Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)
 

КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?


ЛАСКАВО ПРОСИМО
В БОЛГАРІЮ!
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бизнес-вести от Украйна

УКРАЙНА ИЗНЕСЕ НАД 24 МЛН. ТОНА ЗЪРНО
Киев, 17 декември 2020.- През тази година страната ни вече изнесе над 24 млн. т зърно, съобщава порталът «АПК-Украйна». В това число влизат: пшеница – 12,1 млн. т, ечемик – 3,7 млн. т, жито – 1,7 млн. т, царевица – 6,6 млн. т. Украйна е изнесла и 71,2 хил. т брашно.
Порталът пише, че в средата на декември украинските зърнопроизводители са спрели да изнасят царевица, тъй като цената й е паднала и износът е неизгоден.(УВести)

ОЧАКВА СЕ ВАЛУТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА УКРАЙНА ДА СТИГНАТ $27 МЛРД.
Киев, 16 декември 2020.- Очаква се валутните резерви на Националната банка на Украйна от $25,3 млрд. в началото на 2020 г. да стигнат $27 млрд. в края на годината. Това е с $2 млрд. по-малко от планираното, защото МВФ, Световната банка и ЕС поради проблеми, възникнали с нашето антикорупционно законодателство и конфликт на интереси в Конституционния съд, са отказали да отпуснат горната сума.
Заместник-председателят на НБУ Юрий Гелетий оцени размера на нашите валутни резерви като «задоволителен».(УВести)

ТУРЦИЯ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ НАШАТА «МРІЯ», ИСКА ДА КУПУВА АН-178
Киев, 26 октомври 2020.- Анкара прояви интерес към най-големия транспортен самолет в света – украински АН-225 «Мрія» (на снимката). В момента КБ «Антонов» разполага с един работещ самолет, който се ангажира за комерсиални полети,  и един образец в незавършен вид. Именно от последния се интересуват турците.

По време на официалното посещение на президента Володимир Зеленский в Анкара стана дума и за АН-178. Очаква се турските експерти задълбочено на проучат този самолет – една от последните разработки на украинското КБ «Антонов», и след това ще решат, дали да го купуват.
Преди пет години Саудовска Арабия придоби цяла документация и технология за производства на пет транспортен самолет Ан-132. За цената на сделка не се съобщавало.(УВести)

БВП НА УКРАЙНА ЩЕ ПАДНЕ СЪС 6%
Киев, 08 октомври 2020.- През тази година БВП на Украйна ще намелее със 6%, прогнозира Кирило Шевченко от Националната банка на Украйна (НБУ). «Още нямаме официална статистика, но падането ще бъде приблизително такова», смята банкер №1.
Същото предвижда и  Световната банка – 5,5%. А прогнозата на Министерския съвет е била само 4,8%.(УВести)

«ГАЗПРОМ» ПРЕКАРА ПРЕЗ УКРАЙНА 40 МЛРД. КУБ. М ГАЗ, ИСКА ОЩЕ
Киев, 07 октомври 2020.- От началото на годината руският «Газпром» прекара през украинския газопровод за Европа и Балканите 40 млрд. куб. м природен газ и иска още, съобщиха от украинската компания «Нафтогаз».
Очевидно, поръчката на допълнителни мощности е свързана с проблеми със «Северен поток-2», който Москва не може да завърши поради натиска на САЩ.
«Ние сме надежден оператор и възможностите ни са 120 млрд. куб. м годишно», заяви Андрий Коболев от «Нафтогаз». Според него, молбата на руснаците за още обеми говори за едно – твърденията на «Газпром», че украинската газотранспортна система като остаряла трябва да бъде сменена със «Северен поток-2», са абсолютно неверни. Както «Нафтогаз» АД, така и «Оператор на ГТС на Украйна» ООД, което транзитира природния газ, отговарят на всички европейски правила.
Русия строи «Северен поток-2» с политическа цел - да шантажира Киев и върне Украйна в своята сфера на влияние. В този проект, който Вашингтон бойкотира и призовава и други да сторят същото, няма никаква икономика, а само груб натиск. Годишно от транзитиране на газа Киев получава $3-5 млрд. От 2016 г. страната изобщо не купува руското «синьо гориво», а го внася от Европа чрез три интерконектъра – с Унгария, Словакия и Полша.(УВести)

