Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?


ЛАСКАВО ПРОСИМО
В БОЛГАРІЮ!
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бизнес-вести от Украйна

ПРАВИТЕЛСТВОТО ВНЕСЕ В ПАРЛАМЕНТА ПРОЕКТОБЮДЖЕТ-2017
Киев, 25 септември 2016.- Правителството на Володимир Гройсман внесе във Върховната Рада проектобюджет-2017, съобщава "Цензор.Нет".
Според премиера, предлаганият бюджет е "честен" спрямо украинците. Предвижда се приходите да надхвърлят 706 млрд. грн., а разходите – 775 млрд., което означава, че дефицитът ще бъде 3%. Планира се БВП да се увеличи с 3-4%, инфлацията да бъде 8,1%, безработицата – 8,6%, а курсът на гривнята спрямо долара – 27,2 грн. Държавният външен дълг ще се запази на ниво 66,8% от БВП.
Основните финансови приоритети на правителството през идната година ще бъдат отбраната и сигурността, за които се заделят 5%, включително и 1,5 млрд. грн., замразени по сметката на президента-беглец Виктор Янукович. Очаква се тези пари и някои други суми, които се намират по сметките на обкръжението на Янукович, да бъдат конфискувани със специален закон. В селското стопанство ще бъдат вложени 5,5 млрд. грн., за ремонт на пътищата се заделят 9 млрд., за образованието – 20 млрд.(УБВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ И ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ СА ИЗНЕСЛИ $40 МЛРД.
Киев, 20 септември 2016.- За двете години от управлението си бившият президент Виктор Янукович и хората му са изнесли от Украйна $40 млрд. Това твърди заместникът на Генералния прокурор Евген Енин, съобщават украинските електронни медии. Според него, бяха измислени специални схеми за кражба на държавни средства във всички сфери, включително в културата, образованието и здравеопазването.
Пан Евген заявява, че в Днипропетровска област (Южна Украйна) бандата на Янукович си е присвоявала по 2 млрд. грн. (по курса през 2013 г. – 200 млн. евро) месечно.
В момента Киев прави стъпки откраднатото от Янукович и Ко да бъде върнато в Украйна. По някои сведения, с тези средства (освен с руските) се финансира войната в Донбас.
Виктор Янукович избяга от Украйна в Русия на 22 март 2014 г., изплашен от народната революция – Майдан. Тогава, през януари-февруари, загинаха над 100 противници на този бандитски режим.(УБВести)

В УКРАИНСКИЯ ИЗНОС 43% ЗАЕМАТ РАЗЛИЧНИ ХРАНИ
Киев, 15 септември 2016.- През първото тримесечие на т.г. в украинския износ продукцията на АПК заема 42,9%, твърдят от министерството на икономическото развитие на Украйна. На второ място е металургия – 22,4%, а на трето – машиностроене - 11,8%.
Според специалистите, през 2016 г. БВП на Украйна ще се увеличи с 1,5%, докато световната икономика ще скочи почти с 4%.
След като промишленият потенциал в Донецка и Луганска области е унищожен, локомотивът на родната икономика става аграрният сектор. Но за да има истински пробив, в селското стопанство трябва да се инвестира. А това едва ли ще стане скоро. Според икономиста Олег Устенко, АПК, металургията и химическата промишленост могат да дръпнат БВП едва с 3%. "За да излезем от яма, трябва да развиваме секторите на икономиката, които дават голяма добавена стойност", - категоричен пан Олег. Същевременно той е съгласен, че в средносрочна перспектива селяните, металурзите и химиците са много важни за родното производство и износ.
Друг икономист – Олександър Охрименко, обратно, твърди, че най-голямото богатство на Украйна е нейната земя, чернозем, само че украинците трябва да се научат да го използват пълноценно. Нашето селско стопанство има потенциал поне за 60-100 млн. т храна годишно, казва той.(УБВести)

