БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Перша/Първа

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

 

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986


 

 

  

УКРАЙНА ДНЕС
ШЕВЧЕНКО И КЛИЧКО СТАНАХА ГЕРОИ НА УКРАЙНА
Киев, 31 декември 2004.- Известните украински спортисти - футболистът Андрий Шевченко ("Милан") и боксьорът Виталий Кличко, станаха Герои на Украйна. Те са наградени и с Ордена на Държавата. Указ за това е издал президентът Леонид Кучма.
Андрий Шевченко - възпитаник на киевския ФК "Динамо", е признат за най-добрият футболист на 2004 г., а Виталий Кличко е световният шампион в своята Професионална лига. Двамата много допринасят за популяризиране на родния спорт и Украинската държава.(БУВести)


ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ПРОМЕНИ ЗА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ С БЪЛГАРИЯ
Киев, 22 декември 2004.- Днес украинското правителство прие постановление, с което одобри промените във визовия режим с България, научиха "БУВести". Предвижда се да се въведе многократна 5-годишна виза (досега - само 1-годишна), да се отменят приглашенията, да се намалят таксите за редица визови услуги, особено за туристите и международните автомобилни превозвачи.
Новата визова спогодба между двете страни е била подписана в началото на октомври т.г. в София от заместник-министрите на външните работи на Украйна и България Валентин Наливайченко и Катя Тодорова.(БУВести)

Повече за новата визова спогодба - в интервю с Володимир Василенко, съветник по консулски въпроси в посолството на Украйна в София

ТРИ ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ В УКРАИНСКАТА СТОЛИЦА СЕ ПРОВЕДЕ... ВОЕНЕН ПАРАД
Киев, 28 октомври 2004.- Днес в украинската столица се проведе военен парад, посветен на 60 г. от освобождението на Украйна от нацистите. По централния булевард "Хрешчатик" мина един танк Т-34 и няколко камиона от времето на Втората световна война, а така също колони от военнослужащи, преоблечени в униформата отпреди шест десетилетия.
На трибуната редом с президента Леонид Кучма стоя руският му колега Владимир Путин и държавният глава на Азърбайджан Илхам Алиев. В Киев пристигна и беларуският президент Александър Лукашенко, но по неизвестни причини той не се появи на трибуната.
Тази годишнина - освобождението на Украйна от фашистите, толкова помпозно се отбелязва за първи път. Затова мнозина наблюдатели смятат, че проявата е организирана, първо, в подкрепа на премиера Виктор Янукович, който се кандидатира за президент, и второ - около столицата да се съсредоточи войска, милиционерски части и части със специално предназначение, ако изборите в неделя (31 октомври) излязат от контрол.
Между другото, сега в Украйна живеят 300 хил. военни инвалиди, 400 хил. участници в бойни действия и почти 3 млн. участници във войната. На всеки от тях Виктор Янукович обеща до 9 май 2005 г. държавата да подари по една "Таврия". Опозицията пресметна и се оказа, че за целта ще са нужни 53 млрд. грн. - толкова, колкото е годишният бюджет на страната.(БУВести)

ПРЕЗИДЕНТЪТ КУЧМА УВОЛНИ ВОЕННИЯ МИНИСТЪР
Киев, 22 септември 2004.- Президентът Леонид Кучма ненадейно уволни военния министър Евген Марчук. Последният разбра за освобождаването си в парламента по време на среща с членовете на комисията по отбрана.
Официалната причина за уволнението на генерала е, че много бавно върви утилизацията на старите боеприпаси в гр.Павлоград (Днипропетровска обл.). Но неофициално се смята, че чрез освобождаването на Марчук държавният глава иска да осигури гласовете на военнослужащите в полза на премиера Виктор Янукович, който се кандидатира за президент. Досега Евген Марчук е забранявал във войската да се води агитация за когото и да било. Но се знае, че той е бил прозападно настроен и е имал добри контакти с НАТО, т.е. негласно е давал рамо на кандидата от опозицията Виктор Юшченко.
Според някои украински експерти, в Русия ще бъдат много доволни от уволнението на Евген Марчук, защото Москва не приветства топлите отношения между Украйна и алианса. Той стана министър в средата на 2003 г.
За министър на отбраната е назначен армейски генерал Володимир Кузмук. От този пост той е бил уволнен преди две години, когато по време на учения в Черно море украинска ракета свали руски пътнически самолет.(БУВести)

УКРАЙНА НАМАЛЯВА КОНТИНГЕНТА СИ В ИРАК С 200 БОЙЦ
И
Киев, 8 септември 2004.- Украинският контингент в Ирак ще бъде намален, заяви президентът Леонид Кучма. "Сега предстои ротация,- каза държавният глава, - и за Ирак ще заминат с 200 души по-малко". В момента там има над 1600 украински войници и офицери.
"Ние не бягаме от Ирак и нашите хора ще останат там, докато не се появи абсолютно легитимна власт",- сподели още Леонид Кучма. Същевременно, вместо жива сила украинският контингент ще бъде подсилен с по-голяма огнева мощ. "Така нашите войници ще бъдат по-добре защитени",- смята президентът.
Украинците в Ирак са в състава на многонационалната механизирана дивизия Център-Юг под командване на Полша и са дислоцирани в провинция Васит. Преди една седмица украинските войници бяха посетени от премиера Виктор Янукович, който се кандидатира за президент, и от военния министър Евген Марчук.(БУВести)

В БЕСЛАН ЗАГИВАТ И 9 ЕТНИЧЕСКИ УКРАИНЦИ
Киев, 6 септември 2004.- При касапницата в Беслан (Северна Осетия) сред 336 загинали има и 9 етнически украинци, като 5 от тях са деца, съобщиха от външното министерство на Украйна. Още 9 украинци са в болница. Според агенция УНИАН, сред жертвите на бойците от спецчастите, щурмували училището със заложниците, двама също са украинци.
От Държавния комитет по националностите и миграцията на Украйна съобщиха, че украинската диаспора в Северна Осетия наброява 10 хил. души.(БУВести)