КИТАЙ ЩЕ СЪДИ УКРАЙНА ЗА «МОТОР СИЧ» ЗА $3,5 МЛРД.
Киев, 07 септември 2020.- Китайската компания «Skyrizon» ще съди украинската държава за $3,5 млрд., съобщава агенцията УНИАН. Причина: Антимонополния комитет на Украйна (АМКУ) отказва да признае сделката от 2016 г., когато китайците са закупили 76% от акциите на запорожкия завод «Мотор Сич» АД, а съдът наложи забрана върху 56% от тях. Изтъква се, че 76% е прекалено голяма концентрация в едни ръце на едно предприятие от военно-промишления комплекс на Украйна.
Същевременно китайците смятат, че официален Киев не спазва международните си задължения, в частност, украинско-китайското споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите. В Пекин твърдят, че щетите на «Skyrizon» възлизат на $3,5 млрд.
Завод «Мотор Сич» е основан в началото на ХХ в. Сега разработка и произвежда, ремонтира и обслужване над 50 типа авиационни газотурбинни двигатели за самолети и хеликоптери, а така също газотурбинни промишлени установки. До 2014 г. той е доставял двигатели и за руски крилати ракети. «Мотор Сич» е едно от високотехнологичните предприятия в Украйна. Преди известно време държавният секретар на САЩ Майк Помпео в разговора си в президента Зеленский изрази загриженост от това, че украинските военни технологии могат да попаднат в китайски ръце. Сайтът «Цензор.Нет» твърди, че около «Мотор Сич? се наблюдава сблъсък на американски, китайски и руски интереси, а така също на един украински олигарх – Олександър Япрославский.(УВести)

ПРЕЗ УКРАЙНА СА МИНАЛИ САМО 35 МЛРД. КУБ. МЕТРА РУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ
Киев, 05 септември 2020.- За периода януари-август през украинската територия са транзитирани едва 34,8 млрд. куб. м руски природен газ. Това е с 42% по-малко спрямо същия период на м.г.
В западно направление са транспортирани 32,4 млрд., а към Балканите – 2,3 млрд. куб.м.
Падането на обемите украинската компания «Оператор ГТС» свързва с въвеждане в експлоатация на «Турски поток».
Капацитетът на украинската «тръба» е 120 млрд. куб. м годишно. През 2019 г. «Нафтогаз» и руския «Газпром» сключиха 5-годишен договор за транзитиране през 2020 г. на 65 млрд. куб м природен газ, а през 2021-2024 гг. – по 40 млрд. всяка година.(УВести)

ИЗНОСЪТ НА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО СТИГНА 8 МЛН. ТОНА
Киев, 04 септември 2020.- От началото на годината Украйна изнесе почти 8 млн. зърно, като 5 млн. от тях е пшеницата, а над 2 млн. – ечемикът. Засега износът на житото и царевицата е по-малък от миналогодишния. Украинските компании са изнесли и 35 хил. т брашно.
Годишно Украйна събира около 40 млн. т зърно и се слави като житницата на Европа.(УВести)

ГУРБЕТЧИИ ПРЕВЕЖДАТ ПО-МАЛКО ПАРИ
Киев, 03 септември 2020.- За седемте месеца на годината гурбетчиите са превели у дома $6,29 млрд., което е с 5,3% по-малко спрямо същия период на м.г. Причината е COVID-19.
Според данните на Световната банка, през 2019 г. нашите гурбетчиите са изпратили вкъщи почти $16 млрд. Но Националната банка на Украйна застъпва други данни - $12 млрд.
Предполага се, че през 2019 г. в чужбина са работели между 3 и 5 млн. украинци, като само в Полша те са били над 1 млн.(УВести)

