Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

УКРАЙНА БОЙКОТИРА НОБЕЛ ПОД НАТИСКА НА КИТАЙ И РУСИЯ
Киев, 09 декември 2010.- Никой няма да представлява Украйна при тазгодишното връчване на Нобелова награда. Официален Киев обяснява това с провеждане на съвещание на посланиците си. Но на всички е ясно, че това е само "техническа" причина. Външното министерство на Украйна все пак призна, че известна молба от Пекин е постъпила, на чийто дисидент Лю Сяобо е присъдена Нобелова награда за мир (1 млн. евро).
ЕС е разочарован от постъпката на Украйна, която уж се стреми към Европа и декларира, че споделя нейните ценности, но същевременно се "огъна" под натиска на Китай – страна, в която човешките права не се спазват. Освен това, някои украински експерти и политици заявяват, че във своята външна политика Киев все повече се ориентира на Москва.
По този начин Украйна се озова в компания с още 18 страни, които ще бойкотират церемонията в столиците на Дания и Швеция на 10 октомври. Става дума за държави, които не са демократични или имат териториален проблем: Афганистан, Виетнам, Венецуела, Египет, Ирак, Иран, Казахстан, Колумбия, Куба, Мароко, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Сърбия, Судан, Тунис и Филипини. Както се вижда, освен Украйна само още две европейски страни – Сърбия и Русия, се присъединиха към бойкота. Най-вероятно от тази си постъпка Киев ще понесе имиджови загуби.
През тази година украинският президент Виктор Янукович посети Пекин с официална визита, а неговата партия "Региони на Украйна" подписа споразумение за сътрудничество с Китайската комунистическа партия. Китай обещава да инвестира в инфраструктура на Украйна над $4 млрд.(УБВести)


"ЗАПАЛИ СВІЧКУ" - "ЗАПАЛИ СВЕЩ"
Едва 24 страни са признали Голодомор за геноцид, България не е сред тях

Киев, 27 ноември 2010.- Днес, в последна събота на ноември, украинците в цял свят почитат паметта на жертвите от Голодомор – глад, организиран от Сталин през 1932-1933 гг., за да вкара украинските селяни в колхози и да ги ликвидира като самостоятелна класа. В резултат на тази трагедия умират милиони. Твърди се, че жертвите на Голодомор в Украйна са между 7 и 10 млн. Точното число засега не може да се установи.
Същевременно има неоспорими данни за следното. през периода 1926-1939 гг. броят на украинците, с техните черноземи, намалява с 11% (от 31,195 млн. на 28,111 млн. души), докато броят на руснаците се увеличава с 28% (от 77,791 млн. на 99,591 млн. души); като цяло населението на СССР нараства със 16% - от 147, 028 млн. та 170,557 млн.
"Запали свічку" – "Запали свещ" – под този надслов днес в Украйна преминава акцията в памет на жертвите на Голодомор – геноцид на украинците, на който светът през ХХ в. затвори очи. И не само през миналия век. Сега едва 24 страни са признали този глад за геноцид, а именно: Австралия, Андора, Аржентина, Бразилия, Ватикан, Грузия, Еквадор, Естония, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Полша, Словакия, США, Унгария, Чехия и Чили. Както се вижда, България, преживяла 500-годишния турски геноцид, не е сред тях. Защото и Русия като наследник на всички активи и пасиви на СССР страхува да признае Голодомор за геноцид на украинците. Впрочем, за ООН убийството чрез изкуствено създаден глад на милиони украински селяни също не е геноцид, а просто... трагедия.(УБВести)

Още по темата:
УКРАИНСКИЯТ ХОЛОКОСТ>>> 
ИЗЛОЖБА "НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЗАБРАВА"

УКРАЙНА КАТЕГОРИЧНО Е ПРОТИВ "ЮЖЕН ПОТОК"

Киев, 18 ноември 2010.- Украйна категорично е против газопровода "Южен поток". Той е политически, а не икономически проект. Това твърди представителят на Киев в ЕС Костянтин Елисеев. В Брюксел той даде пресконференция. "Тази тръба е измислена, за да бъде притисната Украйна", - заяви пан Костянтин.
Украйна предлага на ЕС да участва в модернизацията на украинския газопровод, по който всяка година преминават 120 млрд. куб. м за Европа. Цената на инвестициите е не повече от 5 млрд. евро. Докато изграждането на "Южен поток" ще струва най-малко $25-30 млрд.
Не са ясни и екологичните последици от "Южен поток". За разлика от Балтийско море, водата в Черно море е значително по-агресивна. Тръбата ще преминава на дълбочина над 2 км, изтъква Костянтин Елисеев. Не се знае, как това ще се отрази върху околната среда.
На 13 ноември към "Южен поток" се присъедини и България. В София руският премиер Владимир Путин заяви, че този тръбопровод е нужен, "за да дисциплинира" Украйна. С други думи, той потвърди, че той е политически проект на Москва. Кремъл иска да се докопа до украинската тръба, като претендира за 50% от нея, но все не успява. Затова измисли "Северен поток", който вече се изгражда, и лансира "Южен поток" с капацитет 63 млрд. куб. м, който е конкурент на европейския проект "Набуко".(УБВести)

