Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

900 РОКІВ ТОМУ ЛІТОПИСЕЦЬ НЕСТОР УКЛАВ "ПОВІСТЬ МИНУЛИХ ЛІТ"
Київ, 30 грудня 2013.- "Повість минулих літ" – це умовна назва літописного зведення XII ст. Текст твору зберігся у складі пізніших збірників XIV-XVI ст.>>>


ВИКТОР ЯНУКОВИЧ НЯМА ШАНС ЗА ВТОРИ МАНДАТ. БИЯТ ГО ВСИЧКИ ОПОЗИЦИОННИ ЛИДЕРИ
Киев, 26 декември 2013.- Ако сегашните политически тенденции в Украйна ще се запазят и през 2014 г., Виктор Янукович няма шанс за втори мандат. Това сочат данните от социологическото проучване на групата "Рейтинг".
Ако президентските избори в Украйна бяха днес, то на първия тур действащият държавен глава получава 20,2%. За опозиционерите Виталий Кличко (УДАР) са готови да гласуват 18,6%, за Арсений Янецюк ("Баткивщина") – 9,4%, за Петро Порошенко – 7,1% (опозиционен депутат, бизнесмен, "шоколадов крал"), за Олег Тягнибок ("Свобода") – 5,1%.
Хипотетичното включване на Юлия Тимошенко отнема проценти от всички опозиционни лидери и резултатите могат да изглеждат така: Тимошенко – 16,6%, Кличко – 16,2%, Порошенко – 5,7%, Тягнибок – 3,9%. В този случай Янукович се подкрепя от 21,1%.
С други думи, Виктор Янукович при всички варианти отива на балотаж. И там с най-много проценти го побеждава Кличко – 42,7%, като Янукович взима 25,2%.
Ето и други възможни резултати от втория тур:
Янукович и Яценюк – 25,8% срещу 36,7%;
Янукович и Порошенко – 25% срещу 33%;
Янукович и Тимошенко – 26,6% срещу 32,1%;
Янукович и Тягнибок – 27,1% срещу 28,8%.
В социологическите проучвания все още не се разглежда ситуацията, при която опозицията издига единен кандидат за президент. Но според експертите, ако тя предложи за президент Виталий Кличко, а за премиер – Петро Порошенко, то този тандем може да победи Янукович още на първия тур.
Редовните парламентарни избори в Украйна ще се проведат през март 2015 г. Виктор Янукович идва на власт през февруари 2010 г. Тогава на балотажа за него гласуват 48,95% от избирателите, което е с 3,5% повече от гласоподавателите на Юлия Тимошенко.(УБВести)

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МИКОЛА АЗАРОВ ДА СИ ХОДИ ИСКАТ 51% ОТ УКРАИНЦИТЕ
Киев, 25 декември 2013.- Почти 51% от украинците искат оставка на кабинета на Микола Азаров, против са 37,9%, а останалите се двоумят. Това показват данните от социологическото проучване на центъра "Социс".
За оставката на министъра на вътрешните работи Виталий Захарченко, виновен за побоя на студентите на Евромайдан на 30 ноември срещу 1 декември, настояват 53,3%, против са 30,8%.
Предсрочни парламентарни избори искат 46,1%, против са 40,8%. Почти толкова смятат, че страната се нуждае от предсрочни и президентски избори – 46,0%, против са 42%.(УБВести)

ПАЗАРЛЪК МЕЖДУ УКРАЙНА И ЕС ПРОДЪЛЖАВА
Киев, 25 ноември 2013.- Разговорите, по-точно, пазарлък, между Украйна и ЕС продължават, твърди украинската агенция УНИАН, позовавайки се на в."Сегодня".
Киев има две условия, за да подпише споразумението за асоцииране във Вилнюс на 28-29 ноември. Първо: МВФ дава 10 млрд. евро, без да настоява за увеличаване на цената на природния газ за битови нужди и без да се спира дотиране на някои промишлени сектори. Второ: ЕС дава търговски преференции за украинския износ, например, да не въвежда квоти върху вноса на украинските метали.

Твърди се, че Брюксел е готов да приеме тези условия, но не по-рано от пролетта на 2014 г., т.е., след изборите за Европарламента. Киев не е съгласен, защото Москва заплашва да обяви на Украйна още по-мащабна, тотална търговска война. "Ако не получи парите през януари, страната ще фалира", - казват източниците на "Сегодня". Все пак те са на мнение, че ЕС и МВФ ще съумеят да помогнат на Украйна сега, а не после.
Политологът Володимир Фесенко твърди, че Виктор Янукович запазва свобода да маневрира, докато премиерът Микола Азаров поема удари и озвучава това, което се харесва на руснаците. Според него, сега в Киев не трябва да се  пролее кръв, защото това ще бъде фатално – в очите на Запада ние ще станем втора Беларус, където властта мачка всеки опит за протест. Янукович е против такъв спценарий, а и за опозицията той не е изгоден – дискредитирането може да бъде пълно.(УБВести)

ОПОЗИЦИЯТА В УКРАЙНА СВИКВА МИТИНГ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ
Има опасност на 28-29 ноември във Вилнюс да няма асоцииране с ЕС

Киев, 14 ноември 2013.- Украинската парламентарна опозиция реши да свика митинг в защита на евроинтеграцията на страната. В писмото си до медии партията "Баткивщина", "УДАР" и "Свобода" се казва, че управляващата партия "Региони на Украйна" заедно с президента Виктор Янукович провалят подписване на споразумението за асоцииране с ЕС, предвидено за 28-29 ноември във Вилнюс. "Провалът на асоциирането означава неминуем завой на нашата държава към миналото, към дивата неосъветска империя под название "Митнически съюз". Пред нас и нашите деца се затварят врати към цивилизована Европа. Ние оставаме в клуба на пожизнени президенти, към което се стреми лично Янукович", - пишат в обръщението си Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок. Според тях, само мощната гражданска съпротива е в състояние да спре връщането на Украйна към Русия.
Митингът е насрочен за 12:00 на 24 ноември в Киев.
Вчера Върховната Рада не съумя да разгледа и приеме закон, според който лишените от свобода в Украйна могат да се лекуват в чужбина. Това е т.н. закон за Юлия Тимошенко, според който тя ще може да излезе от затвора в Харков и да замине за чужбина на лечение. Това е и изискването на Брюксел, за да има асоцииране с Украйна – пани Юлия да бъде на воля. Освен това, трябва да бъдат приети поправки към закона за съдебната власт и изборния кодекс. Без уреждане на тези три точки евроинтеграцията на Украйна се проваля тотално, към което се стреми Москва.
На 10 ноември Янукович посети Путин някъде из руските простори, като нито в руските, нито в украинските медии има информация на тази среща. Но прави впечатление, че именно след нея парламентът проваля важни законопроекти.
Александър Квашневски и Еп Пет Кокс, които представляват ЕС в Украйна по въпроса за асоцииране и искат да освободят Юлия Тимошенко, твърдят, че ако споразумението не бъде подписано тази година, то няма да бъде подписано скоро. През 2014 г. ще се избира Европарламент, а през 2015 г. Украйна ще избира нов президент и никой няма да се занимава с асоциирането.(УБВести)

ПОЧТИ 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ ГОЛОДОМОР ЗА ГЕНОЦИД
Киев, 11 ноември 2013.- Голодомор през 1932-1933 гг. е геноцид на украинския народ, смятат 66% от анкетираните от социологическата група "Рейтинг". Не мислят така 22%, а нямат мнение 12% от допитаните.
Социолозите твърдят, че с всяка година броят на хората, които възприемат Голодомор като геноцид, се увеличава: 2010 г. - 61%, 2011 г. - 58%, 2012 г. - 59%, а през тази - вече 66%. Същевременно противниците на Голодомора намаляват през последните три години от 25% до 22%.
Голодомор е геноцид – това казват 80% от жителите в Западна, Централна и Северна Украйна, над 50% - в Източна Украйна, 40% - в Южна Украйна и Донбас. Този факт се подкрепя от 90% от електората на националистическата партия "Свобода" (Олег Тягнибок) и "Баткивщина" (Юли Тимошенко), 70% от избирателите на "Удар" (Виталий Кличко), над 50% от симпатизантите на управляващата партия "Региони на Украйна" и над 40% от комунистическата партия.
Интересно, че за 90% от тези украинци, за които украинският език е роден, Голодомор е геноцид, докато при рускоговорящите този показател е само 40%
През 1932-1933 гг. съветското правителство по заповед на Сталин изземва от украинските селяни цялото зърно, за да ги вкара в колхоз и да прекъсне свободолюбивите тенденции в Украйна. В резултат на този акт само за една година в републиката умират почти 7 млн. души – предимно украински селяни. Москва отрича Голодомор като геноцид на украинския народ, опасявайки се Киев да не поиска компенсация за стореното от СССР, чийто наследник е Русия.
Много страни признават Голодомор като геноцид, включително САЩ, Канада, Полша, Унгария и десетки други. България не е сред тях.
През последната събота на ноември всяка година украинците в цял свят почитат паметта на жертвите на Голодомор.
Украинската диаспора в България традиционно организира панихида в църквата Св.Неделя в София. Тази година тя ще бъде отслужена на 23 ноември.(УБВести)

