Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
НАЙ-ДОБРИТЕ И ОТГОВОРНИ ФИРМИ ЗА ПРЕВОДИ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

КЪДЕ УКРАИНЦИТЕ ЩЕ ПОСРЕЩАТ НОВА ГОДИНА?
Киев, 29 декември 2006.- Почти 80% от украинците Нова година ще посрещнат вкъщи със семейството си. Това сочат изследванията на "Социален мониторинг". При приятелите си празника ще прекарат 12%, в ресторант ще бъдат 5%, на централен Майдан в Киев, на курорт или в чужбина ще са 1%.
За 48% от украинците животът е станал по-добър, за 34% той не се е променил, а за 11% е станал по-лош.(УБВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е НАД $200

Киев, 28 декември 2006.- Средната заплата в Украйна е 1103 грн., което се равнява на $200, съобщиха от Държавния статистичен комитет. Спрямо октомври реално тя е намаляла с 0,5%.
През 2005 г. средната заплата в Украйна е била 806 грн., като нейният ръст е надхвърлил 20,3%, а през 200 4 г. – 589 грн.
Сега с една средна заплата украинецът може да си купи повече от 500 къса хляб или 250 л бензин А-95.(УБВести)

В КРИМ 98% НЕ ИСКАТ УКРАЙНА ДА ВЛИЗА В НАТО
Киев, 17 декември 2006.- В Крим 98,7% от население, имащо право на глас, не искат Украйна да влиза в НАТО. Това сочат данните от референдума, който комунистическата партия проведе вчера. В проявата, която официален Киев смята за незаконна, участваха 58,2% (почти 890 хил.). За членството на страната в алианса се изказаха 1,08% (по-малко от 10 хил.).
Анализаторите се чудят, кой е финансирал този референдум. Лидерите на местните комунисти, които бяха инициатори на плебисцита, отказват да отговарят на този въпрос. Но тъй като са известни техните проруски настроения, то изводът е очевиден – Москва.
Не е изключено, че след този референдум може да последва допитването с цел Крим да се обяви за независим или за влизане в Руската Федерация. Вече има примери от подобни прояви – Приднестровието в Молдова или Южна Осетия в Грузия.
Според социолозите, членството на Украйна в НАТО се подкрепя едва от 25-30% от украинците.(УБВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА УВОЛНИ ДИПЛОМАТ №1
Киев, 1 декември 2006.- Днес с 247 гласа "за" Върховната Рада гласува оставката на външния министър Борис Тарасюк. Тя беше подкрепена от управляващото проруско мнозинство – партия "Региони на Украйна", социалистите и комунистите. От Москва веднага дойде съобщение, че Думата приветства решението на Радата, тъй като Борис Тарасюк е бил антируски настроен и "пречел за развитието на двустранните отношения".
Според "ремонтираната" Конституция, право да предлага кандидатурите на външен министър, вътрешен министър и министър на обраната има президентът. Но дали парламентът може да ги уволнява, основният закон не дава ясна формулировка. Затова не е изключено държавният глава да сезира Конституционния съд.(УБВести)

УКРАЙНА ВОДИ ПО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА СПИН
Киев, 1 декември 2006.- Сред страните от Европа и Средна Азия Украйна и Русия водят по темповете на разпространение на СПИН. Спрямо 2000 г. броят на заразените у нас се е удвоил. Според министерството на здравеопазването на Украйна, сега в страната има регистрирани 97 хил. НІV-позитивни. Но реално техният брой варира между 250 хил. и 680 хил. Най-много заразени има в Източна и Южна Украйна – Донецк, Миколаив, Одеса, Полтава, Киев.
През 2006 г. бременни украинки, болни от СПИН, са родили 1320 деца.(УБВести)

НАД 65% ОТ УКРАИНЦИТЕ НЕ ИСКАТ НАТО
Киев, 30 ноември 2006.- Над 65% (65,1%) от украинците отрицателно или много отрицателно се отнасят към членството на Украйна в НАТО. Това сочат данните от проучването на няколко украински агенции. Привържениците на алианса са 23,5%. За НАТО гласуват в Западна Украйна, а против – в Източна и Южна. Противниците на НАТО се мотивират с това, че с влизането в този блок значително ще се увеличат бюджетните разходи за отбраната и че ще се разтури военнопромишленият комплекс, ориентиран към коопериране с Русия. Освен това, според 80% от допитаните, членството на Украйна в НАТО ще влоши отношенията й с Москва.
Същевременно 44,9% от анкетираните искат Украйна да влезе в Организацията на Договора за колективна сигурност на страните от ОНД, против са 29,1%.
Украйна да остане неутрална страна искат 44% от гражданите.
Според анализаторите, въпросът за външнополитическата ориентация на страната, повдигнат сега, може още повече да задълбочи разкола между двете части – западната и източно-южната.(УБВести)

НАТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЗАДЪЛБОЧЕН ДИАЛОГ С УКРАЙНА
Киев, 29 ноември 2006.- НАТО ще продължи да задълбочава диалога си с Украйна. Това решиха участниците в срещата на върха в Рига. "Ние високо ценим значителния принос на Украйна в общата сигурност, особено под формата на участие на Украйна в операциите на НАТО, и в усилията, насочени към засилването на регионалното сътрудничество".
НАТО призова Украйна да продължи да работи за регионалната сигурност и обеща, че ще й помага в сферата на националната сигурност и отбрана, реформиране на военнопромишления комплекс и борбата с корупцията.
Задълбочения диалог НАТО ще продължи и с Грузия.(УБВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА ПРИЗНА ГОЛОДОМОР ЗА ГЕНОЦИД
Киев, 28 ноември 2006.- С 233 гласа "за" Върховната Рада прие закон, с който Голодомор през 1932-1933 гг. се признава за геноцид на украинския народ. Не подкрепиха този закон депутатите от партия "Региони на Украйна", чийто лидер Виктор Янукович е премиер, и комунистите. Те се мотивираха с това, че не само в Украйна е имало глад, от който са умирали милиони хора, но и в Русия (Поволжието, Кубан). Според някои анализатори, "регионалите" и КПУ отстояват позицията на Кремъл, който не желае да признае Голодомор за геноцид, защото, като правоприемник на СССР, Русия може да отговаря за жертвите на сталинския режим.
"Това е много важен ден за Украйна", - заяви президентът Виктор Юшченко, коментирайки гласуването в парламента. Той поздрави председателя на Върховната Рада Олександър Мороз, чиито депутати-социалисти подкрепиха закона. Както е известно, социалистите влизат в управляващата коалиция заедно с "Региони на Украйна" и комунистите.
Според приблизителните оценки, от глад, създаден изкуствено от Кремъл, за да сломи украинското село, са умрели около 10 млн. души. Голодомор е признат за геноцид от 10 страни, включително САЩ.(УБВести)
Още по темата: ГОЛОДОМОР - УКРАИНСКИЯТ ХОЛОКОСТ>>> 

РУСИЯ НЕ ПРИЗНАВА ГОЛОДОМОР ЗА ГЕНОЦИД НА УКРАИНЦИТЕ
Киев, 15 ноември 2006.- Русия не смята, че гладът в Украйна през 1932-1933 гг., е бил насочен само против украинските селяни. От него са пострадали представителите и на други народности, живеели тогава в републиката. Това е официалното становище на руското външно министерство, разпространено от неговия Департамент "Информация и печат". Нещо повече, в него Голодомор, отнел живота на между 7 и 10 млн. предимно украинци, фигурира като "тъй наречения Голодомор".
Доказано е, че болшевишката власт по заповед на Сталин отнема от украинските селяни цялото зърно, за да ги вкара в колхози. В резултат на това деяние само за едно година – от 1932 до 1933 г. умират милиони мъже, жени и деца. Точният им брой не може да се установи, затова се използват приблизителни числа - 7-10 млн. Да, сред тях са били и други народности, включително и българи, но украинците са най-много. Затова официален Киев призовава светът да признае Голодомор за геноцид на украинския народ. Засега са го сторили само десет държави, включително САЩ. България все още не е сред тях.(УБВести)

