Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО ПОЛУЧИ НОВОГОДИШЕН ПОДАРЪК ОТ ПРЕЗИДЕНТА ЯНУКОВИЧ: ТЯ Е ПРЕМЕСТЕНА ОТ КИЕВ В ЖЕНСКИЯ ЗАТВОР В ХАРКОВ
Киев, 30 декември 2011.- Днес лидерът на опозицията и бившият премиер Юлия Тимошенко е преместена от следствения изолатор в Киев в Качанивския женски затвор в гр.Харков. Дотам тя е закарана със специален автомобил в инвалидна количка поради силни болки в гърба, твърдят съпартийците на лейди Ю. Настанена е в килия от 37 кв. м за седем души, с тоалетна, биде, мивка и душ. До пристигане на Тимошенко в килията е имало само една жена. На въпрос на шефа на затвора, как се чувства, тя е отговорила, че е уморена, съобщават украинските медии.
Говори се, че Качанивският затвор е единствен в Украйна зандан, който отговаря на европейски стандарти. Капацитетът му е 800 затворници.
В украинския Интернет също така се коментира, че действащият президент тъпкано е върнал на политическия си опонент, но пък е превърнал Украйна в заложник на своите комплекси. По време на кандидат-президентската кампания Тимошенко многократно е напомняла на избирателите си, че Виктор Янукович е бивш затворник с две ефективни присъди – за кражба и побой. Той пък й е отговарял, че тя, вместо да се занимава с политиката, да стои в кухня и да готви боршч. На балотажа през февруари 2010 г. Янукович едва с 3,5% е изпреварил Тимошенко.
Европейският съюз поиска официален Киев да даде незабавни разяснение по случая. Както е известно, Брюксел, особено Европейска народна партия, положи неимоверни усилия, за да накара Янукович да освободи Тимошенко, но – уви. По този повод на 19 декември т.г. двете страни дори не подписаха дългоочаквания договор за асоцииране на Украйна и спогодбата за създаване на зоната за свободна търговия. Украинските експерти смятат това за най-големия провал на президента както във вътрешната, така и във външната политика. Почти 65% от украинците не подкрепят дейността на Янукович, а рейтингът му за две години се срина от 49% до 13%.
На 11 октомври Печерски районен съд в Киев осъди Юлия Тимошенко на 7 г. затвор за превишаване на пълномощия при сключване на газовия договор с Русия през януари 2009 г. На 23 декември т.г. Апелативния съд в Киев потвърди тази присъда. Същевременно Шевченкивски съд в Киев започна да разследва дейността на компанията "Енергийни системи на Украйна", чийто президент през 90-те години е била Тимошенко.(УБВести)


ЗА ДВЕ ГОДИНИ РЕЙТИНГЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТОТАЛНО СЕ СРИНА

Киев, 28 декември 2011.- Юлия Тимошенко е президент! Това сочат данните от допитването, организирано от авторитетната служба "Център Разумков".
Ако изборите за държавен глава бяха днес, за лейди Ю са готови да гласуват 16,3% от украинците. Действащият президент Виктор Янукович събира едва 13,3% при положение, че преди 2 г. той спечели на балотажа почти с 49%. На трето място е Арсений Яценюк – 10,7%, който претендира да стане лидер на опозицията, докато Тимошенко лежи в затвор.
Социолозите отбелязват, че все повече от украинците нямат доверие на управляващите. Така, президента Янукович не подкрепят 64,6%, премиера Микола Азаров – 68,7%, председателя на парламента Володимир Литвин – 68,3%.
През октомври 2012 г. в Украйна ще се проведат парламентарни избори. Но ако те се състояха днес, то 15,8% биха подкрепили партията на Юлия Тимошенко "Батьківщина" ("Отечество"). Сега управляващата партия "Региони на Украйна", чийто председател е премиерът Азаров, а бивш лидер е президентът Янукович, събира само 13,9%. За либералния "Фронт на промените" на Арсений Яценюк са готови да гласуват 9,6%. Бариерата от 5% преодоляват и комунистите – 5,3%, и партията на боксьора Виталий Кличко "УДАР" – 5,1%. "Свобода", която има силна подкрепа в Западна Украйна, засега на националното ниво се харесва само от 3,6% от украинците.(УБВести)

ПО ДЕМОКРАЦИЯТА УКРАЙНА Е НА 79 МЯСТО СРЕД 167 СТРАНИ

София, 26 декември 2011.- По демокрацията Украйна е 67 място сред 167 страни, твърдят авторите на авторитетното изследване "Democracy Index-2011", организирано от британското сп."The Economist". През миналата година Украйна беше на 67 място в категорията "слаба демокрация". През тази годи тя попада в "хибридни режими" (властта контролира изборите, а гражданските права се спазват частично). С други думи, с идването на власт на Виктор Янукович ситуацията в страната с демокрацията се влоши.
Но, въпреки всичко, в Украйна е по-добре, отколкото в Русия, която се намира на 117 място и спада към категорията "авторитарни режими". До нея се нареждат Йордания, Нигерия, Мароко, Етиопия, Кувейт, Миянма (Бирма), Узбекистан, Туркменистан, Чад и Северна Корея.(УБВести)


