УКРАЙНА НА ПАЗАРА ЗА ВОЕННА ТЕХНИКА
Експертите твърдят, че в най-близките години от гледна точна на износните възможности най-перспективни ще бъдат авиационната, радиоелектронната, ракетнокосмическата и корабостроителната промишленост.
Авиация и ПВО
Авиационната промишленост на Украйна включва около 70 предприятия за производство на самолети, самолетни агрегати, бордово радио- и електронно оборудване за самолети и хеликоптери наземно и морско базиране. Особен интерес предизвиква новата разработка на конструкторското бюро "Антонов" в Киев - военно-транспортен самолет АН-70. Той е предназначен за превоз на 20-35 т на разстояние до 5,5 хил. км. Двигателят за самолета е създаден в две предприятия в Запорожие - "Мотор-Сич" и "Прогрес". Според специалистите, в своя клас АН-70 няма аналог в света. Маркетинговите проучвания сочат, че могат да се продадат до 2000 бр. Предполага се, че в производството на АН-70 освен Русия ще се включи и Франция. Според украинския министър на машиностроене Василий Гуреев, самолетът ще струва най-малко $50 млн.
КБ "Антонов" подготвя за серийното производство още два самолета - транспортен АН-38 и пътнически АН-140. Серийно АН-140 ще се произвежда също така в Харков (Украйна) и Самара (Русия). Освен това, Украйна спечели конкурс в Иран и ще създава авиационната промишленост на тази страна. КБ "Антонов" възнамерява да предостави на Иран технология за производство именно на АН-140. Предвижда се сглобяването на първата от 100-те машини да започне през март 1998 г.
Според експертните оценки, делът на Украйна в производството на руски бойни самолети и хеликоптери възлиза: при изстребителите МИГ и СУ съответно - 2-3% и 10%, при бомбардировачите - 1%, при хеликопкерите МИ-28 - 43%. В същото време почти 90% от руските хеликоптери са снабдени с украински двигатели.
Средствата за Противовъздушната отбрана (ПВО) се произвеждат в два украински завода - "Артем" (Киев) и "Визар" (Жуляни, около Киев). Там се правят ракетите Р-27 "въздух-въздух" за самолетите МИГ-29 и СУ-27, а също така ракетите 5В55 за противоракетните комплекси С-300, интерес към които се проявява от страна на Гърция и Кипър.
Неотдавна на международното изложение за авиационна и космическа техника "ЛИМА'97" в Лангкави (Малайзия) украинската фирма "Укрспецекспорт" предложи безпилотни самолети-разузнавачи и големи възможности за ремонт на авиотехниката. Според Андрий Кукин, генерален директор на фирмата, Украйна може да ремонтира отделните системи и да прави основен ремонт на МИГ-21, МИГ-25 и МИГ-29. Сега Киев и Тел-Авив започват да реализират съвместен проект за ремонт на египетските военни самолети. В това отношение Киев смята за своя пазар страните от Юго-Източна Азия, Близкия Изток и Латинска Америка.
Електроника
Украинската военна промишленост произвежда стационарни и мобилни радиолокационни системи за радиотехническо разузнаване, космическата свръзка и задхоризонтното следене, навигационната морска радиоапаратура. Интерес към тези системи се проявява в цял свят.
Корабостроене
Корабостроителният завод в Николаев (Южна Украйна) се смята за най-големия в Европа. По времето на СССР там се произвеждаха около 40% от корабите на съветския флот. Сега той работи изключително за ВМС на Украйна. В момента там се строят многоцелеви фрегат, кораб за борба с подводници и малък десантен кораб върху въздушна възглавница. Но Украйна няма напълно затворен цикъл на корабостроителното производство. Нейната зависимост, предимно от Русия, възлиза на 60%.
Танкостроене
През есента на 1997 г. в Анкара се проведе изложение на военна техника и технологии "ИДЕФ'97". Там "Укрспецекспорт" показа украинския танк Т-84УД, интерес към който са проявили турските военни. Те искат да закупят 1000 танка и за целта са приготвили $4-7 млрд. Конкуренти на Украйна са САЩ, Германия, Китай, Англия, Франция и Словакия. "В Т-84УД всичко е украинско, само приборите не са наши, но скоро и те ще бъдат украински",- заяви Олександър Кузмук, министър на отбраната на Украйна.
През 1996 г. Киев сключи контракт с Пакистан за доставка на 320 Т-80 УД срещу $650 млн. Той се произвежда в Харковския завод "Малишев".
Автомобилостроене
До края на годината украинският завод "АвтоКрАЗ" в Кременчук (Полтавска обл.) ще сключи поредния договор с Индия. Над 600 камиона КрАЗ-260 (10 т) и КрАЗ-5131 (6,15 т), предназначени за индийската армия, сега минават изпитания. Стойността на контракта е $24 млн. Първата партида автомобили трябва да замине за Индия в началото на 1998 г., заяви директорът на завода Анатолий Шабала. През 1996 г. кременчукските автомобилостроители изпратиха за нуждите на армията на Индия 300 машини КрАЗ-260.
Космическа техника
Заводът "Южмаш" в Днипропетровск е един от най-големите в света ракетнокосмически заводи. По съветско време там се произвеждат няколко поколения стратегически ракети СС-19 и СС-24, а също така ракетоносители за космически апарати "Зенит" и "Циклон". Тъкмо с последните два вида ракети Украйна се включи в международен проект "Морски старт" - от района на екватор с морската платформа украинската ракета ще извежда в космос частни сателити.
Неотдавна Киев и Москва създадоха смесено предприятие, което от стратегическите ракети СС-19 ще прави ракетоносител "Днипро" за мирни цели.
През периода 1995-1996 г. Украйна изнесе военна техника на стойност $300 млн., като 50% се падат на Русия. Според експертите, в най-близко бъдеще Русия ще остане главен потребител на украинската военна продукция. Перспективните партньори са Пакистан, Индия, Китай, Малайзия, Турция, Египет.
Васил Жукивский
Ноември 1997