В УКРАЙНА СЕ ПРОВЕДОХА МЕСТНИ ИЗБОРИ. КАРТИНКАТА Е ШАРЕНА

Киев, 01 ноември 2010.- Вчера в Украйна се проведоха местни избори. Според екзит-пола на компанията "GfK Ukraine", в общонационален мащаб управляващата партия "Региони на Украйна" има 36,2%, опозиционната партия на Юлия Тимошенко "Батьківщина" ("Родина") – 13,1%, движението "Фронт на промени" на Арсений Аценюк – 6,8%, комунистите – 5,85%, националистическата "Свобода" – 5,11%, и партията "Силна Украйна" на вицепремиера Сергий Тигипко – 4,29%. Партията на бившия президент Виктор Юшченко събра едва 2,25% от гласовете.
Но това са предварителните данни по страната като цяло. В отделните региони печелят отделни формации. Например, в Западна Украйна – Лвив, Тернопил, Ивано-Франкивск, води "Свобода", докато в Източна и Южна Украйна – партията "Региони на Украйна". "Батьківщина" побеждава във Волинска, Ривненска и Чернигивска област.
Според международните наблюдатели, изборите преминаха без сериозни нарушения. Същевременно руската делегация изрази възмущението си от това, че бюлетините са само на украински език. "Защото държавният език е украински", - отговориха от ЦИК.(УБВести)

ЕС МОЖЕ ДА ОТМЕНИ ВИЗОВ РЕЖИМ С УКРАЙНА ПРЕЗ 2012-ТА

Киев, 28 октомври 2010.- На срещата на върха на страните от ЕС може да се вземе решение да бъде отменен визовия режим с Украйна, съобщава "Українська правда". В проекта на заключенията на срещата има отделна точка, посветена на това. Тя предвижда ЕС и Киев да активизират преговори за асоциирано членство и създаване на зона на свободна търговия.
Същевременно Брюксел иска украинското ръководство да се върна към спазване на демократичните ценности, включително свобода на словото и събранията, да запази макроикономическата стабилност, да подобри бизнес-климата и да реформира енергийния сектор.
Повече яснота ще има на 22 ноември т.г., когато ще се състои срещата на върха ЕС-Украйна.
Според експертите, ЕС може да отмени визовия режим с Украйна през 2012 г., когато в Украйна и Полша ще се проведе европейското първенство по футбол.(УБВести)

УКРАЙНА ЛЕЖИ ВЪРХУ МОРЕ ОТ ГАЗ?

София, 22 октомври 2010.- Украйна лежи върху истинско море от газ, тъй като запасите от важния природен ресурс са съизмерими със запасите в района на Персийския залив, пише в "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Стандарт". Анализ на "Бритиш петролеум" от юни тази година присъди на страната титлата "Горд собственик" на 1 трлн. куб. м "синьо гориво". Според други източници пък в земните недра на родината на хетманите има между 2 и 32 трлн. куб. м природен газ и 8 трлн. куб. м метан, посочва авторът на статията журналистът Виктор Ткачук. Според него през последните 20 години сменящите се правителства практически нищо не са направили, за да потвърдят и усвоят тези ресурси. В момента Украйна годиба годишно около 20 млн. куб м газ и около 50 млрд. внася от "Газпром" по цена около $250 за 1000 куб. м.
От десетилетия Киев държи промишлеността в Украйна в зависимост от природния газ от Русия и Централна Азия, а чуждестранните инвеститори отстъпват заради променливия бизнес климат и непоследователността в действията на правителствата. И ако ЕС би трябвало да се зарадва на възможната алтернатива на руския природен газ, то "много еврочиновници неофициално изразяват облекчение, че Киев отложи встъпването на Украйна в ЕС за неопределено време. Европа тихичко се отдръпва, а руското влияние се засилва", изтъква авторът. Той е уверен, че усвояването на украинските природни ресурси е ключът към истинската независимост и сигурнос(УБВести)

В УКРАЙНА Е ТРАУРЕН ДЕН – В ПТП ГИНАТ 43

Киев, 13 октомври 2010.- Днес в Украйна е национален траур. Вчера в ПТП, станало около с.Максимивка, Днепропетровска област, загинаха 43 души, включително три деца. Деветима са хоспитализирани, като четирима са в кома.
Причините за катастрофата се изясняват. По първоначални данни, шофьорът на автобуса неправомерно е навлязъл в ж.п прелез, към който се е приближавал маневрен локомотив. Въпреки екстрено спиране, ж.п машина със скорост 75 км/ч направо смачка автобуса.
Всички, които не са равнодушни към случилото се, могат да поднесат своите съболезнованията в посолството на Украйна в София: на 13 октомври – от 14.30 до 17.00, а на 14 октомври – от 10.00 до 12.00.(УБВести)

ЗДРАВНА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ УКРАЙНА Е В СОФИЯ, ТЪРСИ СЪЮЗНИЦИ ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН И ТУБЕРКУЛОЗА