ДНЕС В КИЕВ ЗАПОЧВА СРЕЩАТА НА ВЪРХА УКРАЙНА-ЕС

Киев, 19 декември 2011.- Днес в Киев започва 15-та среща на върха Украйна-ЕС. В 12.00 президентът Виктор Янукович ще приеме Герман ван Ромпей – председател на Европейския съвет, и Жозе Мануел Барозу – председател на Европейската комисия. После ще започне пленарното заседание. Очаква се в 14.00 да се състои пресконференция с участие на високите гости.
По-рано се предполагаше, че днес Украйна ще стане асоцииран член на ЕС. Страните подготвиха съответния договор и спогодбата за Зоната за свободна търговия. Но поради ограничаването на демокрацията и политическите репресии срещу опозицията най-вероятно днес нищо няма да бъде подписано. Условието на ЕС беше бившият премиер Юлия Тимошенко и бившият вътрешен министър Юрий Луценко да бъдат пуснати на свобода. Но Виктор Янукович не го направи, лицемерно заявявайки, че украинската съдебна система е независима.
Евентуалният провал на днешната среща е от полза на проруските сили в страната. Русия създава нов СССР и остро се нуждае от Украйна като геостратегическа територия и човешки потенциал. Въвличането на Киев в Евроазиатския съюз, който гради Кремъл, ще е поражение за Европа и победа за Владимир Путин, чийто се стреми да подобри постоянно падащия си рейтинг.
Според социолозите, около 60% от украинците искат в ЕС. Затова възможният днешен провал ще накара украинците да излязат на улицата и ще доведе до загуба на партията на Виктор Янукович на парламентарните избори през октомври 2012 г, твърдят някои анализатори.(УБВести)


ТИМОШЕНКО Е ВИНОВНА, НО НЕ ТРЯБВА ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОР

Киев, 16 ноември 2011.- Юлия Тимошенко по-скоро е виновна. Така смятат 44% от украинците. Тя е невинна – е мнението на 36% от допитаните, твърдят социолозите от киевската агенция "Рейтинг". Същевременно 52% казват, че бившият премиер не трябва да лежи в затвор, въпреки че за 21% сключеният от нея газов договор е неизгоден за Украйна. Над 50% от украинците са категорични, че става дума за политическо преследване.
На въпрос, дали Юлия Тимошенко трябва да участва на парламентарните избори догодина, мненията на украинците са се разделили почти поравно – 42% казват "да", а 40% - "не".
През януари 2009 г. Юлия Тимошенко се разпореди "Нафтогаз на Украйна" да сключи договор с руския "Газпром", който, договор, се оказа много неизгоден за украинците. Затова сегашната власт я съди уж за надвишаване на пълномощията й като министър-председател. Но за мнозина е ясно, че най-вече става дума за политически преследвания на "оранжевите".(УБВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА ОТКАЗА ДА ПУСНЕ ТИМОШЕНКО

Киев, 16 ноември 2011.- Вчера мнозинството във Върховната Рада отказа да гласува за отпадане на член от Наказателния кодекс, по който е осъдена бившият премиер Юлия Тимошенко. Същевременно с 268 гласа депутатите декриминализираха някои други членове от същия кодекс. Сега за редица стопански престъпления нарушителите няма да лежат в затвор, а само ще бъдат солено глобявани.
Опозицията остро разкритикува пропрезидентското мнозинството и обвини държавния глава, че като не иска да освободи Тимошенко той пречи за евроинтеграцията на страната.
През декември т.г. в Брюксел ЕС и Украйна трябва да подпишат договор за асоцииране и за създаване на зоната за свободна търговия. Но в случай, че Юлия Тимошенко остава в затвор, спогодбата няма да бъде сключена, категорична е Европа.
Юлия Тимошенко е осъдена на първа инстанция на 7 г. затвор за надвишаване на пълномощията си при сключване на газов договор с Русия пред 2009 г. Но ЕС и САЩ разглеждат тази репресия като политическа и настояват бившият премиер да бъде освободена и да може да участва в парламентарните избори през октомври догодина.(УБВести)


