Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

В ХАРКОВ НЕИЗВЕСТНИ ОБЕЗГЛАВЯВАТ СЪДИЯ И СЕМЕЙСТВОТО МУ
Киев, 16 декември 2012.- Вчера в Харков (Източна Украйна) неизвестни заклаха съдия и семейството му, съобщават украинските масмедии. Милицията намери с отрязани глави съдията Володимир Трофимов (58 г.), жена му, сина им и приятелката му. Труповете бяха без глави, които милицията в момента усилено търси, твърди агенцията УНИАН.
Днес Генералният прокурор на Украйна Виктор Пшонка заяви, че се работи по три версии, като една от тях – професионалната дейност на съдията.
Засега за убития е известно, че е бил нумизмат и притежавал ценна колекция от монети и медали, а така също от порцеланови статуетки. Твърди се, че някои от предметите й са изчезнали.
Засега следователите не смеят да разпитват родителите на убития съдия – баща му на 86 г., а майката на 90 г.
В момента активно се води разследване, за хода на което генералният прокурор тази вечер ще докладва лично на президента Виктор Янукович.
Жестокото убийство шокира преди всичко управляващите и правосъдната система в Украйна. Откакто Янукович е държавен глава, съдът престана да бъде независима власт, а обслужва интересите на властимащите, твърдят някои украински експерти. Системата е много корумпирана. Според Transparency international, ситуацията с корупцията в Украйна се влоши – страната от 134 място през м.г. се премести на 152 място през тази година и съседства с редица африкански държави.(УБВести)


МИКОЛА АЗАРОВ ОТНОВО Е ПРЕМИЕР НА УКРАЙНА. ОБЕЩА ОЩЕ ПО-УСЪРДНО ДА УЧИ УКРАИНСКИЯ ЕЗИК
Киев, 13 декември 2012.- С 252 гласа "за" Върховната Рада отново избра Микола Азаров за премиер на Украйна. За него гласуваха 208 депутати от управляващата "Региони на Украйна", 32 комунисти и 13 т.н. независими депутати. Опозицията отказа да участва в гласуването. Според Арсений Янецюк – един от лидерите на опозиционната "Баткивщина", избирането на Азаров за примиер, провалил всички реформи в страната, е издевателство върху украинския народ.
Ирина Фарион – депутат от опозиционната "Свобода", попита новия-стар премиер, кога най-сетне ще научи езика на страната, в която живее. Според нея, един език не може да научи или дебил, или политически предубеден човек. Азаров обеща, че ще бъде още по-усърден в изучаването на украинския.
В коментарите си западните масмедии отбелязват, че оставането на Микола Азаров на пост премиер означава само едно: болезнени реформи, от които Украйна крайно се нуждае, няма да има. Президентът Виктор Янукович реши да не прави резки движения, за да бъде преизбран за втори мандат през 2015 г.(УБВести)


ВЪРХОВНАТА РАДА ИЗБРА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СИ
Киев, 12 декември 2012.- Днес с 250 гласа "за" при необходимите 226 новата Върховна Рада избра председателя си. Володимир Рибак е представител на управляващата партия "Региони на Украйна". За него гласуваха родната му партия – 207 гласа, комунистите – 32 гласа, и 11 т.н. независими депутати.
Опозиционните партии "Баткивщина", УДАР и "Свобода" в гласуването не участваха.(УБВести)

Нашата справка:
ВОЛОДИМИР РИБАК. Роден е през 1946 г. в гр.Донецк. Украинец е. През 1965 г. завършва строителен техникум. После е войник. След казармата работи в строителството на ръководни длъжности. През 1973 г. завършва Донецкия държавен университет, икономист е. През 80-те години е на партийна работа, като последната му длъжност е секретар в Киевския районен комитет на компартията на Украйна в гр.Донецк.
Когато Украйна стана независима (август 1991 г.), преминава на работа към изпълнителната власт в Донецк. Председател е на Донецкия градски съвет на народните депутати, заместник-председател на Донецкия областен съвет. От август 2006 г. до декември 2007 г. е вицепремиер в правителството на Виктор Янукович, ресор – строителство.
През 2000 г. става председател на партията "Региони за възраждане на Украйна". По-късно лидер на партията, която се преименува в "Региони на Украйна", става Виктор Янукович, а Володимир Рибак - негов заместник.
Депутат е в 3-та, 4-та, 5-та и 6-та Върховна Рада.
През 1996 г. става кандидат на науките, а през 2001 г. – доктор на науките. Има над 50 научни статии.
Женен е. Съпругата му е вицепрезидент на благотворителен фонд. Синът Олександър е бизнесмен, а дъщерята Наталия работи в банка.