София, 07 октомври 2010.- "За Украйна борбата с туберкулозата и НІV/СПИН е приоритетна", - заяви в интервю за информационна агенция КРОСС Юрий Гайдаев, бивш здравен министър и настоящ депутат, който е част от украинска делегация у нас. За около 40% от болните двете заболявания протичат заедно. 63% от тях пък са хора в трудоспособна възраст.
Гайдаев не посочи точна цифра за броя на серопозитивните в Украйна, но официален Киев вече е поискала $300 млн. за борба с НІV/СПИН от Глобалния фонд.
Пак от там Киев ще получи $100 млн. долара за борба с туберкулозата. "През последните 15 години у нас заболеваемостта се е увеличила 2,5 пъти, а смъртността - 2,7 пъти", - каза Гайдаев. Страната разработва и стратегия, която предвижда криминализиране на отказа за лечение от туберкулоза. Украйна ще отпусне повече пари за превенция и противодействие на двете болести, въпреки кризата, увери Гайдаев.
Тъй като проблемът е световен, Украйна ще обръща към международни организации и страните от Черноморския регион за сътрудничество. "Имаме нужда от координация на действията, от система за комуникация, защото много украинци идват в България и обратно. Това е най-главната задача. Смятам, че тя ще даде резултати", - каза Юрий Гайдаев, който е член на комитета по здравеопазването във Върховната Рада.(УБВести)


ДНЕС ЯНУКОВИЧ ЩЕ ГОВОРИ В ООН, ДИАСПОРАТА ЩЕ ПРОТЕСТИРА

Киев, 22 септември 2010.- Днес президентът на Украйна Виктор Янукович ще говори от трибуната на ООН в Ню-Йорк, където той участва в 65-та сесия на Общото събрание на тази организация.
Същевременно пред знаменитата сграда украинската диаспора ще организира протестен митинг под надслов "Янукович, Украйна не е за продан!" Посланикът на Украйна в САЩ Олександър Моцик дори се обади на един от лидерите на Украинския конгресов комитет в Америка Аскольд Лозинский с молба украинците да отменят протеста си, защото преди два дни Виктор Янукович уж е написал писмо към диаспората и й подава ръка.
"Писмото не е искрено, - смята пан Асколд.- В него няма нищо конкретно, а само празни думи". Затова диаспората настоява президентът да предприеме нещо конкретно. На въпрос на посланика, какво именно, Лозинский отговори: "Първо – да уволни министъра на образованието украинофоба Дмитро Табачник, второ – да уволни директора на Украинския институт за национална памет комуниста Валерий Солдатенко, трето – да се откаже от думите си, казани в Страсбург през април, че Голодомор в Украйна не е геноцид на украинския народ".
Украинците по света не са доволни от политиката, която провежда президентът Янукович и неговото правителство. Отбелязва се, че Украйна опасно се сближава с Русия и се отдалечава от Европа, сключва с Москва договори, които накърняват суверенитета на страната, има цензура и ограничения за провеждане на протести, не се зачита слово на опозицията, предприемат се опити руски език де-факто да стане втори държавен.
В началото на септември Виктор Янукович посети Берлин, където местните украинци също протестираха против неговата антиукраинска политика. Социолозите отбелязват, че през последните месеци рейтингът на управляващата партия "Региони на Украйна" спадна от 39% на 29,5%. Обаче според секретното проучване, поръчано от управляващите, популярността на "регионалите" намаля още по-драстично – те се подкрепят едва от 20% от избирателите.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ В ЕВРОПА ПРОТЕСТИРАТ ПРОТИВ ПОЛИТИКАТА НА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ>>>

ПУТИН ОТНОВО ЛЪЖЕ ЗА БРОЯ НА РУСНАЦИТЕ В УКРАЙНА

Киев, 01 септември 2010.- "Почти 17 млн. граждани на Украйна са руснаци и почти всички украински граждани говорят на руски език", - заяви в интервю за една от руските медии премиерът на Русия Владимир Путин. Той уточни, че се позовава на данните от официалното преброяване в Украйна. Освен това, в края на 2009 г. руското външно министерство се изхвърли с това, че руснаците в Украйна са "государствообразующий" народ.
Путин за второ път лъже за броя на руснаците в Украйна. През 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ, отново позовавайки се уж на официалното преброяване, той каза на тогавашния президент на САЩ Джордж Буш, че "Украйна е много сложна страна" и че там живеят 17 млн. руснаци.
Очевидно, през изминалите две години никой не се осмели да поправи националния лидер на Русия, че "милиони" и "проценти" са различни математически понятия. Защото според официалното преброяване от 2001 г. етническите руснаци в Украйна са 17,3%, сиреч, около 7,6 млн., докато украинците са 77,8% от населението на страната (общо – 46 млн.).
А това, че почти всички украинци знаят руски език, не означава, че за тях този език е майчин. Според социологическите допитвания, след 19 години независимост и десетилетия тотална русификация преди 1991 г. все повече украинци, особено млади, предпочитат да общуват на роден език. От центъра "Социс" (Киев) смятат, че в момента над 55% от украинските граждани разговарят изключително на украински език.(УБВести)

МОСКОВСКИ ПОП - ВЪН!
Киев, 28 юли 2010.- В украинската столица около 15 хил. миряни, верни на стремежа независимата Украйна да има своя, автокефална, православна църква, а не църква, подчинена на Москва, участваха в шествие в знак на протест против визитата на Кирил – Московски патриарх.
Откакто президент стана Виктор Янукович, това е третата визита на руския поп №1 в Украйна.
Опозицията смята, че посещението на Кирил не е пасторско, а политическо, и че то обслужва имперските амбиция на реваншистите в Кремъл.(УБВести)