ЛЕОНИД КОЖАРА: СЛЕД ВИЛНЮС ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ АКТИВИЗИРАТ
Киев, 05 ноември 2013.- "За България ще бъде много изгодно Украйна да подпише споразумение за зона за свободна търговия с ЕС в края на ноември във Вилнюс", - това заяви украинският външен министър Леонид Кожара. В Киев той прие българския си колега Кристиан Вигенин.
Още дипломат №1 на Украйна е казал, цитиран от Укринформ, че българските стоки са добре известни в родината му и се откроява добра възможност за активизиране на двустранната търговия. Пан Кожара сподели, че след срещата на върха "Източно партньорство" във Вилнюс ще паднат много от ограниченията за търговия, а и България няма да има нужда да рекламира своята продукция. "Ние добре я познаваме", - сподели украинският външен министър.
Очаква се по време на срещата на върха "Източно партньорство", която ще се състои на 28-29 ноември във Вилнюс, ЕС и Украйна да подпишат споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия. Над 1/3 от стокообмена на Украйна се пада на страните от ЕС. Според НСИ, през 2012 г. България изнесе за Украйна стоки за 479,1 млн. лв., а внесе – за 1,254 млрд. лв. Спрямо 2012 г. има незначителен спад.(УБВести)

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ: ДА ПРИЕМЕМ УКРАЙНА ЗА АСОЦИИРАН ЧЛЕН
Брюксел, 24 октомври 2013.- Вчера Европарламентът препоръчва Съветът на ЕС да подпише споразумение с Украйна за асоцииране и зона за свободна търговия. Това трябва да стане на 28-29 ноември във Вилнюс, когато ще се състои срещата на върха ”Източно партньорство”.
Очаква се Киев да изпълни още няколко условия за успешно асоцииране, а именно: да приключи да реформира правосъдието си, да подобри избирателното законодателство и, може би най-главното, да пусне бившия премиер Юлия Тимошенко на свобода. По всички тези теми украинският президент, Върховната Рада и правителството усилено работят, въпреки огромния натиск от Москва и противодействието на проруските сили в самата Украйна.(УБВести)

УКРАЙНА В ЕС: 53% ОТ УКРАИНЦИТЕ КАЗВАТ “ДА“
Киев, 20 октомври 2013.- Присъединяването на Украйна към ЕС подкрепят 53% от украинците, сочат данните на социологическата група “Рейтинг“. Против са 35%, а 12% се колебаят.
След един месец във Вилнюс Украйна и ЕС ще подпишат споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия. Този акт е по-изгоден за страната – това смятат 47%, отколкото влизането на Украйна в т.н Митнически съюз (Русия, Беларус и Казахстан), което се подкрепя от 34%. Между двата съюза се колебаят 19% от украинците.
По този въпрос – Брюксел или Москва, Украйна е разделена. За ЕС най-много ратуват жителите на Западна и Централна Украйна, младото и дори средното поколение, докато Изток и Юг ги привлича Русия.
Над 56% от украинците смятат, че, ако през ноември Украйна подпише споразумение за асоцииране и ЗСТ с ЕС, то Москва ще засили натиска си спрямо Киев.
Социолозите от “Рейтинг“ отбелязват, че все по-малко украинци искат единна държава с Русия: от почти 40% през 2011 г. те са намалели до 30% през 2012 г. и през октомври тази година този процент спадна до 20%.(УБВести)

В КЕМБРИДЖ ИЗУЧАВАТ УКРАИНСКИ, ВМЕСТО РУСКИ
Киев, 17 октомври 2013.- Програмата за руски език да бъде сменена с безплатни курсове по украински, решиха в университета Кембридж. Те се организират в рамките на украинистиката, открита там през 2008 г. на катедрата по славистика. Програмата за руски повече няма да се предлага.
За да научи украински, може да се запише всеки студент, съобщава се на Интернет-страницата на вуза. Предвиждат се три нива за овладяване на украински: начално, средно и напреднало. След като преминат последното ниво, студентите трябва дълбоко да познават украинската лексика и граматика, точно да използват думи, да четат оригинална литература и да разбират от украинската култура. Ще има и тест: разпознаване на слух украински език и писмена работа, съобщава агенцията УНИАН.(УБВести)

ПУСКАТ ТИМОШЕНКО ДА СЕ ЛЕКУВА В ГЕРМАНИЯ
Напускам временно Украйна само заради успешно асоцииране на родината ми с ЕС

Киев, 05 октомври 2013.- Юлия Тимошенко може да замине да се лекува в Германия, съобщават украинските медии. Вчера тя в писмото си пише, че е съгласна да излезе в чужбина, но не завинаги. "Заради успешния Вилнюс и успешната Украйна, заради историческото и съдбоносно Споразумение с ЕС готова съм да приема това предложение. Но ясно заявявам: заминаването ми в Германия не емиграция. Никога и никъде няма да моля за политическо убежище, няма да се крия в чужбина. Вече от нищо не се страхувам. Активно ще участвам в освобождаването на Украйна от диктатура", - пише Тимошенко.
Международните посредници - Пет Кокс и Александър Квашневски, които участваха в уреждане на въпроса с Юлия Тимошенко, предложиха президентът Виктор Янукович да я помилва. Това е единият вариант лидерът на опозицията да излезе на свобода. Вторият е Върховната Рада да гласува допълнителен член в Наказателния кодекс, с който на затворници се разрешава да се лекуват в чужбина. През следващите дни ще стане ясно, какъв вариант ще предпочете официален Киев.
Очаква се в края на ноември Украйна и ЕС да подпишат спогодба за асоцииране и зона за свободна търговия. Освен 11 точки, които украинската власт трябва да изпълни в различни сфери, Брюксел настоява в Украйна да няма политически преследвания, в частност, Юлия Тимошенко да бъде освободена. Без освобождаването й няма да има асоцииране, категорични са в ЕС.
Юлия Тимошенко – лидер на най-голямата опозиционна партия "Батьківщина" ("Родина"), е арестувана на 5 август 2011 г. През октомври 2011 е осъдена на 7 г. затвор за "лош" газов договор, сключен през януари 2009 г. с руската компания "Газпром". Светът не приема доводите на режима на Виктор Янукович и смята това за политическа репресия против опозицията в Украйна. Присъдата си пани Юлия излежава в Качанивския затвор в Харков.
През 2010 г. Юлия Тимошенко само с 3% губи от Виктор Янукович на балотажа на президентските избори.(УБВести)
Още по въпроса: РУСИЯ ВЪВЕДЕ ИКОНОМИЧЕСКО ЕМБАРГО ПРОТИВ УКРАЙНА

