Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 Културни вести

В СТОЛИЦАТА СЕ ОТРИ ИЗЛОЖБАТА "ЕДНА ГОДИНА ЕВРОМАЙДАН"
София, 17 декември 2014.- Вчера в Клуба на фоторепортера в столицата (подлез до бившия Партиен дом) беше открита фотоизложба "Една година Евромайдан".>>>

НОВОГОДИШНИЯТ ПРАЗНИЧЕН ДУХ В СТОЛИЦАТА
София, 12 декември 2014.- Преди Коледа и Нова година, въпреки болната политическа атмосфера в страната, в столица кипи бурен културен живот. Така смята директорът на Софийската опера акад.Пламен Карталов,
В Народния театър "Иван Вазов" дават пиесата "Духът на поета" от Стефан Цанев с участието на Христо Мутафчиев – камерна сцена. На същата сцена може да видите и стойностната постановка "Пятокнижие Исаково" от Анжел Вагенщайн на полския режисьор Войчех Кобжински. В спектакъла участва и квартет с жива музика. На голямата сцена на театъра можете да се потопите в геройското историческо минало на България с пиесата "Солунските съзаклятници", в която играе Николай Урумов.
Сатиричният театър предлага две комедии – "Белла Дона" с Нона Йотова и "Тенор под наем". И двете постановки ще ви отпуснат и развеселят.
По случай 100 г. от кончината на Пейо Яворов Театърът на армията представя пиесата "В полите на Витоша". В нея участват популярните артисти Иван Радоев, Радина Кърджилова, Стефка Янорева, Йоана Буковска и Явор Бахаров.
На прекрасните гласове на Надя Кръстева и Ендрик Вотрих и оригиналната сценография на аржентинеца Уго де Ана може да се насладите в постановката на операта "Самсон и Далила" от Сен Санс в Софийската опера и балет.
От 7 декември т.г. до 1 януари 2015 г. в София се провежда традиционния Новогодишен музикален фестивал. Пред любителите на класическата и камерната музика ще се представят български и чуждестранни изпълнители и състави. На 18 декември в зала 1 на НДК в рамките на фестивала ще бъде чествана оперната дива Райна Кабаиванска, която навършва 80. Тя ще пее лично и заедно с възпитаниците от своята школа. А на 19 декември в НДК е камерен концерт с произведенията на Шопен.
Традиционният Коледен концерт ще се проведе в НДК (зала 6) от 18.30, а празничният Новогодишен концерт в зала 1 от 18.30.
В Националния дворец на културата сега тече Международния панаир на книгата, който завършва на 14 декември.
Злата Радославова

"СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ" - НОВА ПОСТАНОВКА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР
София, 07 ноември 2014.- В неделя, 9 ноември, ще се състои премиерата на новата пиеса на Георги Данаилов – "Солунските съзаклятници".
Творбата е написана върху исторически сюжет. Солунските атентати са извършени през 1903 г. от група български патриоти с цел да защитят българското население в Македония, но с опасност да нарушат икономическите и финансови интереси на западните държави в Османската империя.
Известният писател и сценарист и този път остава верен на своя стил – задълбоченост и богатство на проблематиката. Пиесата представлява един непрестанен и трагичен спор между разума да защитиш живота си и да умреш за свободата на родината. Този спор се изостря и днес с нова сила. В съвременния свят тероризмът се осъжда и се преследва, но, въпреки всичко, се засилва по изумената земя.
Като използва исторически сюжет, талантливият автор повдига актуална тема. Естествено е да чувстваш принадлежност към една земя, която наричаш своя родина, но ако това чувство е наранено от чужди претенции и агресия, тогава болезнено смайващ е въпросът – чия е тази земя, на която си роден, можеш ли да я наречеш своя, трябва ли да я браниш и на каква цена?..
Премиерата на "Солунските съзаклятници" е на голямата сцена на Народният театър "ван Вазов". Следващите представления са на 16 и 29 ноември.
Злата Радославова

/ФОТОИЗЛОЖБА ЗА МАЙДАН В НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА "СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИ"
София, 05 септември 2014.- Днес в централното фоайе на Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методи" се откри изложба за Майдан.>>>

ЗАПОЧНА СЕДМИЦАТА НА УКРАИНСКОТО КИНО
София, 25 април 2014.- Вчера в столицата в Дома на киното (ул."Екзарх Йосиф, №37) започна Седмицата на съвременното украинско кино.

Тя се провежда в рамките на отбелязването на 200 г. от рождението на Тарас Шевченко. Затова и проявата започна с прожекцията на документално-игралния филм "Шевченко. Експедиция". Пред "УБВести" сценаристът и режисьор на тази творба Костантин Коновалов заяви, че е много доволен от реакцията на българската публика на работата му.
Предстои българският зрител да види още четири филма:
25 април, 19:00 – "Иван Сила" (за украинския Дан Колов – Иван Фирцак, признат през 1928 г. за най-силния човек на планетата)
26 април 19:00 – "Параджанов" (за кинорежисьора Сергей Параджанов – за това, как той е успял да твори в условията на тоталитарния съветски режим)
27 април 19:00 – "Исталгия" (филмът разкрива три сюжетни линии, три любовни истории в три европейски града – Мюнхен, Киев и Белград)
28 април 20:30 – "Лука" (в основата на фирма е драматичната съдба на големия хирург и свещеник Валентин Войно-Ясенецкий, която обхваща период от гражданска война в Русия до наши дни).
На 7 април Седмицата ще продължи в гр.Русе, в зала "Европа" – Доходно здание.
Организатор на проявата е посолството на Украйна в България със съдействие на Васил Барков – български режисьор от украински произход.(УБВести)
На снимката: Васил Барков (вдясно) представя участниците в украинската делегация.

