Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
 
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ЕВРОПА ПРИЗНА УКРАЙНА ЗА СТРАНА С ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
Киев, 1 декември 2005.- ЕС призна Украйна за страна с пазарна икономика. Според Европа, Киев е изпълнил техническите критерии, за да получи този статус.
Това става известно днес по време на срещата на върха "Украйна-ЕС", която се проведе в украинската столица. В нея участваха Тони Блеър като председателстващ в Съюза, Жозе Мануел Барозу - председател на Европейската комисия, Хавиер Солана – генерален секретар на Съвета на министрите на ЕС, а така също комисарите на ЕС.
Според Тони Блеър, Украйна много се промени за една година. Той прогнозира, че в началото на 2006 г. тя ще влезе в Световната търговска организация и веднага след това ЕС и Украйна ще започнат да преговарят за създаване на зоната за свободна търговия. "Но вие трябва със същото темпо да продължите реформите", - каза британският премиер.
"Украйна е силен партньор на Европа", - сподели Жозе Мануел Барозу. Той заяви, че ЕС готов веднага да започне преговори с Киев и да смени сегашната спогодба да партньорство и сътрудничество с Украйна с по-засиленото сътрудничество между тях, щом украинците изпълнят политическите критерии на Плана за действие.
Либерализацията на визовия режим с Украйна ЕС обвързва с договора за реадмисията, който Киев трябва да сключи с близките и далечните си съседи, за да може по-ефективно да се бори с нелегалната миграция.(БУВести)

МАЙОР МЕЛНИЧЕНКО СЕ ЗАВЪРНА В РОДИНАТА СИ
Майор Мелниченко е в КиевКиев, 1 декември 2001.- Днес в Киев се завърна майор Микола Мелниченко – бивш гард на екс-президента Леонид Кучма. Мелниченко се прочу с това, че дълго време е подслушвал и записвал разговорите в кабинета на държавния глава. Тъкмо от тези записи стана ясно, че Кучма е дал устно разпореждане да бъде "сложен на място" опозиционния журналист Георги Гонгадзе от електронното издание "Украинска правда". Но спецслужбите, очевидно, са се престарали и през септември 2000 г. той е изчезнал и по-късно е бил открит убит, заровен в гора край Киев.
Обнародването на записите на Микола Мелниченко, успял за избяга на Запад, са предизвикали през пролетта на 2001 г. бурни протести на опозицията под надслов "Украйна без Кучма" и "Долу Кучма!", но Леонид Кучма се задържа на власт до януари 2005 г.
Целта на завръщането на Мелниченко е "да закопае Кучма и неговото обкръжение". Следствието по делото на убития журналист е приключено. Очаква се то да се разглежда в съда.(БУВести)

РУСНАЦИТЕ НЕ РАЗБИРАТ, КАКВО СТАВА В УКРАЙНА
София, 27 ноември 2005.- Над 40% от руснаците смятат, че руските масмедии отразяват събитията в Украйна недостатъчно добре, а 24% - даже необективно и тенденциозно. Затова е разбираемо, защо за руснака ставащото в съседната страна е "непонятно". На въпрос, накъде се движи Украйна една година след "оранжевата" революция, почти 50% от допитаните руснаци твърдят, че тя се сближава с ЕС и САЩ, а за 27% - там цари хаосът и безредието. Само 10% са на мнение, че Киев се сближава с Москва. Това са данните от представителното проучване на авторитетния московски Център "Левада".
Нашият коментар: Новата власт в Украйна се стреми да изгради равноправни отношение както със Запада, така и с Русия, и да работи изключително за националния интерес. Проблемът е в това, че Кремъл, който контролира основните електронни масмедии в Русия, желае по-скоро да види Украйна като своя сателит, а не като партньор и добър съсед.(БУВести)

ТАЗИ ГОДИНА УКРАЙНА Е ПО-ДОБРЕ СЪС СВОБОДАТА НА СЛОВОТО
Киев, 23 октомври 2005.- Украйна е на 112 място по свободата на словото, твърдят от Международната организация "Репортери без граница". През 2004 г. тя е била на 138 място. Общо в списъка са включени 167 държави, като Киев изпреварва Беларус, Туркменистан, Русия. В първата петица са Дания, Финландия, Исландия, Ирландия и Холандия.(БУВести)


ДОВЕРИЕТО КЪМ ВИКТОР ЮШЧЕНКО СЕ СГРОМОЛЯСА

Киев, 24 септември 2005.- Политическата криза в Украйна, разразила се в Виктор Юшченконачалото на този месец, оказа отрицателно влияние върху доверието на украинците към политиците и институциите, съобщава киевският социологически Център "Олександър Разумков". Така, доверието към украинския президент Виктор Юшченко рязко спадна. Ако през февруари неговият рейтинг е бил 48,3%, то сега този показател е два пъти по-нисък – едва 19,8%. Решението му да уволни правителството на Юлия Тимошенко одобряват 39,8% украинците, против са 35,3%, а останалите или не могат да отговорят, или не се интересуват. Мнението на хората се е разделило и в отговор на въпроса, кой брани националните интереси. Почти 38% казват, че това е Виктор Юшченко, а за 36,9% това е Юлия Тимошенко.
Новата власт, която смени "престъпния режим на Леонид Кучма" чрез "оранжевата" революция в края на 2004 г., оправда очакванията едва на 6,2% от украинците, а 24,3% смятат, че все още е рано да се дават оценки. Останалите анкетирани – става дума за почти 70%, са разочаровани в по-голяма или в по-малка степен.
Разочарованието на хората се потвърждава и от падането на рейтинга на другия "герой" в лагера на "оранжевите" – Юлия Тимошенко. Нейният рейтинг се е смъкнал от 41,5% през февруари, когато стана премиер, до 21,4% сега. Апропо,: рейтингът на основния опонент на Юшченко Виктор Янукович също е паднал – от 19,9% на 17,2%.(БУВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА ОДОБРИ ЮРИЙ ЕХАНУРОВ ЗА НОВ ПРЕМИЕР ОТ ВТОРИ ПЪТ
Юрий ЕхануровКиев, 22 септември 2005.- Днес с 289 гласа Върховната Рада на Украйна одобри Юрий Ехануров за нов премиер на страната. Той беше избран от втория опит. Преди няколко дни парламентът отказа да подкрепи кандидатурата му, внесена от президента Виктор Юшченко. Но днес държавният глава успя да склони политическия си опонент Виктор Янукович - лидер на партията "Региони на Украйна, за подкрепата на Ехануров.
Юрий Ехануров е роден през 1948 г. в Якутия, по националноест е бурят. От 1963 г. живее в Украйна. Бил е вицепремиер в правителството на Юшченко през 1999-2001 гг.(БУВести)