АЛИАНСЪТ НА ЛИБЕРАЛИТЕ И ДЕМОКРАТИТЕ ВИЖДА ПРОГРЕС В УКРАЙНА
Киев, 04 октомври 2013.- "В Украйна наистина стават положителни промени и то не само в икономиката и политиката, но и в избирателното законодателство", - сподели Анеми Нейтс-Уйтебрук,  координатор на политическата група "Алианс на либералите и демократите в Съвета на Европа". Днес тя се срещна с украинския президент.
Същевременно, Виктор Янукович вярва, че Европарламентът ще ратифицира спогодбата за асоцииране и зона за свободна търговия с Украйна още през следващата година. Очаква се тя да бъде подписана в края на ноември във Вилнюс, където ще се проведе срещата на върха "Източно партньорство".
Очаква се днес ЕС да излезе с декларация, в която "да заклейми" Москва, която предприема безпрецедентни опити само и само да задържи Украйна в своята сфера на влияние. Една руска държавна (!) телевизия дори нарече Виктор Янукович нов Иван Мазепа, който откъсна "братска" Украйна от Русия и води украинския народ към "фалит, катастрофа и апокалипсис". А руските депутати направо изпадат в "тъга" само от една мисъл, че Украйна и Русия могат да се озоват по различни страни на барикадата. "Тъжно ми е, - сподели Владимир Джабаров – заместник-председател на комитета по международните въпроси в Дума. – Украйна е наш най-близък съсед, и дори не мога да си представя, че ние можем да се отдалечим един от друг". Според него, денят, когато във Вилнюс ще се провежда срещата на върха "Източно партньорство", няма да е "хубав" за Русия.
В украинската Върховна Рада пък не са весели само комунистите. За пример – колко е лош ЕС, те сочат и България, която, според тях, поради членството си в ЕС се е превърнала в най-бедната страна в Европейския съюз.
Иначе управляващите и демократичната опозиция в Украйна са единни в стремежа Вилнюс да стане градът, през който Украйна отново ще влезе в Европа. (УБВести)

КРЕМЪЛ СЕ ОТМЕТНА ОТ ОБЕЩАНИЕТО СИ ОТ 1992 г. ДА НЕ ПРИТИСКА УКРАЙНА, АКО ТЯ ПРЕДАДЕ ЯДРЕНИЯ СИ АРСЕНАЛ, НО...
Киев, 15 август 2015.- Кремъл за пореден път доказа, че може и да не спазва поетите от него международни ангажименти. През 1992 г., когато Украйна реши да предаде на Русия тактическото си ядрено оръжие, Москва заяви, че няма да прилага срещу Киев икономическа и друга агресия. Но с вчерашното си де-факто ембарго Владимир Путин демонстрира точно обратното, твърди украинският експерт по въпросите на сигурността Григорий Перепелиця, цитиран от агенцията УНИАН. През 1994 г. с подписване на меморандум в Будапеща Украйна се отказа и от стратегическия си ядрен потенциал, като страните-гаранти – Руска Федерация, Великобритания и САЩ, също декларират, че в бъдеще ще я бранят от всякаква агресия, включително и икономически натиск.
Според експерта, сегашният украински президент Виктор Янукович, като се отказа Украйна да влезе в НАТО и разреши руският Черноморски флот в Севастопол вместо да напусне през 2017 г. да остане там още 25 г., няма никакви аргументи да се противопостави на Москва. Западът все още е безмълвен. И нищо чудно Вашингтон да се е договорил с Москва за нещо, което да има отношение към бруталното руско ембарго против Украйна.
Прогнозата е: не е изключено, дори Киев да устои на това "принуждаване към любов", т.е., няма да се присъедини към путинския Митнически съюз, Москва да избута украинските предприемачи от руския пазар. Но ако и това се сработи, тогава трябва да се очаква силов вариант – както в случая с Грузия през 2008 г.(УБВести)

ПУТИН РАЗМЕНЯ СНОУДЕН ИЛИ СИРИЯ ЗА УКРАЙНА?
Киев, 11 август 2013.- Владимир Путин може да размени Едвард Сноуден за Украйна, твърди украинският политолог Виктор Небоженко. Според него, не е изключено руският президент да се разбере с Барак Обама и да спре евроинтеграцията на Киев. В замяна Вашингтон ще получи забегналия шпионин.
Има още един вариант за геополитическа игра: Сирия. Русия спира да подкрепя режима на Асад, за което настояват САЩ, и в замяна Вашингтон не пречи на Москва да се "оправи" с Украйна, бягаща от т.н. руски мир към ЕС.
Разбира се, САЩ могат и да не се съгласят да участват в подобни сделки на международно поле.
Но история познава такива случаи. Например, през 1920 г. Западът вдигна ръце и остави Украинската народна република, официално призната от същия този Запад, включително и Царство България, да бъде смазана от Съветска Русия. Две години преди това българският посланик в Киев Иван Шишманов прозря западното лицемерие и написа в дневника си: "Украйно, с теб си играят!" Или: в Ялта през февруари 1945 г. Рузвелт и Чърчил дават на Сталин цяла Източна Европа и Балканите.
След няколко месеца (на 6 ноември) на срещата на върха във Вилнюс Украйна трябва да подпише с ЕС договор са асоцииране и зона за свободна търговия. Москва полага неимоверни усилия да попречи това да стане. В момента Кремъл взе на мушка проевропейски настроените украински предприемачи (включително олигарси) и налага всевъзможни забрани върху вноса на тяхната продукция (тръби, автомобили, шоколад, брашнени изделия). Същевременно "Газпром" отказва да преразгледа договора си с "Нафтогаз на Украйна" от 2009 г. и да намали цената на природния газ.
Президентът на САЩ Барак Обама отмени официалната си среща в руския президент поради отказа на Москва да предаде Едвард Сноуден, работил за специалните служби на САЩ и поискал убежище в Русия. Според Вашингтон, Русия при Путин се връща към реториката на "студената война".(УБВести)
Още по темата: РУСИЯ ПРИТИСКА УКРАЙНА С "ПРИНУЖДАВАНЕ КЪМ ЛЮБОВ"

НАД 15 ХИЛ. ЧУЖДЕНЦИ ПОИСКАХА ДА ЖИВЕЯТ В УКРАЙНА
Киев, 10 август 2013.- През първите 6 месеца на годината 15,5 хил. чужденци са получили право за постоянно пребиваване в Украйна, съобщават от Държавната миграционна служба. Същевременно в чужбина са заминали да живеят около 5 хил. украинци.
Според официален Киев, чужденците най-вече се заселват в Източна Украйна – Харковска и Луганска област, и Крим, но почти игнорират Западна Украйна.
Съгласно данните за 2012 г., Украйна приема за постоянно живеене над 40 хил. чужденци (през 2011 – почти 65 хил.). Странно, но най-много пристигат от Русия – 12 хил., където стандартът като че ли е по-висок от жизненото равнище в Украйна. На второ място е Молдова – 6 хил., следвана от Турция (2,5 хил.), Виетнам (2 хил.) и Китай (1,5 хил.). През 2012 г. в Украйна са се заселили и жителите на такива развити страни, като Франция, Германия и Великобритания (средно по 400 души).(УБВести)

ВСЕ ПОВЕЧЕ УКРАИНЦИ ИСКАТ В ЕС
Киев, 09 август 2013.- Почти 59% от украинците искат родината им да влезе в ЕС. Това показват данните от проучването, извършено от Института за изследване на общественото мнение IFAK по поръчка на украинската редакция на "Дойче веле". През ноември миналата година те бяха със 6% по-малко.
До 5 години Украйна да стане член на ЕС желаят 37% от допитаните, за 12% това е реално през периода след 5 до 10 години, а за 7% - след 10 до 20 години.
Против членството на Украйна в Европейския съюз са 24% от жителите на Украйна.
Същевременно на въпрос, в кой съюз да членува Украйна – в ЕС или в т.н. Митнически съюз (с Русия, Беларус и Казахстан), през май т.г. 42,7% от украинците отговарят в полза на Европа, а 32,7% ратуват за Москва, сочат данните на друга агенция – Център "Разумков". Нямат отговор 13,3% от украинците.
През ноември тази година на срещата на върха във Вилнюс Киев трябва да подпише с ЕС договор за асоцииране и зона за свободна търговия. Ако това ще стане, Москва ще претърпи поредната загуба на постсъветското пространство. В момента Русия разгърна масирана търговска война (тръби, автомобили, шоколад, хлебни изделия) против Украйна с цел да я склони към Митническия съюз. Освен това, "Газпром" отказва да преразгледа договора си с "Нафтогаз на Украйна" от 2009 г. за намаляване на цената на природния газ и заплашва Киев с "Южен поток".(УБВести)