АНДРИЙ ШЕВЧЕНКО – ТРЕНЬОР НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР НА УКРАЙНА?
Киев, 12 ноември 2012.- Това предложи днес Анатолий Конков, президент на Футболната федерация на Украйна (ФФУ). "Андрий премина школата на "Динамо", "Милан" и "Челси". Има знания, опит и талант", - смята Конков. Според него, че е млад, не е проблем. Дори обратно – това може да се окаже положителен фактор. Хосеп Гвардиола също е бил неизвестен, но за няколко години достигна невероятно височини във футбола, казва Конков.
Олег Блохин, който все още официално е треньор на Украйна, преди месец се разболя от сърце и сега ФФУ търси, с кого да го замести.
Същевременно дебютът на Шевченко в политика се провали. Той няма да е депутат. На парламентарните избори на 28 октомври партията "Украйна напред", от която Андрий се е кандидатирал за Върховната Рада, набра едва 1,5% (бариерата е 5%).
На 14 ноември в София Украйна играе с българските национали. Началото е в 18:00.(УБВести)

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТНОВО ПРЕДЛОЖИ ЗА ПРЕМИЕР РУСКОЕЗИЧНИЯ АЗАРОВ
Киев, 09 декември 2012.- Президентът Виктор Янукович отново предложи Микола Азаров да стане премиер.
След парламентарните избори в края на октомври правителството на Азаров подаде оставка. Но ето че държавният глава отново предлага същото лице да ръководи Министерския съвет. Опозицията нарече това предложение "издевателство върху украинското общество". В 21-годишната история на суверенна Украйна Микола Азаров е единственият премиер, който не знае украински език.
Новият парламент ще се събере на първото си заседание във вторник, 12 декември. Но дали кандидатурата на Микола Азаров ще мине, не се знае, защото управляващата партия "Региони на Украйна" няма мнозинство 50%+1 във Върховната Рада.(УБВести)


АНГЕЛА МЕРКЕЛ СЕ ВИДЯ С УКРАИНСКАТА ОПОЗИЦИЯ
Иска от нея да победи на 28 октомври и да работи заедно в новата Върховна Рада
Киев, 18 октомври 2012.- Днес в Букурещ, където се провежда конгрес на Европейската народна партия, канцлерът на Германия Ангела Меркел се срещна с украинската опозиция. В срещата участваха лидерите на обединената опозиция "Батьківщина" Арсений Яценюк, Григорий Немиря и Борис Тарасюк, а така също представителят на УДАР Ирина Геращенко.
Немският канцлер еднозначно заяви, че Европа няма да признае украинските избори, ако те преминат не по стандартите на Съвета на Европа. Меркел призова за кардинална реформа в съдебната система на Украйна и още веднъж изрази подкрепата си за Юлия Тимошенко, която излежава 7 г. присъда. Меркел иска опозицията да победи на предстоящите парламентарни избори и да работи за демокрация и евроинтеграция на страната.
Според Арсений Яценюк, ако опозицията победи, Украйна има шанс да стане част от Европа, в противен случай украинците ще продължат да живеят при диктатура на Виктор Янукович.
Евгения Тимошенко предаде на г-жа Меркел писмо от майка си Юлия Тимошенко. Пани Евгения се среща и с президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който заяви, че ЕК настоява за освобождаване и пълна политическа реабилитация на бившия премиер на Украйна.
На 28 октомври в Украйна ще се проведат редовни парламентарни избори и от тях зависи бъдещия както вътрешно-, така и външнополитическия курс на страната.(УБВести)

НАЙ-МНОГО УКРАИНЦИ ИМА В ИТАЛИЯ И ГЕРМАНИЯ
Киев, 03 октомври 2012.- Легално извън Украйна живеят и работят 1,140 млн. украинци. Но според неофициалната статистика те са 5-7 млн., съобщава украинският Интернет.
Официално най-много украинци има в Италия – 208,796 хил., в Германия – 159,308 хил., и Русия – 126,374 хил. В Чехия те са 116,371 хил., а в Израел – 97,617 хил. Много украинци има и в Испания – 77,217 хил., в Гърция – 50,081 хил., в Португалия – 48,022 хил. и в Канада – 43,000 хил.
По приблизителни данни, годишно украинските гурбетчии изпращат на близките си поне $5-6 млрд.
Населението на Украйна е 48 млн. души.(УБВести)

СЛЕД ПРОТЕСТИ ВЪРХОВНАТА РАДА ОТМЕНИ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА "КЛЕВЕТА"
София, 02 октомври 2012.- Днес Върховната Рада отмени законопроекта, според който журналист може да бъде съден уж за "клевета".
Той беше приет на първо четене на 18 септември. Но след остри протести от страна на журналистическата общност в Украйна, Съвета на Европа и ЕС управляващата партия "Региони на Украйна" беше принудена да го оттегли.
Подобен закон има само в Русия и Беларус.(УБВести)