ПОЧТИ 80% ОТ УКРАИНЦИТЕ НЕ ОДОБРЯВАТ ПЪРВИТЕ 100 ДНИ НА КАБИНЕТА "ЯНУКОВИЧ"
Киев, 14 ноември 2006.- Едва 11,1% от украинците смятат, че през първите 100 дни, откакто на власт е правителството на Виктор Янукович, ситуацията в страната се подобри. За 34% тя се е влошила, а за 46% - нищо не се е променило. Това сочат изследванията на киевския център "Олександър Разумков". С други думи, 80% от анкетираните не одобряват това, което прави управляващото мнозинство.(УБВести)

ЗА САЩ СТОЛИЦАТА НА УКРАЙНА ВЕЧЕ Е KYIV, А НЕ KIEV
София, 05 ноември 2006.- Отсега-нататък чиновниците в САЩ, споменавайки името на столицата на Украйна, трябва вместо Kiev да произнасят Kyiv. Това реши Държавният департамент. Неговият говорител Том Кейси обясни тази промяна така: "Първо, самите украинци именно по този начин наричат столицата си – Kyiv. И второ, това наименование е възприето от ООН и НАТО". Според Кейси, промяната в изписването и произнасянето на столицата на Украйна не преследва някакви политически цели и не е насочена против украинските руснаци.
В България също се използва руското изписване на украинската столица – Киев. Ако официалната София е солидарна с Държавния департамент на САЩ, то вместо Киев трябва да произнася поне Къив или, по-добре, Къйив. Както и спортните коментатори трябва да се откажат от руското произношение, например, на футболния отбор "Шахтьор" – по украински той е "Шахтар". Нали футболистът Шевченко от "Челси" не е Андрей, Андрий – както е по украински.(УБВести)

В РИГА НАТО ЩЕ ДАДЕ ПОЗИТИВЕН СИГНАЛ ЗА УКРАЙНА
Киев, 31 октомври 2006.- "Бих искал на срещата на върха на НАТО в Рига през ноември да дадем позитивен сигнал на тези страни, които искат да влязат в алианса, включително и Украйна", - заяви генералният секретар на пакта Яап де Хооп Схеффер, който е на официалното посещение в Словакия. Но, според него, поканата ще дойде само в случай, че бъдат изпълнени всички критерии за членството в НАТО.
"Референдумът за членството на Украйна в НАТО може да се проведе през 2008 г.", - смята външният министър на Украйна Борис Тарасюк, който се намира в Естония. Той смята, че дотогава правителството ще положи максимум усилия, за да информира украинците за задачите и дейността на алианса. "Изборът на хората трябва да бъде осъзнат", - каза Тарасюк.
Засега членството на Украйна в НАТО се подкрепя едва от 30% от населението, като най-много привърженици има в западната част. Украинците са подложени на масираната информационна атака от страна на руските масмедии, които поддържат образа на алианса от времето на "студената война".(УБВести)

УКРАЙНА НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ РУСКАТА ЗАКРИЛА
Киев, 26 октомври 2006.- "Украйна ще се справи и без руската подкрепа", - така украинският министър на отбраната Анатолий Гриценко коментира думите на руския президент Владимир Путин. Вчера последният, отговаряйки 3 часа на въпросите на руснаците, заяви, че ако Киев я помоли, Русия може чрез своя Черноморски флот в Севастопол да защити Украйна от външна военна намеса.
"Ние имаме достатъчен потенциал в случай на военна заплаха да защитим суверенитета и териториалната цялост на страната", - каза още Гриценко. Той също така сподели, че руският флот остава в Севастопол до 2017 г. След тази дата в Украйна няма да има никакви постоянни бази – нито на Русия, нито на НАТО или на други страни, допълни министърът. Това също беше отговор на вчерашния намек на Путин, че Москва уж води преговори за удължаване на престоя на своя флот в Крим. Същевременно руският президент каза, че Крим е територия на Украйна и посъветва етническите проблеми на полуострова да се решават по руския пример. Какво той е имал предвид (Чечня ли?), не стана ясно.
Украйна не влиза в Ташкентския договор за колективна отбрана на ОНД. Част от украинския политически елит се стреми Украйна да стане член на НАТО до 2010 г. Същевременно историците напомнят, че през ХVІІ в. Богдан Хмелницкий е приел Московия да закриля Украйна (протекторат) и руското господство там е продължило над три века.(УБВести)


ИСКАТЕ ЛИ УКРАЙНА ДА СЕ ОБЕДИНИ С РУСИЯ?
Киев, 18 октомври 2006.- На въпрос, искате ли Украйна да се обедини с Русия, само 14,3% от украинците категорично казват "ДА". А измежду тези, които са против обединяването, има две категории хора. Най-много – 63,1%, смятат, че двете страни трябва да бъдат суверенни и приятелски настроени една спрямо друга, с отворени граници, без визи и митници. Над 19% отговарят, че границата с Русия трябва да бъде както с други държави – с граничен контрол, визи и митници. Нямат мнение 3,5%, твърдят от социологическия център "София" в Киев.
За 43,9% от украинците отношенията на Украйна с Русия трябва да бъдат приоритетни във външната политика. Почти 30% са на мнение, че страната приоритетно трябва да работи с Европейския съюз. Останалите смятат, че приоритетни отношения Киев трябва да има с останалите страни от ОНД (11,2%), с други страни (5,6%), със САЩ (2,5%). Нямат мнение 7,5%.
На въпрос, с кого Украйна трябва да се интегрира, позициите на анкетираните са се разделили почни поравно: 47,1% искат интеграцията с Русия и други страни от ОНД, а останалите предпочитат страната да залага на собствени ресурси и да укрепва своята независимост (24,2%), да се интегрира с ЕС (20,5%)
Украйна стана независима през август 1991 г. На 1 декември същата година на референдум почти 90% от украинците са се изказали за излизане от СССР.(УБВести)

ВИКТОР ЮШЧЕНКО ПРИЗНАВА УПА С УКАЗ
Киев, 16 октомври 2006.- Президентът Виктор Юшченко издаде указ, с който признава бойците от Украинската въстаническа армия – УПА, за войска, воювала за свободата на Украйна. Държавният глава се обърна към парламента да приеме закон, с който УПА да бъде реабилитирана, а воювалите в нейните редици да се ползват със същите социални придобивки, както и ветераните на Отечествената война 1941-1945 гг.
Указът на президента излезе на 14 октомври, когато в Украйна се отбелязва годишнина от създаването на УПА (1942 г.). В същия ден левицата, крайната левица и ветерани-червеноармейци (200-300 души) попречиха на колоната от около 1000 бойци от УПА да мине по централния киевски булевард "Хрешчатик". Само благодарение на присъствието на 4 хил. милиционери не се стигна до бой.

Този бивш боец от УПА (вляво) не можа да мине тържествено по "Хрешчатик", защото комунистите и ултралевите на Наталия Витренко (вдясно) продължават да живеят в СССР и демокрацията в Украйна използват за разпалване на вражда между двете части на страната.