БЪЛГАРСКИЯТ АВТОБУС Е ВИНОВЕН ЗА ПТП С 8 ЖЕРТВИ В УКРАЙНА


София, 11 юли 2013.- Един българин - шофьор на автобус, загина при тежка катастрофа, станала тази сутрин (7:34) в Западна Украйна – на пътя Луцк-Ковел. Общо жертвите са 8, включително едно дете, събщават "Волинські новини". Името на загиналия българин не се посочва.
Друг българин - също шофьор на автобус, към 12:30 е опериран и е жив. Той се казва Златко. Това сподели пред "УБВести" по телефона Игор Рибак - завеждащ "Травматология" в Централната районна болница в гр.Ковел.
Общо в тази болница са хоспитализирани 32 души: двама са в реанимация, 10 са в тежко състояние, 15 са със средна тежест на травма, а останалите са в задоволително състояние. Извършени са осем операции.
Българският автобус е превозвал 50 души от Беларус за България (40 деца, 8 възрастни с 2 шофьори-българи), а другият е возил украинци (около 20 души) за почивка в украински град Шацк, който се слави с езерата си.
Според последни данни (към 13:00), автобусът, управляван от българските шофьори, навлиза в насрещното платно и предизвиква челен сблъсък с украинския автобус. Това твърди пред ”Волинпост” Михайло Дилай – началник на Волинското областно управление на КАТ. На мястото на ПТП загиват 5 души, двама умират на път за болница и един – на операционна маса.(УБВести)

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ АВТОМОБИЛИСТ В УКРАЙНА?
Там горивото е по-евтино от българското с 50-60 стотинки>>>

ЖЕНИТЕ И РУСНАЦИТЕ В УКРАЙНА НАЙ-МНОГО ЖАЛЯТ ЗА СССР

Киев, 10 юни 2013.- Около 41% от жителите на Украйна съжаляват, че СССР се разпадна, а не съжаляват – 44%, сочат данните от проучването на социологическата група "Рейтинг". Спрямо 2010 г. съжаляващите за умрялата през 1991 г. империя са с 5% по-малко.
Социолозите отбелязват, че жените в Украйна повече реват за СССР, отколкото мъжете. Също и руснаците, които живеят в Украйна, повече страдат за Съветския съюз, отколкото украинците. Колкото е по-образован човек, толкова по-малка е носталгията му за СССР, констатират специалистите. Интересното е, че 75% от тези, които оплакват Съюза, твърдят, че Украйна има нужда от "силна ръка", планова икономика и засилване на цензурата.
Общо 50% от допитаните са за пазарна икономика, а 31% - за връщане към планова, 59% казват, че на страната липсва "силна ръка" и само 26% – че липсва демокрация. Над 42% искат повече свобода на словото.
По партиен и регионален признак, за "силна ръка" повече ратуват привържениците на комунистическата партия и управляващата партия "Региони на Украйна" и жителите на рускоезичния Юг и Изток – от 70 до 80%. Докато в украиноезичната част на страната такива желания имат под 50% от допитаните. Последното е характерно и за привържениците на опозиционните партии "Баткивщина", "УДАР" и "Свобода".(УБВести)
Нашата справка: Населението на Украйна е почти 46 млн., като украинците са 37,5 млн. (77,8%), а руснаците - 8,3 млн. (17,3%).

Фотофакт

"Надигай се, Украйно!" - украинската опозиция събра многохиляден митинг в гр.Хмелницк (09 юни 2013 г.).

В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ПОЛЯКЪТ МАРЕК СИВЕЦ ПОЕМА ЩАФЕТА ОТ "СПЕЦИАЛИСТА" ПО УКРАЙНА КРИСТИАН ВИГЕНИН
Двамата са най-яростни критици на украинската националистическа партия "Свобода"

Киев, 28 май 2013.- "За мен "Свобода" е партията, която е олицетворение на антисемитизъм и борба с гейове и лезбийки", - заяви в Европарламента полякът Марек Сивец, който влиза в групата на европейските социалисти. Той недоумява, какво опоционните формация "Баткивщина" (на Юлия Тимошенко) и "УДАР" (Виталий Кличко) правят заедно със "Свобода"?
През декември м.г. българинът евродепутат Кристиан Вигенин също разкритикува украинските националисти за тяхната непримиримост спрямо гейове и лезбийки. В отговор в Киев бяха организирани протести, заклеймяващи Вигенин. Видеоклипът от тях е поместен в "YouTube"– "Вигенин, гей, не дратуй людей" ("Вигенин, ей (или бре), не дразни хората"). На пан Вигенин отговори и един украински политолог, който обвини българина, че не разбира украинските реалности и проблемите на украинската нация, която се бори за възраждането си.
Лидерът на "Свобода" Олег Тягнибок твърди, че партията му няма нищо с антисемитизма. "Засега никой не ни осъди, защото няма за какво!" - казва той.
Външният министър на Украйна Леонид Кожара, който вчера се срещна с евродепутатите, също индиректно потвърди, че "Свобода" не нарушава украинските закони.(УБВести)
Още по въпроса:
УКРАИНСКИЯТ ПОЛИТОЛОГ ОТГОВАРЯ НА КРИСТИАН ВИГЕНИН

В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФУТБОЛНИ ТУРНИРИ УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА ОТ 6 ОТБОРА
Киев, 27 май 2013.- Вчера приключи футболното първенство на Украйна. За първи път от 20 г. насам киевското "Динамо" няма да играе в Шампионската лига, защото е на трето място – 62 т.
Шампион на Украйна отново става "Шахтар" (Донецк) – 79 т. (той спечели и Купата на страната), а на второ място е "Металист" (Харкив) – 66 т.
Голмайсторът на първенството е Генрих Мхитарян от "Шахтар" с 25 гола в 29 мача (само 1 гол от дузпа). Динамовецът Браун Идейе е със 17 гола.
В Европа Украйна ще бъде представена от 6 отбора:
Шампионска лига – "Шахтар" (стартира на 17 септември) и "Металист" (стартира на 30 юли);
Лига Европа – "Динамо", "Днипро" (четвърто място в родното първенство), "Металург" (пето място) и "Черноморец" (финалист в Купата на Украйна) (стартират на 22 август).
Новото първенство на Украйна започва на 13 юли.(УБВести)

УКРАИНКАТА ЗЛАТА ОГНЕВИЧ ПРОДЪЛЖАВА НА "ЕВРОВИЗИЯ-2013"
София, 15 май 2013.- Украинката Злата Огневич (Инна Бордюг) с песента "Gravity" се класира за финала на "Евровизия-2013". Снощи тя грабна публиката в Малмьо с изпълнението си и заедно с десет представители на други страни продължава напред. Отпаднаха Сърбия, Словения, Черна гора, Кипър и Австрия.
Вторият полуфинал, в който участва и България, ще се проведе утре, 16 май, а финал – на 18 май.
Злата Огневич е на 22 г. Завършва музикално училище и Киевския музикален институт. Сега пее в ансамбъла на Въоръжените сили на Украйна. За "Евровизия-2013" се класира след национален конкурс. На сцената в Малмьо Злата се появява, носена на ръце от роден във Винница (Централна Украйна) Игор Вовковинский, който е вписан в книгата на Гинес като най-висок американец – 2,34 м.
Изпълнението на Злата Огневич може да се види ТУК. (УБВести)

ПАПА РИМСКИ: ПРЕЗ ХХ ВЕК ИМА ТРИ ГЕНОЦИДА – ПРОТИВ АРМЕНЦИ, УКРАИНЦИ И ЕВРЕИ
България отказва да признае както арменския, така и украинския геноцид