КРИЗАТА В УКРАЙНА МОЖЕ ДА СЕ ЗАДЪЛБОЧИ
Виктор Юшченко трябва да пробва да сформира многопартиен коалиционен кабинет
Киев, 20 септември 2005.- Днес Върховната Рада отказа да подкрепи кандидатурата на Юрий Ехануров за нов премиер на Украйна. Той получи 223 гласа вместо необходимите 226. "За" бяха 8 парламентарни групи, а от опозицията категорично против гласуваха комунистите и социалдемократите (обединени).>>>


ЮРИЙ ЕХАНУРОВ ЩЕ ФОРМИРА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО
Киев, 8 септември 2005.- Президентът Виктор Юшченко натовари днипропетровския губернатор Юрий Ехануров да сформира новото правителство на страната. За него се говори, че е прагматик и технократ и няма да се занимава с политиката, а ще се постарае да повдигне икономиката. "За мен е важно в страната да има стабилност", - заяви той пред масмедиите. През последните месеци Украйна преживя няколко кризи – петролна, захарна, приватизационна.
Юрий Ехануров е роден през 1948 г. в Якутия, но е израснал в Украйна. Бил е вицепремиер в правителството на Юшченко през 1999-2001 гг.(БУВести)


ТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ЗАЕДНО – ЮШЧЕНКО УВОЛНИ ВСИЧКИ
Киев, 8 септември 2005.- "Разом нас багато – нас не подолати", сиреч, "Заедно сме много и сме непобедими". Това беше кредото на "оранжевата революция" в Украйна в края на 2004 г. Сега, девет месеца по-късно, лидерите на Майдана не са заедно – те са скарани. Затова президентът ги уволни. Всички (отлява-надясно) - и държавния секретар Олександър Зинченко, и секретаря на Съвета за националната сигурност и отбрана Петро Порошенко, и премиера Юлия Тимошенко с целия й кабинет.
Дали това е краят на кризата в изпълнителната власт в страната, не се знае?(БУВести)

ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА УКРАЙНА И ГРУЗИЯ ЗОВАТ БУШ И ПУТИН НА СРЕЩА В КИЕВ
Киев, 13 август 2005.- В Боржоми вчера президентите на Грузия и Украйна подписаха декларация за защита на свободата и демокрацията в региона. Според Михаил Салакашвили и Виктор Юшченко, който бе на посещение в Грузия, целта на документа е да се създаде коалиция на демократичните държави. "За тези страни свободата и демокрацията трябва да са основни ценности", - сподели Юшченко.
За предстоящата среща "на върха" в Киев са поканени президентите на Русия и САЩ, а така също лидерите на съседните страни.(БУВести)

РУПЪРТ МЪРДОК ИНВЕСТИРА В УКРАЙНА СТОТИЦИ МИЛИОНИ
12 август 2005.- Компанията News Corporation, чийто президент е Рупърт Мърдок, излиза на украинския телевизионен пазар, съобщава електронното издание "Кореспондент". Володимир Воронов, който е представител на Мърдок в Украйна, заяви, че целта на магната е да реализира в нашата страна телевизионен проект. Твърди се, че става дума за инвестиция от стотици милиони долари.
Засега не се знае, дали News Corporation ще създава в Украйна нова телевизия или ще купи вече съществуваща. В момента украинският телевизионен пазар се преразпределя.
В Украйна Рупърт Мърдок вече има своя дъщерна компания News Media Ukrainе. През юни 2005 г. той се срещна с президента Виктор Юшченко. Тогава се съобщи, че става дума просто за консултации.(БУВести)


БУРЯК Е ИЗГОНЕН ОТ КИЕВСКОТО "ДИНАМО"
Киев, 9 август 2005.- Леонид Буряк (51 г.) е уволнен като старши треньор на украинския гранд киевското "Динамо", съобщи пресслужбата на клуба. Временно отбора ще ръководи Анатолий Демяненко.
Буряк е изгонен заради провала на "Динамо" (бюджет - $30 млн.) в първия предварителен турнир за Шампионската лига. Украинците бяха елиминирани от неизвестния "Тюн" (бюджет - $3 млн.) от Швейцария (2:2 и 1:0). Преди това "Динамо" загуби от "Шахтар" (Донецк) Супер-Купата на Украйна. През 2004 г.
Буряк е бил уволнен от поста старши треньор на националния отбор на страната.(БУВести)


УКРАЙНА УДЪЛЖАВА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЕС
Киев, 13 юли 2005.- Правителството на Украйна реши да удължи безвизов режим със страните от ЕС и Швейцария. Тя го въведе на 1 май за срок от четири месеца като знак на отваряне на новата власт към света. Но от 1 септември режимът ще бъде удължен и този път няма да се ограничава със срок. Преди две седмици Киев въведе безвизов режим и с Канада и САЩ.
Твърди се, че откакто Украйна въведе безвизов режим с ЕС, броят на туристите оттам се е увеличил 2,5 пъти, като всеки месец страната печели около $230 млн. всеки месец. Чужденците предимно предпочитат Карпатите в Западна Украйна.(БУВести)
Още по въпроса: УКРАЙНА ВЪВЕЖДА БЕЗВИЗОВ РЕЖИМ ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ>>>

ЗАПЛАТАТА НА УКРАИНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ Е 1120 ЕВРО, А НА ПРЕМИЕРА – 800 ЕВРО
Киев, 8 юли 2005.- Украинският президент взима всеки месец почти 7 хил. грн. или 1120 евро, твърди в."Факти". Заплатата на Виктор Юшченко се определя като 140% от заплатата на премиера, която е 5 хил. грн. или 800 евро. За сравнение: премиерът на Полша Марек Белка получава над 4 хил. евро, а германският канцлер Герхард Шрьодер – 22 хил. евро.
От 1 юли минималната заплата в Украйна е 310 грн. (52 евро), а от 1 септември става 332 грн. (55 евро). През май средната заплата е била 764 грн. (125 евро).(БУВести)

БИВШИТЕ ДЪРЖАВНИ СЕКРЕТАРИ НА САЩ МОЛЯТ БУШ ДА ВКАРА УКРАЙНА В НАТО И ЕС
Киев, 1 юли 2005.- Бившите държавни секретари на САЩ Мадлен Олбрайт, Джеймс Бейкър и Хенри Кисинджър, а така също бившите президентски съветници по националната сигурност Збигнев Бжежински, Франк Карлучи и Бренд Скоукрофт се обърнаха към администрацията на президента Джордж Буш да активизира помощта си за Украйна и да осигури нейното членство в НАТО и ЕС. Това съобщават всички украински медии, като се позовават на американски източници.
За бившите висши чиновници във Вашингтон Украйна е една от ключовите страни в изграждане на световната система за сигурност. Според тях, Джордж Буш трябва, първо, да помогне на украинците да извършат необходимите реформи, и второ – да натисне Европа, която, обезпокоена от евроскептицизма във Франция и Холандия, се кани да затвори вратите си пред Украйна.(БУВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 764 ГРИВНИ ИЛИ 125 ЕВРО
Киев, 30 юни 2005.- През май средната заплата в Украйна е била 764 грн., което прави 125 евро. Спрямо май 2004 г. растежът е 37,7%. Инфлацията през този период е 14%.
През 2004 г. средната заплата в страната е била 589 грн., съобщиха от Държавния статистически комитет. Един хляб сега струва 1,5-2 грн., а литър бензин А-95 – 3,5 грн.(БУВести)

