Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
НАЙ-ДОБРИТЕ И ОТГОВОРНИ ФИРМИ ДА ПРЕВОДИ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА СЕ УВЕЛИЧАВА
Киев, 23 декември 2008.- Демографската ситуация в страната се подобрява, съобщава агенцията УНИАН, като се позовава на статистическите данни. През тази година спрямо предишната имаме естествен прираст – почти с 15 хил. раждания повече. Сега населението на Украйна е 46, 3 млн. души.(УБВести)

КРИЗАТА ВЕЧЕ ЗАСЕГНА ПОЧТИ 80% ОТ УКРАИНЦИТЕ
Киев, 18 декември 2008.- Сегашната икономическа криза вече сполетя 77% от украинците, показват данните от социологическото проучване на киевския институт "Горшенин". Хората споделят, че цените скачат (79% от допитаните), заплатите не се изплащат навреме (29%) или намаляват (20%), в 15% от семействата някой вече е безработен, а 6% от анкетираните твърдят, че тяхното предприятие спря да работи. Украинците се страхуват преди всичко не да загубят работата или спестяванията си, а да не спадне техния стандарт, т.е. да не намалее тяхната покупателна способност.
Едва 12,7% са категорични, че не са засегнати от кризата.
Прогнозира се, че икономическата криза в Украйна с пълна сила ще се прояви през март-април следващата година. Експертите предвиждат, че през І тримесечие на 2009 г. БВП ще намалее със 7-10%. В момента за един долар дават 12-13 грн., което двойно повече спрямо октомври-ноември. Брутният външен дълг на страната е над $100 млрд.(УБВести)


НАД 60% ОТ РУСНАЦИТЕ НЕ ОБИЧАТ УКРАЙНА
Киев, 14 декември 2008.- Над 60% от руснаците твърдят, че негативно се отнасят към Украйна, сочи проучването, извършено от социолозите от Руската академия на науките. Все още ни обича 23% от населението на Русия. Почти 57% от анкетираните заявяват, че против Киев трябва да се предприемат икономически и политически санкции, ако Украйна влезе в НАТО.
Между другото, благодарение на антиукраинската кампания на ОРТ и други руски електронни медии там все повече намразват украинците. Социолози казват, че най-много не обичат Украйна в южна Русия и Поволжието, а най-много обичат – в северо-западната част. В това няма нищо странно. В Сибир, например, живеят много украинци, облагородявали този суров край.
Но най-много руският човек мрази Грузия – 81% спрямо 8% с позитивно отношение. Преди една година 37% са имали добро отношение към САЩ, но сега то е едва 14%. Авторите на проучването свързват този скок на негативизма с войната на Северен Кавказ в началото на август тази година.
Все по-малко руснаците вярват на Германия, Франция, Англия – показателят на симпатията е намалял до 4%. И това въпреки факта, че Германия и Франция активно лобират позицията на Москва Украйна и Грузия да не получат покана за НАТО.
Но пък най-големите приятели на руснаците са Беларус – 75% позитив, Казахстан – 69%, и Китай – 59%. А още преди година-две симпатиите към Пекин са изразявали едва 41-45%.(УБВести)

РАДАТА ИЗБИРА НОВ ШЕФ, УКРАЙНА ПРЕОДОЛЯВА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА
В парламента се сформира мнозинство център-дясно, примиер остава пани Юлия
Киев, 09 декември 2008.- Днес Върховната Рада най-сетне избра председателя си. Той се казва През януари 2004 г. Володимир Литвин откри в София избожба за ГолодоморВолодимир Литвин. За него гласуваха 244 депутати: 154 от групата на премиера Юлия Тимошенко, 40 - от групата на президента Виктор Юшченко "Наша Украйна", 27 – от комунистите, 20 – от групата на Володимир Литвин, и трима народни представители от партията "Региони на Украйна" (тя има най-много места - 175).
Володимир Литвин е на 52 г., историк. Той вече беше председател на Върховната Рада – от 2001 до 2004 гг. През януари 2004 г. с официална визита посети София.
От трибуната на парламента Володимир Литвин заяви, че в Радата е създадено парламентарно мнозинство, в което влизат блокът на Юлия Тимошенко (156 места), "Наша Украйна" (72 места) и блокът на Володимир Литвин (20 места). Това са 248 депутати, което предполага стабилност. Предишното мнозинство, създадено от блока на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна", наброяваше точно 50%+1, т.е. 226 народни представители, и се разпадна през октомври. Тогава президентът издаде указ за разпускане на Върховната Рада, но после промени решението си и даде на депутатите срок за формиране на ново мнозинство.
Новият парламентарен шеф обещава, че Върховната Рада ще работи с пълна пара страната да преодолее, след политическата, и икономическата нестабилност и да минимизира последиците от световната криза. Очаква се, че неговата партия ще получи няколко портфейла в Министерския съвет, който, най-вероятно, ще продължи да оглавява Юлия Тимошенко.
Според официалните данни, през октомври промишленото производство в Украйна намаля с 19,8%, въпреки че от началото на година има растеж от 2,2%, инфлацията през тази година ще надхвърли 20%, а за един долар вече се дава между 7 и 8 гривни (срещу 5 грн. само преди три месеца). Украйна има отрицателно външнотърговско салдо – над $10 млрд. (за 9 месеца износът се увеличи с 48,4%, а вносът – с 58,7%). Догодина БВП ще намалее поне с 4%, твърдят експертите, а безработицата ще стигне 7-8% срещу 3% сега.(УБВести)

