Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
НАЙ-ДОБРИТЕ И ОТГОВОРНИ ФИРМИ ЗА ПРЕВОДИ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО – ОТНОВО ПРЕМИЕР
Киев, 18 декември 2007.- Днес с 226 гласа "за" Юлия Тимошенко отново стана премиер. За нея гласуваха депутатите от нейната група "БЮТ" и пропрезидентската "Наша Украйна". Опозицията – партията "Региони на Украйна" на екс-премиера Виктор Янукович, комунистите и центристката коалиция "Блок на Володимир Литвин", напусна пленарната зала. Тимощшенко можеше да стане премиер още преди една седмица, но тогава не й стигна 1 глас.
Юлия Тимошенко за втори път става премиер на Украйна. На челото на "оранжевото" правителство тя беше от февруари до септември 2005 г.(УБВести)

ФРАНЦИЯ ЩЕ ПРИЗНАЕ ГОЛОДОМОР ЗА ГЕНОЦИД НА УКРАИНСКИЯ НАРОД
Киев, 23 октомври 2007.- Във френската национална асамблея (парламент) е регистриран законопроект за признаване на Голодомор в Украйна през 1932-1933 гг. за геноцид на украинския народ, съобщава Би Би Си. Сега вносителят на документа Кристиан Ванет събира 100 подписа на депутати, за да бъде разгледан в най-скоро време.
Проектът на закона за Голодомор беше подготвен за внасяне още през лятото, но парламентарните избори, състояли се през юни тази година, осуетиха приемането му.
През 2007 г. се навършват 75 г. от Голодомор. Паметта на 10 млн. украински селяни, уморени от Сталин с глад, традиционно се почита в последната неделя на ноември. За акт на геноцид Голодомор е признат от Естония (още през 1993 г.), Канада, Аржентина, САЩ, Унгария, Литва, Грузия, Австралия, Полша, Испания и Перу. Народното събрание на България отказва да дискутира тази болна за украинския народ тема..(УБВести)
Още по темата:
ИЗЛОЖБА "НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЗАБРАВА"

ЕС НАСТОЯВА УКРАЙНА ДА ОТМЕНИ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ
Киев, 20 септември 2007.- "Спогодбата за облекчаване на визовия режим между ЕС и Украйна няма да бъде ратифицирана, докато Киев не отмени визите за България и Румъния", - заяви Бенита Фереро-Валднер - еврокомисар по външни въпроси и политика на съседство, в интервю за украинския в."Дело".
Според нея, Европейският съюз е солидарна общност, а България и Румъния са новите членове на съюза. "И към новите членове отношението трябва да бъде същото, както и към старите", - категорична е еврокомисар Валднер.
През май 2005 г. Украйна отмени визите за гражданите от всички страни от ЕС, САЩ, Канада и Япония. Но българите и румънците, влезли в ЕС на 1 януари 2007 г., все още пътуват за Украйна с визи. Според източника на "УБВести", Киев е готов да отмени визовия режим с България, ако София се съгласи украинците да пътуват за България с виза, но безплатна. Такъв асиметричен визов режим съществува между Украйна и Полша.
България въведе визов режим с Украйна през октомври 2001 г., а Румъния - през юли 2004 г. През 2006 г. в България са влезли от 109 хил. украинци, а Украйна е посетена от 19 хил. българи. Ако София въведе безплатни визи за Украйна, бюджетът ще се лиши само от няколко милиона евро.(УБВести

"РЕГИОНИ" ИСКАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАТО И РУСКИЯ ЕЗИК
Киев, 05 септември 2007.- Управляващата партия "Региони на Украйна" иска да се организира референдум за НАТО и руския език като втори държавен, съобщава "Українська правда".
Според Конституцията, Украйна е извънблокова държава, а държавен език е само украинският. Но по време на избори винаги се повдига въпросът за НАТО и руския език като втори държавен. На тази тема особено спекулират партиите, чийто електорат е предимно в рускоезичната Източна и Южна Украйна, както и в Крим.
"Регионалите" предлагат по време на референдума хората да отговорят на два въпроса:
1.Съгласни ли сте Украйна да бъде неутрална държава, която не участва във военни блокове?
2.Съгласни ли сте държавните езици в Украйна да бъдат украинският език и руският език?
Съгласно проучванията, членството на Украйна в НАТО, поради все още живия съветски стереотип спрямо алианса, се подкрепя от 30% от украинците. Същевременно президентът Виктор Юшченко и прозападно настроените партии ("Наша Украйна", РУХ, Народна самоотбрана, Организация на украинските националисти и др.) настояват страната да влезе най-напред в НАТО, а после и в ЕС съгласно доктрината, приета от предишния парламент.
В Украйна, където 70% от хората се определят като украинци, руският език се използва от над 50% от населението поради русификацията, извършена по време на царска Русия и СССР.(УБВести)