АФГАНЦИТЕ ИСКАТ ОСТАВКА НА ПРЕЗИДЕНТА ЯНУКОВИЧ, А ТОЙ – В СТРАНАТА СЕ ГОТВИ ВЪОРЪЖЕНО ВЪСТАНИЕ

Киев, 06 ноември 2011.- Оставка на президента Виктор Янукович и предсрочни парламентарни избори – това поиска Народната Рада на Украйна, създадена вчера в украинската столица. В нея са влезли редица обществени организации начело с организацията на воини-афганци "Никой освен нас" и общественото движение "Общо дело".
Протестиращите твърдят, че Виктор Янукович като гарант на Конституцията не е в състояние да отстоява конституционните права на украинците. Затова трябва да си ходи. Заедно с него да заминава и сегашната Върховна Рада, окончателно се изложила пред хората с гласуване на антиукраински и антисоциални закони.
През миналата седмица в Киев воините-афганци и чернобилците протестираха против орязване на техните привилегии, включително и пенсии, предвидено в проектобюджета за 2012 г. Разгневените мъже една не превзеха парламента, но бяха спрени от специалните части "Беркут".
Същевременно на заседанието на правителството президентът Янукович заяви, че в страната се готвят въоръжени нападения на държавни сгради. Това даде повод опозицията да напомни на хората, че по същия начин е действал и Сталин през 30-те години на ХХ в.
В момента Украйна изпитва трудни времена. Мисията на МВФ напуска Киев без да бъде постигнато споразумение за отпускане на пореден транш. През последното тримесечие на т.г. цената на природния газ ще бъде рекордно висока – над $450, а "Газпром" отказва да преразгледа договора от 2009 г. Бившият премиер Юлия Тимошенко лежи в затвор, което не се харесва на Европа и отдалечава подписване с ЕС на редица документи за асоцииране и зона за свободна търговия. Същевременно официален Киев иска да прокара непопулярни реформи, за които няма обществена подкрепа.(УБВести)


ТИМОШЕНКО ПОЛУЧИ 7 ГОДИНИ!
Киев, 11 октомври 2011.- Днес Юлия Тимошенко получи 7 г. затвор и трябва да върне на "Нафтогаз" 1,5 млрд. грн. Това реши Печерски съд в гр.Киев. Пани Ю има две седмици за обжалване на присъдата.
От ЕС заявиха, че това решение може да попречи Украйна да сключи договор за асоцииране в края на тази година.
Юлия Тимошенко беше арестувана на 5 август т.г. за лош газов договор, сключен с Путин през 2009 г.(УБВести)


СТУДЕНТКА ШАМАРОСА С ЦВЕТЯ ПРОСВЕТЕН МИНИСТЪР-УКРАИНОФОБ

Киев, 22 септември 2011.- Киевчанката Дарина Степаненко (на 17 г.) шамароса с букет цветя Дмитро Табачник – министър на образованието на Украйна. Случката стана днес по време на форума на просветните министри от страните на ОНД в Киев. Дарина се доближи до министъра, нещо му каза и после удари. Тя веднага е задържана от милицията и, най-вероятно, ще се отърве с глоба "за дребно хулиганство".
Пред журналистите Дарина Степаненко, която следва история в Киево-могилянската академия – един от най-престижните вузове в Украйна, сподели, че по този начин от името на украинското студентско братство връща на министъра за неговата антиукраинска дейност.
Дмитро Табачник, който е евреин, се прослави със закриване на украински училища, заличаване от учебниците по история на всичко, свързано с борбите в Западна Украйна против болшевизма от 1944 г. до 1959 г. и "Оранжева революция" през 2004 г. Той се смята за баш човек на Москва в украинското правителство. Засега президентът Виктор Янукович отказва да го уволни.(УБВести)
ВИЖ СЛУЧКАТА НА YOUTUBE

ДИАСПОРАТА В НЮ-ЙОРК ПРОТЕСТИРА ПРЕД ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА УКРАЙНА

София, 22 септември 2011.- Групата от 30 украинци протестира пред представителството на Украйна в Ню-Йорк, съобщават приятелите на "УБВести" там. Те държат плакати с надписите за оставка на президента Виктор Янукович, премиера Микола Азаров и просветния министър Дмитро Табачник. "Долу украинофоби!" – пише на един от тях.
Протестиращите съща така настояват в Украйна да бъдат спрени политически репресии и да бъдат освободени Юлия Тимошенко, Юрий Луценко и други активисти на "Оранжевата" революция.
В Ню-Йорк президентът Виктор Янукович участва в работата на 66-то Общо събрание на ООН. Преди няколко дни украинските дипломати в САЩ помолили диаспората да се откаже от планирания протест.(УБВести)


ПАМЕТНИК НА ПЕТКО ВОЕВОДА В КИЕВ

Киев, 10 септември 2011.- В един от районите на Киев е открит паметник на Петко Воевода – национален герой на България. Така пишат украинските електронни издания.Той е разположен в градинката на ъгъла на ул."Федоров" и "Велика Василкивска".
Преди няколко години кметството на Киев взе решение да увековечи всички национални герои, които имат отношение към украинската столица. Според инициаторите - Съюз на тракийските дружества в България и Асоциация на българите в Украйна, Петко Воевода известно време е живял в Киев. За откриването на монумента в украинската столица пристигна вицепрезидентът Ангел Марин.
Петър Киряков Калоянов или Петко Воевода е роден през 1844 г. Почива през 1900 г. През 1861 г. създава хайдутска чета. Активен участник в освободителната война през 1877-1878 гг. Воюва заедно с войниците и офицерите от пехотните полкове, сформирани от украинците от Полтавска губерния (Централна Украйна).
Паметници на Петко Воевода има също така в Италия и Гърция.(УБВести)