БРЮКСЕЛ: ОСВОБОЖДАВАТЕ ТИМОШЕНКО – ПОДПИСВАМЕ ДОГОВОР ЗА АСОЦИИРАНЕ
Киев, 30 септември 2012.- Европарламентът призова Върховната Рада да декриминализира тези членове в наказателния кодекс на Украйна, по които държавен чиновник може да бъде съден за взето от него политическо решение.
В противен случай договорът за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна няма да бъде нито подписан, нито ратифициран (засега той е само парафиран на 30 март).
По този начин Брюксел иска да притисне официален Киев да освободи политическите затворници Юлия Тимошенко – бивш премиер, и Юрий Луценко – вътрешен министър в нейното правителство.
Юлия Тимошенко излежава 7-годишна присъда за лошия договор, сключен през януари 2009 г. с "Газпром". А Луценко е осъден на 4 г. уж за престъпления по служба. Европейският съд по правата на човека постанови, че и Тимошенко, и Луценко – лидери на Оранжевата революция през 2004 г., са вкарани зад решетки по политически мотиви.(УБВести)

СЕНАТЪТ НА САЩ ПРИЕ ОСТРА РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА УКРАЙНА
Киев, 23 септември 2012.- Вчера Сенатът на САЩ прие резолюция, в която осъжда ограничаване на демокрацията и въвежда на авторитарно управление в Украйна. Сенаторите също така настояват Киев да освободи политически затворници. В противен случай САЩ ще отказват влизане в страната на висши украински чиновници, съобщава агенцията УНИАН.(УБВести)


ВИТАЛИЙ КЛИЧКО ОТКАЗА ДА ДЕБАТИРА СЪС "СЛАБАКА" АНДРИЙ ШЕВЧЕНКО
Киев, 11 септември 2012.- Лидерът на партията УДАР Виталий Кличко отказа да дебатира с футболиста Андрий Шевченко, който неотдавна е станал член на партията "Украйна напред" и вчера покани политическия си конкурент на публичен диспут.
"Ние можем да дискутираме по различни въпроси, но само с управляващата партия "Региони на Украйна", - заяви пан Виталий. Според него, формацията на Шевченко има "съмнителни" шансове да влезе във Върховната Рада. "С такива партии няма смисъл да се разговаря, - каза Кличко. - Още повече по проблемите на спорта и физкултура". Боксьорът допълни, че неговата фондация отдавна влага пари в спортната инфраструктура. Сега трябва да заработи икономиката, за да може към спорта да потекат още повече пари, смята лидерът на УДАР.
Парламентарните избори в Украйна са насрочени за 28 октомври. Според социолозите, партията УДАР се подкрепя най-малко от 10% от украинците и със сигурност влиза във Върховната Рада. Докато "Украйна напред!", по листата на която се кандидатира Андрий Шевченко, може и да не преодолее бариерата от 5%. Тя се смята за техническа формация, която по заръка на управляващите има за цел да обърка електората на демократичната опозицията, към която спада и УДАР.(УБВести)

Нашата справка:
УДАР – Украински демократически алианс за реформи. Под това име партията се води от април 2010 г. Преди се казваше "Нова Украйна". Наброява над 10 хил. членове.
Лидер – Виталий Кличко. Роден е през 1971 г. в Киргизстан. В Украйна живее от 1984 г. Има висше образование. Магистър е по управление на обществени процеси.
В професионален бокс е от 1996 г. Многократен световен шампион по версията WBO и WBC – супертежка категория. На 8 септември 2012 г. потвърди шампионската си титла в Москва. Смята да прекрати спортната си кариера.
Има звание "Герой на Украйна".
Депутат е в киевския градски съвет.
Женен е. Възпитава три деца – Егор , Елизавета и Максим.
Знае английски, немски, руски. Отлично владее и украински.

АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДНЕС
Засега в новата Върховна Рада влизат 4 формации – две прозападни и две проруски

