Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ВЪРХОВНАТА РАДА ПРИЕ БЮДЖЕТ-2015
Киев, 29 декември 2014.- Вчера Върховната Рада прие бюджет на страната. Той е подкрепен от 233 депутати от 329 присъстващи в залата. "За" казаха  народните представители от блока "Петро Порошенко", групата на "Народен фронт" на премиера Арсений Яценюк, на "Самопомощ", на Радикалната партия и няколко независими. Нито едни глас за бюджет-2015 не даде групата на Юлия Тимошенко и Опозиционния блок (наследник на "Региони на Украйна" на бившия президент Виктор Янукович).
Предвижда се БВП да падне с 4,3%, бюджетният дефицит да достигне 64 млрд. грн. или %9, а инфлацията да бъде 13%.
За сферата на сигурността и отбраната се заделят 90 млрд. грн., което по сегашния курс се равнява на 4,5 млрд. евро.
В бюджет-2015 са заложени няколко преференции за малкия и среден бизнес. Например, в продължение на 2 г. тези фирми няма да се проверяват от данъчни органи. Осигурителната тежест от 41% пада до 16%, ако работодателят повишава заплата с 30% и излиза от "сянка".
Големите данъкоплатци, които добиват природни ресурси, в частност, газ, въглища, електроенергия, пък се натоварват допълнително. С 5% се увеличава акцизът на алкохолни и тютюневи изделия.(УБВести)

РУСНАЦИТЕ ПРОЗРЯВАТ: ПАДАНЕТО НА РУБЛАТА Е ПО-ВАЖНО ОТ УКРАЙНА
Киев, 25 декември 2014.- Девалвирането на рублата за руснаците е по-важно от войната в Украйна. Тази смяна на приоритетите в Русия социолозите от "GfK и Synovate Comcon" констатират за първи път от март насам.
В топ-3 на най-актуалните проблеми под №1 (75%) е посочено падането на рублата, на второ място е войната в Украйна (67%), а на трето – икономическа криза в Русия (59%).
Над 50% от икономически активните руснаци в големите градове са започнали да живеят по-пестеливо, като 49% се ограничават при придобиване на стоки за трайна употреба, 42% - при ползване на услуги, 39% - при покупка на храни.(УБВести)

В УКРАЙНА СЕ ТЪРСЯТ ХАКЕРИ-ПАТРИОТИ ЗА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА
Киев, 24 декември 2014.- "SERT-UA" - специалното звено в структурата на украинската държавна компания за специална свръзка, обяви, че търси хакери за държавна работа, съобщава електронното издание "Цензор.Нет". В обявата, публикувана в Интернет, се предлага и заплата - от 2,5 до 4 хил. грн., сиреч, от сто до двеста евро с перспектива за професионално развитие в името на Родината.
В осем пункта на обявата се съдържат изисквания към кандидатите. Стаж – поне 2 г., образование – информационна сигурност, информационни технологии. Задълбочено познаване на *nix, BSD, Windows, а така също Metasploit, Wireshark, Backtrack/Kali Linux, Burp Suite, Nmap. Работа с такива програми, като OllyDbg, IDA. Английският език е задължителен. Задължително е и желанието и ентусиазмът да се работи в екип за осигуряване на информационната безопасност на страната.
Бойната задача на "SERT-UA" е да реагира на инциденти в информационната безопасност, да оценява защитеността на държавните информационни ресурси и системи – тестване за проникване, анализ на уязвимостта, одит на информационната безопасност.
Едно от последните успехи на украинските хакери е проникване в сървърите на МВР на Русия и прехвърляне на голям масив секретна информация, в частност, за война в Донбас.(УБВести)

УКРАЙНА СЕ ОТКАЗА ОТ НЕУТРАЛИТЕТА СИ – ПОЕМА КЪМ НАТО
Киев, 23 декември 2014.- С 303 гласа "за" Върховната Рада внесе поправки в законодателството на Украйна, според които страната се отказва от неутралитета си (извънблоков статут) и поема към членството в НАТО. Анализаторите отбелязват, че по този въпрос украинският елит най-сетне постигна консенсус.
Действията на Киев няма да остане без отговор, заявиха в Кремъл. Очевидно, Москва ще обвърже стремежа на Украйна към Северноатлантическия блок с деескалирането на ситуацията в Донбас. С други думи, Путин ще се постарае да прехвърли въпроса за членството на Украйна в алианса върху полето Запад – Русия, но без участие в преговори на Киев.
Генералният секретар на блока Йенс Столтенбърг заяви днес, че не очаква в най-скоро време да започне процес за приемане на Украйна. Според него, украинското ръководство трябва да извърши сериозни реформи в отбраната и правосъдието и да се пребори с корупцията. Анализаторите в Киев твърдят, че този процес ще отнеме поне 6 г. Същевременно г-н Столтенбърг смята, че никой няма право да пречи на една суверенна държава да претендира за влизане в блока.
Според последните проучвания, след анексията на Крим и руската агресия в Донбас вече над 50% от украинците искат страната им да членува в НАТО.(УБВести)

В УКРАИНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИМА ТРИМА ЧУЖДЕНЦИ
Киев, 03 декември 2014.- Вчера Върховната Рада гласувата състава на украинското правителство начело с Арсений Яценюк.
Структурно сегашният кабинет особено не се отличава от предишния, който съшо беше ръководен от пан Арсений. Обаче персонално в екипа му има промени. Най-вече става дума за трима чужденци, назначени да водят възлови министерства.
Наталия Яреско – министър на финансите. Тя е американка от украински произход. Родена е в Чикаго през 1965 г. Завършва Харвард. Магистър е по държавна политика. Преди 20 г. пристига в Украйна и работи в инвестиционния фонд "Horizon Capital" и други бизнес-структури, като управлява огромни пари. Има тежка задача Украйна да не фалира. Омъжена е, има две дъщери, родени в Украйна.
Айварас Абрамавичус – министър на икономиката и търговията. Роден е през 1976 г. във Вилнюс. Литовец е. Завършва Американския университет в Естония. В Украйна живее от 6 г. Живеел също така в Русия, Естония, САЩ. Преди да стане министър, управлява различни фондове с общ обем на капитала около $1 млрд.
Съпругата му е украинка, техните три деца са родени в Киев. Говори за себе си, че е патриот на Украйна. Задачата му е да реформира украинската икономика в най-кратки срокове.
Александър Квиташвили – министър на здравеопазването. Роден е през 1970 г. в Тбилиси. Грузинец е. Завършва Тбилиския национален университет и школата за държавно управление към Ню-Йоркския университет. Магистър е. Специализация – най-нова история. От 1995 г. работи като консултант в различни международни организации в Азербайджан, Литва, Украйна, Армения и Сърбия. През 2008-2010 г. е министър на труда, здравеопазването и социалната защита в Грузия. През 2010 г. е ректор на Тбилиския държавен университет. През 2013 г. напуска този пост, тъй като не е съгласен с някои законодателни предложения на местното правителство.
От 3 месеца, т.е., преди да стане министър в Украйна, работи върху реформите в украинското здравеопазване.
Всички тези министри-чужденци владеят английски, но грузинецът не знае украински, което наложи първото заседание на Министерския съвет премиерът Яценюк да води най-напред на украински, после премина на английски, а най-сетне - на руски.(УБВести)

ЗАПОЧНА НА РАБОТИ НОВАТА ВЪРХОВНА РАДА
Киев, 27 ноември 2014.- Днес започна да работи новата Върховна Рада (450 места). В нея вече има управляваща коалиция, в която влизат 302 депутати.>>>

РУСНАЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ОТРЕЗВЯВАТ, НЕ ИСКАТ ДОНБАС
София, 06 ноември 2014.- Политиката на Москва в Източна Украйна не се посреща така, както анексирането на Крим през март т.г.
Това сочат данните, обнародвани от социолозите от Руския център за проучване на общественото мнение. Очевидно, украинската съпротива, санкциите на Запад, девалвацията на рублата (от 30 до почти 50 руб. за 1 щ.д.), падането на цената на петрола (от 110 до 80 щ.д. за барел) и най-вече над 4 хил. загинали отрезвяващо започват да действат върху руското общество.
Ето и данните: 3% от руснаците смятат, че Русия трябва да помогне на Киев да възстанови контрол върху териториите на т.н. ДНР и ЛНР. Позицията на 43% от допитаните "Да не се намесваме и да спазваме неутралитет", а 8% искат Москва да съдейства тези сепаратистки територии на Донбас да получат автономия, но в състава на Украйна. С други думи, 54% са категорични, Украйна да остане цяла.
Същевременно 23% настояват Кремъл да признае сепаратистките "републики" като независими държави, а 11% - дори да ги анексира. Нямат мнение по въпроса 15%.
Остава да се надяваме президентът Владимир Путин да се вслуша в мнението на руснаците, над 80% от които го харесват, и да престане да въоръжава сепаратистите и да се откаже да въвежда войските си за пробиване на сухопътен коридор към Крим.(УБВести)