В КИЕВ СЪДЯТ ТИМОШЕНКО ЗА ЛОШ ГАЗОВ ДОГОВОР

Киев, 24 юни 2011.- Днес в Печерски съд в Киев започва процес против Юлия Тимошенко. Според обвинението, като премиер през 2009 г. след тет-а-тет преговори с руския си колега Владимир Путин тя е разпоредила ръководството на "Нафтогаз" да сключи неизгоден договор с "Газпром". В момента Украйна плаща $300 за природния газ – внос от Русия, а в края на годината цената ще скочи до $400 – колкото е в България, въпреки че разстоянието, по което се пренася горивото, е несъпоставимо.
Делото против Юлия Тимошенко - в момента най-силен опозиционен лидер, започва през 2010 г., когато на власт идва Виктор Янукович. Но мнозина в Украйна смятат, а и становището на Европейската народна партия е категорично, че става дума на политически процес – за разправа с опозицията, и възраждане на авторитаризъм в страната.
Същевременно експертите смятат, че газовият договор на Юлия Тимошенко наистина е супер неизгоден и се чудят, какво би могло да накара "газовата принцеса" – вряла и кипяла в тази сфера, да го сключи. Допуска се, че пани Юлия е зависима от Кремъл. В средата на 90-те тя е била уличена, че е направила опит за даване на рушвет от 5 млн. на високопоставени руски военни. Москва е завела дело, но по-късно без всякакви коментари то е било спрямо.
През 2012 г. в Украйна ще се проведат поредни парламентарни избори и управляващата партия "Региони на Украйна", чийто бивш лидер е президентът Виктор Янукович, иска да ги спечели. Твърди се, че за целта се търси виновен за лошо състояние на икономиката, а и МВФ настоява Киев най-сетне да предприеме драстични мерки – да повиши пенсионната възраст и да увеличи цената на комуналните разходи, което неминуемо ще доведе до още по-голямо падане на рейтинга както на Янукович, така и на "Региони". Елиминирането на Тимошенко лишава опозицията от харизматичен лидер.(УБВести)

Още по темата: УКРАИНСКИЯТ ПРЕМИЕР МИКОЛА АЗАРОВ ПУБЛИЧНО СЕ ОПЪЛЧИ СРЕЩУ ПУТИН - Киев настоява "Газпром" да преразгледа газовия договор>>>

ВСЕ ПОВЕЧЕ ОТ УКРАИНЦИТЕ НЕ ХАРЕСВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Киев, 02 юни 2011.- С 31,3% намаля броят на украинците, подкрепящи президента Виктор Янукович. Това сочат данните на социологическата агенция "Українське демократичне коло". Ако през май 2010 г. 61,3% от хората одобряват дейността на държавен глава, то сега те са само 30%.
Над 71,8% от украинците не одобряват и дейността на премиера Микола Азаров, а 74,2% не харесват това, което прави правителството му. Някои експерти прогнозират, че на есен, за да повдигне рейтинга си, Янукович ще предприеме ремонт на кабинета и Азаров ще бъде уволнен.
През октомври 2012 г. в Украйна ще се проведат парламентарни избори. С въвеждане в закона за избори на мажоритарен елемент управляващите – партия "Региони на Украйна", искат да получат поне 50+1 места във Върховната Рада (450 места). Опозицията настоява изборите да се проведат както досега – по пропорционална система.(УБВести)


ПРЕДИ 70 ГОДИНИ В ГАЛИЧИНА МАСОВО РАЗСТРЕЛВАТ УКРАИНЦИ-ПАТРИОТИ

Лвив, 24 май 2011.- Преди да напусне Западна Украйна под натиска на вермахта НКВД организира масово изтребване на местните украинци-патриоти. От 22 до 28 юни 1941 г., т.е. веднага след като Хитлер напада СССР, в лвивските затвори на бърза ръка са разстреляни почти 4 хил. души.
Днес, 70 г. по-късно, областният съвет в Лвив, в който мнозинство има дясна формация "Свобода", реши това трагично събитие да бъде отбелязано официално и с панихида. Народните представители гласуваха също така също на 24 май всяко година да се почита паметта за жертвите на сталинските репресии в Галичина, съобщава електронното издание "Щоденний Лвів" ("Всекидневен Лвив").
Решението на депутатите от столицата на Галичина рязко контрастира с напъните за червен реванш, който се предприема в Украйна след като на власт дойде проруски настроеният Виктор Янукович, а комунистите се присъединиха към мнозинството във Върховата Рада, и стремежа на Кремъл да си възвърне контрол над Украйна.
В Западна Украйна въоръжената съпротива против съветската власт продължи до началото на 60-те години на ХХ в. Днес един от затворите у Лвив (на бивша ул."Лонцкий") е превърнат в музей.(УБВести)
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ГАЛИЧИНА Е ПРОКЛЯТИЕТО ЗА ВСИЧКИ НАШЕСТВЕНИЦИ>>>
ОУН ПО-ДОБРЕ СЕ ВЪЗПРИЕМА ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА ВМРО>>>
ГЕНЕРАЛ РОМАН ШУХЕВИЧ И УПА>>>
ОУН И ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ>>>


