Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 


КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

БЕЗВИЗОВИЯТ РЕЖИМ МЕЖДУ ЕС И УКРАЙНА ВЕЧЕ Е НА ПОЛОВИН ГОДИНА
Киев, 11 декември 2017.- Днес се навършват шест месеца, откакто между страните от ЕС и Украйна действа безвизов режим, съобщават украинските медии. През този период от него се възползваха 355 хил. украинци, като 128 хил. предпочетоха самолет, а 227 хил. – автомобил и железница.
Най-много от нашенците посетиха Полша – 90 хил., и Румъния – 65 хил. – все съседни страни.
От Държавната гранична служба също така съобщават, че през трите летни месеци броят на украинците, посетили европейските страни, се увеличи с 10% спрямо същия период на 2016 г.
Някои от българските медии разпространиха информацията за скока на посещенията на украинците тук с 15%.(УВести)

В УКРАЙНА Е ИМАЛО ГЕНОЦИД, КАЗВАТ 77% ОТ НАШЕНЦИТЕ

Киев, 20 ноември 2017.- В Украйна през 1932-1933 гг. е имало геноцид, казват 77% от украинците. Това показват данните от социологическото проучване на групата «Рейтинг». През миналата година те бяха с 5% по-малко.
Не са съгласни, че гладът, организират от болшевишката власт тогава и отнел живота на 7 млн. украински селяни, не е геноцид, са 13%, а нямат мнение са 11%.
Най-много тези, които смятат Голодомор за геноцид на народа ни, живеят в Западна Украйна – 91%, в Централна Украйна – 84%, в Южна – 65%, а в Източна – едва 56%.
Вероятно за това, че Голодомор е засегнал най-вече украинското село, 79% от селските жители са склонни да говорят за геноцид, докато в градовете те са 76%.
Интересен е още един факт, твърдят от групата «Рейтинг». За 85% от украиноезичните нашенци през 1932-1933 гг. в Украйна е имало геноцид, докато при рускоезичните този показател е едва 57%.(УВести)

Нашата справка:
Според Уикипедията, геноцидът е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова и религиозна група чрез убийство на членовете на тази група; тежко физическо или психическо увреждане на членовете на групата; насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане; причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група. Целта на Сталин е била да елиминира украинското национално-освободително движение – първо, второ – да лиши украинския селянин от собственост и да го вкара в колхоз, и трето – да посее страх, който да се предава генетично.
Уикипедията посочва следните примери на геноцид през ХХ в.: арменски геноцид в Османската империя, Голодомор в Украйна, Холокост, избиване на камбоджанци от режима на Пол Пот, масово клане в Източен Тимор и Руанда.
Голодомор като геноцид е признат от 16 държави. България, както и Русия не са сред тях. Руснаците, например, твърдят, че Голодомор не е бил насочен за унищожаване на нация, а жертвите не били убивани лично. В основата на Голодомор, твърди Москва, са политически разчет, а не расови или етнически убеждения. В Кремъл не искат да признаят, че по броя на жертвите и предвид някои други обстоятелства Голодомор е единственото събитие, станало през ХХ в, което е съпоставимо с арменския геноцид и Холокоста.

САЩ ДАВАТ НА УКРАЙНА ОРЪЖИЕ ЗА $350 МЛН.

Киев, 12 ноември 2017.- Отбранителният бюджет на САЩ включва и $350 млн., предназначени за Украйна, съобщават украинските медии. Според нашия посланик във Вашингтон Валерий Чалий, страната ни ще получи радиолокационни средства за ПВО и наблюдение за надводна ситуация, военно-морски противоминни средства, кораби за крайбрежно действие и брегова охрана.
Сенатът и Камарата на представителите одобриха също така средства за рехабилитация на нашите ранени войници в САЩ и подготовка на украинските медицински кадри.
Двете камари и двете основни партии в САЩ еднозначно подкрепят Украйна в противодействието й против руската агресия в Донбас.(УВести)