ООН: В ДОНБАС ЗАГИНАХА НАД 4 ХИЛ. ДУШИ
Киев, 02 ноември 2014.- В резултат на бойните действие в Донбас са загинали 4350 души, пише в седмичния доклад на ООН, публикуван на 31 октомври. Ранените са 9336.
Родните си места са напуснали, но останали в пределите на Украйна 442219, а 499466 са заминали в чужбина – Русия или други страни, включително България, т.е., става дума за бежанци.
Вчера, 01 ноември, в Донбас е загинал 1 украински войник, и 6 са ранени, съобщава пресслужбата на антитерористичната операция.(УБВести)

ПОРОШЕНКО: УКРАЙНА ВОДИ ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА С ИНТЕРВЕНТИ И ТЕРОРИСТИ
Киев, 28 октомври 2014.- Днес се навършват 70 г. от освобождението на Украйна от фашистката Германия. По този повод президентът Петро Порошенко се обърна към нацията.
"Тогава в Украйна се е определяла по-нататъшната съдба на света, - пише президентът на сайта си. – Именно на територията на нашата страна са разгромени над 60% от сухопътните войски на вермахта, над 9 млн. украинци се сражават против фашистите в Червената армия, още 1 млн. наши съотечественици воюват с фашистката Германия в редиците на Украинската въстаническа армия, в партизанските отряди, във Войско Полско, в американската, австралийската, британската и канадската армии, участват в съпротивата във Франция, Югославия и Словакия".
Според президента, приносът на украинците в разгрома на фашизма е безспорен. Украйна, въпреки че не е независима държава тогава, де-факто е важен участник в антихитлеровската коалиция и затова тя е сред съучредителите на ООН.
Петро Порошенко се обърна и към воините, които сега бранят независимостта на Украйна от руската интервенция в Донбас. "Твърдо вярвам в нашата победа в Отечествената война през 2014 г., - пише на сайта на президента. – Вие сте достойни потомци на дедите си, цялата Украйна ниско ви се покланя".(УБВести)

В УКРАЙНА СА ЗАГИНАЛИ 4,5 ХИЛ. РУСКИ ВОЙНИЦИ
Киев, 13 октомври 2014.- В Украйна, в размирния Донбас, от началото на лятото са загивали 4,5 хил. руски войници, твърди Елена Василиева – правозащитник от Русия, пред украинския ТВ-канал "1+1". Тя в момента е в Украйна и търси места, където са погребани руснаците.
"Водя кореспонденция с много майки на нашите войничета. Те са шокирани",- разказва Василиева. "Стока-200" ("Груз-200") – така в руската армия се нарича загинал солдат, се съпровожда с много странни документи. В тях пише, че причината за смъртта е инсулт, инфаркт, травма и самоубийство, а мястото за смъртта – 150 км от Ростов-на-Дон. Според Елена Василиева, досега в Русия са погребани около 300 войника в Псков, Новгород, Кострома. Всички те са загинали в Донбас. Останалите трябва да се издирват, защото в Украйна сепаратистите ги погребват в масови гробове, укриват в мини, които после взривяват.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ДОНБАС ДА ОСТАНЕ В УКРАЙНА
26% от жителите на самия Донбас обаче искат отделна държава, а 16% - да се присъединят към Русия

Киев, 07 октомври 2014.- Почти половина от украинците, по-точно, 46%, искат Донбас да остане в Украйна със същите права, както и преди войната. Но 33% са склонни регионът да получи повече автономност. За Донбас като отделна държава ратуват 7% от украинците, а 5% казват той да отива към Руската Федерация. Останалите нямам мнение по въпроса, сочат данните от проучването на фонда "Демократични инициативи" и Киевския международен институт по социология.
А какво мислят самите жители на Донбас? Според същото изследване:
Оставаме в Украйна, но с повече независимост - 42%;
Ставаме отделна държава – 26%;
Влизаме в Руската Федерация – 16%.
Останалите се двоумят.
Както виждаме, 42% от жителите на Донбас са настроени сепаратистки. Почти четвърт век от разпадането на СССР те не са станали политически украинци, не приемат нито Украйна, нито украински език, нито нейната култура, те се смятат за "хомосоветикус". Тогава за какво са загинали почти 1000 украински войници и офицери, а няколко хиляди са станали инвалиди?(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ СА СИГУРНИ, ЧЕ УКРАЙНА ЩЕ ОСТАНЕ ЕДИННА ДЪРЖАВА
Но 40% от жителите на Донбас са за промяна на статута на региона и 55% харесват… Путин

Киев, 25 септември 2014.- Почти 70% от украинците смятат, че въпреки всичко Украйна ще остане единна държава, сочат данните от социологическото проучване на киевския Институт за социална и политическа психология. Защо ли? Защото има общонационална солидарност на народа, мъжество и героизъм на украинските войници, защото сме доказали, че можем да браним страната си, отговарят допитаните. Около 15% не вярват в това, а останалите нямат мнение.
Същевременно около 10% от жителите на Донбас (Донецка и Луганска области) ратуват за отделяне от Украйна, т.е., става дума за сепаратизъм. По-конкретно: за създаване на Донецка и Луганска народни републики се изказват 3,5%, за образуване от тях на т.н. Новоросия – 2,5%, а за присъединяване към Русия – 5,3%. Обаче 58,1% искат Донбас да остане в Украйна без промяна на статута си, а 18,2% настояват за автономия в рамките на единна Украйна. Нямат мнение по въпроса 10,3%. С други думи, 40% от жителите на двете размирни области не харесват статута на този регион, което е тревожен симптом.
Тревожно и това, че в Донбас 55% от допитаните харесват руския президент Владимир Путин. Докато в цялата Украйна напълно отрицателно отношение към нея имат 63% от допитаните, а 12% - по-скоро отрицателно, твърдят от социологическата група "Рейтинг".(УБВести)

ДО 2020 ГОДИНА ЗА АРМИЯТА ДА СЕ ЗАДЕЛЯ 5% ОТ БВП
Киев, 24 септември 2014.- До 2020 г. държавата трябва да заделя за войската не по-малко от 5% от БВП, заяви украинският президент Петро Порошенко. Сега правителството дава една 1%. Затова Русия си позволи да анексира Крим и да навлезе в Донбас, категорични са анализаторите.
В "Стратегия-2020", която е обнародвал Порошенко, се предвижда също така броят на професионалните войници от 3 на 1000 души сега да се увеличи до 7 след 5 години. Планът включва и въоръжейната модернизация на войската чрез възлагане на поръчки на родния ВПК.(УБВести)

ПОВЕЧЕТО ЕВРОПЕЙЦИ И АМЕРИКАНЦИ ПОДКРЕПЯТ УКРАЙНА В КОНФЛИКТА С РУСИЯ
Киев, 11 септември 2014.- Почти 60% от американците и европейците (съответно, 57% и 58%) смятат, че техните правителства трябва да оказват както политическа, така и икономическа подкрепа на Украйна в конфликта й с Русия. Това сочат данните от проучването на The German Marshall Fund of the United States (GMF), разпространено от украинските медии.
Много от американците искат Украйна да влезе в НАТО, а повечето от европейците нямат нищо против тя да стане пълноправен член на ЕС.
Същевременно, почти 60% от допитаните американци и европейци настояват санкциите против Русия да бъдат засилени. Докато, според социолозите от GMF, 53% от руснаците са категорични, че Москва трябва да съхрани влиянието си върху Украйна дори ако това води до заплаха от конфликт с ЕС и САЩ.(УБВести)