ВИКТОР ЯНУКОВИЧ НЕ СЕ ЯВИ НА ДЕЛО ЗА ГОЛОДОМОР

Киев, 13 юли 2010.- Печерски районен съд в гр.Киев отложи да гледа делото, в което фигурира действащият държавен глава, поради неявяване на последния.
Украинецът Володимир Волосюк от гр.Хмелницк съди Виктор Янукович за нарушаване на Закона "За Голодомор в Украйна през 1932-1933 гг.", приет от Върховната Рада още по време на Виктор Юшченко. Според този законодателен акт, непризнаването на Голодомор като геноцид на украинския народ се смята за престъпление. Точно това направи Виктор Янукович след като стана президент на страната. По време на посещението си в Страсбург през април т.г. той заяви това, което искаше да чуе Кремъл, а именно: през 30-те години на ХХ в. глад е имало не само в Украйна, но и в други съветски републики, в частност, в Казахстан, и затова Голодомор не може да се приеме като геноцид на украинците.
"Внесох исковата молба против президента, за да покажа на обществото, че той нарушава закона, - споделя пред медиите пан Волосюк. – И затова трябва да отговаря".
Ново дело е насрочено за 27 юли.
В края на 2009 г. следователите от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) приключиха следствието по наказателното дело, свързано с Голодомор. Те събраха 3,5 хил. документи, откриха 857 места с масови погребения на умрелите, разпитаха 2,5 хил. свидетели на геноцида. Фактите сочат, че авторите на този чудовищен акт са бившите ръководители на СССР и съветската Украйна. На първо място в обвинението фигурира Йосиф Сталин. От документите, подписани лично от него, следва, че именно той дава указания, как да се организира и да се осъществи изземването на зърното и други храни от украинските селяни. Целта е чрез глад да ги откаже от частната собственост и да ги вкара в колхози. В резултат за една година от мъченическа смърт почиват между 7 и 10 млн. наши селяни. И новият президент на Украйна не смята това масова убийство на своите сънародници за геноцид!(УБВести)

УКРАЙНА ОКОНЧАТЕЛНО СЕ ОТКАЗА ОТ НАТО, ИСКА САМО В ЕС
Киев, 02 юли 2010.- Късно снощи украинският парламент окончателно отказа Украйна от НАТО. С 259 гласа от 279 уж присъстващи Върховната Рада прие закон, в който са заложени принципите на вътрешната и външната политика на страната.
От текста на документа следва, че Киев няма да влиза в никакви военно-политически блокове, не се стреми към членството в НАТО, каквато цел беше през последните 10 г., а само "конструктивно" ще работи с него. Впрочем, Украйна няма да влиза и в ОДКБ – организация за безопасност, създадена от Москва и други бивши съветски републики (освен Грузия и Молдова).
В закона също така се спомената, че официалният език в страната е украински, а руски и езиците на малцинствата (български също) трябва свободно да се развиват и държавата да ги брани. Опозицията, чиито почти 400 поправки бяха отхвърлени, искаше да се запише, че украинският език е "единствен държавен" в страната.
С приемане на този закон Украйна тотално ревизира външната си политика, провеждана при управление на Леонид Кучма и Виктор Юшченко. Според експертите, страната няма ресурс да бъде неутрална или извънблокова, както се казва в закона, защото това е "скъпо удоволствие". Сега Украйна се превръща в един буфер между демократичния Запад и авторитарната Русия. Дори такъв приоритет, като членството в ЕС, което се предвижда според закона, ще е ефимерно при управление на Виктор Янукович.
Вносителят на този законопроект е президентът Янукович, който с идването си на власт в началото на годината с бързи темпове връща Украйна в руската сфера на влияние и търгува с националните интереси. През април, например, той срещу 30% намаляване на цената на природния газ се съгласи руският Черноморски флот да остане в Севастопол още 25 г. Руските моряци трябваше да напуснат базата до май 2017 г.
Опозицията не участваше в гласуването, но обърна внимание председателя на Върховната Рада, че от мнозинството в залата присъстват само 50 души, "а на таблото после ще има 250". Гласуване с чужди карти е практика и в украинския парламент.(УБВести)

На 14 юни 2010 г. в Киев и други големи градове на Украйна гражданите протестираха против законопроекта, с който Върховната Рада иска да ограничи техните права да организират протестни митинги и събрания.

"STOP НА ЦЕНЗУРАТА!" УКРАЙНА СЕ ПРЕВРЪЩА В РУСИЯ!
Киев, 06 юни 2010.- С плакати "STOP на цензурата!" и "Свободата не може да бъде спряна!" в украинската столица се състоя протестна манифестация, продължила един час. Колоната със журналисти от столичните и регионалните медии мина през централните улици и площади на Киев. Протестиращите предадоха на президента, председателя на Върховната Рада и премиера вестник-антиутопия "Украинска неправда", датиран със 6 юни 2014 г. Да, именно 2014 г., когато изтича мандатът на сега действащия държавен глава Виктор Янукович.
Виктор Янукович е на власт само 100 дни, но журналистите, особено работещи в телевизиите "СТБ" и Първи национален канал, констатират, че се въвежда цензура и има намеса от страна на президентската институция, както и как да се показва. На шефовете на медиите "се съветва" да не показват прояви на опозицията.
Международните организации, които се занимават със свободата на словото, също отбелязват, че спрямо 2009 г. Украйна направи огромна крачна назад не само в областта на свободата на медиите, но и в демокрацията като цяло. "Украйна се превръща в несвободна страна, каквато е Русия", - сочат експертите на "Фрийдъм хауз".(УБВести)