ГОТОВИ ЛИ СА УКРАИНЦИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ?
Киев, 08 ноември 2017.- През  последните 12 месеца 85% от украниците не са участвали в никакви протестни акции, съобщават от Института по социологията и Фонда «Демократични инициативи - Илко Кучерив». Едва 16% са готови за протест.
Същевременно, в обществото се наблюдава високо ниво на напрежение. Например, 48% от допитаните казват, че «вече е невъзможно да се търпи». Но едва 11,2% вярват, че масовите акции са способни да намалят напрежението. Също така мнозина не вярват, че «файда» ще има от оставката на правителството или от предсрочните парламентарни избори. За сметка на това, общественото мнение ратува за засилване на борбата с корупция – 61,8%, ускоряване на реформите – 49,8%, и постигане на реалния пропрес в размирния Донбас – 40%.
Социолозите отбелязват, че в страната протестните настроения обикновено варират между 20 и 30%. В края на 2013 г., когато пламна Майдан, например, едва 22% от хората бяха готови да протестират. Но тогава, в нощта на 30 ноември срещу 01 декември милиция брутално преби няколко стотин студенти в центъра на Киев, което отприщи гнева на хората против корумпираната власт на Виктор Янукович. На другия ден в столица на улиците излязоха 1 млн. души. С една дума, в украинското общество тлее напрежение, което може да изригне по всяко време. Същевременно хората разбират, че нов Майдан ще е от полза само за агресивния Кремъл, развързал война в Донбас.
Недоверието към парламента възлиза на 66,9%, към правителството – на 53,3%, а към президента - на 43,4%. Над 71% от украинците не вярват на съдилищата си, а 59,9% - на прокуратурата. Същевременно, най-мното те вярват на волонтерските организации – 46%, църквата (Киевски патриархат) – 41,9%, армията – 24%, доброволческите батальони – 22,7%, и националната гвардия – 18%.(Увести)

ПРЕСЕЛНИЦИТЕ В УКРАЙНА СА 4% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
Киев, 6 ноември 2017.- Поради руската агресия преселниците в Украйна станаха 4% от населението или 1,6 млн. души. Над 3,8 млн. се нуждаят от хуманитарна помощ. Тези данни сподели Володимир Елченко – постоянен представител на Украйна към ООН.
Ситуацията от двете страни на фронтовата линия се влошава поради нарушаване на режима за прекратяване на огъня от Русия, заяви пан Елченко. Украйна е млада държава, която се развива, но е принудена 5% от БВП да заделя за отбраната и националната сигурност. С други думи, вместо да насочва тези средства за социални програми, ние трябва да ги влагаме във ВПК и армията си.
През март 2014 г. Русия анексира Крим, а през май същата година нахлу в част от Донецка и Луганска област, за да подкрепи местните сепаратисти.(УВести)

ПОЛОВИНА ОТ УКРАИНЦИТЕ Е ГОТОВА ДА БРАНИ СТРАНАТА СИ
Киев, 08 октомври 2017.- Броят на украинците, готови с оръжие в ръка да бранят страната си, е нараснал двойно спрямо 2012 г., сочат данните от проучването на социологическата група «Рейтинг». Сега те са 54%. Най-много – 2/3, от допитаните, готови да мрат за Родината си, са от Западна и  Централна Украйна. В южната такива са 50%, докато в източната част те са едва 26%.
Проучването също така показва, че най-много патриоти има сред мъжете, украиноезичните и сред тези, които имат по-добър стандарт на живота.(УВести)