ПУТИН БИЛ ГОТОВ ДА ПРЕВЗЕМЕ КИЕВ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ
София, 02 септември 2014.- Днес Кремъл бе принуден да обяснява дали руският президент Владимир Путин наистина е казал, че може да превземе Киев за две седмици.
Вчера в медиите се появи информация, че в телефонен разговор Путин е казал на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу следното: "Ако поискам, мога да превзема Киев за две седмици". Барозу информирал за това лидерите на ЕС, събрали се през миналите почивни дни в Брюксел.
Изказването на руския президент е извадено от контекста и има друг смисъл, каза президентският помощник Юрий Ушаков, когото цитират българските медии, позовавайки се на Ройтерс. Според Ушаков, разгласяването на подробности от телефонни разговори на председателя на ЕК е "некоректно и излиза извън рамките на дипломатическата практика". Но, независимо дали тези думи са били казани или не, по мое мнение, споделя руският чиновник, този цитат е бил изваден от контекста и е имал съвсем друг смисъл. Той отново опроверга съобщенията за нахлуване на руските войски в Украйна. Същото вчера каза и руският дипломат №1 Сергей Лавров., въпреки че според украинските власти в украинско-руската война вече са загинали най-малко 2 хил. руски военнослужещи. А от дружеството на руските войнишки майки твърдят, че в Украйна се намират 15 хил. руски войници и настояват те да бъдат върнати у дома.
За втори път за една седмица Кремъл е принуден да обяснява думите на Владимир Путин. Преди няколко дни той е казал, че Казахстан никога не е бил държава, с което предизвика остра реакция на Астана. Нурсултан Назарбаев заяви, че Казахстан може да напусне и Митническия съюз, и Евразийския съюз, ако правилата на тези организации не отговарят на интересите на неговата държава.(УБВести)

УКРАЙНА - В НАТО! ИСКАТ ГО 44% ОТ УКРАИНЦИТЕ, ПРОТИВ СА 35%
Петро Порошенко иска Украйна да стане съюзник на САЩ извън НАТО, засега

Киев, 22 юли 2014.- Влизането на Украйна в НАТО искат 44% от украинците, твърдят социолозите от групата "Рейтинг". Против са 34%, а 22% се колебаят. През последните три месеца противниците на членството на Украйна в алианса са намалели с 11%, а колебаещите са се увеличил със 7%.
Най-много за НАТО ратуват в Западна Украйна – 88%, а най-малко – Юго-Източна Украйна, включително в Донбас, където сега де-факто се води война с Русия.
Същевременно 61% от допитаните виждат Украйна в ЕС, а 20% - в Митническия съюз с Русия. Останалите 19% се двоумят. Най-много привържениците за съюз с доминирания от Москва Митнически съюз са в Донбас (Луганска и Донецка област) – 58%, Харковска област – 42%, по-малко са в Южна Украйна – 29%.
Същевременно президентът Петро Порошенко смята, че Украйна може да стане съюзник на САЩ извън НАТО. Според него, Киев има всички основания да се обърне към Конгреса на САЩ с молба за предоставяне на специалния статут – главен съюзник извън алианса. Такъв статут имат Израел, Австралия и Филипини. Това се налага, защото санкциите против Русия не работят и има сериозна заплаха за националната сигурност на Украйна – страната, която през 1994 г. доброволно се отказа от ядреното си оръжие в замяна на гаранциите от страната на Русия (при Борис Елцин), САЩ и Великобритания. И именно един от гарантите – Москва, през март 2014 г. анексира украинския Крим и вече четвърти месец подкрепя с жива сила и въоръжава бунтовниците в Донбас.(УБВести)

ЗА ДОНБАС ТОВА НЕ Е ВОЙНА, А ЗА 57% ОТ УКРАИНЦИТЕ – ДА
Киев, 22 юли 2014.- В размирния Донбас вече са загинали над 500 мирни жители и над 250 украински войници, ранените военни са около 1000. Там загиват всеки ден. А апогеят на сблъсъка трябва да настъпи през август, казват анализаторите.
А сега вижте данните от едно социологическо проучване на групата "Рейтинг", публикувано днес.
В Донбас, т.е. там, където гинат украинските патриоти-войници и - случайно, от обстрела на бунтовниците, местни жители на въпрос, как оценявате сегашното състояние на отношенията между Украйна и Русия, най-малко - 19% (!), именно жителите на този регион казват, че става дума за война… За тях това е политически конфликт - 30%.
Иначе за 57% от украинците – това е война, за 19% - политически конфликт, за 8% - временно неразбирателство, за 6% - икономически конфликт, за 1% - друго, а 9% не знаят, какво да отговорят.
Може би е прав украинският писател Юрий Андрухович. Той предлага: освобождаваме Донбас, в мирни условия организираме референдум, за да бъде законен, и ако искат - прав им път: или да остават при нас, но да приемат нашите правила, или да стават независими, или да отиват към Русия. За писателя, без тези 7 млн. жители на Донбас Украйна по-бързо ще се оправи – най-вече безпроблемно ще влезе под закрилата на НАТО.(УВБести)

В ЕС БЛОКИРАТ ИТАЛИАНКАТА ФЕДЕРИКА МОГЕРИНИ ЗА ДИПЛОМАТ №1
Кристалина Георгиева е консенсусна фигура и може да смени Катрин Ештън, казват в Брюксел

Киев, 14 юли 2014.- Латвия, Литва, Естония и Полша блокират Федерика Могерини – министър на външните работи на Италия, за дипломат №1 на Съюза, съобщават украинските медии.
Причината е, че г-жа Могерини е проруски настроена. Преди няколко дни тя покани руския президент Владимир Путин на срещата на върха на ЕС и лидерите от страните от Азия, която ще се състои през октомври в Милано. Освен това, в Европейската народна партия смятат италианката за недостатъчно квалифицирана.
Твърди се, че зад кандидатурата на Федерика Могерини стои, освен Италия, и Франция. И ако номерът с Могерини не мине, вероятността Жан-Клод Юнкер да стане президент на Еврокомисията е минимална.
За поста на дипломат №1 на ЕС се спрягат също така двама души, които са привържениците на по-твърда линия спрямо Москва, - това са полякът Радослав Сикорски и шведът Карл Билд. Но, както отбелязва "Українська правда", и тези кандидатури едва ли ще минат.
На този фон за консенсусна фигура се смята българката Кристалина Георгиева, която сега е комисар по хуманитарната политика на ЕС и е бивш високопоставен служител в Световната банка, казват източниците на изданието в Брюксел.(УБВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: СПОРАЗУМЕНИЕТО С ЕС ДА БЪДЕ РАТИФИЦИРАНО НЕЗАБАВНО
Киев, 03 юли 2014.- Споразумението за асоцииране с ЕС да бъде ратифицирано колкото може по-бързо, поиска украинският президент Петро Порошенко. Същото искат и десните сили във Върховната Рада. На сайта на президента пише, че в момента външното министерство е получило бойна задача да работи денонощно и да подготви споразумението за внасяне в парламента за ратифициране.
Предполага се, че след като споразумението бъде ратифицирано и от националните парламенти на страните от ЕС зоната за свободна търговия между Украйна и общността ще започне да действа през есента т.г.
Украйна подписа споразумението за свободна зона с ЕС на 27 юни. Тогава споразумението на асоцииране подписаха и Грузия и Молдова. Вчера, на 02 юли, парламентът на Молдова успя да ратифицира този документ – 59 депутати са били "за", 4 – "против", а 38 представители на компартията са напуснали залата.(УБВести)

ООН: КЪМ ТРАГЕДИЯТА В ОДЕСА СА ПРИЧАСТНИ РУСКИТЕ СПЕЦСЛУЖБИ
Киев, 20 юни 2014.- Към трагедията в Одеса на 2 май, когато са загинали 48 души, са причастни руските спецслужби, твърдят наблюдателите на ООН в Украйна. В доклада си те пишат, ч има доказателства за участие на двама офицери от руското ГРУ в подготовка на безредиците в града и събитията в одеския профсъюзен дом. За съжаление, имената им не се съобщават.
Според експертите, извършили комплексна експертиза на нефтопродуктите и горивно-смазочните материали, открити в профсъюзния дом в Одеса, в т.н. пожарен боклук има хлороформ. За подпалване на тази сграда хлороформът не е използван, но на мястото на произшествието той присъства. Това вещество, попадайки в белите дробове, предизвиква спиране на дишането.
Виталий Сакал от главното следствено управление към МВР на Украйна е категоричен, че именно отделянето на хлороформа при пожара в Одеса доведе до гибелта на хората.
На 2 май в Одеса стана сблъсък между проруските активисти и привържениците на единна Украйна. След разгрома на лагера на сепаратистите последните се укриват в профсъюзния дом. Пламна пожар. Загиват 48 души, а 247 получават наранявания.
Трагедията в Одеса стана повод руските и някои български медии да обвинят украинските власти във фашизъм и геноцид. Както се вижда от доклада на ООН, към одеските събития на 2 юни са причастни руските спецслужби.(УБВести)

УКРАЙНА ИМА НОВ ВЪНШЕН МИНИСТЪР
Киев, 19 юни 2014.- Върховната Рада на Украйна одобри кандидатурата на Павло Климкин за външен министър на страната.
След бягството на Виктор Янукович и оставката на правителството му и.д. дипломат №1 на Украйна беше Андрий Дещиця. Преди няколко дни той стана супер популярен в Интернет, след като изпя нашумялото в страната скандиране "Путит е хуйло". Вбесен, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че повече няма да се среща с Дещиця.
Кандидатурата на Павло Климкин е одобрена с над 300 гласа.
Павло Климкин е роден през 1967 г. в руския гр.Курск. През 1991 г. завършва Московския физико-технически институт, факултет "Аерофизика и космически изследвания", специалност "Физика и приложна математика".
През 1991 г. започва да работи като научен сътрудник в Киевския институт "Патон". През 1993 г. става дипломат, от 1997 г. до 2000 г. е втори секретар в посолството на Украйна в Германия. През 2000 г. се завръща в Киев и работи в департамента на външното министерство "Военен контрол и разоръжаване", а след това – в департамента "Европейски съюз". От 2010 г. до 2012 г. е заместник-министър на външните работи. От 22 юни 2012 г. е посланик на Украйна в Германия.
Владее английски, немски, руски, ползва френски.
Женен е. Има двама сина.