АНДРИЙ ШЕВЧЕНКО СТАВА БАЩА ПРЕЗ НОЕМВРИ
Андрий и КристенКиев, 5 септември 2004.- През ноември нападателят на "Милан" и сборная на Украйна Андрий Шевченко ще стане баща. Това съобщи той за киевския в."Факти". "Ако е момче, ще се казва Джордан,"- сподели украинецът. Името на детето е предложила Кристен - съпругата на футболиста.
Шевченко официално се задоми на 14 юли във Вашингтон. Жена му е американка и е фотомодел.
Андрий Шевченко също така сподели, че босът на английския клуб "Челси" Роман Абрамович е водил преговори с ръководството на "Милан", но засега украинецът остава в Италия.(БУВести)

ВСЕКИ ПЕТИ УКРАИНЕЦ Е С МОБИЛЕН АПАРАТ
Киев, 5 септември 2004.- Почти 9,6 млн. украинци имат мобилен апарат. Спрямо 1 септември 2003 г. клиентите украински оператори са се увеличили с 90%.
В Украйна конкуренцията се води между двама оператори - "Украинска мобилна връзка" (5,27 млн. абонати) и "Киевстар GSM" (4,12 млн.), съобщава ТВ "5 канал".(БУВести)

УКРАЙНА Е НА 12-то МЯСТО НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ
Киев, 29 август 2004.- Днес бяха закрити Олимпийските игри в Атина. В класирането по медали Украйна зае 12-то място, съобщи украинската телевизия "П'ятий канал". Украинските спортисти са спечелили 23 медали - 9 златни, 5 сребърни и 9 бронзови. Прогнозите на одиторската агенция "PricewaterhouseCooper's" за Украйна са били 13-то място и 21 награди.
На първо място по медали е САЩ, на второ - Китай, 63, а на трето - Русия. В първата десетка също така влизат Австралия, Япония, Германия, Франция, Италия, Южна Корея и Великобритания. България е на 33-то място с 12 медала.(БУВести)
НАШАТА СПРАВКА:
Украинските медалисти:
"Злато"
1. Яна Клочкова, плуване (400 м)
2. Алена Костевич, стрелба
3. Яна Клочкова, плуване (200 м)
4. Наталка Скакун, щанга
5. Юрий Билоног, тласкане на гюлле
6. Юрий Никитин, скокове на батут
7. Ирини Мерлени, свободна борба
8. Валерий Гончаров, спортна гимнастика (успоредка)
9. Ельбрус Тедеев, свободна борба
"Сребро"
1. Роман Гонтюк, джудо
2. Руслана Таран, Анна Калинина и Светлана Матеушева, ветроходен спорт
3. Олена Красовска, бягане, 100 м
4. Родион Лука и Георгий Леончук, ветроходен спорт (клас "49")
5. Игор Разоренов, щанга
"Бронз"
1. Владислав Третяк, фехтовка
2. Андрий Сердинов, плуване
3. Дмитро Грачев, Виктор Рубан и Олександър Сердюк, стрелба с лък
4. Сергий Грин, Сергий Билушченко, Олег Ликов и Леонид Шапошников, академично гребане
5. Тетяна Терешчук-Антипова, бягане с препятствия, 400 м
6. Инна Осипенко, Тетяна Семикина, Анна Балабанова, Олена Череватова, гребане (каяк), 500 м
7. Отбор по хандбал
8. Виктория Степина, висок скок
9. Анна Бессонова, художествена гимнастика

КИЕВ ИЗТЕГЛЯ КОРАБИТЕ СИ ОТ СЕВАСТОПОЛ, ПРЕДАВА ГО НА РУСНАЦИТЕ?
Севастопол, 2 август 2004.- "Леонид Кучма и Владимир Путин се разбраха украинските военни кораби да напуснат Севастопол и да се предислоцират в базата Донузлав (северо-западната част на Крим), - съобщиха от обществения комитет "Украински Севастопол".- За Украйна това ще бъде геополитическа катастрофа". Според членове на този комитет, в който влизат и бивши военни моряци, в Донузлав поради отсъствието на пълноценна брегова инфраструктура украинският ВМФ не може да се развива и много скоро просто ще престане да съществува. Освен това, алармират от комитета, напускането на Севастопол ще означава, че градът напълно ще се контролира от въоръжените сили на Русия и де-факто ще престане да бъде украински.
"Путин се стреми да вземе от фалиралия режим на Кучма-Янукович всичко, което може, тъй като не се надява Янукович да спечели президентските избори през откомври,- се казва още в декларацията.- Духът на мнозина украински офицери-моряци е потиснат, те говорят за национално предателство от страна на висшето ръководство на страната".(БУВести)
За Севастопол, за МВС на Украйна и ЧФ на Русия четете тук

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ ИСКА НАМАЛЯВАНЕ НА ВОЙНИЦИТЕ НИ В ИРАК
Киев, 2 август 2004.- Украинският премиер Виктор Янукович заяви, че военният ни контингент в Ирак трябва да се намали. Скоро този въпрос ще се обсъжда на заседанието на Съвета на националната сигурност и отбрана. Според премиера, Украйна трябва да се бори с тероризма, но "решението за намаляване на броя на войниците ни в Ирак трябва да се вземе много спешно".
В Ирак Украйна има контингент от 1576 души, който е дислоциран 120-140 км на юго-изток от Багдад и е в зоната на полското командване.
Виктор Янукович се кандидатира за президент на Украйна. Той призовава за по-тесни отношения с Русия и, съответно, открито се подкрепя от Москва. Анализаторите твърдят, че, за да печели симпатии на рускоезичното населения на Украйна, Янукович все по-активно загърбва западната посока във външната политика на страната. Напоследък и действащият президент Леонид Кучма се отказа от западната ориентация на Украйна. Той заяви, че за Киев членството в НАТО и ЕС вече не е приоритет. Тази декларация беше топло приветствана от Русия.
Дясната опозиция остро разкритикува премиера Янукович и президента Кучма за непоследователност (през 2003 г. и двамата са ратували за НАТО и ЕС) и дори окачестви сегашната тяхна политика като предателство на националните интереси на страната.(БУВести)

