Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

СБУ: ЗА ГОЛОДОМОР Е ВИНОВЕН СТАЛИН И КОМПАНИЯТА
Киев, 25 декември 2009.- Следователите от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) приключиха следствието по наказателното дело, свързано с Голодомор, организиран в Украйна през 1932-1933 гг.
В продължение почти на една години следователите събраха 3,5 хил. документи, откриха 857 места с масови погребения на умрелите, разпитаха 2,5 хил. свидетели на геноцида. Според председателя на СБУ Валентин Наливайченко, фактите сочат, че авторите на този чудовищен акт са бившите ръководители на СССР и съветската Украйна. На първо място в обвинението фигурира Йосиф Сталин. От документите, подписани лично от него, следва, че именно той дава указания, как да се организира и да се осъществи изземването на зърното и други храни от украинските селяни. Целта е чрез глад да ги откаже от частната собственост и да ги вкара в колхозите. В резултат за една година от мъченическа смърт са починали около 10 млн. селяни.
Очаква се в началото на 2010 г. делото да бъде предадено в един от киевските съдилища за публичен процес.
В Украйна смятат, че Голодомор е актът на геноцид против украинския народ, извършен от болшевишката власт. В Москва, обаче, отричат това. Там казват, че гладът е имало и в други региони на бившия СССР и че колективизацията в Украйна не е преследвала физическо унищожаване на украинските селяни като социална или етническа група. Вероятно, в Кремъл се страхуват, че Русия като наследник на активите и пасивите на СССР ще трябва да отговаря и финансово за злодействата на болшевиките, както това стори Германия, платила на Израел милиарди марки за 6 млн. евреи, убити през Втората световна война.(УБВести)
УКРАИНСКИЯТ ХОЛОКОСТ>>> 
ИЗЛОЖБА "НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЗАБРАВА"

ВИКТОР ЮШЧЕНКО: ИДВАНЕТО НА ВЛАСТ НА ПРОКРЕМЪЛСКИЯ КАНДИДАТ ОЗНАЧАВА СБОГОМ НА УКРАЙНА
Киев, 21 декември 2009.- "Ако на власт в Украйна ще дойде кандидат по сценария на Кремъл, то това ще означава, че губим нашата независимост", - това заяви във гр.Винниця президентът Виктор Юшченко, който се кандидатира за втори мандат.
Според пан Виктор, предателството на националните интереси се свързва както с оставането на руския Черноморски флот в Украйна и след 2017 г., така и и с оказа от членството в НАТО, и с нежеланието да се преразгледат газовите спогодби с Русия, които са крайно обременяващи за Украйна. Без да назовава имена, за всеки от украинците е ясно, че президентът визира премиера Юлия Тимошенко и бившия премиер Виктор Янукович.
"Най-напред ще ни отнемат енергийната независимост, транзита на природния газ до Европа, после икономическата, а най-сетне – и политическата независимост", - се опасява президентът. Според него, сега, вече 18 г. имаме своя държава, но все още нямаме нация. Трябва ни още време. Защото една част от народа ни над 300 г. е била в пределите на една империя (Русия), а друга част – на друга (Австро-Унгария). Затова между източните и западните украинци има известна разлика, но няма, което е най-главното, противоречия, антагонизми, смята държавният глава.
Президентските избори в Украйна са насрочени за 17 януари 2010 г. Кандидатират се 18 души. За разлика от 2004 г., когато Москва е заложила на Виктор Янукович, но загуби, този път Кремъл подкрепя както Юлия Тимошенко, така и Янукович. Социологическите агенции сочат, че тези два кандидата могат да отидат на балотаж, а Юшченко събира едва 4-5%. Малко е вероятно украинците да предпочетат т.н. "трети път" – някой друг от останалите 15 кандидата да стане президент. А сред тях има и доста одиозни фигури, намерили 1 млн. грн. като залог за участие в предизборната надпревара.(УБВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА ЗАСЕГА Е НАЙ-МАЛКАТА В ЕВРОПА
Киев, 21 декември 2009.- С $230 средна заплата украинците се нареждат на последното място в Европа, твърдят украинските медии.
По средна заплата Украйна отстъпва даже на Молдова - $250, Беларус - $360, Албания - $400. В България тя е $420, в Русия - $670, в Полша – $1200, в Германия – $4500, в Дания – $5200, посочва сайтът "Подробности".
Съобщава се, че обедняването на хората се дължи на рязкото намаляване на "сенчестите" приходи (например, заплати в пликове) и скока на долара спрямо гривнята (от 7 до 8 грн.). Ако се вземат официалните данни на Държавния статистически комитет на Украйна, то за една година средната заплата на хората се увеличи незначително – от 1917 грн. през октомври 2008 г. до 1950 през октомври 2009 г. Същевременно инфлацията през тази година ще надхвърли 15% (през 2008 г. беше 22,2%).
Украинските експерти са на мнение, че доходите на украинците ще започнат да се увеличават едва през второто шестмесечие на 2010 г., т.е., когато ще настъпи оживление в машиностроенето и металургията. Но, за съжаление, същевременно с това ще се скочат и цените.
Сега срещу една средна заплата в Киев може да се купи: хляб – 488 къса, мляко – 460 л, бензин А-95 – 270 л.(УБВести)