Киев, 03 май 2013.- "Хората, подложени на клане и гонения – както по време на най-големите геноциди през миналия век – това са арменци, украинци и евреи, са се борили за свободата си", - пише в книгата си "За небесата и за земята" новият папа Франциск І (Хорхе Марио Берголио). Тя излезе през 2010 г. и сега е преиздадена, съобщава агенцията "Укринформ".
"Великите сили" са си умили ръцете, когато е станал геноцид против арменците. Османската империя е била могъща, а и вървяла Първата световна война и светът е гледал в съвсем друга посока, твърди папата. Големите страни се мислят за бог. Ръководейки се от това, турците унищожават арменците, немците – евреите, а сталинските комунисти – украинците. "За да убиват хора, те се позовават на божествени атрибути", - пише Франциск І. Но човек, който, мечтаейки за рая, не се бори за правата си, той наистина остава да бъде пленен от опиума. Арменците, украинците и евреите, подложени на клане и гонения, са се борили за свободата си", - отбелязва папата.
През 1915-1916 гг. по време на арменския геноцидът в Турция от насилствена смърт умират над 300 хил. души, над 1 млн. са депортирани. Анкара като правоприемник на Османската империя отказва да поеме вината си. Арменският геноцид е признат от ЕС и над 20 страни по света, включително – Украйна, а в САЩ – от отделните щатове. България не е сред тях.
По време на украинският геноцид – Голодомор, през 1932-1933 г. от глад умират 7 млн. предимно селяни. Гладът е създаден изкуствено, като болшевишката власт преследва две цели: първа - чрез глад да елиминира стремежа на украинското селячество като социална група към свобода, и втора – иззетото зърно да се изнася и с получената валута да се извърши индустриализацията на СССР. Русия като правоприемник на Съветския съюз отказва да признае Голодомор за геноцид. Но 24 страни го признават: Австралия, Андора, Аржентина, Бразилия, Ватикана, Грузия, Еквадор, Естония, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Словакия, САЩ, Унгария, Чехия, Чили. България не е сред тях.
През Втората световна война (1939-1945 гг.) фашистите избиват над 6 млн. евреи. Тази трагедия влезе в историята като Холокост. Германия поема вината си и изплаща различни компенсации. Еврейският геноцид е признат от цял свят.(УБВести)


СТРАСБУРГ: ПРАВАТА НА ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО СА НАРУШЕНИ!
ЕС и САЩ призоваха Виктор Янукович да освободи бившия премиер и така да спомогне за евроинтеграцията на страната

София, 01 май 2013.- "Правата на бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко са нарушени!" – това реши вчера Европейският съд по правата на човека в Страсбург, съобщава "Лига.нет".
В жалбата си, внесена преди година и половина, пани Юлия твърди, че: на 5 август 2011 г. е арестувана незаконно, арестът й е политически мотивиран, тя не получава надлежна медицинска помощ, оплаква се от изтезания и денонощно видеонаблюдение в болничната стая в Харков.
Как светът е реагирал на вердикта от Страсбург?
Катрин Ештън – върховен представител на ЕС по външните работи и Щефан Фюле – комисар по разширяване и европейска политика на съседство, бяха категорични: "Делото на Юлия Тимошенко трябва да се преразгледа".
Либор Ручек от групата на социалдемократите в Европейския парламент заяви, че Украйна най-сетне трябва да се откаже от политически мотивирано правосъдие.
"Тимошенко трябва да бъде освободена незабавно", - призовава Елмар Брок – председател на комитета на Европейския парламент по външните работи.
Дойде реакцията и от САЩ. "С решението си съдът е казал, че досъдебната мярка за неотклонение – задържане под стража, приложена спрямо Тимошенко, е произвол и е незаконна, нейната лична свобода е била ограничена. Ние призоваваме да се сложи край на политическите преследвания в Украйна", - заяви говорителят на държавния департамент Патрик Вентрел.
С една дума, тоналността на реакцията на Запада се свежда до следното: на президента Виктор Янукович се дава още една възможност да поправи ситуацията и да покаже решимостта си да придвижи страната си към евроинтеграцията.
В 3-месечния срок официален Киев може да обжалва решението на Европейския съд по правата на човека. В противен случай то влиза в законна сила и украинските власти трябва да се съобразят с него.
В самата Украйна управляващите никак не коментират решението на съда за Тимошенко. Само казват, че трябва да го изучат.
На 5 август 2011 г. Юлия Тимошенко е осъдена на 7 г. затвор за лош газов договор, нареден от нея да бъде сключен с "Газпром" през януари 2009 г.(УБВести)

ДНЕС ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪД ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ ПО КАЗУСА ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО

Киев, 30 април 2013.- Очаква се днес Европейският съд по правата на човека да каже, дали жалбата на Юлия Тимошенко е основателна. Бившият премиер на Украйна твърди, че е съдена несправедливо, по политически мотиви и че са нарушени нейните права. Съдът ще гледа казуса Тимошенко по ускорена процедура, което говори за изключителна важност на делото, информира радио "Свобода".
На 5 август 2011 г. Юлия Тимошенко е осъдена на 7 г. затвор за лош газов договор, сключен с "Газпром" през януари 2009 г. Опозицията, чийто лидер е Тимошенко, смята, че става дума за политическо преследване на опонент. На президентските избори през 2010 г. тя загуби от Виктор Янукович само с 3,5%.(УБВести)

ПО ПОСЕЩАЕМОСТ МАЧЪТ "ДИНАМО" – "ДНИПРО" С 55 ХИЛ. Е ТРЕТИ В ЕВРОПА
Дербито от българското първенство "Левски" – ЦСКА е наблюдаван от 15 хил.

Киев, 29 април 2013.- Мачът "Динамо" (Киев) и "Днипро" (Днепропетровск), игран в събота, стана трети в Европа по посещаемост. Той е гледан на столичния стадион "Олимпийски" от 55 хил. души. При такава мощна подкрепа динамовците биха с 2:0.
Мачът от Бундеслига между "Байерн" и "Фрайбург", завършил с 1:0 за баварците, е посетен от най-много  запалянковци в Европа – 71 хил., на второ място е двубоят "Шалке-04" – "Хамбург" (4:1) – със 61 хил. зрители. Между другото, дербито от българското първенство "Левски" – ЦСКА от миналата събота е наблюдаван от 15 хил.
В украинската висша лига със 71 т. "Шахтар" (Донецк) предсрочно стана шампион. На второ място е "Динамо" с 56 г., на трето – "Металист" (Харков), също с 56 т., но с по-лоша разлика, а на четвърто – "Днипро", с 49 т.
Кой, освен "Шахтар", ще представлява Украйна в ШЛ, ще се решава, най-вероятно, в следващия кръг в директен двубой между "Металист" и "Динамо" в Харков.
До края на първенството на Украйна остават още четири кръга.(УБВести)

ЧЕРНОБИЛ: ПРИЧИНА. ВИНОВНИ. ОСЪДЕНИ. ПОСЛЕДИЦИ


УКРАИНЦИТЕ НАЙ-МНОГО ОБИЧАТ ВЕЛИКДЕН, А НАЙ-МАЛКО – 1 МАЙ

Киев, 25 април 2013.- Украинците най-много обичат Великден, сочат данните от проучването на Киевския международен институт по социологията. Той е предпочитан от 83% от анкетираните. На второ място по популярност е Нова година – 81%, на трето е Коледа – 79%, следвани от 8 март – 48%, Ден на Победата – 40% (с 10% по-малко спрямо 2011 г.) , и Троица (Петдесетница) – 36%.
Сред празниците, които не се ползват с голяма популярност в Украйна, са 1 май –  само 10% от украинците го харесват, и Денят на Конституцията – 4%.
Най-много религиозните празници се почитат в Западна и Централна Украйна, докато в Източна и Южна (тотално русифицирани) – по-малко.(УБВести)

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ РАТИФИЦИРА ОПРОСТЕН ВИЗОВ РЕЖИМ С УКРАЙНА
През май последната дума ще каже Съветът на министрите на външните работи на страните – членки

Брюксел, 21 април 2013.- Европейският парламент ратифицира документ, според който визовият режим с Украйна остава, но процедурата значително се опростява за много категории украински граждани. А за тези украинци, които вече имат служебни паспорти с биометрични данни, визата изобщо отпада – те направо стават европейци, съобщават родните електронни медии.
Кои украинци сега ще могат по-лесно да получат виза за ЕС?
- Журналисти;
- Участници в официални програми по обмяна, организирани от побратимените градове;
- Религиозни дейци;
- Участници в международни изложби, конференции, симпозиуми, семинари и други прояви;
- Млади хора (25 г. и по-млади), които участват в различни прояви, организирани от организациите с идеална цел;
- Близки роднини (майка, баща, брат, сестра, баба, дядо), които заминават при украински граждани - роднини, имащи право да живеят в страна от ЕС, или които заминават при роднини - вече граждани на страна от ЕС;
- Представители на обществени организации, които пътешестват, участват в семинари, конференции и др. прояви.
През май се предвижда Съветът на министрите на външните работи на страните – членки на ЕС да потвърди "украинската" ратификация на Европейския парламент.
Между другото, против ратификацията бяха организациите на сексмалцинствата в Европа (в частност, Международна асоциация на гейове и лесбийки - ILGA-Europe). Техният мотив е, че в Украйна не се спазват правата на събратята им. Те особено хулят патриотичната партия "Свобода", която заклеймява стремежа към публичните изяви на украинските гейове и лесбийки. Не обича "Свобода" и българският европедупат-социалист Кристиан Вигенин. Той призовава представените във Върховната Рада партии да се дистанцират от депутатите с неевропейско мислене.(УБВести)