УКРАИНЦИТЕ МАСОВО ДЕБЕЛЕЯТ
Киев, 29 юни 2005.- Нацията масово дебелее, бият тревога от Държавния институт по проблемите на храненето в Киев. Сега от наднорменото тегло страдат 35-36% от мъжете, 41% от жените и 15-16% от децата. Учените твърдят, че през последните 15 г. украинците консумират по-малко месо, риба, зеленчуци, подове, мляко. Тези продукти хората компенсират с хляб, каша, картофи, макарони. Те дори по-малко ядат националния продукт сланината. Твърди се, че консумацията на картофите и хляба е скочила с 2-2,5 пъти, което води до нарушаване на обмяна на веществата и, съответно, до излишни килограми.(БУВести)


ШЕФЪТ НА НАТО ПОСЕТИ УКРАЙНА, КАНИ Я ЗА УЧЕНИЯ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ
Киев, 28 юни 2005.- Вчера Украйна посети генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схеффер. Той се срещна с президента Виктор Юшченко и председателя на Върховната Рада Володимир Литвин. Но основните разговори шефът на алианса проведе с министъра на външните работи на Украйна Борис Тарасюк. Последният връчи на генсека документ "Интензивен диалог за членството на Украйна". Той съдържа мерки и механизми, които двете страни трябва да изпълнят през тази година.
Яп де Хоп Схеффер също така покани Украйна за участие в ученията "Активни усилия" в Средиземно море. "Надявам се вашият парламент да не е против, - каза той. – От политическа гледна точка това ще бъде много важна крачка". А за мисията на НАТО в Судан генсекът помоли Украйна да предостави своите военно-транспортни самолети.
Пред политици, военни и журналисти Яп де Хоп Схеффер заяви, че не само Украйна се променя. "НАТО също не е същото", - каза той. За него е много важно хората в Украйна да разберат това и да загърбят спомените си периода на "студена война".
Някои анализатори твърдят, че най-много до пет години Украйна ще стане член на НАТО. За целта алиансът провежда в страната мощна информационна кампания за популяризиране на пакта. Но засега едва 40% от украинците искат родината им да влезе в НАТО.
Следващата среща "Украйна-НАТО" ще се проведе през октомври в Киев.(БУВести)

ТИМОШЕНКО СЕ ЖЕНИ ЗА АНГЛИЧАНИН
Киев, 27 юни 2005.- Евгения – дъщеря на Юлия Тимошенко, премиер на Украйна, се жени за англичанин, съобщава "Українська правда". Сватбата ще се състои на 2 октомври тази година най-напред в Лондон, а после в Украйна - в Киев и, може би, в Днепропетровск - роден град на фамилията Тимошенко.
Евгения е единственото дете в семейството. Тя е завършила Лондонската школа по икономиката и има намерение да работи по специалността. За бъдещия премиерски зет се знае, че е музикант и е по-голям от девойката с 8-10 г. Къде са се запознали двамата, не се съобщава.
Юлия Тимошенко стана премиер на Украйна през януари 2005 г. Твърди се, че нейното състояние възлиза на няколкостотин милиона долари. В едно интервю тя откровено сподели: "Да, аз не съм беден човек".(БУВести)


В ПАРИЖ ТИМОШЕНКО Е НАРИЧАНА "СЛАВЯНСКА МАДОНА"

Киев, 17 юни 2005.- "Икона на оранжевата революция", "славянска мадона", "дама с плитка", "женски символ на Украйна" – с тази и други епитети френските масмедии наричат премиера Юлия Тимошенко, пише "Українська правда". Тези дни премиерът на страната направи официално посещение във Франция.
Според Тимошенко, негативният вот, който французите дадоха на евроконституцията, не означава "не" и за Украйна. "Това е преди всичко сигнал, изпратен към европейските ръководители".
В Париж украинският премиер предложи френските компании да се включат в изграждането на газопровода от Туркменистан и Иран до Украйна и Западна Европа. Тази "тръба" трябва да стане алтернатива на руските газопроводи.
Киев се стреми да разнообрази своите доставки на енергоносители, защото сега абсолютно е зависим от Русия. Доставките на руския петрол достигат 90%, а на газ – 80%. През последните няколко месеца Москва увеличи за Украйна износната цена на петрола с 30% и се кани да й продава газ двойно по-скъпо – $160 за 1000 куб. м. Някои анализатори са на мнение, че по този начин Москва иска да съсипе украинската икономика, която е прекалено енергоемка, и за възвърне Украйна в зоната на своето влияние след "оранжевата революция" миналата година. "Русия трябва да разбере, че няма да постигне нищо, ако и по-нататък ще прилага спрямо съседите си методите, достойни за сталинската епоха", - каза в Париж Юлия Тимошенко.(БУВести)

ПОЧТИ 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ЧЛЕНСТВОТО НА СТРАНАТА В ЕС
Киев, 16 юни 2005.- Почти 70% от украинците подкрепят членството на страната в ЕС, твърдят от Института за социална и политическа психология. Ако днес в Украйна се проведе референдум за членството в Съюза, "за" биха казали 69,3%, а "против" – 30,7%. През ноември 2003 г. те са били съответно 74,8% и 25,2%.
Същевременно 58,6% от украинците не подкрепят членството на родината си в НАТО. "За" са само 41,4%. Негативният имидж на алианса в Украйна се базира върху бомбардировките в Югославия, войната в Ирак и съветския стереотип на мислене.(БУВести)


НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА НАМАЛЯВА
Киев, 13 юни 2005.- Към 1 май т.г. населението на Украйна е 47,134 млн., съобщиха от Държавния статистически комитет. За един месец то е намаляло с 31,5 хил. Градското население е 31,940 млн., а селското – 15,190 млн.
През януари-април 2005 г. в страната са се родили 136,619 хил.бебета, което е почти двойно по-малко от броя на починалите украинци.
Коефициентът на раждаемостта е 8,8 души на 1000 души, а смъртността – 18,4.
В Украйна са влезли за постоянно жителство 13,215 хил., а са напуснали – 10,108 хил. лица.(БУВести)

КРАТКИ
- Украйна ще се работи в събота, 25 юни, а ще се почива от 26 до 28 юни поради Деня на Конституцията.
- Според официални данни, в Украйна има 85 хил. наркомани. Но специалистите смятат, че реалният им брой е поне 200 хил. Тяхната възраст е под 30 г. Най-много наркомани има в Източна и Южна Украйна – Днипропетровск, Одеса, Донецк, Миколаив, а така също в Киев. През 2004 г. органите на МВР са разкрили 65,7 хил. престъпления, свързани с наркотици.
- В Украйна демокрацията укрепва, твърдят от организацията "Freedom House" (САЩ). Оценката на страната е 4,5 бала, като най-добрият показател е 1 бал, а най-негативният е 7.


ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА ПОДКРЕПЯ УКРАЙНА
Киев, 11 юни 2005.- Премиерите на страните от Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Чехия и Унгария, подкрепят евроинтеграционните стремежи на Украйна. Това заяви полският премиер Марек Белка по време на срещата си с украинския колега Юлия Тимошенко. "Не е правилно да се отлага въпросът за приемане на Украйна в ЕС", - сподели Белка. Същевременно Тимошенко заяви, че Украйна иска да изучава полския евроинтеграционен опит, а така също тя е заинтересована от създаване на такава атмосфера в ЕС, която да води до неминуемото членство на страната в Съюза.
Юлия Тимошенко беше на официалното посещение във Варшава и обеща преференции за полския бизнес. (БУВести)

ДО ТРИ ГОДИНИ УКРАЙНА ЩЕ Е В НАТО
Киев, 10 юни 2005.- "До 2-3 години Украйна ще бъде готова да влезе в НАТО", - заяви военният министър на страната Анатолий Гриценко. Тази седмица в Брюксел се проведе заседанието на комисията "Украйна-НАТО". После министърът уточни, че става дума за чисто военния аспект от сътрудничеството. Засега няма политическо решение Украйна да влезе в алианса в продължение на най-близките пет години.(БУВести)

ПОЧТИ 35% ОТ УКРАИНЦИТЕ ОДОБРЯВАТ РУСКИЯТ ЕЗИК ДА СТАНЕ ВТОРИ ОФИЦИАЛЕН
Киев, 9 юни 2005.- Почти 35% от украинците напълно одобряват руският език да стане втори официален език в страната. По-скоро са съгласни с тази идея 21,7% от хората, твърдят от Киевския център "Олександър Разумков". Категорично против са 24%, а 11,9% по-скоро не са съгласни. Нямат мнение по въпроса 7,5%, а 0,3% не са отговорили. Същевременно почти 54% от украинците одобряват или по-скоро са съгласни да има двойно гражданство с Русия.
Очевидно, независимостта на Украйна (август 1991 г.) почти никак не е повлияла на манталитета на рускоезичното местно население. И това при факта, че едва 17% от руснаците смятат Украйна за приятел (Германия е приятел за 23% от руснаците), съобщават от московския социологически "Левада-центр".(БУВести)

УКРАЙНА ПОЧТИ СЕ КЛАСИРА ЗА СВЕТОВНОТО В ГЕРМАНИЯ
Атина, 9 юни 2005.- Вчера Украйна като гост победи европейските шампиони Гърция с 1:0 и почти си осигури класирането за световното по футбол догодина в Германия.
През целия мач възпитаниците на Олег Блохин хладнокръвно се отбраняваха, но успяха да създадат две-три прекрасни възможности за гол. Една от тях на 81 мин. реализира Гусин след чудесен пас на Ротан. Същевременно съдията отмени три гола, вкарани от гърците от засада.
Сега в актива на украинците са 23 точки (на второ място е Турция с 16 т.) и за да се класират, се нуждаят от още три. На 3 септември сборная ще играе в Грузия, а на 7 септември и 8 октомври приема в Киев Турция и Албания.
Това ще е първото участие на Украйна на световното по футбол.(БУВести)

ДОВЕРИЕТО КЪМ НОВАТА ВЛАСТ В УКРАЙНА ПАДА
Киев, 8 юни 2005.- Пада доверието към новата власт в страната, съобщават от Киевския център "Олександър Разумков". Ако през март на Върховната Рада вярваха 47% от украинците, то през май – 39%. Рейтингът на правителството намаля от 54% на 49%. Популярността на президента Виктор Юшченко падна от 65% на 60%, а на премиера Юлия Тимошенко – от 60% на 58%. Същевременно се повиши рейтингът на председателя на парламента Володимир Литвин – от 51% на 55%. Скочи и доверието на украинците към масмедиите.(БУВести)

ВЛАСТТА РЕГИСТРИРА ПАРТИЯТА "ПОРА"

Киев, 7 юни 2005.- Министерството на правосъдието най-сетне регистрира младежкото движение "Пора" ("Време е") като политическа партия.
Движението "Пора" е аналог на сръбското движение "Отпор". То изигра важна роля през изборите в Украйна през ноември-декември 2004 г. и съществено допринесе за демократичните промени в страната. Но след победата новата власт няколко пъти е отказвала на младежите да регистрират своето движение. Твърди се, че някой не е искал то да участва в парламентарните избори през март 2006 г. Това накара лидерите на "Пора" да подложат на остра критика министъра на правосъдието Роман Зварич. Дори се разбра, че той има съмнително висше образование, получено в САЩ.
"Пора" става 127 политическа формация, регистрирана в Украйна. Но, очевидно, самостоятелно тя няма да участва в парламентарните избори. В изборите участват само партии, вписани в регистър най-малко една година преди датата на гласуването.(БУВести)

ДЖОРДЖ СОРОС: ПУТИН Е СЪВЕТВАЛ КУЧМА ДА СТРЕЛЯ ПО ОПОЗИЦИЯТА
Киев, 4 юни 2005.- Руският президент Владимир Путин е съветвал неговият украински колега да заповяда "оранжевата" революция през ноември-декември 2004 г. да бъде смазана. Това твърди известният финансист Джордж Сорос. Той пристигна в Украйна и се срещна с държавния глава Виктор Юшченко.
"За щастие, Леонид Кучма отказа да се вслуша в съветите на Путин", - каза Сорос. Но, според него, от подобен съвет се възползва президентът на Узбекистан Ислам Каримов през май тази година, когато в страната възникнаха улични протести.(БУВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА ПРЕДЛОЖИ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА УВОЛНИ БОРИС НЕМЦОВ
Киев, 3 юни 2005.- Върховната Рада се обърна към президента Виктор Юшченко да уволни извънщатния си съветник руския политик Борис Немцов. Причината е, че той дискредитира Украйна и украинската власт и дори се намесва във вътрешните работи на страната.
Немцов няколко пъти си е позволил да критикува правителството на Юлия Тимошенко. Той смята, че тя само вреди на Украйна, като обвинява, например, руските бизнесмени за създала се преди месец бензиновата криза и се обявява за реприватизацията. "По този начин Юлия Тимошенко пречи в Украйна да навлиза чуждестранния капитал", - твърди Немцов.(БУВести)