В УКРАЙНА ОТ СПИН УМИРАТ 7 ДУШИ ДНЕВНО
Киев, 01 декември 2009.- Всеки ден средно от СПИН в Украйна умират 7 души, твърдят от украинските неправителствени организации, които се занимават с този проблем. Според данните на ООН, 1,6% от възрастното население на страната е заразена, сиреч, става дума за над 700 хил. През първото шестмесечие на 2009 г. са регистрирани 2214 нови случаи, което, впрочем, е по-малко спрямо същия период на предишната година. Сега от болестта се лекуват 14256 украинци.
Ето още данни за СПИН в Украйна, разпространени от Международния алианс по НІV/СПИН:
- брой на лицата-вирусоносители - 440 хил.
- възрастов показател на вирусоносителите – от 15 до 49 г.
- брой на жените-вирусоносители – 190 хил.
- досега от СПИН са починали 19 хил.
Обаче някои специалисти смятат, че едва 1/3 от заразените знаят, че са вирусоносители. Най-проблемните са Киев и редица области в Източна и Южна Украйна. Затова се препоръчва украинската власт по-активно да информира населението за заплахата, която представлява СПИН.(УБВести)


В УКРАИНСКАТА ВИСША ЛИГА ФУТБОЛИСТИТЕ ВЗИМАТ ОТ 4 МЛН. ЕВРО ДО $150 ХИЛ. ГОДИШНО
Киев, 01 декември 2009.- В киевското "Динамо" Андрий Шевченко печели $2,5 млн. годишно. Рекордът обаче принадлежи на сърбина Дарио Сърна от донецкия "Шахтар" – неговата годишна заплата е 4 млн. евро.
Все пак в украинските отбори няма много милионери. Медиите твърдят, че само няколко водещи играчи в "Днипро" получават около и над $1 млн. годишно. В "Металист" (Харков) и "Металург (Донецк) взимат по $500 хил., в "Арсенал" (Киев), "Таврия" (Симферопол) и "Кривбас" (Кривий Риг) – по $300 хил., във "Ворскла" (Полтава) и "Иличивск" (Иличивск) – по $200 хил. По-малко от $150 хил. дават на футболистите в "Черноморец" (Одеса), "Карпати" (Лвив), "Оболон" (Киев" и "Закарпаття" (Ужгород).
Според официалните данни, средната заплата в Украйна е 150 евро, но според проучването на сайта JOB.ukr.net, украинците печелят средно 500 евро месечно, тъй като не всички доходи се декларират.(УБВести)


Нашата справка:

Класиране в първенството на Украйна – висша лига, 01 декември 2009 г.
1.Динамо – 36
2.Металист – 32
3.Шахтар - 31
4.Днипро – 25
5.Металург (Донецк) – 24
6.Таврия – 23
7.Карпати – 21
8.Оболон – 18
9.Ворскла – 16
10.Арсенал – 16
11.Иличивск – 15
12.Металург (Запорижжя) – 13
13.Чорноморец – 12
14.Зоря – 11
15.Закарпаття – 10
16.Кривбас – 7


ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ В УКРАЙНА ЩЕ СЕ БОРЯТ 16 ДУШИ
Киев, 09 ноември 2009.- Днес в Украйна приключва регистрацията на участниците в кандидат-президентската надпревара. Документите в ЦИК и същевременно гаранцията от 1 млн. грн. вече подадоха 16 души.
Според социологическите допитвания, на балотаж, най-вероятно, ще отидат премиерът Юлия Тимошенко (партия "Наша Батьківщина" – "Наше Отечество") и лидерът на най-голямата опозиционна партия "Региони на Украйна" Виктор Янукович. Засега тя взима 17-18% от гласовете, а той – 23-25%. Но Янукович почти няма потенциал за разширяване на електората си – той е популярен предимно в Източна Украйна, докато Тимошенко след първия тур ще привлече избирателите на експредседателя на парламента Арсений Яценюк (9-10%) и сегашния президент Виктор Юшченко (3-5%), сиреч, техните привърженици в Западна и Централна Украйна.
Освен това, пани Юлия, както и Юшченко през 2004 г., олицетворява проевропейския избор на Украйна, а Янукович продължава да бъде проруски кандидат. Но дали това е така, със сигурност не може да се твърди, защото този път Москва явно не декларира подкрепата си. Само се знае, че Кремъл е против Юшченко да остане на поста си.
Президентските избори в Украйна са насрочени за 17 януари 2010 г., ако грипната епидемия не попречи. Украинците, живущи в България, ще могат да гласуват в посолството в София и Генералното консулство във Варна.(УБВести)

