Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 


КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?


ЛАСКАВО ПРОСИМО!
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ВМЕСТО УКРАЙНА ТУРЦИЯ Е НАЗНАЧЕНА ЗА ВРАГ №1 НА РУСИЯ
Киев, 29 декември 2015.- За първи път от Майдана (декември 2013 г.) руските масмедии вече не смятат Украйна за враг, твърди украинската компания "Медиалогия", извършваща мониторинг на печатните и електронните издания в Руската Федерация.
Но до септември т.г. Украйна е заплаха №1 за Русия, на второ място са САЩ. Сега Украйна вече не е "хунта", а украинското правителство не е "нелегитимно". Украинците вече не са "фашисти" и "бандеровци". Като такива те са в началото на годината със 100 посочвания месечно.
От 30 септември руските медии започват по-често да споменават ИДИЛ като враг – 20 пъти за две седмици от началото на операцията на Москва в Сирия. Същевременно САЩ вече не са враг №2 на Русия, а са спонсори и съюзници на ИДИЛ.
След 24 ноември, когато е свален руския Су-24, на федералните ТВ канали и в Интернет се появява нов враг – Турция. В този контекст Анкара се споменава над 150 пъти седмично, докато по-рано – едва 20 пъти. Турция се споменава и като спонсор на ИДИЛ.(УБВести)

ПУТИН ЛЪЖЕ И ТО БЕЗ ДА МУ МИГНЕ ОКОТО
София, 17 декември 2015.- Днес на пресконференцията си руският президент, коментирайки местните избори в Украйна, състояли се на 25 октомври, заяви, че "в девет или десет региона (области) спечели Опозиционният блок". За сведение: в Украйна има 25 области, а Опозиционният блок е това, което е останало от бившата партия на Виктор Янукович "Региони на Украйна", която с бягството му в Русия през 2014 г. се разпадна.
Владимир Путин лъже и то без да му мигне окото. Според ЦИК, ОП е на първо място само в четири области – Одеска, Миколаивска, Днипропетровска и Запорожка, на второ място той е в Херсонска област, но никъде блокът няма такова мнозинства, за да управлява сам.
"Киевските власти не виждат това (уж победа на ОП – б."УБВести)! Те не искат да отчитат настроенията и очакванията на собствения си народ!" – прави извод Путин.(УБВести)

ОТНОВО ТРЪГВА ВЛАК УКРАЙНА – РУМЪНИЯ, НО ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА
Киев, 17 декември 2015.- Украйна и Румъния отново ще свързва ж.п. влак. Връзката е прекъсната точно преди една година, когато руските железници отменят влак, всеки ден е следвал по маршрута София-Букурещ-Киев-Москва и обратно.
От 13 декември т.г. влакът ще свързва украинско-румънската граница – Вадул-Сирет, и румънската столица Букурещ. Той тръгва от Вадул-Сирет в 13:40 и пристига в румънската столица в 22:48. Обратно поема в 06:15 и пристига на границата между двете държави в 15:40, съобщават от компанията "Украинска железница".
От този сезон от Украйна влаковете започват да пътуват до всички столици на източноевропейските страни, докато до балканските – няма.(УБВести)

НАД 80% ОТ МЛАДИТЕ УКРАИНЦИ СЕ ГОРДЕЯТ, ЧЕ СА ГРАЖДАНИ НА УКРАЙНА
Киев, 16 декември 2015.- Украинските младежи и девойки се гордеят с гражданството си, поне 81% от тях, твърдят социолозите от GfK Ukraine. Обаче 8% отговарят отрицателно, а 11% се двоумят.
В три региона – Волинска, Ивано-Франкивска и Ровенска области (все Западна Украйна), с украинското си гражданство се гордеят 97% от младите хора, докато в Одеска, Донецка и Луганска области този показател е най-ниския – съответно, 62%, 59% и 52%.
На какъв език говорят украинските младежи и девойки във всекидневието си? Отговор: 43% - украински, 31% - руски. Относно останалите 26% агенцията не посочва нищо.
Почти 40% от украинската младеж е готова с оръжие в ръка да брани Украйна или вече го прави.(УБВести)

КОНФЛИКТ С РУСИЯ Е ЗАРАДИ СТРЕМЕЖА НИ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ВЛИЯНИЕТО Й
Киев, 12 декември 2015.- Стремежът ни да излезем от руското влияние е основната причина за руско-украинския конфликт, казват почти 47% от допитаните, твърдят от Центъра "Разумков".
Други причини за тази война:
- евроинтеграция на Украйна - 38,4%;
- нежелание на Русия да признае Украйна за самостоятелна страна – 30,3%.
Над 65% от украинците смятат, че на Русия и сепаратистите не трябва да се правят никакви отстъпки. Не са съгласни с това 25,6%. За 72% от украинците Русия е агресор в Донбас, а подкрепяните от нея "ЛНР" и "ДНР" са терористични организации като ИГИЛ.
Почти 68% от допитаните казват, че Украйна трябва да си върне Крим.
За евроинтеграцията ратуват 65,4%, дори това да провокира Русия.
Запад да ни даде смъртоносно оръжие, искат 34,5% от украинците (през август те бяха 40,5%). Същевременно над половината от тях (53%) са на мнение, че в противоборството ни с Русия международната подкрепа е недостатъчна.
Интересно, кои са стратегически партньори на Украйна? САЩ – казват 39,1% от допитаните (през 2012 г. – 8%); Русия – 5,9% (през 2012 г. – 40,2%); Полша – 34,2%, прибалтийски държави – 24%; Германия – 23%. Но за 22% от нашенците Украйна няма стратегически партньори.(УБВести)