В рускоезична Украйна, която е електорат на премиера Виктор Янукович, продължават да се придържат към съветската версия за буржоазния национализъм и смятат Организацията на украинските националисти (ОУН) и УПА за фашистки помагачи. Съвременната историческа наука обаче доказва, че ОУН-УПА обявяват Германия за враг в края на 1941 г., когато Берлин отхвърля идеята за суверенна Украйна и започва да вкарва украинци в концлагерите и да ги изпраща в Германия на ангария. През 1944 г. ОУП-УПА воюват и срещу Червената Армия. И германците, и червеноармейците са окупатори за националистите.
Сега в Украйна са останали живи около 10 хил. бивши бойци от УПА и 3,8 млн. ветерани на Отечествената война. През Втората световна война жертвите на Украйна са 7 млн. души, а 2,4 млн. са били пратени във фашистки концлагери.(УБВести)
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
ВЛАСТТА В УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВА ДА НЕ ПРИЗВАНА ЗАСЛУГИТЕ НА БОЙЦИТЕ ОТ УПА>>>

ПОЛОВИН УКРАЙНА ВСЕ ОЩЕ ВЯРВА НА ПРЕМИЕРА СИ
Киев, 04 октомври 2006.- Премиерът Виктор Янукович има доверието на 49% от украинците, сочат данните на украинските социологически агенции. Не му вярват 43% от анкетираните. Ще напомним, че Янукович – лидер на партията "Региони на Украйна", получила най-много гласове на парламентарните избори през март тази година (32,14%), е станал премиер съвсем скоро - през август.
Президентът Виктор Юшченко е на второ място с 38% доверие и 55% недоверие. На трето място в рейтинга на украинските политици е опозиционерката Юлия Тимошенко – тя има подкрепата на 37% от украинците. Не й вярват 57%.
Интересно е, че шефът на парламента Олександър Мороз – лидер на социалистите, предал "оранжевата" идея, заема четвърто място: 36% доверие и 54% недоверие.(УБВести)

ДВЕ ГОДИНИ ЗА УКРАИНЕЦ, НАРЕКЪЛ РУСНАЦИТЕ "МОСКАЛИ"
София, 03 октомври 2006.- Две години затвор може да получи Тарас Зеленяк – украинец, който живее в Русия (гр.Новосибирск), защото в Интернет-форум е нарекъл руснаците с пренебрежителните квалификации - "москали", "кацапи", "изроди", "дебили" и "убийци". Органите за сигурност на Русия (ФСБ), засекли 36-годишния Тарас, твърдят, че и следните твърдения са негови: "Годините на съветската селекция, десетилетията на перманентното пиянство и западането на селото, демографската криза, която постоянно се задълбочава, са причинили на руския генофонд непоправими щети".
Въпреки че не може да се докаже, че именно украинецът е автор на тези думи, изпратени от неговия компютър, го съдят по чл.282 от Криминалния кодекс на Русия, сиреч, за разпалване на национална, расова и религиозна вражда. Наказанието за това е максимум 2 г. затвор.
Това е първият такъв случай в Русия, където постоянно убиват чуждестранни студенти, подпалват синагоги и джамии, а конфликтите между руснаците и, например, "лицами кавказской национальности" стават почти ежедневно. Да не говорим, че в руския Интернет и руските масмедии често украинците са наричани с не по-малко пренебрежителната дума "хохли".
Тарас Зеленяк е роден в Русия и никога не е бил в Украйна, но родителите му са украинци. Баща му е известен специалист-математик в сферата на диференциалните уравнения. Създател е на математическата школа в Новосибирския университет. Автор е на редица учебници по математика за средното училище. Тарас живее с майка си в малко жилище. Имат малък бизнес.
Следващото съдебно заседание по случая "Тарас Зеленяк" в Новосибирск е насрочено за 4 октомври. Същевременно в Киев редица младежки организации се канят да протестират пред руското посолство в защита на Тарас Зеленяк от произвола на руските власти.(УБВести)

НАД 60% ОТ УКРАИНЦИТЕ СА ПРОТИВ НАТО
Киев, 02 октомври 2006.- Почти 61% от украинците биха гласували против Украйна да влезе в НАТО, ако референдумът беше сега. Това сочат данните от проучването на Украинския институт за социални изследвания и Центъра "Социален мониторинг". За членството в НАТО са едва 20%, нямат мнение по въпроса 10%, а няма да участват такъв референдум 9%.
Как предпочитанията на украинците изглеждат по регионите:
.................................. против НАТО ...........за НАТО
Крим – ............................99% ......................0%
Южна Украйна – ..............83% ......................9%
Източна Украйна – ...........78% ......................7%
Централна Украйна – .......57% .....................19%
Северна Украйна – ..........45% ......................27%
Киев - ..............................41% .....................34%
Западна Украйна – ..........29% ......................45%
Същевременно, в украинската Интернет-аудитория (според агенция УНИАН) членството на Украйна в НАТО и ЕС се подкрепя от 72,2%, само в ЕС – от 13,6%, против са 12,7%.
Както се вижда, против НАТО е настроено предимно населението в Източна и Южна Украйна и Крим, в продължение на десетилетия подложено на мощна русификация и гласуващо за проруската партия "Региони на Украйна". А украинският премиер Виктор Янукович – лидер на тази партия, посетил Брюксел в началото на септември, заяви, че Киев спира евроатлантическата си интеграция, докато не настъпят радикалните промени в общественото мнение в страната. Това изявление раздразни президента Виктор Юшченко, който, според конституцията, отговаря за външната политики и отбраната на страната. На срещата на върха на НАТО, която е насрочена за ноември в Рига, Украйна се е надявала да получи поканата да се присъедини към Плана за действие за членството в алианса. Но със загубата на пропрезидентските сили на парламентарните избори през март тази година, очевидно, членството на страната в НАТО, планирано за 2008 г., се отлага за неизвестно време.
От 2004 г., когато на власт са били "оранжевите", официален Киев почти нищо не направи, за да информира обществеността за истинската същност на НАТО. В съзнанието на мнозина украинци алиансът се асоциира с периода на "студената война" и бомбардировките на Белград. Освен това, Киев тотално губи информационната война с Москва, която постоянно нагнетява антинатовските настроения в Украйна.(УБВести)

ЛВИВ Е НА 750 ГОДИНИ. ПРАЗНУВА!
Лвив, 01 октомври 2006.- Западно-украинският град Лвив (Лвов) е на 750 години. По този повод там са президентът Виктор Юшченко, а така също държавите глави на Полша – Лех Качински, и на Литва – Валдас Адамкус. Русия е представена от губернатора на Санкт-Петербург Валентина Матвиенко и руския посланик в Киев Виктор Черномирдин.
>>>

УКР
АИНСКИЯТ ПРЕМИЕР ЗАМИНА ЗА БРЮКСЕЛ
Киев, 14 септември 2006.- Днес започва официалното посещение на Виктор Янукович в Брюксел. Предвижда се украинският премиер да се срещне с Бенита Фереро-Валднер – еврокомисар по външните връзки и европейската политика на съседство, генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, ще участва в заседанието на комисията "Украйна-НАТО".
Янукович ще бъде приет от генералния секретар на Съвета на ЕС Хавиер Солана, ще обядва с ръководството на ЕС и ще участва в заседанието на Съвета за сътрудничество "Украйна-ЕС". После украинският премиер ще участва в конференцията "Украйна: на път към европейската си мечта", а така също ще се срещне с вицепрезидента на Еврокомисията Гюнтер Ферхойген и премиера на Белгия Ги Верхофстадом.
Посещението на Янукович в Брюксел трябва да покаже, че няма промяна в западната ориентация на Украйна след смяна на правителството в Киев.(УБВести)

ДНЕС ПРЕЗИДЕНТЪТ МОЖЕ ДА РОЗПУСНЕ ВЪРХОВНАТА РАДА
Киев, 2 август 2006.- Днес украинският президент може или да разпусне Върховната Рада, или да предложи Виктор Янукович за премиер. Днес изтича 15-дневният срок, който Конституцията дава на държавния глава за размисъл относно кандидатурата на министър-председател.
А вчера Виктор Юшченко проведе с Янукович почти 9-часови преговори, но страните така и не успяха да сближат позициите си относно четири важни за Украйна въпроса. Президентът ратува за членство в НАТО, за запазване на Украйна като унитарна държава, украинският език да бъде единственият държавен, двете църкви в Украйна – Киевският патриархат и Московският патриархат, да се обединят в единна църква (една държава – една църква).
В края на миналата седмица в Киев се проведе "кръгла маса" с участието на парламентарно представените партии и видни общественици и интелектуалци. Прякото предаване по ТВ показа, кой е кой в украинската политика и какви идеи изповядва. Според експертите, президентът ясно е заявил своите приоритети – запазване на вътрешно- и вътрешнополитическия курс на страната. Докато парламентарното мнозинство (партия "Региони на Украйна", социалистите и комунистите – 239 депутати) настояват за по-тясно сближаване с Русия, за федерализация на страната и руският да бъде втори държавен език. По църковния въпрос се предлага държавата да се дистанцира от него.
Същевременно Юлия Тимошенко заяви, че проблемите на Украйна ще се решат не на "кръгла маса", а с нови избори. За нови парламентарни избори пледира и пропрезидентската "Наша Украйна". Докато председателят на Върховната Рада социалистът Олександър Мороз е против - той смята да не се подчини на евентуален указ на президента за разпускане на парламента и заплашва, че Киев може да повтори московските събития от есента на 1993 г. (тогава Борис Елцин заповяда танкове да обстрелват непокорната Дума).
Според социоалозите, едва 50% от украинците настояват за нов парламентарен вот.(УБВести)