УКРАИНСКИЯТ ПРЕМИЕР ЩЕ ПИШЕ ДИКТОВКА, НЕ ЗНАЕЛ УКРАИНСКИ
Киев, 1 явгуст 2004.- При попълване на декларация за доходите си украинският премиер е направил две граматически грешки в една дума. В графа "длъжност" вместо "прем'єр", Виктор Янукович е написал "прємьєр". Това даде повод родните медии, особено Интернет-изданията, които горе-долу са независими от властта, да се забавляват с шефа на изпълнителната власт цяла седмица. После се оказа, че в автографа си за един руски вестник пан Виктор също е направил грешка, но вече на руски език.
Виктор Янукович е роден и е израснал в русифицирания Донбас и е проговорил на украински език, очевидно, доста късно, твърди опозицията. "Да седне и да напише диктовка",- предлага Микола Томенко от "Наша Украйна". Защото според чл.9 от Закона за изборите на президент на Украйна, кандидатите трябва да владеят държавния език. А Виктор Янукович е един от претендентите за този висш пост в държавата.(БУВести)
За проблемите на украинския език в Украйна четете тук

В УКРАЙНА КОМПЮТЪР ИМАТ ПОД 10% ОТ СЕМЕЙСТВАТА
Киев, 26 юни 2004.- По-малко от 10% от украинските семейства имат компютър, съобщава агенция УНИАН. В Западна Европа този показател е 50-60%, а в Източна Европа - 20-30%. За компютър вкъщи мечтаят поне 40% от украинските семейства, но поради ниски доходи не могат да си го позволят (средната заплата е $70). Според проучвания, 77% от украинците засега нямат навик да работят с компютър.
През 2003 г. в страната са продадени между 650 и 800 хил. компютри.(БУВести)

"РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦА" БРАНЯТ УКРАИНСКИЯ ИНТЕРНЕТ
Киев, 24 юни 2004.- Международната правозащитна организация стана на защита на свободата на словото в украинския Интернет. Тези дни "Репортери без граница" обнародва доклада си "Интернет'2004", в който фигурира и Украйна. Според организацията, украинските спецслужби под предлог, че се борят с престъпността и т.н., искат тотално да контролират Мрежата в страната, да администрират домейн UA. В парламента е внесен закон, подготвен от тях, съгласно който, ако бъде приет, Интернет-провайдерите ще бъдат принудени да монтират специална апаратура за мониторинг на електронната поща и уеб-сърфинга. А засега именно в украинската Мрежа има най-голяма свобода на словото. Впрочем, понякога тя струва много скъпо. През септември 2000 г. е бил убит Георги Гонгадзе - издател на опозиционния електронен вестник "Українська правда". Според последните сведения, той е бил премахнат по указание на бившия вътрешен министър на Украйна.(БУВести)

НАД 35% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ДА СЕ МАХНАТ ОТ СТРАНАТА
Киев, 24 юни 2004.- Над 35% от украинците желаят да се махнат от родината си, а 29% биха искали да се родят в друга държава. Това сочат данните от допитване на Центъра "Социален мониторинг" по поръчка на Програмата за развитие на ООН. Едва 41% от нашенците се смятат отговорни за съдбата на Украйна.
Над 60% от украинците се надяват, че техните деца и внуци ще имат по-добри възможности за развитие, а 42% прогнозират, че през следващите 10 г. ситуацията в Украйна ще се промени към по-добро. Същевременно, през последните 5 г. по-добре живеят 25% от жителите на Украйна, а за 39% от анкетираните животът се е влошил.(БУВести)

ЛЕОНИД КУЧМА: УКРАЙНА НЕ Е ГОТОВА ЗА НАТО
Киев, 18 юни 2004.- "На този етап Украйна не е готова да влезе в НАТО",- заяви украинският президент Леонид Кучма. Според него, страната трябва да реши много проблеми преди да бъде приета в алианса. Същевременно той призова НАТО да помогне на Украйна да унищожи арсеналите с остарели боеприпаси.
Украйна активно работи с алианса в рамките на програма "Партньорство за мир". Предвижда се на срещата на върха на НАТО в Истанбул, насрочена за 29 юни, украинският държавен глава за първи път да се срещне с американския си колега Джордж Буш.(БУВес
ти)

ОТ 16 ЮЛИ РУМЪНИЯ ВЪВЕЖДА ВИЗОВ РЕЖИМ С УКРАЙНА
София, 17 юни 2004.- Не от 5, както съобщихме по-рано, а от 16 юли тази година, Румъния все пак въвежда визов режим с Украйна, научиха "БУВести" от достоверен източник в Букурещ и в София. От виза ще се нуждаят и тези украински граждани, които временно или постоянно живеят в България. Еднократната транзитна виза (само в едната посока) ще струва $25, а двукратната - $35.
В София визата ще се издава в продължение на три дни само от посолството на Румъния на ул."Еминеску", №4. Работните дни са вторник, сряда и четвъртък. От 10 до 12 ч. ще се приемат документите, а готовите визи ще се получават от 15 до 17 ч.
Телефонът на румънското консулство е 9733510.(БУВести)

АМЕРИКАНЕЦЪТ ОТ УКРАИНСКИ ПРОИЗХОД СЕ ОТКАЗА ОТ РУСКА НАГРАДА
Киев, 14 юни 2004.- Американският киноактьор Джек Паланс се отказа да приеме награда на фестивала на руските филми в Холивуд. Той демонстративно напусна залата с думите: "Аз съм украинец, а не руснак!", съобщава украинската служба ВВС.
Истинската фамилия на 84-годишния Джек Паланс е Палагнюк и родителите му са от Западна Украйна. Заедно с Дъстин Хофман той трябваше да получи руското признание. Но в знак на протест против филма "72 метра", в който руският режисьор Владимир Хотиенко представя украинците като "тъпи и малоумни", той се отказа. Във филма, между другото, се разказва, как група руснаци от Украйна отказва да се закълне във вярност към родината си, отвлича подводница и потегля от Крим към руския бряг.(БУВести)

УКРАИНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ, ЛЕЖАЛ В ЗАТВОР
Киев, 4 юни 2004.- Над 61% от украинците подкрепят идеята кандидат-президент, който в миналото е бил съден, да няма права да участва в президентските избори. Това сочат данните от проучването, организирано от Центъра "Олександър Разумков" в Киев. По този начин хората изразят отношението си към сегашния премиер Виктор Янукович, който на младини е бил доста буен и има две съдимости за обир и побой. Неговата кандидатура за държавен глава се лансира от редица проправителствени формациите. Янукович също така е предпочитан и от Москва.
Президентските избори в Украйна са насрочени за 31 октомври тази година и ще бъдат съдбоносни за страната, която все още не може да се отърве от мощното руско влияние и отчасти е разочаровала Запада с бавните си реформи, авторитарния стил на управление, липсата на свободата на словото. ЕС не иска да даде на Киев някаква перспектива дори за асоциираното членство.
Край на режима на Леонид Кучма обещава да сложи лидерът на десницата Виктор Юшченко. Твърди се, че зад него стоят САЩ и Западът. За Юшченко са готови да гласуват 22,3% от украинците. Виктор Янукович се подкрепя от 13,2% от хората.
Официално избирателната кампания в Украйна стартира на 1 юли. Украинските граждани, които живеят в България и са регистрирани в посолството в София или в генералното консулства във Варна, също ще могат да гласуват.(БУВести)

БЪЛГАРИНЪТ АНТОН КИССЕ ПЕЧЕЛИ ЧАСТИЧНИ ИЗБОРИ В ОДЕСА
Киев, 31 май 2004.- Етническият българин Антон Киссе води в Одеса на частичните избори за Върховната Рада. Според предварителните данни, за него са гласували 10,5 хил., а за най-сериозните му конкуренти - с 3-4 хил. по-малко избиратели. Окончателните резултати ще станат известни след 5 дни, съобщи Зоя Казанджи от пресцентъра на украинската ЦИК. "Не съм се съмнявал в победата си",- сподели Антон Киссе. Той не допуска да има манипулация при окончателното преброяване.
Ирина Сардарева от "Мати-Украйна" и Антон КиссеСвободно място във Върховната Рада се появи неотдавна, след като депутатът от 136-ти избирателен окръг Сергий Кивалов беше избран за председател на Централната избирателна комисия на Украйна. В този окръг живеят 150 хил. души.
Антон Киссе е председател на Асоциацията на всички български сдружения в Украйна, а след посещението на Георги Първанов в Одеса през 2003 г. е бил назначен за заместник-председател на Одеската областна администрация. През март м.г. Антон Киссе се срещна с украинското дружество "Мати-Украйна" в София и му подари компютър.(БУВести)

СТРАНАТА СЕ РАЗВИВА В ПОГРЕШНА ПОСОКА
Киев, 25 май 2004.- Украйна се развива в погрешна посока, казват почти 56% от украинците. Но за 20,3% от тях грешка няма, а 24% се затрудняват с отговор. Това са данните от представителното проучване на Центъра "Олександър Разумков".
Своите проблеми хората степенуват по следния начин: бедност (97,6%), безработица (95,6%), корупция (91,7%), скъпотия (94,4%), престъпност (92,4%). Прилагане на силовите методи в политиката и ситуацията със свободата на словото е проблем съответно за 58,1% и 56,3%.
Анализаторите отбелязват, че въпреки увеличаващият се БВП, за който правительството на Виктор Янукович постоянно говори, и официално ниската безработица - около 3-4%, хората в Украйна са притеснени от поскъпването на живота и възможността да си намерят препитание. Според някои данни, сега над 7 млн. украинци са на гурбет в Западна Европа и Русия.
Затова почти 80% от допитваните заявяват, че ще участват в предстоящите президентски избори (31 октомври). Те искат промяна и тя се свързва най-вече с лидера на дясноцентристката коалиция "Наша Украйна" Виктор Юшченко. Той се подкрепя от 36,8% избирателите. Неговият основен конкурент - премиер Виктор Янукович, издигнат от проправителствените партии и подкрепен от президента Леонид Кучма, се харесва на 31,4%.(БУВести)

УКРАЙНА ЖИВЕЕ НА ГРАНИЦАТА НА БЕДНОСТТА
Киев, 24 май 2004.- Според Сметната палата на Украйна, почти 70% от населението на страната живее на границата на бедността, а 27% - направо мизерства. "Стандартът у нас е много нисък",- се казва в доклада на палатата. За храната отиват над 60% от семейните доходи, докато в страните от ЕС този показател е 15-25% (в България - 45-50%). Украинците предимно наблягат на картофите, хляба и хлебните изделия. Месото се консумира с 59 кг по-малко от нормата, рибата - с 8 кг, зеленчуците и плодовете - с 53 кг по-малко.
През 2003 г. средната заплата в Украйна е била 365 грн. ($68), а минималната в края на същата година - 205 грн. ($38). Безработицата де-факто е била 9,8% (но по официалната статистика тя е 3,6%). Между 5 и 7 млн. украинци (населението на страната е 48 млн.) са гурбетчии, съобщава агенцията УНИАН.
Затова почти 80% от украинците искат промяна и декларират, че ще гласуват на президентските избори на 31 октомври тази година.(БУВести)

УКРАЙНА ПОСЕТИ БИВШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ДЖОРДЖ БУШ
Киев, 21 май 2004.- Украйна посети Джордж Буш - експрезидент и баща на сегашния президент на САЩ. Той пристигна по покана бизнесмена (компания "Интерпайп") и политика Виктор Пинчук, който е зет на украинския държавен глава. Това е втората визита на Буш-баща в Украйна. През 1991 г. тъкмо неговата администрация призна суверенитета на Украйна.
Джордж Буш се срещна с президента Леонид Кучма, с опозиционните лидери Виктор Юшченко от "Наша Украйна, социалиста Олександър Мороз и Юлия Тимошенко, със студентите от Киевския държавен университет "Тарас Шевченко". Той демонстрира добра физическа форма и чувство за хумор.
Твърди се, че експрезидентът на САЩ е молил Украйна да задържи батальона си в Ирак и е обещал да уреди среща на сина си с Леонид Кучма през юни в Истанбул. Той също така е призовал президентските избори в Украйна на 31 октомври да бъдат демократични.(БУВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА РЕШИ: УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ОСТАВАТ В ИРАК
Киев, 20 май 2004.- Върховната Рада на Украйна реши украинските войници да останат в Ирак. Тя отхвърли предложенията на комунистите, социалистите и формацията на Юлия Тимошенко родния батальон да се върне у дома.
Украинският контингент в Ирак наброява 1600 души. Досега са загинали 5 войника.(БУВести)