ГРЪМ УДРЯ ВЪРХОВНАТА РАДА, КОГАТО ТЯ ОТКАЗВА УКРАЙНА ОТ НАТО

Киев, 03 юни 2010.- Мълния улучи сградата на Върховната Рада в момент, когато в пленарната зала депутатите от мнозинството отказваха Украйна от НАТО. За няколко секунди спря осветлението, но таблото за гласуване не угасна, съобщи агенцията УНИАН.
Днес с мнозинство от 253 гласа парламентът прие на първо четене законопроекта, внесен от президента Виктор Янукович. Според документа, Украйна се отказва някога да стане член на НАТО, но ще се стреми към членството в Европейския Съюз. Украйна се обявява за извънблокова държава и ще иска да сътрудничи с всички заинтересовани партньори, но не желае да бъде зависима от държави и международни структури, се казва в документа.
Опозицията, която от обикновено мнозинство от 226 гласа преди още няколко месеца сега се стопи наполовина, събра едва 81 глас против.
Според експертите, толкова рязък завой във външната политика (от Запада към Русия) превръща Украйна в непредсказуем партньор и най-вероятно ще отблъсне много от чуждестранните инвеститори. МВФ, например, не бърза да отпуска пореден кредит на Киев.
Днес се навършват 100 дни откакто Виктор Янукович стана президент, но за тези три месеца Украйна успя да се превърна във втора Русия - в недемократична полицейска държава, в която няма свобода на словото и властта или забранява или ограничава всякакви протести.
Между другото, това е втори знак свише, с който Бог показва, че не харесва делата на Янукови и Ко. На 17 май при поклонение пред Вечния огън един венец падна върху Янукович, което показаха дори "Господари на ефира". ВИДЕОТО за случката пусна и "Украинска правда".(УБВести)


32% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОЛЗВАТ ИНТЕРНЕТ

Киев, 30 май 2010.- Над 32% от украинците (12,6 млн. души) ползват Интернет, което е с 4% повече спрямо края на 2009 г. Това сочат данните от проучването на агенцията InMind.
В градовете с население над 50 хил. живее 8,1 млн. от ползвателите на Интернет, а в по-малките градове и селата – останалите 4,5 млн. Почти 60% от тях са на възраст до 29 г., 36% - във възрастовия диапазон от 30 до 44 години. Около 80% от тези 12,6 млн. украинци ползват Интернет вкъщи. Средно на всеки домашен РС се падат двама ползватели.
Данните на InMind също така сочат, че 81% от тези, които имат Интернет, спадат към категорията на украинците със среден или по-голям месечен доход, т.е., това са предимно икономически активно население и студенти.(УБВести)


УКРАЙНА Е 10-ТА НА ЕВРОВИЗИЯ. БЪЛГАРИЯ Й ДАВА СЕДЕМ ТОЧКИ
Същевременно Украйна дава 12 точки на Азербайджан, 10 - на Русия, 8 - на Турция
Осло, 29 май 2010.- България даде седем точки за Украйна на Евровизия-2010. Въпреки това украинската певица Альоша (Олена Кучур) с песен Sweet People остана десета със 108 точки, но пък изпревари Русия. Украинката има уникален глас с диапазон 4 октави.
Най-много точки за Украйна даде Беларус и Азербайджан – по 10 т. Със седем точки за украинката, освен България, гласува Русия, Латвия, Грузия, Сърбия и Холандия. По шест точки дават Кипър и Литва, пет – Румъния, три – Полша, две – Израел и Франция, една – Турция.
Същевременно Украйна дава 12 точки на Азербайджан, 10 - на Русия, 8 - на Турция, и от 7 до 1 - на Грузия, Армения, Германия, Испания, Израел, Румъния и Белгия.
Във финала на 55-то издание на Евровизия участваха 25 страни. Първо място спечели представителят на Германия Лена с песен Satellite. Тя събра 246 точки, като девет страни й дават максималните 12 точки. И така, през 2011 г. конкурсът Евровизия ще се проведе в Германия.
През 2004 г. конкурсът в Истанбул е спечелен от украинката Руслана и през 2005 г. се провежда в Киев.(УБВести)


ЕС ДАВА НА УКРАЙНА "ПЪТНА КАРТА" ЗА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ

Киев, 20 май 2010.- Европейският съюз може да предостави на Украйна План за действие ("пътна карта") за въвеждане на безвизов режим. Това съобщи Костянтин Елисеев – заместник-министър на външните работи на Украйна. Утре той пристига на кратко посещение в София.
Според пан Елисеев, в плана ще се съдържат точни условия, които Киев трябва да изпълни, за да могат украинците безвизово да пътуват из Европа. Очаква се "пътна карта" да бъде одобрена най-напред в началото на юни в Люксембург от министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС, а после окончателно – през октомври по време на срещата на върха ЕС-Украйна в Брюксел. Но кога Украйна най-сетне ще получи безвизов режим със Съюза, не се знае. Според някои мнения, това може да стане през 2012 г., когато в Полша и Украйна ще се проведе европейското първенство по футбол.
През 2005 г. Киев едностранно въвежда безвизов режим със страните от ЕС, със САЩ, Канада и Япония. През 2008 г. и през 2009 г. Украйна и ЕС се договарят за преминаване към безвизов режим в обозрима перспектива. На 17 май 2010 г. Киев и Москва най-сетне подписват договор за украинско-руската сухопътна граница, което е важно условия за действие на договора за реадмисия, сключен между Украйна и ЕС, и за въвеждане на безвизов режим за украинците.
Според украинската организация "Четверта хвиля" ("Четвърта вълна"), в страните от ЕС (Испания, Италия, Португалия, Полша, Чехия) има най-малко 2 млн. украински гурбетчии. Още толкова работят в Русия. Украинците се трудят и в САЩ и Канада. През 2009 г. те са изпратили на роднините си над $3 млрд.(УБВести)