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ: ДА СЕ ДАДЕ ЕВРОПЕРСПЕКТИВА НА УКРАЙНА!
Страсбург, 13 юли 2007.- Вчера Европейският парламент призова Съвета на ЕС да даде на Украйна европейската перспектива в новата спогодба, която Киев и ЕС трябва да подпишат. Инициативата принадлежи на евродепутата поляк Томаш Камински и тя беше подкрепена от мнозинството депутати.
Смята се, че новата спогодба, която трябва да започне да действа през 2008 г., предвижда асоциирано членство на Украйна в ЕС. Но всичко това ще е възможно, ако Киев съумее да преодолее по мирен път сегашната политическа криза и да проведе демократичните парламентарни избори, насрочени на 30 септември, да възстанови баланса между трите власти и правота да бъде над всичко.
Същевременно Европарламентът призова украинските политици да постигнат консенсус, да задълбочат реформите, да се преборят с корупцията и да доближат Украйна до стандартите на ЕС. Евродепутатите предлагат на Украйна по-активно да ползва еврофондовете. Европа проявява интерес към украинския петролопровод Одеса-Броди и предлага на Украйна да участва в проекта "Набуко", ще помогне на украинците добре да организират европейското първенство по футбол през 2012 г. (то ще се проведе в две страни – Полша и Украйна).
Преговорите между Украйна и ЕС за нова, по-задълбочена спогодба започнаха на 5 март тази година. Предвижда се най-вече между Украйна и общността да бъде създадена зона за свободна търговия, да бъде въведен облекчен визов режим за украинците (от 1 май 2005 г. гражданите на страните от ЕС, освен новоприетите Румъния и България, имат право на безвизов престой в Украйна до 90 дни).
В структурата на ЕС по въпросите на външната политика Европарламентът има съвещателен глас. Основните решения се приемат от Съвета на министрите на външните работи или Съвета на ЕС – срещата на върха на държавните глави и премиерите на страните – членки на ЕС.(УБВести)

АКО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДНЕС
Киев, 11 юли 2007.- Ако президентските избори в Украйна бяха днес, държавен глава щеше да стане Виктор Янукович. Това сочат данните от социологическото проучване на Центъра "Социална перспектива", съобщава агенция УНИАН. За сегашния премиер и лидер на партията "Региони на Украйна" биха гласували 27,1% от избирателите. На второ място би се наредила Юлия Тимошенко с 24,2%, а на трето – действащият президент Виктор Юшченко – 14,5%.
Така че на украинците ще се наложи да гласуват и на втори тур. И ако там се срещнат Янукович и Тимошенко, ще победи Янукович с 38,7% срещу 36,4% за пани Юлия. При двубой Янукович-Юшченко отново печели Янукович – 40,% срещу 31,8%, твърдят социолозите.
Президентските избори в Украйна ще се проведат през 2009 г.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ В ЕС, НО СА ПРОТИВ НАТО, ХАРЕСВАТ ПОЛИТИКАТА НА ПУТИН
Киев, 02 юли 2007.- Над 50,4% от украинците искат страната им да бъде приета в Европейския съюз, но 59,8%% са против тя да членува в НАТО. Това сочат данните от проучването, направено от Центъра "Олександър Разумков". Най-върлите противници та НАТО са 40,2%.
Същевременно, според американската неправителствена организация Pew Global Attitude, извън Русия външната политика на Владимир Путин най-много се харесва от китайците – 58% подкрепа, украинците – 56%, българите – 44%, и индусите – 43%. Тя е популярна също така в редица африкански страни.
В Западна Европа външнополитическият курс на Москва не се възприема най-много от французите – 81%, и испанците – 76%.
В Латинска Америка външната политика на Путин не се одобрява най-много във Венесуела – 67%, Бразилия – 67%, Боливия – 52%, Мексико – 48%, Чили – 47%, Перу – 46%, Аржентина – 44%.
В самата Русия външната политика на Москва се одобрява от 80% от населението.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО ОТ РУСНАЦИТЕ
Киев, 01 юли 2007.- В Украйна жените живеят 72,5 г., а мъжете – 60,5 г. Това е малко повече, отколкото в Русия, където жените живеят 67,7 г., а мъжете – 58,7 г., сочат данните от доклада на ООН за народонаселението.
В Европа най-голяма продължителност на живота има в Швеция, Швейцария, Норвегия и Дания – 77-78 за мъжете и 82-84 за жените. В САЩ жените живеят 80 г., а мъжете – 75 г.
Средно по света продължителността на живота се е увеличила с 15 г.: жените живеят 68 г., а мъжете - 64 г.(УБВести)