"ОГЪНЯТ НА АНАДОЛА" ПРИСТИГА ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ
София, 24 април 2014.- Поради огромния интерес към предишното посещение през декември миналата година и бързата разпродажба на билетите за седмица – световно известната турска група "Огънят на Анадола" пристига отново в София в зала номер 1 на НДК на 27 април. Трупата ще представи спектакъла "Еволюция". Сюжетът преминава през различни епохи, за да стигне до колорита на космополитния Истамбул.
Непосредствено преди всяко представление трупата отделя половин час за медитация, след което пеят кратка песен, съпроводена от монотонни стъпки, изпълнени в пълен синхрон.
За свръхчовешките усилия за изпълнението на някои от танците, един от които е най-бързият танц в света – 241 стъпки в минута (с него влизат в рекордите на Гинес), за танца на дервишите, в който се въртят близо 10 минути около оста си с впечатляваща скорост и затворени очи, танцьорите издадоха, че тайната е в ментата, която слагат под езика си преди танците. Всеки от тях има билков микс от 9 вида мента, но преобладаващият е (M. piperita) или черната мента.
Организаторите DEGRIS EVENTS отново са подготвили биопродукти, заявени за менюто на трупата от диетолога им.
Билетите за спектаклите се намират на касите на НДК и в мрежата на Eventim.bg
Злата Радославова

"ПЕПЕЛЯШКА" НА РОСИНИ В НАЦИОНАЛЬНАТА ОПЕРА
София, 09 април 2014.- Ако искате да се върнете в приказния  свят на своето детство на фона на вълшебната  музика на Росини, посетете този спектакъл! Отведете и децата да се запознаят за първи път с оперната музика чрез  либретото на любимата си приказка.
Когато Росини създава "Пепеляшка" на 25 години, той вече има зад гърба си бисери като "Севилския  бръснар" и "Италянката в Алжир". Поради липса на време и поставени срокове операта е завършена за три седмици.
Спектакълът е решен в куклински стил и най-важната идея е "триумф на добротата".
Режисьор - Вера Петрова, диригент - Григор Паликаров, вълшебни костюми са измислени от хореографката Християна Михалева.
Следващите представления са на 12 и 13 април.
Злата Радославова

"ВИЕНСКА КРЪВ" В МУЗИКАЛНИЯ ТЕАТЪР
София, 09 април 2014.- Неповторимата валсова музика на Йохан Щраус,  изящните тоалети и танци на виенския  бал – на това можете да се порадвате, ако посетете премиерата на спектакъла на 9  април и следващата  проява на 25 април.
Либретото – леко и приятно:  любовните авантюри на един граф, който се "мята" между три жени, истински виенчанки – собствената съпруга, отдавнашната му любима танцьорка Калияри и едно ново "еднодневно" завоевание.
Танците и костюмите са прекрасни,  а музиката  - добре познатите  валсове на Йохан Щраус.
Постановъчен екип:  режисьор  - професор, доктор Емил Нейков, сценография – Евгения Раева, костюми - Цветанка Петкова, хореография – Антоанета Алексиева.
Билети - на  касата на Музикалния  театър.
Злата Радославова

МУЗИКАЛНИЯТ ТЕАТЪР ОТНОВО КАНИ НА СРЕЩА С "ГРАФИНЯ МАРИЦА"
София, 13 март 2014.- За четвърти път оперетата на Имре Калман "Графиня Марица" се поставя на софийска сцена. Премиерата на оперетата се е състояла 1924 г. във Виена и придобива световна слава. Феноменалният успех се дължи на нейната музикална същност – никога до тогова от сцената така волно и мощно не се е разливала циганско-унгарската мелодия на Калман. Самият автор казва: "Съжалявам, че баща ми не доживя да види най-унгарската ми оперета".
"Графиня Марица" става пореден триумф за Калман, който надминава дори успеха на "Царицата на чардаша". У България оперетата е представена за първи път в музикалния театър през 1970 г. – тогава в главните роли са Лиляна Кисьова и Арон Аронов.
Настоящата постановка е на Марио Николов, диригентът е Иван Кожухаров, хореографът е Михаил Мандрацио, който работил в Унгария и затова танците са толкова типично унгарски.
"Графиня Марица" може да ви накара да забравите проблемите на ежедневието и дълго да звучат у вас познатите мелодии "Пей, циган" и "Ела във Вараждин".
Следващата постановка е на 22 март в музикалния театър "Стефан Македонски".
Злата Радославова