ГОЛОДОМОР ПРЕЗ 1932-1934 ОТНЕ ЖИВОТА НА 4 МЛН. УКРАИНЦИ
Киев, 27 ноември 2015.- През 1932-1934 гг. в Украйна от глад умират почти 4 млн. украинци, като 93% от тях са селяни, а сред тях 1 млн. – деца на възраст до 10 г., съобщават от Института по демографията и социалните изследвания към НАН на Украйна.
Специалистите от този институт твърдят, че от 1932 г. до 1934 г. на геноцид е подложено 13% от населението на Украйна: в градовете – 4%, а в селата – 16%. Над 90% от всички смъртни случаи от глад се пада на 1933 г., като през тази година най-много умират от март до август – 84% от всички уморени от глад през 1933 г.
Специалистите изрично подчертават, че тези числа отразяват не изобщо починалите в републиката, а именно от глад.
Киев иска светът да признае сталинските репресии против украинските селяни през 1932-1933 г., наречени от народа ни Голодомор, като геноцид – причиняване на смърт на една социална група. Парламентите на много страни приемат съответните декларации и признават Голодомор като геноцид, но България не е сред тях, впрочем, както и Русия, която казва, че тогава от глад са умирали много хора в СССР, а не само в Украйна, и причината не е умишлено лишаване от храна, а засуха. Това твърдение не е вярно, защо реколтата тогава е била много добра. Просто болшевиките изземват цялото зърно и обричат украинския селянин на смърт. А този, който е оцелял по чудо, послушно влиза в колхоз. С валутата, спечелена от продажбата на пшеницата от Украйна, Сталин извършва индустриализацията на СССР.(УБВести)

ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ ЕС СА РАТИФИЦИРАЛИ АСОЦИАЦИЯТА С УКРАЙНА
Киев, 20 ноември 2015.- Белгийският парламент ратифицира споразумението за асоцииране с Украйна, заяви украинският президент Петро Порошенко. Според него, този документ вече е ратифициран от всички членки на ЕС.
Но реалността е малко друга. Става дума за това, че 23 страни – членки на ЕС са приключили всички процедури по ратифициране на това споразумение и съответните ратификационни писма са внесени в Генералния секретариат на Съвета на ЕС. Това са: Австрия, България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Испания, Франция, Великобритания, Унгария, Хърватия, Ирландия, Литва, Люксембург, Латвия, Малта, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Финландия, Словения и Словакия. Остават още пет държави, в които цялата процедура все още не е приключила: Белгия, Гърция, Италия, Кипър и Холандия. Между другото, в първите четири страни парламентите са гласували с "да" и въпросът е чисто технически да бъдат внесени всички необходими "бумаги" до края на годината. Проблема е Холандия. Там се предвижда да се проведе референдум за асоциирането на Украйна.(УБВести)

ЗА ПОРОШЕНКО БИХА ГЛАСУВАЛИ 25%, А ЗА ТИМОШЕНКО – 20%
Киев, 12 октомври 2015.- Петро Порошенко отново би станал държавен глава, ако президентските избори бяха днес, сочат данните на Киевския международен институт по социология. За него са готови да гласуват 25,3% от избирателите. На второ място е Юлия Тимошенко – 20,5%, а на трето – Андрий Садовий, кмет на Лвов, 8,1%. Представителят на бившата управляваща партия "Региони на Украйна" Юрий Бойко се радва на 8,5%. Лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош има 7,9% привърженици.
Няма да гласуват 14,4% от украинците, не знаят, за кого да гласуват – 27,3%, а 4,2% биха задраскали всички кандидати.
Президентските избори в страната се проведоха през 2014 г. Тогава Петро Порошенко набра 54,7% още на първия тур и стана пети държавен глава в най-новата история на Украйна. През миналата година той е бил в топ-10 на най-богатите хора у нас със състояние $1,3 млрд., според Forbes. Тогава Юлия Тимошенко зае второ място с 12,8%. В момента тя е депутат и с редица популистки предложения (например, намаляване на цената на природния газ за битов сектор) възвръща симпатии на хората.
За нов президент украинците ще гласуват през 2019 г.(УБВести)

ЗА 34% ОТ УКРАИНЦИТЕ КРИЗАТА В СТРАНАТА ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА, НО…
Киев, 10 октомври 2015.- За 33,8% от украинците икономическата криза в страната ще се задълбочава, но без катастрофални последици. Същевременно 23,1% от нашенците се готвят за колапс на родното народно стопанство. Толкова, 23,1%, са на мнение, че кризата няма да се задълбочава, обаче ще има застой. Оптимистично са настроени едва 6,9% от допитаните – през тази година лошото ще свърши и ще започне икономически растеж. Това твърдят социолозите от киевския Център "Разумков". Между другото, през май тази година оптимистите бяха 10,4%. Намаля и броят на тези, които се готвят за колапс, - през май те бяха с 3% повече.
Социолозите също така попитаха, готови ли са украинците да търпят икономически несгоди и докога? Ето и отговорите:
- няма да търпим, защото повече няма накъде – 29,5%;
- няма да търпим, защото не вярваме в успеха на реформите – 26,7%;
- ще търпим, но не повече от една година – 28,4%;
- ще търпим колкото трябва, само и само това да доведе до успех – 10,1%.
Спрямо май тези тенденции не се промениха, казват от Центъра "Разумков".
Правителството на Арсений Яценюк успокоява, че през 2016 г. икономиката на страната ще нарасне поне с 2%. Докато спадът през тази година ще бъде най-малко 6%, което е три пъти по-малко спрямо 2014 г. Да напомним, че всеки ден на на украинско-руската войната в Донбас струва на страната $7-8 млн.(УБВести)