ЗА НАТО РАТУВАТ 30% ОТ УКРАИНЦИТЕ
Киев, 28 ноември 2008.- Украйна да е в НАТО искат 30% от нейните жители, показват данните от проучването, извършено от Института за трансформиране на общество в Киев. Според директора му Олег Соскин, това не е лоша основа през декември страната да получи покана да се присъедини към алианса.
Проучването също така демонстрира, че геостратегически Украйна все пак е разделена. В Западна Украйна за НАТО ратува 69% от хората, в Централна – 28%, а в Източна – едва 16%.
Над 80% от украинците смятат, че членството на Украйна в НАТО трябва да се реши на референдум.(УБВести)

ПАРТИЯТА НА ВИКТОР ЮШЧЕНКО НЕ ВЛИЗА В ПАРЛАМЕНТА
Киев, 26 ноември 2008.- Пропрезидентската партия „Наша Украйна” няма шансове да влезе в бъдещата Върховна Рада, защото има подкрепа едва на 1,9% от украинците. Това сочат данните от социологическото прочване на фондацията „Громадська думка – Україна” („Обществено мнение – Украйна”).
Според социолозите, най-много гласове може да спечели формацията на премиера Юлия Тимошенко – 18,3%. За партията „Региони на Украйна” на Виктор Янукович биха гласували 16,4%. Трето място взимат комунистите – 5,9%, а четвърто – блокът на Володимир Литвин, 3,3%.
Ако бившият председател на Върховната Рада Арсений Яценюк създаде своя партия, то също може да прескочи 3% бариера.
Твърди се, че догодина Виктор Юшченко ще се кандидатира за втори мандат. Но ако президентските избори бяха днес, той щеше да вземе едва 3,3%. Подкрепата на Юлия Тимошенко възлиза на 19,8%, а на Виктор Янукович – 17,4%. Почти 7% от украинците биха искали да видят Арсений Яценюк в креслото на държавен глава.
Най-вероятно през следващата година в Украйна ще има предсрочни парламентарни избори.(УБВести)

ПАН АРСЕНИЙ ВЕЧЕ НЕ Е ШЕФ НА ВЪРХОВНАТА РАДА
Предсрочните парламентарни избори като че ли се отлагат за догодина
Киев, 12 ноември 2008.- Арсений Яценюк вече не е председател на Върховната Рада. Днес той Арсений Яценюкбеше освободен от тази длъжност. Против него гласуваха 175 депутати от партията "Региони на Украйна", 1 от блока на Юлия Тимошенко, 10 от "Наша Украйна", 27 от комунистите и 20 от блока на Володимир Литвин, общо – 233 народни представители от 450.
Сега във Върховната Рада ще започнат преговори, който да оглави парламента. Предполага се, че има три кандидатури: юрист Олександър Лавринович от "Региони" и сегашен заместник-председател в Радата, историк Володимир Литвин – бивш председател на парламента, и колоритен Иван Плюшч от "Наша Украйна".
Очевидно, Върховната Рада ще продължи да работи и през тази година няма да има избори. Преди два дни по време на посещението си в Полша президентът Виктор Юшченко сподели, че не е редно изборите да съвпадат в коледни празници, а и парламентът отказа да ги финансира (те бяха насрочени на 7 декември). "Може да ги проведем и през следващата година", - заяви Юшченко, но все още няма указ, с който държавният глава се отказва от своето намерение да разпусне Върховната Рада.(УБВести)