ОЛЕКСАНДЪР МОРОЗ СЕ Е ПРОДАЛ ЗА $300 МЛН.?
Опозицията твърди, че разполага с телефонните записи, уличаващи социалистите
Киев, 24 юли 2006.- Социалистът Олександър Мороз и неговата парламентарна група са се продали за $300 Олександър Морозмлн., заяви днес депутатът от опозиционния блок на Юлия Тимошенко Олег Ляшко. Пред украинската ТВ "5 Канал" той каза, че разполага със записите на телефоните разговори, водени между Андрий Клюев от партията "Региони на Украйна" и неизвестен събеседник в Москва. Според Ляшко, на въпрос на московчанина, не са ли платили много "Региони" на социалистите, Клюев е отговорил, че в сумата влиза и аванс за подкрепата при отстраняването на Виктор Юшченко от власт през декември тази година.
Пред журналистите Олег Ляшко сподели, че оригиналите на записите са предадени в Генералната прокуратура и е заведено дела за подкуп, а при него е само копието. Записите, които в момента се разшифроват, пан Ляшко е получил от "един сътрудник в родните спецслужби".
Андрий Клюев опроверга твърденията на Олег Ляшко. "Никога не съм водил подобни разговори", - заяви набеденият.
На 6 юли тази година, час преди да се гласува кандидатурата за председател на Върховната Рада, издигната от "оранжевата" коалиция, част от социалистите изненадващо се прехвърлят на страната на "Региони" и заедно с комунистите създават ново парламентарно мнозинство, което избира Мороз за шеф на парламента. Още тогава се заговори, че "предателите" са получили по $5-7 млн. Ако това е така и фактът на подкупа се докаже, Украйна ще бъде разтърсена от страхотен политически скандал.
Ще напомним на читателите на "УБВести", че през септември 2000 г. същият този Олександър Мороз обнародва записите, тайно правени в кабинета на тогавашния президент Леонид Кучма. От тях пролича, че държавният глава е знаел, че МВР иска да "затвори устата" на опозиционния журналист Георгий Гонгадзе (трупът му е бил намерен в гора около Киев). Тогава се е разразил скандал, който едва не е катурнал Кучма от власт. Казват, че всичко на този свят се връща…(УБВести)
Още по темата:
МОРОЗ Е ПРЕДАЛ "ОРАНЖЕВИТЕ". ОЛИГАРСИТЕ ГО ИЗБИРАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА. Юлия Тимошенко е в шок от неочаквания политически финт на социалистите>>>

В УКРАИНСКАТА СТОЛИЦА ОТНОВО ПРОТЕСТИРАТ. ВЪЗМОЖНА Е "ОРАНЖЕВА РЕВОЛЮЯЦИЯ-2"
Киев, 12 юни 2006.- В украинската столица отново се изграждат палатки. Отново младите хора от движението "Пора" ("Време е") се събират на централния площад на града - Майдан. Отново се надига гражданското общество.
Хората протестират против цинизма, който демонстрира част от политическата класа. Над 52% от украинците настояват президентът да разпусне Върховната Рада и да насрочи нови избори.
Парламентарната криза, разразила се в края на миналата седмица, е способна да активира "Оранжева революция-2". Първото издание на протеста на украинците, предизвикало възхищение в цяла Европа (освен Русия), сме гледали през ноември-декември 2004 г., когато тогавашната власт реши да фалшифицира президентските избори.(УБВести)

МОРОЗ Е ИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА
Киев, 07 юли 2006.- Днес с 238 гласа "за" Олександър Мороз е избран за председател на Върховната Рада. Неговата кандидатура е подкрепена от партията "Региони на Украйна", част от социалистите и комунистите. В гласуването не участваха "Наша Украйна" и блокът на Юлия Тимошенко.(УБВести)


ВЪРХОВНАТА РАДА ИЗБИРА РЪКОВОДСТВОТО СИ
Киев, 06 юли 2006.- Днес се очаква депутатите да гласуват за председател на Върховната Рада. Партията "Наша Украйна", която заедно с блока на Юлия Тимошенко и социалистическата партия създадоха "оранжевото" мнозинство (239 гласа), издига на този пост Петро Порошенко. По настояване на опозицията гласуването ще бъде тайно.
В продължение на 10 дни партията "Региони на Украйна" блокираше заседателната зала и парламентът не можа да проведе нито едно заседание. Опозицията настояваше гласуването за председател на Върховната Рада и премиер (Юлия Тимошенко) да бъде тайно, а не в "пакет". Освен това, опозицията искаше мнозинството да й даде някои възлови парламентарни комитети (комисии), например, бюджетна.
В понеделник (3 юли) по искане на президента Виктор Юшченко лидерите на партиите, представени във Върховната Рада, се събраха на "кръгла маса" и след сложни преговори се разбраха, че от 30 комитета опозицията ще получи 14.(УБВести)

УКРАЙНА БЕШЕ ДОТУК. ЖАЛКО!
Възпитаниците на Блохин не успяха да повторят пътя на българите от САЩ-1994
Хамбург, 30 юни 2006.- "Всяка приказка има своя край!" – каза след мача с италианците украинският треньор Олег Блохин.
>>>

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО – ПРЕМИЕР, ПЕТРО ПОРОШЕНКО – ШЕФ НА ПАРЛАМЕНТА?
Киев, 21 юни 2006.- "Оранжевите" най-сетне се разбраха, кой какъв пост да вземе, съобщава "Украинска правда". Според изданието, снощи при президента Виктор Юшченко се явиха представителите на "Наша Украйна", блока на Юлия Тимошенко и социалистическата партия и окончателно съгласуваха текста на коалиционното споразумение с обем 120 стр. Твърди се, че Юлия Тимошенко ще стане премиер, а председател на Върховната Рада ще бъде Петро Порошенко, след като Юрий Ехануров - сегашен премиер и №1 в "Наша Украйна", се отказа. Социалистите пък взимат поста на първи заместник на парламентарния шеф. По-рано социалистът Олександър Мороз е искал да бъде ръководител на Радата, но "Наша Украйна" се опълчи и преговорите бяха замразени. Очаква се официално за създаване на коалицията да бъде обявено на 23 юни.
Парламентарните избори в Украйна се проведоха на 26 март. Във Върховната Рада влязоха пет партии, но нито една от тях не е в състояние самостоятелно да създаде мнозинството и правителството. Съюзниците по "оранжевата" революция заедно разполагат с 243 места от 450 и вече няколко месеца водят трудни преговори за коалиране. Според конституцията, ако в продължение на един месец, който изтича на 25 юни, сформираното мнозинство не излъчи премиер, президентът има право да разпусне парламента.(УБВести)