В СОФИЯ ЗАПОЧНА ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ
София, 12 март 2014.- Днес в зала "България" се откри 14-ят Европейски музикален фестивал, в който ще участват наши и чуждестранни елитни изпълнители. Фестивалът ще продължи три месеца и ще има 18 музикални събития, включително симфонични и камерни концерти, танго, джаз и европейски фолклор.
Най-интересното в програмата на фестивала в близките дни:
12 март – официално откриване с участието на Веско Пантелеев-Ешкенази и оркестър на Класик ФМ радио
19 март – спектакъл на балет "Арабеск" (сцена на музикалния театър)
25 март – концерт на Русенската  филхармония със солист Людмил Ангелов (зала "България")
1 април – цикъл "Концертмайсторите" със Светлин Русев – цигулка (зала "България")
9 април – "Танго без граници" с ансамбъл "Тангуарда" (зала "България")
Фестивалът ще продължи до 12 юни.
Злата Радославова

ЛЕГЕНДАТА КУСТУРИЦА В  БЪЛГАРИЯ
София, 03 февруари 2014.- Един от най-енигматичните и екстравагантни личности -  Емир Кустурица, със "The No Smoking Orchestra" ще взриви зала №1 на НДК на 7 февруари тази година.
Майстори на "световната поразия" - така определят себе си самите музиканти, между които е и синът на Кустурица. Истински парадокс е, че те са много по-признати навсякъде по света повече, отколкото в своята родината. Скитници по природа, с типична визия и звук за Балканите, те заразяват с радост и свобода слушателите от всички точки на земята.
Емир Кустурица е  роден в Сараево в 1954 година. Завършва филмова режисура в известната  филмова академия в Прага. Носител на много престижни награди като "Златна палма" на филмов фестивал в Кан за филма "Баща в командировка", специална награда в Берлин за "Аризонска мечта", втора "Златна палма" в Кан за филма "Ъндърграунд" (Underground) и "Сребърен лъв" на фестивала във Венеция (1988 г.) за филма "Черна котка, бял котарак".
Кустурица се присъединява към рок-групата "Пушено забранено" като бас-китарист, а сега обикаля света с концерти на фолк-рок-група под името "Emir Kusturica & No Smoking Orchestra".
Купете си билети в Билетен център на НДК и няма да съжалявате.
Злата Радославова

"МОЯТА ПРЕКРАСНА ЛЕЙДИ" ЗА ТРЕТИ ПЪТ НА СОФИЙСКАТА СЦЕНА
София, 28 януари 2014.- През 1930 г. Бърнард Шоу дава правата си върху известната пиеса "Пигмалион" на творческия тандем Фредерик Лоу и Алън Лърнър за музикална адаптация на творбата. Така се ражда един шедьовър в жанра. Мюзикълът е една от четирите оперети, разтърсили света – "Веселата вдовица", "Орфей в ада", "Прилепът" и "Моята прекрасна лейди". На Бродуей той има 2770 представления, като жъне и значителен финансов успех.
В София мюзикълът "Моята прекрасна лейди" е представян два пъти. Първата постановка е през декември 1965 г. с незабравимите Видин Даскалов и Лиляна Кисьова. Втората е през юни 1989 г. - режисьор Гриша Островски.
За трети път "Моята прекрасна лейди" ще можете да видите на сцената на Музикалния театър "Стефан Македонски" на 24 и 31 януари тази година. Музикалната адаптация е на диригента-постановчик Юли Дамянов. Главните роли изпълняват Катерина Топарева, Людмила Козарева, Александър Мутафчийски.
Ще успее ли професор по фонетика Хенри Хиганс да превърне момичето от простолюдието в светска дама? Той се хваща в облог с полковник Пикъринг. Младият учен спечелва облога, но ще му прости ли за това залагане влюбената в него чистосърдечна цветопродавачка?
Много забавни моменти, изискано шоу и популярни мелодии! Истински релакс!
Билетите са на касата на Музикалния театър.
Злата Радославова

МІХАІЛ АРНАУДОВ - ЖИТТЯ, ПРИСВЯЧЕНЕ БОЛГАРІЇ І НАУЦІ
Професор, академік очолював Українсько-болгарське товариство, шанував Драгоманова
Софія, 14 жовтня 2013.- Сьогодні в Болгарській академії наук відкрилась виставка, присвячена 135-річчю з дня народження видатного болгарського вченого акад.Міхаіла Арнаудова.>>>

СЪЮЗЪТ НА ПРЕВОДАЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ НАГРАДИ ПРЕВОДАЧИТЕ НА УКРАИНСКИ РОМАН
София, 30 септември 2013.- Днес в зала №1 на СУ “Св.Климент Охридски“ в Международния ден на преводача Съюзът на преводачите в България (СПБ) направи щастливи две украинистки – Албена Стаменова (отдясно) и Райна Камберова. Те получиха престижна награда за превод на “Дванадесетте обръча“ на известния украински писател Юрий Андрухович. Призът е връчен от проф. Емилия Станкова – председател на СПБ.
Награда
“Много съм щастлива! - сподели пред “УБВести“ Райна Камберова. – Успяхме да се преборим, да пробием, да наложим украинския превод!“
Албена Стаменова и Райна Камберова преподават на студенти-украинисти в СУ “Св.Климент Охридски“, те са автори на учебник за тях. Много превеждат. От Юрий Андрухович пани Албена по-рано представи на българския читател и “Московиада“. Двете заедно успешно поемат щафетата от такива ярки украински преводачи и познавачи на литературата на Украйна, като Пенка Кънева и Мария Петкова.(УБВести)

ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН "ЛЕСЯ УКРАИНКА"
На 11.07.2013 г., от 17 ч. в къща-музей “Петко и Пенчо Славейкови” (гр.София, ул."Г.С.Раковски", №138) под патронажа на Пенка Балтажи – съпруга на Украинския посланик, ще се проведе Литературен салон, посветен на поетесата Леся Украинка (1871-1913 г.).
>>>

ТРИНАДЦЯТЬ ЗІРОК НА СЛОВ’ЯНСЬКОМУ НЕБІ
Софія, 01 липня 2013.- Торік у видавництвi "Славянска литературна и артистична академия" в Софiї вийшла книга поезiй "13 звезди в славянското небе", до якої увiйшли поетичнi твори 13 слов’янських поетес - з Бiлорусi, Болгарiї, Македонiї, Польщi, Росiї, Сербiї, Словенiї, України, Хорватiї, Чехiї. Книга вийшла у неперевершеному художньому оформленнi вiдомого болгарського художника Стоiмена Стоiлова.
Ця книга – своєрiдний альбом поезiй мовою оригiналу та у перекладi болгарською мовою, вишукано розписаний художником. Поза сумнівом, це - раритетне видання для справжнiх шанувальникiв поезiї.
У сузiр’ї слов’янських поетес яскраво свiтить зiрка Лесi Українки – всесвітньовідомої української поетеси. Поезiї Лесi Українки переклав болгарською мовою Дiмiтр Хрiстов – вiдомий болгарський поет і перекладач. Дiмiтр Хрiстов переклав цикл поезiй "Сiм струн", який Леся Українка присвятила своєму дядьковi – Михайлу Драгоманову, у родині якого вона гостювала в Софiї в 1894-1895 рр. і лікувалася у с.Владая, що в 20 км. від столиці.
Михайло Драгоманов приїхав до Болгарії у 1889 р. і викладав новітню історію у тутешній Вищій школі - нині це найпрестижніший болгарський виш - Софійський університет "Св.Климент Охрідський". З 1996 р. на факультеті слов’янської філології цього вузу є відділення україністики, яке уже підготувало кілька випусків україністів.
Антоніна Якимова


ЮРИЙ АНДРУХОВИЧ: АКО СВЕТЪТ НАИСТИНА ИМА КРАЙ, ТО КНИГИТЕ СА ТОВА, КОЕТО НИ ДЕЛИ ОТ НЕГО
Един автор, който е написал книгата си на испански или на френски, от самото началото има много по-добър старт от друг, който пише на български или на украински
София, 21 юни 2013.- Юрий Андрухович е украински поет, романист, есеист, преводач и музикант, наричан още Патриарха на украинската литература. На български са издадени най-знаковите му романи – "Московиада" и "Дванайсетте обръча" (издателство "Парадокс"). Андрухович беше почетен гост на фестивала "София: Поетики" 2013, който тази година протече под мотото "Поетики на кризата". Вижте какво сподели писателят пред "Дневник" за протестите, за източноевропейската литература и за културата като есенция на човешкия живот.>>>

ЮРІЙ АНДРУХОВИЧ З РОМАНОМ "ДВАНАДЦЯТЬ ОБРУЧІВ" ПОБУВАВ У ПЛОВДІВI
Український письменник був дуже радий зустрічі з інтелігенцією та діаспорою міста

Пловдів, 19 червня 2013.- Без перебільшення найвідоміший український письменник, поет, есеїст Юрій Андрухович, відвідав культурну столицю Болгарії - місто Пловдів.>>>

СКАНДАЛНИЯТ, НО "ЩИРИЙ" УКРАИНСКИ ПИСАТЕЛ ИДВА В БЪЛГАРИЯ
Юрий Андрухович предлага Украйна да бъде разделена – на Източна и Западна, защото двете заедно не виреят

София, 04 юни 2013.- Украинският писател, поет, есеист, преводач и музикант Юрий Андрухович идва в България.>>>

БЪЛГАРСКИЯТ ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ОТКРИ ЦЕНТЪР ПО БЪЛГАРИСТИКА В КИЕВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ "ТАРАС ШЕВЧЕНКО"

Киев, 24 май 2013.- "Да развиваш славистика без българистика е като да отнемеш на едно дете неговото детство и мироглед". С тези думи вицепрезидентът Маргарита Попова се обърна към присъстващите на откриването на Центъра по българистика в Киевския национален университет "Тарас Шевченко", съобщават от прессекретариата на президента.
Според Маргарита Попова, трите елемента, без които не може да има духовно развитие, са език, история и култура. Тя подчерта, че запазването и развитието на специалността "Българистика" в европейските университети ще остане нейна лична кауза. "Поздравявам ви за далновидната политика и ви благодаря от сърце", - обърна се вицепрезидентът към заместник-ректора на украинския вуз проф. Петро Бех.
В отговор пан Петро констатира, че през последните години в Киевския национален университет "Тарас Шевченко" се наблюдава засилен интерес към българистиката.
Центърът по "Българистика" в университета "Тарас Шевченко" е 18 център за обучение по чужд език в този вуз и е открит точно 40 години след въвеждането на програмата за обучение по българска филология.
В Киев Маргарита Попова поднесе венец пред паметника на светите братя Кирил и Методий, княгиня Олга и Андрей Първозвани.
Вечерта по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост посолството на България в Киев даде прием.(УБВести)
На снимката на Валерий Попов: Студентите-българисти посрещат вицепремидента Маргарита Попова в Киев.