УКРАИНСКАТА СТОЛИЦА НЕ Е ГОТОВА ДА ПОСРЕЩНЕ "ЕВРОВИЗИЯ"?
Киев, 18 май 2004.- "Украинската столица не е готова да проведе конкурса "Евровизия" догодина",- това сподели кметът на Киев Олександър Омелченко пред медиите. Според него, в града няма зала, способна да побере 15-20 хил. зрители. Дворец "Украйна", който е най-голям в страната, е строен през 70-те на ХХ в. и може да посрещне най-много 10 хил. души. "А и няма време, за да се Русланаизгражда нещо съвременно",- се вайка пан Олександър. Все пак той обеща нещо да се измисли, "иначе ще станем за резил на цяла Европа". Освен това, държавата трябва да се изръси с 5 млн. евро. Тъкмо толкова ще струва провеждането на това грандиозно културно събитие.
Проблемите на кмета са дошли след като миналата неделя украинката Руснала Лижичко спечели първо място на 49-я конкурс "Евровизия" в Истанбул. Тя с шеметния темперамент изпълни "Диви танци", с което грабна целия славянски свят и дори Турция. Президентът Леонид Кучма бързо издаде указ, с който Руснала става Народна артистка на Украйна.(БУВести)

Справка "БУВести":
За първи път конкурсът "Евровизия" се провежда през 1956 г. През него минават "АВВА" с "Ватерлоо", канадката Селин Дион (1988 г.), италианецът Тото Кутуньо (1990 г.), израилтянката Дана Интернешънъл (1998 г.), туркинята Сертаб Еринър (2003 г.).

РУМЪНИЯ ВСЕ ПАК ВЪВЕЖДА ВИЗОВ РЕЖИМ С УКРАЙНА
Киев, 10 май 2004.- Румъния отказа да отложи въвеждането на визов режим с Украйна до 2007 г., когато тя евентуално ще стане пълноправен член на ЕС. Това за "БУВести" съобщиха от пресслужбата на украинското правителство.
Букурещ настоява визи между двете страни да има от 1 юли тази година. Но колко ще струват те (включително и транзитните) и какъв ще бъде този визов режим (асиметричен, като с Полша и Словакия), засега не се знае. Но пък смело може да се твърди, че той може негативно да се отрази върху туристическия сезон в България. Румъния вече въведе визи за Русия от 1 март 2004 г. Украйна пък ще бъде последната страна от бившия СССР, с която Букурещ ще има визов режим. България въведе визи още през октомври 2001 г.
Официално в Румъния има 62 хил. украинци (според неофициални данни те са десет пъти повече). В Украйна, предимно в Чернивецка област (или Северна Буковина, нейното население е 1 млн.), живеят 151 хил. румънци.(БУВести)

Повече информация по въпроса може да получите тук:
София, консулство на Украйна - (02) 9559354
Варна, Генерално консулство на Украйна - (052) 321800
София, посолство на Румъния - (02) 9733510

ВИКТОР ЮШЧЕНКО СЕ СРЕЩНА С ПРЕЗИДЕНТА, ИСКА ОСТАВКА НА ШЕФА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА МУ
Киев, 20 април 2004.- Лидерът на опозиционната коалиция "Наша Украйна" се срещна с президента Леонид Кучма. Виктор Юшченко информира държавния глава за скандала и манипулирането по време на изборите за кмет на гр.Мукачево (Закарпатието). Опозицията твърди, че изборният резултат е подправен, а няколко депутати от "Наша Украйна" са били бити от местните мутри и органите на реда.
За кметския пост се бореха кандидатът на "Наша Украйна" и на пропрезидентската социалдемократическа партия. Според данните на опозицията е спечелил нейният човек, докато избирателната комисия призна за победител Виктор Медведчуксоциалдемократа. Юшченко твърди, че зад манипулирането стои Виктор Медведчук - шеф на президентската администрация и лидер на Социалдемократическата партия в Украйна. "Искаме оставката му",- заяви Юшченко. Медведчук се смята и за един от олигарсите в Украйна.
За хода на изборите в Мукачево са били уведомени посланиците на САЩ и страните от ЕС в Киев и упълномощената по правата на човека в Украйна Нина Карпачова. Загриженост изрази и Съветът на Европа. Западните наблюдатели не изключват, че мукачевският сценарий може да бъде приложен и на президентските избори през октомври тази година. Те напомнят сентенцията на Йосиф Сталин, според когото не е важно кой и как гласува, важно е кой и как брои.(БУВести)

В ИРАК Е УБИТ ПЕТИ УКРАИНЕЦ
Киев, 13 април 2004.- В Ирак е убит петият украински миротворец, съобщи "Експерт-център". Украинският патрул е попаднал в засада и след престрелка няколко войници са били ранени, като един от тях е починал.
Украинският контингент в Ирак наброява 1600 души. Досега са загинали четирима бойци. Комунистите в парламента настояват Украйна да изведе войниците си оттам.(БУВести)

УЛТРАДЕСНИ ЗАЛЯХА СОРОС С ЛЕПИЛО
Киев, 31 март 2004.- Днес Джордж Сорос бе залят с лепило преди началото на форум на украински правозащитни организации "Правата на човека и изборите". Двама младежи от ултрадясната организация "Братство" са проникнали в залата и с възгласи "Сорос, напусни Украйна!" са заляли президиума с лепило и вода. Милицията веднага се намеси. Хулиганите са закарани в столичното следствие. Чака ги до 2 г. затвор.
През октомври в Украйна ще се проведат президентски избори. Сорос е в Киев за кръгла маса по проблемите за честни избори. Украинската опозиция се опасява, че властта може да фалшифицира изборните резултати. А според социолозите, тъкмо опозиционният лидер Виктор Юшченко има шансове да спечели.
Според Джордж Сорос, това не е просто инцидент, а добре планирана акция. Някои масмедии в Украйна твърдят, че най-големият противник на филантропа е олигархът Виктор Медведчук - лидер на украинските социалдемократи и шеф на президентската администрация. Електронното издание "Украинска правда" намеква още, че Медведчук дължи на Сорос почти $90 хил.(БУВести)