В ЕС УКРАЙНА ИМА 10-12 ПРИЯТЕЛСКИ СТРАНИ
Киев, 2 юни 2005.- Външният министър на Украйна Борис Тарасюк смята, че в ЕС неговата страна има 10-12 приятелски настроени държави. Сред тях той спомена Полша, Словакия, Унгария, Чехия. "Всички те ни подкрепят и помагат", - каза той. Тарасюк особена наблегна на Полша, която играе съществена роля във формирането на източната политика на Съюза и, конкретно, на политиката спрямо Украйна. "Полша съдейства ЕС да осъзнае Украйна", - сподели министърът.
Украйна прави всичко възможно Европа да стане по-сигурен континент. "Ние имаме голямо значение за Европа от гледна точка на транспортирането на петрол и газ", - подчерта Борис Тарасюк.
Украйна се стреми да получи перспектива за членството в ЕС, но засега ясни индикации от Брюксел няма.(БУВести)

ГЕРМАНСКИТЕ ХРИСТИЯНДЕМОКРАТИ ЩЕ ЛОБИРАТ ЗА УКРАЙНА В ЕС
Киев, 29 май 2005.- "Ние ще се борим Украйна да получи дългосрочна перспектива за членството в ЕС", - заявил Манфред Грунд - член на групата на Християнско-демократическия и Християнско-социалния съюзи (ХДС/ХСС) в Бундестага. Според него, в най-скоро време този въпрос по инициативата на консервативните партии ще се разглежда в германския парламент. Манфред Грунд сподели, че такава перспектива е много важна за успеха на демократичните процеси в Украйна. Той остро разкритикува сегашните управляващи в Германия, че отделят на Киев много малко внимание.
Както е известно, ХДС/ХСС заплашват, че ако дойдат на власт, ще отложат членството на България и Румъния в ЕС с една година.(БУВести)

ЕСТОНИЯ ВЪВЕЖДА БЕЗПЛАТНИ КРАТКОСРОЧНИ ВИЗИ ЗА УКРАИНЦИТЕ
Киев, 27 май 2005.- От 1 юни Естония въвежда безплатни транзитни и еднократни визи за украинските граждани. "Това е нашият отговор на решението на Киев да отмени визи за гражданите на страните-членки на ЕС и Швейцария", - съобщиха от естонското външно министерство.
От 1 май до 31 август същия визов режим спрямо Украйна въведе Словакия.
От 1 май до 1 септември тази година Украйна въведе безвизов режим със страните от ЕС и Швейцария, с което демонстрира своята европейска ориентация. Предполага се, този режим да се запази и след 1 септември.(БУВести)

УКРАЙНА ОБЕЩА НА НАТО ДА РЕФОРМИРА ВЪТРЕШНИТЕ СИ ВОЙСКИ И ДА ПАЗИ "ТРЪБИТЕ"
Киев, 27 май 2005.- "До декември тази година Украйна се задължава да преобразува Вътрешните си войски в Републиканската гвардия", - съобщиха украинските електронни медии. За това Киев и Брюксел се разбраха на срещата във Вилнюс през април, но едва сега станаха известни детайлите. Според Плана на целите "Украйна-НАТО", Киев се задължава също така да осигури безопасността на транзитните петроло- и газопроводи и да създаде на базата на Яворивския полигон (Западна Украйна) Международен център за мироопазване и сигурност.
Освен това, властите се задължават чрез различни предавания, издания и други прояви да популяризират идеята на евроатлантизма сред населението. Очаква се в най-скоро време да се появи сайтът "Украйна-НАТО".
Социологическите проучвания, направени през февруари, сочат, че едва 14,9% от украинците подкрепят членството на страната в алианса, а 47,5% са против, останалите 37,6% нямат мнение.
По-рано президентът Виктор Юшченко заяви, че за влизането на страната в НАТО ще се организира референдум. Но засега Украйна официално не е внесла молбата си за членството, въпреки че това е нейната стратегическа цел. Според някои анализатори, Украйна може да стане член на алианса най-много до 5 г.(БУВести)

УКРАЙНА Е СПОМЕНАТА СРЕД СТРАНИТЕ-КАНДИДАТИ ЗА ЕС
Киев, 26 май 2005.- Постоянният представител на Люксембург в ООН за първи път спомена Украйна сред страните, които кандидатстват за членство в ЕС. Отсега-нататък Украйна ще бъде канена да се присъедини към най-различни декларации, които се подготвят от името на ЕС в ООН. "Това е историческо събитие, - съобщиха от пресслужбата на украинското външно министерство. - Това е нова страница в отношенията между Украйна и ЕС във световната организация".
Украйна и ЕС взаимодействат в рамките на Плана за действие и Пътната карта за 2005 г.(БУВести)
ЕС ТРЯБВА ДА ДАДЕ НА УКРАЙНА ЯСЕН СИГНАЛ, ЧЕ Я ИСКА>>>

В ЧУЖБИНА РАБОТЯТ НАД 5 МЛН. УКРАИНСКИ ГУРБЕТЧИИ
Киев, 24 май 2005.- "През миналата година в чужбина са работили над 5 млн. украинци", - заявил Валентина Наливайко - заместник-министър на външните работи на Украйна. Но според нея, това са само приблизителни данни. "Наблюдава се тенденция към увеличаване на броя на нашите гурбетчии,- допълни тя. - Хората заминават по икономически причини, а и има търсене там на нашата работна ръка".
В Русия нашите гурбетчии са 1-1,2 млн., в Португалия - около 220-230 хил., като 200 хил. са легалните, в Испания - 120-130 хил. (50 хил. са легалните), в САЩ - 50 хил. Данни за Италия, Полша, Чехия, Германия, Великобритания и други страни от Западна Европа няма.
Киев предвижда към външното министерства да създаде единен държавен орган по миграцията и настоява с редица страни от ЕС да сключи спогодби за трудовата миграция. Освен това, в Украйна се създава и Център за защита на правата на украинските граждани в чужбина.(БУВести)

ВИКТОР ЮШЧЕНКО ВСЕ ПАК ЗАМИНА ЗА МОСКВА ЗА 9 МАЙ
Киев, 8 май 2005.- Украинският президент Виктор Юшченко все пак замина за Москва, за да участва в заседанието на ОНД и тържествата по случай Деня на Победата на 9 май. По-рано пресслужбата му съобщи, че той ще бъде в Москва само на 8 май, а 9 май ще празнува заедно с украинците в Киев. Какво е наложило промяната, не се споменава. Може би, присъствието в Москва на американския президент Джорд Буш и полския държавен глава Александър Квашневски, а така също други световни лидери? Президентът на Грузия Михаил Саакашвили отказа да замине за Русия, тъй като тя отказва да премахне своите военни бази от грузинската територия.
Предполага се, че веднага след военния парад на Червения площад украинският президент ще тръгне за Киев, където без него тържествата няма да започнат. Бащата и тъстът на Юшченко са били фронтоваци и дори пленници.
Жертвите на Украйна във Втората световна война възлизат на 7 млн. души. Денят на Победата се канят да отбележат 86% от украинците, като в западната част те са 65%, а в източната - 91%. За 43% от младите украинци (18-29 г.) тази война е преди всичко само исторически факт, а за 11% - факт от живота на семейството им.
Във връзка с Деня на Победата украинското посолство в София издири и връчи паметни подаръци на десетина българи, участвали в битките в състава на ІІІ Украински фронт.(БУВести)