24 травня – День слов’янської писемності та культури
МИХАЙЛО ГРУШЕВСКИЙ: "ОТ БЪЛГАРИЯ СМЕ ВЗЕЛИ АЗБУКАТА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ"
Само два факта:
- Киев, Софийски площад: Паметник на княгиня Олга, братя Кирил и Методий и Андрей Първозвани. Автор: Иван Кавалеридзе. Открит е през 1911 г. Унищожен е от болшевиките. През 90-те, вече в независима Украйна, е намерен (бил е заровен под земята), възстановен и отново е открит през 1996 г.

- Видният украински историк Михайло Грушевский – председател на украинския парламент през 1918 г. (Украинска Народна Република), в своята кратка история на Украйна "Як жив український народ" (1915 г.) на стр.16 пише: "У Болгарії християнство на 100 літ раніше прийнялося і були уже всякі церковні книги, переложені на слов’янську мову, досить подібну до тодішньої нашої. Відти (от България – "УБВести) за Володимира пішли й до нас... З Болгарії перейняли ми азбуку, слов’янське письмо".
Какво повече, братя българи!(УБВести)

ОЧАКВАЙТЕ 44-то ИЗДАНИЕ НА СОФИЙСКИТЕ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ
София, 22 май 2013.- В условията на непознати обществени турболенции и "на пук на кризата" фестивалът "Софийски музикални седмици" ще се проведе от 24 май до 27 юни. Мисията на всеки фестивал е да създаде празник, а празникът е забава, развлечение, откъсване от ежедневието.
Вече четири десетилетия Софийските музикални седмици упорстват в поддържане на традицията да запознават музикалната ни аудитория с богатото музикално наследство на България и света.
Фестивалът се провежда в подкрепа на кандидатура на София за европейска столица на културата. И ако някой иска "да сподели" визия за София, не би могъл да пренебрегне музикалната тъкан на столицата, нейното музикално ежедневие и фестивали.
В Софийските музикални седмици ще участват изпълнители от 17 страни – велики музиканти са включени в тази коопродукция!
На фестивалната сцена ще гастролират такива звездни изпълнители, като Александрина Пендачанска, Людмил Ангелов, квартет Димов и др.
По време на "Седмиците" ще се отбележат следните годишнини: 200 години от рождението на Верди, 200 години от рождението на Вагнер и 180 години от рождението на Брамс.
Билетите са на касата на НДК и зала България.
Злата Радославова

СЪБИТИЕ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА: ВАГНЕР – "ЗАЛЕЗЪТ НА БОГОВЕТЕ"
София, 21 май 2013.- Точно утре, 22 май, когато се навършват 200 г. от рождението на Рихард Вагнер, Софийската опера ще представи последния цикъл от тетралогията на композитора – опера "Залезът  на боговете". Казват, че това е подвиг за един оперен театър – да има волята и капацитета да осъществи толкова сложен проект.
Вагнер е непостижим за поставяне от нито един оперен състав на Балканите и дори от много европейски театри. Проектът "Пръстенът на Нибелунгите", който е тетралогия, се състои от четири оперни спектакъла, като реализацията му започва преди няколко години. Всяка година се представя по една опера: 2010 г. – "Рейнско злато", 2011 г.- "Валкюра", 2012 г. – "Зигфрид". Тази година се цикълът затваря със "Залезът  на боговоте". Участват над 200 оперни артисти - само български изпълнители, между които публика ще разпознае родните големи гласове.
Спектакълът е поставен по абсолютно оригинален начин с фантастични костюми и сценография.
Премиерни представления - на 22 май от 17.00 часа, на 26 май от 16.00 часа, на 29 май от 17.00 часа и на 2 юни от 16.00 часа.
Зрителите ще могат да видят цялата тетралогия "Пръстенът на Нибелунгите" на следните дати: "Рейнско злато" – 22 юни; "Валкюра" – 23 юни; "Зигфрид" – 26 юни, и "Залезът на боговете" – 29 юни.
Проектът е финансиран от столичната програма "Култура" на Столичната община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019 г.(УБВести)
Злата Радославова

"СЛОВ’ЯНСЬКІ ОБІЙМИ" У ДОБРІЧІ
Софія, 21 травня 2013.- "Слов’янські обійми" – так називається поетичний фестиваль, що учора відкрився у м.Добріч (Північно-Східна Болгарія). Україну на ньому представляє відомий письменник, поет Сергій Грабар. На сьогодні у пана Сергія запланована зустріч з тамтешнім українським товариством "Добруджа – Украйна", повідомила "УБВістям" лідер цього осередку Олена Дімітрова (хотель "Iзіда", 16:00).
На "Слов’янські обійми" прибули також поети з Хорватії, Молдови, Білорусі, Латвії, Росії та інших країн.(УБВісті)