ГРИПЪТ ВЕЧЕ УБИ 48 УКРАИНЦИ, СТРАНАТА ЗОВЕ НА ПОМОЩ
Киев, 01 ноември 2009.- Над 154 хил. украинци са болни от грип, като 48 от тях са починали, включително две деца. Но вирусът А/H1N1 е открит само в 13 случая. Това заяви президентът Виктор Юшченко. Засега пандемията обхвана предимно Западна Украйна и там е въведена карантина. Това са Лвивска, Ивано-Франкивска, Тернопилска, Закарпатска, Чернивецка, Ривненска и Волинска област. Но според министерството на здравеопазването, болестта се придвижва към Централна Украйна, защото болните се увеличават в Хмелницка и Винницка области. Експертите прогнозират, че в най-скоро време пандемията ще засегна цяла Украйна.
Юшченко призова политиците да не сеят паника, а да се държат конструктивно. "Грипът е предизвикателството, което трябва да обедини страната ни, - заяви президентът. – Да се стегнем и да бъдем дисциплинирани!"
Правителството забрани да се провеждат масови прояви (Украйна е в предизборната кампания за президент, изборите са на 17 януари 2010 г.) и обяви 3-седмична ваканция в учебни заведения. Отлага се влизане в казармата. Засилва се граничен контрол. Министерският съвет дори искаше да отмени мачовете от украинската премиер-лига по футбол.
Специалистите препоръчват все още здрави украинци да наблягат върху лук и чесън, тиква (пречиства черния дроб от токсините), овесена отвара и да се ваксинират. Премиерът Юлия Тимошенко се обърна към света да изпрати за Украйна ваксина и други медикаменти за борба с пандемията.
Сайтът на украинското посолство в София призовава и българските организации и граждани да се присъединят към помощта за "грипозна" Украйна. Страната има нужда от следното:
- за профилактика: 15 млн. дози ваксина - предимно за здравни работници и студенти-медици, бременни жени, деца, болни от захарен диабет, бронхиална астма;
- апарати за изкуствена вентилация на белите дробове, транспортни респиратори тип Нюпорт, фибробронхоскопи, антиинфекциозни филтри; изсмукватели, кардиомонитори, пулсоксиметри, консумативни материали към тези апарати;
- инфузомати; озелтамивир; антибіотики; имунокоректори;
- разтвори за вътрешно венозно вливане (дезинтоксикационна терапия);
- витамини; антихистамини ІІ-IV поколение, средства против кашлица; хормонални препарати; невролептици; миорелаксанти;
- дезинфициращи средства; защитни средства (очила, маски, ръкавици, респиратори и др.);
- тест-системи за изследване по метода на ПЦР; консумативи за вирусологични лаборатории.
Посолството моли с предложенията да се обръщат на телефон в София: 818-68-48 – лице за контакт Олександър Лапский, и 818-68-66 – лице за контакт Ростислав Бикориз, а така също на 818-68-38.(УБВести)

УКРАЙНА Е НА 85-ТО МЯСТО В СВЕТА ПО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТА
София, 07 октомври 2009.- Сред 182 страни Украйна е на 85-то място по качество на живота. Това сочат данните на ООН.
На първо място е Норвегия, на второ – Австралия, на трето – Исландия. Следват Канада, Ирландия, Холандия, Швеция, Франция, Швейцария, Япония. Великобритания е на 21-во място, след нея върви Германия. Русия заема 71-во място. България е на 61-во място.(УБВести)

ЗА ЛЕОНИД КРАВЧУК ЛИДЕРИТЕ НА "РЕГИОНАЛИТЕ" И КОМУНИСТИТЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДЛОГИ
Киев, 15 август 2009.- Първият президент на Украйна остро разкритикува "дупедавските" изявления на лидерите на партията "Региони на Украйна" Виктор Янукович и на комунистите Петро Симоненко. Веднага след като руският държавен глава обвини официален Киев в антируската политика, те публично заявиха, че Москва е права.
"За съжаление, при нас винаги е така, - казва пан Леонид.- Вместо да се консолидира, политическият ни елит започна непристойно да подкрепя Русия. Впрочем, и по въпроса на войната в Грузия нашият елит беше разделен. Аз не мога да си представя, че подобно нещо е възможно в някоя друга страна. При такава ситуация, когато нас ни безпардонно хулят и казват, че само ние сме виновни за кризата в украинско-руските отношения, трябва да важи правилото "наше лошо няма". Но някои украински политици говорят работи, които е срамно да се слуша. Това е политиката на роб, те, пардон, са политически подлоги!"
Леонид Кравчук, за когото на 1 декември 1991 г. са гласували над 61% от украинците и който е управлявал до 1994 г., призова гражданите да не вярват на кандидат-президенти, които се покланят на чужди столици и готови да предадат и да продадат всичко, само и само да седнат в президентския стол. "Трябва да се служи само на Украйна, а не да се прислужва на някого, още повече на чужда страна, - това е недопустимо! За мен тези политици са еничари в родината си".
Пан Леонид твърди, че много общува с млади хора и вижда, че в Украйна расте ново поколение, което не помни, що е СССР, и не иска да робува на никого, особено когато някой си позволява да говори лошо за наш държавен глава".(УБВести)