АКО ИЗБОРИТЕ БЯХА ДНЕС…
Киев, 29 октомври 2008.- Ако изборите за Върховната Рада бяха днес, шанс да се класират имат пет формации, сочат данните от допитването на киевския Център "Олександър Разумков":
"Региони на Украйна" (Виктор Янукович) - 28,3%
Коалицията на Юлия Тимошенко – 27,5%;
Комунистическа партия – 7,8%;
Коалиция на Володимир Литвин – 6,9%;
Коалиция на Виктор Юшченко – 5,7%.
Бариерата от 3% може да преодолее и националистическата партия "Свобода", която сега се подкрепя от 2,5% от украинците.
Над 30% от избирателите предварително искат да знаят, с кого в парламента ще се съюзяват формациите, които те подкрепят, за да няма подмяна на вота.
Президентът Виктор Юшченко разпусна Върховната Рада, която не успя да създаде мнозинство от 226 гласа, и насрочи извънредни избори за 7 декември. Но депутатите от коалицията на премиера Юлия Тимошенко блокират трибуната на парламента и той не може да приеме закон за финансиране на изборите. Пани Юлия е против те да се провеждат сега, когато светът, включително и Украйна, се намира в остра финансова криза.
Социолозите от Центъра "Олександър Разумков" обнародваха и данните за това, кого украинците искат да видят на президентския стол:
Виктор Янукович – 22,8%;
Юлия Тимошенко – 20,5%;
Петро Симоненко (комунист) – 5,%;
Виктор Юшченко - 4,9%;
Володимир Литвин (центрист) – 4,6%;
Арсений Яценюк (председател на Върховната Рада) – 4,6%.
Същевременно 31% от украинците смятат, че в страната има политик извън горепосочените, който може да бъде добър ръководител на държавата. На противоположно мнение са 24,1% от допитаните.
Президентските избори в Украйна трябва да се проведат в края на 2009 г. Виктор Юшченко смята да се кандидатира за втори мандат.(УБВести)

Снимка УНИАНЛЕЙДИ Ю И ПУТИН РАЗГОВАРЯТ 4 ЧАСА ТЕТ-А-ТЕТ

Киев, 02 октомври 2008.- Днес Юлия Тимошенко посети Москва и проведе преговори с руския премиер Владимир Путин. Пани Юлия заяви, че Украйна е готова да премине към пазарните цени на природния газ, който се доставя от "Газпром". Сега Киев плаща за 1000 куб. м $180. Най-вероятно от 1 януари 2009 г. "синьото гориво" ще поскъпне двойно. Но скокът може и да не бъде толкова драстичен, ако в продължение на вчерашните 4-часови тет-а-тет преговори Тимошенко и Путин се разбраха, например, за това, че лейди Ю ще забави влизането на Украйна в НАТО, няма да ограничава използването на руски език, позволи пребиваването на Черноморския флот в Севастопол и след 2017 г. Някои експерти твърдят, че Кремъл залага на Тимошенко и като на кандидат-президент на Украйна.(УБВести)

СЛЕД РАЗВОД – ПРЕГОВОРИ
Киев, 25 септември 2008.- Вчера блокът на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна", които управляваха страната от есента на м.г. и се разделиха преди две седмици, направиха опит отново да се съберат. В преговорите по създаване на нова коалиция се включи и блокът на Володимир Литвин. Преди два дни последният обнародва принципите, при спазване на които неговите хора била могли да станат част от управляващата коалиция. Един от тях е Украйна да влезе в НАТО след референдум.
Според експертите, кой знае какви идеологически разногласия между тези три партии няма и те биха могли да сформират парламентарното мнозинство от 248 депутати (предишното наброяваше само 226).
Ако преговорите се провалят, най-вероятно президентът ще насрочи извънредни избори (последните такива се проведоха преди една година). Но е напълно възможно блокът на Юлия Тимошенко да се опита да се съюзи със своя политически опонент – партия "Региони на Украйна", като на електората ще бъде казано, че по този начин се обединява Източна и Западна Украйна. Обаче за мнозина от избирателите това ще бъде "прокремълската" коалиция.
Над 62% от украинците са готови да участват в предсрочни парламентарни избори.(УБВести)
Още по темата:
НАД 62% ОТ УКРАИНЦИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ НА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ВЪРХОВНАТА РАДА>>>
КРАЙ НА УПРАВЛЯВАЩАТА "ОРАНЖЕВА" КОАЛИЦИЯ.
>>>
ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО АТАКУВА ПРЕЗИДЕНТА, ИСКА ЦЯЛАТА ВЛАСТ>>>


ДОГОДИНА ЕС И УКРАЙНА ЩЕ ПОДПИШАТ ДОГОВОР ЗА АСОЦИИРАНЕ
Снимка УНИАН
Париж, 09 септември 2008.- В Елисейския дворец се проведе среща ЕС-Украйна. Генералният секретар на Съвета на ЕС Хавиер Солана, президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Баррозу, президентът на Франция Николя Саркози и Виктор Юшченко се разбраха през 2009 г. Европейският съюз и Украйна да подпишат Договор за асоцииране.(УБВести)