ОПОЗИЦИЯТА В УКРАЙНА НЕ УСПЯЛ ДА СВАЛИ ПРЕМИЕРА
Киев, 20 април 2013.- Вчера опозицията във Върховната Рада не успя да събере 226 гласа (50%+1), за да свали кабинета на Микола Азаров. Едва 190 депутати гласуваха за оставка на му: 88 - от "Баткивщина" на осъдената Юлия Тимошенко, 36 – от патриотичната "Свобода" на Олег Тягнибок, 35 – от "УДАР" на Виталий Кличко, 21 – от комунистическата партия, и 10 независими. Депутатите от управляващата партия "Региони на Украйна" не гласуваха.
Опизицията твърди, че кабинетът на Азаров не е в състояние да проведе необходими за страната реформи.(УБВести)

В МАРАТОНА В БОСТЪН УЧАСТВАХА 6 УКРАИНЦИ
Киев, 16 април 2013.- Шест украинци участваха в маратона в Бостън вчера, съобщава агенцията УНИАН, позовавайки се на МВнР на Украйна. Засега няма данни някой от тях да е загинал или да е ранен. Но украинските дипломати продължават да ги търсят.
Вчера в Бостън на финиша на традиционния лекоатлетически маратон прогърмяха две експлозии. Всичко сочи, че става дума за терористичен акт. В резултат трима загинаха и 144 са ранени, като 17 от тях са в тежко състояние.(УБВести)

ДОПИТВАНЕ: 43% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ В ЕВРОПА, А 30% - В РУСИЯ
Киев, 14 април 2013.- На въпрос, къде бихте искали да живеете, 43% от украинците предпочитат Европа, докато за 30% по-привлекателна е Русия. Това сочат данните от допитването на социологическата група "Рейтинг". Беларус предпочитат 21%.
Според социолозите, колкото повече по на изток, толкова повече намалява влиянието на Европа. И още един факт: колкото повече украинецът посещава Европа, толкова повече той иска да живее там. Докато с Русия тази зависимост не е толкова силна. Изводът е, че ЕС трябва час по-скоро или да отмени или поне значително да облекчи визовия режим с Украйна, ако не иска тя окончателно да бъде "превзета" от путинската Русия.
Привържениците на ЕС в Украйна са повече спрямо привържениците на т.н. Митнически съюз, доминиран от Русия, - 52% срещу 34% при 14% неопределили се.
Очаква се през ноември т.г. Украйна, ако покаже напредък, и ЕС да подпишат споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия.(УБВести)
На снимката: "Младите са за Европа! Младите са за ЕС!"

Фотофакт

Харков, 12 април 2013.- Над 10 хил. души протестираха в този град в рамките на протестната вълна "Надигай се, Украйно!", инициирана от опозицията и заляла страната. Хората настояват за нови парламентарни и президентски избори.
Снимка: "Українська правда"

СКАНДАЛ: В КРИМ ЗОВАТ "УБИЙ УКРАИНЕЦА В СЕБЕ СИ!"
Украинофоб депутат Вадим Колесниченко е замерван с плик с екскременти

Киев, 10 април 2013.- Скандално фото разтърси украинския Интернет. Снимано е в една от печатниците в Симферопол (Крим). На плаката пише: "Убий украинеца в себе си! Стига си мучал на езика си!"
Печатната продукция е била предназначена за една киевска фирма, призна местната компания – изпълнител на поръчката. Но с каква цел, не се съобщава. По настояване на украинските организации в Крим прокуратурата бе принудена да се захване със случая.
От януари 2010 г., когато Виктор Янукович влезе в длъжност като президент, в Украйна постоянно и навсякъде се преследва украински език – в парламента, в масмедиите, в учебните заведения. През юли м.г. Върховната Рада дори прие закон, с който, вместо да възроди езика на Тарас Шевченко и да спре вековната русификация, стори обратното – стесни сферата на прилагането му уж в интерес на езиците на малцинствата, но де-факто – в интерес на руския.
Вчера в Киев на пресконференция един от авторите на този закон – украинофоб депутат Вадим Колесниченко, е бил замерен с плик с екскременти. Момичето, го хвърлило, възкликна: "Мутрите преминаха всички граници!" А за мутрите в Украйна се смята пропрезидентската партия "Региони на Украйна", която все още има подкрепа предимно в рускоезичните райони в Източна и Южна Украйна и в която членуват доста одиозни фигури от нашия преход.(УБВести)
Още по въпроса:
ЮЛИ 2012 - ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО ЕЗИКА
УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК

В УКРАИНСКАТА "УИКИПЕДИЯ" ВЕЧЕ ИМА НАД 400 ХИЛ. СТАТИИ, ТЯ E НА 14-то МЯСТО В СВЕТА
Киев, 08 април 2013.- Украинската "Уикипедия" надхвърли 400 хил. статии, съобщават от обществената организация "Вікімедія Україна". Това е с 4 пъти повече в сравнение с "Большая советская энциклопедия" и с 10 пъти повече в сравнение с "Українська радянська енциклопедія".
Интересното е, че периодът между 300 хил. и 400 хил. статия е преодолян за 1 г. и два месеца и 13 дни, като 400-хилядната статия е за японския гр.Мияма.
От "Уікімедія Україна" твърдят, че по броя на статии украинската "Уикипедия" заема 14-то място в света, а през 2012 г. по месечните посещения тя се е намирала на 26-то място сред 285-те "Уикипедии" на различни езици.
Българската "Уикипедия" има над 146 хил. статии.(УБВести)

УКРАИНКИТЕ ОТ "ФЕМЕН" ПРАЩАТ ПУТИН "НА Х..." ТОВА МУ ХАРЕСВА
София, 08 април 2013.- Активистките от украинската женска организация "Фемен" се докопаха и до Владимир Путин. В Хановер, където се провежда международен панаир, те се разголиха пред него и шокираха Ангела Меркел. На гърба на една от украинките беше написано по руски "Путин, иди ты х..."
"Това ми хареса, - сподели по-късно руският президент. – Благодарим на украинките, че ни помагат да раздвижваме панаира".
Украинският Интернет съобщава, че Путин леко смъмри бодигардовете си за чрезмерна употреба на сила. "Можеха да бъдат по-нежни"- каза той.
Украинската организация "Фемен" се бори за правата на жените по цял свят. През 2012 г. тя проведе акцията си и в София.(УБВести)

АДВОКАТИТЕ НА ТИМОШЕНКО МОЛЯТ ПРЕЗИДЕНТА ДА Я ОСВОБОДИ
Киев, 08 април 2013.- Адвокатите на експремиера Юлия Тимошенко молят президентът Виктор Янукович да я освободи. "Той има милиони варианти за това", - твърдят те.
Вчера президентът помилва двама министри от правителството на Тимошенко – Юрий Луценко (МВР) и Георгий Филипчук (околна среда).
Юлия Тимошенко е осъдена на 7 г. затвор за лош договор с "Газпром". ЕС и САЩ смятат действията на украинското правосъдие политически мотивирано.(УБВести)

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОМИЛВА ДВАМА БИВШИ, ТИМОШЕНКО ОСТАВА ДА ЛЕЖИ
Киев, 07 април 2013.- Украинският президент помилва Юрий Луценко (на снимката) и Георгий Филипчук – и двамата са бивши министри в правителството на Юлия Тимошенко. Първият беше вътрешен министър, а вторият – на околната среда.
Луценко ефективно излежаваше 4 г. присъда за уж надвишаване на служебните си пълномощия, а вторият – че бил завлякъл държавата с продажбата на квоти по Киотския протокол.
От днес с указ на Виктор Янукович, обнародван на президентския сайт, двамата се смятат за свободни.
Впрочем, за тяхната свобода допринесе и ЕС в лицето на Александър Квашневский и други висши европейски функционери, които постоянно са ходатайствали пред Янукович.
Но бившият премиер Юлия Тимошенко остава в затвора в Харков, където излежава 7 г. присъда за лош договор с "Газпром" от 2009 г. Анализаторите твърдят, че до 2015 г., когато в Украйна ще има президентски избори, лейди Ю няма да бъде освободена, защото е символ на украинската опозиция и е сериозна заплаха за втори мандат на Янукович.
В ЕС и САЩ смятат, че в Украйна има политически преследвания. Освобождаване на всички политически затворници е едно от условията Киев да сключи с ЕС договор за асоцииране и свободна търговия през ноември т.г. във Вилнюс.(УБВести)