В ИЗТОЧНА УКРАЙНА ВЕЧЕ ЗАГИНАХА 147 УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ
Киев, 19 юни 2014.- От 8 март към днешната дата в Източна Украйна, по-точно, в Донбас, където действат проруски и руски терористи, вече загинаха 147 украински войници, съобщават от министерството на отбраната на Украйна. Ранените са 267.
Експертите твърдят, че в Донецка и Луганска области има 15-20 хил. терористи, които се въоръжават и се финансират от Русия.
В Донбас украинската власт провежда антитерористична операция. Вчера президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че ще обяви кратко примирие, за да могат наемниците да напуснат страната. Някои от командирите на украинските спецчасти са против да има примирие, защото това ще позволи бандитите да се прегрупират.(УБВести)

БЕЗ КРИМ НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА Е 43 МЛН.
Киев, 17 юни 2014.- Населението на Украйна без Крим е 43 млн., съобщават от Държавната статистическа служба на Украйна.
В градовете живеят 29,7 млн., а в селата – 13,3 млн. души.
За най-голямата област в страната се смята Донецка – 4,32 млн., а за най-малката – Чернивецка, 905 хил.
С Крим, анексиран от Руската Федерация през март т.г., населението на Украйна е 45 млн.(УБВести)

НАД 70% ОТ РУСНАЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ СЕПАРАТИСТИТЕ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА
Киев, 02 юни 2014.- Обявената от сепаратистите "независимост" в Луганска и Донецка области се подкрепя от 72% от руснаците, твърдят социолозите от руския център "Левада". Същевременно 31% от тях настояват Москва да въведе войските си в този регион., а 51% - да го присъедини към Русия.
Над 60% от руснаците се радват, че в Източна Украйна "воюват" техните съотечественици – граждани на Русия (за Украйна те са терористи).
Русия трябва да присъединява чужди територии, ако там се потиска руското малцинство, казват 41% от допитаните, а за 42% това е неприемливо, но Крим е "върнат" законно.(УБВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО Е ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА ОТ РАЗ
30 май 2014.- Петро Порошенко, издигнат от партията УДАР на Виталий Кличко, е следващ президент на Украйна. ЦИК обработи 100% от електронните протоколи и за него гласуваха 54,7% от украинците. Това означава, че балотаж няма да има.
Юлия Тимошенко събра едва 12,8%. На трето място е Олег Ляшко – лидер на Радикалната партия, 8,3%. Кандидатите от доскоро управляващата партия "Региони на Украйна" Сергий Тигипко и Михаил Добкин имат, съответно, 5,2% и 3%.
Лидерът на "Десен сектор" Дмитро Ярош, с когото руските ТВ постоянно плашат зрителите си, не прескочи и 1%.
Предсрочните президентски избори в Украйна се проведоха на 25 май. Гласуваха почти 18 млн. от украинците или 60%. В някои от избирателните окръзи в размирните Луганска и Донецка област изборите не се проведоха.
Международните наблюдатели както от Запада, така и от Русия са категорични: нарушенията, които да повлияят върху вота на избирателите, не са установени.
Петро Порошенко ще стане пети президент на Украйна. Той е на 49 г., роден е в Болград, украинец е. Завърши Киевския държавен университет "Тарас Шевченко" – международни отношения. Бизнесмен е. Неговите компании произвеждат шоколадови бонбони "Рошен" и автобуси "Богдан". Вчера той заяви, че търси купувач за бизнеса си.(УБВести)

ДНЕС В УКРАЙНА Е ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ. УТРЕ – ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ
Киев, 24 май 2014.- Все още 15% от украинците, които утре твърдо ще гласуват, все още не знаят, кого да предпочетат. Това твърдят социолозите от "Демократични инициативи – Илко Кучерив" и "Център – Олександър Разумков".
За Петро Порошенко – един от най-богатите украинци, готови да гласуват 44,6% от украинците. Юлия Тимошенко е предпочитана от 8,4%, следвана от Сергий Тигипко – 7%, който е свързан с бившата управляваща партия "Региони на Украйна". Олег Ляшко – лидер на Радикалната партия, събира 5,4%, а комунистът Петро Симоненко – едва 3,1%. Рейтингът на останалите няколко кандидати е под 3%.
Социолозите твърдят, че в тези избори искат да участват почти 80% от украинците.
Въпреки призивите демократичните сили да излъчат един общ кандидат и да няма втори тур, най-вероятно ще се наложи да се гласува още веднъж. В този случай Петро Порошенко е предпочитан от 52,2%, а Юлия Тимошенко – от 9,9%. Но ако вместо Тимошенко на балотаж отива регионалът Сергий Тигипко, то 49-годишният Порошенко печели още по-убедително – с 56,1%.
Официален Киев прави всичко възможно утрешният ден да бъде спокоен най-вече в Донецка и Луганска области, където сепаратистите тероризират местното население, заплашват председатели и членове на избирателните комисии там, отвличат ги, организират атентати.
За изборите в Украйна ще наблюдават около 2 хил. международни наблюдатели, включително и от Русия.(УБВести)

ПСЕВДОРЕФЕРЕНДУМ И ОФИЦИАЛНО ДОПИТВАНЕ В ДОНБАС
Киев, 12 май 2014.- В неделя, 11 май, в Донецка и Луганска области, по-точно, в източните им части, се преведе т.н. референдум за самостоятелност. Според организаторите му – лидери на сепаратистки движения и руски диверсанти, уж 89% от жителите в Донецка област ратуват за независима Донецка народна република, а 94% в Луганска област – за независима Луганска народна република. Предполага се, че следващата крачка ще бъде призив Москва да въведе в този край свои войски.
Журналистите, наблюдавали за "референдума", отбелязват, че той се проведе с масови нарушения – без избирателни списъци, без предявяване на паспорт, с възможност да се гласува на няколко места, избирателните участъци са били малко и т.н.
Същевременно, председателят на Върховната Рада Олександър Турчинов заяви, че в Донецка област са гласували само 32% от жителите й, а в Луганска – 24%.
Според социологическите проучвания, извършени преди един месец, 73% от жителите в тези области искат да живеят в унитарна Украйна.
През същия ден в тези части на Донецка и Луганска области, където няма сепаратисти, гражданските организации проведоха официално допитване "За мир, ред и единство". В него участваха 2,5 млн. В Донецка област 1,5 млн., а в Луганска – почти 1 млн., се изказаха за присъединяване към съседна Днепропетровска област, където е спокойно и няма сепаратисти. Гласуването се проведе в 40 участъка, а именно: в Донецка - градове Енакиеве, Ясинувата, Волноваха, Авдиивка, Новоазовск, Дебалцеве и други, а в Луганска – градове Алчевск, Стаханов, Рубижне, Сиверскодонецк, Сватове, Креминна и др.(УБВести)

Нашата справка:
Донецка област: население – 4,8 млн., украинци – 2,7 млн., руснаци – 1,8 млн.
Луганска област: население – 2,5 млн., украинци – 1,5 млн., руснаци – 1,0 млн.