РИЧАРД ЧЕЙНИ ПОСЕТИ УКРАЙНА
И ВИДЯ ПАРЛАМЕНТАРНАТА КРИЗА
Киев, 05 септември 2008.- Днес в Киев пристигна Ричард Чейни - вицепрезидент на САЩ. Той се среща най-напред с премиера Юлия Тимошенко, а после - с президента Виктор Юшченко. Чейни заяви, че след конфликта с Грузия Русия не може да се разглежда като сериозен международен партньор. Той също така каза, че вратите на НАТО остават отворени за Украйн, но всичко зависи от самити украинци - те трява да решат, дали искат в НАТО или не.
В Киев, обаче, Чейни видя политическа криза и нестабилност. Във Върховната Рада се разпадна парламентарното мнозинство, формирано от пропрезидентската коалиция "Наша Украйна" и блока на премиера Юлия Тимошенко. Лейди Ю, уж временно, се съюзи с опозиционната партия "Региони на Украйна" на Виктор Янукович и гласуваха закони, които ограничават пълномощията на държавен глава. Този съюз някои нарекоха "прокремълски", защото и премиерът, и опозицията отказаха да подкрепят Виктор Юшченко по въпроса за руско-грузинската война.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ ИМАТ 7 ПОЛОЖИТЕЛНИ И 8 ОТРИЦАТЕЛНИ ЧЕРТИ
Киев, 29 август 2008.- "Украинците имат 7 положителни и 8 отрицателни черти", - твърди
Валерий Чалий от киевския Център "Олександър Разумков".
Добрите са:
- уравновесен национален характер
- висока етническа толерантност
- отсъствие на шовинизъм и великодържавни амбиции
- перспективи за развитие на туризма
- голям потенциал на аграрно-промишления комплекс
- талантливи спортисти
- геополитическо разположение на държавата.
Лошите черти са:
- корумпираност, безотговорност, некомпетентност на държавните чиновници
- затвореност на органите на властта
- нестабилно законодателство
- бавно реформиране
- неблагоприятен инвестиционен климат
- декларации вместо практически действия
- липса на собствена политика за формиране на международен имидж
- недостатъчно развит сервиз.
Според Валерий Чалий, същото положение е било и през 2000 г. " Украйна трябва да бъде по-уверена в себе си и по-силна, да реализира потенциала си, реално да реформира съдебната система, за да може да стане икономически по-мощна и да отговори на новите предизвикателство, които стоят пред нея, да стане конкурентоспособна в света", - смята пан Чалий.(УБВести)

ВОЕНЕН ПАРАД В КИЕВ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА
Киев, 24 август 2008.- В украинската столица се проведе военен парад по случай Деня на независимостта. Към участниците в него и нацията се обърна президентът Виктор Юшченко. Той заяви, че, за да гарантира суверенитета си, страната трябва да има първокласна, добре финансирана и въоръжена армия и да влезе в системата за колективна сигурност - НАТО.
Украйна стана независима точно преди 17 г. Порасна ново поколение украинци. Но въпреки всичко, въпреки даже руско-грузинската война, над 50% от допитаните, а така също част от политическия елит са против членството на страната в алианса, ратуват за неутралитет и тесни отношения с неоимперската Русия.(УБВести)

УКРАЙНА Е НА 11-то МЯСТО НА ИГРИТЕ В ПЕКИН
Киев, 24 август 2008.- "Това е най-доброто участие на Украйна на Олимпийските игри", - заяви председателят на НОК на Украйна Сергий Бубка. Той благодари на всички, допринесли за спортната слава на родината ни.
На Игрите в Пекин украинците спечелиха общо 27 медала, като 7 от тях са златни, 5 – сребърни, и 15 бронзови. Същевременно МОК отне от украинката Людмила Блонска сребърен медал, който тя спечели в седмобоя. Причината е положителната допинг-проба.
Бубка също така сподели, че Олимпиадата в Пекин премина на много високо ниво. "През 2012 г. на Лондон ще бъде трудно да надмине китайската столица", - каза именитият украинец.(УБВести)

ВИКТОР ЮШЧЕНКО СПЕШНО ЗАМИНАВА ЗА ГРУЗИЯ
Киев, 12 август 2008.- Президентът на Украйна Виктор Юшченко заедно с държавните глави на Полша, Латвия и Естония днес ще посетят Тбилиси и ще се срещнат с грузинския си колега Михаил Саакашвили.
Войната в Грузия, пламнала на 7 август, продължава, част от страната де-факто е окупирана от руската войска. Нарушена е териториалната цялост на една суверенна държава. Затова в Киев смятат, че всички действия и дипломатически прояви, предприети от представителите на редица международни организации и лидерите на отделни страни, не дадоха никакъв резултат. Целта на мисията на президентите на Украйна, Полша, Латвия и Естония е да спрат трагическото развитие на събитията в Грузия.
Същевременно Москва обвини Украйна, както и България, ще продава оръжие на Грузия. Споменава се, че зенитната система С-200, с която са свалени няколко руски самолета, включително стратегически бомбардировач Ту-22, е от Украйна.(УБВести)Пред посолството на Русия в Киев се проведе протестен митинг, в който участваха и грузинците, които живеят и учат в украинската столица. Те поискаха Москва незабавно да прекрати агресията си против Грузия и нейния суверенитет.