В УКРАЙНА ПРИСТИГНА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ НА САЩ ДЖОЗЕФ БАЙДЕН
Киев, 21 юли 2009.- В украинската столица пристигна вицепрезидентът на САЩ Джозеф Байден. Днес той ще се срещне с президента Виктор Юшченко, премиера Юлия Тимошенко, председателя на Върховната Рада Володимир Литвин, депутатите от пропрезидентската формация "Наша Украйна", лидера на новата партия "Фронт на промените" Арсений Яценюк и лидера на най-голямата опозиционна партия Виктор Янукович.
Освен това, Джозеф Байден ще произнесе реч в "Украински дом" пред представителите на украинския политически, обществен, икономически, научен и студентски елит. Очаква се високопоставеният американец да призове Украйна към реформи, които да й отворят пътя към НАТО и ЕС, а също така ще положи усилия да помири "старали се" Юшченко и Тимошенко.
Експертите смятат, че посещението на Байден цели да докаже, че състоялата се неотдавна визита на Барак Обама в Москва не означава отказ на САЩ от балансиран подход към страните на ОНД.
Между другото, след Киев Джозеф Байден ще поеме към Тбилиси. И тъкмо това кара някои руски анализатори да твърдят, че американският вицепрезидент ще помоли Виктор Юшченко, чийто мандат свършва през януари 2010 г., и Михаил Саакашвили спокойно да предадат властта. Впрочем, последният вече заяви, че ще остане на поста си до 2013 г.
Същевременно Украйна иска да постави пред САЩ въпроса за своята сигурност и това да бъде закрепено в юридически документ. Защото случаят с Грузия от преди една година, когато Русия анексира част от нейната територия (Абхазия и Южна Осетия), е показателен, и НАТО го преглътна. Този сценарий може да се повтори, например, в Крим, където Русия раздава руски паспорти като топли банички.(УБВести)

УКРАЙНА И ЕС ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ ПОДПИШАТ СПОГОДБА ЗА АСОЦИИРАНЕ
Брюксел, 16 юни 2009.- До края на тази година Украйна и ЕС ще подпишат спогодба за асоцииране, заяви Юлия Тимошенко. Украинският премиер е в Брюксел, където двете страни одобриха "Дневен ред на асоцииране" – своеобразна пътна карта. Основната цел на спогодбата е създаване на зона за свободна търговия и политическо асоцииране. Предполага се също така ЕС да отмени визов режим с Украйна, обаче Киев трябва да оборудва границата си с Русия, Беларус и Молдова по европейски стандарти. Киев отмени визите за гражданите от ЕС още през 2005 г.
Юлия Тимошенко също така заяви, че в момента се водят преговори между нейното правителство и Европейската банка за възстановяване и развитие за кредит от $4 млрд. Киев остро се нуждае от пари, за да закупи руския природен газ и да го вкара в своите газохранилища. Той се използва предимно през зимата, когато потреблението на "синьото гориво" значително нараства. Според "Нафтогаз-Украйна", от общо 27 млрд. куб. м под земята са вкарани вече 19 млрд.(УБВести)

ЕС И УКРАЙНА ЩЕ ПОГОВОРЯТ ЗА АСОЦИИРАНЕ
Киев, 16 юни 2009.- Днес в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета за сътрудничество Украйна-ЕС. Предвижда се страните да обсъдят плана за асоцииране, който сменя плана за действие. Преди няколко месеца Украйна и ЕС преминаха на по-високо ниво на сътрудничество, целта на което е асоциирано членство и в перспектива – пълноправно членство на Киев.
В срещата в Брюксел ще участва премиерът Юлия Тимошенко. Предвижда се също така тя да се срещне Бенита Фереро-Валдер – комисар на външна политика, Хавиер Солана, който отговаря за сигурността на ЕС, херцога на Люксембург Анри, премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Очаква се пани Юлия да ги запознае с политическа ситуация в Украйна, която доста се нажежи след като обществеността, особено масмедиите, успяха да провалят създаване на широка коалиция между депутатите на Юлия Тимошенко и Партия "Региони" и да променят конституцията на страна. В Украйна този напън на олигарсите, които стоят зад тези политически формации, получи определение "легитимен конституционен преврат".(УБВести)