«КРЪВЕН БИЗНЕС»: СТОКООБМЕНЪТ НИ С РУСИЯ СКОЧИ ДО $37 МЛРД.
Киев, 02 септември 2020.- За периода януари-август стокообменът ни с Русия стигна $37,2 млрд., съобщават от Държавната митническа служба на Украйна. Ние сме изнесли стоки за $12 млрд., а внесли – за $25,2 млрд. По този показател Русия отстъпва само на Китай, който е наш партньор №1 ($39,6 млрд.). На трето място е Германия - $26,2 млрд.
За осемте месеца общият стокообмен на Украйна възлиза на $372 млрд., като износът е $171,8 млрд., а вносът - $200,1 млрд. Най-много изнасяме черни метали, зърно, мазнини и олио, а внасяме – петрол и петролни продукти, машиностроителна продукция и електронна апаратура.
Опонентите на Петро Порошенко, в частност, и сегашният президент Зеленский, критикуваха правителството му, че търгува с Русия, която е била агресор и вражеска спрямо нас държава, занимава се с «кръвен бизнес». Но данните са красноречиви: стокообмен Украйна-Русия по време на управлението на Порошенко – 2014 г – $22,5 млрд., 2015 г. – $12,3 млрд., 2016 – $8,6 млрд., 2017 г. – $11,1 млрд., 2018 г. – $7,6 млрд., 2019 г. – $11,5 млрд., а през 2020 (само за осем месеца) – $37,2 млрд. Зеленский вече една година е на власт и допусна не само да има реванш на антиукраинските сили, но и да се активизира търговията с Москва, против която искаме да светът солидарно да налага икономически санкции.(УВести)

ОТ 1 СЕПТЕМВРИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ СЕ УВЕЛИЧАВАТ
Киев, 01 септември 2020.- От днес в Украйна минималната заплата се увеличава и става 5 хил. грн., което се равнява на 160 евро. Догодина  тя ще скочи до 6,5 хил грн.
Съответно, минималната пенсия стига 2 хил. грн. (63 евро), т.е., 40% от минималната заплата.
В момента средната заплата в Украйна е малко над 11 хил грн., което се равнява на 343 евро. С нея могат да се купят 478 л бензин А-95. В България с една средна заплата от 1321 лв. може да закупите 730 л бензин.(УВести)

БВП ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ Е СПАДНАЛ С 11,4%
Киев, 16 август 2020.- През второто тримесечие БВП на Украйна е спаднал с 11,4% спрямо миналата година, съобщават от родното статистическо ведомство. През първото тримесечие икономиката се е забавила със 6,5%. Очаква се, че през третото тримесечие спадът няма да надхвърли 7,4%, а през третото – 3,8%. Смята се, че през тази година БВП ще намалее със 6% и това е при оптимистичен сценарий.
През 2019 г. украинската икономика е отбелязвала растеж: първо тримесечие – 2,9%, второ – 4,7%, трето – 3,9%, четвърто – 1,5%. Експертите твърдят, че тази динамика е резултат на политиката на правителството и управлението на Петро Порошенко, който през май м.г. е предал властта на Володимир Зеленский.(УВести)

ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ НА УКРАЙНА СЕ СВИ С 10%
Киев, 15 август 2020.- За седемте месеца на година външната търговия на Украйна е намаляла с 10% или с над $6 млрд., съобщават от митническата служба на страната. Ако през същия период на миналата година  външнотърговския стокообмен е бил $61,2 млрд., то за тази година той е $55,5 млрд.
През януари-юли страната е изнесла  стоки  за $26,5 млрд., а е внесла за $28,8 млрд. Отрицателното салдо е $2,3 млрд.
Износът на храните е намалял с 1% и се равнява на $11,7 млрд., а на металите е спаднал с 19% и е стигнал $5,3 млрд.(УВести)

ДОГОДИНА БВП ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ С 4,6%, КАЗВАТ В КИЕВ
Киев, 30 юли 2020.- През следващата година БВП на Украйна се се увеличи с 4,6%, прогнозират от министерството на икономиката и търговията. Инфлацията ще бъде малко над 7%, а един долар ще струва 29,1 грн. Износът ще скочи с 2,9%, а вносът – със 6,4%. Бюджетният дефицит ще бъде $10,4 млрд.
Средната заплата догодина ще стане 13,6 хил. или над $450, а безработицата – 9,2% от трудоспособното население.
Според МВФ, през тази година украинската икономика ще падне с 8,2%.(УВести)

