УКРАЙНА ПРЕДЛАГА СВОЕТО ОРЪЖИЕ НА 50 СТРАНИ
"Ние развиваме военно-техническо сътрудничество със 78 страни, а предлагаме оръжие на 50,"- заяви генерал Олександър Кузмук, министър на отбраната на Украйна. Според някои сведения, през 1995 г. Украйна е изнесла оръжие на стойност $70 млн., а през 1996 г. за $700 млн. Данни за 1997 и 1998 гг. няма. Но някои наблюдатели предполагат, че украинският износ на оръжие едва ли е спаднал. Сега Киев остро се нуждае от валута, за да погасява вътрешния и външния си дълг, и оръжието, останало след разпадането на СССР, е добра стока. Между другото, по официална информация, в края на 1991 г., когато Украйна стана суверенна, на нейната територия са се намирали 9293 танка, 11346 бронетранспортьора и бойни машини за пехотата, 18240 артилерийски системи, 30 стратегически бомбардировача ТУ-160 и ТУ-95МС. Твърди се, че сега, наред със САЩ, Русия, Франция, Англия и Германия, Украйна влиза в първата десетка на износителите на оръжия, докато през 1995 г. тя е била на 15-то място. Перспективни партньори на Украйна са Пакистан, Индия, Китай, Малайзия, Турция, Египет.
Сред украинските износители на оръжие като водеща фирма се очертава харковският танков завод "Малишев". Най-голямата украинска сделка досега е именно танкова. През 1996 г. Киев сключи с Пакистан договор за продажба на 320 танка Т-80УД на стойност $650 млн. Машините, които Украйна пласира на пакистанците, се отличават от тези, които се предлагат сега. През 1998 г. в завод "Малишев" са разработили нов автомат за зареждане, който отговаря на стандартите на НАТО, а също така там монтират френска система за управление на стрелбата. С Т-80УД и Т-84УД украинците постоянно участват в международните изложения и търгове. Твърди се, че Турция, която модернизира армията си и се нуждае от 1000 съвременни танка, разглежда Украйна като много сериозен партньор. Украйна заедно с Чехия и Франция успя да модернизира по натовските стандарти и Т-72, с който са въоръжени армиите на новите членки на НАТО Полша, Унгария и Чехия, а също така кандидат-членките България, Латвия, Литва и Естония.
Завод "Малишев" в Харкив е готов с новия си "удар". Той започва серийно производство на ракетно-зенитния комплекс "Донець". Това заяви Григорий Малюк, генерален директор на предприятието. Системата е особено ефективна за защита на танковете от въздушни удари. Тя е способна да поразява не само самолет, но и ракета, изстреляна от противников танк, разполага с четири 23-милиметрови оръдия, ракети "земя-въздух" и противотанкови управляеми снаряди. "Донець" може да прави 16-20 хил. изстрела в минута. Комплексът е монтиран върху шасито на Т-55, Т-72 и Т-80. Според Григорий Малик, вече са подписани договори с редица страни за продажба на "Донець".
Но освен танкове и зенитно-ракетните системи "Донець", Киев предлага и друга военна продукция. Например, ракетите "въздух-въздух" за МИГ-29 и СУ-27, ракетите за комплекса С-300, безпилотни самолети-разузнавачи, стационарни и мобилни радари за радиотехническо разузнаване, космическа свръзка и извънхоризонтно следене, навигационна морска радиоапаратура, кораби, камиони КрАЗ, стрелково и артилерийско оръжие.
На международния оръжеен пазар Украйна води остра конкурентна борба, особено с Русия. Доскоро руската фирма "Росвооружение" се е придържала към политика за "смазване" на Киев като конкурент, защото номенклатурата от "стоки"на двете страни е почти еднаква. Но сега, по думите на нейния шеф Григорий Рапота, двете държави започват да се кооперират и да си сътрудничат в тази сфера. Според наблюдателите, целта на тези контакти е не да се пласират старите видове оръжие, а по-скоро поглед в бъдещето - в условията на икономическа криза да се запази военнопромишленият комплекс, особено технологиите и интелектуалният потенциал. "Съвременните оръжейни системи са много скъпи и без привличане на партньори не е възможно да бъде постигнат успешен резултат", - смята Валерий Казаков от украинското промишлено министерство.
Васил Жукивский
Май 1999