Киев, 01 август 2012.- Ако изборите бяха днес, в украинския парламент влизат 4 формации, сочат данните от социологическото проучване на киевската агенция "Рейтинг". Още две партии са на ръба на влизането. Очаква се избирателната активност за надхвърли 70%.
"Рейтинг" твърди, че привържениците на управляващата партия "Региони на Украйна" са се стопили и сега тя може да разчита едва на 20,3%. Същевременно обединената опозиция (партия на Юлия Тимошенко "Баткивщина" и партия на Арсений Яценюк "Фронт змин") увеличи подкрепата си и вече изпреварва "Региони" – за нея искат да гласуват 25,5%.
Партията "УДАР" на Виталий Кличко стабилно взима 10,6%. Тя е млада формация и декларира сътрудничеството си със сегашната опозиция. Докато комунистите, чийто електорат (странна работа!) вместо да намалява – се увеличава, безспорно, ще работят заедно с "Региони". Подкрепата за КПУ е 9,8%.
Електоратът на крайнодясната партия "Свобода" и лявоцентристката "Украйна – вперед" е по 4,4% при бариерата 5%. Ако влязат във Върховната Рада, националистите ще действат заедно с алианса "Баткивщина" – "Фронт змин" и "УДАР", а "Украйна – вперед!", въпреки сегашните декларации, ще се обвърже с "Региони". По този начин силите в новия парламент ще бъдат почти изравнени, смятат редица украински експерти. Но до 28 октомври, когато ще се проведат изборите, все още има достатъчно време за омайване на избирателите.(УБВести)


ФУТБОЛИСТЪТ АНДРИЙ ШЕВЧЕНКО СТАВА ПОЛИТИК ОТ "УКРАЙНА НАПРЕД"
Киев, 29 юли 2012.- Андрий Шевченко слага край на футболната си кариера и се захваща с политика. Това заяви самият той на специална пресконференция. "Смятам, че мога да помогна на страната си в областта на спорта и младежта", - сподели 36-годишният футболист от "Динамо", "Милан" и "Челси".
За старта на политическата си кариера Шевченко избра не "Удар" на боксьора Виталий Кличко, а социалдемократическата партия "Украйна напред" на Наталия Королевска. Според социолозите, тази формация има шансове да прескочи 5% бариера на парламентарните избори през октомври т.г.
Между другото, логото на националния отбор на Украйна по футбол, изписано на гърба на фланелките, е "Україна – вперед".
Андрий Шевченко не е първи футболист, който се захваща с политика. През 1998 г. Олег Блохин подкрепи партията на Юлия Тимошенко "Баткивщина". "Украинска правда" твърди, ще за това по сметката на Блохин са били преведени $350 хил.(УБВести)

Нашата справка:
Наталия Королевска е родена през 1975 г. в Източна Украйна. Има две висши образования – икономика и държавно управление. В началото на века се занимава с бизнес (металургия). През 2006 г. става депутат от коалицията на Юлия Тимошенко. През декември 2011 г. е избрана за лидер на Украинската социалдемократическа партия. През март 2012 е изключена от парламентарната група "Баткивщина" (Юлия Тимошенко).
През същия месец УСДП е преименувана в "Украйна напред". Рекламата на партията й постоянно се върти по всички телевизии, които подкрепят официалната власт. Това дава повод някои експерти да твърдят, че формацията на Королевска е техническа, която има за цел да играе на опозиционното поле – в Западна и Централна Украйна, където е електоратът на Юлия Тимошенко.
В парламента Наталия Королевска работи в икономическата комисия, автор е на 40 законопроекта, отстоява т.н. икономически национализъм. Тя е сред първите 50 най-влиятелни жени в Украйна. Твърди се, че е една от най-красивите украински депутатки.
Омъжена. Има две деца. Предимно ползва руски език.

ВВС ОБВИНИ УКРАЙНА В РАСИЗЪМ
София, 01 юни 2012.- В Англия ВВС показа филм "Стадионите на ненавистта", в който украинските футболни фенове се представят като расисти. Твърди се, че най-много страдат африканските футболисти, които играят в първенството на Украйна.
Филмът е тенденциозен, фактите са монтирани така, че Украйна да изглежда расистка държава, заяви Олег Волошин от външното министерство в Киев. "ВВС трябва да се извини на нас за този филм, - заяви той. – По-рано само руските телеканали от отделни кадри са монтирали репортажи за нас като за "фашисти". Според него, проблемът за расизма къде-къде по-остро стои в самата Великобритания, отколкото в Украйна.
За тенденциозност във филма на ББС говорят, например, и във лвовския фен-клуб. Един от "героите" в сюжета твърди, че думите му, казани пред британския журналист, са извадени от контекста. Очевидно, в навечерието на Евро-2012, което се открива на 8 юни, някой търси "горещи" теми и иска да представи хората в Източна Европа като "недоразвити".
Министерството на външните работи на Англия официално се разграничи от филма на ВВС "Стадионите на ненавистта".(УБВести)