ВЪПРЕКИ ВОЙНАТА, 16% ОТ УКРАИНЦИТЕ ОБИЧАТ РУСНАЦИТЕ
Киев, 21 септември 2015.- Въпреки войната и над 7 хил. цивилни и 1,8 военни, загинали в Донбас от април м.г., 16% от украинците продължават да имат топло и много топло отношение към руснаците, отбелязват социолозите от агенцията Rating Group Ukraine. И това при положение, че едва 10-12% от руснаците не подкрепят Путин и са против войната в Украйна.
Същевременно, не обичат северния си съсед 78% от украинците: 24% изпитват спрямо него много студени чувства, 27% - студени, а неутрално отношение имат 28%.
Затова пък украинецът обича другите си съседи: 88% от нашенците имат много топли, топли и немразещи чувства към белорусина; а към поляка, съответно, 83%.
Над 50% от украинците имат топло отношение към грузинците, 45% - към ЕС, 43% - към Канада, 42% - към Литва, 37% - към Германия.
САЩ са мразени от 13% от украинците, докато 7% имат много топло чувство, 34% - топло, а 42% - неутрално.(УБВести)

УКРАИНСКАТА АРМИЯ В СВЕТОВНАТА РАЙНГЛИСТА
Киев, 21 септември 2015.- Украйна е на 25-то място в света сред най-мощните във военно отношение страни. За това пише порталът Global Firepower.
На първо място са САЩ, където само през тази година военните разходи възлизат на $577 млрд. На второ – Русия, а на трето – Китай, следвани от Индия, Великобритания, Франция, Германия и Турция.
Съставителите на ранглистата отчитат около 50 фактора, но ядреният потенциал не се взима предвид.
След нахлуването на Русия в Донбас и анексията на Крим Украйна започна да заделя за отбраната си 5% от БВП или около $4 млрд. (Русия, официално, - 3,5% или $120 млрд.) В момента украинската армия наброява 250 хил. души.(УБВести)

АВАНТЮРАТА НА ПУТИН ПОСТИГНА СВОЕТО: ВЕЧЕ ПОЧТИ 64% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ В НАТО
Киев, 14 август 2015.- Вместо да откаже украинците от НАТО, авантюрата на Путин постигна обратен ефект. Това сочат данните от проучването на фонда "Демократични инициативи" и Центъра "Разумков". Според тях, ако сега се проведе референдум, 63,9% от украинците биха гласували за членство на Украйна в НАТО. Против са 28,5%, а не могат да отговарят – 7,6%.
Ирина Бекешкина от "Демократични инициативи" напомни, че през 2010 г. едва 25% от допитаните искаха страната да влезе в Алианса. През 2014 г., когато Русия анексира Крим и Путин започна война в Донбас, те станаха 45%, а сега, както се вижда, вече почти 64%.
Най-много привърженици на членството на Украйна в НАТО има в Западна – 89%, и Централна Украйна – 73%, по-малко са в южната част – 40%, а най-малко – в Източна Украйна – 30%.
Привържениците на НАТО смятат, че извънблоковият статут на страната вече не работи и членството в Алианса ще я защити и ще даде възможност украинската армия да се модернизира.
Противниците път се опасяват, че Украйна може да бъде въвлечена във военните действия на НАТО (50%) и че Алиансът е агресивен империалистически блок (37%), а така също че това може да провокира Русия да нападне Украйна (29%).(УБВести)

ЗАСЕГА УКРАИНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ
Киев, 12 август 2015.- Украинците не виждат причини за протест. Това сочат данните от проучването, извършено от "Демократични инициативи" и Центъра "Разумков". Преобладаващото мнозинство - 67%, няма да участват в протести. А ще участват – едва 18%. Останалите нямат мнение по въпроса.
Според социолозите, това са най-ниските показатели за протест спрямо май 2013 г.
Все пак, най-големият потенциал за протест има в Западна Украйна – 33%, докато в други региони той е много по-слаб: Централна Украйна – 17%, Южна Украйна – 13%, Източна Украйна – 10%.
Очевидно, в условията на украинско-руската война украинецът проявява разсъдливост, въпреки драстичен скок на цените и обезценяването на родната валута от 8 грн. за щ.д. преди една година до 21 грн. днес при замразени доходи. Незначителната индексация на заплатите и пенсиите се очаква в края на тази есен.(УБВести)

КОЛКО ПОЛУЧАВА УКРАИНСКИЯТ ВОЙНИК?
За всеки унищожен вражески танк държавата дава $2400, а за "катюша" - $3000

