Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 


КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

52% ОТ УКРАИНЦИТЕ СЕ НАДЯВАТ НА ПО-ДОБРА 2019-ТА
Киев, 31 януари 2018.- Надяваме се, че 2019 г. ще бъде по-добра. Така смятат 52% от украинците, допитани от авторитетните социологичен фонд «Демократични инициативи» и центр «Разумков», съобщават украинските медии. По принцип оптимистите са 28%. Същевременно 33% от нашенците са притеснени от идващата година.(УВести)

УКРАИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА:
ТОЙ Е, НЕГОВОТО ИМЕ Е… ЕПИФАНИЙ!

След 332 г. украинците се откъсват от Руската православна църква и създават своята автокефална, на нея вярват почти 57% от нашенците
Киев, 16 декември 2018. – Вчера в Софийския храм в украинската столица завърши обединителен събор. В резултат имаме три новини.>>>

ВЪРХОВНАТА РАДА ПРЕКРАТИ ДЕЙСТВИЕ НА ДОГОВОРА ЗА ДРУЖБА С РУСИЯ
Киев, 06 декември 2018.- Днес с 277 гласа «за» при необходимите 225 украинският парламент прекрати действие на Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската Федерация, подписан през 1997 г. от тогавашните държавни глави Леонид Кучма и Борис Елцин.>>>

НА РУСКИТЕ МЪЖЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА ВЛИЗАТ В УКРАЙНА

Киев, 01 декември 2018.- От вчера на руските граждани от мъжки пол на възраст от 16 до 60 г. е забранено да влизат в Украйна. Това реши граничната служба на страната след нареждане на официален Киев.
Забраната не се отнася до случаите, когато става дума, например, за погребение на роднина или близък, съобщават украинските медии.
Същевременно от Кремъл съобщиха, че няма да въвеждат реципрочни мерки.(УВести)

ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ ПОДГОТВИ ТЕКСТА НА ТОМОС И УСТАВА НА УПЦ
Киев, 30 ноември 2018.- От 27 ноември до днес в Истанбул е заседавал Светия синод на Вселенската патриаршия. Една от точките в дневния му ред беше украинският въпрос. И днес вече имаме решение.
Първо, Светият синод подготви окончателен текст на Томоса за автокефалията на украинската православна църква.
Второ, готов е и проектоуставът на украинската православна църква.
Трето, остава украинските архиереи от трите църкви (Киевски патриархат, УАПЦ и Московския патриархат) да се съберат на обединителен събор, да приемат устава си и да излъчат предстоятеля на обединената църква. Именно той ще отлети за Константинопол, за да получи Томос за автокефалията.
Очаква се обединителният събор да се събере в средата на декември т.г. Според някои следения, най-вероятно обединената църква в Украйна ще се казва Православна църква в Украйна (ПЦУ), а Украинската православна църква, подчинена на Москва, да се превърне в екзархат на Руската православна църква в Украйна. Също така твърди се, че засега Вартоломей I настоява висшата длъжност в обединената църква да бъде митрополит, а не патриарх.
Да припомним, че на 11 октомври т.г. Светият синод на Вселенската патриаршия отмени фермана от 1686 г., според който Киевската митрополия преминава към юрисдикцията на Московската църква, и отново я подчини на Константинопол.(УВести)

В УКРАЙНА Е ВЪВЕДЕНО ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ
Киев, 27 декември 2018.- От вчера в Украйна е въведено военно положение. Със закон, гласуван с 276 гласа (при необходимите 225), Върховната Рада реши, че той ще действа до 26 декември, т.е., 30 дни, и ще обхваща само десет области, които граничат с Русия или Приднестровието. Става дума за Винницка, Луганска, Миколайвска, Одеска, Сумска, Харкивска, Чернигивска, Донецка, Запорожка и Херсонска. Военното положение се разпространява също така върху Азовско-Керченската акватория.
Засега в Украйна няма да се обявява всеобща или частична мобилизация. Но тя ще бъде обявена, ако има сериозна заплаха за страната, сиреч, когато Русия реши да предприеме широкомащабна военна операция с цел окупация на нови територии или на цяла Украйна.
Против закона за военно положение е гласувал проруския «Опозиционен блок». Първоначално държавния глава е искал то да бъде въведено за 60 дни.
Също така парламентът реши президентските избори в Украйна да се състоят на 31 март 2019 г.(УВести)