ЯНУКОВИЧ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИЗОЛИРАН. В ЧИКАГО Е
Киев, 21 май 2012.- Украинският президент е поканен за срещата на върха на НАТО в Чикаго и дори ще говори 5 мин., съобщават родните електронни медии. Фактът е красноречив: Виктор Янукович все още не е изпаднал до състояние на белоруския си колега Александър Лукашенко, който е персона нон грата навсякъде, освен в Москва.
В Чикаго украинският държавен глава ще има три двустранни срещи – с президентите на Полша, Румъния и Афганистан.
За какво Виктор Янукович ще говори с Траян Бъсеску, не се знае. Но с афганистанския си колега той ще обсъди редица бизнес-проекти. Например, участие на Украйна в изграждане на газопровода Афганистан-Пакистан-Индия, строителство на ВЕЦ (чрез компанията "Турбоатом") и др.
Варшава е много заинтересована Украйна да не попадне отново в руската сфера на влияние и затова се очаква Станислав Коморовски да продължи да натиска Янукович за проблеми с демокрацията в страната и да настоява да бъде разрешен случаят с бившия премиер Юлия Тимошенко. А от това зависи не само как ще премине Евро-2012, но и отношенията Украйна-ЕС като цяло.(УБВести)


УКРАИНСКИТЕ ОДС ЩЕ ОТСТРАНЯВАТ ОТ ВЛАСТ "ОКУПАТОРИТЕ" И ЩЕ СВАЛЯТ ЯНУКОВИЧ
Киев, 13 май 2012.- Украинската опозиция – Обединени демократични сили, има за цел да отстрани от власт "окупационната" партия "Региони на Украйна" и чрез импийчмънт да свали и президента Виктор Янукович. Това е план, с който "оранжевите" искат да върнат доверие на хората.
Вчера в центъра на столицата опозицията събра многохиляден митинг. Основата в украинските ОДС се формира от партията на Юлия Тимошенко "Батьківщина" ("Родина") и партията на Арсений Яценюк "Фронт змін" ("Фронт за промени"). Като отделна сила, но заедно с тях, върви и партията "УДАР" (Украински демократичен алианс за реформи), чийто лидер е боксьорът Виталий Кличко, и националистическата партия "Свобода". Социологическите изследвания сочат, че ОДС, "УДАР", който ще играе на електоралното поле на управляващите – Източна и Южна Украйна, и "Свобода" могат да спечелят предстоящите през октомври парламентарни избори и да получат над 42%. Те имат сериозни шансове и да победят в редица мажоритарни окръзи. Така че опозицията може да разчита на над 50% в 450-местната Върховна Рада.
Управляващата партия "Региони" се подкрепя от 23,3%. Заедно със сателитите си – комунисти и "Украйна – вперед" на Наталия Королевска, може да получи 36%.
Очаква се избирателната активност да бъде около 65%.
Социолозите казват, че сред украинците нарастват протестните настроения. Сегашната власт постоянно губи популярността си както вътре в страната, така и извън нея. Режимът на Виктор Янукович – според опозицията, окупационен, а според политолозите – авторитарен, се намира почти в тотална международна изолация. Заради преследванията на опозиционните лидери президентите на страните от Централна Европа се отказаха да участват в срещата на върха в Ялта през май, а ЕС се кани да бойкотира украинската част на Евро-2012.(УБВести)


ТИМОШЕНКО ГЛАДУВА ВТОРА СЕДМИЦА

Киев, 03 май 2012.- "Мама гладува вече втора седмица и здравословното й състояние е много лошо", - заяви днес пред медиите в Харкив Евгения Тимошенко – дъщеря на лидера на украинската опозиция.
Юлия Тимошенко започна да гладува в знак на протест против насилие, приложени спрямо нея при преместването й от затвор в болница. Снимките със синини по тялото й могат да се видят в Интернет. САЩ и Европа настояват президентът Виктор Янукович да спре репресиите прямо опозиционните лидери. От Брюксел пристигат съобщения, че при сегашното състояние на човешките права в Украйна Киев няма шансове да стане асоцииран член на ЕС. Има и призиви за бойкот на европейското първенство, което започва в Киев, Лвив, Харкив и Донецк след един месец. Вече 7 лидери на европейските страни се отказаха да участват в срещата на върха на държавните глави от страните от Централна Европа в Ялта.
Юлия Тимошенко е осъдена на 7 г. затвор уж за лош газов договор, сключен с Русия през януари 2009 г. Но за света присъдата е начин авторитарния Янукович да смачка опозицията в страната. Още повече, че през октомври в Украйна ще се състоят парламентарни избори и, както сочат социолозите, обединените демократични сили има всички шансове на ги спечелят.(УБВести)

СЕДМИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРЕЗИДЕНТ ОТКАЗВА ДА ИДВА В ЯЛТА
Киев, 03 ;май 2012.- Президентът на Хърватия Иво Йосипович е седмият европейски президент, който бойкотира срещата на върха на държавните глави на страните от Централна Европа. Срещата е насрочена за този месец в Ялта. В нея вече няма да участват президентите на Австрия, Чехия, Германия, Италия, Словения и Естония. Причината на бойкота е неспазване на правата на човека в Украйна. Позицията на Росен Плевнелиев засега не е ясна.
Вчера държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че Вашингтон настоява Юлия Тимошенко и други членове на нейното правителство да бъдат пуснати на свобода и правителството на Виктор Янукович да спре да преследва опозицията. А висшите чиновници в ЕС призоваха да се бойкотира и Евро-2012, което през юни започва в Полша и Украйна. (УБВести)


В ДНЕПРОПЕТРОВСК НЕИЗВЕСТНИ ВЗРИВЯВАТ ЧЕТИРИ БОМБИ. ИМА РАНЕНИ
София, 28 април 2012.- Вчера Днепропетровск изпадна в паника. На четири спирки на градския транспорт се взривиха самоделни бомби, поставени в кошчета за боклук. Пострадаха 29 души, като един мъж и младо момиче са в много тежко състояние, съобщават украинските електронни медии.
Засега има няколко версии за случилото се: терористичен акт, война между местните бизнес групировки, опит за провал на Евро-2012 в Украйна пред юни, опит на авторитарната власт на Виктор Янукович да озапти опозицията и социалното напрежение. Като че ли версията за терористичен акт отпада, защото, според специалистите, бомбите са били маломощни.
МВР разпространи снимки на трима младежи, които се подозират в извършване на това престъпление.(УБВести)


ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО Е ПРЕМЕСТЕНА ОТ ЗАТВОР В БОЛНИЦА
Киев, 21 март 2012.- Вчера бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко под засилена охрана е била преместена в една от болниците в Харков. От известно време тя страда от някаква болест на гръбнака и трудно се придвижва. Немските лекари, прегледали Тимошенко преди месец, са препоръчали тя да започне лечение и то по-добре в чужбина. Обаче украинските власти отказали лидерът на опозицията в страната да напусне Родината.
Юлия Тимошенко излежава 8 г. присъда за лош газов договор, сключен през януари 2009 г. с руския монополист "Газпром". В момента тя фигурира по още едно дело, свързано с дейността на компанията "Единни енергийни системи на Украйна" и укриване на данъци в особено големи размери. Лидерите на ЕС и САЩ обаче твърдят, че става дума за политическо преследване на опозицията.(УБВести)

НЯКОИ СТРАНИ МОГАТ ДА БЛОКИРАТ РАТИФИКАЦИЯТА НА ДОГОВОРИ ЕС-УКРАЙНА
Киев, 31 март 2012.- Вчера в Брюксел ЕС и Украйна парафираха спогодба за асоцииране и създаване на зоната за свободна търговия. Сега тя трябва да бъде подписана и ратифицирана от Върховната Рада и парламентите на всички страни – членки на ЕС. "Тъкмо този процес може да се забави", - смята политологът Кость Бондаренко от Института за украинската политика. Според него, най-оптимистичният вариант е една година. Но не е изключена всичко да се проточи поне 3-4 години.
В ЕС има страни, които са против разширяване, казва пан Бондаренко. Сред тях са Германия и Франция – които любират руските интереси, и Холандия, позицията на която блокира дори България и Румъния да влязат в "Шенген". Освен това, те могат да предявяват и други изисквания. Например, Испания ще настоява Украйна по-широко да отвори пазара си за селскостопанската продукция, което не е изгодно за украинците.
Ще има прененции и заради осъдената експремиер Юлия Тимошенко. "А ако освободим Тимошенко, ще кажат, че у нас убиват кучета", - казва Кость Бондаренко.
Най-вероятно ЕС изчаква в Украйна да минат парлраментарни избори през октомври тази година и да се види, какво ще е съотношение в парламента, сиреч, кой ще дойде на власт. Социологическите агенции твърдят, че демократичната опозиция, ако се обедине и ако управляващите все пак ще допусне изборите да бъдат честни, има възможност да спечели.(УБВести)

ДНЕС БРЮКСЕЛ И КИЕВ ПАРАФИРАТ СПОГОДБА ЗА АСОЦИИРАНЕ И СЪЗДАВАНЕ НА ЗОНА ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ
Киев, 30 март 2012.- Днес Европа ще потвърди европейската идентичност на Украйна. Предвижда се в Брюксел на бъде парафирана спогодба за асоцииране и създаване на зона за свободна търговия. Върху този документ страните работят вече 5 г. Парафирането е технически процес и ще отнеме поне 3 часа, защото подписите ще бъдат положени върху 600 стр. на Спогодбата за асоцииране (политическа част) и 1100 стр. на Спогодбата за дълбока и всестранна зона на свободна търговия. После документът ще бъде преведен на официалните езици на ЕС. Процесът на ратификацията и приемане на документите от националните парламенти на страните – членки на ЕС може да отнеме до 2 г.(УБВести)


