Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?

ЛАСКАВО ПРОСИМО!
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г. 

 

 

 

 Културни вести

НОВОГОДИШЕН ОПЕРЕТЕН БАЛ В НДК
София, 21 декември 2017.- И тази година фееричният спектакъл ще очарова многобройните си почитатели. Популярните мелодии на Офенбах, Щраус, Калман, красивият балет, блясъкът на костюмите ще ви създадат усещане за празничност и веселие.
Културното събитие  ще се състои на 28 декември в зала 1 на НДК от 19:00. Билети са между 20 и 60 лева и са на привършване.
Злата Радославова

«ПАРАДОКС» ИЗДАДЕ «ЧЕРНОБИЛСКА МОЛИТВА» НА СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ
Преводачът Момчил Шопов: Не ми беше лесно да се докосвам до човешките съдби, прегазени от Чернобил
София, 15 декември 2017.- Днес в НДК в рамките на 45-я Международен панаир на книгата се състоя презентацията на творбата на Нобеловия лауреат Светлана Алексиевич «Чернобилска молитва»>>>

В G8 ЗАПОЧНАХА ДНИТЕ НА УКРАИНСКОТО КИНО

София, 08 декември 2017.- В киното G-8 (ул.«Гладстон», №8) започнаха Дните на украинското кино. Те ще продължат до неделя.

Днес след тържественото откриване беше прожектирана творбата «Червоний», разказваща за борбата на западните украинци от Украинската въстаническа армия, озовали се след Втората световна война в комунистическия концлагер – ГУЛАГ.
Програмата за следващите два дни:
9 декември
16.00 - «Гнездо на Гургулица»
Украйна, Италия, Продуцентски център Инсайт Медиа, 2016 г., 102 мин.
2017 г. – награда за най-добра женска роля на Римма Зюбина на 25 МФФ «Любовта е лудост», Варна, България
9 декември
18.00 - «Припутни»
Украйна, 2017 г., 96 мин., студия Star Media
10 декември
16.00 - «Бяла птица с черен знак»
СССР, Киевска Киностудия «О. Довженко», 1970, 97 мин.
10 декември
18.00 - «Бюфет»
Украйна, кинокомпания «Гармата Филм», 2013 год, 81 мин.
Дните на украинското кино в София се реализират от държавните институции в Украйна и България с подкрепата на украинското МВнР.
Вход свободен.(УВести)

УКРАИНКАТА АННА ДЕМЯНЧУК С ИЗЛОЖБА В ПЛОВДИВ
Пловдив, 01 октомври 2017.- «МОИТЕ ГРАДОВЕ» - това е темата на изложбата на украинския млад художник Анна Демянчук, открита на 25 септември в Градска художествена галерия - Пловдив.>>>

ПЕТРИКИВСКАТА ЖИВОПИС В ГАЛЕРИЯТА "МИСИЯТА"

София, 20 септември 2017.- Днес в галерията "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи на РБ при съдействие на украинското посолство беше открита изложба "Петрикивски живопис".>>>

СТИХОВЕТЕ НА ВАСИЛЬ СТУС НА ПЛОВДИВСКАТА СЦЕНА

Пловдив, 16 септември 2017.- В рамките на пловдивското 21-о издание на театралния фестивал "Сцена на кръстопът" младежкият театър "Лесь Курбас" от Лвив представи една драматична симфония по стихове на голям украински поет Василь Стус (дисидент, политически затворник, измъчван от КГБ и починал в сибирски зандан през 1985 г.). Постановката е своеобразна, новаторска, нетрадиционна, в нея се преплитат личните преживявания на поета, обръщането му към Бога, дъгата за съдбата на Украйна и вярата в щастливото й бъдеще. Зрителите добре посрещнаха както актьорското изпълнение, така и субтитрирания превод на български език (преводачи - Марияна и Антон Имреорови).

Проявата се спонсорира от местната компания "Роза импекс", чийто президент е Димитър Георгиев - почетен консул на Украйна в Пловдив.(УВести)

УЧАСТНИЦИТЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ ДЕФИЛИРАХА ПО "ВИТОША"
София, 24 юли 2017.- Преди три дни  в столицата беше открит XXI Международен фолклорен фестивал "Витоша". Организаторът е столичната община.>>>

НАЙ-ОЧАКВАНОТО ЛЯТНО СЪБИТИЕ В БАНСКО
- ДЖАЗ-ФЕСТИВАЛ
София, 11 юни 2017.- Елате в Банско на 20-я юбилеен международен джаз-фестивал, който тази година ще се проведе от 5 до 12 август.>>>

СТУДЕНТИТЕ-УКРАИНИСТИ ПРЕДСТАВИХА "МЕЖДУ ДВА СТОЛА – НА ЗЕМЯТА"

София, 30 март 2017.- Днес в театъра на Софийския университет "Св.Климент Охридски" студентите-украинисти заедно с преподавателите си представиха една известна украинска пиеса - "От два стола – на земята" (в оригинал – "За двома зайцями").>>>

МИКОЛА МАРТИНЮК: "В СВЕТА ГОЛЯМ КОИ СМЕ НИЕ?"