ПОЧИНА МИКОЛА МАЩЕНКО – РЕЖИСЬОР НА ФИЛМА "ПЪТЯТ КЪМ СОФИЯ"
Киев, 02 май 2013.- Днес на 84-годишна възраст почина украинският кинорежисьор Микола Мащенко, съобщава агенцията УНИАН. В България той е заснел филмите "Пътят към София" (1979 г.) и "В навечерие" (1985 г.) и е написал сценарий на филма "Семейство Карастоянови" (1983 г.).
Микола Мащенко е украинец. Роден е през 1929 г. в Луганска област (Източна Украйна). Завършва кинорежисура в Харков. Работи в Киевската киностудия "Олександър Довженко", която ръководи от 1989 до 2004 г.
За 50 г. творчески живот Микола Мащенко направи над 20 филма. В бившия СССР той е известен най-вече с картините си "Как се каляваше стоманата" (1973 г.), "Овод" (1980 г.), "Майко, родна, единствена" (1986 г.), "Любовта побеждава всичко" (1987 г.). Последният филм на Микола Мащенко е "Богдан-Зиновий Хмелницкий" (2008 г.), с който през 2011 г. в София беше открита Седмицата на украинското кино.(УБВести)

МЮЗИКЪЛ "ЧИКАГО" НА БЪЛГАРСКАТА СЦЕНА
София, 25 април 2013.- С много амбициозна задача се ангажира Държавният музикален театър, когато реши да постави световно известния мюзикъл на българската сцена. Но ще осъществи този проект на 26 и 27 април, защото няма друг театрален състав в България, който да има такъв капацитет да реализира толкова грандиозен проект.
Оригиналът на мюзикъла "Чикаго" е създаден през 1975 година от Боб Фос – велик американски хореограф и режисьор на филмите "Кабаре" и "Ах, този джаз". Римейкът е реализиран в негова памет след две десетилетия, но бележи рекорд като най-дълго игран спектакъл – 16 хиляди изяви, 17 млн. зрители от 25 страни.
Действието се развива в Чикаго през 20-те години на ХХ век, музиката е джаз, годините на първото изгубено поколение в Америка. История за убийство, алчност, продажност, прелюбодеяние и предателство. Сатира за цената на славата в корумпирано общество.
За да се прочуе като певица, млада жена убива любовника си, попада в затвора и с помощта на медиите се сдобива с мечтаната от нея слава и блясък. Въпреки моралната разруха в обществото, в спектакъла живее идеята, че човекът може да промени наложения ред и да постигне обикновено човешко щастие.
В българското "Чикаго" главните роли са поверени на млади изпълнители - Марина Драгомирецкая и Нора Караиванова (на снимката). Последната изгря в "Гласът на България" и за първи път ще се появи на музикално-театралната сцена.
Билетите за спектакъла се продават на касата на Държавния музикален театър.
Злата Радославова

ПОКАНА
На 23 април 2013 г. в 17:30 гр.Пещера в галерия "Проф. В.Стайков" се открива изложбата "Декоративна живопис" на украинката Лариса Нинова. Проявата ще продължи до 23 май.
Организатори: Община Пещера, Сдружение на украинските организации "Мати – Украйна" и Посолството на Украйна в България.

АМЕРИКАНСКИЯТ БАЛЕТ ЗА ТРЕТИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

София, 22 април 2013.- Програмата "Америка за България" този път стъпва у нас на две сцени – на Националната опера и балет и в зала №1 на НДК. На първата сцена българските изпълнители ще съживят хореография на ктакива велики американски хореографи, като Джордж Баланчик, Джером Робинс и Уиялям Форсайт, под ръководството на големите балетисти и постановчици – Даяна Уайт, Киплинг Хюстон и Катрин Бенет.
Дати на спектаклите: 27 и 28 април. Билетите на касата на Националната опера и балет.
А на сцена в зала №1 на НДК легендарната трупа на Алвин Ейли за първи път в България ще предложи експлозия от съвременна хореография: афро-американското изкуство и експерименталната изразност на нюйорската балетна школа. Трупата на Ейли получи признание по цял свят, защото носи енергията и духа на най-талантливите танцьори на Америка.
Те ще танцуват за вас на 24 и 25 април. Билетите на касата на НДК.
Проектът "Американски балет за България" се провежда под егидата на фондация "Америка за България". Програма ще възстанови българската  балетна традиция, като, вярвам, ще върне млади хора в залите.
Злата Радославова
Снимка: www.dnevnik.bg

В ДОБРИЧ УКРАИНЦИТЕ ОРГАНИЗИРАХА ВЕЧЕР, ПОСВЕТЕНА НА ЛЕСЯ УКРАИНКА
Добрич, 12 април 2013.- Тази вечер в народното читалище "Йордан Йовков - 1870" в Добрич се проведе интересна вечер, посветена на великата украинска поетеса Леся Украинка.

ПРИКЛЮЧИХА ДНИТЕ НА УКРАИНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ


Дайджест
ДЕКЕМВРИ 1996 г.: ПЪРВИТЕ ДНИ НА УКРАЙНА В БЪЛГАРИЯ В РЕПОРТАЖА НА в."УКРАЙНА ПРЕС"

ИЗЛОЖБА НА УКРАИНКАТА ЛАРИСА НИНОВА В ГРАНД-ХОТЕЛ "СОФИЯ"