НАЙ-ДОБРЕ СЕ ЖИВЕЕ В ЛВИВ
Киев, 15 юни 2009.- Най-добро място за живеене в Украйна е Лвив (Лвов). Това сочи традиционно изследване, проведено сп."Фокус". Според експертите, този град разполага с голям делови, финансов и образователен потенциал, привлича с интересни културни прояви и туристически обекти.
В рейтинга са участвали 70 града. В първата десетка, освен Лвив, са включени Киев, Ивано-Франкивск, Чернивци, Ялта, Харков, Одеса, Иличовск, Симферопол и Севастопол.
През 2008 г. за град, където най-добро се живее в Украйна, бяха определени Чернивци (Северна Буковина).(УБВести)

НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА Е 46 МЛН., ЗА 18 ГОДИНИ НАМАЛЯ С 6 МЛН.
Киев, 26 май 2009.- През март населението на Украйна намаля с 21 хил. и сега е 46,080 млн. души, съобщиха от Държавният статистически комитет. В градовете живеят 31,6 млн. или почти 70%.
Когато през 1991 г. СССР се разпада, населението на Украйна е над 52 млн., през 1998 г. то спада под 50 млн., през 2004 г. вече е 47,280 млн. Според прогнозите на ООН, до 2050 г. украинците ще намалеят с 15 млн. Причините са ниска раждаемост, висока смъртност, миграция.(УБВести)

"ШАХТАР" СПЕЧЕЛИ КУПАТА НА УЕФА САМО С ТРИМА УКРАИНЦИ
Истанбул, 21 май 2009.- Донецкият "Шахтар" спечели Купата на УЕФА срещу "Вердер" (Бремен) с 2:1.
Браво! Но доколко украинският отбор е украински? От 11 души на терена само 3 са украинци – вратарят Пятов и защитниците Кучер и Чигринский. Останалите са: 5 бразилци, един поляк, един хърватин и един румънец. Същото положение е и в киевското "Динамо". Пълно с легионери!
И после чудим, защо националният тим на Украйна не се класира за световното и европейското!
А някой да вижда на тази снимка синьо-жълто знаме на Украйна като знак на гордост за родината?!(УБВести)


НА "ЕВРОВИЗИЯ" УКРАЙНА Е НА 12-то МЯСТО

София, 17 май 2009. В конкурса на "Евровизия", който се проведе в Москва, украинката Свитлана Лобода със своята песен и шоу "Антикризисно момиче" зае 12-то място. Тя получи едва 76 точки. С 10 точки за Украйна са гласували Полша и Азербайджан, с 8 – Унгария, със 6 - Испания, Беларус и Португалия, с 5 – Чехия и Дания, с 4 – Литва и Молдова, с 3 - Армения, с 2 - Малта, Израел, Русия, Великобритания, с 1 точка – Словакия. В България, където украинската диаспора наброява около 5 хил. души, никой не е гласувал за Украйна.
Същевременно с 12 точки Украйна гласува за Норвегия, с 10 – за Азербайджан, с 8 – за Русия, и по-нататък следват Молдова, Великобритания, Дания, Естония, Франция, Армения и Израел.
За първи път Украйна участва в "Евровизия" през 2003 г. (Олександър Пономарьов) и заема 14-то място, през 2004 г. Руслана става №1, през 2005 г. (в Киев) Украйна (група "Гринджоли") е на 19-то място, през 2006 г. (Тина Карол) - на 7-мо място, през 2007 г. (Верка Сердючка) - на 2-ро място, през 2008 г. (Ани Лорак) – отново 2-ро място.
Победителят на "Евровизия-2009" е Александър Рибак от Норвегия, който в историята на конкурса събра рекорден брой точки – 387. Певецът (23 г.) е от Беларус, но от 4-годишен живее с родителите си в Осло. Свири на цигулка и пиано. В песента му "Fairytale" са заложите славянски мотиви.
На второ място е Исландия, а на трето – Азербайджан.
Украинката Анастасия Приходко, която е представлявала Русия, получи 91 точка и зае 11 място.(УБВести)

ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА: "МЫ ЗА ЦЕНОЙ НЕ ПОСТОИМ!"
По бойните полета загиват 7,5 млн. съветски войници и само 2,8 млн. немски
Украйна. Киев. 9 май
СТАЛИН И ХИТЛЕР РАЗДЕЛЯТ ПОЛША, ПРАВЯТ СЪВМЕСТЕН ВОЕНЕН ПАРАД>>>

КОЙ Е ИЗДИГНАЛ ЗНАМЕТО НА ПОБЕДАТА В БЕРЛИН?>>>
ОУН И ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ>>>
СТАЛИН, ШУХЕВИЧ, ОУН-УПА И МОСКОВСКА ПРОПАГАНДА