РУСНАЦИТЕ, СИГУРНО, СА ПОЛУДЕЛИ. ИМАТ ПРАВО ДА ПРЕВЗЕМАТ НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ!
76% от украинците имат негативно отношение към руския президент

София, 07 април 2014.- Русия има право да превземе бивши съветски републики, ако там се потискат руснаците или рускоезичните. Така смятат 54% от допитаните в Русия, съобщават украинските медии. Проучването извърши руският "Център-Левада". Против това са 34%, но по кримския въпрос Русия е права, и едва 4% са категорично против всякакви нахлувания в други държави. Нямам мнение 8%.
Същевременно, 35% твърдят, че Юго-Източна Украйна трябва да бъде присъединена към Русия, 25% - този регион да стане независима република, 21% - той да остане в Украйна, но с по-големи пълномощия, 6% - всичко да остане така, както е, и 13% нямат мнение. С други думи, 56% от руснаците искат югоизточните области да бъдат отделени от Украйна, т.е., руското обществено мнение е против териториалната цялост на Украйна.
Социолозите от "Център-Левада" питат и конкретно за две украински области – Донецка и Луганска, където сега активно действат сепаратисти. Ако населението в тях, съгласно референдум, поиска присъединяване към Русия, то трябва да ги присъединим – така смятат 58% от руснаците. Да се въздържим, казват 30%, а 12% нямам мнение.
Киевската социологическа група "Рейтинг" се допита, как украинците се отнасят към Владимир Путин – руски президент? И се оказа, че 76% от тях имат негативно отношение, макар през октомври м.г. този показател беше 46%.
Една от опорните точки на руската пропаганда, насочена към жителите в Източна и Южна Украйна, е, че могат да дойдат "бандеровци", сиреч, жителите на Западна Украйна и Майдан. Обаче социологическото проучване, направено от киевския "Център-Разумков", показва, че рускоезичните в Украйна повече се страхуват от руските войници, отколкото от "бандеровци". От последните се плаши едва 19,7% от тамошното население. Докато 50,5% се опасяват от действията на руските "силоваци" и 49,3% - от проруски настроените радикали.
Почти 86% от жителите в Източна и Южна Украйна осъждат вдигане на руското знаме над украинските административни сгради. За 47% това, което правят сепаратистите, е тероризъм, за 16,6% - народно въстание. На въпрос, какво да правим с тях, 1,8% отговарят властта да не се намесва, 28% - да се водят преговори, 22,4% - да се прилага сила, 38% - да се прилага сила и да се водят преговори.(УБВести)

В ОДЕСА ЖЕРТВИТЕ СА 46, А 27 СА В ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ
Киев, 03 май 2014.- След вчерашните сблъсъци в Одеса загинаха 46 души, съобщава украинската агенция УНИАН. Още 27 са в тежко състояние. Общо медицинска помощ потърсиха над 200 души.
Вчера в Одеса, преди мача "Черноморец" и "Металист" от Харков феновете на двата отбора решават да организират общо шествие за единство на Украйна. В някакъв момент те са атакувани от хиляда млади момчета с бухалки, вериги, арматура. Чуват се изстрели. Сред феновете падат няколко жертви. Но след половин час запалянковците се окопитват и тръгват в атака, като с камъни подгонват сепаратисти, укрили се в профсъюзния дом. Сградата пламва. Вътре, в пожара, загиват предимно проруските активисти, много от които, както се твърди, са руснаци от Приднестровието или Русия.
Според Службата за сигурност на Украйна, сепаратистите са финансирани от бившия премиер на Украйна Сергий Арбузов и бившия министър по доходите Олександър Клименко – и двамата са от най-близкото обкръжение на експрезидента Виктор Янукович. Координаторите на проруските радикали са офицерите от ГРУ на Русия с участие на руските диверсионни групи от Приднестровието. От СБУ са категорични, че метежът в Одеса не успя, а планът на Москва за дестабилизиране на Южна Украйна се провали.
Властите в Одеса обявиха 3-дневен траур, а в Украйна е обявен 2-дневен траур.(УБВести)

АКО ПУТИН УСПЕЕ В ДОНЕЦКА ОБЛАСТ, СЛЕДВАТ ЛУГАНК, ХАРКОВ
Киев, 17 април 2014.- "След Крим именно Донецка област е пилотен проект за Путин", - твърди Дмитро Тимчук от "Информационна съпротива". Според него, ако успее там, руснаците ще започнат да разлюляват ситуацията в Луганск, Харкив и цялата Юго-Източна Украйна, за да изолират останалата част на страната от Черно море. Тимчук е категоричен, че още през март в Приднестровието са вкарани 2 хил. руски войници, като половината от тях са от специални части.
В момента в Донецка област проблемни са Славянск, Краматорск, Горливка, Енакиево, Жданивка, Макиивка, Мариупол. Именно в Мариупол през нощта 16 срещу 17 април е бил предприет опит за проникване във военно поделение. В резултат 4 от нападателите са загинали, 13 са ранени и над 60 са арестувани.
Според Института за социални изследвания и политически анализ, в Донецка област хората не подкрепят сепаратистите – 77% не искат сградите да се превземат, а 70% са против руските знамена да се издигат над институциите в района. Същевременно 85% от допитаните не желаят при тях да се реализира силов сценарий, но 61% искат сепаратистите да бъдат арестувани. С други думи, огромното мнозинство от донеччаните не е болно от "сепаратизъм". Москва, чрез привличане на различни криминални и маргинални местни групи, координирани от руските диверсанти, изкуствено се създава видимост, че местото население се стреми към Русия. Но, за разлика от Крим, в континенталната Украйна няма сериозни сепаратистски настроения.
С политиката си спрямо Украйна Кремъл е изпаднал в тотална международна изолация. Преди една седмица в ПАСЕ е била приета резолюция, подкрепена със 140 гласа, против 32 и 9 въздържали се. Засрамена, руската делегация напусна този форум. Членството на Русия в ПАСЕ е замразено до края на годината.(УБВести)

"ДОНЕЦКА РЕПУБЛИКА" ПРОСЪЩЕСТВУВА САМО ЕДИН ДЕН
Киев, 08 април 2014.- "Отменя се решение за създаване на Донецка република". Това четем в декларацията на Комитета на патриотичните сили в Донбас, разпространена от "Українська правда" и ТВ "5 канал"..
Решението си сепаратистите обясняват с това, че много граждани не са били съгласни с тях и не искат да се присъединяват към Русия. Освен това, нямало надлежна нормативна база за провеждане на референдум.
В т.3 от декларацията пише: "Да се признаят за незаконни призиви за отделяне на Донецка област от Украйна. Регионът остава в състава на независимата Украинска държава".
Днес преговори със сепаратистите е водил олигархът Ренат Ахметов (вчера мина съобщение, че той стой зад бунта). Но отцепниците все още се намират в сградата на областната администрация.(УБВести)

ОТ ДНЕС ЗА СЕПАРАТИЗЪМ В УКРАЙНА ЩЕ ДАВАТ МИНИМУМ 3 ГОДИНИ
Киев, 08 април 2014.- От днес за сепаратизъм в Украйна се предвижда затвор минимум 3 г. Това реши преди малко Върховната Рада, като прие поправки към Наказателния кодекс.
За посегателство върху териториалната цялост на Украйна, за публични призиви към сепаратизъм и други подобни прояви се предвижда затвор от 3 до 5 г. За същите действия, извършени от представител на властта или повторно или след предварителен сговор от група лица ще дават от 5 до 10 г. А в случай, че тези действия се съпровождат със смърт или други тежки последици, виновните се наказват до 15 г. затвор или лишаване от свобода доживот.
За държавна измяна, т.е., действията, насочени против суверенитета и териториалната цялост, обороноспособността, държавната, икономическата или информационната сигурност на Украйна, в частност, преминаване на страната на врага, шпионаж, предоставяне на чужда държава, организация или представител на помощ при подривна дейност против Украйна, в НК се предвижда наказание от 12 до 15 г. затвор.
За превземане на гари, летища, пристанища, станции или други транспортни предприятия, учреждения или организации съдът може да даде от 5 до 8 г. затвор, а ако има смъртни случаи – от 8 до 15 г.
В НК се предвижда по-строго наказание и за диверсия.
Поправките към НК са внесени в отговор на активизиране на сепаратистите в Източна Украйна – Донецк, Луганск и Харков. Там са били превзети сгради на областни администрации и Служба за сигурност на Украйна, има ранени, включително и тежко.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ НЕ ИСКАТ УКРАЙНА ДА БЪДЕ ФЕДЕРАТИВНА
Киев, 08 април 2014.- Мнозинството от украинците – 64%, са против Украйна да бъде федеративна, сочат данните на социологическата група "Рейтинг". За федеративното устройство ратуват само 14%. Останалите от допитаните имат други виждания.
Интересното е, че в Източната Украйна – Луганск, Донецк и Харков, където преди два дни се активизираха сепаратистите, 45% искат държавата да бъде унитарна и само 26% предпочитат тя да бъде федерализирана.
В Южната Украйна 44% настояват страната да бъде унитарна, а 22% - федеративна.
В Западната Украйна идеята за федерализъм се подкрепя само от 3%, а в централната част – 6%.
Затова официален Киев има всички основания да бъде по-строг със сепаратистките движения и партии. Днес се очаква Върховната Рада да приеме закони против сепаратизма.
За федералното устройство на Украйна, включителтно руският език да бъде втори държавен, настоява Москва. Украинските експерти твърдят, че федерализацията на страната ще доведе до безкръвното й поглъщане от Русия. Зад дестабилизацията на Източна Украйна стоят специалните руски служби, категорични са в Киев.(УБВести)