УКРАИНЕЦ, ИЗДИГНАЛ ЗНАМЕ НАД РАЙХСТАГА, Е СТАНАЛ ГЕРОЙ НА УКРАЙНА (ПОСМЪРТНО)
Киев, 8 май 2005.- С Указ на президента на Украйна лейтенант Олексий Берест, издигнал знамето над Райхстага през 1945 г., стана Герой на Украйна (посмъртно). Неговите роднини получиха и орден "Златна Звезда".
Олексий Берест е роден през 1921 г. в село Горяйстивка (Северна Украйна). Умира през 1970 г. Участва във войната от 1941 до 1945 г.(БУВести)

Защо маршал Жуков заличава името на Олексий Берест в списъка на бойците, участвали в Берлинската операция и издигнали Знамето на Победата, четете тук:
КОЙ Е ИЗДИГНАЛ ЗНАМЕТО НА ПОБЕДАТА В БЕРЛИН?

СЕДЕМ УКРАИНСКИ ФИЛМА ДАВАТ В "ЛЮМИЕР" И ДОМА НА КИНОТО
София, 6 май 2005.- В рамките на Фестивала на европейското кино ще бъдат показани седем украински филма. Проявата ще продължи от 6 до 12 май в "Люмиер" и Дома на киното.
Според "БУВести", за последен път украинският филм в София беше показан през декември 1996 г., когато се проведе Седмицата на Украйна в България. Тогава зрителите можеха да видят "Разстреляни сутрини" на реж.Григорий Кохан. Сега пък на тяхното внимание се предоставят три пълнометражни ленти - "Молитва за хетман Мазепа" (реж.Юрий Иллиенко), "Мамай" (реж.Олес Санин) и "Чеховски мотиви" (реж.Кира Муратова). Останалите филми са късометражни, документални и анимационни.
Повече информация за фестивала можете да получите в кинотеатъра "Люмиер" и Дома на киното.(БУВести)


ЛУЧАНО ПАВАРОТИ ЗА ПЪРВИ И ПОСЛЕДЕН ПЪТ ПЯ В УКРАЙНА
Лучано Павароти. Снимка Данило БенатовКиев, 14 април 2005.- За първи и последен път оперната звезда Лучано Павароти пя в Украйна. Певецът приключва кариерата си и сега дава прощални концерти.
В киевския дворец "Украйна" се събра елитът на украинската нация. Там е бил и нашият човек Данило Бенатов, който изпрати за "БУВести" няколко снимки от събитието (виждате една от тях.). Павароти изпя своите най-известни арии, с което на няколко пъти е вдигал на крака залата.
На концерта присъства и украинският президент Виктор Юшченко със съпругата си, който след края на еуфорията се срещна с певеца. В разговора Павароти сподели: "Много съжалявам, че повече няма да пее пред толкова умна и очарователна публика", - съобщават медиите.
В своето прощално турне 70-годишният Лучано Павароти, освен Киев, включи още 39 града от цял свят.(БУВести)


НА 9 МАЙ ВИКТОР ЮШЧЕНКО НЯМА ДА Е МОСКВА
Киев, 26 март 2005.- Украинският президент се отказа да прекара 9 май - Денят на Победата, в компанията на руския му колега в Москва. Виктор Юшченко ще бъде в столицата на Русия само на 8 май, за да изрази уважението си към руските ветерани от Втората световна война. "В Деня на Победата ще съм с нашите ветерани в Киев", - заяви Юшченко.
Празнуването на 60-годишнина от края на Втората световна война в украинската столица ще мине на два етапа. Най-напред на централния булевард "Хрешчатик" ще се проведе военен парад, а после на същото място ще бъдат наредени маси за ветераните, за да могат те да се почерпят със 100 "фронтови" грама и да похапнат.
Предполага се също, че на 9 май трябва да се помирят украинските ветерани от Червената армия и ветераните, воювали против фашизма, а после против болшевизма и НКВД в редиците на Украинската въстаническа армия. В Източна Украйна ги наричат бандеровци. Върховната Рада все още не е приела постановлението, с което бойците от УВА да се приравнят с ветераните от Червената армия.(БУВести)

В ИЗТОЧНА УКРАЙНА НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СЕ ХАРЕСВА НА 42,1% ОТ ХОРАТА
Киев, 26 март 2005. - Социологическата служба "Украински барометър" извърши представително проучване за рейтинга на новите лидери на страната. Оказа се, че най-много хората уважават президента Виктор Юшченко - 48,6%, като най-много той е харесван в Западна Украйна - над 70%, а най-малко - в Източна, от 42,1%. Интересното е, че бившият премиер и неуспелия държавен глава Виктор Янукович в любимия си регион - Източна Украйна, е уважаван едва от 38,4%. Из цялата страна той е харесван от 25,3%.
Премиера Юлия Тимошенко уважават 32,8% от краинците
Но едноа уважаваш, друго - да вярваш. По доверието Виктор Юшченко има рейгинг 62,5%, следван от председателя на парламента Володимир Литвин - 59,3%, и Юлия Тимошенко - 50,4%.
На въпрос, какво роля в "оранжевата" революция изиграха Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко, украинците отговориха:
Юшченко - вожд, 26%, организатор - 21,4%, лидер на нацията - 20,8%;
Тимошенко - организатор, 42%, мъдър политик - 15,6%.
Авторите на анкетата обръщат внимание, че сред украинските политици, които се ползват с уважение, фигурира и Наталия Витренко - лидер на Прогресивната социалистическа партия. Тя се смята за украинския Жириновски и е обичана от 12,9% от хората.(БУВести)

УКРАЙНА СЕ ОТКАЗВА ДА ВЛИЗА В ЕС. ЗАСЕГА
Киев, 26 март 2005.- "Украйна няма да подава молба за членството в ЕС", - това заяви външният министър на страната Борис Тарасюк. Според него, Украйна трябва да извърши най-напред някои промени и да се подготви за Европейския съюз. Какви са тези промени, той не уточни. Вероятно, става дума за премахване на остатъците на тоталитарното минало (там все още има улици "Ленин" и паметници на комунизма), изграждане на гражданското общество, премахване на цензурата в масмедиите, но най-вече реформирането на съдебната система и прокуратурата.
Това изявление на Борис Тарасюк идва след обиколката му из Западна Европа. Същевременно, той подчерта, че след една година Украйна вече ще е готова да подаде молба за асоциираното членство.
Един от основните моменти в предизборната кампания на президента Виктор Юшченко беше евроинтеграцията на Украйна. Западна Европа и САЩ изиграха важна роля в украинската оранжева революция, за да откъснат Киев от руското влияние. Но сега се оказва,че Брюксел и Страсбург не знаят, какво да правят с 48-милионната страна. Статусът на съсед, какъвто предлага ЕС, не удовлетворява официален Киев. "Ние не сме съсед на Европа, ние сме в Европа",- заяви наскоро Виктор Юшченко.
Някои коментатори твърдят, че Европа се умори от разширяването, още повече, че през 2007 г. в ЕС влизат България и Румъния, а през тази година започват преговори за членството в общността на Турция, която е на опашката от 1964 г.(БУВести)

