Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 


КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?


ЛАСКАВО ПРОСИМО!
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ПОЧТИ 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ УКРАИНСКИ ЕЗИК ЗА РОДЕН
Населението на страната за 20 г. намаля с 10 млн., а след 20 г. може да намалее с още 10 млн.
Киев, 22 декември 2016.- За преобладаващо мнозинство от украинците (69%) украинският език е роден. За 27% родният е руски, а за 2% - друг език.>>>

УКРАИНСКАТА ВОЙСКА НАБРОЯВА 280 ХИЛ., ПОСТЕПЕННО ПРЕМИНАВА КЪМ СТАНДАРТИТЕ НА НАТО

Киев, 07 декември 2016.- Вчера в Украйна беше отбелязан Денят на Украинската армия. В тази връзка в масмедиите се появиха някои данни за война в Донбас, която продължава вече две години и половина, за агресора и за войската ни.>>>

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ООН И СЪДЪТ В ХАГА: РУСИЯ Е ОКУПАТОР

София, 16 ноември 2016.- Вчера Общото събрание на ООН гласува резолюция за правата на човека в украинския Крим, според която Русия е окупирала територията на Украйна, т.е., Русия е окупатор.
Документът е подкрепен от 73 страни, включително и България, 76 държави се въздържаха, а против бяха 23, в т.ч. Беларус, Казахстан, Армения, Сърбия и други сателити на Кремъл от Азия и Африка.
Същевременно в Хага Международният наказателен съд призна Русия за страна в международния въоръжен конфликт в Крим. Докладът е подготвен от прокурора Фату Бенсура, която твърди, че ситуацията в Крим е равнозначна на въоръжен конфликт между Украйна и Русия, започнал не по-късно от 26 февруари 2014 г., когато "Руската Федерация задейства личен състав на своите въоръжени сили, за да получи контрол върху част от територията на Украйна без съгласие на украинското правителство". Освен това, прокурорът смята, че "руската окупация се придружава със заплашване на кримските татари, включително се забранява те да влизат в Крим, ограничава техните права за създаване на сдружения и свобода на словото".
Както пише руският опозиционен сайт "ЕЖ", "думите "окупация", Русия е "страна в международен въоръжен конфликт с Украйна", "заплашване на кримските татари" – всичко това не е публицистика, а прокурорски отчет…"
Също вчера, обаче, руският президент Владимир Путин спешно подписа разпореждане Русия да излезе от Римския статут и по този начин да не попада под юрисдикцията на съда в Хага.(УБВести)

НАД 50% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ В ЕС, А 43% - В НАТО

83% от руснаците подкрепят присъединяването на Крим към Русия
Киев, 15 ноември 2016.- Почти 51% от украинците искат Украйна да влезе в ЕС, докато привържениците от доминирания от Русия (Казахстан и Беларус) Митнически съюз са само 19%. Това са данните от проучването, проведено от социологическата група "Рейтинг".
Над 43% от украинците искат и в НАТО, което с 4% повече спрямо юни същата година. Най-много за НАТО ратуват в Западна Украйна - 68%, а в центъра – 47%. Против алианса са 29%.
63% от украинците смятат действията на Русия в Крим и Донбас за военно нахлуване и окупация, докато за 9% става дума за правомерна защита на рускоезични граждани.
Според руските социологически агенции, едва 26% от руснаците имат положително отношение към Украйна, а 56% - напълно отрицателно. Над 83% от руснаците подкрепят присъединяване на Крим, не са съгласни с това едва 13%. На въпрос, какво става в Донбас, 61% руснаците отговарят, че "ситуацията там е напрегната".(УБВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ЩОМ ОССЕ ПОЕМЕ ГРАНИЦАТА НИ, ПРАВИМ ИЗБОРИ

Киев, 24 октомври 2016.- Преди да проведем местни избори в окупираната част на Донбас, въоръжената мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) трябва да поеме контрол върху границата ни с Русия. Това заяви вчера в интервю за украинските медии президентът Петро Порошенко.
Според държавният ни глава, в "оная" част на Донбас има толкова руски танкове, бронетранспортьори, артилерийски системи и муниция, че дори германската армия Бундесфер няма толкова. И ако ОССЕ поема тази част от границата ни с Русия, не бъде прекратен достъп на нашата територия на военна техника и руски редовни войски и наемници. Тази кауза ще бъде заложена в пътната карта за Донбас, върху която се започва да се работи на експертно ниво.
С други думи, най-напред сигурност, а едва после – избори. За последните Върховната Рада трябва да приеме закон.
"На следващия ден след изборите границата ще бъде предадена на украинските военни", - заяви президентът.
В края на миналата седмица в Берлин се проведе среща на върха с участие на германския канцлер Анжела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, руския президент Владимир Путин и Петро Порошенко. След 5-часовите преговори Русия трудно, но се съгласи ОССЕ да изпрати в Донбас своята въоръжена мисия. Същевременно, сепаратистите заявиха, че ще смятат присъствието на хората на ОССЕ с оръжие като интервенция и ще стрелят.
Руско-украинската война в Донбас започна през лятото на 2014 г. Досега, според ООН, жертвите от нея са 10 хил. Във вътрешността на Украйна са избягали 1,5 млн. души, други са тръгнали за Русия. В момента в Донбас се води позиционна война.(УБВести)