ОБАМА ГОВОРИ С ЯНУКОВИЧ 4 МИНУТИ И ТО НА КРАК
София, 28 март 2012.- Президентът на САЩ Барак Обама говори с президента на Украйна Виктор Янукович цели... 4 мин. Срещата е била неформална и е преминала на крак. За нея съобщава пресслужбата на украинския държавен глава, но премълчава важни детайли. Да, Обама похвали Украйна за усилията, насочени към ядрената безопасност, но, според информацията, разпространена от сайта на Белия дом, лидерът на САЩ подчерта, "че за Украйна е важно да демонстрира жизнеността на украинската демокрация чрез провеждане на свободни, честни и прозрачни парламентарни избори през октомври" (тази година). Освен това, Обама "изрази загрижеността на САЩ от избирателното преследване на политическата опозиция в Украйна", - твърди Белият дом, но преслужбата на Янукович не го споменава, отбелязва "Украинска правда".
Виктор Янукович участва в срещата на върха в Сеул, посветена на ядрената безопасност. Там той проведе няколко официални срещи, но срещата с президента на САЩ е била единствена неформална.(УБВести)

ВЪНШЕН МИНИСТЪР ПРИ ТИМОШЕНКО СТАНА МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА ПРИ ЯНУКОВИЧ

Петро ПорошенкоКиев, 23 март 2012.- Днес президентът на Украйна Виктор Янукович подписа указ за назначаване на Петро Порошенко за министър на икономиката. На страницата си във Фейсбук пан Петро написа, че, преди да се съгласи, постави няколко условия и държавният гласа ги прие. Ако се обобщи, то Порошенко настоява за следното: "Не ми пречете и аз ще оправя икономиката на страната".
Но, според някои анализатори, Петро Порошенко, най-вероятно, помоли президента да бъдат освободени Юлия Тимошенко, Юрий Луценко и други политически затворници – бивши негови другари по "оранжевата" революция.
Петро Порошенко е один от най-богатите украинци и най-влиятелните политици в Украйна. Неговата компания "Рошен" и нейната продукция – шоколадови бонбони, е известна даже в България. Според полското сп."Впрос", неговото състояние възлиза на $200 млн. Той е един от спонсорите на "оранжевата" революция през декември 2004 г. и е кум на бившия президент Виктор Юшченко. През октомври 2009 г. е назначен за външен министър в правителството на Юлия Тимошенко. Порошенко е привърженик на евроинтеграцията на Украйна, включително и присъединяването й към НАТО. Твърди се, че с влизането му в правителството на Микола Аазаров ще бъде укрепен прозападен вектор в политиката на страната.(УБВести)

ЗА "ЕВРО-2012" В УКРАЙНА НЯМА ДА ИМА БЕЗДОМНИ КУЧЕТА
Киев, 28 февруари 2012.- Украйна опровергава слуховете, че в страната жестоко се държат с бездомните кучета.>>>

ОЩЕ ЕДИН ЛИДЕР НА "ОРАНЖЕВАТА" РЕВОЛЮЦИЯ ОТИВА В ЗАТВОР
Киев, 27 февруари 2012.- Юрий Луценко - бивш министър на вътрешните работи в "оранжевото" правителството на Юлия Тимошенко, отива в затвор. Днес той е осъден на 4 г. с конфискация на имущество. Печерски съд в Киев също така забрани след това Луценко две години да заема всякакви длъжности в държавния или частен сектор, свързани с организационно-разпоредителни и организационно-изпълнителни функции. Освен това, съдията Сергий Вовк задължи Луценко, известен през 2004 г. като полеви "оранжев" командир, да върне на държавата $80 хил., похарчени през 2008-2009 гг. в киевското НДК "Украйна" за тържествата за Деня на милицията.
Юрий Луценко е арестуван преди една година. Той е обвинен, че като министър незаконно е назначил на работа в МВР своя шофьор и му е дал апартамент.
Както и в случая с Юлия Тимошенко (получи 7 г. затвор), присъдата на Луценко е политически мотивирана, смята опозицията и редица правозащитни организации както в Украйна, така и извън нея. Президентът Виктор Янукович се разправя с всички и всичко, що е "оранжево", освен с експрезидента Виктор Юшченко.(УБВести)