УПРАВЛЯВАЩАТА В УКРАЙНА ПАРТИЯ ЩЕ СЪТРУДНИЧИ С БСП

Киев, 03 май 2011.- "Ние приключваме да формализираме отношенията си с Българската социалистическа партия", - това заяви депутатът Леонид Кожара – заместник-председател на "Региони на Украйна" – партията, която е на власт в Украйна заедно с комунистите и още една дребна центристка формация.
"Региони" вече подписаха споразумения за сътрудничество с Китайската комунистическа партия, с путинската "Единна Русия", с Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, планират да дружат и с полската левица.
През 2007 г. партията "Региони на Украйна" печели парламентарните избори с 34% (175 места), но правителството формира Юлия Тимошенко и партията "Наша Украйна" на Виктор Юшченко (общо 226 места, или 50%+1)). Когато през 2009 г. Виктор Янукович – лидер на "Региони", стана президент на Украйна, във Върховната Рада в резултат на "трансфер" от блока Тимошенко-Юшченко се създаде ново мнозинство начело с "регионалите". Сега рейтингът на тази партия е най-висок – 25-28%, но тя има слаби позиции в Западна и Централна Украйна.
"Региони на Украйна" се позиционират като лявоцентристка партия, което е доста странно. Финансово тя се подкрепа от някои украински олигарси и доста новобогаташи, например, Ринат Ахметов – богаташ №1 в страната ($12 млрд.), който е и депутат от тази партия. Затова симбиозът между новите украински капиталисти и едва оцеляващ пролетариат – а именно той е електорат на "Региони", населяващ предимно промишлените рускоезични райони в Източна и Южна Украйна, предизвиква у психолозите искрено недоумение.(УБВести)


Г-8 ДАВА 330 МЛН. ЕВРО ЗА ЧЕРНОБИЛ, НУЖНИ СА НАД 700 МЛН.
Паметник в памет на жертвите на ЧернобилКиев, 19 април 2011.- Страните от Г-8 планират да отпуснат на Украйна за реализация на чернобилските проекти 330 млн. евро.
Тази сума ще бъде обнародвана по време на донорската конференция, която започва днес в украинската столица. Предвижда се да бъде ускорено изграждане на още един саркофаг върху разрушения реактор и хранилище за отработено ядрено гориво.
За целта Франция обещава да отпусне 47 млн. евро, Германия – 42 млн., Англия – 34 млн., САЩ – 87 млн., Русия – 45 млн., Италия – 26 млн., Япония – 31 млн., Канада – 21 млн. Готовност да се присъединят към донорите заявиха Финландия, Швеция, Норвегия, Катар, Корея, Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Литва, Китай и Индия, Арабски емирати. Според украинската агенция УНИАН, България също е сред страните, които искат да се включат в акцията.
Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да отпусне не по-малко от 120 млн. евро.
За финансирането на Чернобил Киев иска да привлече поне 740 млн. евро. Днес в украинската столица за това ще говорят Мануел Барозу – председател на Европейската комисия, Пан Ги Мун – генерален секретар на ООН, Юкия Амано – председател на МАГАТЕ, Ричард Морнингстар – специален представител на държавния департамент на САЩ по въпросите на енергетиката, Збигнев Бжежински – политолог.
На 26 април се навършват 25 г. от Чернобилската катастрофа.(УБВести)

ОБЯВА
На 27 април на рекламните монитори в хола на Ректората на СУ "Св.Климент Охридски" цял ден ще се прожектират две късометражни презентации, посветени на 25 г. от чернобилската трагедия в Украйна и нейните последици в България. Авторите са Мария Гюзелева и Мариета Лулина - студентки ІІ курс, украинска филология.

ЕКСПЕРТ: УКРАЙНА Е ПРЕД ФАЛИТ
Киев, 29 март 2011.- Украйна де-факто е пред фалит. Това твърди авторитетният в страната експерт Олег Соскин – директор на Института за трансформация на общество. Според него, държавният дълг (вътрешен и външен) на Украйна е $57 млрд., което се равнява на 52% от БВП. Освен това, Пенсионният фонд събира едва 9 млрд. грн. вместо 18 млрд., компанията "Нафтогаз" няма с каква да плаща за доставки на руски газ, от 135 банки 20 се намират в ликвидация, а управление в 50 са поети от временна администрация. Банките не отпускат кредити за физически лица. През 2010 г. емисията на гривнята се увеличи с 23%. Хората масово се запасяват с хранителни стоки.
Експертът смята, че, за да не фалира, Киев трябва да получава всеки месец $5-7 млрд. кредити. "Ако това не се случи, може да започваме процедурата на дефолт", - казва пан Соскин.
Американското сп."Business Insider" отрежда на Украйна 6-то място сред 18 страни, заплашени от фалит. В списъка водят Венецуела, Гърция и Аржентина.(УБВести)