София, 11 декември 2012.- Тази вечер в галерията "Минерва" на гранд-хотел "София" (ул."Гурко", №1) украинката Лариса Нинова откри поредната си изложба. Представени са около двайсетина картини, рисувани със смесена техника. "В тях има много топлина, - твърди известният български художник Иван Гонталов. – Това е истинско изкуство!"
Украинката Лариса Нинова живее в България от много години и се утвърди като един от най-добрите в страната художници-графици и илюстратори.
"Почти всеки месец представяме картини на известни и по-малко известни художници,- сподели пред "УБВести" Уляна Делимаринова – директор на галерията "Минерва". – Допада ни творчеството на Лариса и предполагаме, че картините й ще имат успех".
Успех на изложбата пожелаха и представителите на украинското посолство Олексий Зарицкий и Ярослав Нимечко, лидерите на украинската диаспора.
Изложбата на Лариса Нинова в галерията "Минерва" ще продължи до 11 януари следващата година.(УБВести)
Още за творчеството на Лариса Нинова може да прочетете тук:
УКРАИНКА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕТСКИ ИЛЮСТРАТОРИ

РИСУВАНАТА ЧАНТА Е ПОСЛЕДЕН ПИСЪК НА МОДАТА В СОФИЯ

София, 18 декември 2012.- Говори се, че напоследък рисуваната чанта е много модна в столицата.
Фотообективът на "УБВести" улови едно палаво гледащо котенце в обкръжение на цветенца, кацнало върху дамската чанта на този госпожа. Наистина е ефектно и впечатляващо!
Но с какво ли още може да се изрисува една чанта, ако на собственичката й ще се развихри фантазията?! Да му мислят мъжете, а и художниците, които са се отдали на приложното изкуство!(УБВести)

ГОРАН БРЕГОВИЧ  В СОФИЯ ЗАЕДНО С "МИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ"
София, 14 ноември 2012.- Концерт на балканската звезда заедно с неговия "Оркестър за сватби и погребения" ще се състои на 29 ноември в зала "Арена Армеец" от 19:00 ч.
Първо на сцената ще излезе хорът "Мистерията на българските гласове" с изпълнение за един час и ще създаде музикално настроение за предстоящия празник.
Горан Брегович няма нужда от представяне. Той е кръстник на балканската музика и неговите фенове са безброй. Повечето от седящите места вече са откупени. Зрителите ще чуят такива хитове, като "Месечина" и "Калашников", а така също други песни от последния му албум "Алкохол".
Горан Брегович е всепризнат посланик на балканската музика по света, музикантът има зад гърба си десетки албуми и саундтраци, сред които и култовите записи към филмите "Ъндърграунд" и "Аризонска мечта" на Емир Костурица, с който си партнират от години. В основата на "Оркестър за сватби и погребения" са циганският духов оркестър, традиционните български полифонии, електрическата китара и православен църковен мъжки хор.
Билети за концерта могат да бъдат закупени от магазинитe Office 1 Superstore, TBI credit, M-Tel, Orange, Multirama, Technomarket, Билетен Център на НДК, както и онлайн на www.ticketstream.bg и www.loudconcerts.bg.
Злата Радославова

КИНОМАНИЯ-2012 В СОФИЯ
София, 07 ноември 2012.- Фестивалът на 12-то издание на Киномания ще се състои от 8 ноември до 2 декември в киносалоните на НДК "Люмиер", "Дом на киното", "Евросинема". Избрани са 64 филма от цял свят, които разпределени в няколко раздела: българско кино, класически удоволствия, фестивал на френското кино, детско кино, кулинарно кино, италианско кино.
Най-интересното в Киномания-2012 е това, че тази година се честват юбилеи на световно известни актьори – затова зрителите ще имат възможност да гледат филми с тяхно участие. Като – "Аз пея под дъжда" по случай 100 години от рождението на Джийн Кели, "Айсидора Дункан" (Ванеса Редгрейв на 75 години), "Бони и Клайд" (Уорън Бийти на 75 години), "Джентълмени предпочитат блондинки" (50 години от смъртта на Мелирин Монро), "Каквито бяхме" (Барбара Страйзънд на 70 години), "Котка върху горещ ламаринен покрив" (80 години от рождението на Елизабет Тейлър), "Лени" (85 години от рождението на Боб Фоси и Дъстин Хофман на 75 години), "Професия: репортер" (100 години от рождението на Микеланджело Антониони и Джак Никълсън на 75 години), "Слънце изгрява" (90 години от рождението на Ава Гарднър).
Цените на билетите са 10, 8 и 6 лв. за студенти и пенсионери.
Злата Радославова

100 УНГАРСКИ ЦИГУЛКИ ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ
София, 06 ноември 2012.- На 9 ноември, петък, в 20:00 в зала №1 на НДК ще гостува най-големият симфоничен оркестър в света – 100-те унгарски цигулки. След изключителен успех в България през май 2011 г. и триумф във Виена, цигуларите са готови да завладеят отново София.
Ефектът на тези виртуози в музикалното изкуство върху публиката е невероятен. Мрачните дни се превръщат в контраст на прекрасно настроение. Човек има впечатлението, че свирят стотина Паганини. Виена е всепризната столица на класическата музика, но никой не е очаквал цялата зала да стане на крака и да аплодира половин час. Репертоарът на оркестъра включва класически мелодии, унгарски автори и международни цигански мелодии. А като се добави това, че музикантите свирят по памет и не използват партитури на класически произведения – очаква се концертът да бъде превъзходен.
Цена на билетите с 30, 60 и 20 лв. за студенти и пенсионери.
Злата Радославова

О, ТОЗИ БАЛ – ВИЕНСКИ БАЛ!..
Със средствата, събрани от бала, ще се подпомогнат болни деца и пострадалите от наводнения в Южна България