ЗАТВОР ЗА ГРАФИТИ, ПРИЛИЧАЩО НА ЯНУКОВИЧ
Киев, 28 март 2013.- Апелативен съд в Сумска област (Северна Украйна) отказа да промени присъдата за графити с изображение на човек, "приличащ" на Виктор Янукович. Авторите на творбата – Игор Гнатенко и Володимир Никоненко, ще лежат, съответно, 1 година и 8 месеца и 1 година.
Съдията прочете присъдата под викове "Позор". Някои от приятелите на осъдените са държали в ръцете си снимките със същото изображение, съобщава сайтът "Українська правда". Изданието твърди, че в знак на солидарност с Гнатенко и Никоненко същото графити се появи в Киев, Одеса, Севастопол, Лвов, Миколаив, Кривой Рог, Бровари и други градове на Украйна.
Президентът Виктор Янукович дойде на власт в началото на 2010 г., като на балотажа изпревари Юлия Тимошенко само с 3,5%. Той веднага въведе авторитарно управление, в частност, подчини и цялата съдебна власт, включително КС, и осъди Тимошенко на 7 г. Но след 3 г. потискане на демокрацията рейтингът му се стопи от почти 49% до около 20%. По свободата на словото Украйна се намира на 126 място (заедно с Алжир и Гондурас), като успешно догонва Беларус - 156 място, и Русия – на 148. За сравнение: Полша по този показател е на 22 място.(УБВести)

ЖИРИНОВСКИЙ: УКРАИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Е ВРАГ И ПРЕДАТЕЛ НА СЛАВЯНСТВОТО, ЗАЩОТО ИСКА В ЕС!
Киев, 25 март 2013.- Виктор Янукович продължава курс на евроинтеграцията на Украйна, затова той е враг и предател на славянския мир. Това заяви руският националист Владимир Жириновский на конгреса на партията си в Москва, съобщават украинските медии.
"Ето, новият ръководител на Китай първата си визита направи до Москва, а Янукович - веднага хукна за Брюксел!" - разгорещено е викал лидерът на руската либерал-демократична партия (ЛДПР). Според него, сега украинският президент настоява Върховната Рада да приеме всички необходими закони, за да има напредък и през ноември Украйна и ЕС да подпишат споразумение за асоцииране. "Много е неприятно, когато врагът и предател е съвсем близо до нашия роден славянски православен дом!" – жалвал се Жириновский, който, между другото, е евреин.
В края на януари т.г. Владимир Жириновски посети Киев и е приет на ниво председател на Върховната Рада и премиер на Украйна. По време на пресконференция той е замерван с кисело зеле с викове "Украинофоб! Вън от Украйна!"
Лидерът на ЛДПР се смята за неофициален рупор на Кремъл и иска Украйна да се превърне в руска губерния.(УБВести)

ВЧЕРА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЗОВА УКРАЙНА ДА БЪДЕ ПО-КОНСТРУКТИВНА
Киев, 14 март 2013.- Късно снощи евродепутатите призоваха Украйна да бъде по-конструктивна, ако иска през ноември да се асоциира към ЕС.
Според шведа Хуннар Хокмарк от групата на народните партии, проблемът, свързан с Юлия Тимошенко, не просто проблемът на правосъдието в Украйна, а въпросът на демокрацията изобщо.
Чехът Либор Ручек от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите направо нарече това, което става, трудна за разбиране. От една страна, Върховната Рада приема декларация за евроинтеграция, а от друга – съдът (!) лишава депутат от мандат.
Българинът Кристиан Вигенин, който се смята за спец по Украйна, призова украинските депутати от всички лагери да спрат да блокират работата на парламента и да направят нужното за подписване на Спогодбата за асоцииране през ноември тази година. "Помислете за бъдещето на страната си!" – обърна се Вигенин към колегите си в Украйна.
Естонката Кристина Оюланд пък призова Европарламента да не затваря вратите пред Киев. "Европа трябва да направи всичко възможно, за да привлече тази страна към себе си," – каза тя.
Полякът Павел Ковал, който в Европейския парламент отговаря за Украйна, сподели, че пред евродепутатите има голяма цел: да покажат, че ЕС не е в криза и е способен да привлече украинците, независимо, кой е техният президент или премиер. Според него, големи проекти имат големи врагове, и ЕС има големи врагове, и затова трябва да се преборим за Украйна и през ноември да се поздравим с успех.
Най-накрая отново се изказа Щефан Фюле – комисар по разширяването. ЕС е готов политически и икономически да помага на Украйна, да бъде гъвкав и полезен. "Но има сфера, в която ние няма да се огъваме и няма да правим компромис – става дума за общи ценности и принципи", - подчерта Фюле.(УБВести)

Още по темта: ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СПЕШНО ОБСЪЖДА УКРАИНСКИЯ ВЪПРОС

ЩЕФАН ФЮЛЕ: ИЛИ ПОДПИСВАМЕ ЗА АСОЦИИРАНЕТО ПРЕЗ НОЕМВРИ, ИЛИ – КРАЙ!
Киев, 08 февруари 2013.- "Или подписване спогодбата за асоцииране през ноември тази година, или Украйна задълго губи този шанс!" – това заяви Щефан Фюре – комисар по разширяване на ЕС, който посети Киев с официална визита.
Еврокомисарят се срещна с президента Виктор Янукович, премиера Микола Азаров, шефа на Върховната Рада Володимир Рибак и лидерите на парламентарните групи. Щефан Фюле категорично даде да се разбере, че Украйна трябва да си напише домашното – реформи в икономиката и правосъдието, в частност, освобождаване на политическите затворници, усъвършенстване на изборното законодателство. Ако до ноември, когато във Вилнюс ще се проведе срещата на върха на ЕС, няма да има напредък, Украйна остава извън Европа. Еврокомисарят също така подчерта, че Киев трябва да избере – или се асоциира с ЕС, или влиза в Митническия съюз, лансиран от Русия. Върху двата стола не може да се седи.
Същевременно президентът Янукович отправи упрек към ЕС, че изостави Украйна в усилията й да предоговори спогодбата от 2009 г. с "Газпром". Сега Киев плаща за руското гориво $426 за 1000 куб. м.(УБВести)

ЗА УБИЙСТВО НА ЖУРНАЛИСТА ГЕОРГИЙ ГОНГАДЗЕ ГЕНЕРАЛ ПУКАЧ ПОЛУЧИ ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА
Киев, 29 януари 2013.- Днес Печерски съд в гр.Киев осъди генерал Олексий Пукач на доживотен затвор за убийство на украинския журналист Георгий Гонгадзе (на снимката).
"Съгласен ли сте с присъдата?" – попита съдията. "Да, - отговори Пукач.- Но в тази клетка заедно с мен трябва да бъдат Кучма и Литвин!"
Издателят на сайта "Українська правда" е убит през септември 2000 г. Тогава, в зората на украинския Интернет, този електронен вестник остро критикува режима на президента Леонид Кучма (сега - пенсионер). По онова време президентската администрация се ръководи от Володимир Литвин (по-късно – шеф на парламента, сега - депутат). Твърди се, че Кучма и Литвин се разпореждат да се затвори устата на "прекалилия" журналист. Уж по нареждане на тогавашния министър на вътрешните работи Юрий Кравченко (самоубива се през март 2005 г.) се организира наблюдаване за Гонгадзе. Екипът се ръководи от генерал Олексий Пукач и още трима негови подчинени (полковник Валерий Костенко, полковник Микола Протасов и майор Олександър Попович, вече са осъдени, първите двама – на 12 г., а третият – на 13 г. за съучастие в убийство). Те задържат Гонгадзе уж с цел сплашване. Но в гората около Киев се стига до убийството му чрез удушаване, извършено лично от Пукач (днес в съда той заяви, че го е сторил по невнимание). Бандитите в пагони отрязват главата на Гонгадзе и я заравят отделно от торса.
Със смяна на властта (през 2004 г. след Оранжевата революция на власт идват Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко) следствието по делото "Гонгадзе" се активизира. Най-напред, през 2008 г.,  са заловени трима помагачи на генерала Пукач, а през 2009 г. и той е открит в едно селце в Житомирска област (Централна Украйна), но под друга самоличност.
За разкриване на това престъпление помага и "касетгейт" – скандалът, свързан с подслушване в кабинета на тогавашния президент Леонид Кучма. Касетофонът е сложен от майора Микола Мелниченко от президентската охрана. Именно от тези записи става ясно, че Кучма и Литвин са недоволни от Гонгадзе, но като че ли няма тяхна директна заповед той да бъде убит.(УБВести)