УКРАИНСКИТЕ ГРЕКОКАТОЛИЦИ ИМАТ НОВ ГЛАВА
Киев, 28 март 2011.- Вчера в Киев в патриаршеския събор Възкресение Христово се състоя интронизация на новия глава на Украинската грекокатолическа църква (УГКЦ) Святослав. Събитието е почетено от всички епархии и екзархии на УГКЦ, гости от чужбина и местни държавни деятели и политици.
На 23 март Синодът на епископите на УГКЦ с мнозинство от 2/3 избра епископ Святослав за глава на църквата. След това кандидатурата му официално е одобрена от Ватиката. На престола на главата на украинските грекокатолици (униати) той ще смени 78-годишния епископ Любомир (Гузар), наскоро подал оставка поради възраст.
По време на интронизацията Святослав заяви, че ще работи за засилване на диалога между УГКЦ и другите три най-големи църкви в Украйна – Украинска православна църква-Киевски патриархат, Украинска православна църква-Московски патриархат и Украинска автокефална православна църква.
Глава УГКЦ, Върховен архиепископ Киево-Галицки Святослав (Шевчук) е роден през 1970 г. в Западна Украйна. Учи богословие в Буенос-Арес, в Папски университет в Рим, който завършва с отличие Summa cum laude. През 1999-2000 г. е префект в Лвивската духовна академия Св.Дух, а по-късно – и заместник-ректор. През 2001 г. е заместник-декан на богословския факултет в Украинския католически университет. През 2007 г. е ректор на Лвивската духовна академия Св.Дух. През 2009 г. е епископ-помощник на епархията в Буенос-Айрес.
Перфектно владее италиански, испански, английски.(УБВести)

Нашата справка:
ЗАЩО В УКРАЙНА ИМА ГРЕКОКАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА?

В БЕДНА УКРАЙНА ИМА 21 МИЛИАРДЕРИ В ДОЛАРИ
Киев, 20 март 2011.- В Украйна има 21 милиардер, твърди седмичникът "Фокус". Тяхното състояние възлиза на $58 млрд. През 2010 г. милиардерите бяха само 8 ($21,8 млрд.), през 2009 – четири ($11,7 млрд.). Сред новобогаташите №1 е Ринат Ахметов ($12 млрд.), който, например, контролира 50% от въгледобива в страната, притежава металургични заводи и футболен клуб "Шахтар".
"Фокус" наброи в Украйна 200 милиардери и милионери, които заедно притежават $93 млрд., което, според седмичника, три пъти надхвърля бюджет на страната.
Развитие на бизнеса би трябвало да води до подобряване на позиции на една страна на международна арена. Но в случая не е така. В рейтинга по конкурентоспособност сред 139 страни Украйна е 70 място.
Същевременно, според авторитетния социологически център "Разумков", за една година за 60% от украинците жизненият стандарт категорично се е влошил. Над 50% от допитаните смятат, че се е влошила и общата икономическа ситуация в страната, а за 56% е намаляло и равнището на стабилността в Украйна.(УБВести)

В УКРАЙНА СЕ ЗАВРЪЩА ДИСИДЕНТСТВО
Писателят Василь Шкляр се отказа от Държавната премия "Тарас Шевченко"

Киев, 5 март 2011.- Както и по време СССР, украинската интелигенция прибягва към методите на дисидентството – публично да бойкотира едни или други действия на официалната власт.
Вчера писателят Василь Шкляр се обърна към президента Виктор Янукович с молба да не му връчва Държавната награда "Тарас Шевченко", докато укроинофобът Дмитро Табачник е министър на образованието. Държавният глава обаче отказа да уволни скандалния чиновник и подписа указ, в който измежду лауреатите Шкляр не фигурира.
Комитетът по Държавната премия "Тарас Шевченко" с тайно гласуване призна романа на Василь Шкляр "Залишенець. Чорний Ворон" за най-доброто произведение на годината и го номинира за престижната награда (25 хил. евро). В творбата си писателят разказва за борбата на украинските селяни против болшевишката окупация през 20-те години на ХХ в. "Това е роман на живота ми", - заяви през агенцията УНИАН пан Василь.
Министърът Дмитро Табачник (по националност евреин) подложи на ревизия образователната система в Украйна и цели отдалечаване на страната от европейските стандарти в тази сфера. Но най-вече той се прослави с това, че се смята за най-активния проводник на... руските интереси в Украйна. Табачник закрива украиноезични училища и детски градини, налага руски език и литература, изважда от учебниците по история такива фигури, като Степан Бандера и Роман Шухевич, създава с Москва съвместни работни групи, които да подготвят общ поглед върху украинско-руската история. (Все едно София и Анкара да решат да изработят общо становище към, например, личността на Васил Левски – за българите той е герой, борец за освобождение, а за турците е държавен престъпник).
Както "УБВести" отбелязваха, в резултат на антиукраинската кампания, провеждана вече една година,  рейтингът на управляващите се срина с 60%.(УБВести)

Нашата справка:
През септември 1999 г. Василь Шкляр посети България и даде интервю за в."Украйна прес", което можете да прочетете тук - "ДАВАХМЕ СИ ЖИВОТА, ЗА ДА ОСТАНЕМ УКРАИНЦИ".
През януари 2000 г. в България излезе книгата-трилър на Василь Шкляр "Ключ" (превод - Пенка Кънева).