ЕВРОПЕЙЦИТЕ ОБИЧАТ УКРАЙНА ПОВЕЧЕ ОТ ТУРЦИЯ
Киев, 25 март 2005.- Над 55% от анкетираните в шест страни от ЕС смятат, че предпочитат Украйна да влезе в ЕС, а не Турция, съобщава ВВС, позовавайки се на в."Гардиън". На Анкара симпатизират само 45 от европейците.(БУВести)

ЦЯЛА УКРАЙНА ПОМАГА НА 5-ГОДИШНАТА НАСТЯ, СПАСИЛА ПРИ ПОЖАР ПО-МАЛКАТА СИ СЕСТРИЧКА
Киев, 25 март 2005.- Цялата страна стиска палци на 5-годишната Настя Овчар, спасила при пожар в къщи сестричката си на 2 г., но получила изгаряния на 80% от кожата. Украинците, включително президентът Виктор Юшченко, масово се включиха в акцията по събиране на средства, необходими за лечението на Настя в американския град Бостон, където обещават да я спасят. За това се договори бизнесменът от гр.Хмелницкий Виктор Вакарчук, който преди няколко години по този начин помогна на едно момченце.
Днес в Киев пристигна специален амбулаторно-медицински самолет DC-86 "Макдоналд-Дъглас" на румънската авиокомпании "Джетлайн", който ще превози Настя до Америка. Според лекарите, в момента здравословното състояние на момиченцето е стабилно тежко.(БУВести)

"ПОРА" СЕ ПРЕВЪРНА В ПАРТИЯ, ЩЕ УЧАСТВА В ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА
Киев, 24 март 2005.- Гражданското младежко движение "Пора", прочуло се по време на "оранжевата" революция в Украйна в края на 2004 г., се превърна в партията "Пора" ("Време е"). Днес в Киев се проведе учредителният конгрес, който прие устава и избра ръководството на формацията. "Пора" ще се бори за върховенството на закона, изграждането на гражданското общество и реализацията на националните интереси на Украйна.
В Централния съвет на партията са влезли 36 души, които до 2-3 дни трябва да изберат колективния ръководен орган - Съвет. Предполага се, че в него ще влезе Владислав Каскив, който ръководеше дейността на "Пора" по време на протестните акции в Киев. Тогава руските медии твърдяха, че тази формация е създането по примера на сръбското движение "Отпор" и се финансира от Запада с цел да дестабилизира Украйна.
Очаква се министерството на правосъдието веднага, сиреч, до края на март, да регистрира "Пора", за да може формацията да участва в парламентарните избори в страната през март 2006 г. Членската маса на най-новата партия в Украйна е 10 хил. младежи и девойки, съобщиха за "БУВести" от седалището на "Пора" в Киев.(БУВести)

ВЛАДИМИР ПУТИН ПРИСТИГНА В КИЕВ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ
Киев, 19 март 2005.- Днес на работно посещение в Киев пристигна руският президент Владимир Путин. Украинският държавен глава Виктор Юшченко го посрещна в резиденцията си в центъра на столицата, която киевчаните наричат "Къщата на фантазиите". "Много красива къща", - очаровано сподели Путин.
Предвижда се страните да разговарят за съдбата на Единното икономическо пространство (ЕИП), в което участват Русия, Украйна, Беларус и Казахстан, и към което Киев се отнася с големи резерви. Ще бъде засегнат и въпросът за учредяване на газотранспортен консорциум, който да стопанисва газовата "тръба", преминаваща през украинската територия за Западна Европа и Балканите (всяка година през Украйна преминават над 120 млрд. куб. м руски природен газ). В дневния ред на срещите е и сътрудничеството в областта на високите технологии, въпросът за границата между двете страни, реадмисията и редица други.
Очаква се в края на деня Виктор Юшченко и Владимир Путин да дадат пресконференция.(БУВести)

КАК УКРАИНЦИТЕ СЕ ОТНАСЯТ КЪМ НОВАТА ВЛАСТ?
Ако изборите се провеждат днес, Юшченко пак ще бие Янукович. Народът подкрепя пани Юлия

Киев, 1 март 2005.- Ако президентските избори се провеждат днес, Виктор Юшченко би спечелил 52% от гласовете - толкова той е получил и през декември 2004 г. Привържениците на неговия тогавашен основен конкурент Виктор Янукович са се стопили от 44,2% на 24%, сочат проучванията на агенцията "Украински демократичен кръг". Над 57% от украинците положително приемат Юлия Тимошенко като премиер, но 30% не я харесват.
Както е известно, първото си посещение като президент Виктор Юшченко направи в Москва. Това се приема с разбиране от 68% от анкетираните. Същевременно курсът на евроинтеграцията на Украйна се одобрява от 58%, против са 20%.
Индексът на доверие на хората към Виктор Юшченко е плюс 0,38, към председателя на парламента Володимир Литвин - плюс 0,33, а към премиера Юлия Тимошенко - плюс 0,23 при максимално положителна оценка плюс 1,0. Индексът на доверие към Виктор Янукович е минус 0,25. Между другото, неговите действия като опозиционер одобряват 30% от украинците, против са 34%. Ще напомним на читателите на "БУВести", че напоследък Янукович прави опити да обедини опозиционните сили и да създаде опозицията от европейски тип, с която да победи на парламентарните избори през март 2006 г.(БУВести)

НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПОСЕТИ СЕДАЛИЩЕТО НА ОПОЗИЦИЯТА
Киев, 12 февруари 2005.- Виктор Юшченко посети Донецк - седалището на основния му конкурент на изминалите президентски избори Виктор Янукович. Там той бе посрещат от група симпатизанти и група противници. Пан Виктор поговори и с едните, и с другите. Дори някой хвърли по него снежно топче, но охраната успя да отвори чадър.
В Донецк новият президент се среща с местните ръководители, политици и предприемачи. Масмедиите съобщават, че тонът на разговора е бил доста висок. Президентът заяви, че ще поиска сметка от всекиго, който е ратувал за отделянето на Донбас от Украйна. "Ще направя всичко, за да изведа вашия регион от "сенчестия бизнес",- каза още държавният глава.- Ще докарам тук чуждестранни инвеститори, защото досега те са заобикаляли вас".
Виктор Юшченко поиска публично извинение от тези, които миналата година са организирали в Донецк митинг против него и са го наричали "фашист". "Баща ми мина през Освиенцим и никой не може да ме назовава така",- каза президентът.
Държавният глава подчерта, че 25% от дълга за електроенергията се пада върху Донбас. "Така че спрете да говорите, че вие храните цяла Украйна!" - призова той.(БУВести)