София, 14 февруари 2012.- Традиционният Виенски бал в София се проведе в хотел "Шератон". Огранизатор на това благотворително събитие е сдружение "Виенски клуб" под председателството на проф.Александър Йосифов. Бальт е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Република Австрия в България Н.Пр. Герхард Райвегер.
С приходите от продажба на кувертите ще се подпомогне изграждането на Център за деца с онкохематологични заболявания и ще се окаже помощ на бедстващите райони от Южна България.
Кувертите бяха по 200, 150 лв. и отстъпка за студенти 50 лв., за да се привличат колкото може повече млади хора.
Само от организираната весела томбола бяха събрани 4 680 лв., които вече са отишли по предназначение – в община Харманли.
Бальт е място за среща на партньори, които искат да пообщуват и потанцуват  в приятна обстановка. Но също така и прекрасна възможност за среща на политическо и икономическо ниво. За трети път кметът на София Йорданка Фандъкова приема патронажа на това събитие.
Гостите бяха посрещани с "Welcome drink", след което фестивален оркестър под диригентството на Борис Спасов откри церемонията с виенски валс. Последваха приветствия от Н.Пр. Герхард Райвегер, Йорданка Фандъкова, председателя на сдружение "Виенски клуб" проф.Александър Йосифов и генералния секретар на това сдружение Мария Нейкова.
Като бели гълъби се понесоха дебютантките в рокли от модна къща "Принцес" и дебютантите във фракове от модна къща "Агресия" в ритъма на полонеза и валса "На хубавия, син Дунав". До края на вечерта царуваше приповдигнато настроение и много танци. Под ръководството на хореографката Ваня Рашкова и дебютанти участниците масово се впуснаха да разучават стъпките на "среднощен кадрил". Упражнението предизвика много смях и веселие.
Специално поканеният от Виена главен готвач пъргаво откри със съпругата си поредния валс, оставащ с впечатление, че няма виенчанин, който да не играе този вечен танц.
Генерални спонсори на събитието бяха – "Мобилтел" ЕАД, "ОМV България", "Хохтийф", спонсори – "Сименс", "Шенкер" ЕООД, "Билла България", "EVN България", "Ерсте Банк Иморент България". Бал подкрепиха модни къщи "Агресия груп" и "Принцес", агенция "Диаманти" и фирма "Европринт".
Злата Радославова

МАНОН ЛЕСКО НА СОФИЙСКА СЦЕНА

Украинската диаспора се кани организира да гледа Пучини
София, 07 февруари 2010.- Голямо удоволствие очаква тези дни любителите на оперното изкуство. Софийската опера представя шедьовра на Джакомо Пучини – операта “Манон Леско”. На 12 февруари е премиерата, а следващи спектакли ще бъдат на 13, 14, 16 и 17 февруари, 31 март, 1 и 2 април.
“Манон Леско” е копродкуция на България, Италия и Румъния. Диригент – Франческо Роза (Италия), режисьор - Александър Текелиев (България), сценография – Пиера Паоло Бислери (Италия). Манон Леско – Йоана Железчева, Радостина Николаева – сопран, Леско - Джанфранко Монтрезор, баритон – Италия, Йонут Паску, баритон - Румъния. Либрето – Марко Прага, Доменико Олива и Луиджи Илика - по едноименния роман на Антоан-Франсоа Прево  1731 год.
Прекрасен колектив, прекрасни изпълнители, пленяващо либрето.
“Манон Леско” е трогателна история за любовта между красавицата Манон и кавалера де Грийо. Притиснати от обстоятелствата и обществените предразсъдъци, двамата остават сами, без подкрепа. В краткия живот на Манон единствената й радост е била любовта й към де Грийо – човека, пожертвал всичко заради нея.
Във всяка опера на Пучини има един централен женски образ, изваян от него с ненадминато майсторство. За неговите героини любовта е основа за съществуването, но пътят към нея минава през смъртта.
Премиерата на “Манон Леско” се играе в Торино на 1 февруари 1893 година. Успехът на операта е необичаен. След него следват  премиери във всички европейски оперни театри. Именно с  “Манон Леско”  идва големият триумф на Пучини.
Един от спектаклите организира ще гледа украинската диаспора в София, съобщиха от дружеството "Мати-Украйна".
Злата Радославова

„ПРИНЦЕСА ТУРАНДОТ” ДОЙДЕ И В БЪЛГАРИЯ

София, 22 ноември 2008.- Днес в театър „София” се състоя премиера на спектакъла „Принцеса Турандот”. Написана през 1762 г. от италианския драматург Карло Гоци като приказка, тази пиеса се поставя в много европейски театри. Но най-блестящ успех има през 1922 г. като постановка на руския режисьор Евгений Вахтангов. На сцената на театър „Вахтангов” тя се играе вече 90 г. В историята на световни театър няма постановка с толкова дълъг сценичен живот.
Ръководството на театър „София” предложи на „Вахтангов” да пренесе легендарна постановка на българска сцена. И така се роди новата възстановка от големият руски режисьор и драматург Рубен Симонов–внук. Пиесата е осъвременена, изпълнена с празничност, бодрост, жизнелюбие. Актьорите импровизират, настроението е фриволно и спектакълът ще се ражда всеки ден отново и отново.
„Принцеса Турандот” непременно ще намери път към сърцата на българските зрители, защото, както знаем, българинът е оцелял, защото се е смял.
Злата Радославова   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