УПА И ГЕНЕРАЛ ШУХЕВИЧ НЕ СА СЪТРУДНИЧАЛИ С ФАШИСТИТЕ
Киев, 30 юни 2007.- УПА – Украинската въстаническа армия, и нейният командващ генерал Роман Шухевич не са участвали в наказателни акции заедно с германската армия през Втората световна война. Това сочат документите, събрани в книгата "Роман Шухевич. У документах радянських органів державної безпеки (1940-1950)" ("Роман Шухевич. В документите на съветските органи за държавната сигурност (1940-1950)". Нейната презентация се проведе днес в Киев. Изданието излезе в навечерието на 100-годишнина от рождения на този легендарен борец против съветската власт в Западна Украйна.
На пресконференцията в агенция УНИАН авторите на сборника отбелязаха, че в Украйна някои политически сила имат за цел да компрометират Роман Шухевич и борбата на западноукраинците за свободна Украйна и да ги представят като съучастници в наказателните акции на фашистска Германия против мирното украинско население.
В Западна Украйна активната съпротива против съветската власт продължи до края на 50-те години на ХХ в., когато в Мюнхен от агентите на Москва са били убити лидерите на Организацията на украинските националисти.(УБВести)

УКРАЙНА И ЕС ОБЛЕКЧАВАТ ВИЗОВ РЕЖИМ
Киев, 18 юни 2007.- Днес в Люксембург се преведе заседанието Украйна-ЕС с участието на премиера Виктор Янукович и Франко Фратини - вицепрезидент на Еврокомисията, и Франк-Валтер Щайнмаер - министър на външните работи на Германия, която председателства в Съюза.
След преговорите беше подписана спогодба за облекчаване на визовия режим за някои категории украински граждани, които искат да посетят страните от Съюза за 90 или 180 дни. Визата ще струва 35 евро. Но се предвиждат и безплатни визи, например, за роднини на гражданите на държавите от ЕС, за официални делегации, представители на правителството и парламента, ученици, студенти, аспиранти, спортисти, културни дейци, журналисти, пенсионери и други. Ще се издават и 5-годишни многократни визи. Страната на ЕС, отказала да издаде визата, трябва да даде обоснове отказа си.
Тази спогодба не се разпространява върху три страни от ЕС - Дания, Ирландия и Великобритания.(УБВести)

ПУТИН Е ВЪЗЛАГАЛ НАДЕЖДИ НА "МОМЧЕТАТА ОТ УКРАЙНА", НО ТЕ ПЪК СА ТРЪГНАЛИ КЪМ ТИРАНИЯ
София, 7 юни 2007.- "В Русия няма условия за връщане към тоталитарния режим", - твърди Владимир Путинруският президент в интервю пред немското сп. Der Spiegel. Владимир Путин заявява, че е "абсолютен демократ". Но проблемът е бил в това, че други такива като него в света няма. "Аз съм сам", - категоричен е той и предлага западните масмедии да обърнат внимание на състоянието на демокрацията в САЩ и Европа. Според него, в Америка "е един ужас: изтезания, просяци, Гуантанамо", а на Стария континент - "жестоко отношение към манифестантите, убийства на манифестанти насред улицата, използване на гумени куршуми".
Щом е такава ситуацията в Европа и САЩ, то, според Путин, за бившето съветско пространство да не говорим. "Възлагах надежди на момчетата от Украйна, но те напълно са се дискредитирали, там работите вървят към пълна тирания, не се спазва конституцията, законите" - смята руският президент. "След смъртта на Махатма Ганди няма с кого да се поговори", - откровено признава Путин. Същевременно, според него, "много от общите ценности в Русия са защитени дори по-добре, отколкото в някои страни от Г-8. В Русия се спазва мораториумът върху смъртното наказание, а в редица страни от Г-8 то продължава да се прилага".
От украинското външно министерство съобщиха, че в момента "изучават" казаното от Путин с цел да има адекватна реакция. Според правозащитните организации, Русия е страна с авторитарно управление, липсва сериозна опозиция, там се ограничава демокрацията, не се спазват правата на човека, няма свобода на печата и събранията.(УБВести)