ПРЕМИЕРЪТ ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО И ПЕВИЦАТА РУСЛАНА СА СРЕД НАЙ-СЕКСАПИЛНИТЕ УКРАИНКИ
Киев, 11 февруари 2004.- В навечерието на Деня на влюбените киевското списание "Кореспондент" обнародва списък с най-сексапилните украинци. Измежду жените фигурира и премиерът Юлия Тимошенко - княгинята на "оранжевата революция". Но тя заема едва 11-то място. Преди нея се наредиха певиците Ани Лорак и Руслана, Таисия Повалий и София Ротару, Наталия Могилевска и Ирина Билик, актрисата Олга Сумска.
Сред мъжете за най-сексапилен се смята боксьорът Володимир Кличко и неговият брат Виталий, следвани от футболиста от "Милан" Андрий Шевченко. Президентът Виктор Юшченко е на четвърта позиция, а бившият негов конкурент Виктор Янукович е на осмо място. В челната десятка влизат също така певците Олександър Пономарьов, Павел Зибров, Кузма от групата "Скрябин", Святослав Вакарчук от "Океан Елзи".(БУВести)


ВЪРХОВНАТА РАДА ПОДКРЕПИ ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО - ПЪРВАТА ЖЕНА-ПРЕМИЕР В УКРАЙНА
Виктор Юшченко призова министрите да не взимат рушвети
Киев, 4 февруари 2005.- С 374 гласа Върховната Рада подкрепи предложението на президента Виктор Юшченко "оранжевата княгиня" Юлия Тимошенко да бъде премиер на страната. "Тя е моят политически партньор и професионалистът от най-висшата класа",- каза държавният глава. "Аз рушвети не взимам и ще искам моето правителство също да не взима",- сподели още президентът.>>>

"ВИКТОР ЮШЧЕНКО: ВЯРВАМ! ЗНАМ! МОГА!"
"Ин Юре" и "КредитБанк-Украйна" издадоха книга за Виктор Юшченко и революцията в Украйна

Лвив, 28 януари 2005.- Тези дни в Украйна излезе книгата за украинската "оранжева" революция и нейния лидер Виктор Юшченко - нов президент на страната. Издателят е издателската къща "Ин Юре", а финансовото рамо даде авторитетната в страната банка "КредитБанк-Украйна"Степан Кубив начело с председателя на Управителния съвет пан Степан Кубив - един от най-добрите мениджъри в банковата сфера там. Тиражът на книгата е зашеметяващ за сегашните реалии - над 300 хил. бройки, съобщава сайтът "Щоденний Львів".
Авторите на изданието са събрали почти всичко, което преди и напоследък е говорил пред масмедиите Виктор Юшченко. Изданието има 11 раздела, в които се проследява как се реализира американската мечта в Украйна - как едно ученолюбиво селско момче се издига до върховете на финансовия и политическия Олимп в страната. Чрез тази книга читателят вижда един лидер, за когото властта не е самоцел, а инструментът за реализацията на неговата програма. А тя се казва много просто - "10 крачки към хората".
В последния раздел новият президент на Украйна казва: "Украйна е била, е и ще бъде единна!" А това съкровено желание на мнозинство украинци.
Книгата се изкупува много бързо, тъй като в нея е отразена най-новата история на Украйна. Издателите споделят, че ще се наложи да печатат още един тираж.(БУВести)

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО СТАНА ПРЕМИЕР

Преди да замине за Москва новият президент назначи премиер, държавен секретар и секретар по отбрана и сигурност
Киев, 25 януари 2005.- Вчера, преди да замине на първото си посещение в чужбина - в Москва, новият украински президент назначи за премиер Юлия Тимошенко. Виктор Юшченко ликвидира президентската администрация и секретариат. За държавен секретар е назначен Олександър Зинченко - шеф на предизборната кампания на Юшченко. На длъжност секретар на Националния съвет по отбрана и сигурност е назначен Петро Порошенко - един от най-близките към президента хора.
Най-много коментари предизвика назначение на Юлия Тимошенко (44 г.) - "душа на украинската революция", "оранжева княгиня", "газова принцеса", "украинска Жанна д'Арк". Според едни анализатори, Юлия Тимошенко - умна, амбициозна, енергична, учудващ работохолик, човек с опит в бизнеса и държавното управление, добре ще се справи с мисията си - да отвори Украйна към Европа и света и да се справи с родните олигарси и сенчестия бизнес. Според други, тя не се хареса от Кремъл и се търси от руската прокуратура за подозрения в даване на рушвет на чиновниците от руското военно министерство. Очевидно е, че с назначаване на Тимошенко новият президент искаше да демонстрира, че ще се съобразява единствено с интересите на Украйна. Той първото си посещение направи в Москва, с което показа уважението към стратегическия партньор - Русия, но същевременно, въпреки отрицателното отношение на Кремъл, направи Тимошенко премиер.
От вторник Виктор Юшченко започва европейското си турне. Предвиждат се срещи на най-високо равнище в Съвета на Европа (Страсбург), в Европейския парламент (Брюксел) и на Световния бизнес-форум в Давос.(БУВести)


В ИРАК СА ЗАГИНАЛИ СЕДЕМ УКРАИНЦИ. СРЕД ТЯХ Е ЕДНА ЖЕНА
Киев, 9 януари 2005.- Днес в Ирак в провинцията Васит са загинали седем украинци, включително една жена, и още седем са били ранени, съобщиха от украинското военно ведомство. Загинал е също така един военнослужащ от Казахстан.
Тази сутрин близо гр.Ес-Сувейра украинските миротворци са открили бунтовнически таен склад с боеприпасите. Бомбите са били транспортиране в безопасно място и малко преди да ги унищожат е станал мощен взрив. Причините за експлозията се изясняват.
В Ирак Украйна има над 1500 военнослужащи. До днес жертвите са били 9.
По време на предизборната си компания новият президент Виктор Юшченко, който най-вероятно ще встъпи в длъжност следващата седмица, е обещавал да изтегли украинския контингент от Ирак.(БУВести)


Архив: "УКРАЙНА днес" - 2004 г.
Архив: "УКРАЙНА днес" - 2003 г.
Архив: "УКРАЙНА днес" - 2002 г.


 


СПРАВКА

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ"Укринформ"

ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ
"НАША УКРАЙНА" - лидер Виктор Юшченко
РУХ - лидер Борис Тарасюк


ТЪРСАЧКА