УКРАИНСКАТА АРМИЯ Е В ТОП-10 В ЕВРОПА
Киев, 06 ноември 2018.- Украинската армия влезе в Топ-10 на най-добрите армия в Европа, твърдят експертите, участвали в проекта Global Firepower. На първо място на Стария Континент е Русия, следвана от Франция, Великобритания, Турция, Германия, Италия, Испания, Полша и Гърция. В европейския рейтинг от бившите съветски републики в съобщението се споменават още Беларус – 41 място, и Грузия – 82.
В света украинската армия заема 29 място. Преди нея са Китай,  Индия, Франция, Великобритания, Северна Корея, Япония, Турция и Германия.
Според експертите от Global Firepower, при население 44 млн. Украйна разполага с 1,2 млн. военен персонал, като 182 хил. – актив, а 1 млн. - резерв. Военният бюджет на страната почти $5 млрд. (или 5% от БВП). Освен това, украинската армия разполага с 240 самолета и хеликоптера, 2214 танка, 11868 бойни машини, 1302 самоходни артилерийски системи, 625 ракетни системи, а така също с 25 военно-морски кораба.
От пролетта на 2014 г. украинската армия успешно отразява руската агресия в Източна Украйна и събра огромен боен опит.(УВести)


КОЛКО УКРАИНЦИ ПРИПОЗНАВАТ КИЕВСКИЯ ПАТРИАРХАТ, И КОЛКО – МОСКОВСКИЯ?


СБУ: НАЧЕЛО НА БЕСАРАБСКАТА НАРОДНА РАДА ТРЯБВАЛО ДА ЗАСТАНЕ СЕГА ДЕЙСТВАЩ ДЕПУТАТ

Киев, 09 октомври 2918.- След сепаратистския метеж в Донецк и Луганск през пролетта на 2014 г. трябвало да пламне и един регион в Одеска област, населен предимно с българите.>>>

ВАРТОЛОМЕЙ ПРАЩА В УКРАЙНА ДВАМА ЕКЗАРХИ

Киев, 07 септември 2018.- Вселенският патриарх Вартоломей реши да изпрати в Украйна двама екзархи. Това назначение е свързано с решението му да предостави на Украинската православна църква (Киевски патриархат) автокефалия, взето още през април т.г. и потвърдено от Общото събрание на епископата на Вселенската църква в началото на септември. Тогава Вартоломей успешно игнорира напъните на руския патриарх Кирил да попречи на украинската автокефалия.
Екзархите в Украйна ще бъдат архиепископ Данило Памфилийски от САЩ и епископ Иларион Едмонтонски от Канада.
От Украинската православна църква (Московски патриархат), която се подчинява на Москва, заявиха, че решението на Вартоломей е намеса в църковните дела в Украйна.
Очаква се Украинската православна църква (КП) да стане автокефална до края на тази година.(УВести)

ТИМОШЕНКО И ПОРОШЕНКО ВОДЯТ В ЛИДЕРСКАТА НАДПРЕВАРА

Киев, 07 септември 2018.- Ако президентските избори бяха днес, най-много гласове биха събрали Юлия Тимошенко и Петро Порошенко, сочат данните от проучването на социологическия център «Михайло Драгоманов». За пани Ю. са готови да гласуват 16% от украинците, а за сегашния президент – 12,3%. Други кандидати значително изостават.
Според проф.Сергий Штепа, в украинското общество има запитване на нови лица. Да, Тимошенко и Порошенко хич не са нови, но, както той твърди, те ще се стремят да предлагат нещо по-модерно в програмата си, за да могат хората да видят в тях нещо ново.
Юлия Тимошенко вече започна президентската си кампания. Украйна е пълна с билбордовете с нейния лик, но пък тя избягва от директни срещи с журналисти и техните остри въпроси. Тимошенко активно експлоатира социални проблеми, свързани с жизненото равнище на малкия човек. За нея са готови да гласуват в малки населени места.
Докато кампанията на Петро Порошенко все още се бави.  Най-вероятно той ще изтъква няколко основни послания, които е постигнал: укрепване на независимостта, изграждане на армията, прокарване в Конституцията на европейския и евроатлантическия курс на страната, автокефалия на Украинската православна църква. Най-вероятно действащият президент ще се дистанцира от правителството, за да не поема неговите негативи (например, поскъпване на газ от 1 октомври). Друг въпрос, дали ще успее.
Кандидат-президентската кампания в Украйна все още не е започнала, изборите ще се проведат чак в началото на лятото догодина. Но в масмедиите вече се въртят имената на възможни претенденти (освен Тимошенко и Порошенко). Сред тях са Анатолий Гриценко (военен) – 8,3%, Юрий Бойко (проруски) – 6,2%, Олег Ляшко (популист) – 5,6%, Володимир Зеленский (шоумен, украински Слави Трифонов) – 5,4%, Святослав Вакарчук (певец, «Океан Елзи») – 4,7%.
Според проучванията, 70% от украинците искат да гласуват. Но почти 22% от тях все още не знаят, за кого.
Социолозите от «Михайло Драгоманов» твърдят, че 53,2% от нашенците ратуват за влизане в ЕС, а 44,7% - в НАТО.(УВести)
Снимка: Васил Жукивский