ПРЕДИ 23 ГОДИНИ Е ГРЪМНАЛ ЧЕРНОБИЛ
София, 26 април 2009.- Това е град Припят в Украйна. В него са живели тези, които са работили в АЕЦ "Чернобил" (нещо като гр.Козлодуй в България). Сега там не живее никой. Вече 23 г. той е мъртъв град. Както и зоната в радиус 30 км от централата...
Днес в Украйна почитат паметта на жертвите от най-голямата в света техногенна катастрофа.
(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАТ
Киев, 15 март 2009.- На въпрос, искате ли Украйна и Русия да се обединят в една държава, повечето украинци и руснаци категорично отговарят "не" – съответно 68% и 51%. Те искат техните страни да бъдат независими, но да имат дружески отношения. Същевременно за единна държава ратуват 23% от украинците и 14% от руснаците, сочат данните на Киевския международен  институт по социология и руския Център "Левада".
Според социолозите, увеличи се броят на руснаците, които "лошо или предимно лошо" се отнасят към Украйна – сега те са 62% (през 2008 г. са били 33%). Очевидно, тук сериозно допринася руският елит, който през последните години засили неоимперското си мислене, и руската телевизия, която перманентно бълва лоши вести за Украйна.(УБВести)

СРЕД НАЙ-БОГАТИТЕ В СВЕТА ИМА И ЧЕТИРИ УКРАИНЦИ
Киев, 14 март 2009.- Сред най-богатите хора в света има и четири украинци, съобщава сп."Forbes".
Това са Виктор Пинчук от Киев (зет на бившия президент Леонид Кучма), чието състояние е $2,6 млрд. През 2008 г. той продаде "Укрсоцбанк" на италианската "UniCredit Group", купи вила на Сардиния и къща в Лондон, организира концерт в Киев на Пол Макартни.
Ринат Ахметов от Донецк, който доскоро беше №1 сред украинските богаташи, сега притежава $1,8 млрд. Той работи предимно в металургията и въгледобива, има ФК "Шахтар".
Състоянието на Игор Коломойский от Днипропетровск (роден град на премиера Юлия Тимошенко) не надвишава $1,2 млрд. В списъка на ."Forbes" той е на 601 място. Има банка – "Приватбанк", телевизия "1+1" и друг бизнес.
Съдружникът на Коломойский – Геннадий Боголюбов, притежава $1,1 млрд. През 2009 г. той е купил една австралийска фирма, която разработва манганови находища.(УБВести)

НАД 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ВИКТОР ЮШЧЕНКО ДА СИ ХОДИ
Киев, 18 февруари 2009.- Президентът Виктор Юшченко трябва да подаде оставка, смятат 70,9% от украинците, съобщават от Киевския международен институт по социологията. Едва 19,3% от допитаните са на мнение, че той трябва да остане на поста си до края на мандата, който приключва след една година. Почти 57% биха подкрепили конституционното отстраняване на президента от длъжност, против това са 26,9%.
Същевременно, 43,18% от анкетираните казват, че по-добре би било премиерът Юлия Тимошенко да напусне поста си. Против това са 45,2% от украинците.
С други думи, във "войната" Юшченко-Тимошенко симпатиите на хората са на страна на лейди Ю.(УБВести)


ДО 2050 ГОДИНА НАМАЛЯВАМЕ С 15 МЛН. ДУШИ, РУСИЯ – С 33 МЛН.
Киев, 13 февруари 2009.- До 2050 г. населението на Украйна ще намалее с 15 млн. души (сега то е 48 млн.), сочат данните на ООН.
Общо намаление ще засегне 45 страни. Например, Русия от 150 млн. души сега ще стане 118 млн. през 2050 г., или с 33 млн. по-малко. Населението на Япония ще се съкрати с 25 млн., на Германия – с 8,4 млн., на Полша – със 7,7 млн.
Същевременно, през 2050 г. хората на възраст над 60 г. ще бъдат 2 млрд. Около 70% от населението на планетата ще живее в градове.
През 2009 г. населението на Земята ще достигне 6,8 млрд. души, а през 2045 г. – 9 млрд., като 70 процента от увеличението ще се държи на пет страни – Бразилия, Индия, Индонезия, Нигерия и Пакистан.(УБВести)

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА В УКРАЙНА ЩЕ ИМА 3 МЛН. БЕЗРАБОТНИ
Киев, 12 февруари 2009.- Над 930 хил. са регистрирани безработни в Украйна, съобщават от Държавния център по заетостта. Предполага се, че до края на годината те ще бъдат 3,2 млн. или 9% от активното население. За тях са предвидени 5 млрд. гривни помощи.(УБВести)