"НАФТОГАЗ" СЪДИ "ГАЗПРОМ" ЗА $28,3 МЛРД. ОСТАВА ДА СЕ ЧАКА ДО ЮНИ

Киев, 09 октомври 2016.- Най-вероятно през юни догодина Стокхолмският арбитражен съд ще реши, дали "Газпром" да плати на украинския "Нафтогаз" $28,3 млрд. Именно такава е сумата на иска: $18,1 млрд. поради увеличената цена на природния газ за Украйна и $10,2 млрд. поради неспазените от "Газпром" клаузите по транзита през украинската територия за Западна Европа и Балканите.
Същевременно "Газпром" иска да осъди "Нафтогаз" за клаузата "взимай или плащай", заложена в договора им и подписан под натиска на руският президент Владимир Путин и украинския премиер Юлия Тимошенко през 2009 г. Сумата на иска възлиза на $50 млрд.
Междинното решение съдът ще постанови през март 2017 г., а окончателното – през юни.(УБВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ КАТО ПРЕЗИДЕНТ Е СЛУЖИЛ НА РУСИЯ И Е ПРЕДАТЕЛ
Киев, 08 октомври 2016.- Следователите от Генералната прокуратура на Украйна твърдят, че като длъжностно лице – президент на Украйна, Виктор Янукович и отстоявал руските интереси и с дейността си е накърнил националната сигурност на страната. Това заяви Юрий Луценко – Генерален прокурор на Украйна, и добави, че държавният глава, избягал в Русия по време на Майдана (20 март 2014 г.), е назначавал на ключови длъжности лица с руско гражданство (например, министър на отбраната и председател на Службата за сигурност на Украйна).
"Дейността на Янукович се разглежда по няколко направления – умишлени деяния във вреда на суверенитета, териториалната цялост, отбранителната способност, държавната, икономическата и информационната сигурност на Украйна", - сподели пан Юрий. Тези му деяния се квалифицират като създаване на престъпна организация - чл.255, и държавна измяна – чл.111 от НПК.
Най-вероятно, Виктор Янукович ще бъде съден задочно, защото, както казват някои експерти, Русия по-скоро ще го ликвидира физически, отколкото да предаде на Киев. "Той прекалено много знае", - споделят те.(УБВести)

ВЪРХОВНА РАДА: "РУСКИТЕ" ИЗБОРИ В КРИМ СА НЕЗАКОННИ
Не ги признават също така ЕС, ПАСЕ, САЩ, Канада, Естония, Литва, Румъния, Швеция и Дания
Киев, 21 септември 2016.- Вчера с 264 гласа Върховната Рада прие постановление, с което "руските" избори на украинската територия – в Крим, са нелегитимни. Против това решение гласува проруският Опозиционен блок в пълен състав и отделни депутати от други парламентарни групи, включително и от пропрезидентската. Юлия Тимошенко не присъства в залата. По този въпрос не гласува и Надия Савченко.
Светът също не признава изборите в Крим за руската Дума, състояли се на 18 септември. От ЕС, ПАСЕ, САЩ, Канада, Естония, Литва, Румъния, Швеция и Дания твърдят, че Крим е украинска територия и Москва не може да провежда там избори. България засега няма официална реакция по станалото.
Постановлението на Върховната Рада и позицията на гореспоменатите организации и страни говори за следното: те не приемат окупацията на Крим, кримските татари имат тяхната подкрепа, борбата за Крим продължава.
Генералната прокуратура на Украйна заведе наказателно дело по "кримските" избори за руската Дума. За виновните се предвижда наказанието от 5 до 10 г. Очевидно, става дума за шест лица, които като "депутати" от Крим влизат в Думата по списъка на управляващата "Единна Русия".
Украинската Автономна Република Крим е анексирана от Русия през март 2014 г. Най-напред Крим става самостоятелен федерален субект в рамките на Руската Федерация, но преди няколко месеца статутът му е понижен и той премина на подчинение към южен федерален окръг на Русия в Ростов-на-Дон.(УБВести)

ХИЛАРИ КЛИНТЪН СЕ СРЕЩНА С ПЕТРО ПОРОШЕНКО, А ДОНАЛД ТРЪМП – ОТКАЗА

Киев, 21 септември 2016.- Хилари Клинтън – кандидат за президент на САЩ от демократическата партия, се срещна с украинския държавен глава Петро Порошенко. Той е в Ню-Йорк за участие в работата на 71-то Общо събрание на ООН.
Порошенко разказа на бившата дама №1 на САЩ и бившия държавен секретар за обществено-политическата и икономическата ситуацията в Украйна, в частност, за войната против руския агресор в Донбас. Пани Хилари заяви, че подкрепя Киев и призова Порошенко да продължи да реформира родината си.
Украинският президент искаше да се види и с другия претендент за Белия дом – Доналд Тръмп, но не успя. Съобщава се, че от щаба на Тръмп не последва ясен отговор за среща, което, преведено от дипломатически език, означава, че републиканецът не иска да се види с Порошенко. Очевидно, защото не желае да дразни Владимир Путин, който всячески подкрепя кандидатурата на Тръмп.(УБВести)

В ДОНБАС ЗАГИНАХА ПОЧТИ 10 ХИЛ. УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ

Киев, 17 септември 2016.- От началото на руско-украинската война (април 2014 г.) в Донбас загинаха над 9600 души украински граждани – украински военни, мирни жители и сепаратисти. Това заявиха от офиса на върховния комисар на ООН по правата на човека. Ранените са 22 430 души.
Колко са руските жертви, не се съобщава, защото Кремъл, първо, продължава да твърди, че там руски кадрови военни няма, и второ, в Русия данните за жертвите измежду солдатите и офицерите се смятат за строго секретни.(УБВести)