УКРАИНКАТА МЕДСЕСТРА НА КАДАФИ НАПУСКА ДИКТАТОРА
Киев, 26 февруари 2011.- Галина Колотницка – медицинска сестра на лидера на Либия Муамар Кадафи, се кани да се завърне вкъщи, в гр.Бровари около Киев. Това съобщи дъщеря й Таня, която е студентка. "Мама най-сетне се обади вчера и каза, че в Триполи се стреля и е много неспокойно", - сподели тя за киевския в."Сегодня". Галина е здрава и помоли да не се притесняват за нея, но отказа да отговори на въпроса, къде се намира в момента.
Галина Колотницка работи в Либия от 1992 г. Тя е една от четирите медицински сестри украинки, които се грижат за революционния вожд, защото той не доверява на либийските здравни работници.
След като в Либия станаха размирици, Киев с няколко самолета и кораби също изтегли своите лекари и медицински сестри, геолози и други специалисти, работещи там.(УБВести)


"ВАШИНГТОН ПОСТ": ЕГИПЕТ ДА НЕ ВЗИМА ПРИМЕР ОТ УКРАЙНА

София, 23 февруари 2011.- "За сведение на Египет: дори при успех демократичните революции трябва да се бранят още много години, защото авторитарните сили могат да се прегрупират и дори да се възползват от демократичните институции, за да се върнат на власт", - пише в."Вашингтон пост" и подчертава. – Свободите могат да ерозират, старите навици да се възродят, могат също така да се намесят и коварните съседи".
Изданието призовава Египет да не взима пример от Украйна. Тази страна почти с 50 млн. население и стратегическо разположение в центъра на Европа може да напусне лагера на демократичните държави. Киев постоянно прави крачки назад от демокрацията и президентът Виктор Янукович командва това отстъпление по указание на съседната Русия.
В края на 2004 г. след като милиони украинци излязоха на Майдан в Киев Украйна тръгна по пътя на демокрацията. Но тогавашният президент Виктор Юшченко и премиер Юлия Тимошенко в резултат на личната вражда не съумяха да предотвратят връщане на авторитаризма. Виктор Янукович, дошъл на власт в края на 2009 г. след едни демократични избори, успя само за една година да преобрази Украйна, но към лошото: няма свобода на словото, опозицията се преследва, Върховната Рада се превърна в една послушна институция.
"Вашингтон пост" призова президентът на САЩ да не игнорира Украйна, а да обвърже икономическата помощ на затънала в дългове страна с правата на човека. Същото трябва да сторят и правителствата на страните от ЕС.(УБВести)


ШЕСТ ПАРТИИ ВЛИЗАТ ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА

Киев, 10 февруари 2010.- Ако парламентарните избори бяха днес, във Върховната Рада влизат шест партии, твърди Центърът "Олександър Разумков".
Най-много гласове получава сега управляващата партия "Региони на Украйна" – 28,2%. Второто място се отрежда на формацията "Батьківщина" ("Отечество") на Юлия Тимошенко – 17%. За "Фронт змін" ("Фронт на промени"), който се води от Арсений Яценюк (бивш шеф на парламента) искат да гласуват 10% от украинците, за "Силна Украйна" (чийто лидер Сергий Тигипко сега е вицепремиер) – 6,7%, за крайнодясната "Свобода" (Олег Тягнибок) – 5,5%. Шансът да преодолеят 3% бариера имат и комунистите – 4%. На прага на 3% се намира и партията на боксьора Виталий Кличко "Удар" – 2,8%.
Парламентарните избори в Украйна ще се състоят през октомври 2012 г. Върховната Рада наброява 450 места.(УБВести)
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В УКРАЙНА - 2007>>>

УКРАЙНА ЗАЕДНО С ИРАК ПО СВОБОДАТА НА СЛОВОТО
Киев, 05 февруари 2010.- Откакто на власт е Виктор Янукович (февруари 2010 г.), рейтингът на Украйна по свободата на словото рязко падна, съобщи Оксана Романюк от "Репортери без границите". Сега Украйна е на 131-во място, а преди една година е била на 89-то. "Заедно с Ирак сме", - твърди пани Оксана.(УБВести)