ОЛЕГ БЛОХИН: ЗАПАЛЯНКОВЦИ, ПРОЩАВАЙТЕ!
Лайпциг, 14 юни 2006.- Олег Блохин – старши треньор на националния отбор на Украйна, се извини пред запалянковците си за загубата от Испания с 4:0. "Не искам да обвинявам никого конкретно, но като цяло отборът ни се представи като най-слабият тип на първенството", - заяви той пред кореспондента на "Чемпион". Блохин отказа да посочи имената на играчите, представили се най-зле. "Поемам вината за загубата с испанците, макар че като треньор никога не съм губил с 4:0, - каза той. – Сигурно, сме се представили като най-слабият отбор в Европа. Но не ми е мъчно за загубата, мъчни ми е, че не сме се борили на терена, не сме се раздавали докрай". Той отказа да коментира и играта на капитана на отбора Андрий Шевченко, представил се под всякаква критика. Пред украинската ТВ той се оправда с липсата на игровата практика поради контузията на коляното.
Все пак Олег Блохин смята, че не всичко е загубено и че сега отборът трябва психически да се възстанови и да бъде готов за двата оставащи мача – с Тунис и Саудитска Аравия.
Преди да замине за Германия, отборът на Украйна си постави програма-максимум – да се класира за 1/4. В този случай Футболната федерация на Украйна обеща да даде на отбора премия в размер на $8 млн.(УБВести)

СРАМОТА! УКРАЙНА ГУБИ ОТ ИСПАНИЯ С 4:0
Лайпциг, 14 юни 2006. - Какъв срам! Украйна загуби от Испания с 4:0. Това беше дебютът на украинците на световните първенства по футбол изобщо. И такъв срамен старт! Срамен не защото загубихме, а защото загубихме с безхарактерната си игра. Украинците не показаха нито борбеност, нито воля, нито нищо, с което да зарадват разпокъсаната от политическите пазарлъци Татковина. Жалко. Дано два следващи мача с Тунис и Саудитска Аравия да не бъдат толкова срамни.(УБВести)

"ОРАНЖЕВИТЕ" НЕ СЕ РАЗБРАХА ОТНОВО
Киев, 11 юни 2006.- Провали се поредният рунд на преговорите за създаване на "оранжевата" коалиция. Лидерите на блока "Юлия Тимошенко", "Наша Украйна" и социалистическата партия не се разбраха за ключовите места в държавата. За провала Тимошенко и социалистът Олександър Мороз обвиняват ръководството на "Наша Украйна", зад която стои президентът Виктор Юшченко. Нашоукраинците искат на всяка цена техен човек да стане шеф на парламента. Тимошенко е сочена за премиер. А на Мороз се предлага, например, да бъде председател на Съвета за националната сигурност и отбрана. Социалистите не се съгласяват. Според тях, трите най-високи длъжности в държавата трябва да бъдат разпределени справедливо. "Наша Украйна" вече има президентската институция – Виктор Юшченко, който може да предложи свои кандидатури за т.н. силови министри. Блокът на Тимошенко да поема премиерския пост, а социалистът - Върховната Рада.
Парламентарните избори в Украйна се проведоха на 26 март. Във Върховната Рада влязоха пет партии, но никой не е в състояние самостоятелно да създаде мнозинството и правителството. Преговорите между "оранжевите" съюзници от революцията в края на 2004 г., които заедно имат 243 места от 450 и могат да сформират правителството, вървят много трудно, а обществено-политическата ситуация в страната се нагнетява
от Москва. Според конституцията, ако в продължение на един месец, който изтича на 25 юни, сформираното мнозинство не излъчи кабинета, президентът има право да разпусне парламента.(УБВести)

"ОРАНЖЕВИТЕ" СЕ РАЗБРАХА ЗА НАТО

Киев, 29 май 2006.- Да се проведе референдум за членството на Украйна в НАТО. За това са се разбрали формацията на Юлия Тимошенко, "Наша Украйна" и Социалистическата партия, които правят опит за създадат парламентарното "оранжево" мнозинство в новата Върховна Рада. От тези три партии само социалистите са били против членството на страната в алианса.
В парламента, който започна да работи на 25 май, но направи почивка до 7 юни, "оранжевите" разполагат с 243 места от общо 450 (блок "Юлия Тимошенко" – 129, "Наша Украйна" – 81, Социалистическа партия – 33 депутати). До досега преговорите вървят много трудно, защото Тимошенко, която има най-много гласове, претендира да бъде премиер, което като че ли не се харесва на президента Виктор Юшченко.
Според Конституцията, мнозинството във Върховната Рада трябва да предложи на президента кандидатурата за премиер до 25 юни, т.е. месец след началото на работата на парламента.(УБВести)

ВИКТОР ЮШЧЕНКО ДАДЕ УЛТИМАТУМ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ
Киев, 27 май 2006.- "Няма да приема кандидатурата за премиер, ако Върховната Рада не приеме клетвата на конституционните съдии", - категорично заяви украинският президент Виктор Юшченко. Вече няколко месеца Украйна няма пълноценен КС, защото предишният парламент, увлечен по предизборната борба, не е искал да се срещне с конституционните съдии – квота на държавния глава и Съюза на съдиите в Украйна. "Депутатите трябва да покажат своето уважение към Основния закон", - каза още президентът.
Виктор Юшченко също така каза, че активно ще участва в създаването на парламентарното мнозинство и иска дейността на новото правителство да се базира върху ясна програма, а политиката му да бъде проевропейска. Президентът напомни, че депутатите трябва да изпълнят предизборното си обещание и да гласуват отменяне на депутатския имунитет.
Новата Върховна Рада, избрана на 26 март, за първи път се събра на 25 май и положи клетва. Според Конституцията на Украйна, президентът има право да разпусне парламент, ако в продължение на 30 дни от началото на работата му не се сформира парламентарното мнозинство, а в продължение на 60 дни това мнозинство не предложи правителството.(УБВести)

САЩ ПРИВЕТСТВАТ РЕОРГАНИЗАЦИЯТА НА ГУАМ, МОСКВА - ПРОТИВ
Киев, 25 май 2006.- Вашингтон приветства учредяването на "Организацията за демокрация и икономическо развитие – ГУАМ" (ОДИР-ГУАМ), съобщиха украинските медии с позоваване на посолството на САЩ в Киев.
Тези дни в украинската столица се проведе срещата на държавните глави на Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова (ГУАМ), които подписаха устава на тази регионална организация със седалище в Киев. По този начин тя се превръща в международна структура.
От 1997 г. ГУАМ съществуваше като неформална група на бивши съветски републики. Превръщането й в институция ще допринесе за икономическото развитие, демокрацията и сигурността в региона. Едно от първите решения, взето от лидерите на четирите страни, стана създаване на зоната за свободната търговия. "В рамките на ОНД ние не можахме да го постигнем 15 години", - заяви външният министър на Украйна Борис Тарасюк, който не изключва Киев да напусне ОНД.
Анализаторите твърдят, че създаването на ОДИР-ГУАМ не се приема от Москва, която все повече губи своето влияние на постсъветското пространство след влизането на прибалтийските републики в НАТО и ЕС. Очаква се Кремъл да води политиката, която да дестабилизира страните – членки на обединението чрез газов или нефтен шантаж, подклаждане на сепаратизма сред рускоезичното население (Крим, Донбас) в Украйна, в Приднестровието в Молдова, в Нагорни Карабах в Азербаджан, в Южна Осетия и Абхазия в Грузия.(УБВести)

ТИНА КАРОЛ ОСТАНА СЕДМА
Атина, 20 май 2006.- Украинката Тина Карол зае седмо място в конкурса "Евровизия'2006". Само зрителите от десет държави са я включили към десетте най-добрите изпълнители, като най-много са й симпатизирали в Португалия, където тя взе най-високия бал – 12 точки. Русия, Армения и Беларус са дали на украинката по 10 точки, а Молдова и Турция – по 8 точки. От 1 до 7 точки Тина взе в 23 страни, но, според правилата, зачита се само точките от 8 нагоре. Между другото, Украйна най-много точки даде за руския изпълнител Дима Билан.
И така, на първо място е финландската рок-група "Лорди", излязла на сцената, преоблечена в чудовища. Тя набра 292 точки, което показа, че, очевидно, на Европа й е писнало от "розова" песен. Бандата "Лорди" е била подкрепена от телезрителите от Дания, Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Великобритания, Исландия, Гърция, Андора, Хърватия, Ирландия, Литва, Германия, Исландия, Латвия, Белгия, Швейцария, Русия и Франция. На второ място е руснакът Дима Билан с 248 точки, а на трето – групата "Хари Мата Хари" от Босна и Херцеговина (248 точки).
Следващото издание на "Евровизия" ще се състои в Хелзинки.(УБВести)

