Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"?

ЛАСКАВО ПРОСИМО!
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г. 

 

 

 

 Културни вести

ГУРТ "ОКЕАН ЕЛЬЗИ" ВПЕРШЕ У СОФІЇ! СПОДІВАЄМОСЯ - НЕ ВОСТАННЄ!
Софія, 23 грудня 2016. - "Океан Ельзи" вперше у Болгарії, у Софії! Прекрасні змістовні пісні!>>>

БЛЯСКАВ "НОВОГОДИШЕН ОПЕРЕТЕН БАЛ" В НДК

София, 22 декември 2016.- Любителите на музикално-драматичния жанр могат да се докоснат до най-доброто от световната оперетна класика по време на концерт-спектакъла на звездите на Музикалния театър – "Новогодишен оперетен бал", с диригент очарователната баронеса Любка Биаджони, поднесен в Зала 1 на НДК на 28 декември 2016 г. от 19:00.
Събитието обещава да бъде вълнуващо и най-празнично, в духа на класическите виенски балове – с изящни пируети на валса, с огнени ритми на унгарския чардаш, сред вихрените пируети на валса и интригуващ френски кан-кан! Не пропускайте възможността да станете съпричастни на любовни признания, непреходен хумор и красиви костюми, които съществуват  единствено в света на оперетната магия!
С бокал шампанско в ръка и празнично настроение стартира шествието от знатни гости в двореца на княз Орловски, след което ще започне един истински бал!
Ще чуете подпури от популярните оперети "Прилепът", "Царица на Чардаша", "Веселата вдовица", "Цигански барон". И на края – "Радецки марш".
Участват солисти, хор, балет и оркестър на Държавния музикален театър.
Ще почувствате празника!
Билети в касите на НДК.
Злата Радославова

КОЛЕДЕН ПОДАРЪК ЗА ДЕЦАТА
София, 16 декември 2016.- Софийската опера и балет прави духовен подарък на деца и възрастни с операта "Амал и нощните посетители". Световно известният композитор и драматург Карло Меноти написва текста и партитурата на тази опера-магия, която първо се излъчва като телевизионна постановка от радио-телевизионния гигант NBC и продължава тази традиция вече 13 години по време на Коледните празници.
Сега тя е от най-популярните опери в света. Идеята, заложена в сюжета на тази музикална творба, е възпитание на децата в духовност. Малкото недъгово момче Амал оздравява, след като с готовност подарява на новородения Исус единственото, което притежава – своите патерици. И това е жив пример за чудесата на Младенеца, започнали още с неговото раждане.
Вълнуваща Коледна притча за добротата и желанието да бъдеш щедър! Премиерата на "Амал и нощните посетители" е на 17 декември от 17:00 ч., а следващите представления са на 18 и 26 декември и на 7 януари 2017 г. от 11:00 ч. Билети на касата на Софийската опера.
Злата Радославова

ОСТАП СЛИВИНСКИЙ: МАЙДАН Е И ГЕРОИЗЪМ, И ТРАГЕДИЯ, И НЕОБХОДИМОСТ
София, 12 август 2016.- Майдан и култура. За това говори вчера Остап Сливинский - украински преводач, поет и литературовед. В Къщата за литература и превод в столичния квартал "Изток" (ул."Латинка", №12) той изнесе интересна лекция в рамките на "Литературни резиденции 2016", организирани по програма "Култура" на столичната община.

Лекцията излезе много задълбочена - Майдан през погледа на твореца. На въпрос, що е то Майдан с няколко думи, пан Остап отговори: "Необходимост. Трагедия. Дух. Стремеж. Героизъм".
Остап Сливинский е завършил българистиката в Лвивския национален университет "Иван Франко". Пише стихове, превежда български и други автори. Той е превел на украински език "Естествен роман" и редица разкази на Георги Господинов.
През ноември 2013 г. украинците излизат на Майдан – вдигат въстание, в знак на протест против президента Виктор Янукович да се откаже от евроинтеграцията на Украйна. Вълненията продължават до март 2014 г., когато Янукович бяга от страната, а Майдан дава над сто жертви – "Небесна сотня". Същевременно Русия напада Украйна и анексира Крим, а след това започва и войната в Донбас със сепаратистите, подкрепяни от Кремъл.(УВести)