ЩЕ СЕ ВЛИЗА В ПАРЛАМЕНТА С 3%
Киев, 28 март 2004.- Партията или коалицията, преодоляла 3%, влиза във Върховната Рада. Това е записано в новия закон за парламентарните избори, гласуван с мнозинство от 255 депутати. В предишния закон бариерата е била 4% и изборът се е извършвал по пропорционално-мажоритарната система. В новия закон е заложена само пропорционалната система.
За участие в надпреварата за Върховната Рада партиите и коалициите трябва да внесат залог от 512,5 хил. грн. (около $100 хил.). Парите се връщат само на тези, които печелят изборите.
Предполага се, че новият закон за парламентарни избори ще влезе в сила от 1 октомври 2005 г.(БУВести)

ЛИДЕРЪТ НА "НАША УКРАЙНА" СТАНА БАЩА ЗА ПЕТИ ПЪТ
Киев, 26 март 2004.- Лидерът на "Наша Украйна" и експремиерът на Украйна Виктор Юшченко (49 г.) стана баща за пети път, съобщи "Молода Галичина". Вчера жену му - Катерина Чумаченко (американка от украински произход), роди син Тарас с тегло 4,250 кг.
От брака с Катерина пан Виктор има още две деца - София на 5 г. и Христина на 3 г. От първия си брак евентуалният нов президент на Украйна има дъщеря на 23 г. и син на 18 г.
През 2000 г. Виктор Юшченко като премиер посети София. Тогава домакините организираха за съпругата му много лека програма, тъй като пани Чумаченко (тогава почти на 40 г.) беше бременна с Христина.(БУВести)

НАЙ-МНОГО УКРАИНЦИ ВЯРВАТ НА ЦЪРКВАТА И АРМИЯТА
Киев, 26 март 2004.- Най-много украинци - 48,8%, вярват на църквата. Доверието за армията е 28,1%, а на Службата за сигурност вярват 21,8%. Това сочат данните на фундация "Демократични инициативи".
Над 20% от украинците се доверяват на родните медии, а 18,2% вярват на руските. Рейтингът на милицията е 14,4%, на съда - 14,1%, а на прокуратурата - 13,6%.
С най-ниско доверие сред населението се ползват президентът - 11,8%, правителството - 9,3%, и парламентът - 6,9%.(БУВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е $100
Киев, 25 март 2004.- През февруари средната заплата в Украйна е била 510 грн., което е почти $100, съобщиха от статистическия комитет. Това е с 30,4% повече спрямо февруари 2003 г. С тази заплата украинецът може да си купи около 500 хляба или 250 л бензин А-95.
Сега на щат в Украйна се водят 11,250 млн. души при население над 48 млн. Според партията РУХ, още 6-7 млн. украинци са гурбетчии в Западна Европа и Русия.
От 1 януари 2004 г. доходите на физическите лица в Украйна се облагат с единен данък от 13%.(БУВести)

ОПОЗИЦИЯТА МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ
Киев, 24 март 2004.- Ако опозиционните формации се обединят и излъчат единна кандидатура на президентските избори, те имат шанс да спечелят. Това сочат сондажите на социолозите в Киев. Засега за лидер на опозицията се смята Виктор Юшченко от "Наша Украйна". За него биха гласували 30,4% от украинците. Но ако той ще е кандидат само на своята партия, може да спечели едва 24%.
Най-сериозните конкуренти на Юшченко са сегашният премиер и лидер на "Трудова Украйна" Виктор Янукович - 13,8%, и първият секретар на ЦК на КПУ Петро Симоненко - 11,9%.
Рейтингът на президента Леонид Кучма, който кара втори мандат, е едва 6%. Над 50% от украинците биха приветствали неговата оставка и провеждане на предсрочни избори за държавен глава.
Президентските избори в Украйна трябва да се проведат на 31 октомври 2004 г.(БУВести)

ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА ИМА 12 ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ
Киев, 23 март 2003.- В украинския парламент, който наброява 450 депатути, има 12 групи. Най-голямата е на коалиция "Наша Украйна" с лидер Виктор Юшченко - 100 души, следвана от партията "Региони на Украйна" - 68, и комунистите - 59 души. "Трудова Украйна" наброява 42 народни представителя, СДПУ (о) - 38, "Народовластие" - 22, социалистите - 20, партията на Юлия Тимошенко - 19, "Демократични инициативи" - 16, Аграрната партия - 16, Народнодемократическата партия - 14, и "Народен избор" - 14. Независимите са с 21 депутати.
Към дясната опозиция спадат "Наша Украйна" и формацията на Юлия Тимошенко. Остналите в една или друга степен се смятат за пропрезидентски. Те формират мнозинство от почти 300 души.(БУВести)

ЛЮДМИЛА КУЧМА ЩЕ ПОМАГА НА 12-ГОДИШНА МАЙКА
Киев, 22 март 2004.- Людмила Кучма - съпруга на президента Леонид Кучма, ще помогне на 12-годишна майка от Харкив, съобщава "Украинска правда". Младата майка с бебето си се нуждаят от жилище",- сподели пани Кучма на пресконференция в Харкив. Тя възнамерява да се обърне към президента на Украйна, за да реши този квартирен въпрос.
Ученичката е родила здраво момиченце преди да навърши 12 г. Това е първият случай в Украйна през последните 70 г., когато ражда непълнолетна.(БУВести)

ЛЕОНИД КУЧМА: "БОРИС ТРАЙКОВСКИ БЕШЕ ДОБЪР ПРИЯТЕЛ НА УКРАЙНА"
Киев, 3 март 2004.- "Борис Трайковски беше добър приятел на Украйна". Това написа украинският президент в съболезнователната книга в македонското посолство в Киев. "В сърцето си завинаги ще запазя спомените за срещите с лидера на македонския народ и прочут политик на съвременноста",- сподели още Леонид Кучма. Той няколко пъти се е срещал с Борис Трайковски, съобщиха от пресслужбата на украинския държавен глава.
Украйна активно е подкрепяла Македония политически, икономически и във военната сфера. С доставките на няколко хеликоптера и друга военна техника за Скопие по време на косовската криза украинците дори си навлякоха гнева на НАТО.
Борис Трайковски и Леонид Кучма стават президенти на своите страни по едно и също време - през есента на 1999 г. Само че за украинеца това е втори мандат. В деня - 26 февруари, когато Трайковски загива в авиокатастрофа в небето на Босна, с Кучма става неприятна случка в Западна Украйна - се подпалва автобус, с който той пътува.(БУВести)