УКРАЙНА Е С РЕКОРДЕН ЗАПАС ОТ ПРИРОДЕН ГАЗ
Киев, 29 юли 2020.- В газовите си подземни хранилища Украйна вече разполага с 21,8 млрд. куб. м природен газ, съобщава сайтът «Сегодня». Това е с 6 млрд. повече спрямо същия период на м.г.
Предполага се, че към началото на отоплителния сезон страната ще разполага със запаси от 26-27 млрд. куб. м., или с 20% повече спрямо 2019 г. За да изкара нормално зимния сезон, Украйна има нужда от 18 млрд. куб.
От 2014 г., когато Русия нападна Украйна (анексия на Крим и война в Донбас), Киев внася природен газ от Запад само по интерконектърните си връзки с Полша, Словакия и Унгария. Собственият добив възлиза на 18-20 млрд. куб. м. годишно.(УВести)

УКРАИНСКАТА ИКОНОМИКА Е ПАДНАЛА С 5%
Киев, 05 юни 2020.- За четирите месеца на годината ВБП на Украйна е паднал с 5%, съобщават от родното министерство на икономиката, търговията и селското стопанство. Всичко се обяснява с негативното влияние на COVID-19 върху стопанския и обществения животи и въведената карантина. Но, както смятат във ведомството, в края на май антипандемичните мерки започват да отслабват и се очаква към края на годината БВП да започне да се увеличава.
Според прогнозата на Националната банка на Украйна, през 2020 г. БВП на страната ще падне със 6-7%. А виждането на МВФ за украинската икономика е още по-песимистично – 7,7% намаляване на БВП, който ще започне да се възстановява едва през следващата година и да покаже растеж от 3,6%.(УВести)

УКРАИНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО СТАРТИРА ПРОЕКТ «ПЪТИЩА И РАБОТА», ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ И ЗАПЛАТА НАД 300 ЕВРО
Киев, 07 май 2020.- В рамките на държавната програма «Голямо строителство» украинското правителство заедно с портала robota.ua предлагат обучение на хора без професия (в учебни центрове) и работа по проекта «Пътища и работа».
Предвижда се за изграждане и ремонт на пътища да бъдат привлечени над 38 хил. пътни работници и специалисти. Още 120 хил. работни места ще бъдат създадени в съпътстващи браншове – проектни и инженерингови организации, материално производство и обслужваща сфера.
Планира се да бъдат ремонтирани 6,5 хил. км пътища. За целта правителството заделя 112 млрд. грн. (почти 4 млрд. евро). Очаква се заетите в тази сфера да получават минимум 9600 грн., което се равнява на 330 евро (през март средната заплата в Украйна е била 11446 грн. или 400 евро).
От история знаем, че за изход от Голямата депресия през 1928-1930 гг. правителствата на САЩ (президент Франклин Рузвелт) и Германия (канцлер Адолф Хитлер), например, най-напред са инвестирали в големи инфраструктурни проекти, в частност, пътно строителство.
Предвижда се от пандемията COVID-19 БВП на Украйна да падне до 10-11%.(УВести)

ПОРАДИ КАРАНТИНАTA И СЛАБОTO СВЕТОВНО ТЪРСЕНЕ БВП НА УКРАЙНА ЩЕ ПАДНЕ С 11%
Киев, 01 май 2020.- През второто тримесечие на годината БВП на страната ще падне с 11%. Причината са карантината и слабото световно търсене. Това е прогнозата на Националната банка на Украйна (НБУ). Едва в началото на третото тримесечие, когато ограничителните мерки, въведени поради COVID-19, започнат осезателно да намаляват, може да се очаква известно раздвижване на икономиката ни.
В отчета на НБУ също така четем, че за съживяване на бизнеса ще спомогнат и меката фискална и монетарна политика на банката, увеличаването на бюджетните плащания от страна на държавата и мерките на регулатора за подкрепа на кредитирането.
Според НБУ, през 2020 г. икономиката на страната ще се свие все пак с 5%, но през следващите години ще расте с по 4% годишно.(УВести)