НА РЕФЕРЕНДУМ УКРАИНЦИТЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ ЗА ЕС
Киев, 07 април 2014.- Въпросът, накъде да тръгне Украйна – към ЕС или към Русия, като че ли е решен.
Социолозите от групата "Рейтинг" твърдят, че за ЕС ратуват 53% от украинците, против са 28%, не знаят – 11%, и 8% не биха гласували.
Украйна да е в Митническия съюз заедно с Русия, Беларус и Казахстан искат само 28% от украинците, против са 51%, няма да гласуват 15%, а 6% се двоумят.
Спрямо 2011 г. подкрепата на интеграцията с ЕС се увеличи от 42% до 53%, докато подкрепата за Митническия съюз намаля – от 40% до 28%.
През ноември 2013 г. тогавашният президент Виктор Янукович отказа да подпише асоциираното членство с ЕС, което предизвика масови протести – Майдан, и бягство на Янукович от страната на 22 февруари тази година. Жертвите на народния бунт са 103.
През март 2014 г. новата власт в Киев подписа политическата част на споразумението за асоциирано членство в ЕС. Очаква се икономическата част да бъде подписана след президентските избори, които са насрочени за 25 май.(УБВести)

РУСКИТЕ СПЕЦСЛУЖБИ СА ПРИЧАСТНИ КЪМ РАЗСТРЕЛА НА МАЙДАНА
Киев, 03 март 2014.- "Имаме основания да смятаме, че сътрудниците на руската ФСБ са участвали в планиране и реализиране на т.н. антитерористическа операция на Майдана", - твърди председателят на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко.
Днес той заедно с министъра на вътрешните работи Арсен Аваков и генералния прокурор Олег Махницкий даде пресконференция в столицата. Според Наливайченко, руснаците са били забелязани в Киев на 20 декември м.г. и в средата на януари тази година и тогавашният председател на СБУ Олександър Якименко се е явявал при тях да докладва. "Именно да докладва!", - подчерта пан Валентин.
Вчера Генералната прокуратура на Украйна задържа 12 "беркутовци", които се обвиняват в участие в разстрела на Майдана на 18 и 20 февруари. Всички те са от т.н. черна рота на специален отряд "Алфа".
Украинските власти твърдят, че много от "беркутовците", включително техните командири, са избягали в Крим и засега няма възможност да бъдат разпитани. Следствието продължава.
На Майдана в Киев, започнал на 20 ноември 2013. и продължил до края на февруари 2014 г., са загинали 103 души.(УБВести)

ЗА КОГО БИХА ГЛАСУВАЛИ УКРАИНЦИТЕ НА 25 МАЙ
Киев, 03 март 2014.- Петро Порошенко ще е следващ президент на Украйна. Това сочат данните от социологическото проучване, обнародвано от агенцията "Прогресивни правни инициативи". За него са готови да гласуват 38,3% от украинците. На второ място е Сергий Тигипко от "Региони на Украйна" – 17,9%, на трето - Юлия Тимошенко от "Баткивщина" – 11,6%, следвана от Юрий Бойко – също от "Региони на Украйна", министър на енергетиката при Виктор Янукович – със 6,9%.
Част от електората на бившия президент ще гласува за Тигипко и Бойко, но 60% все още не са решили, кого да предпочетат.
В сложна ситуация се намира и Юлия Тимошенко. На старта на кампанията 65% от тези, които през 2010 г. са гласували за нея на втори тур, сега харесват Петро Порошенко. Зад него стоят и 30% от привържениците на УДАР, чийто лидер Виталий Кличко се отказа да се бори за президентския пост и предпочита да се състезава за кмет на Киев.
ЦИК регистрира над 20 претенденти за държавен глава, сред тях и лидер на радикалния "Десен сектор" Дмитро Ярош, но рейтингът му е едва 1,3%.
В изборите, насрочени за 25 май, искат да участват почти 80% от анкетираните.(УБВести)

РУСНАЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ПУТИН ВЪВ ВОЙНА С УКРАЙНА
Киев, 31 март 2014.- "Братският" руски народ, по-точно, 74% от него, е готов да подкрепи Кремъл в един военен конфликт с Украйна.
Това показват данните, обнародвани от "Левада-център". Същевременно 77% от руснаците са абсолютно уверени, че именно Киев е виновен за влошаване на отношенията между двете страни, а 73% изобщо смятат новата украинска власт за нелегитимна. И само 13% са против военната агресия против Украйна. Над 80% от руснаците подкрепят анексията на Крим.
Експертите са категорични, че подобен резултат е следствие на мощната пропаганда на руското ТВ, продължила от юли 2013 г., когато пламна т.н. търговска война. В Русия Майдан е въоръжен държавен преврат, а украинците са "фашисти", "националисти", "бандеровци", "слуги на Запада", "врагове на православието" и т.н.(УБВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО Е С ДОБРИ ШАНСОВЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ
Киев, 27 март 2014.- Два месеца преди президентските избори в Украйна добри шансове да стане държавен глава има Петро Порошенко – депутат, бивш икономически министър при Виктор Янукович, бивш външен министър при Юлия Тимошенко, собственик на известна шоколадова компания "Рошен".
Според съвместното допитване, проведено от няколко авторитетни украински агенции, Порошенко води с 24,9% пред Виталий Кличко от УДАР – 8,9%, Юлия Тимошенко от "Баткивщина" – 8,2%, и Сергий Тигипко от "Региони на Украйна" -  7,3%. Между другото, за лидера на националистите Олег Тягнибок ("Свобода") са готови да гласуват едва 1,7%, а за лидера на радикалния "Десен сектор" Дмитро Ярош – още по-малко, 0,9%.
На балотажа Петро Порошенко побеждава всички свои конкуренти: 42,9% за него при 15,3% за Кличко, 46,3% за него при 11,6% за Тимошенко, 50,8% за него при 14,4% за Тигипко.
Социолозите са категорични, че украинците – както в Западна Украйна, така и в Източна Украйна, се ориентират към умерен, уравновесен, непопулист и доказан политик, с добро име както в Украйна, така и в Европа, какъвто е Порошенко. И това въпреки активното му участие в Оранжевата революция през 2004 г. и сега в Евромайдана. Той е на 49 г. и е роден в Болград, украинец е. Завършил е международни отношения в Киев и свободно владее английски.
Проучването отчита настроенията във всички региони на Украйна, без Крим.
Да гласуват на президентските избори искат 84% от украинците. Изборите са насрочени за 25 май.(УБВести)

ПУТИН Е ВРАГ ПОЧТИ ЗА 80% ОТ УКРАИНЦИТЕ
Киев, 23 март 2014.- За 77% от украинците руският президент Владимир Путин е враг. Но Русия като страна е приятел на Украйна за 48% от населението на Украйна, докато за 47% тя е неприятелства държава, твърдят социолозите от компанията "ГФК Юкрейн".
Същевременно, асоциирането с ЕС добре се приема от 48% от украинците. Против са 28%, а 18% нямат мнение. Най-добре подписаната на 21 март т.г. спогодба за асоциирано членство в ЕС се приема в Западна Украйна – 80%, като в Източна приятелите на Европа са една 25%.
За НАТО ратуват 40% от населението на Украйна, а против са 47%.
Как украинците се отнасят към новото правителство? За 55% то действа в интересите на народа, но 37% така не мислят. Съответно в Западна Украйна рейтингът на новата власт е по-висок – 79%, отколкото в Източна – само 31%.(УБВети)

КРЕМЪЛ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН
настоява Йосиф Гофман, който е участвал в Нюрнбергския процес
Киев, 22 март 2014.- Русия и Путин трябва да бъдат спрени, докато не е късно, казва Йосиф Гофмат, който е присъствал в залата, където се е провеждал Нюрнбергския процес против лидерите на фашистка Германия. В противен случай ще пламне ІІІ световна война и след нея вече няма да има виновни, защото човечеството няма да оцелее, категоричен е ветеранът, който е бил в състава на съветската делегация като охрана.
"Никога не съм си мислил, че една славянска държава ще нападне друга и ще отнеме от нея територия, - казва пан Гофдан. – Страхувам се от това, което говори Путин и как му аплодира Думата!" Това вече сме виждали, така са аплодирали на Хитлер, това са зомбирани хора, категоричен е той.
Йосиф Гофман написа писмо до държавните глави на страните от антихитлеровската коалиция и до гарантите на украинската териториална цялост, като им напомни, до какво води мания за величие на някои управници.(УБВести)