УКРАИНСКИТЕ ПРОГРАМИСТИ СА НА 11-то МЯСТО В СВЕТА
Киев, 16 септември 2016.- Украинските програмисти са на 11-то място в света, според рейтинга на HR-сайт HackerRank. На първо място са китайците, на второ – руснаците, а на трето – Полша, следвани от Швейцария и Унгария.
Българите се класират веднага след украинците – на 12-то място.
Авторите на рейтинга анализираха най-популярните дисциплини – алгоритми, анализ на голяма база данни, безопасност и др.
HR-сайт HackerRank прави своите класации от 2012 г. и има аудитория от 1,5 млн.(УБВести)

ЗАПАД ОТКАЗА ДА ОБСЪЖДА С ПУТИН УКРАЙНА ЗАД ГЪРБА НА ПОРОШЕНКО
Киев, 14 септември 2016.- На срещата на Г-20 в китайския гр.Ганчжоу руският президент направи опит да преговаря за Украйна зад гърба на украинския президент Петро Порошенко. Но Западът отхвърли предложението на Кремъл – немският канцлер и френският президент отказаха да се съберат заедно с Владимир Путин без Киев. Да, Ангела Меркел и Франсоа Оланд се срещнаха с руския лидер поотделно, но това не е т.н. нормандски формат.
"Кремъл се придържа към своята любима тактика – изкуствено създава проблем, а после предлага той да бъде решен при спазване на руските условия", - пише коментаторът Брайън Уитмър. Но този път Москва не успя. "Никой от западните лидери не пожела да се договаря с Путин по украинския въпрос зад гърба на Украйна", - заключва той. Обратно, Барак Обома, Ангела Меркел и Франсоа Оланд демонстративно се видяха, с което показаха единството и нежеланието си да прекрояват световния ред, т.е., Ялта-2 не се състоя.
Струва ми се, че Западът започва да се учи да противостои на путинската Русия, пише Брайън Уитмър.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ СТАТУСА НА РУСКИ ЕЗИК
На първо място е войната в Донбас, а на второ – стандартът на живота
Киев, 29 юли 2016.- Едва 0,5% от украинците се интересуват от статуса на руския език в страната им - темата, по която се е спекулирало по време на всички избори, особено в Източна и Южна Украйна, които се смятат за рускоезични. Именно тази тема е предизвиквала бурни спорове и разделяла държавата, именно върху нея Русия е изграждала антиукраинската си пропаганда. Но сега тя е във "втора глуха", защото всеки се убеждава, че в Украйна никой и никога не е забранявал да се ползва и да се преподава руски език, но че в страната трябва да има един държавен език и по Конституцията той е украинският, спор няма. Това показват данните от проучването, извършено от Киевския международен институт по социологията.
В момента съвсем други проблеми вълнуват украинското общество. Най-злободневният е войната в Донбас – този въпрос е важен за 71,6%. На второ място е стандартът на живота – 60,5%, а на трето – икономическа ситуация, 45,9%. Ето и други проблеми, които тревожат украинците: национална сигурност – 20,9%, политическа ситуация – 15,3%, отношения с Русия – 13,9%, престъпност – 13,4%, екология – 6,3%, отношения с ЕС – 6,1%, Крим – 5,8%.
С други думи, украинците са притеснени от войната в Донбас, която продължава втора година и като че ли краят не й се вижда. А всеки ден тя струва $7-8 млн., освен живота на един, двама или седмина украински войници всекидневно. Напоследък жертвите сред нашите са се увеличили, защото руснаците изпробват все по-нови и по-нови видове оръжия и технологии. За Кремъл тази война се е превърнала във военен полигон, а и в реклама на продукцията на руския военно-промишлен комплекс. Специалистите казват, че оръжието, изпробвано в бойни условия, много по-добре се котира на международния пазар, отколкото неизпробваното.(УБВести)


ПОЧТИ 40% ОТ УКРАИНЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ ИСКАТ ДА ЗАТЯГАТ КОЛАНА СИ

Киев, 21 юли 2016.- Почти 40% от украинците казват, че вече не могат да търпят падане на стандарта си. Но 30% все още са готови да затягат колана, като 25% от тях – не повече от една година. Това сочат данните от проучването, извършено от фонда "Демократични инициативи" и агенцията "Разумков".
В реформите вярват едва 5% от допитаните. Според хората, те, реформите, се стопират от олигарсите и бюрокрацията – така смятат над 50%, за 38% - правителството, а за 36% - президентът са спирачки на пътя към добруването.
Как допитаните степенуват важността на реформите? На първо място е борба с корупцията – 56%, на второ – реформа в МВР – 40%, на трето – здравеопазване – 33%, на четвърто – пенсионна система и система за социална защита - 29%, следват армия и отбранителен сектор – 24%, лустрация сред чиновниците – 20%.
Според социолозите, властта не може правилно да информира хората за смисъла на провежданите реформи и оттук идва недоверие и социално напрежение.
Само за едно година стандартът на украинците падна с 20%, сочи статистиката. И това при положение, че откакто започна войната с Русия в Донбас, хората обедняха двойно при рязък скок на всички комунални услуги.(УБВести)

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА УКРАЙНА ИДВА В БЪЛГАРИЯ

София, 30 юни 2016.- Днес започва официално посещение в България на украинския президент Петро Порошенко.>>>

ПРОВАЛ НА УКРАИНСКИТЕ НАЦИОНАЛИ НА ЕВРО-2016

Киев, 22 юни 2016.- Пълен провал претърпя украинският национален отбор по футбол на ЕВРО-2016 във Франция. От три мача в група "С" Украйна загуби всички – 2:0 от Германия, 2:0 от Северна Ирландия и 1:0 от Полша. Така нашата "збирна" установи своеобразен рекорд: 480 мин. без гол на европейски първенства. За последно Андрий Шевченко е вкарвал през 2012 г. на мача със Швеция, който ние сме загубили с 2:1.