Киев, 19 май 2015.- Стартовата заплата на украинския войник е 1800 грн., което приблизително прави $90, съобщи Володимир Талалай от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Но на Източния фронт, за изпълнение на определени задачи, възнаграждението на редови солдат се повишава двойно. Освен това, за унищожена военна техника той получава "хонорар", а именно:
за автомобил -  12 хил. грн. ($600)
за танк – 48 хил. грн.
за "катюша" – 60 хил. грн.
за боен самолет – 121 хил. грн.
Генералът сподели, че досега по това перо са изплатени 7 млн. грн. ($3,5 млн.).
За загинал в Донбас военнослужещ държавата изплаща еднократна помощ в размер на 600 хил. грн. ($30 хил.). Всеки ден войната в Източна Украйна струва на данъкоплатците $7 млн.
За сравнение: средната заплата в Украйна е около 4 хил. грн., което преди една година беше $500, но в момента е само $200. Инфлацията в страната за 2014 г. е 25%, а за четирите месеца на тази година – вече 37%. Сега 1 литър бензин А95 струва $1, един хляб – 7 грн. ($0,30), а 1 кг свинско – 70-80 грн. ($3,5-4).(УБВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: "ГРИЖАТА" НА РУСИЯ ЗА РУСКОЕЗИЧНИТЕ У НАС ДОВЕДЕ ДО ГИБЪЛТА ПОЧТИ НА 7 ХИЛ. УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ
Киев, 08 май 2015.- Агресивната политика на Русия в Украйна доведе до това, че са загинали почти 7 хил. мирни украински граждани, а над 1 хил. се водят за безследно изчезнали. Във войната в Донбас са загинали и 1675 украински военнослужещи. Стотици хиляди местни жители са станали бежанци. Икономиката в Донецка област падна с 42%, а в Луганска – с 31%. Това каза днес във Върховната Рада украинският президент Петро Порошенко.
Украинските депутати се събраха за тържествено заседание по случай 70 години от победата над нацизма в Европа и Деня на паметта за загиналите във Втората световна война.
"Кой можеше да си представи, че 70 г. след великата победа войната ще дойде при нас и то от изток, - заяви Порошенко, - и внуците на победителите ще бранят страната си от руския агресор". Да, мащабите на тази война са несравними с онази. Но мотивите са същите: на някого не му стигат собствени земи, имперски амбиции, грубо нарушаване на международното право и уж борба за правата на сънародниците си. Реално тази "грижа" се превърна в истинска трагедия, организирана от Москва, преди всичко за рускоезичните жители в Донбас. За първи път от 70 г. насам ние отново трябва да браним страната си, нейния суверенитет и териториална цялост, независимост.
Президентът поименно спомена имената на украинците, станали Герои на Украйна в сраженията против руския агресор. Общо те са 21: Надия Савченко, Игор Герасименко, Игор Гордийчук, Володимир Гринюк, Михайло Забродский, Васил Зубанич, Олександър Петракивский, Олександър Порхун, Сергий Собко, полковник Олександър Трепак, полковник Сергий Шаптала; посмъртно - Олександър Анищенко, Богдан Завада, Евген Зеленский, Юрий Коваленко, Сергий Кривоносов, Сергий Кулчицкий, Руслан Лужевский, Дмитро Майборода, Костянтин Могилко и Тарас Сенюк.

При споменаване на тези имена всички във Върховната Рада станаха в знак на почит, освен трима висши свещеници - представители на Украинската православна църква, подчиняваща се на Московския патриархат.(УБВести)
Снимка: LB.ua

УКРАИНЦИТЕ ПОВЕЧЕ МРАЗЯТ ПУТИН, ОТКОЛКОТО РУСИЯ. И ИСКАТ В ЕС И НАТО
Киев, 25 април 2015.- Украинците повече мразят президента на Русия, отколкото самата страна. Това показват данните от социологическото проучване на киевския център "Разумков".
Негативното отношение към Владимир Путин изпитват 75,5% от украинците (преди една година – 70,8%). Самата Русия е мразена от 67,3% (60,8% - година по-рано). Но пък спрямо руснаците негативизмът нарасна незначително - от 16,6% преди една година до 25,9% сега.
С други думи, украинците разграничават президента Путин и Русия като държава от обикновените хора. Но това не пречи нашенците да настояват спрямо руснаците да бъде въведен визов режим – 46,7%, против са 40,6%. През април м.г. въвеждането на визите са искали само 26%.
Проучването сочи, че за една година война с Русия в Донбас украинското обществено мнение сериозно промени отношението си към Русия и света. За 47,7% (40,8% в края на 2012 г.) от украинците главният приоритет на страната е ЕС. Руският приоритет е важен само за 10%, а американският – за 6% от допитаните. Интеграцията трябва да има с ЕС – казват 52% от украинците, което е със 7% повече спрямо януари 2014 г., докато привържениците на Митническия съюз, доминиран от Русия, от 31% намаляват до 12,7%.
Преди няколко дни украинският президент Петро Порошенко заяви, че ще инициира референдум за НАТО. Какво показва проучването на центъра "Разумков" по този въпрос? През 2011 г. членството на Украйна в алианса се подкрепя от 17,9% от украинците (против – почти 60%), докато през март т.г. те са вече 43,3% (против са 31,6%).
Така че "руският мир" вместо да изпише вежди, според замисъла на Кремъл, постигна в Украйна съвсем обратен ефект – наблюдаваме почти пълното му отхвърляне.(УБВести)