ОТ КОЕ НАИСТИНА СЕ СТРАХУВА МОСКВА
Киев, 21 март 2014.- Има шест точки, от които Москва може да се изплаши, пише сп."Билд".
1.На Русия да бъде отнето правото да проведе световното по футбол през 2018 г. и Гран-при на "Формула 1" в края на тази година.
2.Да бъде изгонен руския посланик в Берлин. Така през 2012 г. Германия направи с посланика на Сирия.
3.Забрана на руските граждански самолети да кацат в Германия. Седмично само "Аерофлот" има 52 полета само срещу 200 евро в двете посоки. С това руските новобогаташи ще бъдат лишени да пазаруват в Европа.
4.Забрана руските компании да се рекламират в Европа. В частност, "Газпром" плаща на "Шалке-04" 15 млн. евро годишно, само и само върху фланелките на отбора да има логото на това "газово оръжие на Русия".
5.Забрана представител на Русия да участва в Евровизия.
6.Отказ от руския газ. Незабавно Европа да започне да строи газопровод с Норвегия.(УБВести)

УКРАЙНА ПОДПИСА АСОЦИИРАНЕ С ЕС, НО ЧАСТИЧНО
Киев, 21 март 2014.- Днес премиерът на Украйна Арсений Яценюк и президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпей подписаха споразумение за асоцииране. Но в действие ще влезе само политическата му част – първи и втори раздел. За края на годината ще останат пет раздела, т.н. икономическа част. Предвижда се дотогава Киев да съгласува с ЕС някои спорни моменти, за да няма проблеми, особено в промишлено развитата Юго-Източна Украйна.
Същевременно ЕС отмени вносни мита за украински стоки, което само през тази година ще даде на украинската икономика поне $400 млн.
Споразумението за асоцииране и зона за свободна търговия с ЕС трябваше да бъде подписано през ноември 2013 г. във Вилнюс, но тогавашният президент Виктор Янукович под натиска на Москва внезапно промени решението си. Последва студентски Майдан, който по-късно се радикализира и на 20 март 2014 г. Янукович избяга от Украйна. На Майдана са загинали 103 души.(УБВести)

РУСИЯ ПОСТАВЯ УСЛОВИЯ – УКРАЙНА ДА Е КАТО НЕЯ, ФЕДЕРАЦИЯ
Киев, 17 март 2014.- Руското външно министерство предлага няколко условия, с които Украйна трябва да се съгласи, за да има преговори.
Първо: "Незаконното" оръжие да бъде върнато и да се разследват смъртните случаи на Майдана.
Второ: Да се подготви нова конституция, според която Украйна да е федерация, и новият основен закон да бъде одобрен с референдум.
Трето: Украйна за спазва политически и военен неутралитет, т.е., да не влиза в НАТО и ЕС.
Четвърто: Руският език да стане втори държавен, да се спазват правата на човека и малцинствата, държавата да не се намесва в църковни дела (разколът в църквата да продължи).
Пето: Да се проведат общонационални и местни избори (във всеки субект на федерацията).
Шесто: Крим да определи съдбата си въз основа на резултатите от референдума, състоял се на 16 март т.г. и признат само от Сирия, Венецуела и Северна Корея.
И едва по този начин изградена Украйна трябва да получи гаранции от САЩ, ЕС и Русия чрез приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
Официален Киев нарече руските условия като ултимативни и ги отхвърли.
Напомним, че през 1994 г., след като предаде атомното си оръжие на Русия, Украйна получи от Русия, САЩ и Великобритания гаранции за териториалната си цялост. Как Москва спазва думата си, се вижда в Крим.(УБВести)

ПОЧТИ 100% ОТ РУСНАЦИТЕ В КРИМ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЕБЕТА, ПОИСКАХА В РУСИЯ
Киев, 17 март 2014.- Вчера в Крим се проведе т.н. референдум, организиран в условия на руската окупация. Както и се предполагаше, почти всички гласували – 98% или 1,283 млн., поискаха тази автономна република да стане част от Руската Федерация. За втората възможност – Крим да се върне към конституцията от 1992 г. (т.е., към по-голяма автономия, но в състава на Украйна), почти никой не е гласувал, по-точно, само 2%.
Този референдум е бойкотиран от кримските татари – 300 хил., и почти цялото украинско население – 600 хил. С други думи, излиза, че от 1,2 млн. руснаци, живеещи в Крим (съгласно преброяване от 2001 г.), всички, включително и бебета, ученици и други непълнолетни, са се разходили до избирателните урни и казали "да".
Референдумът в Крим е незаконен, смятат в Киев. Не го признава нито една страна в света, освен Сирия, Венецуела и Северна Корея. Руската Дума трябва да реши, дали да приема този полуостров като част от Русия.(УБВести)

УКРАИНЧЕ СЕ ОТКАЗА ОТ ПОДАРЪКА НА ПУТИН
Киев, 16 март 2014.- Киевчанинът Андрий Сенко е на 16 г. Преди 10 г. руският президент Владимир Путин му подарява часовник. Тогава, през 2004 г., момчето задава въпрос по Интернет и той, въпросът, измежду други 50 хил. попада на масата на Путин. "За какво вие мечтаете?" – пита Андрий. После царят на Русия отговори: "Всички да бъдат щастливи и да живеят в мир".
"Вие сте лъжец, - заяви през украинската телевизия юнакът. – Затова искам да ви върна подаръка ви! А Украйна ще защитавам от всякакъв агресор".(УБВести)

ПОЧТИ 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ОТСТРАНЯВАНЕ НА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ
Киев, 15 март 2014.- Две трети – 67,2%, от допитаните подкрепят отстраняването на Виктор Янукович като президент, като 56,6% смятат, че именно той е отговорен за човешките жертви на Майдана. В Западна и Централна Украйна дози дял е съответно 95,4% и 85,4%, а в Източна и Южна – 44,6% и 40,5%.
Олександър Турчинов като държавен влага се възприема от 56% от допитване, а Янукович – от 10%.
Дейността на правителството изцяло се подкрепят от 16,2%, а отделните му действия – от 39,6%. Почти 35% не опкрепят кабинета на Арсений Яценюк.
Почти същия рейтинг има и Върховната Рада на Украйна, съобщават украинските социолози.(УБВести)

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ МОСКВА НАПРАВИ РОТАЦИЯ В СЕВАСТОПОЛ – ОТЗОВА УКРАИНЦИТЕ И ИЗПРАТИ РУСНАЦИТЕ
Киев, 12 март 2014.- През 2012 и 2013 гг. руското министерство на отбраната извърши ротация в Черноморския си флот в Севастопол. Военнослужещите с украински произход бяха отзовани, като вместо тях Москва изпрати "чисти" руснаци, съобщава агенцията УНИАН.
През 2012 г. 15% от младшите офицери, 18% от средния офицерски състав и 16% от висшия команден състав са били етнически украинци, съобщава групата "Информационна съпротива". В момента едва 2-3% от висшите командири в руския Черноморски флот са етнически украинци.
Руската окупация в Крим започна на 1 март. Твърди се, че тази операция е планирана поне преди 6 г.
Съгласно договора за дружба и сътрудничество от 1997 г., през 2017 г. руският Черноморски флот трябвало да напусне Севастопол. През април 2010 г. новият тогава президент на Украйна Виктор Янукович в пълна тайна подписа споразумение, според което, в замяна на намаляване на природния газ за Украйна със $100, ЧФ на Русия остава в Севастопол още 25 г. За арендата на тази база Москва заплаща на Киев едва $100 млн. годишно вместо поне $2 млрд., каквато е световната практика.(УБВести)