УКРАИНКАТА ТИНА КАРОЛ ГРАБНА ПУЛИКАТА И ЗРИТЕЛИТЕ И СТИГНА ДО ФИНАЛА НА "ЕВРОВИЗИЯ"
Атина, 19 май 2006.- Украинката Тина Карол изпя своята закачлива песен "Show Me Your Love", в която са вплетени етноелементи, грабна гръцката публиката и телезрителите и се класира за финала на "Евровизия". В събота в 22.00 тя ще се представи заедно с певци, певици и групи от Македония, Босна и Херцеговина, Литва, Финландия, Русия, Ирландия, Швеция, Турция и Армения, които успешно се представиха вчера. За съжаление, България не успя да се пребори с тях.>>>

СРОЧНАТА СЛУЖБА В УКРАЙНА НАМАЛЯВА ОТ 18 НА 12 МЕСЕЦА
Киев, 13 май 2006.- Отсега солдатите и сержантите в украинската войска ще служат с шест месеца по-малко. С указ на президента Виктор Юшченко службата е намалена от 18 на 12 месеца. Матросите и старшините ще карат вместо 24 месеца 18. За висшистите казармата ще продължи само 9 месеца.
За службата във войската по договор ще взимат само до 40-годишна възраст. Очаква се украинската армия да бъде изцяло професионална след 8-10 години. Сега тя наброява 245 хил. души, като 185 хил. от тях са военнослужещи. До 2009 г. за армията ще бъдат похарчени $1,25 млрд.
Според най-оптимистични прогнози, в края на тази година Украйна може да започне преговори за членството в НАТО.(УБВести)

ЛИДЕРИТЕ НА ГУАМ СЕ СЪБИРАТ В КИЕВ И СЕ ПРЕИМЕНУВАТ
Киев, 12 май 2005.- Лидерите на страните-членки на ГУАМ (Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова) ще се съберат в Киев на 22-23 май, съобщава агенция УНИАН. Очаква се те да подпишат устав на тази структура, която същевременно ще се преименува в Организацията за демокрация и развитие – ГУАМ. Нейното седалище ще бъде Киев. Русия е против това регионално сдружение.
ГУАМ беше създадена през 1997 г. През 1999 г. към нея се присъедини Узбекистан и тя стана ГУУАМ. През 2005 г. под натиска на Москва Ташкент напуска тази организация.(УБВести)

УКРАЙНА НЕ Е НАЙ-ЛОШОТО МЯСТО ЗА РАЖДАНЕ
Киев, 11 май 2005.- Оказа се, че Украйна не е най-лошото място за раждане, сочат данните на международната благотворителна организация "Да запазим децата". Сред страните, където най-добре да се раждат децата, водят скандинавските държави, Великобритания и САЩ. Украйна заема 21-во място, като изпреварва Русия (27 място). Най-несигурното място е Африка.(УБВести)

УКРАЙНА ИЗБРА СВОЯ "МИС ВСЕЛЕНА"
Киев, 06 май 2006.- Инна Цимбалюк е украинската "Мис Вселена". На церемонията в столицата тя се оказа най-красивата и най-интелигентната. Затова на 5 юли Инна ще представлява Украйна в конкурса "Мис Вселена 2006", който ще се проведе в Лос-Анжелис и ще се гледа поне от 2 млрд. зрители по света. А преди това тя ще посети кинофестивала в Кан и световното по футбол в Германия, където за първи път ще участва и Украйна.
Инна е на 20 г. и е студентка в Киев, иска да стане мениджър по международен туризъм. Хобито й йога, танци и пеене.(УБВести)

УКРАИНЦИТЕ: СЪПРУГАТА ДА Е ВЯРНА, А ЛЮБОВНИЦАТА - СЕКСАПИЛНА
Киев, 6 март 2006.- Най-много украинци смятат, че жената изобщо трябва да бъде оправна, грижовна и умна, но да не се стреми към успех в кариерата. Това сочат данните от проучването, направено от киевската фондация "Свобода". Изискванията към съпругата почти се препокриват с изискванията за жената въобще: тя трябва да бъде вярна – сочат 59% от анкетираните, оправна – 51%, и умна – 44%. Същевременно качествата, които трябва да притежава любовницата, са съвсем други: сексапил – 56%, добър външен вид – 47%, темперамент – 43%.(УБВести)
ХАРКИВЧАНКА Е НАЙ-КРАСИВАТА УКРАИНКА
Оля Шилованова
Киев, 1 март 2006.- "Мис Украйна 2006" стана 19-годишната студентка от Харкив Оля Шилованова. Тя ще представлява родината си в конкурсите "Мис Свят" и "Мис Европа" през 2007 г., съобщиха украинските електронни издания.(УБВести)
ЗАПОЧНА ПРОЛЕТНИЯТ ДЯЛ ОТ ПЪРВЕНСТВОТО НА УКРАЙНА
Киев, 5 март 2006.- В Украйна започна пролетният дял от футболното първенство. Във висшата лига интересът предизвикаха два мача с участието на "Динамо" и "Шахтар". Киевчаните като гости победиха "Иличивск" – 2:1, а миньорите от Донецк пред родната публика не можаха да преодолеят "Таврия" – 1:1.
Във временното класиране води "Динамо" – 54 точки. На второ място е "Шахтар", а на трето – "Иличивск".
"Днипро" – нов отбор на българина Георги Пеев, е пропуснал този кръг. Той е на 9-то място.(БУВести)

ГЮНТЕР ФЕРХОЙГЕН НЕ ВИЖДА УКРАЙНА В ЕС?
Киев, 20 февруари 2006.- Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген не вижда как Украйна може да стане член на Европейския съюз през следващите 20 г. Това той заяви в интервю за "Ди Велт". Според чиновника, ЕС ще се разширява и в него ще влязат всички европейски държави, освен бившите съветски републики – Русия, Грузия, Молдова, Беларус, Армения, Азербайджан и Украйна.
Сегашната власт в Киев външната и вътрешната си политика изгражда с оглед на пълноправното членство в ЕС. Подобни изявления обезкуражават "оранжевите" реформатори и тласкат Украйна отново в орбитата на Москва. През 2008 г. се предвижда страната да влезе в НАТО, а през следващите 10 г. – и в ЕС. Сега Киев и Брюксел работят по реализацията на пътната карта, водят се интензивни преговори за облекчаване на визовия режим. През 2005 г. Украйна направи първа крачка, като отмени визи за гражданите на страните от Съюза, САШ, Канада и Япония. Очаква се през тази година украинските бизнесмени, учени, журналисти и други категории граждани да имат възможност по-лесно да пътуват за държавите от Шенгенската зона.(УБВести)
Още по темата: ЕС ТРЯБВА ДА ДАДЕ НА УКРАЙНА ЯСЕН СИГНАЛ, ЧЕ Я ИСКА>>>

НАДЕЖДА ЗАХАРИЕВА: "ТЕЗИ КАРТИНИ Е ПОЕЗИЯ В БАГРИ"

София, 17 февруари 2006.- "Идеята на средиземноморския дух или неоимпресионизмът на Анатолий Тартаковский" – под такъв надслов днес в софийската изложбена зала "Средец" на Министерството на културата със съдействието на посолството на Украйна се откри изложба-живопис на известния украински художник Анатолий Тартаковский.>>>

УКРАИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЗАЩИТИ ПРОРОКА МОХАМЕД
Киев, 08 февруари 2006.- Украинският президент смята за некоректни публикациите в масмедиите, с които се накърняват чувствата на вярващите, в частност, мюсюлманите. Виктор Юшченко осъжда и проявите на нетърпимост и ксенофобия.
В Украйна само киевският в."Сегодня" се издъни, като препечата карикатурите, осмиващи пророка Мохамед. Редакцията на вестника вече помоли за прошка за стореното.(УБВести)