Днес украинските национали се прибраха у дома. Но на летището "Бориспол" те бяха посрещнати само от журналисти и нито от един фен. Престраши се да говори само Артем Федецкий, който си посипа главата с пепел и помоли за прошка за безобразното представяне на отбора. Той също така сподели, че след загубата от Северна Ирландия в съблекалнята е имало разправия, но се посочи, кой с кого се е карал. На въпрос, дали Украйна ще се бори за място във финала на световното през 2018 г., което ще се проведе в Русия – страна агресор, Артем отговори, че до тогова има много време. "Ако ме поканят да играя за националния, ще играя", - каза той.
Треньорът Михайло Фоменко, поел тима преди две години, заяви, че подава оставка. Украинските медии "сватосват" на този пост Андрий Шевченко, който е бил помощник на Фоменко.(УБВести)

ВАРТОЛОМЕЙ ПОЛУЧИ ОБРЪЩЕНИЕ ОТ ВЪРХОВНАТА РАДА ЗА АВТОКЕФАЛИЯ

Киев, 22 юни 2016.- Вселенският патриарх Вартоломей получи обръщението на Върховната Рада на Украйна да издаде томас за автокефалия на Православната църква в Украйна. Това съобщи председателят на украинския парламент Андрий Парубий. "Вярвам, че нашият въпрос ще бъде решен положително", - написа той в социалната мрежа Твитър.
На 16 юни т.г. Върховната Рада прие обръщение, в което призовава архиепископът на Константинопол и Вселенският патриарх Вартоломей да признае за невалиден акт от 1686 г. (тогава в Московия е управлявал Петър І), според който, в нарушение на каноните, Киевската митрополия е присъединена към Московския патриархат. "Призоваваме Ви да вземете активно участие в преодоляване на последиците от църковното разделение чрез свикване под Ваша егида на Общоукраинския обединителен събор, който да реши всички спорни въпроси и да обедини украинското православие", - се казва в обръщението.
На 20 юни на остров Крит започна работата си Общоправославния събор. Това е първият за последните 1000 години подобен събор. В него участват 10 от 14 поместни църкви. Не участват Българската, Антиохинската, Грузинската и Руската църкви. Очаква се по време на тази проява да бъде разгледан и украинския въпрос.(УБВести)

ВОЛИНСКА ТРАГЕДИЯ: ПОЛСКИТЕ СВЕЩЕНИЦИ ОТГОВОРИХА НА ПИСМОТО НА УКРАИНЦИТЕ
Киев, 10 юни 2016.- Полските свещеници отговориха на писмото на украинските политици, интелектуалци и религиозни дейци за Волинската трагедия по време на Втората световна война.>>>

УКРАИНЦИТЕ МОЛЯТ ПОЛЯЦИТЕ ЗА ПРОШКА

Киев, 05 юни 2016.- Известните украински обществени и политически дейци се обърнаха към полското ръководство, духовните и културните дейци и цялото полско общество с писмо за покаяние и прошка.
"Особената болка както за Украйна, така и за Полша представлява Волинската трагедия и полско-украинския конфликт през Втората световна война, отнели живота на хиляди невинни братя и сестри, - четем в обръщението. – Молим за прошка и същевременно прощаваме престъпленията и злините, причинени на нас. Това е единствена духовна формула, която трябва да бъде мотив за всяко украинско и полско сърце, което се стреми към мир и разбиране". Украинците призовават поляците да се отнасяме един спрямо друг като равен с равен. "Сегашната война на Русия против Украйна още повече сближи нашите народи, - пише в писмото. – Като воюва против Украйна, Москва води настъпление и против Полша и целия свободен свят".
Обръщението е подписано от бившите президенти на Украйна Леонид Кравчук и Виктор Юшченко, патриархът на Украинската православна църква (КП) Филарет, върховният архиепископ на Украинската гръко-католическа църква Святослав Шевчук, а така също от много известни политици, писатели и културни дейци в Украйна.(УБВести)

Нашата справка: Волинската трагедия е етническо прочистване през 1943 г., извършено, от една страна, от Украинската въстаническа армия, а от друга, от полската Армия Крайова. Данните за жертвите са много противоречиви. Полските изследователи твърдят, че по време на тази касапница са загинали 35 хил. поляци. Същевременно, украинските споменават за 24 хил. изклани украинци. Сега върху тази тема много спекулират полските крайнодесни формации. Въпреки всичко, Волинската трагедия е трагедията както за поляците, така и за украинците, защото десетки хиляди невинни хора за загинали и от двете страни.

В УКРАЙНА ЗАПОЧВА СЪДЕБНА РЕФОРМА
Съдиите ще получават от 30 до 70 минимални заплати, т.е. от 1600 до 3700 евро
Киев, 02 юни 2016.- В Украйна стартира съдебната реформа. Днес Върховната Рада със значително мнозинство от 281 гласа прие съответните закони.>>>

КОИ СА ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ? ЕТО ГИ - САЩ, УКРАЙНА И ТУРЦИЯ

За да се променят нагласите, руснаците трябва да престанат да гледат ТВ
София, 02 юни 2016.- Най-големите врагове на Русия са САЩ, Украйна и Турция. Това показват изследванията на московския "Левада-център".>>>