КИЕВСКА РУС Е ПОКРЪСТЕНА ПРЕДИ 1020 ГОДИНИ
Киев, 26 юли 2008.- В Украйна отбелязват 1020 г. от покръстване на Киевска Рус. Вчера в Украинската столица пристигна Вселенския патриарх Вартоломей. Днес се очаква идването на руският патриарх Алексий ІІ.
Украинският президент Виктор Юшченко призова Вартоломей да благослови създаването в Украйна на единна Поместна православна църква, независима от Москва. "Вярвам, че един ден Украйна ще има автономна национална църква и искам благословията на Ваше светейшество за тази мечта, тази истина, тази надежда за нашата държава, за Украйна", - заяви държавният глава пред хилядите украинци, събрали се въпреки проливния дъжд на Софийския площад в Киев. "Православието се връща в Украйна, както и украинският език, истината и справедливостта", - заяви още Юшченко. Според него съдбата на киевската митрополия напомня съдбата на украинския народ. "Ние искаме да имаме собствена държава и собствена църква", - подчерта президентът.
Църквата майка трябва да подкрепя инициативите за преодоляване на разделението, заяви в отговор Вартоломей и напомни, че Вселенският престол е храм на единството на православието и защитата на вярата.
Днес Вартоломей отслужи панахида в памет на милиони украинци, умрели по време на Голодомор през 1932-1933 гг., организиран от болшевиките.
В Украйна има две основни православни църкви: Украинска православна църква – Киевски патриархат, начело с Филарет; и Украинска православна църква – Московски патриарх, начело с Володимир. Първата се смята за неканонична, защото не е призната от други православни църкви, включително и Българската, но се противопоставя на Москва и се стреми към обединяването. Втората е подчинена на Москва и не се иска да се обединява. Първата се подкрепя от 32% украинците, а втората – едва от 15%. Още 37% се двоумят, към коя църква да пристанат.
Киевска Рус е покръстена през 988 г. (почти 100 г. след България) по време на управлението на княз Володимир Великий.(УБВести)

ОПОЗИЦИЯТА НЕ УСПЯ ДА СВАЛИ ТИМОШЕНКО

Киев, 11 юли 2008.- Най-голямата опозиционна партия – "Региони на Украйна", не успя да свали правителството на Юлия Тимошенко. За нейната оставка гласуваха само 174 депутати вместо необходимите 226. Комунистите заедно с центристите на Володимир Литвин отказаха да се присъединят към "регионалите" на Виктор Янукович.
Правителството на Юлия Тимошенко се подкрепя от крехкото мнозинство от 226 народни представители, което формират нейната коалиция и пропрезидентската коалиция "Наша Украйна – Народна самоотбрана".
Това беше първият опит на опозицията във Върховната Рада (450 места) да свали Юлия Тимошенко от власт. Лидерът на "Региони" Виктор Янукович заяви, че след лятната ваканция неговата партия пак ще се опита да катурне "популисткия" кабинет на лейди Ю.(УБвести)

АКО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДНЕС...
Киев, 23 юни 2008.- Ако президентските избори в Украйна бяха днес, държавен глава би станала Юлия Тимошенко (сега – премиер), сочат данните от допитването на "Украински демократичен кръг". За лейди Ю биха гласували 26,2% от избирателите, а за екс-премиера и лидера на партията "Региони на Украйна" Виктор Янукович – 23,9%. На втори тур Тимошенко би получила 34,3%, а Янукович – 32,3%.
Сегашният президент Виктор Юшченко се подкрепя едва от 6,2% украинците, лидерът на комунистите Петро Симоненко – от 4,3%, лидерът на центристката Народна партия Володимир Литвин – от 4,1%.
Социолозите твърдят, че избирателната активност би била почти 72%.(УБВести)

РУСИЯ УМИРА, ТЪРСИ ВЪНШЕН ВРАГ
Киев, 18 юни 2008.- Русия умира, тя се разпада и лека-полека се заселва от китайци. Това твърди украинският политолог Евген Жебрицкий. Той участва във ІІ украинско-полски бизнесфорум "Украйна-Полша: общи предизвикателства и интереси". Обаче някои не искат да видят тази страна на медала. Светът се възхищава от икономическия растеж в Русия, получен благодарение на високите цени на петрола.
Според официалната статистика, всяка година населението на Русия намалява със 700-900 хил. Но де-факто ситуацията е по-лоша – руснаците намаляват с 1,4–1,7 млн. Освен това, се наблюдават и други демографски процеси. Например, хората масово напускат Далечния изток – от 49 населени места на Чукотка останаха едва 18. Там сега се заселват китайци. Русия трябва да очаква сериозни процеси, включително тя може и да се разпадне, казват не само американските, но и руските учени. Всички усилия, предприети от Кремъл по привличане на рускоезично население от други страни, се провалиха. От Украйна, например, където живеят няколко милиона руснаци, едва 1000 души се завърнаха в прародината си. Затова имперската риторика на Москва, нападките към САЩ, Грузия, прибалтийските страни и Украйна не е нещо друго, освен защитна реакция, която кара руското население да бъде сплотено пред заплахата от външния враг. В такава атмосфера хората стават по-лесно манипулируеми и търсят спасение в "цар-батюшка".(УБВести)