АКО УКРАИНСКАТА АРМИЯ ТРЪГНЕ В НАСТЪПЛЕНИЕ, ЩЕ ИМА МНОГО ЖЕРТВИ

Киев, 07 октомври 2017.- Ако украинското ръководство реши сега да освобождава Донбас с военни средства, ще има много жертви. Това показват разчетите, огласени от Виктор Муженко – началник на генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.
Според генералите, в случай, че такава операция продължи 10 дни, нашите военни загуби ще стигнат 12 хил., докато сред мирното население те ще бъдат много по-големи - поне 50 хил. души. Военната наука и практика сочи, че върху 2,3 хил. загинали войници се падат 10 хил. загинали мирни жители. Луганск и Донецк, където се окопаха сепаратистите и руснаците, са големи градове и освобождаването им ще се съпровожда с големи за Украйна загуби.
Освен това, не се знае, как ще се държи Кремъл, който е концентрирал на източната ни граница огромни сили и въоръжения. А и на самата окупирана територия Москва разполага поне с 11 хил. свои граждани, като 3 хил. от тях са кадрови военни, а останалите са т.н. доброволци. Броят на сепаратистите пък надхвърля 20 хил.
Според Анатолий Матиос – главен военен прокурор на Украйна, Русия разполага в Донбас със следното: танкове – 650, БТР – 1310, артилерийски оръдия – 500, реактивни системи за залпов огън – 260, зенитно-ракетни комплекси – 100 бр.
Затова на този етап официален Киев се отказва от т.н. хърватски вариант, т.е., освобождаване на територията си чрез широкомащабно настъпление. Залага се на дипломатически средства и икономически натиск (санкции) от страна на съюзниците на Украйна – ЕС, САЩ и други страни.(УВести)

КОИ СА ВРАГОВЕ НА РУСНАЦИТЕ? МОЛЯ: САЩ, УКРАЙНА И ГЕРМАНИЯ

Киев, 07 юни 2017.- Кои са врагове на руския народ? С това питане "Левада-център" се обърна към руснаците. Ето и отговорите.>>>

ДЪЩЕРЯ НА КИЕВСКИЯ КНЯЗ ПУТИН НАРЕЧЕ РУСКИНЯ

София, 30 май 2017.- След "кирилицата, която е дошла не от България, а от македонските земи" вчера в Париж руският президент Владимир Путин провокира и Украйна, като нарече дъщерята на киевския княз Ярослав Мърди - Анна, "рускиня" (русская). Това Путин каза в отговор на констатацията на френския президент Макрон, че преди 300 г. Петър І посещава Париж.
От историята знаем, че че през 1051 г., сиреч половин век преди в блатата не север от Киевска Рус да се пръкне село Москва, от което тръгва и Московска държава, а после, от ХVІІІ в. и наименованието "Русия", Анна - дъщеря на правителя на Киевска Рус Ярослав Мъдри и шведската принцеса Ингигерда, се омъжва за краля на Франция Хенрих І и става кралица на Франция. С други думи, тя съвсем не е рускиня. Анна умира между 1075-79 гг, а Москва за първи път се споменава едва през 1114 г.
Така че, братя-българи, не сте единствени, с които Путин си прави исторически майтап като елемент от хибридна война.(УБВести)

В 90% ОТ УКРАИНСКИТЕ УЧИЛИЩА СЕ ПРЕПОДАВА НА РОДЕН ЕЗИК

Киев, 28 май 2017.- Едва в 9,4% от украинските училища преподаването се води на руски език. Украинският език е застъпен в 89,7% от училищата, съобщават от образователното министерство на Украйна. В останалите случаи преподаването се води на татарски, български, румънски, молдовски, има и на английски.
В Украйна държавните средни заведения с украински език са 89,8%, а с руски – 9,2%, докато в частните съотношението, съответно, 55% към 41,1%.
В кои региона на страната преобладават украински училища? В Ривненска област те са 100% украински, във Волинска и Тернопилска – 99,9%, във Винницка и Чернигивска – 99,6, в Киевска и Житомирска – 99,5%. В Киев украиноезичните училища са 97,1% (а рускоезични – 2,7%).
Рускоезичните училища се намират предимно в Донецка – 40,5%, и Луганска области – 34,9% (данните не отчитат окупираните от Русия територии), Одеска – 30,6%, Харкивска – 27,1% и Запорожка – 24,6%.
Днес в Украйна има почти 17 хил. средни общообразователни заведения, в които учат 3,8 млн. ученици. Преобладаващото мнозинство учи в държавни училища. Частните са само 180, в които учат 23,5 хил. деца, съобщават украинските медии.(УБВести)