ВЕНЕЦЪТ ПРЕД ВЕЧНИЯ ОГЪН ЦАПАРДОСА ЯНУКОВИЧ, ЗАМАЛКО ДА ПОСТРАДА И МЕДВЕДЕВ
Руският президент Медведев в Киев - 17 май 2010 г.
Киев, 18 май 2010.- Случката се случи вчера. По време на полагане на венци към Вечния огън вятърът свърши добра работа и венецът удари Виктор Янукович. Замалко да пострада и Дмитрий Медведев, но охраната му реагира по-бързо. Клипът
за случката се разпространява из украинския Интернет. Администрацията на Янукович "настоятелно помоли" централните телевизии в Киев да се въздържат от разпространяване на комичния сюжет. В един от форумите участник каза, че това е добър знак от небето Янукович да спре да се слага пред Кремъл, ако не иска да се превърне в губернатор на Малоросия.
ВИДЕОТО за случката пусна и "Украинска правда".(УБВести)

РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ МЕДВЕДЕВ ОТНОВО ИДВА В УКРАЙНА
Киев, 17 май 2010.- Днес започва официално посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Украйна.
За по-малко от един месец това е втора визита на руснака. На 21 април в Харков той и украинският президент Виктор Янукович подписаха тайно подготвения договор, според който Черноморският флот остава в Севастопол и след 2017 г. за още 25 г.
Днес се очаква да бъдат подписани редица спогодби, като една от тях е за делимитацията на границата между двете страни. Русия е последната съседна държава, с която Украйна няма "нормална" граница. Предвижда се Медведев да се срещне и със студентите от Киевския университет "Тарас Шевченко".
Властта в Киев се опасява височайшата визита да не бъде помрачена и затова чрез съд забрани всякакви масовия прояви в центъра на Киев. Но от опозиционните партии "Свобода" и "За Украину" заявиха, че, въпреки всичко, ще протестират. Опозицията твърди, че Янукович прекалява с "любовта си" към Кремъл и направо продава националните интереси, като от държавен глава на суверенна Украйна се превръща в губернатор на Малоросия.(УБВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ Е ВРАГ НА УКРАИНСКИТЕ МАСМЕДИИ
Киев, 04 май 2010.- За врагове на украинските медии са обявени президентът Виктор Янукович, генерален прокурор Олександър Медведко, депутатът от управляващата коалиция комунистът Олександър Ткаченко, експремиерът Юлия Тимошенко и говорителят на президента Ганна Герман. Това съобщиха от Киевския независим медиа-профсъюз. Според него, тези лица най-много са допринесли в Украйна да бъде ограничена свободата на словото и са предприели едни или други действия, с които лишават журналистите да упражняват своята професия.
Същевременно от "Репортери без граница" казват, че откакто Виктор Янукович и неговата партия са на власт (а това са само 50 дни!), в Украйна се наблюдава ограничаване на свободата на словото и се въвежда цензура – нещо, което е нямало през последните 5 г.(УБВести)

СЛЕД ПРЕЗИДЕНТА ЯНУКОВИЧ И ВЪРХОВНАТА РАДА ПРЕДАДЕ УКРАЙНА
Киев, 27 април 2010.- Днес е втория Чернобил за Украйна. След като на 21 април президентът Виктор Янукович е подписал с руския си колега Дмитрий Медведев договор за удължаване на арендата на Севастопол от руския Черноморски флот с още 25 г., днес Върховната Рада с 236 гласа ратифицира този позорен за Украйна документ. Взамяна Киев ще получава с 30% по-евтин природен газ, който предимно се използва от олихарсите в металургията и химическата промишленост - спонсори на управляващата проруска партия "Региони на Украйна", чийто лидер допреди няколко дни е бил Виктор Янукович.
Нито опозицията в залата на парламента, нито 10 хил. около него не можаха да попречат мнозинството, съмнително сформирано от "люспи", да ратифицира позорния за украинците пакт, наречен от хората пакт "Янукович-Медведев" (по аналогия на пакта "Молотов-Рибентроп")
. Опозицията смята, че Украйна от суверенна държава се превръща в руска губерния. Снощи Киев посети руският премиер Владимир Путин, който, както отбелязват някои украински сайтове, дойде да проконтролира, дали Върховната Рада няма да се издъни при ратифицирането, което трябва да стане едновременно с руската Дума.
Само за 50 дни, откакто е на власт, Янукович успя да настрои против себе си поне половина Украйна, като буквално продаде националните интереси и да върне Киев в руската сфера на влияние и по този начин не само не обедини, но и още повече задълбочи геополитическите различия между Западна и Източна Украйна.
Според договора от 1996 г., руският ЧФ трябваше да напусне Севастопол през май 2017 г. За арендата Москlа плаща само $100 годишно.(УБВести)
На снимката на агенцията УНИАН: Бой във Върховната Рада между привържениците и противниците на договора за пребиваване на руския ЧФ в Севастопол.