НАТО: УКРАИНЦИТЕ САМИ ТРЯБВА ДА РЕШАТ, ДАЛИ ИСКАТ ДА ВЛЯЗАТ В АЛИАНСА
16 юни 2008.- "Украинският народ сам трябва да реши, иска ли Украйна да членува в НАТО", - това каза пред киевската ТВ "Интер" генералният секретар на алианса Яап де Хооп Схеффер. Той начело на делегация на алианса пристига в Украйна днес. Предвижда се, освен Киев, той да посети няколко града в Източна и Южна Украйна, къде антинатовските настроения са особено силни, а така също Лвив в Западна Украйна – традиционно прозападно настроена.
"При всяка демокрация хората сами решават, какъв курс да изберат", - каза още Яап де Хооп Схеффер. На въпрос, дали НАТО ще се намеси в спора за руския Черноморски флот, той отговори, че този въпрос трябва да решават Киев и Украйна.
Според договора, руснаците могат да останат в Севастопол до 29 май 2017 г. Украйна предлага още отсега да се започнат преговори за извеждане на Черноморския флот от Крим. Според Конституцията на Украйна, на нейната територия не могат да се разполагат военни бази на чужди страни. Кремъл, обаче, смята, че все още е рано да се обсъжда този въпрос. В Москва се надяват, че в Киев на власт ще дойдат проруските сили и договорът от 1996 г. ще бъде автоматически продължен.
Посещението на делегацията на НАТО на най-високо равнище има за цел за информира украинския елит и населението за предимствата от членството в алианса и че то не е против Русия. Яап де Хооп Схеффер не знае, дали на срещата на НАТО през декември тази година Украйна и Грузия ще получат покана за пакта. "Ще видим!" – беше лаконичен генсекът. През април в Букурещ под натиска на Германия, Франция, Холандия, Италия, а така също Русия алиансът отказа да даде "зелена светлина" на Киев и Тбилиси.(УБВести)

ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ: УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА ЗА ЕС СЛЕД 10 ГОДИНИ
Киев, 03 юни 2008.- "Украйна ще бъде готова за ЕС след 10 години," – твърди известният американски политолог Збигнев Бжежински. Навремето той е предрекъл разпада на СССР, а Украйна за него е ключово място в системата на европейската сигурност.
Според него, Украйна се движи към Европа. И една от причините за това е, че украинските олигарси не искат да делят територията на своя бизнес с руснаците. "Според мен, Украйна не може да бъде върната от пътя на евроинтеграцията", - казва политологът.
Обаче Збигнев Бжежински се опасява, че руснаците просто така няма да напуснат Крим, по-точно, Севастопол, и могат да предизвикат сериозен конфликт.
Съгласно договора от 1996 г., руският Черноморски флот трябва да си тръгне от украинската територия до края на май 2017 г. Президентът Виктор Юшченко се разпореди правителството още през тази година да подготви юридическата база за извеждане на руснаците от Севастопол. Същевременно Москва отказва да преговаря по този въпрос, като смята, че още е рано. Най-вероятно Кремъл ще подложи Украйна на огромен политически и икономически натиск, за да остане в Крим. За целта руснаците ще използват и "петата" колона – рускоговорящото население на полуострова и в Южна Украйна.
В тази ситуация политологът съветва Киев да действа спокойно и да укрепва армията си, защото без нея украинците няма да могат да преговарят с Москва като равноправни. Според Бжежински, би било добре към 2017 г. Украйна така да се интегрира в Европа, че да разчита на нейната помощ при решаване на въпроса за Севастопол.(УБВести)

В УКРАЙНА СРЕДНАТА ЗАПЛАТА Е 230 ЕВРО

Киев, 02 юни 2008.- През април средната заплата в Украйна беше 1735 грн., което се равнява на 230 евро, съобщиха от Държавния статистически комитет.
Най-много печелят в Киев – 3045 грн. (410 евро), почти двойно по-малко – в Донецка, Днипропетровска и Запорожка област. Традиционно най-ниската заплата е в Терполинска област (Западна Украйна) – само 1228 грн., което се равнява на 160 евро.
Със средната заплата в Украйна може да се купи: бензин А-95 – 260 л, хляб – почти 700 бр., мляко – около 650 л, свинско – 50 кг.(УБВести)