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ КАЗА "ДА" НА БЕЗВИЗОВИЯ РЕЖИМ ЗА УКРАЙНА

Какво трябва да знаем, преди да тръгнем за Европейския съюз и още четири държави?
Брюксел, 06 април 2017.- След вчерашните дебати дали Украйна заслужава да има безвизов режим със страните от ЕС, днес Европарламентът с 521 гласа каза "Да".>>>

НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА Е 42,6 МЛН.

Киев, 26 март 2017.- Населението на Украйна е 42,6 млн. души, съобщава сайтът expres.ua. Това са даннине към 01 февруари тази година, които не включват почти 3 млн. в Крим. Но дали в тях влизат жителите, останали на окупираната част на Донбас, не се съобщава.
Изданието констатира същата тенденция, както и в България: умират повече, отколкото се раждат. В Украйна съотношението е следното: върху 100 починали се падат 52 родени.
През 1991 г., когато СССР се разпадна, населението на Украйна беше 52 млн.(УВести)

ПО РЕЙТИНГ "ЩАСТИЕ" УКРАЙНА Е НА 132 МЯСТО
Киев, 25 март 2017.- Измежду 155 страни ние сме на 132 място по рейтинг "Щастие". Това пише в отчета си World Happiness Report, която по инициативата на ООН извършва подобно допитване вече пета година.
Българите са по-щастливи от украинците – те са на 105 място. Странното е, че Русия се е озовала на 49. Вероятно, при някои авторитарни режими хората се чувстват щастливи.
Първите места са заети от Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция
При определяне на този рейтинг се отчитат такива показатели, като БВП, очаквани здрави години от живота, социална подкрепа, доверие, липса на корупция, свобода да взимаш решение, великодушие.(УВести)

РУСИЯ СТАВА НЕИНТЕРЕСНА ЗА ГУРБЕТ
Киев, 20 март 2017.- Едва 6% от украинците са готови да заминат за Русия на гурбет, което е с 4 пъти по-малко спрямо преди три години, твърдят социолозите от групата "Рейтинг".
Според допитването, 3/4 от тези, които през последните 5 години поне веднъж са били на гурбет, са готови отново да заминат. Но векторът се променя. Както вече стана дума, желаещите да се трудят в Русия са малко. За сметка на такива западни страни, като Германия, Италия, Испания, Чехия или Полша.
С какво се занимава нашенецът в западна чужбина? Над 23% работят в селско стопанство, 10% гледат болни или немощни или чистят къщи, 3% се реализират в ІТ сектор. Докато в Русия избор няма – там 75% работят в строителство.
Социолозите твърдят, че 1/3 от украинците работят в чужбина официално, а 2/3 – неофициално.
Данните сочат, че годишно нашите гурбетчии превеждат в родината си сумата, равна на 6% от БВП. Например, през 2016 те изпратиха вкъщи $7 млрд., докато чуждите инвестиции не надхвърлят и $4 млрд.
Според Държавната служба по заетостта, в чужбина работят 5 млн. украинци (населението на страната е 42 млн.).(УВести)


ДНЕС В ЕС ЩЕ ГОВОРЯТ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗОВ РЕЖИМ С УКРАЙНА

Киев, 28 февруари 2017.- Днес трите основни институции на ЕС – Съвет, Европарламент и Еврокомисия, започват да преговарят за премахване на визов режим с Украйна. След края на тези преговори очаква се да бъде приета съответната резолюция и да бъде взето решение в края на май или в началото на лятото украинците да пътуват за ЕС, включително и за България, без визи.
Вчера това право получи Грузия, след като в ЕС най-сетне беше одобрен механизмът за отменяне на безвизов режим с трети страни в случай, че те не спазват поетите от тях ангажименти и правила. Досега именно отсъствието на този механизъм блокираше гражданите на Грузия и Украйна, както и на други страни, които не са членки на ЕС, да пътуват за Европа без визи.
Безвизовият режим с ЕС ще бъде валиден само за тези украинци, които имат биометрични задгранични паспорти (паспорти с пръстов отпечатък).(УВести)