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО Е НОМИНИРАНА ЗА НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МИР
София, 27 февруари 2012.- Бившият премиер на Украйна и лидерът на опозицията Юлия Тимошенко е номинирана за Нобеловата награда за мир, съобщават украинските медии, като се позовават на британския в.Daily Telegraph. Тя е сред 231 личности и организации, най-много допринесли за мира в света. Твърди се, че Тимошенко е издигната от Световния конгрес на украинците със седалище в Торонто.
Вестникът отбелязва, че сред номинираните са също така бившият президент на САЩ Бил Клинтън, бившият канцлер на Германия Хелмут Кол, президентът на Тунис Монсеф Марзуки, американският военен анализатор Бредли Мънинг, сътрудничил с Wikileaks и съден от военния трибунал на САЩ, телевизията Ал-Джазира, активно отразявала "арабска пролет" и др.
Кой ще е лауреат ще стане известно през декември тази година.
Юлия Тимошенко е лидер на украинската "Оранжева" революция през 2004 г., а после – премиер на страната до 2010 г. През януари 2009 г. по нейното нареждане "Нафтогаз на Украйна" сключва газов договор с "Газпром", който, според новата власт в Украйна, е неизгоден за страната. На 11 октомври 2011 г. Тимошенко е призната за виновна и е осъдена на 7 г. затвор. Присъдата излежава ефективно в затвора в Харкив.
Опозицията в Украйна, ЕС, Съветът на Европа и САЩ настояват тя да бъде оневинена и освободена и да участва в парламентарните избори през октомври 2012 г. Смята се, че Тимошенко е хвърлена в зандан по политически мотиви. По този начин президентът Виктор Янукович, през 2010 г. дошъл на власт с минимална преднина пред Тимошенко, отмъщава на своите политически опоненти и въвежда авторитарен режим по модела на Беларус и Русия.(УБВести)

"ТРАНСФЕР" В УКРАИНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ СТРУВА ПОЧТИ $500 ХИЛ.

Киев, 13 февруари 2012.- Преминаването от опозицията в пропрезидентското мнозинство във Върховната Рада струва $450 хил. еднократно плюс $20 хил. всеки месец за правилно гласуване. Това заяви пред журналистите депутатът Роман Забзалюк. Думите си той потвърди със записа на разговорите му с лидера на парламентарната група, към която е преминал през декември 2011 г. От чутото се разбира, че всичко се върши с благословията на "папа", очевидно, президент Виктор Янукович.
Забзалюк, който влезе в парламента по листата на партията на Юлия Тимошенко "Баткивщина" ("Родина"), също така заяви, че неговият "трансфер" е бил разузнавателна задача на съпартийците му с цел да разобличи похвати на тогава новата власт.
Точно преди две години президентът Виктор Янукович влезе в длъжност и веднага във Върховната Рада чрез "изкупуване" на едро на депутатите от групата на Тимошенко и Виктор Юшченко започна да се формира пропрезидентското мнозинство. Такова бе създадено учудващо бързо, което позволи да се промени Конституцията на страната и Украйна от парламентарна да стане президентска република и Янукович да получи почти неограничени пълномощия.
От записите на украинския  Щирлиц, както медиите нарекоха Роман Забзалюк, се заинтересува Генералната прокуратура на Украйна. А самият герой заяви, че парите, с които "се продаде", ще даде за детски домове и за партийна работа.(УБВести)

БУНТ В ИНТЕРНЕТ - УКРАИНСКИТЕ ХАКЕРИ АТАКУВАТ САЙТОВЕ НА ВЛАСТТА
Киев, 02 февруари 2012.- Тази сутрин украинските хакери предприеха мощна атака на сайтовете на властта. С часове не беше възможно да се влезе в Интернет-страницата на президента, правителството, МВР, Конституционния съд, Службата за сигурност на Украйна и управляващата партия "Региони на Украйна". Гневът на част от украинските ползвате на Мрежата се стовари и върху сайта на комунистите като коалиционни партньори на "Региони".
Причината за атаката е закриване на сайта EX.UA – сайт за обмяна на файлове (музика, филми, програми). Той беше затворен преди няколко дни от украинското МВР по молба на компанията – производител на продуктите Adobe, според която загубите за нея възлизат на... 180 хил. грн. (над 18 хил евро).
Обаче днес на обяд Gezeta.ua съобщи, че МВР дава заден ход и сайтът EX.UA отново ще заработи. Твърди се, че милицията не можа да открие, кой е качил на EX.UA пет продукта на Adobe, заради които е станал виртуален бунт.
Това е първият Интернет-бунт в Украйна, организиран чрез социалните мрежи и представляващ явна заплаха за функциониране на властта.
Сега в Украйна Интернет активно се ползва от 35% от хората на възраст над 15 г. или около 14 млн. души, като 9 млн. влизат в Мрежата всеки ден.(УБВести)
АРХIВ

 

СПРАВКА

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ
ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ

"Укринформ"