В КИЕВ ПО ЖИРИНОВСКИЙ ХВЪРЛЯТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ!
Киев, 28 януари 2013.- С думи "Украинофоб! Вън от Украйна" днес Владимир Жириновский – руски депутат, беше замерен с кисело зеле. "Къде е охраната ми?" – извика той, съобщава "Gazeta.ua".
От групата украинци, предприели акцията, заявиха, че Жириновский често говори против Украйна и украинския народ, не възприема украинската независимост, има претенции към украинските земи. "Това е неприемливо, - каза Татяна Лихабеева. – Той трябва да бъде обявен за персона нон-грата".(УБВести)

Киев, 28 януари 2013.- След като беше замерен с кисело зеле по време на пресконференция, Владимир Жириновски реши да посети един от киевските пазари - Бесарабка. Там той кути кисело зеле, сланина и мед - за 300 евро. "Много евтино е при вас", - констатира руският националист.(Снимка - "Gazeta.ua").

НАД 60% ОТ УКРАИНЦИТЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ
Киев, 23 януари 2013.- За независимост на Украйна биха гласували 61% от украинците, сочат данните от проучването на социологическата група "Рейтинг". В Западна Украйна те са почти 90%, докато в русифицираната Южна Украйна и Донбас те са 45-50%. Но във всички региони на страната привържениците на независима Украйна са повече от противниците на суверенитета й.
СССР се разпада през август 1991 г. На 1 декември с.г. на референдум 90,3% от жителите на Украйна гласуват за независимост на бившата съветска република.(УБВести)

ПРЕДИ 94 ГОДИНИ УКРАЙНА СЕ ОБЕДИНЯВА В ЕДИННА ДЪРЖАВА
Киев, 22 януари 2013.- Днес в Украйна е празник – Ден на Обединена Украйна.
Точно на този ден през 1919 г. в една държава се обединяват Украинска Народна Република и Западно-украинска Народна Република.
По-украински този ден се нарича "День Злуки" или "День Соборності".
Днес в Киев живата верига от млади хора съедини двата бряга на река Днепър, което се вижда на снимката. (УБВести)
Още по въпроса: ТУК

ЦРУ: УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ СА ЗАЕДНО ПО НИВОТО НА СМЪРТНОСТТА
Киев, 16 януари 2013.- Украйна се озова в първата десетка на страните с най-висока смъртност, сочат данните от доклада на ЦРУ. Става дума за смъртност, предизвикана от бедност, криминогенна ситуация и лошо медицинско обслужване.
За Украйна този показател е 15 смъртни случаи на 1000 души, а за България – 14 случаи.
Авторите на доклада отбелязват, че в първата десетка Европа е представена само от България и Украйна, а останалите "лидери" са Афганистан от Азия, ЮАР и редица други страни от Африка.(УБВести)

51% ОТ УКРАИНЦИТЕ НЕ ИСКАТ РУСКИЯТ ДА БЪДЕ ДЪРЖАВЕН
Киев, 09 януари 2013.- 51% от украинците са против руският език да стане втори държавен, сочат данните, представени от социологическата група "Рейтинг". Държавният статут на руския език се подкрепя от 41% от анкетираните. Останалите нямам мнение по въпроса.
Динамиката по този въпрос показва, че с всяка измината година украинският език става все по-престижен. Например, от 2009 г. привържениците на държавния статут само на украинския език от 49% се увеличиха до 51%, докато "противниковият" лагер бележи намаление почти с 10%. Най-много привържениците на руския език има в Източна – 53%, и Южна Украйна – 72%, докато украинският се подкрепя от 70% в Централна и почти от 90% в Западна Украйна.
Социолозите от "Рейтинг" твърдят, че почти 80% от гражданите на Украйна нямат никакви проблеми, когато ползват украинския или руския език.
Съгласно Конституцията, приета през 1996 г., в Украйна държавният език е украинският. Но през 2012 г. Върховната Рада прие закон, с който в отделни региони руският и още над 10 езика на малцинствата могат да се ползват наред с украинския в редица сфери, като държавна служба, съд, прокуратура, култура.
Езиковият проблем в Украйна стои много остро в резултат на мощната русификация още от царско време, когато украинският е бил направо забраняван, да не говорим за съветския период, когато руският бил насаждан като език за междунационално общуване.(УБВести)
Още по въпроса: ЮЛИ 2012: ХРОНИКА НА ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО ЕЗИКА

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ СЕ СТРАХУВА ОТ УКРАИНЦИТЕ
Киев, 07 януари 2013.- "Президентът Виктор Янукович има политически страхове и затова рядко се появява публично", - твърди украинският журналист и медиамениджър Руслан Кухарчук.
В това отношение особено характерна е 2012 г. Президентът не даде нито една пресконференция и си позволи да даде само десетина интервю. Виктор Янукович не се появи и на първото заседание на новата Върховна Рада през декември м.г. Той се обърна към депутатите с видеообръщение.
"Държавният глава избягва да се появява пред хората, особена там, където има вероятност да бъде освиркан, - сподели пред телевизионния канал ТВi Руслан Кухарчук. – Той дори в един женски манастир отиде с 14 бодигарда!"
Според експерта, Янукович, узурпирал цялата власт, много се страхува от възможен политически бунт в страната.(УБВести)

УКРАЙНА Е НА 78 МЯСТО СРЕД СТРАНИТЕ, КЪДЕТО НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ РОДИШ
Киев, 02 януари 2013.- Украйна заема 78-мо място сред страните, където най-добре човек да се роди. Рейтингът е съставен от дъщерната служба на сп."The Economist" - Economist Intelligence Unit. Някои от държавите от ОНД незначително изпреварват Украйна. Например, Азърбайджан е на 70 място, Русия – на 72, а Казахстан – на 74 място.
В първата тройка влизат Швейцария, Австралия и Норвегия, следвани от Швеция, Дания, Сингапур, Нова Зеландия, Холандия, Канада и Хонконг. Водещите страни от ЕС, САЩ, Япония и Южна Корея се класират във втора и трета десетка. Китай е на 49 място.
Интересно, че преди 25 г. в първата тройка са влизали САЩ, Франция и Западна Германия, а сегашният лидер – Швейцария, е заемал 13 място, СССР е бил на 21 място.(УБВести)

52% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ В ЕС, А 41% - В МАЛКИЯ СССР
Киев, 01 януари 2013.- Социологическата група "Рейгинг" твърди, 52% от украинците искат в ЕС. Същевременно 41% ратува за влизане на Украйна в т.н. Митнически съюз (или малкия СССР), създаден от Русия, Беларус и Казахстан.
В ЕС най-много искат млади хора – 2/3 от анкетираните на възраст от 18 до 28 г., а по регионите най-ревностните привърженици за влизане на Украйна в ЕС са жителите на Западна Украйна – 77%, и Централна Украйна – 64%. В Северна и Източна Украйна те са, съответно, 54% и 51%. Най-мразят ЕС жителите на Южна Украйна и Донбас, където 41% иска Украйна да се присъедини към триото Русия, Беларус и Казахстан. Интересното е, че общата държава с руснаците, белорусите и казахите искат по-възрастните хора – 53%, и то предимно от Южна и Източна Украйна.
На въпрос, какво е по-добре за Украйна – асоцииране с ЕС или влизане в Митническия съюз, 40% от украинците отговарят, че ЕС против 37% за МС.
Социолозите са категорични, че младите хора и хората с висше образование предпочитат Украйна да бъде в ЕС, докато по-възрастните виждат бъдещото на Украйна в МС.(УБВести)АРХIВ

 

СПРАВКА

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ
ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ

"Укринформ"