КАНЯТ УКРАЙНА В ЕС, НО В РАМКИТЕ НА "ИЗТОЧНО ПАРТНЬОРСТВО"
Киев, 23 май 2008.- Украйна, а така също Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан, могат да бъдат поканени в ЕС, но по специалните правила на т.н. "Източно партньорство". Инициаторите са Полша и Швеция. Предложението ще бъде разгледано на ниво министри на външните работи на ЕС през идния понеделник., съобщава украинската агенция УНИАН.
Полша и Швеция предлагат петте бивши съветски републики да бъдат "полуприети" в ЕС. В рамките на това сътрудничество да се водят преговори за премахване на визи, за създаване на зони за свободна търговия, да се сключват стратегически спогодби, да се реализират неголеми проекти по обмяна на студенти, защита на околната среда, в енергийната сфера (например, ЕС предлага на Украйна 2,5 млрд. евро за ремонт и поддръжка на нейната газопреносната мрежа).
"Източно партньорство", за разлика от "Средноземноморски съюз", няма да има свой секретариат, но ще се координира от Европейската комисия и ще се финансира от бюджета на политиката на съседство.
Твърди се, че Франция, която ще председателства ЕС през второто шестмесечие на тази година, подкрепя идеята на Полша и Швеция. Германия, Англия и Холандия проявяват интерес. Засега са резервирани Италия и Испания. За позицията на други страни – членки не се съобщава.
Еврокомисарят Донати Хюбнер казва, че единната политика по източно направление е от интерес на всички държави в ЕС, а не само на тези, които граничат със страните от "Източно партньорство".(УБВести)

ЮРИЙ ЛУЖКОВ Е "ПЕРСОНА НОН ГРАТА" В УКРАЙНА
Киев, 12 май 2008.- Днес Службата за сигурност на Украйна (СБУ) забрани на кмета на Москва Юрий Лужков да влиза в Украйна. Вчера в Севастопол по време на отбелязването на 225 г. от основаване на Черноморския флот той си е позволил антиукраински изказвания. Според Лужков, Севастопол е руски град и Русия ще си го върне.(УБВести)


УКРАЙНА ДА Е В НАТО И ЕС, ПОИСКАХА НА СРЕЩАТА В ОХРИД
Охрид, 05 май 2008.- Всички балкански страни и Украйна трябва да членуват в НАТО и ЕС. Това поискаха лидерите на 17 страни от Централна и Източна Европа на срещата, която се проведе в македонския гр.Охрид. В заключителния документ се посочва, че без Украйна НАТО и ЕС няма да бъдат "пълноценни", съобщава агенцията УНИАН.
В началото на април на срещата на върха на НАТО в Букурещ разглеждането на молбата на Украйна и Грузия за членството в алианса беше отложено за декември тази година.(УБВести)

КОИ СА НАЙ-ВЕЛИКИТЕ УКРАИНЦИ?
Киев, 16 април 2008.- Украйна реши, кои са най-великите й синове и дъщери. В първата десетка (по алфавитен ред) влизат такива известни личности, като:
1.Асомов Микола – хирург, кибернетик
2.Бандера Степан – лидер на украинските националисти
3.Лобановский Валерий – футболен треньор
4.Сковорода Григорий – философ, основоположник на украинската класическа философия
5.Украинка Леся – поетеса, общественик
6.Франко Иван – писател, поет, общественик, преводач
7.Хмелницкий Богдан – хетман, ръководител на националноосвободителните борби на украинците, създател на козашко-хетманската държава – Запорожка Сич
8.Чорновил Вячеслав – политик (лидер на РУХ), общественик, държавник, публицист, журналист
9.Шевченко Тарас – поет, основоположник на съвременен украински език, общественик
10.Мудрий Ярослав – княз, ръководител на Киевската Рус.
Проучването за определяне на най-великите украинци, продължило месец, приключи тези дни.(УБВести)

БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ ДЕВЕТ СТРАНИ НАСТОЯВАТ УКРАЙНА ДА БЪДЕ ПОКАНЕНА В НАТО
Киев, 20 март 2008.- Десет страни – членки на НАТО настояват Украйна и Грузия да бъдат поканени в алианса, съобщава украинската служба на радио "Свобода".
Президент на Украйна Виктор ЮшченкоВ писмото си до генералния секретар на пакта Яап де Хооп Схефер ръководството на България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Чехия, а така също Канада заявяват, че Киев и Тбилиси трябва да получат покана за присъединяване към Програмата на действията за членство (ПДЧ). "Поканата на тези страни на срещата на върха в Букурещ ще бъде логично продължение на сегашната политика на алианса, насочена към сътрудничеството с тях, още повече, че Украйна и Грузия полагат усилия за реформиране на своите военни и политически институции", - се казва в писмото. Отказът може на постави под съмнение традиционната политика на НАТО – политиката на "отворените врати".
През миналата седмица Яап де Хооп Схефер сподели, че не може да прогнозира, как ще приключи дискусията в Букурещ относно поканата за Украйна и Грузия. Известно е, че Германия и Франция смятат за преждевременно на Киев и Тбилиси да се даде възможност за присъединяване към ПДЧ. Руският президент Владимир Путин дори е предложил, ако Брюксел откаже на Украйна и Грузия, Москва ще предостави своето въздушно пространство за натовските самолети, снабдяващи контингента на алианса в Афганистан.
Същевременно президентът на Украйна Виктор Юшченко и премиерът Юлия Тимошенко изпратиха до седалището на НАТО в Брюксел второто от началото на годината писмо, в което молят на Киев да бъде предложена перспективата за членството в пакта, тъй като това е отговаряло на националните интереси на украинците. Украйна се подкрепя и от САЩ. На 1 април в Киев пристига американският президент Джордж Буш.
Срещата на върха на НАТО ще се проведе в Букурещ на 2-4 април. Там ще присъства и украинският президент Виктор Юшченко.
Членството на Украйна в НАТО се подкрепя едва от 30% от украинците. Против е и част от украинския политически елит, в частност, Партията "Региони на Украйна", която има в парламента 175 места от общо 450. Според експертите, това е резултатът на съветската психология и мощната руска антинатовска пропаганда.(УБВести)