ЛВИВ НАВЪРШИ 762 ГОДИНИ. ТАМ БЕ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ПЛОВДИВ
София, 09 май 2018.- Делегацията на община Пловдив посети украинския глад Лвив, който навърши 762 г., съобщи за «УВести» Маряна Имреорова – сътрудник в Почетното консулство на Украйна в Пловдив, която бе в състава на българската група. Пловдив и Лвив са градове-побратими.>>>

ФИЛАРЕТ: МОСКОВСКАТА ЦЪРКВА В УКРАЙНА ДА СТАНЕ ЕКЗАРХАТ

София, 08 май 2018.- Московската църква в Украйна има два варианта: или да се присъедини към Украинската православна църква (УПЦ), когато тя получи автокефалия от Константинопол, или да стане екзархат на Руската православна църква (РПЦ).>>>

ОТ МАЙ АТО СТАВА ООС, НО ВОЙНАТА СИ ОСТАВА ВОЙНА, А РУСИЯ - АГРЕСОР

Киев, 03 май 2018. От началото на май Антитерористичната операция (АТО), започнала през април 2014 г., когато в Донбас се развихриха сепаратисти-терористи, вече се нарича Операция на обединените сили (ООС).
Отсега стратегическото ръководство на силите и средствата в района на военните действия в Донбас се поемат от назначения от президента командващ на обединените сили генерал-лейтенант Сергий Наев (роден през 1970 г.). На него се подчинява началникът на Обединения оперативен щаб генерал-майор Валерий Залужний (роден през 1973 г.). И двамата са бойни офицери, доказали се на фронта.
Преминаването от АТО към ООС е заложено в специалния закон, гласуван от Върховната Рада. Според него, Русия за първи път законодателно се признава за агресор, а руските войски там и местните сепаратисти – за представители на окупационната администрация на Русия.
Нашите войски в прифронтовата зона получават по-широки пълномощия, а целта на ООС е окончателно освобождаване на окупираните райони и тяхното връщане към Украйна.
Русия нападна Украйна в края на март 2014 г. с анексията на Крим и въвеждането на своята редовна войска в Източна Украйна за оказване на военна помощ на местните сепаратисти. Вследствие на тази война имаме почти 10 хил. жертви и 1,5 млн. преселници, тотално разрушена инфраструктура, а ценното оборудване на много предприятия е демонтирано и закарано в Русия.
Украйна заведе дела против Москва както в Международния съд за правата на човека, така и в други международни съдилища. ООН призна анексията на Крим за окупация.(УВести)


УНГАРИЯ БЛОКИРА УКРАЙНА ПО ПЪТЯ Й КЪМ НАТО

Киев, 02 май 2018.- Унгария отказа да подкрепи в Брюксел да се проведе заседание на Комисията Украйна-НАТО, съобщават украинските медии. Това е третият безуспешен опит Брюксел и Киев да съгласуват позициите по пътя на страната ни към Алианса.
Причината е законът за образованието, приет през м.г. в Украйна, в частност, неговият член 7. Той предвижда малцинствата да учат на майчиния си език до четвърти клас включително, а след това всички предмети да се преподават на държавния, сиреч, украински език, но да има и часове, например, по унгарски или български език. Целта е след като завършат средно училище абитуриентите да знаят украински език и да могат да се интегрират както в украинската система за средно специално и висше образование, така и в обществото.
Украинското правителство успя да убеди Варшава, София и Букурещ, че с новия закон правата на съответните малцинства няма да бъдат накърнени. Само Будапеща остана непреклонен. Унгария настоява украинските унгарци, които са 100 хил. и живеят предимно в Закарпатска област, да учат единствено на унгарски език. Практиката сочи, че нашите унгарци не само не знаят украински, но и руски, имат двойно гражданство и не се интегрират в украинското общество, което е опасно, защото може да доведе до сепаратизъм.
Според социологическите проучвания, 66% от украинците искат Украйна да бъде член на ЕС, а 56% - член на НАТО. Затова в централата на Алианса се замислят да променят правилата така, че една държава да няма право на вето при вземане на едно или друго решение.(УВести)