ОЩЕ ЗА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ: БИВШ ЗЕК ПО ПРЯКОР ХАМ СЕ КАНИ ДА УПРАВЛЯВА УКРАЙНА?
РУИНА


ВИКТОР ЯНУКОВИЧ СЕ СРЕЩНА С ОБАМА, ВЪРНА СЕ С $250 МЛН., НО ИЗБЯГА ОТ ДИАСПОРАТА
Киев, 14 април 2010.- Президент на Украйна посети Вашингтон, където участва в "ядрената" среща на върха като представител на страната, през 1994 г. доброволно казала "сбогом" на атомните бомби. Там Виктор Янукович официално беше приет от държавния глава на САЩ Барак Обама. Това беше първото им рандеву. След 30 мин. разговор Янукович заяви, че Вашингтон дава на Киев $250 млн. за сигурността на АЕЦ "Чернобил", а Украйна ще предаде (най-вероятно, на Русия) 90 кг обогатен уран, останал от "време оно" и строго съхраняван в Харкив и Севастопол.
Същевременно някои украински политици и анализатори отбелязаха, че това, че президентът на САЩ е приел Янукович, е добър знак за Украйна, разочаровала стратегическия си съюзник след "оранжевата" революция в лицето на Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко.
Във Вашингтон украинският президент проведе кратки разговори с германския канцлер Анжела Меркел, френския президент Николя Саркози, премиерите на Турция и Индия, с лидера на Китай Ху Цзинтао, с руския си колега Дмитрий Медведев. Виктор Янукович се среща и с представителите на американския бизнес и ги покани смело да инвестират в Украйна, защото се очаква през тази година Киев да разпродаде привлекателни активи за 5 млрд. евро.
Останаха доволни от украинския президент и директорът-разпоредител на МВФ Доминик Строс-Кан, и президентът на Световната банка Робърт Зелик, защото Киев обеща да удържи бюджетния дефицит в рамките на 6% от БВП. А това ще рече, че МВФ ще работи с Украйна по две програми на стойност $850 млн.
Виктор Янукович също така положи цветя до паметника на Тарас Шевченко във Вашингтон, но, за съжаления, избяга от среща и откровен разговор с украинската диаспора. А украинците искаха да го попитат, кога той ще махне украинофоба Дмитро Табачник – министър на образованието в правителството на Микола Азаров, и защо в страната се подема курс на деукраинизацията на Украйна?(УБВести)

ЯНУКОВИЧ СЕ ОТКАЗВА ОТ НАТО, НО ПРОДЪЛЖАВА ДА ЗАИГРАВА С РУСИЯ
Киев, 06 април 2010.- С указ президентът на Украйна Виктор Янукович ликвидира междуведомствената комисия, създадена през 2006 г. от предшественика му Виктор Юшченко за подготовка на страната за влизане в НАТО. Според Янукович, сега въпросът за НАТО не е актуален за Украйна.
Анализаторите отбелязват, че "антинатовския" указ президентът издаде в навечерието на посещението си в САЩ, където ще има среща с Барак Обама. Очевидно, Киев иска да демонстрира своя неутралитет и желанието да бъде извън всякакви блокове. Ако това е така, то същото Янукович трябва да покаже и на Москва, твърди политологът Олександър Палий пред "Дойче веле". Но засега никой не е чул от устата на президента, че руският Черноморски флот трябва да напусне Севастопол през пролетта на 2017, когато свърша договорът за 20 г. аренда. Нещо повече, по време на предизборната си кампания Янукович е подхвърлял пред рускоезичните си избиратели, че този флотът може да остане и след 2017 г., но Москва вместо символични $100 млн. годишно ще плаща повече. Това изявление противоречи на Конституцията на Украйна, приета през 1996 г., според която на нейната територия не трябва да има военни бази на други държави.
Повечето украински експерти са на мнение, че интеграцията на Украйна в НАТО е единственият начин страната да си осигури безопасност за продължителна перспектива. Според Олександър Палий, с времето украинската власт и обществото ще разберат, че членството на страната в НАТО няма алтернатива. "Извънблоковата стратегия на Киев е грешка", - смята и бившият заместник на държавния секретар на САЩ Строуб Телбот. За него алиансът не е военен блок, а механизъм за сътрудничество на много страни.
Според социологическите изследвания, членството на Украйна в НАТО се подкрепя от 30-35% от украинците, предимно от Западна и Централна Украйна. В края на 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ алиансът под натиска на Русия отказа да стартира програмата за влизането на Украйна и Грузия, през 2009 г. обеща, че рано или късно те ще бъдат в пакта.
Виктор Янукович дойде на власт през февруари тази година, като на балотажа изпревари Юлия Тимошенко с 3,5%.(УБВести)

