се е кандидатирала за президент.(УВести)

ТЕЛAТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В АВИОКАСТРОФА КРАЙ ТЕХЕРАН УКРАИНЦИ СА ДОСТАВЕНИ В КИЕВ

Киев, 19 януари 2010.- Днес телата на 11 украински граждани – двама пътника и 9 члена на екипажа, са били доставени в столицата, съобщават сайтът «Дзеркало тижня».
«Боинг» на Международните авиолинии на Украйна (МАУ) е бил свален на 08 януари край Техеран. Всички 176 пътника са загинали. Сред тя са били граждани на Иран, Канада, Германия, Великобритания, Швеция и Афганистан.
Най-напред официален Техеран отрече, че има пръст в инцидента. Но на 11 януари командващият на ПВО на Иран генерал Амир Али Хаджизаде е признал, че е станала грешка и изцяло пое вината. Преди това за свалянето на самолета с ракета са заявявали, позовавайки се на разузнавателните данни, лидерите на САЩ, Великобритания и Канада. Въпреки всичко украинските власти до последен момент са проявявали необоснована сдържаност, а президентът Володимир Зеленский дори е помолил никой да не спекулира с тази тема.(УВести)

ГОНЧАРУК ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗЕЛЕНСКИЙ НЕ Я ПРИЕ
Киев, 17 януари 2020.- «Попадах оставка», - това украинският премиер Олексий Гончарук (36 г.) написа във Фейсбук. Поводът – станали публични разговори с неизвестни лица, по време на които той нарече президента Володимир Зеленский некомпетентен в икономиката.
Държавният глава, обаче, отказа да приеме оставката му и даде на правителството втори шанс. Освен това, президентът се разпореди Службата за сигурност на Украйна да разследва, кой и как е записал разговора и го е разпространил в Интернет.
Скандалът е станал на фона на спада в промишлеността 1,2%, неизпълнението на приходната част на бюджета и острите критики по адрес на Зеленский за неадекватното му поведение във връзка със сваления на 08 януари т.г. в Иран украински «Боинг» със 176 пътника на борда. Той е бил улучен с две ракети от руската установка «Тор», с която е въоръжена иранската ПВО. Няколко дни по-късно официален Техеран пое вината и призна за грешката си. По време на инцидента президентът Зеленский е бил на почивка в Оман и се е върнал в Киев едва 19 часа по-късно.(УВести)
УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"