КРАЙ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА
Киев, 27 май 2007.- Събота срещу неделя президентът Виктор Юшченко (в центъра), премиерът Виктор Янукович (отдясно) и председателят на Върховната Рада Олександър Мороз се споразумяха предсрочните парламентарни избори да се проведат на 30 септември тази година.(УБВести)

ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ НА 24 ЮНИ
Киев, 25 април 2007.- Президентът Виктор Юшченко отмени своя указ от 2 април т.г., с който разпуска Върховната Рада и насрочва парламентарните избори за 27 май. Същевременно той издаде нов указ, според който изборите за нов парламент ще се проведат на 24 юни. Държавният глава задължи правителството на Виктор Янукович да осигури съответното финансиране.
Конституционният съд, който трябва да каже, дали указът на президента е конституционен, изслуша страните по делото и от днес работи при закрити врата. Според лидерите на управляващото мнозинство, до края на май политическата криза в Украйна трябва да се разреши.Партията "Региони на Украйна", социалистите и комунистите са против предсрочни парламентарни избори.(УБВести)

ЕВРО'2012 ПО ФУТБОЛ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ПОЛША И УКРАЙНА
Кардиф, 18 април 2007.- Европейското първенство по футбол през 2012 г. ще се проведе в Полша и Украйна. Това стана известно след като президентът на УЕФА Мишел Платини обяви резултатите от гласуването. Аут останаха Италия, а така също Унгария-Хърватия, които, както и в случая Варшава и Киев, подадоха една обща заявка.(УБВести)

МОРОЗ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НОВ ПАРЛАМЕНТ
Киев, 18 април 2007.- Социалистическата партия на
Олександър Мороз няма да влезе в нов парламент, ако предсрочните избори ще се проведат на 27 май. Това сочат данните от проучването, направено от Киевския международен институт по социологията.
Шансовете да влязат във Върховната Рада имам четири формации: партия "Региони на Украйна" – 35,9%, блок на Юлия Тимошенко – 20,9%, коалиция "Наша Украйна" – 11,6%, и комунистическа партия – 3,4%. Засега дясноцентристката "Народна самоотбрана" на Юрий Луценко набира 2,1%, "Украинска десница" – 1,6%, а ултралявата формация на Наталия Витренко – 1,5%, т.е. те не преминават бариерата от 3%.
С други думи, в парламента влизат четири формации, които и сега са представени там, само без социалистите на
Олександър Мороз, предал идеалите на оранжевата революция. Най-вероятно, "регионалите" отново заедно с комунистите ще направят управляваща коалиция, защото да сторят същото на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна" ще липсват поне 7-8%.
На 2 април президентът Виктор Юшченко издаде указ, с който разпуска Върховната Рада поради подмяна на вота на избирателите и насрочна извънредните избори за 27 май. Същевременно парламентът оспори този указ в Конституционния съд. На 16 април магистратите започнаха да разглеждат протеста по същество.(УБВести)