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО ОЦЕЛЯ
Украинците искат обновяване и подмладяване на политическия елит
Киев, 05 февруари 2009.- На опозицията във Върховната Рада не достигна 23 гласа кабинетът на Юлия Тимошенко да бъде свален. За оставката й гласуваха партията "Региони на Украйна" – 172 гласа, комунистите – 20 гласа, и само 10 депутати от разцепилата се пропрезидентска "Наша Украйна". Против премиера се опълчи и един депутат от нейната парламентарна група.
Днес във Върховната Рада Юлия Тимошенко се отчете за дейността си, в частност, как кабинетът се бори с кризата в страната. Същевременно най-голямата опозиционна партия – "Региони на Украйна", внесе решение за вота на недоверие към кабинета на лейди Ю, но не успя да събере поне 226 гласа.
Впрочем, както стана известно, "регионалите" са готови да напуснат парламента и предизвикат предсрочни избори. Според конституцията, за това са необходими най-малко 150 депутати от общо 450. Лидерът на "Региони" Виктор Янукович заяви, че по този въпрос до края на февруари трябва да се произнесе конгресът на партията. Юлия Тимошенко отговори, че не се страхува от нови избори.
Според социолозите, ако изборите бяха днес, във Върховната Рада влизат "Региони на Украйна", блокът на Тимошенко, комунистите и формацията на Володимир Литвин – в момента шеф на парламента. На ръба на 3% се намират "Наша Украйна" на Виктор Юшченко и дясната партия "Свобода".
Същевременно над 60% от украинците заявяват, че страната има нужда от подмладяване и обновяване на политическия елит и биха гласували за нова формация, ако такава се появи. В момента все по-популярна в Украйна става съвсем млада партия "Фронт за промени" на Арсений Яценюк (35-годишен, финансист, бизнесмен, бивш шеф на парламента). Социолозите твърдят, че тя вече допада на 7% от украинците.(УБВести)


УКРАЙНА ЗАГУБИ СПОРА С РУМЪНИЯ ЗА ОСТРОВ ЗМИИНИЙ
Киев, 04 февруари 2009.- "Ние загубихме спора с Румъния за остров Змииний в Черно море", - пишат днес украинските електронни издания. Според в."Дело", Международният съд на ООН в Хага по-скоро подкрепи румънската позиция. Да, той, съдът, призна, че Змииний е остров, а не скала, както искаше Букурещ, и че той принадлежи на Украйна, но определи, че икономическата зона около него е само 12 мили, а не 40 км, както настояваше Киев. По този начин към юрисдикцията на Румъния преминават почти 80% от спорните морски територии от континенталния шелф. А там има над 70 млрд. куб. м природен газ и 12 млн. т петрол. Преди няколко години Украйна започна да проучва тези находища, но под натиска на Букурещ и Европейския съюз спря.
Въпреки всичко, в Киев смятат, че Украйна трябва да бъде доволна от решението на съда в Хага.(УБВести)
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ЧИЙ Е ОСТРОВ ЗМЕИНИЙ – НА КИЕВ ИЛИ БУКУРЕЩ?

ПОЧТИ 80% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ "ТВЪРДА РЪКА", НО...
Киев, 04 февруари 2009.- Почти 80% от украинците искат в страната да има "твърда ръка", сочат данните от социологическото проучване на "Research&Branding Group". Но едва 36% са съгласни в името на стабилност да бъдат ограничени техните граждански права и свободи.
Над 60% от допитаните очакват в Украйна да се появи качествено нова политическа сила, за която са готови да гласуват около 50% от украинците.(УБВести)


ПУТИН И ТИМОШЕНКО СЕ РАЗБРАХА В МОСКВА СЛЕД 5-ЧАСОВИ ПРЕГОВОРИ

Киев, 18 януари 2009.- Вчера късно вечерта в Москва премиерите на Русия и Украйна сложиха, може би, край на газовата война между двете страни.
Странно, но от екипа на Владимир Путин не изтече кой знае каква информация. Обаче говорителят на Юлия Тимошенко сподели пред масмедиите, че страните се договориха за следното: "Газпром" ще намали цената на природния газ за Украйна с 20% от средноевропейската, а транзитът за руснаците остава непроменен. Някои експерти са пресметнали, че поне през първото тримесечие на 2009 г. "Нафтогаз" ще плаща на руснаците над $350, което е двойно повече спрямо 2008 г., а руското "синьо гориво" ще се пренася по украинската тръба по старата цена - $1,7. Друга информация засега няма. Мълчи и президентът Виктор Юшченко, който отстояваше газът да струва не повече от $230, а транзитът да скочи до $2,2.
Очаква се окончателните документи да бъдат подписани в понеделник, 19 януари, а природният газ да пристигне в България 2-3 дни по-късно.
Какво се случи? Прецакана ли е Украйна и ако да – защо? Възниква и въпросът: за какво беше тази 20-дневна газова война? За какво беше това излагане пред Европа?(УБВести)
Още по "газовата" тема:

ПЛАНЪТ НА ПУТИН "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ЕВРОПА" ВЪРВИ КЪМ ПЪЛЕН УСПЕХ
ПОКРАЙ "ГАЗОВАТА" ВОЙНА "СТАНДАРТ" ВЕЧЕ НИ НАРИЧА И "ХОХЛИ"
УКРАЙНА ОТКАЗВА ДА ПЛАЩА НА "ГАЗПРОМ" $250, ИСКА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ТРАНЗИТА


УКРАЙНА ДАВА НА БЪЛГАРИЯ ОТ СВОЯ ГАЗ

София, 10 януари 2009.- Президентът Георги Първанов проведе преди минути телефонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко, съобщава агенция "Фокус", посовавайки се на прессекретариата на държавния глава. В продължение на предишния разговор между двамата президенти, Виктор Юшченко изрази готовност Украйна да предоставя на България 1,5 - 2,5 млн. куб. м. газ дневно от своите газови запаси. Виктор Юшченко е разпоредил на "Нафтогаз" да влязат във връзка с "Булгаргаз" за уточняване на техническите параметри на доставката.
Двамата президенти се договориха да положат усилия за осигуряване на транзита по трасето от Украйна до България.
Президентът Първанов благодари за направеното предложение в този критичен за българската икономика и народ момент. Посочи, че компетентните български институции незабавно ще започнат работа за осъществяване на газови доставки от Украйна.(УБВести)София, 08 януари 2009.- Днес посланикът на Украйна в България Виктор Калник даде пресконференция, на която представи позицията на Киев в газовия спор с Москва. Според пан Виктор, "Газпром" върху Украйна и Европа изпитва нов вид оръжие.(УБВести)

ПЛАНЪТ НА ПУТИН "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ЕВРОПА" ВЪРВИ КЪМ ПЪЛЕН УСПЕХ
Вашингтон, 07 януари 2009.- Газовият конфликт между Русия и Украйна разкрива поне две неща: че "Газпром" се учи от своите грешки, а Европа - не. Резултатът не е добър за европейската енергийна сигурност, пише американският в."The wall street journal".>>>

ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ РАЗГОВАРЯ С УКРАИНСКИЯ СИ КОЛЕГА ВИКТОР ЮШЧЕНКО
София, 6 януари 2009.- Президентът Георги Първанов проведе преди минути телефонен разговор с украинския си колега Виктор Юшченко, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Българският държавен глава е поставил въпроса, че ако за редица европейски страни подаването на газ от територията на Украйна е намалено, то за България и съседните й държави е изцяло преустановено. България, е подчертал президентът Първанов, е в най-неблагоприятна позиция, тъй като за разлика от другите засегнати страни от региона, които имат своите алтернативни възможности, страната ни не разполага с такива и има скромен вътрешен резерв. При това положение кризата, породена от спрените доставки, може да вземе остри размери, е изтъкнал българският президент, цитиран от прессекретариата.
Президентът на Украйна е информирал Георги Първанов за количествата газ, постъпили на границата на Украйна от Русия и транзитирани за европейските страни.
По време на разговора двамата държавни глави са отбелязали, че, поради различията в данните за постъпващите в Украйна количества газ, е важно да има независими наблюдатели на диспечерските пунктове.
В отговор на поставеното от българския президент искане за възстановяване на подавания за България газ, макар и в намалени количества, президентът Юшченко е поел ангажимент да съдейства пред ръководството на "Нафтогаз на Украйна " за скорошно решаване на въпроса, се посочва в съобщението.
Президентът Виктор Юшченко е потвърдил участието си в срещата на най-високо равнище "Природен газ за Европа - сигурност и партньорство" през април т.г. в София, на която въпросите за енергийната сигурност ще бъдат разгледани в стратегически план, съобщава БТА.


Още по "газовата" тема:

ПОКРАЙ "ГАЗОВАТА" ВОЙНА "СТАНДАРТ" ВЕЧЕ НИ НАРИЧА И "ХОХЛИ"
УКРАЙНА ОТКАЗВА ДА ПЛАЩА НА "ГАЗПРОМ" $250, ИСКА ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ТРАНЗИТА


СТЕПАН БАНДЕРА: “НИЕ НЕ СМЕ ПРОТИВ РУСКИЯ НАРОД. НИЕ СМЕ ПРОТИВ БОЛШЕВИЗМА”
На 1 януари преди 100 г. е роден лидерът на украинското национално.освободително движение Степан Бандера
>>>
АРХIВ

 
СПРАВКА
УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ

"Укринформ"

ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ
"НАША УКРАЙНА" - лидер Виктор Юшченко

РУХ - лидер Борис Тарасюк


ТЪРСАЧКА