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО – ПРЕЗИДЕНТ?
Киев, 11 март 2008.- Ако президентските избори се проведат сега, държавен глава ще стане Юлия Тимошенко. Тя се подкрепя от 26,8% от украинците, показват данните от социологическите проучвания. За лидера на опозиционната партия "Региони на Украйна" Виктор Янукович биха гласували 20,3%, а за сега действащия президент Виктор Юшченко – едва 9,9%.
В случай на предсрочните парламентарни избори пак формацията на Юлия Тимошенко би заела първо място – 36,4%. "Региони на Украйна" се подкрепят от 28,8%, пропрезидентската "Наша Украйна" – от 8,7%, комунистите – от 6,5%, коалицията на Володимир Литвин – от 5%.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ СЛАБО ПОЗНАВАТ НАТО
Киев, 08 март 2008.- Над 50% от украинците са слабо информирани за НАТО, сочат данните от социологическите проучвания, направени от киевския институт "Горшенин". А 20% от тях изобщо нищо не знаят за пакта.
Същевременно, според 33% отношенията ни с Русия ще се влошат, ако Украйна ще влезе в НАТО. За 22% членството в алианса отваря пътя към Европейския съюз. Пактът е дестабилизиращ фактор в света, продължават да смятат 8% от украинците.
Ако референдум за НАТО ще се проведе днес, 44% от нашенците ще гласуват против, а за 46% е най-добре Украйна да си остане неутрална страна.
През февруари тази година ръководството на Украйна се обърна към алианса с писмо, в което моли по време на срещата на върха на пакта, който ще се проведе в Букурещ в началото на април, Киев да получи покана за подготовката към членството. Този акт обаче разгневи опозицията и тя в продължение на месец блокира работата на Върховната Рада.(УБВести)

ТОВА, КОЕТО РУСИЯ НАПРАВИ С УКРАЙНА, НЯМАШЕ ДА НАПРАВИ С БЪЛГАРИЯ
Киев, 29 февруари 2008.- "Това, което Русия направи с Украйна, нямаше да направи с България", - сподели Ян Мариус Вирсма – представител на Европейския парламент, по време на Международния форум "Европа-Украйна", който вчера се проведе в Киев. На въпроса защо, той отговори: "Защото България е член на НАТО и ЕС".
В края на 2004 г. "Газпром" спря подаване на газ за Украйна, за да я принуди да преминат към нови, по-високи цени. Руският монополист заплашва от 3 март да намали с 25% снабдяването на Украйна с газ, ако Киев не уреди дълговете си.
Според г-н Вирсма, за да се избегне подобен шантаж в бъдеще, страната трябва да се интегрира в евроатлантическите структури, съобщава агенцията УНИАН.(УБВести)

ПРИЯТЕЛКАТА НА БОНД ЩЕ БЪДЕ УКРАИНКАТА ОЛЯ КУРИЛЕНКО
Киев, 10 януари 2008.- В новата серия за агент 007 партньорката на британския актьор Даниел Крейг ще бъде бившият модел украинката Оля Куриленко, съобщава украинската редакция на радио БиБиСи. Красавицата е на 28 г. Преди нея в ролята на приятелки на Бонд са били Урсула Андрес, Ким Бесинджър, Хела Бери, Енви Грин и други хубавици.
Новият (22 по ред) филм от сериала за прословутия шпионин ще излезе през ноември тази година. В него чаровната украинка ще успокоява Бонд, който ближе раните си след предателството на агента Васпър.(УБВести)


АРХIВ

 


СПРАВКА

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ"Укринформ"

ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ
"НАША УКРАЙНА" - лидер Виктор Юшченко
РУХ - лидер Борис Тарасюк


ТЪРСАЧКАУНІВЕРСАЛ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ – ДОГОВОР ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО>>>
И ЮШЧЕНКО ПРЕДАДЕ МАЙДАНА
>>>