УДАРНА РАБОТА НА ВЪРХОВНАТА РАДА
Киев, 10 април 2015.- Вчера Върховната Рада на Украйна поработи ударно. Бяха приети, и то с 250-270 гласа при необходимите 226, пет много важни закони:
1.Най-сетне в Украйна се забранява пропаганда на символиката на комунистическия и нацисткия режим. Предстои да бъдат демонтирани съответните паметници, преименувани градове и улици, заводи и фабрики и др. Но, например, медалите и ордените със чук и сърп не попадат под този закон. Предстои да бъдат уточнени и други изключения, за да няма манипулиране.
2.Открива се достъпът към архивите на НКВД и КГБ. Най-вече страната трябва да знае, кой е бил доносник и агент на службите – киевски и московски. Доста работа ще имат и историците, които се интересуват от 30-50-те години на ХХ в., защото тези документи са много добре запазени. Част от документите от по-късните периоди Москва успя да изнесе още през перестройката и после по време на управление на проруските партии.
3.На 24 г. от независимостта си Украйна най-сетне признава членовете на Организацията на украинските националисти и бойците на Украинската въстаническа армия за борци за независима Украйна. Те вече не са много. Но сега властите получават правна възможност на национално ниво да помагат на тези хора – с добавки към пенсиите, с помощи, с лекарства и т.н.
4.Отсега нататък се премахва терминът "Велика отечествена война", създаден от сталинските историци. Вместо него в Украйна ще се използва, както навсякъде по света, понятието "Втора световна война" и ще се разглежда периодът 1939-1945 гг., т.е., от нахлуването на фашистката Германия и комунистическия СССР в Полша. Осми май ще се отбелязва като Денят за помен и примирение, а девети май – Денят на победата над нацизма във Втората световна война.
5.Законът за пазара на природния газ открива достъпът към украинската газотранспортна система на всички доставчици на "синьо гориво" – който по-изгодно продава, от него ще се купува. Украйна чрез интерконектърните връзки с Полша, Словакия и Унгария вече над една година има достъп до европейския газов пазар и по тези три маршрута продавачите ще могат да внасят горивото си. Монополията на руския "Газпром" беше дотук.(УБВести)

НАСЕЛЕНИЕТО НА КРИМ НАМАЛЯ ПОЧТИ С 370 ХИЛ., 60% ИСКАТ ОБРАТНО В УКРАЙНА
Киев, 23 март 2015.- В момента в Крим живеят 1,970 млн. души, твърдят местните власти, провели преброяването. Това е с 370 хил. по-малко, отколкото преди една година, когато започна анексията на полуострова и когато населението му е било 2,340 млн.
Руската статистика сега сериозно се разминава с украинската такава през 2014 г. В момента руснаците в Крим са 68%, докато преди една година бяха 58%; украинците сега са 15,7% срещу 24,5% в началото на 2014 г.; кримските татари сега са 10,6%, а преди една година те бяха 12,1%.
Една година след окупацията 60% от жителите на Крим искат обратно в Украйна. Това сочат данните от гласуването, организирано на сайта "Крымская правда", който е проруски настроен. Ако референдумът беше днес, 61% от кримчаните биха гласували за по-широка автономия и една 19% биха искали да се присъединят към Русия. Нямало да участват в никакви референдуми 20% от местните жители.
Точно преди 1 година започна анексията на Крим от Руската Федерация, след което Москва организира уж "честен" референдум, на който мнозинството каза "да" за присъединяването към Русия. Нито една цивилизована страна не е признала нито анексията на Крим, нито този плебисцит.(УБВести)

НАТО ЩЕ РАЗГЛЕЖДА МОЛБАТА НА УКРАЙНА ЗА ЧЛЕНСТВО
Киев, 20 март 2015.- НАТО ще разгледа молбата на Украйна за влизане в алианса, ако такава ще бъде внесена. Това заяви генералният секретар на блока Йенс Столтенбърг в Брюксел, където участва в един форум, организиран от фондацията "Маршал", съобщават украинските медии. "Дали Украйна ще стане член на НАТО, трябва да решава самата Украйна, - каза той. – Ако получим заявката, ще я изучим, както сме го правили с всички страни – членки".
През 2015 г. по линията за партньорство с НАТО украинските военни ще участва в 237 общи прояви. Най-близката от тях ще се състои в края на март в Западна Украйна – там 200 американски десантници ще обучават украинските си колеги.(УБВести)

ПРОУЧВАНЕ: С РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ СМЕ БРАТЯ
Киев, 08 март 2015.- С руснаците вече не сме братя, показва социологическото проучване, извършено от украинския фонд "Демократични инициативи".
След анексията на Крим и войната в Донбас положителното отношение на украинците към руснаците спадна от 80% преди до 30% сега, твърди Ирина Бекешкина – директор на фонда. Същевременно, едва 20% от руснаците добре се отнасят към украинците. "И причината не е Майдан", - казва тя. Защото през  февруари м.г., когато протестът в Киев навлезе в кървавата си фаза, 70% от руснаците имаха добро мнение за Украйна. Сривът се получи едва след като Русия окупира Крим и започна война в Донбас.
Ирина Бекешкина отбелязва, че в Украйна няма открита антируска пропаганда. Да, Русия е агресор, но ние не правим от обикновените руснаци дяволи и не ги иронизираме. Докато в Русия антиукраинската пропаганда е навсякъде, и не само против украинската власт. От украинците правят убийци, фашисти, предатели, глупаци, "сланиноядли", които имат нужна някой със сила да ги вкара "в прав път", коментира социологът.(УБВести)