С 4,2% ЩЕ ПАДНЕ БВП НА УКРАЙНА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА
Киев, 21 април 2020.- През тази година БВП на Украйна ще падне с 4,2%, съобщават от родното министерство на икономиката. Растежът да се очаква догодина и то едва с 2,4%.
Същевременно, МВФ е по-песимистичен в предвижданията си спрямо Украйна: падането през тази година ще бъде 7%, а през 2021 г. ще има растеж 3,6%.
Инфлацията до края на годината ще стигне 7%, а догодина – 5,9%. Предвижда се също така към края на 2020 г. един долар да струва 29,5 – 30,8 грн. (сега той е 27,3 грн.). Инвестициите ще намалеят с 14,8%, а бюджетният дефицит ще стигне 5,6% от БВП. Безработицата ще бъде 9,4%. Заплатата ще се свие с 13,9%. Предвижда се и износът на Украйна да се съкрати със 7,9%.
Тази нерадстна прогноза се обяснява не само с ограниченията, свързани с пандемията на коронавируса. Володимир Зеленский дойде на власт точно преди една година с обещания за премахване на безността и за просперитет, но още през есента на 2019 г. е фиксирано свиване на икономическия растеж с над 3%, в частност, неизпълнение на приходната част на бюджета с 10%.(УВести)

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: НАВЛИЗАМЕ В КРИЗА, ПОДОБНА НА СРИВА ПРЕЗ 1929 ГОДИНА
Киев, 09 април 2020.- Все още не знаем, какви ще са последици от кризата, свързана с тази пандемия, но, по всяка вероятност, те няма да са по-малки от Великата депресия през 1929 г., заяви Кристалина Георгиева – председател на МВФ, цитирана от Интерфакс-Украйна.
Тя отказа да даде икономическа прогноза за тази година, а това, което е предвиждал МВФ по-рано, преди пандемията, вече не е актуално. Ще напомним, че за 2020 фондът е предвиждал 3,3% растеж на световната икономика, през 2021 – 3,4% спрямо м.г.
Според Георгиева, ако през втората половина на т.г. светът постепенно ще съумее да премахне ограничителни мерки, то догодина може да се очаква «частично възстановяване». Но, отново искам да акцентирам върху колосалната неопределеност около прогнозата, която може и да се влоши, всичко зависи от многобройни фактори, в частност, от продължителността на пандемията, каза тя.
От фонда твърдят, че през последните два месеца инвеститорите са изтеглили от пазара почти $100 млрд., което е тройно повече спрямо 2008 г., когато светът е бил сполетян от финансова криза.
Кристалина Георгиева озвучи и «добра новина». Според нея, радва това, че правителствата на различни страни действат решително и координират политиката си в условията на пандемията. Тя добави, че към този момент разходите, които човечеството е вложило в борба с коронавируса, възлизат на $8 трлн.(УВести)

ДВЕ СЕДМИЦИ СЛЕД КАРАНТИНА ПОЧТИ 30% ОТ УКРАИНСКИТЕ КОМПАНИИ ПРЕКРАТИХА БИЗНЕСА СИ
Киев, 07 април 2020.- Поради карантина 29% от украинските компании прекратиха дейността си. Това сочи проучването, направено от някои родни социологически агенции. А отделните браншове, като, например, транспорт или развлекателен, изобщо останаха без доходи.
Фирмите, които продължават да работят, губят печалба и съкращават своя персонал. Над 30% от компаниите, предимно от малкия бизнес, съобщават за 90% или даже 100% загуби. Съкращението на щата при тях е 50%.
Сериозни загуби понася и ресторантният бизнес. Там са съкратени 160 хил. служители.
Продажбите в заведения за обществено хранене паднаха средно със 73% спрямо м.г., като по отделни региони сривът е: Лвив – 78%, Харкив – 73%, Днипро – 65%, Одеса – 60%.
Същевременно на пазара на труда само за две седмици ваканциите намаляха почти двойно, а новите предложения за работа са два пъти и половина по-малко.
Украйна води преговори с МВФ за заем в размер до $10 млрд. Но в замяна Върховната Рада трябва да приема два закона, без които Кристалина Георгиева отказва кредита.(УВести)