УКРАЙНА СЕ ОБЪРНА КЪМ ВАРТОЛОМЕЙ I ЗА АВТОКЕФАЛИЯ ЗА УПЦ - КИЕВСКИ ПАТРИАРХАТ

Киев, 19 април 2018.- С 268 гласа «за» (при необходимите 225) Върховната Рада подкрепи обръщението на президента Петро Порошенко Константинопол да предостави на Украинската православна църква - Киевски патриархат автокефалията. Държавният глава веднага се обади по телефона на Вселенския патриарх Вартоломей I. Ако не стане нещо непредвидено, през юли УПЦ може да получи томас за независимост.
Около 70 депутати (предимно от т.н. Опозиционен блок - бивша партия на бившия президент на Украйна Виктор Янукович «Региони на Украйна») се оказаха фанариоти и отказаха да се присъединят към мнозинството. Техният мотив - държавата не трябва да се намесва в религиозни дела. На което Порошенко отговори, а една чужда държава може ли чрез своя църковен клон у нас да влияе върху съзнание на хората ни? Порошенко е визирал Русия, на чиято църква е подчинена Украинската православна църква – Московски патриархат. Депутатите от Опозиционния блок дори написаха писмо до Вартоломей, в който твърдят, че обръщението на Порошенко е предизборен трик (през 2019 г. Украйна ще избира нов президент), а автокефалията на УПЦ - Киевски патриархат още повече ще задълбочи религиозния проблем в страната. Сиреч, «пета колона» на Москва в Украйна е жива и даже действа.
Днес в парламентарната зала присъстваха 334 депутати от 450. Както вече споменахме, «за» гласуваха 268, «против» - 36, въздържали се – 3, а не са гласували – 27.
Сред отсъстващите над 100 депутати беше и единственият българин във Върховната Рада Антон Киссе – лидер на Асоциацията на българите в Украйна, както и още 17 неговите другари от групата «Видродження» («Възраждане).(УВести)
Повече по въпроса: УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ АВТОКЕФАЛИЯ И ТО СКОРО

УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ АВТОКЕФАЛИЯ И ТО СКОРО
Украйна се откъсва от Русия и духовно – обръща се към Константинопол за томос
Киев, 18 април 2018.- Възнамерявам да се обърна към Вселенския патриарх Вартоломей да ни издаде томос за автокефалия, заяви вчера украинският президент Петро Порошенко.>>>

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ДА БЪДЕМ РЕШИТЕЛНИ И ТВЪРДИ ПРОТИВ КРЕМЪЛ

Киев, 31 март 2018.- «В отговор на циничната атака в Солсбъри Украйна, солидаризирайки се с нашите британки партньори и трансатлантически съюзници и координирайки действията си със страните от ЕС, взе решение да експулсира от украинската територия 13 руски дипломати», - заяви вчера президентът на Украйна Петро Порошенко.
«Русия за кой ли път продемонстрира своето неуважително отношение не само към суверенитета на независими държави, но и към ценността на човешкия живот. Украйна всеки ден усеща това на окупираните украински Крим и Донбас. Затова, както никога, е важно да не се ограничаваме със символични жестове. Следващата крачка следва да бъде увеличаването на цената за Москва за извършените международни престъпления, включително чрез персонални, финансови и икономически санкции»,, - четем в изявлението на украинския президент.
«Нашият съвместен отговор по адреса на Кремъл и по-нататък  трябва да бъде решителен и твърд, за да няма нови човешки трагедии и да се уважават нормите на международното право», - предлага Петро Порошенко.(УВести)

АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДНЕС…

Украинците искат да видят нови политически лица
Киев, 15 февруари 2018.- Ако изборите за Върховната Рада бяха днес, печели партията «Баткивщина» на Юлия Тимошенко. За нея искат да гласуват 11% от избирателите. На второ място се нарежда блокът «Солидарност» на президента Петро Порошенко и партията «За живот» на депутата Вадим Рабинович – по 9%, следвани от «Гражданска позиция» и «Самопомощ» - по 7%. Опозиционният блок (бивша партия на президента-беглец Виктор Янукович «Региони») се радва на 6% подкрепа. Националистите от «Свобода» събират 3%.
Над 65% от украинците казват, че са готови да гласуват, 21% заявяват, че няма да гласуват, останалите или не знаят, за кого, или не отговарят.
На въпрос, има ли в страната някой, който да стане нов политически лидер, 81,8% отговарят отрицателно. Преобладаващото мнозинство от украинците заявяват, че страната се нуждае от нови политически лица. Особено тази потребност проличава в настроенията в Южна Украйна – 71,5%, и Източна Украйна – 68,3%. В Западна и Централна Украйна за нови лидери ратуват, съответно, 65,5% и 62,7% от хората.(УВести)


СОФИЯ И АРТЕМ – НАЙ-ПОПУЛЯРНИ ИМЕНА НА БЕБЕТАТА В КИЕВ
Киев, 10 януари 2018. – Най-популярните имена на бебетата-момиченца в украинската столица през 2017 г. са били София, Злата, Ева, Катерина, Анастасия, Алиса, Анна, Елизавета, Полина, Карина, Вероника, Милана, Кира и Соломия, съобщават от управлението «Гражданско състояние» в Киев. Редките имена сред тях са Анфиса, Квитка-Наталия, Лелея, Лисана, Мирабелла, Рафаелла, Радомера, Юнона, Мелодия, Елеонора, Доминика, Афина, Виола, Елза, Глория.
При момчетата преобладават Артем, Иван, Максим, Марк, Дмитро, Михайло, Олександр, Тимофий, Владислав, Матвий, Илля, Андрий. Редките имена при тях са Аристотелис, Всеволод, Михей, Ангел, Трифон, Фаддей, Лукас, Ареф, Роберт, Леон, Арон, Боремир, Антип, Ернст, Алваро, Орфес, Оушен.
Населението на Украйна е 45 млн., по данните към януари 2014 г., т.е., преди да бъде анексиран 3–млн. Крим и в Донецка и Луганска област да започне война с Русия. Населението на Киев е около 3 млн.(УВести)


ВЪВ ВОЙНАТА С РУСИЯ САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА НАШИТЕ БЕЗВЪЗВРАТНИ ЗАГУБИ СА 191 ВОЙНИК
Киев, 06 януари 2018.- Само през м.г. във войната с Русия в Донбас ние сме загубили безвъзвратно 191 войник, съобщиха от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, ранените са 174.
От март 2014 г., когато Русия нападна Украйна (анексия на Крим и нахлуване в Донбас), са загинали около 3 хил. наши войници и офицери и почти 10 хил. са били ранени.
Въпреки всичко, през м.г. в армията доброволно са се записали 35,2 хил. души.
Числеността на Въоръжените сили на Украйна е държавна тайна, но, както се предполага, в момента разполагаме поне с 300-хилядната армия с боеви опит.(УВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 7500 ГРН., ИЛИ 225 ЕВРО
Киев, 05 януари 2018.- В края на м.г. средната заплата в Украйна е била 7479 грн., което се е равнявало на 225 евро, съобщават от Държавната статистическа служба на страната.
Най-много са печелили в авиационния транспорт – 30390 грн., във финансовата и застрахователната сфера – 13164 грн., в сферата на IТ технологии – 13044 грн., в отбраната – 10887 грн., в науката – 10378 грн., в търговията на дребно и едро – 8082 грн., и в транспорта – 8023 грн.
Средната заплата в сферата на образованието и в медицината, съответно, е била 5859 грн. и 5101 грн.
Измежду регионите най-много се печели в Киев – 11643 гр. средномесечно.
Минималната заплата в Украйна е 3200 грн. (над 100 евро).
В края на годината с една средна заплата в Украйна е можело да се купи 280 л бензин или над 570 хляба, а в България, където средната заплата е била 1064 лв. (над 500 евро) – около 500 л гориво или 1000 хляба.(УВести)


 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"