ПРОКУРАТУРА НА ХОЛАНДИЯ: МАЛАЗИЙСКИЯТ "БОИНГ" Е СВАЛЕН С РУСКИЯ "БУК"
Киев, 05 март 2015.- Малайзийският "Боинг" (полет МН17) е свален с ракета, пусната с руската система "Бук". Това съобщава пресслужбата на прокуратурата на Холандия, под ръководството на която международната група от криминалисти извършва разследване на трагедията, станала в небето над Донбас през юли 2014 г. и отнела живота почти на 300 души.
Сайтът "Дзеркало тижня" твърди, че групата е събрала и е обработила над 1 млн. документи, видео и снимки. Експертите докладват, че самолетът е свален от руската система "Бук", вкарана малко преди това от Русия. Те са категорични, че системата е управлявана или от руските специалисти, или от сепаратистите под тяхното ръководство.
На експертите още предстои на установят кръга от заподозрените лица и да съберат такива доказателства против тях, които да бъдат достатъчни съдът да издаде присъда.
"Дзеркало тижня" също така съобщава, че руските специални служби са правили опит да проникнат в компютърните системи на холандската полиция и прокуратура. Всички компютри, с които са боравели следователите, са били заразени със шпионската програма Spyware.(УБВести)

СЕНАТ НА САЩ: В ДОНБАС ИМА 14,4 ХИЛ. РУСКА РЕДОВНА ВОЙСКА
Киев, 05 март 2015.- Общо в Донбас има 14,4 хил. руски войници и 29,3 хил. въоръжени сепаратисти. Това заяви в Сената на САЩ Стивън Бланк от Американския съвет за външна политика.
Солдатите и паравоенните групи са въоръжени със съвременни танкове, бронетранспортьори, БМП, системи за залпов огън, съвременни средства за радиоелектронна борба.
Освен това, 29,4 хил. руски войници има в Крим, още 55,8 хил. са концентрирани на източната граница с Украйна.
Украйна иска от САЩ определени видове въоръжения, като, например, преносими противотанкови ракетни системи, локатори и средства за определяне на местоположение на минохвъргачки и артилерийски установки на противника.(УБВести)

ЖЕРТВИТЕ ОТ АТЕНТАТА В ХАРКОВ ВЕЧЕ СА ЧЕТИРИ
Киев, 24 февруари 2015.- Днес от рани почина още един човек, ранен в неделя по време на марша на достойнството в гр.Харков. Така общо жертвите от бомбата, сложена покрай пътя на маршрута на демонстрантите, стават 4. На място загиват двама души, а вчера в болницата почива и 15-годишно момче.
Бомбата е задействана дистанционно и се взривява в момента, когато хората скандират "Слава на Украйна".
Службата за сигурност на Украйна арестува четирима души, които, според нея, са причастни към терористичната организация "Харковски партизани", организирала атентат. Специалистите твърдят, че за бомбата е използвана противопехотна мина.
Това не е първи атентат в Харков, но той е най-кървавия.
Харков се намира 40 км от руската граница, в него живеят 1,5 млн. души. Той е голям промишлен и научен център в Украйна. През пролетта на 2014 г. местните сепаратисти правят опит за обявяване на "Харковска народна република", но не получават подкрепа от хората и местната власт потушава бунта.(УБВести)

В КИЕВ В МАРША НА ДОСТОЙНСТВОТО УЧАСТВАХА ЧЕТИРИ ПРЕЗИДЕНТА
Киев, 23 февруари 2015.- Вчера, в памет на загиналите на Майдана преди една година, в Киев се проведе Маршът на достойнството. В него участваха президентите на Полша, Литва, Словакия и Европейския съвет.
Бронислав Коморовски, Даля Грибаускайте, Андрей Киска и Доналд Туск заедно с украинския държавен глава Петро Порошенко поведоха 100-хилядното шествие към Майдана, където се проведен молебен.

След това Порошенко показа на лидерите на западния свят руското оръжие, което терористите използват в Донбас. Изложбата с минохвъргачки, ракетни системи за залпов огън, танкове, бронетранспортьори руско производство беше организирана с цел да се види, кой въоръжава сепаратистите. Москва отрича, че на Донбас има руско оръжие и руски военнослужещи.(УБВести)

УКРАИНСКИ ЖЕРТВИ В ДОНБАС: 1432 ВОЙНИЦИ И 5638 МИРНИ ЖИТЕЛИ
Киев, 08 февруари 2015.- Украинските жертви в Донбас са 1432 войници и 5638 мирни жители. Това заяви вчера в Мюнхен президентът Петро Порошенко, който участва в международна конференция за безопасност.
Според украинските данни, Донбас за напуснали над 800 хил. жители, като по-голямата част от тях са се премести в други области на Украйна.
Какви са руските жертви в Донбас? Тук можем да се позовем на данните, с които оперират руските правозащитни организации, защото официално в Източна Украйна няма нито един руски войник. Въпреки че вчера украинският президент показа няколко паспорта именно на военнослужещи на Руската Федерация, пленени на Източния фронт. Та, може да се говори за над 5 хил. загинали руски войници и офицери, твърдят правозащитниците.
Данните за загинали сепаратисти, т.е., местни жители, отсъстват.
Украинско-руската войната в Донбас започна в края на май 2014 г.
Напомним, че по време на 10-годишната война в Афганистан (1979-189 гг.) човешките загуби на СССР са 14500 войници и офицери.(УБВести)