София, 11 март 2017.- В четвъртък, 09 март, в сградата на София-прес се състоя презентация на поетичната сбирка на украинския поет Микола Мартинюк. Тя се казва "Сага за свещи". Преводачът е Димитър Христов, а издателят е "Мултипринт" (София).
В света голям кои сме ние?
Кой казва: Ще се преродиш?
Какво е по-добре: да гниеш
или докрай да изгориш
? – пита поетът Мартинюк.

Преди да започне проявата, пан Микола беше окичен с българска мартеница.
В презентацията участваха някои български поети и писатели, а украинската част беше представена от Анна Тертична от посолството на Украйна в София, украинската поетеса и писателка Анна Багряна и украинската диаспора.
Микола Мартинюк е роден през 1971 г. в Западна Украйна. Освен че пише стихове и проза, научни статии и литературна критика, той е и преводач – работи с белоруски, български и руски език. Награден е с редица международни и национални награди, като Международна литературна награда "Николай Гогол", Международна литературна премия "Григорий Сковорода" и др. Пан Микола е кандидат на филологическите науки и доцент, член е на съюза на журналистите и съюза на писателите на Украйна.
В творческия арсенал на Микола Мартенюк са осем поетични и прозови произведения, включително и "Сага за свещи". Той е превеждал, в частност, "Игли в съня" на българката Анжела Димчева.(УВести)

УКРАЇНКА АННА БАГРЯНА ВИДАЛА КНИЖКУ У БОЛГАРІЇ
Софія, 05 березня 2017.- "Здійснилася ще одна моя мрія!", - заявила "УВістям" відома українська письменниця та поетеса Анна Багряна, яка постійно проживає у Софії.>>>

ГУРТ "ОКЕАН ЕЛЬЗИ" ВПЕРШЕ У СОФІЇ! СПОДІВАЄМОСЯ - НЕ ВОСТАННЄ!
Софія, 23 грудня 2016. - "Океан Ельзи" вперше у Болгарії, у Софії! Прекрасні змістовні пісні!>>>

БЛЯСКАВ "НОВОГОДИШЕН ОПЕРЕТЕН БАЛ" В НДК

София, 22 декември 2016.- Любителите на музикално-драматичния жанр могат да се докоснат до най-доброто от световната оперетна класика по време на концерт-спектакъла на звездите на Музикалния театър – "Новогодишен оперетен бал", с диригент очарователната баронеса Любка Биаджони, поднесен в Зала 1 на НДК на 28 декември 2016 г. от 19:00.
Събитието обещава да бъде вълнуващо и най-празнично, в духа на класическите виенски балове – с изящни пируети на валса, с огнени ритми на унгарския чардаш, сред вихрените пируети на валса и интригуващ френски кан-кан! Не пропускайте възможността да станете съпричастни на любовни признания, непреходен хумор и красиви костюми, които съществуват  единствено в света на оперетната магия!
С бокал шампанско в ръка и празнично настроение стартира шествието от знатни гости в двореца на княз Орловски, след което ще започне един истински бал!
Ще чуете подпури от популярните оперети "Прилепът", "Царица на Чардаша", "Веселата вдовица", "Цигански барон". И на края – "Радецки марш".
Участват солисти, хор, балет и оркестър на Държавния музикален театър.
Ще почувствате празника!
Билети в касите на НДК.
Злата Радославова

КОЛЕДЕН ПОДАРЪК ЗА ДЕЦАТА
София, 16 декември 2016.- Софийската опера и балет прави духовен подарък на деца и възрастни с операта "Амал и нощните посетители". Световно известният композитор и драматург Карло Меноти написва текста и партитурата на тази опера-магия, която първо се излъчва като телевизионна постановка от радио-телевизионния гигант NBC и продължава тази традиция вече 13 години по време на Коледните празници.
Сега тя е от най-популярните опери в света. Идеята, заложена в сюжета на тази музикална творба, е възпитание на децата в духовност. Малкото недъгово момче Амал оздравява, след като с готовност подарява на новородения Исус единственото, което притежава – своите патерици. И това е жив пример за чудесата на Младенеца, започнали още с неговото раждане.
Вълнуваща Коледна притча за добротата и желанието да бъдеш щедър! Премиерата на "Амал и нощните посетители" е на 17 декември от 17:00 ч., а следващите представления са на 18 и 26 декември и на 7 януари 2017 г. от 11:00 ч. Билети на касата на Софийската опера.
Злата Радославова

ОСТАП СЛИВИНСКИЙ: МАЙДАН Е И ГЕРОИЗЪМ, И ТРАГЕДИЯ, И НЕОБХОДИМОСТ
София, 12 август 2016.- Майдан и култура. За това говори вчера Остап Сливинский - украински преводач, поет и литературовед. В Къщата за литература и превод в столичния квартал "Изток" (ул."Латинка", №12) той изнесе интересна лекция в рамките на "Литературни резиденции 2016", организирани по програма "Култура" на столичната община.