УКРАЙНА И РУМЪНИЯ ВСЕ ОЩЕ РЕШАВАТ ТЕРИТОРИАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ
Киев, 19 февруари 2004.- В Букурещ се проведоха официални преговори между Румъния и Украйна на ниво външни министри. Страните се разбраха да дадат ясен сигнал на Европа, че двустранните проблеми се решават успешно. Като най-сложните от тях са териториалният и за малцинствата. Букурещ има претенции, че, например, украинският остров Змииний в Черно море е неговият, а Киев пък се недоволен от това, как в Румъния се грижат за украинското малцинство - официално над 62 хил. души. Украинският външен министр Костянтин Гришченко заяви, че само един лицей за толкова хора е малко. Същевременно за румънците в Украйна са създанени всички условия за обучение съгласно Европейската харта за развитие на регионалните езици.
От 1 юли Румъния въвежда визов режим с Украйна. Засега не е ясно, какъв ще бъде той. Предполага се, че Букурещ може да въведе за украинците безплатни визи.(БУВести)
За проблемите между Украйна и Румъния и как това може да попречи на България за ченството й в ЕС четете тук: БУКУРЕЩ МОЖЕ ДА ПРЕПЪНЕ СОФИЯ И ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИТЕ СИ С УКРАЙНА

ВИКТОР ЮШЧЕНКО ПРОДЪЛЖАВА ДА Е С НАЙ-ВИСОК РЕЙТИНГ
Киев, 14 февруари 2004.- Лидерът на "Наша Украйна" продължава да е с най-висок рейтинг. Ако президентските избори бяха днес, Виктор Юшченко щеше с 22,2% да се класира за втори тур, а неговият съперник би бил комунистът Петро Симоненко - 13,2%. Това сочат данните на представителното допитване, организирано от киевския център "Олександър Разумков". Сегашният премиер Виктор Янукович се радва на 10,1% народна подкрепа.
В данните от проучването не фигурира действащият президент Леонид Кучма. Но от предишните анкети се вижда, че популярността му е само 4-6%.
Президентските избори в Украйна трябва да се проведат през октомври 2004 г. Съветът на Европа и ЕС се обърна към официален Киев да не променя политическата система в страната в годината на изборите. В края на 2003 г. Леонид Кучма и неговото мнозинство в парламента гласува законопроект за превръщане на Украйна от президентска в парламентарна република.(БУВести)

В УКРАЙНА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ УМИРАТ, ОТКОЛКОТО СЕ РАЖДАТ
Киев, 13 февруари 2004.- Смъртността в страната е два пъти по-голямо от раждаемостта, показват статистическите данни. През 2003 г. в Украйна са починали 765,4 хил. души. Населението на страната е намаляло от 47,810 млн. в началото на 2003 г. на 47,620 млн. сега.
В градовете живеят двойно повече (31,15 млн.), отколото в селата.(БУВести)

СРЕДНО УКРАИНЕЦ ПЕЧЕЛИ $100 НА МЕСЕЦ
Киев, 12 февруари 2004.- В края на м.г. средната заплата в Украйна е била 550,95 грн., което се равнява на $100. За един час труд украинецът е получавал 3,4 грн. (около $0,70).
През 2002 г. средната заплата е била 373,33 грн. За справка: сега един хляб (1 кг) в Киев струва 1,5-2 грн., а 1 л бензин А-95 - 2,3-2,5 грн.(БУВести)

СЕРГИЙ ГОРДИЕНКО ПЕШ ЩЕ ОБИКОЛИ СВЕТА
Киев, 12 февруари 2004 г.- Украинецът Сергий Гордиенко (46 г.) реши пеш да обиколи света. Той вече измина над 1000 км. Маршрутът, който смелчакът иска да преодолее за 1461 ден, изглежда така: Киев-Свердловск-Иркутск-Хабаровск-Владивосток-Япония-Аляска-Канада-САЩ-Франция-Австрия-Унгария-Ужгород-Лвив-Киев-Днипропетровск-Севастополь. Целта на пътешественика е да събере данни за техниката и психологията на оцеляването и после да издаде книга. Освен това, той ще събира и данните за историческите и културните паметники. Проектът на украинеца струва $28 хил.
Сергий Гордиенко пое с количка на две колела и 40 кг багаж. Има и мобилен телефон. Смята да се храни предимно с елда, овесени ядки, макарони и месо от консерви. А ще се брани, ако се наложи, само с "кръст и вяра в Бог", както той самият сподели.
Гордиенко по професия е кинолог и живее в Днипропетровск. Той има над 30 екзотични експедиции, включително до Антарктида. У дома ще го чакат жена му и двете им дъщери на 18 и 24 г.(БУВести)
-------------
И НЯКОИ НАШИ ПАРТИИ СА НАМАЗАЛИ ОТ САДДАМ ХУСЕЙН
Киев, 30 януари 2004.- Украинските комунисти, социалдемократи и социалисти са в "черния" списък на формациите, получавали петрол от Саддам Хусейн срещу политическата поддрепа на режима му, съобщава сайтът "ForUm". Твърди се, например, че СДПУ(о), чиито лидери са Виктор Медведчук - шеф на администрацията на президента Леонид Кучма, и Григорий Суркис - президент на ФК "Динамо - Киев", взе 8,5 млн. барела. нефт, КПУ - 6 млн., а СПУ - 2 млн. барела. Всички договори са сключвани в периода между 1997 и 2003 гг.
Сред приятелите на Саддам Хусейн се водят и руската партия на либерала Владимир Жириновский и Руската православна църква. Те обаче отричат да са имали нещо общо с "петролната" история. Украинците засега запазват мълчание.(БУВести)

ПАСЕ РЕШИ: УКРАЙНА ДА СЕ ИЗКЛЮЧИ ОТ СЪВЕТА НА ЕВРОПА, АКО…
Киев, 30 януари 2004.- С 46 гласа "за" Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа реши да изключи Украйна от Съвета на Европа, ако официален Киев няма да спазва демократичните правила. Против бяха само 13. "Решението беше трудно, но трябваше да го вземем",- заяви президентът на ПАСЕ Питър Шидър.
В резолюцията на асамблеята се казва, че начинът, по който във Върховната Рада е гласуван законът за поправките към украинската конституция, противоречи на устава на Съвета на Европа. Западът призова официален Киев занапред да не предприема "резки" движения и да се откаже от мерака си да промени политическата система точно девет месеца преди президентските избори. ПАСЕ призова властта да гарантира на украинците свободни и честни избори на 31 октомври.
Както "БУВести" съобщиха, в края на 2003 г. мнозинството във Върховната Рада подкрепи споменатия законопроект с вдигане на ръка, като преди това се сби с опозицията и повреди компютърната система за гласуване.
Европейският съюз също е обезпокоен от конституционната криза в Украйна. Той призова официален Киев да се съобразява с препоръките на Венецианската комисия при извършване на политическата реформа.
Анализаторите в Украйна оценяват решението на ПАСЕ и тревогата на ЕС като "шамар" за президента Леонид Кучма, неговото мнозинство в парламента и Конституционния съд на страната.(БУВести)
За конституционната реформа в Украйна четете тук