В СВЕТА ВСЕ ПО-МАЛКО ОБИЧАТ РУСНАЦИТЕ
София, 08 февруари 2006.- В света все по-малко обичат Русия, показват данните от социологическото проучване, поръчано от Би-Би-Си в 33 страни.
Сред държавите, чиято политика анкетираните оценяват като негативна, Русия е на трето място. На първо е Иран с 47%, а на второ – САЩ с 18%.
Значително се увеличи броят на европейците, все по-малко "обичащи" Русия. Във Великобритания те са намалели от 38% през 2004 г. до 27% сега, а във Франция – от 30% до 21%. Най-много негативно отнасящите се към Русия има във Финландия – 62%, в Полша – 56%, в Южна Корея – 48%. Обаче в Германия се наблюдава обратната тенденция: през 2004 г негативно отношение към руснаците са имали 57%, а в края на 2005 г. – 45%.
Организаторите на анкетата уточняват, че проучването е направено преди 1 януари 2006 г., когато Москва спря газовото кранче за Украйна, от което пострада и Западна Европа.(УБВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ ОТНОВО ЗОВЕ В ЕИП
Киев, 7 февруари 2006.- Лидерът на партията "Региони на Украйна" смята, че единственият начин да се реши газовия проблем е влизането на страната в Единното икономическо пространство (ЕИП). Според Виктор Янукович, ако се присъединим към Русия, Беларус и Казахстан, "всички ще имаме еднакви условия за производителите си". Той сподели пред журналистите, че е имал среща с лидера на руската управляваща партия "Единна Русия" Борис Гризлов. Стигнахме до извода, че само в рамките на ЕИП може да се решат газовите проблеми, каза Янукович.
С издавено та власт на Виктор Юшченко Украйна определи за своя приоритет интегрирането в европейските структури и постепенно се дистанцира от проекта на Москва за единно икономическо пространство между четирите бивши съветски републики.(УБВести)

В УКРАЙНА ЗАПОЧВА СЕДМИЦАТА НА НАТО
Киев, 06 февруари 2006.- Днес в Украйна започва Седмицата на НАТО. В столицата ще се състоят срещи, "кръгла маса" и пресконференции с участието на представителите от страните на Алианса. За украинските военни курс лекции ще изнесат ръководителите на отбранителния колеж на пакта.
Напоследък Украйна активизира сътрудничеството си с НАТО. Целта е тя официално да бъде поканена в Алианса по време на срещата на върха през 2008 г. Засега членството на страната в пакта се одобрява едва от 30% от украинците. Особено много противници има в Източна Украйна, която традиционно е проруски настроена.(УБВести)

"ШАХТАР" БИЕ ЦСКА С 3:1
София, 03 февруари 2006.- Донецкият "Шахтар" бие московския ЦСКА с 3:1. Това беше първата среща от турнира за наградата на руската ТВ "Канал 1", който се провежда в Израел. В състезанието участват още киевското "Динамо" и "Спартак" от Москва, които ще играят днес. Късно вечерта ОРТ ще покаже този мач.
Според регламента на турнира, всеки ще играе срещу всеки. Награден фонд е $2 млн.(УБВести)

ПАН БИЛИК РАЗКАЗВА НА УКРАИНЦИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

Всеки ден "Укринформ" разпространява почти 500 съобщения на няколко езика
София, 02 февруари 2006.- Вече няколко месеца в София работи собствен кореспондент на Украинската държавна информационна агенция "Укринформ". Олександър Билик разказва на украинците за България.>>>

НАЙ-БОГАТИЯТ УКРАИНЕЦ Е НА СЕДМО МЯСТО С $2,8 МЛРД.
Киев, 27 януари 2006.- Полското списание "Впрост" отново публикува списъка с най-богатите хора в Централна и Източна Европа. Най-заможният украински предприемач Игор Коломойский с $2,8 млрд. е на седмо място. За една година той е забогатял с още $500 млн. Шест позиции след него е Сергий Тарута от групировката "Индустриален съюз на Донбас", чието имане се оценява с $2,5 млрд. Още един предприемач от Донбас – Ринат Ахметов, заема 15-то място с $2,1 млрд. Преди една година именно той е бил най-богатият украинец. Но, очевидно, подкрепата, която през 2004 г. Ахметов е оказал на неуспелия кандидат-президент Виктор Янукович, лошо повлия върху бизнеса му. Ахметов е обеднял с $1 млрд. и сега се кани да стане депутат от партията "Региони на Украйна". Някои дори пророкуват, че след 26 март може да стане премиер.
С $1 млрд. е намаляло богатството и на Виктор Пинчук (27-о място) – зет на експрезидента Леонид Кучма. Ще напомним на читателите на УБВести, че новата власт е отнела от Ахметов и Пинчук металургичния комбинат "Криворожсталь", който миналата есен е бил отново продаден и то пет пъти по-скъпо (хазната получи над $4 млрд.).
В списъка на "Впрост" фигурират още няколко украинци – Федир Шпиг (51 място), Олександър Ярославский (62 място) и Петро Порошенко (95 място). Между другото, пан Петро, чието богатство се оценява с $300 млн., е кум на сегашния президент Виктор Юшченко и бивш шеф на Съвета за националната сигурност и отбрана. Именно Порошенко е бил остро критикуван от Юлия Тимошенко за корупция.
Класацията на "Впрост" традиционно се води от руснаците, като на първо място е Роман Абрамович с $15 млрд.(УБВести)

ПАСЕ ОСЪДИ ГОЛОДОМОР В УКРАЙНА
Киев, 26 януари 2006.- Парламентарната асамблея на Съвета на Европа осъди Голодомор в Украйна, организират от комунистическата власт през 1932-1933 гг. Решението, с което се осъждат престъпленията на комунистическите режим, е подкрепено от 85 депутати. Но, за съжаление, осъждането на Голодомор като геноцид против украинския народ не е влязло в заключителната резолюция на ПАСЕ, защото нямало достатъчно гласове "за".
През 2005 г. Сеймът на Литва, а в началото на 2006 г. парламентът на Грузия са осъдили Голодомор като геноцид против украинския народ. През 1932-1933 гг. в Украйна от глад умират между 7 и 10 млн. селяни.(УБВести)

ЕДВА 50% ОТ РУСНАЦИТЕ ОБИЧАТ УКРАЙНА
Киев, 25 януари 2006.- Едва 50% от руснаците имат положително отношения към Украйна, сочат данните от изследването на авторитетния руски Аналитичен център "Юрий Левада". Спрямо декември 2005 г. те са намалели с 6%. Сега 34% не обичат Украйна, което е с 9% повече.
Над 40% от руснаците за газовата "война", пламнала между Киев и Москва в края на миналата година, обвиняват Украйна. Битката е спечелена от Русия, казват 20% от руснаците. Украйна е победител за 12%. Направен е компромис, смятат 19%, а за 20% са спечелили всички.
Над 53% от руснаците призовават Кремъл да установи с Украйна нормални пазарни отношения, а 44% искат между двете страни да се развиват добросъседски връзки. Повече от 31% от руснаците искат Крим да бъде върнат на Русия. За единна съюзна държава между Русия и Украйна ратуват 18% от анкетираните. За разлика от руския елит, който е тотално против Украйна да бъде член на НАТО, едва 14% от обикновените руснаци не искат Киев да влиза в алианса.(УВести)

НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА ВЕЧЕ Е 47 МЛН.
Киев, 24 януари 2006.- Населението на Украйна продължава на намалява. Сега то е 47 млн., докато през 1993 г. е била 52 млн. Според прогнозата на Института по демографията към Академията на науките на Украйна, ако сегашните тенденции продължат, през 2050 г. в страната ще живеят само 35 млн. души.(УВести)

ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА ВИКТОР ЮШЧЕНКО СЕ ЗАКЛЕ КАТО ПРЕЗИДЕНТ
Киев, 23 януари 2006.- Точно преди една година Виктор Юшченко се закле като президент на Украйна. Според анализаторите, през този период той постигна добри успехи в демократизацията на страната, в социалната политика, в свободата на словото, успя да изведе украинско-руските отношения на прагматично ниво. Но пък се провали в кадровата си политика, което доведе до разкола в "оранжевия" лагер и постави демократите в много сложна ситуация в навечерието на парламентарните избори, насрочени за 26 март.
Социологическите изследвания сочат, че ако преди една година почти 50% от украинците са вярвали, че новата власт е по-добра от старата (Леонид Кучма) и само 18,9% са били на противоположното мнение, то през януари 2006 г. настроенията на хората основно са се променили - едва 17,7% казват, че Украйна се развива в правилната посока, докато над 60% твърдят обратното.
"Юшченко като държавен глава е завършил само първи курс, - брани президента авторитетният независим депутат Олександър Волков. – За да стане добър инженер, той трябва да учи пет години".(БУВести)

ВИКТОР ЮШЧЕНКО ВЛЕЗЕ В ДНЕПЪР ПРИ МИНУС 13
Виктор ЮшченкоКиев, 19 януари 2006.- Президентът Виктор Юшченко влезе в Днепър и три пъти се гмурна под водата.
Днес в Украйна е Йордановден или, както казват украинците, - Водохрешча. Те нямат традиция да се хвърлят във водата да хванат кръст, но имат религиозен обред да се потапят във водата на водоемите. Между другото, днес в Киев температурата стигна минус 13 градуса.
Заедно с президента в ледените води на Днепър се хвърли и премиерът Юрий Ехануров и други министри и висши чиновници.
Днес Виктор Юшченко трябваше да отида в парламента и да се опита заедно с депутатите да разреди политическото напрежение, възникнало между институциите. Но неговото условие беше Върховната Рада да отмени своето решение за оставката на правителството от 10 януари и да закълне 8 конституционни съдии, без които Конституционният съд не може да работи. Но парламентът не само не се съгласи с държавния глава, но и гласува решение, с което отделно уволни министъра на енергетиката Иван Плачков и гласува вот на недоверие на шефа на "Нафтогаз" Олексий Ивченко.
(БУВести)

БРЮКСЕЛ ПРИВИКА ВИКТОР ЯНУКОВИЧ
Киев, 18 януари 2006.- Виктор Янукович официално е поканен да посети Виктор ЯнуковичЕвропарламента в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на неговата партия "Региони на Украйна". Там той ще говори пред евродепутатите като лидер на най-голямата опозиционна формация в страната. Според социологическите проучвания, на парламентарните избори, насрочени на 26 март, "Региони" могат да спечелят най-много гласове – между 21% и 30%, но няма да получат 50%+1 от местата във Върховната Рада. Говори се, че за премиер те ще издигнат Ринат Ахметов – най-богатият човек в Украйна (според полското сп."Впрост"), който е включен в избирателния списък на "Региони". Тъкмо предприемачът Ахметов се смята за истинския лидер на тази формацията, чийто електорат е предимно в Източна и Южна Украйна и Крим.
Същевременно лидерът на партията "Батьківщина" ("Отечество") Юлия Тимошенко не е поканена в Брюксел, въпреки че, според първоначалната информация, Европарламентът е искал да чуе и нея за това, което става в Украйна.(БУВести)

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО: ДА АНУЛИРАМЕ ДОГОВОРА С "ГАЗПРОМ"
Лейди Ю дава България за пример, как се водят преговори с руския монополист
Киев, 9 януари 2006.- "Да анулираме договора с "Газпром", подписан на 4 Юлия Тимошенкоянуари", - предложи експремиерът Юлия Тимошенко. От студиото на украинската ТВ "5 канал" тя обвини ръководството на министерството на енергетиката и компанията "Нафтогаз" в национално предателство. Според Тимошенко, Украйна е имала перфектен договор до 2009 г. и е трябвала да се бори за него, включително да отстоява позициите си в Стокхолмския арбитражен съд. Като пример тя посочи България, която е отказала на "Газпром" да преразглежда газовата спогодба, валидна до 2010 г.
Тимошенко също така разкритикува правителството, че се е съгласило газът да се внася от посредника "РосУкрЕнерго" – компания, чиято репутация, според пани Юлия, е доста съмнителна. В отговор на тази критика шефът на "Нафтогаз" Олексий Ивченко каза, че когато е била премиер през лятото миналата година, Тимошенко е предлагала природният газ да се внася от компанията "Итера", в която тя има интереси отдавна. Лейди Ю не можа убедително да опровергае това твърдение.
Утре Върховната Рада ще изслуша правителството и ръководството на "Нафтогаз" за сключения с руснаците договор. Тъй като от 1 януари Украйна е вече парламентарна република, Радата може да поиска оставката на министъра на енергетиката българина Иван Плачков. Същевременно депутатите на Юлия Тимошенко внесоха в деловодството на парламента проекторешение, с което се анулира договора, подписан с "Газпром" на 4 януари.(БУВести)

УКРАИНСКИЯТ "НАФТОГАЗ" И РУСКИЯТ "ГАЗПРОМ" СЕ РАЗБРАХА
Киев, 4 януари 2006.- Компания "Нафтогаз на Украйна" и руския "Газпром" се разбраха, съобщи украинската телевизия "5 канал". На пресконференцията към 2.00 през нощта президентът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че страните са подписали 5-годишния договор. Руския монополист ще продава газа по цена $230 за 1000 куб. м на посредника – компанията "РосУкрЕнерго", която пък ще го предлага на Киев на украинската граница по цена $95. Уточнява се, че произходът на суровината няма да има значение. В края на миналата година Украйна е закупила 40 млрд. туркменски газ по цена $50, който ще доставя същата фирма - "РосУкрЕнерго" (в нея по 50% от акциите има "Газпром" и групата "Райфайзен").
Същевременно цената преноса на руския газ през украинския магистрален газопровод за Западна и Централна Европа и Балканите се увеличава от $1.09 на $1.6 за 1000 куб. м на 100 км. Страните се отказват от бартера и ще се разплащат само с живи пари.
Олексий Ивченко – председател на "Нафтогаз", сподели, че Киев напълно е удовлетворен от постигнатия резултат. А Алексей Миллер заяви, че краят на преговорите дава гаранции за стабилно транспортиране на газа в чужбина и поставя руско-украинските отношения в газовата сфера върху пазарна основа.(БУВести)

УКРАЙНА ОТХВЪРЛИ ОФЕРТАТА НА "ГАЗПРОМ"
Киев, 1 януари 2006.- Украйна отхвърли вчерашната оферта на руската компания "Газпром" да работят през първото тримесечие по стари цени на газ, а от второто да преминат към пазарните. За Москва пазарната цена е $230 за 1000 куб. м, а за Украйна - не повече от $80-90. Предложената от "Газпром" цена е политическият шантаж, смятат в Киев. Украинският премиер Юрий Ехануров заяви, че Украйна не е против преминаването към пазарните цени, но ще покани независимите експерти да определят нейната формула.
Същевременно Киев е готов да отнесе спора към Арбитражния съд на Стокхолската ТПП и възнамерява на спечели делото. "За нас тази битка е битката за независимостта на Украйна, за свободата, и тя е много по-тежка, от "оранжевата" революция преди една година", - споделят украинците.
След отказа на Украйна "Газпром" започна да намалява подаването на суровината, сиреч, демонстративно да завъртва "кранчето", но Киев продължава да гарантира преноса за страните от ЕС и Балканите. Газовата война между Украйна и Русия продължава.(БУВести)


Архив: "УКРАЙНА днес" - 2005 г.
Архив: "УКРАЙНА днес" - 2004 г.

Архив: "УКРАЙНА днес" - 2003 г.
Архив: "УКРАЙНА днес" - 2002 г.


 


СПРАВКА

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ"Укринформ"

ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ
"НАША УКРАЙНА" - лидер Виктор Юшченко
РУХ - лидер Борис Тарасюк


ТЪРСАЧКАУНІВЕРСАЛ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ – ДОГОВОР ЗА НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО>>>
И ЮШЧЕНКО ПРЕДАДЕ МАЙДАНА
>>>