Лекцията излезе много задълбочена - Майдан през погледа на твореца. На въпрос, що е то Майдан с няколко думи, пан Остап отговори: "Необходимост. Трагедия. Дух. Стремеж. Героизъм".
Остап Сливинский е завършил българистиката в Лвивския национален университет "Иван Франко". Пише стихове, превежда български и други автори. Той е превел на украински език "Естествен роман" и редица разкази на Георги Господинов.
През ноември 2013 г. украинците излизат на Майдан – вдигат въстание, в знак на протест против президента Виктор Янукович да се откаже от евроинтеграцията на Украйна. Вълненията продължават до март 2014 г., когато Янукович бяга от страната, а Майдан дава над сто жертви – "Небесна сотня". Същевременно Русия напада Украйна и анексира Крим, а след това започва и войната в Донбас със сепаратистите, подкрепяни от Кремъл.(УВести)

Фоторепортаж от проявата:
МАР'ЯНА ІМРЕОРОВА: В НАС БУДЕ ВСЕ - ЧОГО МИ Й НЕ ЧЕКАЛИ,
І ЦВІТ КАЛИН, І РАНОК ГОЛУБИЙ
Так буває, що вірші починаєш писати раптом. І вже усвідомлюєш, що не можеш не писати. Це – про Мар'яну Імреорову, українку, що постійно проживає у болгарському місті Пловдів.>>>

УКРАИНСКИ СОЛИСТИ В "СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ"
София, 09 юни 2016.- В културния календар на столицата фестивалът "Софийски музикални седмици" заема особено място. Той събира световни майстори на класическата музика, затова и е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа".
Тази година "Седмици" ще се провеждат до 29 юни в НДК и "Зала България". В програмата са включени 27 концерта: симфонични, хорови, камерни, рецитали и съпътстващи прояви – представяне на книги, СД-та, конференции, семинари и арт-ателиета. За първи път у нас ще бъдат изпълнени редица произведения на Моцарт, Бритън, Барток, Респиги и др. Не трябва да се изпускат и три сонатни рецитала.
Сонатното матине на украинските изпълнители Роман Лопатински (пиано) и Максим Гринченко (цигулка), който е концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна. Младото украинско дуо ще представи две емблематични сонати – Бетовеновата "Кройцерова" соната в ла мажор и Брамсовата Соната за пиано и цигулка №3. Матинето е в Камерната зала "България" на 12 юни от 11:00.
На 13 юни в зала №6 на НДК – за първи път заедно Стойка Миланова и Людмил Ангелов (в програмата: Шуберт, Брамс, Цезар Франк).
На 15 юни в зала №9 на НДК – Ангел Станков и Василий Лобанов (пиано) ще изпълнят три Моцартови сонати.
Фестивалът ще се завърши на 29 юни в зала "България" от Уралския младежки симфоничен оркестър (Екатеринбург), който ще изпълни произведения на Чайковски.
Билети:  Билетен център НДК и касата на зала "България".
Злата Радославова

ФЕСТИВАЛ В БАНСКО СЪС ЗВЕЗДИ В ДЖАЗА
Йорданка Христова с биг-бенда "Благоевград" ще изнесе грандиозен концерт в гранд-хотел "Банско"
София, 16 май 2016.- От 6 до 13 август т.г. в Банско ще се състои 19-то издание на джаз-фестивала.>>>

НА БНТ ГОВОРИЛИ ПРО УКРАЇНУ

Софія, 17 квітня 2016.- Сьогодні у передачі "Світ поруч" Болгарське національне телебачення розповіло про Україну - про її сьогодення, народ, традиції.
У передачі брали участь заступник голови Спілки українських організацій в Болгарії "Мати Україна" Антоніна Якімова та представник діаспори Маргарита Теламим (вона - з Одещини). Вони ознайомили телеглядачів з традиціями та звичаями культурного життя українців, головними святами та обрядами, релігійною історією, а також туристичним потенціалом України. Студію було прикрашено Державним Прапором України та національною символікою.(УБВісті)
Відеозапис української зустрічі (15 хв.) можна побачити ТУТ.

MASTER OF ART В СОФИЯ
София 15 април 2016.- Днес се открива първият на Балканите международен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата. Ще бъдат представени най-добрите документални филми за музика, танц и театър, изобразителни изкуства, архитектура и дизайн, фотография и литература. Това са киноленти, които ще съберат автори от цял свят и ще представят техните истории на съвременните творци и произведения.
Такъв фестивал ежегодно се провежда в Европа и Канада и за първи път се реализира на Балканите - в България. Той зарежда с енергия и вдъхновение.
Фестивалът ще проведе с 15 до 22 април в кино "Люмиер".  Програмата може да проследите на сайта www.masterofartfilmfestival.com.
Злата Радославова