РУСИЯ УВЕЛИЧИ ПРЕСТОЯ ЗА УКРАИНЦИ ОТ 30 ДО 90 ДНИ, ИСКА ДА ПРОВАЛИ МОБИЛИЗАЦИЯТА
Киев, 04 февруари 2015.- Русия едностранно реши да увеличи престоя на украинските граждани на нейната територия от 30 до 90 дни. По този начин тя създава възможност част от украинците да се укрият от мобилизацията, която се провежда в страната.
На 26 януари руският президент Владимир Путин на среща със студентите в Санкт-Петербург цинично заяви, че всички украинци, които искат да се скатаят от армията, да заповядат в Русия. Официален Киев окачестви подобни действия на Москва като недопустими. В отговор от 1 март руските граждани ще трябва да влизат в Украйна само със задграничните си паспорти. Досега те са могли да посещават страната ни с вътрешните си карти и акт за раждане.
Първата вълна на мобилизацията в Украйна започна на 20 януари и в продължение на 90 дни в армията ще бъдат обучавани военнозадължените на възраст от 20 до 27 г. от всички региони, освен анексирания Крим. Втората вълна е планирана за 60 дни през април, а третата – през юни.
Министерството на отбраната предвижда да увеличи числеността на войската от 180 хил. до 250 хил.(УБВести)

ПОЧТИ 70% ОТ РУСНАЦИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ В УКРАЙНА ПУТИН Е ПРАВ
Киев, 03 февруари 2015.- Почти 70% от руснаците смятат, че Кремъл трябва да продължи политиката си спрямо Украйна, въпреки санкциите.
За това говорят данните от допитването, извършено от "Левада-Център", съобщава украинската агенция УНИАН.
За компромис и отстъпки, за да бъдат избегнати санкциите, ратуват 21% от допитаните, 11% не знаят, какво да отговорят.
За 57% от руснаците санкциите не са създали никакви проблеми, а 34% вече изпитват известни трудности заради тях. Обаче 47% смятат, че в бъдеще тези санкции могат да създават проблеми за тях и техните семейства, а 43% не се страхуват от нищо.
Какво още сочат данните на "Левада-Център"?
34% - Русия да въведе ответни санкции;
32% - Русия да укрепва всякакви връзки с Китай, Индия и страните от Близкия Изток;
32% - Русия на игнорира всичко и да кара, както досега;
18% - Русия да увеличи военния си бюджет; и, най-интересното:
10% - Русия да търси компромис, да преразгледа присъединяването на Крим, да се откаже да подкрепя сепаратистите в Донбас.
Същевременно според друга руска социологическо компания – ВЦИОМ, 25% от руснаците допускат открити военни действия между Русия и Украйна (преди три месеца те са били само 17%). За причината на конфликта в Украйна над 50% от руснаците смятат "идване на хунта на власт в Киев" (за тях свалянето на Янукович и неговата криминална банда, изнесла милиарди от страната, е държавен преврат). Почти 90% от допитаните вярват на това, което виждат по основните руски телевизии. В Интернет само 53% вярват на руските сайтове. Според анализаторите, именно медиите в Русия са направили така, 75% от руснаците да смятат САЩ за враг №1, а на второ място с 32% да се нареди Украйна - още преди една година братска страна.(УБВести)

ВЪРХОВНА РАДА: РУСИЯ Е ДЪРЖАВА-АГРЕСОР, КОЯТО ПОДКРЕПЯ ТЕРОРИЗЪМ
Киев, 27 януари 2015.- Днес Върховната Рада на Украйна прие декларация, според която Русия се определя като държава-агресор и страна, подкрепяща тероризъм.
За това решение гласуваха над 270 депутати при необходими 226. В пълен състав не гласува Опозиционният блок, който е наследник на партията на беглеца Виктор Янукович "Региони на Украйна" и е "пета колона" на Кремъл.
Върховната Рада се обръща към ООН, Европарламента, ПАСЕ, НАТО и националните парламенти на всички страни по света да признаят факта на агресия на Русия против Украйна и окупиране на украинската територия и да не останат безнаказани виновните за престъпления против човечеството, извършени от начало на руската агресия в Украйна, да признаят Русия за държава – агресор, подкрепяща тероризъм и блокираща дейността на Съвета за сигурност на ООН.
Върховната Рада призовава светът да признае самообявили се "Донецка народна република" и "Луганска народна република" за терористични организации. През последните две седмици тези структури, поддържани и въоръжавани от Москва, са извършили терористични актове в гр.Волноваха, в гр.Донецк и в гр.Мариупол, вследствие на което са загинали над 50 мирни граждани и над 100 са били ранени.
Върховната Рада призова светът да помогне на Украйна в борба с Москва, която не зачита международно право, на държавно ниво подкрепя терористи и превръща убийство на невинни граждани във всекидневно явление.(УБВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА ПРЕДЛАГА "ДНР" И "ЛНР" ДА БЪДАТ ПРИЗНАТИ ЗА ТЕРОРИСТИЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Киев, 14 януари 2015.- Днес Върховната Рада прие проектопостановление, с което се обръща към Европейския парламент, ПАСЕ, националните парламенти на страните – членки на ЕС, САЩ, Канада, Япония и Австралия т.н. "Донецка народна република" и "Луганска народна република" да бъдат включени в списък с терористични организации.
В Европейския парламент същото се предлага от групата на европейските консерватори и реформисти. Тя подготви проекторезолюция, в която призовава евродепутатите да признаят "ДНР" и "ЛНР" за терористични организации, подпомагани от Русия. В текста също така се предлага Москва да бъде осъдена за водене на "необявена хибридна война против Украйна с използване на редовна руска войска и подкрепа на незаконни въоръжение структури". Консерваторите и реформистите настояват действията на Русия против Украйна да се квалифицират като "акт на агресия".
Според последни данни, Европейската народна партия ще подкрепи резолюцията на консерваторите и реформистите. Очаква се украинският въпрос да се разглежда на 15 януари.
А вчера Федерика Могерини – комисар по външната политика на ЕС, осъди обстрела на донбаските сепаратисти и руските военни, в резултат на което загинаха 12 мирни граждани, возили се в автобус покрай блок-поста на украинските войници край гр.Волноваха. Дмитро Тимчук от "Информационна съпротива" категорично твърди, че този обстрел е дело на обединената артилерийска група в състава на тактическата група на докучаевските терористи.
Утре в Украйна ще бъде обявен траур.(УБВести)