УКРАЙНА СЪЗДАВА НАЦИОНАЛНА ГВАРДИЯ И ОБЯВЯВА ЧАСТИЧНА МОБИЛИЗАЦИЯ
Киев, 11 март 2014.- Украинското ръководство реши на базата на вътрешните войски да създаде Национална гвардия (численост - 20 хил. души), съобщи председателят на Върховната Рада Олександър Турчинов.
Също така, взето е решение да бъде обявена частична мобилизация.
Русия продължава да окупира Крим. Руските специални части действат като "местни" отряди за самоотбрана. Предполага се, че на полуострова те са вече около 19 хил. души, без да се броят законните 12,5 хил. души от Черноморския флот на Русия.
Видният американски анализатор Збигнев Бжеженски заяви, че Путин е ирационален лидер с мания за величие и вероятността Украйна и Русия да станат врагове за десетилетия е огромна. Според анализатора, ако не беше разширяването на НАТО, апетитите на Кремъл щяха да се прострат към Прибалтика, където също има руско население, и Полша.(УБВести)

ЯНУКОВИЧ Е ЖИВ, ПРОЧЕТЕ ТЕКСТ, ПОДГОТВЕН В КРЕМЪЛ
Киев, 11 март 2014.- Бившият президент на Украйна е жив. Днес той се появи в руския град Ростов-на-Дон и прочете декларация. Никой от присъстващите журналисти не успя да му зададе поне един въпрос.
Виктор Янукович продължава да смята себе си за законен държавен глава и обещава да се върне в Киев, където "се е настанила бандитска власт". Той прогнозира икономически колапс на страната си, но за това "няма да съм виновен аз", каза беглецът.
Янукович се обърна към Вашингтон и помоли там да преценят доколко е законна новата власт в украинската столица и дали се заслужава да й дават $1 млрд. кредит.
След 8-минутното изявление на Янукович, в Москва се сринаха всички финансови борси, отбелязват различни електронни издания.
Виктор Янукович е избягал от Киев на 21 февруари. После се е появил в Севастопол и след това – в Ростов-на-Дон. Според руския президент Владимир Путин, Москва го е приютила в рамките на "хуманитарна мисия".(УБВести)

ПУТИН ПОКАНИ МУСТАФА ДЖЕМИЛЬОВ ДО МОСКВА
Киев, 11 март 2014.- "Путин ме покани в Москва да поговорим, вероятно, нещо ще предлага", - заяви Мустафа Джемильов – лидер на кримските татари. Но дали той ще замине, не се знае. "Трябва да се посъветвам с колегите си", - каза Джемильов.
Изобщо днес Върховната Рада на Крим, която работи по заповеди от Кремъл, след като обяви независимост на Крим и желание да влезе в Руската Федерация се обърна към местните татари с много щедро предложение. Например, татарският език да стане официален наред с руски и украински, татарите да имат 20% квота в парламента на Крим, да имат свое самоуправление и други преференции.
Населението на Крим е 2 млн., като украинците са 23%, а татарите – 12%. Останалите са руснаци. През 1944 г. татарите – коренно население на Крим, по заповед на Сталин е било депортирано в Казахстан и Сибир. Масовото им завръщане е свързано с независима Украйна през 1991 г. Кримските татарите са проукраински настроени и се противопоставят на руската окупация и новата власт, която те смята за незаконна.(УБВести)

УКРАЙНА СЕ ОБЪРНА КЪМ САЩ, ЕС И НАТО ДА Я ЗАЩИТЯТ
Киев, 02 март 2014.- Украйна официално се обърна към САЩ, ЕС и НАТО да я защитят от руската агресия. Вчера Съветът на Федерацията на Русия единодушно взе решение, което дава "зелена светлина" на Путин да започне военни действия против суверенна Украйна. Причината е руската армия да защити руснаците, живеещи там, чийто живот е уж застрашен.
От няколко дни в Крим руските военни, включително намиращият се там Черноморски флот на Русия, провокират украинските военни части на полуострова, за да се стигне до кръв и трупове и това да даде допълнителен повод на Москва да нахлуе в Украйна. Засега украинците не отговарят на провокациите.
В Крим руснаците контролират няколко летища, пътища, сгради на държавните институции, което де-факто е окупация и е в разрез с международния им статус в Крим, в частност, в Севастопол. С действията си Кремъл погази Меморандум от Будапеща, подписан през 1994 г., според който Киев предава на Русия атомния си арсенал, а в замяна Русия, САЩ и Великобритания гарантират териториалната цялост на Украйна. Русия нарушава също така и договор за дружба и сътрудничество от 1997 г.
Светът осъжда ескалацията на напрежение в Крим и обвинява за това единствено руската страна.(УБВести)

ПАТРИАРХ КИРИЛ: РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ СА МИРОТВОРЦИ И ИМАТ МИСИЯ
Киев, 02 март 2014.- "В Украйна руските войници са миротворци и имат мисия да гарантират на жителите й право на самобитност", - това казват от Руската православна църква, чийто патриарх е Кирил (иначе – полковник от КГБ Гундяев).
В съобщението на РПЦ още се казва, че "руският народ е разделена на своята историческа територия нация, която има право да се обедини в единно държавно тяло. "Ще се надяваме, че мисията на руските войници по защита на свободата и самобитността на тези хора и самия живот няма да бъде посрещана със съпротива, която може до доведе до мащабно противостоене", - казват подчинените на Гундяев.
Украинската православна църква – Московски патриархат се обърна към РПЦ с молба да повлияе върху президента Владимир Путин и Москва да се откаже от интервенцията в Украйна. Вчера Съветът на Федерацията на Русия единодушно взе решение, което дава "зелена светлина" на Путин да започне военни действия против суверенна Украйна. Причината е руската армия да защити руснаците, живеещи там.(УБВести)

РУСИЯ ОБЯВЯВА ВОЙНА НА УКРАЙНА
Киев, 01 март 2014.- Вчера Съветът на Федерацията на Русия единодушно взе решение, което дава "зелена светлина" на Путин да започне военни действия против суверенна Украйна. Причината е руската армия да защити руснаците, живеещи, в частност, в Крим, чийто живот е уж застрашен.(УБВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА ИЗБРА ПРЕМИЕР И ПРАВИТЕЛСТВО
Киев, 27 февруари 2014.- Днес с 371 гласа "за" Върховната Рада избра за премиер на Украйна Арсений Яценюк. Неговото правителство беше подкрепено от 331 депутат.
Преди това в парламента се създаде проправителствена коалиция "Европейски избор" – общо 250 депутати, в която влизат парламентарната група на "Баткивщина", УДАР, "Свобода" и "Европейска Украйна" и "Икономическо развитие"..
Новият премиер заяви, че кабинетът му е "камикадзе" и предупреди украинците да не чакат подобряване на живота. Обратно – ще стане още по-зле. "Хазната е празна," – каза Язенюк. Неговата основна задача е да стабилизира ситуацията.
Още следващата седмица в Киев пристига делегацията на МВФ, който, за да продължи програмата с Украйна, започнала още през 2011 г., в размер на $15 млрд. Правителството на Виктор Янукович се отказа от сътрудничеството с фонда, защото трябваше да прави непопулярни реформи, в частност, да увеличи цената на природния газ за хората, да девалвира националната валута и да предприеме драстични съкращения и икономии.
Страната, за да не фалира, има нужда от $30 млрд.
Същевременно Джодрж Сорос предложи Запад да организира за Украйна план Маршал.
Според "Украинска правда", през последните 3 г. от страната са изнесени $70 млрд. За същия период валутните резерви намаляват от $37 млрд. до $15 млрд. Държавният дълг възлиза на $75 млрд., което е двойно повече спрямо 2010 г. Правителството на Виктор Янукович получи кредити в размер на $37 млрд. "Къде са парите, не се знае", - заяви Яценюк.(УБВести)

КЛИЧКО НЕ МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ
Киев, 13 януари 2014.- Лидерът на УДАР Виталий Кличко не може да се кандидатира за президент на Украйна.
Днес Висшият административен съд не уважи жалбата му за отмяна на поправката в Данъчния кодекс, приета през октомври 2013 г. Тогава управляващото мнозинство тихомълком пробута текст, според който лицето, имащо карта за постоянно пребиваване в друга страна, не се смята, че живее в Украйна. А за президент на Украйна може да се кандидатира лицето, което през последните 10 г. живее в Украйна. Виталий Кличко е регистриран като постоянно пребиваващ в Германия, въпреки че постоянно живее и в Украйна.
Така Виктор Янукович елиминира, поне засега, един от най-сериозните си конкуренти на предстоящите през март 2015 г. президентски избори. Кличко най-много от всички опозиционни кандидати – Арсений Яценюк, Олег Тягнибок и, може би, Петро Порошенко, има стабилни позиции в Юго-Източна Украйна, която сe смята, че е вярна на Янукович.
Социологическите проучвания в края на м.г. показват, че на балотажа Кличко убедително би победил действащия държавен глава – 42,7% срещу 25,2%.(УБВести)АРХIВ

 

СПРАВКА

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ
ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ

"Укринформ"