НАД 1/3 ОТ УКРАИНЦИТЕ ВЯРВА, ЧЕ РУСИЯ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ГОЛЯМА ВОЙНА С НАС

И ако това ще стане, почти 60% казват, че трябва да воюваме с нея
Киев, 06 януари 2017.- Ще започне ли Русия пълномощабна война против Украйна? "Да" казват 35% от украинците, а 42% не вярват това да стане, сочат данните от проучването, извършено от Центъра "Разумков".
Но ако Русия все пак ще тръгне с голяма война, 57% от нашенците смятат, че трябва да дадем въоръжен отпор на врага, а 12% - веднага да капитулираме, не знаят какво да правим 31% от допитаните.
Но докато имаме само анексия на Крим, прикрита агресия от страна на Кремъл и явна подкрепа на донбаските сепаратисти, каква трябва да бъде политика на Украйна с Русия? Ето и отговорите: 26% - пълно прекратяване на всякакво сътрудничество, 25% - съкращаване на сътрудничеството и ограничаване на руското влиянието у нас, и 21% ратуват за по-тясно сътрудничество с Русия.
Хибридната война на Русия против Украйна започва в края на март 2014 г. с анексия на Крим и един-два месеца по-късно с навлизане в Донбас на паравоенни руски формирования, подкрепяни от кадрови руски военнослужещи. Масовото навлизане на руската армия се констатира в края на август 2014 г., когато украинската армия предприема настъпление против сепаратисти и руски наемници и за малко да превзема Луганск и Донецк. Но по заповед на Кремъл 5-хилядната руска групировка неочаквано навлиза в Украйна и обкръжава нашите сили в района на Иловайск, където даваме много жертви.
Според данните на ООН, войната в Донбас взима живота общо на 31 хил. украински граждани - цивилни, военни и сепаратисти. Какви са руските жертви, не се знае, защото те са засекретени.(УВести
)

В ДОНБАС ВОЮВАТ 5 ХИЛ. РУСКИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ
Киев, 05 януари 2017.- В Донбас има 5 хил. руски военнослужещи, съобщи Степан Полторак – министър на отбраната на Украйна. Освен тях, там воюват и 35 хил. местни сепаратисти, т.е. става дума за 40-хилядна армия.
Русия съсредоточи в региона също така огромен военен арсенал: 600 танка, 1300 БМП, 760 артилерийски машини, над 300 системи за залпов огън. Като същевременно Москва цинично продължава да твърди, че руснаците не воюват в Донбас.
През миналата година украинските военни са били обстрелвани 16 хил. пъти. В резултат имаме 200 загинали наши войници и офицери. А от началото на войната (март 2014 г.) украинската армия е дала над 2 хил. жертви.(УВести)

УКРАЙНА ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТ АМЕРИКАНСКИ АВТОМАТИ М16
Киев, 04 януари 2017.- В Украйна ще се произвеждат американски автомати М16, съобщи Володимир Коробов – генерален директор на концерн "Укроборонпром". "Имаме проект, в който сме навлязли много дълбоко, - каза той. – Всички необходими документи вече са подписани", четем в сайта "Лига.нет". Според украинските власти, това производство има за цел украинската войска постепенно да премине към стандартите на НАТО.
С М16 са въоръжени армии в 40 страни. Официално това оръжие се казва Rifle, Caliber 5.56 mm, M16. В САЩ е прието на въоръжение през 60-те години на ХХ в. и е остава да бъде основна пушка на американската пехота. Общо в света са произведени 8 млн. от този автомат. За сравнение: автомат "Калашников" се появява през 1947 г. От тогава са произведени 70 млн. броя. С него са въоръжени 50 армии в света.(УВести)
 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"