ВСЕ ПОВЕЧЕ ЧУЖДЕНЦИ СТАВАТ УКРАИНЦИ
Киев, 29 януари 2004.- Все повече чужди граждани получават украинското гражданство, съобщиха от пресслужбата на президента Леонид Кучма. През 2003 г. той като държавен глава с указ разреши 5807 чужденци да станат украинци - това е почти толкова, колкото през 2001 и 2002 гг. Същевременно през миналата година от украинското гражданства са се отказали 1724 лица.
Сред тези, които предпочитат Украйна, висше образование имат 25%, средно специално - 32%, средно - 34%.(БУВести)

НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА НАМАЛЯВА
Киев, 28 януари 2003.- В края на миналата година населението на Украйна е било 47,660 млн., съобщиха от Държавния комитет по статистиката. В началото на същата година в страната живеят 48 млн. През този период се раждат 374,9 хил. украинци, а умират - 696,5 хил.
Най-гъсто населена е Донецка - 4,7 млн., Днипропетровска - 3,5 млн. и Харкивска област - 2,87 млн. Най-малка е Чернивецка област - 915 хил. В Крим живеят 2 млн. души. Населението на Киев е 2,6 млн. (БУВести)

КРАТКИ
- Очаква се минималната пенсия в Украйна от 91,80 грн. да стане 100 грн. (15 евро).

ШЕФЪТ НА ВЪРХОВНАТА РАДА ПРИСТИГА УТРЕ
в столичната зала "Средец" той ще открие изложбата за ГОЛОДОМОР в Украйна
София, 25 януари 2004.- Утре започва официалното посещение в София на акад.Володимир Литвин - председател на украинския парламент. Шефът на Върховната Рада ще се срещне с колегата си Огнян Герджиков, ще бъде приет от премиера Симеон Сакс-Кобургготски и от президента Георги Първанов. Планира се и среща в министерството на културата.
Същия ден в 17.30 в зала "Средец" - ул."Стамболийски", №17, Володимир Литвин ще открие изложбата в памет на милионите украинци, станали жертви на ГОЛОДОМОР в Украйна през 1932-1933 гг. Очаква се след това той да се срещне с представители на украинската диаспора в България. "БУВести" научиха, че украинците се канят да му връчат писмо, в което, в частност, настояват в София да бъде открит Украински културно-информационен център, какъвто имат други държави (Русия, Полша, Чехия, Франция, Германия, САЩ).
Откакто Украйна става независима през 1991 г, това е първото посещение в България на шефа на Върховната Рада. На Интернет-страницата си украинското посолство в София помести статия на Володимир Литвин, посветена на миналото и перспективите на украинско-българските отношения.(БУВести)

ГАЛИЧИНА СЕ ОТЦЕПВА, АКО КУЧМА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ
Лвив, 11 януари 2004.- Почти 50% от жителите на Западна Украйна - Галичина, са готови да се борят за независимостта на своя край, ако Леонид Кучма продължи да тласка страната към съюз с Русия и Беларус, и ЕИП. Това сочат данните от социологическото проучване в Лвив, обнародвани от популярния в."Поступ". Над 16% от анкетираните биха се съгласили и с автономия в рамките на Украйна, а 3% биха приветствали споменатия съюз. Този проблем не вълнува 30% от жителите на древния Лвив.
Най-много радетели Галичина да бъде отделна държава има сред електората на Виктор Юшченко - лидер на "Наша Украйна".
Западна Украйна влиза в състава на УССР през 1939 г. На нейна територия въоръжената и нелегална борба с комунистическия режим се води до началото на 60-те години на ХХ в.(БУВести)

ПЪРВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА НАВЪРШИ 70
Киев, 10 януари 2004.- Днес Леонид Кравчук навърши 70 г. През 1991 г. той Леонид Кравчукстана първият президент на Украйна след разпадането на СССР. Три години по-късно пан Кравчук загуби от сегашния държавен глава Леонид Кучма. Сега Леонид І е депутат във Върховната Рада и изповядва социалдемократическите идеи. В интервю за в."День" той сподели, че в историята на Украйна периодът 1649-1654 гг . много напомня сегашния. Както тогава, така и сега страната се лута между Изтока и Запада. "Сега една неправилна крачка може да ни изолира от Запада, което отваря само един път - в обятията на Русия,- казва Леонид Кравчук.- За мен като политик, изграждал съвременна суверенна Украйна, това би означавало политическа трагедия". Той е против в страната да се отбелязва 350-годишнината от т.н.Переяславска Рада. Тогава хетманът Богдан Хмелницкий е помолил за закрила от страна на Московия. Закрилата пък се превърна в робство за 340 г.(БУВести)


Архив: "УКРАЙНА днес" - 2003 г.
Архив: "УКРАЙНА днес" - 2002 г.СПРАВКА

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ
УКРАЇНСЬКА ПРАВДА
ГАЛИЦЬКI КОНТРАКТИ
ГОЛОС АМЕРИКИ
УКРАЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ
"НАША УКРАЙНА" - лидер Виктор Юшченко
РУХ - лидер Борис Тарасюк

ПОЛИТИЦИ

ЕДУАРД ГУРНИЦ
- екскмет на Одеса, депутат, член на комитета по външната политика във Върховната Рада

ТЪРСАЧКАВСЕ ПРО ВIЗИТ ВОЛОДИМИРА ЛИТВИНА ДО СОФIЇ>>>

БОЛГАРСЬКI УКРАЇНЦI НАПИСАЛИ ЛИСТА ВОЛОДИМИРУ ЛИТВИНУ>>>