Фоторепортаж от проявата:
МАР'ЯНА ІМРЕОРОВА: В НАС БУДЕ ВСЕ - ЧОГО МИ Й НЕ ЧЕКАЛИ,
І ЦВІТ КАЛИН, І РАНОК ГОЛУБИЙ
Так буває, що вірші починаєш писати раптом. І вже усвідомлюєш, що не можеш не писати. Це – про Мар'яну Імреорову, українку, що постійно проживає у болгарському місті Пловдів.>>>

УКРАИНСКИ СОЛИСТИ В "СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ"
София, 09 юни 2016.- В културния календар на столицата фестивалът "Софийски музикални седмици" заема особено място. Той събира световни майстори на класическата музика, затова и е носител на лейбъла за качество "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа".
Тази година "Седмици" ще се провеждат до 29 юни в НДК и "Зала България". В програмата са включени 27 концерта: симфонични, хорови, камерни, рецитали и съпътстващи прояви – представяне на книги, СД-та, конференции, семинари и арт-ателиета. За първи път у нас ще бъдат изпълнени редица произведения на Моцарт, Бритън, Барток, Респиги и др. Не трябва да се изпускат и три сонатни рецитала.
Сонатното матине на украинските изпълнители Роман Лопатински (пиано) и Максим Гринченко (цигулка), който е концертмайстор на Националния симфоничен оркестър на Украйна. Младото украинско дуо ще представи две емблематични сонати – Бетовеновата "Кройцерова" соната в ла мажор и Брамсовата Соната за пиано и цигулка №3. Матинето е в Камерната зала "България" на 12 юни от 11:00.
На 13 юни в зала №6 на НДК – за първи път заедно Стойка Миланова и Людмил Ангелов (в програмата: Шуберт, Брамс, Цезар Франк).
На 15 юни в зала №9 на НДК – Ангел Станков и Василий Лобанов (пиано) ще изпълнят три Моцартови сонати.
Фестивалът ще се завърши на 29 юни в зала "България" от Уралския младежки симфоничен оркестър (Екатеринбург), който ще изпълни произведения на Чайковски.
Билети:  Билетен център НДК и касата на зала "България".
Злата Радославова

ФЕСТИВАЛ В БАНСКО СЪС ЗВЕЗДИ В ДЖАЗА
Йорданка Христова с биг-бенда "Благоевград" ще изнесе грандиозен концерт в гранд-хотел "Банско"
София, 16 май 2016.- От 6 до 13 август т.г. в Банско ще се състои 19-то издание на джаз-фестивала.>>>

НА БНТ ГОВОРИЛИ ПРО УКРАЇНУ

Софія, 17 квітня 2016.- Сьогодні у передачі "Світ поруч" Болгарське національне телебачення розповіло про Україну - про її сьогодення, народ, традиції.
У передачі брали участь заступник голови Спілки українських організацій в Болгарії "Мати Україна" Антоніна Якімова та представник діаспори Маргарита Теламим (вона - з Одещини). Вони ознайомили телеглядачів з традиціями та звичаями культурного життя українців, головними святами та обрядами, релігійною історією, а також туристичним потенціалом України. Студію було прикрашено Державним Прапором України та національною символікою.(УБВісті)
Відеозапис української зустрічі (15 хв.) можна побачити ТУТ.

MASTER OF ART В СОФИЯ
София 15 април 2016.- Днес се открива първият на Балканите международен филмов фестивал за документални и рекламни филми в сферата на изкуствата. Ще бъдат представени най-добрите документални филми за музика, танц и театър, изобразителни изкуства, архитектура и дизайн, фотография и литература. Това са киноленти, които ще съберат автори от цял свят и ще представят техните истории на съвременните творци и произведения.
Такъв фестивал ежегодно се провежда в Европа и Канада и за първи път се реализира на Балканите - в България. Той зарежда с енергия и вдъхновение.
Фестивалът ще проведе с 15 до 22 април в кино "Люмиер".  Програмата може да проследите на сайта www.masterofartfilmfestival.com.
Злата Радославова