ПОВЕЧЕТО УКРАИНЦИ НЕ СЕ НАДЯВАТ НА ДЪРЖАВАТА
Киев, 12 януари 2015.- Над 70% от украинците през т.г. ще разчитат само на себе си. Това сочат данните от проучването на Киевския международен институт по социологията, извършено по поръчка на в."Зеркало тижня".
Около 30% залагат на приятелите и роднините си, 16% - на държавата, 14% - на чудото, 5% - на Запад, а на Русия – 2% (общият сбор надхвърля 100%, защото е имало възможност за няколко отговора).
Една година след Майдана, променил страната и света, 33% от украинците се смятат за разочаровани от неизползваната възможност. Те казват: "Реформи няма, икономическата ситуация се влоши, корупцията не намаля". Оптимистично са настроени 18%. Те казват: "Имаме нов президент, коалиция на демократичните проевропейски сили във Върховната Рада, страната се движи към Европа". За 15% всичко ще се промени тогава, когато новото поколение ще поеме властта, а бизнесът ще бъде отстранен от нея.(УБВести)

УКРАЙНА МОЖЕ ДА ОСЪДИ РУСИЯ И ДА ПОЛУЧИ $1 ТРЛН.
Киев, 04 януари 2015.- Украйна може да осъди Русия в международни инстанции и да получи за анексията на Крим и войната в Донбас от $100 млрд до $1 трлн. Това твърди Наталия Севастиянова – представител на украинското правителство в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).
През март 2014 г. украинското министерство на правосъдието внесе в ЕСПЧ първи иск против Русия. После внесе още два. В тях се посочва, че загубите, причинени от Кремъл в Украйна, възлизат на 1,2 трлн. грн., което сега се равнява на $60 млрд. "Тук става дума само за щетите по делата, заведени в Страсбург", - уточнява г-жа Севастиянова. Сега анализаторите и юристите подготвят искове за Международния трибунал по морско право, Международния съд към ООН, Арбитражния съд към Търговската палата в Стокхолм и други международни инстанции.
"Мисля, че за Крим и Донбас Украйна има право да поиска $1 трлн., - заявява и руският икономист Слава Рабинович. – Това е максимумът, който Киев може да получи".(УБВести)

ДАЛЯ ГРИБУСКАЙТЕ: УКРАЙНА СЕ БОРИ ЗА МИР В ЦЯЛА ЕВРОПА
Киев, 04 януари 2015.- "Виждаме, как Украйна се бори за мир в цяла Европа: за суверенитет на всички независими държави и върховенство на правото на цялата територия", - казва президентът на Литва Даля Грибаускайте в интервю пред ВВС.
На въпрос, кога ще се види с Владимир Путин, тя отговаря: "Едва ли в най-скоро време. Може би тогава, когато Русия започне да се държи другояче". На въпрос, какво значи "другояче", Грибаускайте уточнява: "Виждаме разлика между страната, която се брани, и страната-агресор, която не само напада и подкрепя терористи, но и сама се държи като терорист".
Помолена да коментира отказа на Путин от проекта "Южен поток", президентът на Литва заявява: "Той не се отказа сам, а бил принуден да се откаже. Принуден от ЕС – защото петролът и газът не могат да бъдат инструменти за политически натиск".(УБВести)

ЕДВА 3% ИСКАТ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ РУСИЯ
Киев, 03 януари 2015.- Едва 3% от украинците искат техният регион да се присъедини към Русия. Това сочат данните от проучването, извършено от Киевския международен институт по социология по поръчка на авторитетния киевски в."Зеркало тижня".
Абсолютното мнозинство – 88,3%, е против тяхната област да влезе в Руската Федерация. Този патриотизъм е най-голям в Западна Украйна и постепенно намалява с придвижване към Източна Украйна, но все пак остава впечатляващ: Запад – 94,0%, Център – 98,1%, Юг - 93,3%, Изток – 81,5%. Както се вижда, именно в т.н. по-рано проруски региони – Южна и Източна Украйна, "руският мир" на Путин претърпя пълен провал. Дори в Одеса, която, според Никита Михалков, е "древен руски" град, даде 0% за присъединяване на РФ. Същият показател се наблюдава в цялата Галичина (Западна Украйна) и в Херсон, който граничи с Крим.
На въпрос, бихте ли искали вашият край да стане независим без да се присъединява към Русия, едва 2,6% отговориха с "да".
Изводът е, че войната в Донбас е изкуствено организирана от Кремъл и няма никаква почва. Без мощната руска подкрепа няколко хиляди местни сепаратисти и маргинали биха се предали още през август, когато за малко Киев да ги победи, ако Москва не беше въвела редовната руска войска с тежко въоръжение.(УБВести) 

СПРАВКА


УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ


НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ
ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ

"Укринформ"