ГУРБЕТЧИИТЕ СА ПРЕВЕЛИ $12 МЛРД.  ИЛИ ПОЧТИ 8% ОТ БВП
Киев, 02 април 2020.- През м.г. украинските гурбетчии са превели вкъщи $12 млрд., съобщават от Националната банка на Украйна.
Най-много преводите идват от Полша - $3,7 млрд. (31%), следвани от Русия – $1,2 млрд., и Чехия – $1,1 млрд. Общо от страните от ЕС украинците са изпратили удома $7,9 млрд.
Гурбетчийските пари се равняват на 7,8% от БВП на страната. С този паказател нашенците от чужбина (около 5 млн. души) се оформят като най-големия инвеститор.(УВести)

ПУСКАМЕ ОЩЕ ЧЕТИРИ ЗАВОДА ЗА СПИРТ, ЗАБРАНЯВАМЕ ИЗНОС
Киев, 01 април 2020.- Държавното предприятие «Укрспирт» допълнително пуска четири завода за производство на спирт, съобщават украинските медии. Причината е пандемията от коронавирус и дефицит на този продукт.
«През март работеха десет завода, - споделя директорът на предприятието Сергий Блескун.- Но днес решихме да увеличим производството с пускане на още четири, това е нужда предимно за медицински цели». Годишният капацитет на «Укрспирт» е 30 млн. декалитри.
Същевременно Украйна забрани износа на спирт.(УВести)

УКРАЙНА ДОБИВА ГОДИШНО НАД 20 МЛРД. КУБ.М ГАЗ И НАД 2 МЛН. ТОНА ПЕТРОЛ
Киев, 08 февруари 2020.- През м.г. Украйна е добила 20,7 млрд. куб. м природен газ, което е по-малко от предишната година, когато добивът е бил 21,0 млрд. Този спад се обяснява с намаляване на обема на газа, който се намира в нашите находища (те са изтощени с 80-90%). Ще напомним, че украинските газови находища се експлоатират от началото на 60-те години на миналия век, когато Украйна е доставяла своя газ дори за Москва.
У нас природния газ добиват три големи компании - «Щебелинкагаз», «Полтаватаз» и «Лвивгаз». Най-големият дял се пада върху първата компания – 8,27 млрд. куб. м.
През 2019 г. Украйна е внесла чрез интерконектърните си връзки с Полша, Словакия и Унгария 14,2 млрд. куб.м, което е с 34,9% повече спрямо предишната година. Същевременно «Нафтогаз» чрез магистралните си газопроводи е транспортирал за страните от Източна и Западна Европа и Балканите 89,6 млрд. куб. м, като капацитетът на украинската тръба е 120 млрд.
През 2015 г. Украйна се е отказала да купува газ от руския монополист «Газпром» и не купува и в момента.
За сметка на газа нефтодобивът в Украйна незначително се е увеличил и е достигнал над 2 млн. т, което, разбира се, не може да покрие годишната потребност на страната ни от петрол. Годишно Украйна внася 8-10 млн. т петролни продукти, съобщава «Економічна правда».(УВести)