ПРЕЗ МАЙ СА ЗАГИНАЛИ 26 УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ

Киев, 01 юни 2016.- През май в Донбас са загинали 26 украински войници и офицери, заяви Дарка Олифер – прессекретар на бившия президент на Украйна Леонид Кучма, който е представител в тристранната контактна група в Минск.
Сепаратистите и руснаците не спират да обстрелват нашите позиции, въпреки има примирие, при това се използва забраненото от минските споразумения въоръжение – минохвъргачки, артилерийски оръдия, система за залпов огън. В този случай мисията на ОССЕ е безсилна.
От началото на годината нашите жертви са 42 военнослужещи, ранени са 350. Общо за две години война с Русия са загинали 10 хил. украински граждани (граждански и военни лица), почти 20 хил. са ранени.(УБВести)

АНТИКОРУПЦИОННОТО БЮРО СЕ ЗАХВАНА С "ЧЕРНА КАСА" НА БИВШАТА ПАРТИЯ НА ЯНУКОВИЧ

"Регионалите" са плащали на партии и техните лидери, депутати, магистрати, министри, ЦИК, политтехнолози, масмедии…
Киев, 01 юни 2016.- Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) започна да разследва скандала с "черна каса" на бившата управляваща партия "Региони на Украйна", чийто лидер е бил експрезидентът-беглец Виктор Янукович.>>>

НАДИЯ САВЧЕНКО СЕ ВЪРНА В УКРАЙНА
И СТАНА "ГЕРОЙ НА УКРАЙНА"
Киев, 25 май 2016.- След по обед Надия Савченко, две години удържана в руски зандан и осъдена от руски съд по измислени обвинения, се върна в Украйна. Тя е разменена за двама руски кадрови офицери, пленени в Донбас.
Днес президентът Петро Порошенко награди Савченко с най-висше държавно отличие - "Герой на Украйна".
Надия Савченко е родена през 1981 г. в Киев. Завършва Харковския университет на въздушните сили. Учи за щурман на прифронтови бомбардировач Су-25, но е назначена за щурман-оператор на хеликоптер Ми-24, служи в 16-та авиационна бригада на Въоръжените сили на Украйна. Старши лейтенант. Има 170 часа нальот и 45 парашутни скока. Половин година е била на мисия в Ирак. През лятото на 2014 г. подава молба за напускане на армията и става доброволец в батальон "Айдар" на Източния фронт. Пленена е на 18 юни 2014 г., като изнася от бойното поле ранения си другар. Осъдена е на 22 години затвор и 30 хил. руб. глоба.
Депутат е във Върховната Рада на Украйна от партията на Юлия Тимошенко. Член е на украинската делегация в Съвета на Европа.

ДЖАМАЛАААААААААААААААА! ЕВАЛЛАААААААААААААА!

Според руския коментатор, в песента на украинската татарка се разказва не за депортация на кримските татари през 1944 г., а за съдбата на хората, тръгнали да търсят по-добър живот
София, 15 май 2016.- Украйна спечели "Евровизия-2016", чийто финал се проведе в Стокхолм. Кримската катарка Джамала донесе на родината си 534 точки (211 от журито и 323 от зрителите).>>>

В УКРАЙНА ОТБЕЛЯЗВАТ ПОБЕДА НАД НАЦИЗМА, А В РУСИЯ – ПОБЕДА ВЪВ ВЕЛИКА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА

Путин не поздрави с Деня на победата само президентите на Украйна и Грузия
Киев, 09 май 2016.- Днес в Украйна се отбелязва победа над нацизма във Втората световна война (1939-1945 гг.). Ръководството на страната положи венци до Вечния огън и на други места в столицата, свързани с това кърваво през ХХ в. събитие.>>>

ПРАВОСЛАВНИТЕ В УКРАЙНА СА 59%, ОЩЕ 9% СА ГРЪКО-КАТОЛИЦИ

Една от видните личности в украинското православие е българинът Григорий Цамблак от Търново
Киев, 03 май 2016.- В Украйна православните са 59% от населението, съобщават украинските медии. Като 32% посещават храмове на Украинската православна църква – Киевски патриархат, а 27% - на Украинската православна църква, подчинена на Москва. Към гръко-католиците (униати) спада 9%. Те предимно се намират в Западна Украйна, спазват всички обряди като православни, но само се подчиняват на Рим.
Останалите конфесии в Украйна са: иудаизъм – 0,8%, ислям – 0,7%, караими – 0,01%.
На територията на Украйна има регистрирани над 34 хил. религиозни общности, 75 братства, 359 мисии и 516 манастири със 6901 монахи.
Киевска Рус, чийто пряк наследник е Украйна, приема християнството през 988 г. по време на княз Володимир Велики. Гръко-католическата църква се появява у нас през 1596 г. след приемане на Берестейската уния. От 1413 до 1420 гг. митрополит киевски е бил българинът от Търново Григорий Цамблак.(УБВести)