ПРЕМИЕР НА УКРАЙНА СТАНА РУСНАК, КОЙТО НЕ ГОВОРИ УКРАИНСКИ
Киев, 11 март 2010.- Микола Азаров стана премиер на Украйна. За него гласуваха 242 депутати при необходимите 226 (в украинския парламент са 450 места).
Микола Азаров е един от лидерите на партията "Региони на Украйна", която има най-много депутати във Върховната Рада (175) и чийто председател доскоро беше президентът Виктор Янукович.
Азаров е на 63 г. Той е роден в Русия и е руснак. Завърши геология в Московския държавен университет. В Украйна живее от 1985 г., но така и не научи украински език. С политиката се занимава от средата на 90-те на миналия век. Три пъти е бил депутат и два пъти – вицепремиер в правителството на Виктор Янукович. Смята се за един от най-добрите специалисти в Украйна по бюджет и финанси.
Днес той заяви, че след управлението на Юлия Тимошенко, която междувременно оглави демократичната опозиция, хазната е празна. Но обеща след един месец за представи в парламента проектобюджет за тази година.
С 242 гласа "за" Върховната Рада гласува и персоналния състав на правителството на Микола Азаров. Анализаторите твърдят, че най-обсъжданата фигура в този кабинет ще стане министър на образованието Дмитро Табачник – яростен противник на украинизацията на Украйна.(УБВести)

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО ПАДНА
Киев, 03 март 2010.- Днес правителството на Юлия Тимошенко падна, след като част от депутатите от коалиционния й партньор – партията "Наша Украйна", гласуваха за недоверие на премиера. Общо 243 депутати (при необходимите 226) се обявиха против кабинета на лейди Ю. За нейната оставка бяха 172 депутати от партията "Региони на Украйна", чийто лидер е новият президент на Украйна Виктор Янукович, 15 депутати от "Наша Украйна", 27 - от комунистическата партия, 19 – от блока на председателя на парламента Володимир Литвин, 7 – от блока на Тимошенко, и трима независими.
Сега в продължение на 30 дни Върховната Рада трябва да сформира ново мнозинство и да излъчи премиер. В момента се водят активни преговори между "Региони" и "Наша Украйна" (лидер – експрезидент Виктор Юшченко). Депутатите-нашоукраинци, за да влязат в нова коалиция, издигат редица персонални и идеологически условия: премиер да бъде Виктор Юшченко или някой друг от "Наша Украйна", да не се променя външнополитическия курс на страната (да се запази ориентацията към ЕС и НАТО), да не се посяга върху "газовата" тръба и други големи инфраструктурни обекти, украинският език да остане единствен държавен език, да се инвестира в украинската култура. Към този алианс може да се присъединят и депутатите на Володимир Литвин. При това положение в опозицията остават Юлия Тимошенко, която претендира да обедини всички демократични сили, и комунистите.
Друг вариант са нови парламентарни избори.(УБВести)


СЕРГИЙ ТИГИПКО Е ГОТОВ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР, НО НЕ ПОДКРЕПЯ НИКОГО
Киев, 27 януари 2010.- Лидерът на партия "Силна Украйна" Сергий Тигипко, останал трети на първия тур на президентските избори в Украйна, заяви, че не подкрепя нито Юлия Тимошенко, нито Виктор Янукович. "Моите симпатизанти са образовани и достатъчно политически ориентирани хора, за да направят правилен избор", - сподели най-ухажваният в момента политик в страната.
Сергий Тигипко не крие, че е имал среща както с Юлия Тимошенко, така и с Виктор Янукович. Тимошенко, например, заяви, че, като стане президент, ще му предложи да заеме нейния пост – на премиера. Тигипко е готов да стане №2 в държавата, но при условие, че ще има парламентарно мнозинство и ще може да приложи и някои идеи от неговата предизборна програма. Той даде да се разбера Тимошенко да не му пречи да прилага непопулярни антикризови мерки.
Сергий Тигипко е на 50 г., бизнесмен, банкер, бивш комсомолски водач в Днипропетровск – родината на Тимошенко. По време на президента Леонид Кучма е бил министър на икономиката, през 1998 г. посети София. През 2004 г. е в щаба на Виктор Янукович, но преди първия тур на президентските избори изненадващо го напуска. През лятото на 2009 г. се кандидатира за президент на Украйна, създава партия "Силна Украйна" и се класира трети с над 13%.
След първия тур води Янукович, който с 10% изпреварва Тимошенко. Лейди Ю има амбиция да стопи тази разлика и да спечели. Балотажът е на 7 февруари.(УБВести)

СТЕПАН БАНДЕРА Е ГЕРОЙ НА УКРАЙНА
Киев, 23 януари 2009.- С указ на президента Виктор Юшченко на лидера на Организацията на украинските националисти Степан Бандера е присъдено звание "Герой на Украйна". Наградата е връчена на внука на Бандера - Стивън (Степан) Бандера, който е гражданин на Канада, но работи като журналист в Украйна.(УБВести)
Още по темата:
СТЕПАН БАНДЕРА: “НИЕ НЕ СМЕ ПРОТИВ РУСКИЯ НАРОД. НИЕ СМЕ ПРОТИВ БОЛШЕВИЗМА”
На 1 януари преди 100 г. е роден лидерът на украинското национално.освободително движение Степан Бандера
>>>


ЦИК НА УКРАЙНА ОБРАБОТИ 100% ОТ ПРОТОКОЛИТЕ: РАЗЛИКАТА СЕ ЗАПАЗВА
Киев, 20 януари 2010.- След като обработи 100% от протоколите, ЦИК на Украйна обяви, че разликата между Виктор Янукович и Юлия Тимошенко се запазва: 35,32% и 25,05%. Тези два кандидата за президентския пост ще участват на балотажа на 7 февруари.>>>
АРХIВ

 
СПРАВКА
УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ

"Укринформ"

ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ
"НАША УКРАЙНА" - лидер Виктор Юшченко

РУХ - лидер Борис Тарасюк


ТЪРСАЧКА