ЕВРОСТАТ: МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 170 ЕВРО, В БЪЛГАРИЯ – 305
София, 07 февруари 2020.- Към 1 януари тази година минималната заплата в Украйна е била 4723 грн., което се равнява на 170 евро. Екзистенцминимумът у нас е 2102 грн. месечно (76 евро). В Русия и Беларус минималната заплата приблизително е същата, съответно,12130 руб. или 175 евро и 375 бел. руб. или 157 евро.
Макар и да е най-малката в ЕС, минималната заплата в България почти два пъти надхвърля и украинската, и руската, и белоруската – 610 лв. или 305 евро.
Каква е минималната заплата в други страни от ЕС?
Според Евростат, тя варира от 400 до 600 евро в бившите съветски, социалистически и югославски републики: Латвия - 430 евро, Румъния - 466, Унгария - 487, Хърватия - 546, Чехия - 575, Словакия - 580, Естония - 584, Литва - 607, Полша - 611 евро.
За страните от Южна Европа минималната заплата е между 700 и 1000 евро месечно: Португалия - 741 евро, Гърция - 758, Малта - 777 евро, Словения – 941, Испания - 1050 евро.
В Западна и Северна Европа минималният месечен доход надхвърля 1500 евро: Франция - 1539 евро, Германия - 1584, Белгия - 1594, Нидерландия - 1636, Ирландия - 1656 евро, Люксембург - 2142 евро.
В шест страни от ЕС няма минимална заплата - това са Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.(УВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 12,3 ХИЛ. ГРН. ИЛИ 450 ЕВРО
Киев, 28 януари 2020.- В края на м.г. средната заплата в Украйна е била 12,3 хил. грн. (450 евро), което е със 16% повече спрямо декември 2018 г. Минималната заплата в страната е 4,2 хил. грн.
Най-много печелят в столицата – 18,9 хил. грн, а най-малко в Чернигивска област,  само 8,9 хил. грн.
В тези райони на Донецка и Луганска област, които са под украинската власт, хората взимат, съответно, 13,2 хил. грн. и 10,2 хил. грн.(УВести)

УКРАЙНА ОЧАКВА ОТ МВФ $5,5 МЛРД.
Киев, 27 януари 2020.- През април Украйна може да получи от МВФ $5,5 млрд. Това в Давос съобщи украинският премиер Олексий Гончарук. Там той и президентът Володимир Зеленский имаха среща с директора на МВФ Кристалина Георгиева. Според тях, основните условия за отпускане на кредита бяха договорени още в края на м.г. и фондът не обвързва предоставянето му с проектозакона за пазара на земята, който се обсъжда във Върховната Рада и остро се критикува от обществото.(УВести)

ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО Е ПАДНАЛО СЪС 7,7%
Киев, 20 януари 2020.- За една година (декември 2019 г. спрямо декември 2018 г.) промишленото производство в Украйна е паднало със 7,7%, съобщават от Държавната статистическа служба.
Очаква се негативната тенденция да продължи и през първото тримесечие на т.г.
Промишленото производство у нас е падало четири години наред, като две от тях са военни: 2012 г. - с 0,7%, 2013 г. - 4,3%, 2014 г. - 10,1%, 2015 г. - 13%. Но през 2016 г. е отбелязан растеж - 2,8%, през 2017 г. - 0,4%, а през 2018 г.  - 1,6%.
В Давос президентът на Украйна Володимир Зеленский е призовал световният бизнес да инвестира в страната ни и е обещал, че вложенията ще се върнат за 2 до 5 години вместо до 10-12 години. Държавният глава се закле, че лично ще бди чуждестранният бизнес да не пострада у нас от бюрокрацията и корупцията. «Гарантирам ви, че собствеността ви ще бъде защитена!» - каза той.
Украйна има проблем и с пълнене на бюджета. През м.г. са постъпили само 90% от предвиденото.(УВести)

 

 

 


---------------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРЕЗ 2002
--------------------

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29,  
тел.(02) 9559354.  

УКРАИНСКИ СЪЮЗ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ
Президент - Анатолий Кинах; E-mail: info@uspp.org.ua

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА НА УКРАЙНА
гр.Киев-254601, ул.Велика Житомирська, 33, Управление "Информация" - Юрий Зануда, тел.(00380 44) 2122901, 2292266, факс 2123353; E-mail: ucci@ucci.org.ua; www.ucci.org.ua - >>> 
  


ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29, 
 
тел.(02) 9559354. 
 
----------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕС>>>
----------------
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

---------------
РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>

----------------
ВАШИЯТ УСПЕШЕН БИЗНЕС В УКРАЙНА – КАК ДА ГО ПРАВИМ