СЕПАРАТИСТИТЕ В ДОНБАС БЕЗ РУСКАТА АРМИЯ НИЩО НЕ СТРУВАТ

Един редник получава 15 хил. рубли ($230) месечно, сержант – 20 хил., подофицер – 24 хил., а офицер – 30 хил.
София, 02 май 2016.- "Опълченците в Донбас не са способни нито да атакуват, нито да се отбраняват без руското присъствие там", - това заяви пред руския сайт "Новый регион" руснакът Антон Раевский, участвал в бойни действия в Източна Украйна. Според него, украинската армия ще ги смаже за броени дни.
След едногодишно отсъствие Раевский отново се е върнал в Донбас и впечатленията му са мрачни. Твърди, че идеята за т.н. Новорусия се е провалила тотално, сепаратистите не умеят да боравят с техника, докарана от Русия. "Без нас украинците ще пробият фронта само за няколко дни, те могат направо с парадна стъпка да навлязат в Дебалцево", - казва наемникът. Той разказва, че в бригадата му има достатъчно техника, но няма екипажи, бронетехниката е в занемарено състояние, има дефицит за горива, защото се краде, хората не умеят да стрелят, особено с противотанкови управляеми ракети.
"Ако Кремъл реши да предаде Донбас, украинската армия ще ни смаже за нула време, - казва Антон Раевский.- Едно тотално настъпление от украинската страна ще доведе до обкръжения на нашите сили, а именно така ще направят украинците".
На Донбас вече никой не воюва за идея, откровено признава руснакът. Само за пари. Един редник получава 15 хил. рубли ($230) месечно, сержант – 20 хил., подофицер – 24 хил., а офицери – 30 хил. и нагоре. (Апропо: заплата на украинския войник е $280).
Още в края на август 2014 г., т.е., няколко месеца след войната в Донбас, украинската армия предприе настъпление и замалко да избута сепаратистите към Русия, но Москва въведе 5 хил. редовна войска, за което Киев не е бил готов, и обърна ситуацията. Експертите твърдят, че сегашните въоръжени сили на Украйна са многократно по-добре подготвени, отколкото преди две години, но не бива да се стремят към пряк сблъсък с руската военна машина, особено ако Кремъл реши да използва бойна авиация и ракетни войски.(УБВести
)

В ОДЕСА СЕ ОЧАКВАТ СБЛЪСЪЦИ, ПРИСТИГНА ПОЛК "АЗОВ" И "ДИЯ"

Местните власти забраниха всякакви масови прояви, но съдът отмени забраната
Киев, 28 април 2016.- След няколко дни, на 2 май, в Одеса може да има сблъсъци, съобщават украинските медии. Тогава се навършват две години от трагедията, станала в местния профсъюзен дом, когато от пожар са загинали 48 привърженици на "руския мир", 99 са били хоспитализирани, а 247 се обърнали за медицинска помощ.
Разрешение за провеждане на акции на 2 май поискаха както проукраинските, така и проруските организации. В града се появиха плакати с искане за "Новорусия", "Одеска народна република", "Няма за забравим". А в социалните мрежи противниците на сепаратизма заплашват с нови пожари и разправа. Очаква се в Одеса да пристигнат депутати от т.н. Опозиционен блок – остатъци от бившата партия на експрезидента Виктор Янукович "Региони на Украйна", и даже евродепутатът Жан-Люк Шафхаузър от френския "Национален фронт" на Мари Люпен – симпатизантка на Путин.
Съобщава се, че на 2 май за поддържане на реда в Одеса ще бъдат изкарани 3 хил. правоохранители. Вчера в града пристигнаха и 300 бойци от знаменития полк "Азов" на Националната гвардия на Украйна. "Азовците" са освобождавали от сепаратистите и руските части Мариупол и други градове в Източна Украйна и за тях ходят легенди. За Одеса се стягат и бившия лидер на "Десен сектор" Дмитро Ярош, който преди време създаде друга формация – ДИЯ (Държавна инициатива на Ярош), заедно със съюзниците си от "Украинска доброволческа армия", също участвала в бойните действия в Донбас.
Странното е, че местните власти, за да няма ново кръвопролитие, забраниха на 2 май всякакви масови прояви, но съдът отмени забраната.(УБВести)

СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-УКРАЙНА СЕ ОТЛАГА ЧАК ЗА СЕПТЕМВРИ

Киев, 27 април 2016.- Срещата на върха ЕС-Украйна няма да се проведе на 19 май, както се предвиждаше. Тя се отлага чак за септември, съобщават украинските медии, позовавайки се на президентската администрация.
Същевременно от Брюксел поясняват, че отлагането е свързано с невъзможността да бъдат взети "конкретни решения". Причините са две: първа - референдум в Холандия, където 61% от 30% гласували казали "не" на асоциираното членство на Украйна в ЕС, и втора – неяснота, свързана с предстоящия през юни референдум във Великобритания за излизане от съюза.
Засега не се знае, как всичко това ще се отрази върху безвизов режим с Украйна, който, както се планира, може да влезе в сила през юли т.г.
Според социологическите проучвания, около 60% от украинците искат страната да бъде член на ЕС. В края на 2013 г. в Киев именно заради отказа от евроинтеграцията на бившия президент Виктор Янукович е пламнал Майдан, довел до смяна на властта и над 100 жертви.(УБВести)

СЛЕД ЧЕРНОБИЛ СКОК НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Е 8 ПЪТИ

Киев, 27 април 2016.- След чернобилската авария онкологичните заболявания в Украйна се увеличаха с 8 пъти. Това заяви по украинската ТВ "5 канал" Микола Гулчий – главен лекар в Киевския градски ендокринологичен център.
"Преди 1986 г. в Украйна случаите на рак са били 2,5 на 100 хил. души, а днес – 16,9", - сподели д-р Гулчий. Скокът особено е драстичен в Киевска област, в гр.Киев (АЕЦ "Чернобил" се намира на 150 км на север от украинската столица) и съседната Житомирска област.
На 26 април 1985 г. в Украйна се взриви 4-я реактор на АЕЦ "Чернобил". Мощността на експлозията се равнява на 500 атомни бомби, хвърлени през 1945 г. над Хирошима. След аварията властите премълчават размера на трагедията, но по-късно евакуират 116 хил. души, още 230 хил. се преселват от заразената зона. От пострадалите, към днешния ден умират над 167 хил. души, включително около 3 хил. т.н. ликвидатори. Над 83% от засегнатите от Чернобил страдат от различни заболявания, а сред ликвидаторите – 92%. Общо в регистъра на пострадалите от чернобилската катастрофа има 1,9 млн. украинци.
През 2017 г. разрушеният енергоблок ще бъде покрит с още един "саркофаг" на стойност 1,5 млрд. евро, който трябва да предпазва околната среда от радиация поне 100 г.(УБВести)