УКРАЙНА ИМА НОВ ВЪНШЕН МИНИСТЪР
Киев, 21 март 2007.- С 426 гласа "за" Върховната Рада избра за външен министър Арсений Яценюк. Съгласно Конституцията, той беше предложен от президента Виктор Юшченко. Предишната кандидатура - на Володимир Огризко, два пъти беше отхвърляна от парламента. Според управляващото мнозинство (партия "Региони", социалисти и комунисти – 230 места), Огризко, който сега е заместник-външен министър, е прекалено прозападно настроен. Москва също не го хареса. Преди месец управляващото мнозинство принуди Борис Тарасюк да подаде оставка като дипломат №1 по същата причина - "бил е много прозападен".(БУВести)
Нашата справка:
Арсений Яценюк. Роден е през 1974 г. в гр.Чернивци. През 1996 г. завърша Чернивецкия държавен университет, а през 2001 г. – Чернивецкия търговско-икономически институт към Киевския национален търговско-икономически университет. Юрист и икономист. През 1992-1997 гг. е президент на фирмата за правна помощ "ЮРЕК" в гр.Чернивци, през 1998-2001 гг. се издига до длъжност заместник-председател на УС на банка "Аваль", през 2001-2003 гг. е министър на икономиката в Автономната Република Крим. През 2003 г. е заместник-председател на Националната банка на Украйна. След това работи в Одеската областна държавна администрация. От септември 2005 г. до август 2006 г. е министър на икономиката в правителството на Юрий Ехануров. От края на 2006 г. е съветник на президента Виктор Юшченко.

ЗАПОЧВА ПОСЕЩЕНИЕ НА ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО В САЩ
Киев, 28 февруари 2007.- Днес започва посещение във Вашингтон на Юлия Тимошенко – опозиционер №1 в Украйна. Предвижда се тя да се срещне с държавния секретар Кондолиза Райс и вице-президента Ричард Чейни. В Центъра за стратегични и международни изследвания Тимошенко ще обсъжда въпроси, имащи отношение към сигурността, включително енергийната, на Украйна, Европа и света.(УБВести)


СТАРА ЕВРОПА ИСКА УКРАЙНА ДА Е В ЕС
Киев, 10 февруари 2007.- Над 55% от жителите на Европейския
съюз искат Украйна да бъде приета в съюза, ако, разбира се, изпълни всички необходими критерии и условия, съобщава Световната мрежа Yalta European Strategy. Същевременно против са 34% от анкетираните. Допитването е проведено през януари тази година в шест страни – Германия, Испания, Франция, Италия, Великобритания и Полша.
И така, къде и как ни искат? Полша: 73% - за, против – 15%; Испания: 65% - за, против – 19%; Франция: 56% - за, против – 36%; Великобритания: 47% - за, 41% - против; Германия: за – 44%, против – 50%.
А в самата Украйна за членството в ЕС ратуват едва 55% от украинците, против са 25%, твърдят от Yalta European Strategy.
Световната мрежа European Strategy Strategy е международната структура, създадена за подкрепата на членството на Украйна в ЕС.(УБВести)

С КАКВИ ИМЕНА УКРАИНЦИТЕ КРЪЩАВАТ ДЕЦАТА СИ?
Киев, 09 февруари 2007.- През миналата година най-популярните в Украйна бяха около 20 имена, съобщава "Українська правда", като се позовава на данните от регистрите за гражданското състояние.
Момиченцата най-често наричат Софія, Дарина, Дарія, Кристина, Ганна, Марія, Вікторія, Катерина, Анастасія, Єлизавета и Валерія, а също така Зоряна. Сред момченцата най-често срещнатите имена са Вадим, Роман, Гліб, Владислав, Максим, Данило, Денис и Андрій, а така също Богдан, Назар, Арсен, Тарас.
През 2006 г. децата са били кръстени с такива нехарактерни за Украйна имена, като Злата, Єсенія, Сабіна, Сабріна, Ніколь, Ліана, Лія, а също така Герман, Ерік, Еміль, Рувим и Ренат (очевидно, на името на най-богатия украинец от татарски произход Ринат Ахметов). За съжаление, констатира изданието, все по-рядко украинците наричат децата си с такива исконно украински имена, като Галина, Ніна, Людмила, Лариса, Зінаїда, Валентина, Григорій, Леонід, Степан, Анатолій, Сергій и Петро.
Сред най-куриозните имена се срещат Принцеза, Черешня, Цариця, Принцеса, Золушка, Атландита, Мадагаскар, Таймер, Сервер, Космос та Лимон.
За разлика от България, в Украйна няма традиция децата се кръщават на баби и дядовци.
Според статистиката, население на Украйна е 48 млн.(УБВести)