ДНЕС УКРАЙНА ПРАЗНУВА СЪЕДИНЕНИЕТО СИ

Киев, 22 януари 2011.- Днес в Украйна е национален празник – тя празнува Съединението си (или "день Соборності"). Масови прояви ще се състоят във всички големи и малки градове на страната. Очаква се в Киев на площадите да излязат над 50 хил. души.
Към украинския народ се обърна патриарх Филарет от Киевския патриархат, който призова украинците от Запад и Изток да се обединят и да престанат да враждуват, а политическите сили – да не ги разединяват с програмите и идеите си.
"Опомни се, украински народе! Това вече се е случвало в нашата история: преди много столетия монголските завоеватели лесно подчиняват скараните помежду си киевските князе; в казашкия период съседните държави умело манипулират с нашите хетмани и полковници и пречат да се утвърди суверенна Украйна; в началото на ХХ в. в условията на болшевишката, немската и белогвардейската агресия украинските лидери продължават да изясняват отношенията помежду си", - сподели Филарет. Според него, всички обществени сили – управляващи и опозиционни, тези, които обичат Европа, и тези, които обичат Русия, трябва да се разберат. "Обичайте Украйна, а не себе си в нея! – призова патриархът. – Галичина и Донбас никога няма да станат еднакви, но те са и трябва да бъдат украински".
По случай празника министърът на външните работи на Украйна Костянтин Гришченко поздрави украинската диаспора в България.
В София активистите на "Мати-Украйна" и украинските дипломати положиха цветя към паметника на Тарас Шевченко на площад "Възраждане".
На 22 януари 1919 г. в една украинска държава се обединяват Украинска народна Република (Киев) и Западно-украинска народна република (Лвив, Тернопил, Станислав), провъзгласени след разпада на Руската и Австро-Унгарската империи. Но съвсем скоро, през 1921 г., след Рижкия договор Западна Украйна е дадена на Полша, а Голямата Украйна е превзета от болшевиките.(УБВести)
Повече за Съединението на Украйна - вж. ТУК

ЩЕФАН ФЮЛЕ ПРЕДУПРЕДИ ЯНУКОВИЧ: ЩЕ ВИ ЗАМРАЗИМ!

Киев, 15 януари 2011.- Еврокомисарят по разширяване на ЕС Щефан Фюле предупреди президента Виктор Янукович, че ЕС може да замрази отношенията си с Украйна. Брюксел е недоволен, че при новата власт официален Киев направи съществена крачка назад от демократичните ценности, съобщава радио "Свобода", а така също преследва опозиционните партии и техните лидери. Радиото твърди, че ЕС подготвя документ, в който ще даде политическа оценка на ситуацията в Украйна. По този начин Европа се солидаризира със США, които са обезпокоени от ограничаване на събранията и свободата на словото в Украйна.
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също е недоволна от официален Киев, че върви към авторитаризъм.
Същевременно след почти едногодишно управление на президента Виктор Янукович организацията Freedom House извади Украйна от списъка на страните, които са свободни, и я нареди редом с Русия, Беларус и редица други държави.(УБВести)

ХАЙДЕ, НАРОДЕ, НА ТОПЛАТА И ПРЯСНА УКРАИНСКА СЪВРЕМЕННА ЛИТЕРАТУРА!

Излезе роман "Пролетни игри в есенните градини" от Юрий Винничук
София, 05 януари 2011.- Еротичен роман - първото, което ще ви дойде наум. Чувство на неудобство ще ви съпровожда в процеса на четене на това произведение. Да, има много страсти и то от най-различно естество: от самоубийство на любовници до пияно съвокупление в нощен парк. Но нищо ново няма да откриете за себе си. Точно обратното: ще научите много неща, за които бихте предпочели да забравите. Да замаскирате зад красиви думи, лирика, закъсняло споменаване на духовна близост.... Цялата книга на Юрий Винничук е чиста истина. Не че всичко описано в действителност се е случило с автора-герой, а в смисъл, че е можело да се случи. С всеки.
"Пролетни игри в есенните градини" е роман за самотния мъж. Макар че на пръв поглед самотността трудно се забелязва: калейдоскоп от събития, приключения и различни любовници оцветява живота му и може дори да предизвика завист у някого... Но, примамвайки читателя с поредицата пиперливи "декамеронически" историйки от първо лице, Юрий Винничук го въвлича в по-дълбоки и болезнени теми. Там, където зад Ерос се крие Танатос, зад безкрайните наслади - жажда за самоунищожение.
Романът е дотолкова мъжки, доколкото това може да заинтересува жените. Един вид надникване как работи главата (а също и някои други органи) на противоположния пол. Процесът, честно казано, невинаги е приятен. На всяка порядъчна госпожица с поне малък любовен опит, която още не се е сбогувала с романтичните илюзии, поне веднъж ще и се прииска да замери автора с нещо тежко или поне да извърши някой вуду-ритуал над книгата му.
Романът е издаден от издателство "Парадокс" и струва 16 лв. Творбата е преведена от млади талантливи преводачи Райна Камберова и Албена Стаменова.(УБВести)
За повече информация:
http://www.book.store.bg/p49132/proletni-igri-s-esennite-gradini-iurij-vannichuk..html
АРХIВ

 
СПРАВКА
УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ

"Укринформ"

ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ
"НАША УКРАЙНА" - лидер Виктор Юшченко

РУХ - лидер Борис Тарасюк


ТЪРСАЧКА