ВОЙНА, КОРУПЦИЯ И БЕЗРАБОТИЦА – ТОВА НАЙ-МНОГО ВЪЛНУВА УКРАИНЕЦА
Много по-малко хората се интересуват от Русия, Крим и руски език
Киев, 20 април 2016.- Три проблема най-много притесняват средностатистическия украинец, сочат данните на социологическото проучване на групата "Рейтинг". Това са войната в Донбас, корупцията в държавните органи и безработицата, съответно, 57%, 45% и 30%.
Освен това, 27% от хората у нас са обезпокоени от ниско ниво на производството, а 24% - от скока на цените и некомпетентност на властите.
Ето от какво още се притесняват украинците: политическа нестабилност - 22%, обезценяване на гривнята – 18%, престъпност – 7%, забавяне при заплати и пенсии – 4%. Интересното е, че отношенията с Русия вълнуват едва 10%, а окупацията на Крим – 7%. Хората изобщо не се интересуват от статуса на руски език – 0%, а именно върху този уж проблем се гради руската великодържавна политика спрямо Украйна.
Но пък 55% от допитаните (без окупирани територии на Донецка и Луганска области и Крим) искат Украйна да влезе в ЕС.(УБВести)

САЩ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ПОДКРЕПЯТ ПОРОШЕНКО, ВЪПРЕКИ "ПАНАМАГЕЙТ"
София, 06 април 2016.- Вашингтон ще продължи да подкрепя Петро Порошенко, въпреки панамския скандал. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнъст.
"Правителството на Украйна и президентът на Украйна показаха политическа воля за борба с корупция, извършват антикорупционна реформа и ние приветстваме техните усилия, - каза Ърнъст. - Да, Украйна демонстрира прогрес, ако се сравнява с предишното управление (на Виктор Янукович)"
В Панама украинският президент има три офшорни фирми, които, както твърди той и неговите юристи, са създадени с цел по-лесно да бъде продадена компанията на Порошенко "Рошен". Говори се, че за шоколадовия "Рошен", станал световен бранд, дават $300 млн., но Порошенко иска $1 млрд. Разследващите журналисти казват, че в документите от "панамагейт" фигурират още поне 20-на украински бизнесмени.
Засега украинците не излизат на протест с искане Порошенко да подаде оставка, съобщават украинските медии.(УБВести)

"THE NEW YORK TIMES" ОСТРО РАЗКРИТИКУВА ПЕТРО ПОРОШЕНКО
София, 04 април 2016.- Влиятелният американски вестник "The New York Times" остро разкритикува украинския президент за вътрешната му политика. В частност, според изданието, Петро Порошенко неоснователно бави уволнение на генералния прокурор на Украйна Виктор Шокин, който напълно провали реформата в правосъдието и е символ на корупция. Вестникът посочва, че Шокин не стартира нито едно съдебно преследване на бившия президент Янукович и неговата компания.
В редакционната си статия "The New York Times" още пише, че Петро Порошенко е продукт на стара система. "Изглежда, че мистър Порошенко е приел съществуващата корупция като цена, която трябва да се плати за възможността за маньовър. Но както президентът, така и премиерът трябва да знаят, че МВФ и донорите, включително САЩ, няма да финансират едно корумпирано блато, ако правителството не започне да създава демократични системи за управление, за които украинците настоявали по време на Майдана".
Украинските анализатори предполагат, че излизането на тази статия отразява разочарование на значителната част на американския истеблишмънт от политиката, която провежда Порошенко.(УБВести)

УКРАИНСКИЯТ ПАТРИАРХ НАГРАДИ КАЛИН ДИМИТРОВ С МЕДАЛ
Киев, 05 април 2016.- Вчера украинският патриарх Филарет (УПЦ - Киевски патриархат) награди българина Калин Димитров с медал "За любов към Украйна и саможертва".>>>

РОСЕН ПЛЕВЛЕНИЕВ ПОЛУЧИ НАГРАДА "ЛИЧНОСТ НА ГОДИНАТА – 2016" В УКРАЙНА
Киев, 27 март 2016.- В украинската столица се проведе заключителната церемония в рамките на ХХ, юбилейна, общонационална програма "Личност на годината" ("Людина року").>>>

ПОЧТИ 60% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОЛЗВАТ ИНТЕРНЕТ
Киев, 07 февруари 2016.- През 2015 г. 58% от украинците са ползвали Интернет, съобщава агенцията УНИАН, като се позовава на Държавната служба за специална свръзка и защита на информацията. Почти 17% купуват-продават чрез Интернет.
Ефирна телевизия имат 88,3% от населението, а радио – 83,5%. Същевременно кабелната ТВ в Украйна много изостава – една 18,3% от домакинствата разполагат с нея, а цифровата ползват само 23,6%.(УБВести)

РУСНАЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ПОЛИТИКАТА НА КРЕМЪЛ СПРЯМО УКРАЙНА
Киев, 06 февруари 2016.- Руснаците подкрепят политиката на Кремъл спрямо Украйна. Това сочат данните от проучването на руския ВЦИОМ. На въпрос, как оценявате политиката на руските власти към Украйна през последните две години, последвали са следните отговори:
- напълно правилна - 26%
- по-скоро правилна – 38%, което прави общо 64%.
- напълно неправилна – 8%
- по-скоро неправилна – 15, което прави общо едва 23%.
Не знаят какво да отговорят на този въпрос 13%.
А какво да правим с Украйна? Ето и отговорите:
- политическа изолация и ограничаване на икономическото сътрудничество – 30%
- активно противодействие на украинската политика, но социално и икономически да сътрудничим – 28%.
- да се върнем към сътрудничеството отпреди  и да вървим напред – 25%.
Не знаят какво да отговорят на този въпрос 17%.(УБВести)

ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА В УКРАЙНА ЗА ЗАГИНАЛИ 627 РУСКИ ВОЕННИ
Киев, 05 февруари 2016.- От Украинската Главно управление "Разузнаване" твърдят, че за деветте месеца на 2015 г. в Донбас са загинали 627 руски военнослужещи, а 2155 са ранени. Според говорителя на управлението Радим Скибицкий, става дума само за тези руски солдати и офицери, които са загинали при бойни действия и са били в състава на 1-я и 2-я армейски окупационни корпуси.
От началото на тази година загиналите руснаци са вече 42, въпреки че уж има примирие.
Според украинските експерти, руският генерален щаб постоянно изпраща в Донбас нови и нови групи войници на ротационен принцип с цел придобиване на боен опит.(УБВести)

НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ В "ДНР" И "ЛНР", 5% ИСКАТ ДА СА В РУСИЯ
Киев, 30 януари 2016.- Нула процента са жителите на контролираните от Украйна Донецка и Луганска области, които искат да живеят в т.н. Донецка и Луганска народни републики, а 5% желаят те да се присъединят към Русия. Това заяви по украинския "5 канал" Ирина Бекешкина от Института по социологията към Украинската академия на науките. Само преди една година тези стойности са били съвсем други: 35% са желаели да се отделят от Украйна, 20% - т.н. ДНР и ЛНР да бъдат независими държави, а 15% - да се присъединят към Русия.
Социологът уточни, че няма възможност да бъдат допитани тези украински граждани, които живеят на окупираните територии. А и вероятността те откровено да споделят мнението си е малка, защото на контролираните от сепаратистите и руските военни райони цари страх. Всеки, публично изразил положителното си отношение към Украйна, бива издирван и наказван.
Преобладаващото мнозинство от украинците са против Донбас да има специален статут. Москва настоява този район да има свое гарантирано представителство във Върховната Рада, право на вето върху вътрешно- и външнополитическия курс на официален Киев, да може икономически, културно и информационно да се интегрира с Русия, но – Украйна да финансира възстановяването на разрушената икономика инфраструктура на региона и да поеме социалната му сфера.(УБВести)

ЗАГУБИТЕ НА РУСИЯ ВЪВ ВОЙНАТА В ДОНБАС СА ПОЧТИ 15 ХИЛ.
Киев, 04 януари 2016.- Убитите руснаци в руско-украинската война в Донбас са 14,6 хил. Това твърди наше ръководство на антитерористичната операция в Източна Украйна. То посочва и някои други данни за руските загуби в конфрикт, в който Русия уж не участва: танкове – 260, бойни бронирани машини – 340, ракетни система за залпов огън – 170, артилерийски системи – 190, самолети и хеликоптери -16, безпилотни апарати – 10, автомобили – 360.
Само през 2015 г. загубите на Първия и Втория армейски корпус на руската армия възлизат на 6,4 хил. души, като около 2 хил. от тях загиват в района на Дебалцево точно преди една година.
Официално от 15 февруари 2015 г. в Донбас трябва да има примирие. Но въпреки това, руснаците заедно със сепаратистите продължават да нападат и като следствие имат 1,3 хил. загинали. Според военната статистика, на един убит войник се падат трима ранени, което налага следния извод: в Донбас са ранени поне 45 хил. окупанти.
Какви са украинските загуби? Според  официалните данни, 1549 убити и 6,2 хил. ранени.
Украинските военни експерти коментират, че "успехите" на руската армия в Донбас са резултат от много кръв – съотношението е 10:1 – на всеки десет убити руснаци се пада 1 убит украинец (по време на Втората световна война това съотношение е било 3:1 в полза на немците). Този показател говори за едно – Русия воюва, както и през ХХ в., за Кремъл човешкият живот нищо не струва, за него войникът е просто една "кайма".
В момента в Донбас вражеската групировка наброява 45 хил. души, като поне 25 хил. от тях са руснаци от редовната армия на Руската Федерация.(УБВести)

ХАКЕРИ СПИРАТ ТОК В ЗАПАДНА УКРАЙНА
Киев, 03 януари 2016.- В края на миналата година хакерите проникват в компютърната система на едно от енергото в Западна Украйна - в гр.Ивано-Франкивск, и спират тока за шест часа. Без осветление остават десетки хиляди домакинства.
Твърди се, че това е първата в световната история кибератака срещу енергоснабдително предприятие. От ІТ компанията "SANS ICS" са категорични, че интервенцията е предприета от руснаците. Технологията е следната: на РС на един от служителите в енергото пристига файл в ексел, той го отваря и инсталира макрос - вредоносен вирус, който поразявана цялата система. Не само токът спира, но и потребителите не могат да алармират енергетиците за проблема.
"Нивото на координацията и организацията на тази атака е много високо", - казва Робърт Ли – американски киберспециалист.
Няколко дни по-късно хакерите предприемат атака и срещу киевското летище "Бориспол", но там специалистите успяват да изолират заразения РС и работата на обекта не пострада. И в този случай интервенцията се приписва на руснаците.(УБВести)
 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"