УКРАЙНА Е СВОБОДНА СТРАНА, ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСИЯ
Киев, 08 февруари 2007.- Вече втора поредна година Украйна се смята за свободна страна. Така казват от международната правозащитна организация Freedom House. На Украйна се дава индекс за политически свободи "3", а за граждански права – "2", като най-добрият показател е "1", а най-негативният" е "7". Страната се отличава и с електорална свобода. Между другото, преди "оранжевата" революция в края на 2004 г. Украйна се е смятала за "частично свободна" страна. За такава сега се води Грузия.
Същевременно правозащитниците смятат съседната Русия за по-малко свободна страна, отколкото преди. Тя се нарежда до Куба, Либия и Северна Корея.
При изготвяне на своите индеткси Freedom House анализира такива показатели, като свобода на словото, ниво на корупцията, ксенофобия и др.(БУВести)

РАНЕНИЯТ ЛИДЕР НА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ ПОЧИНА
Евген КушнаревКиев, 17 януари 2006.- Днес почина Евген Кушнарев – един от лидерите на управляващата Партия "Региони на Украйна". Той е бил ранен вчера по време на лов в Харкивска област. Лекарите са направили всичко възможно, но, уви. Води се следствие. Според първоначалните данни, става дума за трагичен инцидент.
Евген Кушнарев е роден през 1951 г. Женен, има син и дъщеря. Той е бил началник на администрацията на президента Леонид Кучма, а после областен управител на Харкивска област. По време на "оранжевата" революция през есента на 2004 г. е призовавал към сепаратизъм, но новата власт не успя да го осъди. През март 2006 г. е станал депутат във Върховната Рада и заместник-председател на парламентарната група на партията "Региони на Украйна", която управлява в коалицията със социалистите и комунистите. Внесъл е законопроекта за признаване на руския език на втори държавен наред с украинския.(УБВести)

РУМЪНИЯ ВЪВЕЖДА БЕЗПЛАТНИ ВИЗИ ЗА УКРАИНЦИ. А БЪЛГАРИЯ?
Киев, 16 януари 2007.- Румъния въвежда безплатни визи за украинските граждани, а Украйна изобщо отменя всякакви визи на румънците. За това се договориха президентите на двете страни. Въпросът ще бъде решен в най-близките две-три седмици.
Вчера Траян Бъсеску и Виктор Юшченко откриха поредния ГКПП между двете страни.
На 1 май 2005 г. Украйна отмени визи за гражданите от ЕС, Канада, САЩ и Япония. Същевременно някои от новите държави от ЕС (Полша, например) са въвели за украинците безплатни визи.
Визовият режим между България и Украйна е въведен на 1 октомври 2001 г. Кога България ще последва примера на Румъния, засега не се знае.(УБВести)

В КАНАДА ОТК
РАДНАХА ПАМЕТНИК НА ТАРАС ШЕВЧЕНКО
Паметник на Тарас Шевченко в Торонто преди да бъде откраднатСофия, 05 януари 2007.- В канадския град Торонто неизвестни са откраднали паметник на Тарас Шевченко, съобщава в."Торонто Стар". От 5-метровия бронзов монумент са останали само обувки на поета. Полицията започна разследването. Според лидерите на украинските организации в Торонто, най-вероятно стана дума за добре планирана акция с използване на мощна техника. Но дали паметник на Шевченко е станал жертва на крадците на метали или на антиукраински настроените руски емигранти, не се съобщава.
В парка на Торонто около музея на Шевченко паметникът е установен през 1951 г. Той е изработен в Украйна. Украинската диаспора в Канада наброява около 3 млн. души. В Торонто се намира и седалището на Световния конгрес на украинците.
През януари-март 1999 г. на Централните софийски гробища от паметника на известния украински скулптор Михайло Парашчук неизвестни са откраднали бронзовите лъвче и бюст на твореца – дело на Вежди Рашидов. Полицията така и не намери злосторниците.(УБВести)Архив: "УКРАЙНА днес" - 2005 г.
Архив: "УКРАЙНА днес" - 2004 г.

Архив: "УКРАЙНА днес" - 2003 г.
Архив: "УКРАЙНА днес" - 2002 г.


 


СПРАВКА

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ"Укринформ"

ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ
"НАША УКРАЙНА" - лидер Виктор Юшченко
РУХ - лидер Борис Тарасюк


ТЪРСАЧКАУНІВЕРСАЛ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ – ДОГОВОР ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО>>>
И ЮШЧЕНКО ПРЕДАДЕ МАЙДАНА
>>>