СРЕДНАТА "ДОЛАРОВА" ЗАПЛАТА В УКРАЙНА ПАДНА ДВОЙНО

Киев, 30 юли 2016.- Преди три години, т.е., преди Майдана, анексията на Крим и руската агресия в Донбас средната заплата в Украйна беше 3429 грн. или $421. Сега тя е 5337 грн., но в долари това се равнява на $215, съобщава сайтът "Финанси". И ако през 2013 г. с една средна заплата можеше да се купи 314 л бензин А-95, то сега – 242 л. Има много обяснения за този срив, но едно от тях е, че курсът гривня/долар се е поддържал изкуствено с мощни вливания от страна на Националната банка на Украйна.
Според статистиката, през юни 2016 г. спрямо май средната заплата се увеличи със 7,1% и достигна, както вече споменахме, 5337 грн., а спрямо юни м.г. скокът е 17,3%.
Най-много печелят във въздушния транспорт – над 26 хил. грн. средно, във финансите и застрахователната сфера – около 10 хил. В селското стопанство средно получават малко над 4 хил.
Сред регионите на първо място е столицата Киев, където средният доход надхвърля 8,5 хил. грн., и неокупираната от руснаци част от Донецка област – около 6 хил. Най-малко взимат в две западни области – Тернопил и Чернивци, съответно, 4 хил. грн. и 4,1 хил. грн.
Това обяснява, защо почти 40% от украинците казват, че вече не могат да търпят падането на стандарта си. Но 30% все още са готови да затягат колана, като 25% от тях – не повече от една година, сочат данните от проучването, извършено от фонда "Демократични инициативи" и агенцията "Разумков".(УБВести)

УКРАИНСКИЯТ ИЗНОС ЗА ЕС ПЕТ ПЪТИ Е ПО-ГОЛЯМ, ОТКОЛКОТО ЗА РУСИЯ
Киев, 28 юли 2016.- Украинският износ за ЕС петкратно надхвърля износа за Русия, твърдят от Държавната статистическа служба на Украйна. В общия стокообмен върху северната ни съседка-агресор се падат 8%, докато върху страните от ЕС – 40%, което е с 4,5% повече спрямо първите пет месеца на 2015 г. Износът за Русия е намалял с 36,2%, а вносът – с 44,2%.
През първите пет месеца на годината Украйна е изнесла стоки за $13,7 млрд., а е внесла за $14,7 млрд., т.е. имаме отрицателно салдо в размер на почти $700 млн. То е отрицателно и с ЕС – почти $1 млрд.
Топ-5 направления, за които Украйна изнася продукцията си (януари-май 2016 г.):
1.ЕС - $5,397 млрд;
2.Русия - $1,199 млрд.;
3.Китай - $0,97 млрд.;
4.Египет - $0,968 млрд.;
5.Полша - $0,822 млрд.
Топ-5 направления, по които Украйна внася продукция (януари-май 2016 г.):
1.ЕС - $6,424 млрд.;
2.Русия - $1,732 млрд.;
3.Китай - $1,672 млрд.;
4.Германия - $1,589 млрд.;
5.Беларус - $1 млрд.
Какво изнася Украйна? Метали, предимно черни, селскостопанска продукция, включително зърно, машиностроителна продукция. Статистиката показва, че износът на металите пада (с 26% на петте месеца на годината), но пък се увеличава износът на аграрната продукция (с 1,7%).
Какво внася Украйна? Предимно машиностроителна продукция, газ и петрол.(УБВести)

ВАЛУТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА НБУ НАДХВЪРЛЯТ $13 МЛРД., А БЯХА $7 МЛРД.
Киев, 08 юни 2016.- Към 01 юни т.г валутните резерви на Националната банка на Украйна надхвърлят $13,5 млрд., което е с 2% повече спрямо май, съобщават от НБУ.
През май Украйна получи $271 млн. от САЩ, плати $177 млн. по външния дълг и $52 млн. върна на МВФ.
Очаква се по края на т.г. валутните резерви на НБУ да достигнат почти $19 млрд., докато през 2015 г. те бяха едва $7 млрд.
Външният на Украйна възлиза малко над 70% от БВП на страната.(УБВести)

ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ УКРАЙНА ИЗНЕСЕ СТОКИ И УСЛУГИ ПОЧТИ ЗА $10 МЛРД.
Киев, 05 юни 2016.- За първите три месеца на годината Украйна изнесе стоки и услуги за $9,7 млрд., съобщиха от министерството на икономическото развитие и търговията. Спрямо януари т.г. падането на износа намаля с 15,1%.
Какво изнася Украйна: продукция на АПК и хранителната промишленост – 42,6%, продукция на металургията – 22,2%, продукция на машиностроенето – 12,2%.
През първото тримесечие основните търговски партньори на Украйна са страните от Европейския съюз, върху които се падат 41,4% от износа. Делът на руския пазар е едва 8,4%. За ЕС Украйна изнася продукцията на АПК и хранителната промишленост, дървесината и хартията, различни промишлени стоки.
Водещите региони на Украйна по износа са Днипропетровска, Запорожка, Лвивска и Ивано-Франкивска области и гр.Киев.(УБВести)

СБУ ПРЕДОТВРАТИ ФАЛИТ НА ХТЗ, ОРГАНИЗИРАН ОТ РУСИЯ
Киев, 04 юни 2016.- Службата за сигурност на Украйна (СБУ) предотврати фалит на Харковския тракторен завод (ХТЗ), организиран от руските бизнесмени – собственици на предприятието. В съобщението се уточнява, че още през март т.г. ръководството на завода по указание на руснаците започва да подготвя демонтаж на оборудване в леярски цехове с цел то да бъде закарано в Русия. За изнасяне за Русия е била подготвена и уникална техническа и конструкторска документация.
Освен това, директорът на предприятието е имал намерение да уволни 30% от персонала, като 50% от планираните за освобождаване са били специалисти и работници, непосредствено задействани в производствения процес на завода.
Според СБУ, реализирането на тези планове е водило до пълно прекратяване на дейността на ХТЗ, където се произвеждат не само трактори, но и изделия с военно предназначение.
Ръководството на предприятието е подведено под отговорност по няколко члена от НК, а именно, - подготовка на престъпление и диверсия. В момента директорът на завода Андрий Ковал е обявен за национално издирване.
Харковска област граничи с Руската Федерация. През 2014 г. в плановете на Кремъл е влизало и там да бъде обявена т.н. "народна република", но с решителни действия на украинските спецчасти и местните патриоти Харков и Харковска област са останали извън военните действия. Но, както се вижда, Москва тръгва и с други, невоенни, средства да дестабилизира региона и да предизвика социално недоволство.(УБВести)

КЛЮЧОВИТЕ ПАЗАРИ ЗА УКРАЙНА СА ЗАПАД, ТУРЦИЯ И КИТАЙ
През първото тримесечие Украйна изнесе за България стоки за $92,2 млн., а внесе – за $34,0 млн.
Киев, 21 май 2016.- "Ключовите пазари на Украйна са западни страни, Турция и Китай", - заявил Лешек Балцерович, презентирайки плана за приоритети на украинското правителства за 2016 г. Полякът – автор на шоковата терапия в Полша в началото на 90-те, сега е съпредседател на групата за подкрепа на реформите към Министерския съвет в Киев.
Именно към тези пазари страната трябва активно да се насочи, смята Балцерович.
За първото тримесечие на т.г. износът на Украйна достигна $9,7 млрд., а вносът – $9,8 млрд., т.е., налице е незначителен външнотърговски дефицит (около $100 млн.).
Статистиката отбелязва, че износът за ЕС възлиза на $3,2 млрд., което се равнява на 41,4% от общия износ на Украйна, а вносът – на $3,9 млрд. (44,5%).
Същевременно търговията с Русия през първото тримесечие на т.г. направо се срина: износът падна с 39,3%, а вносът – с 45,6%.
През първото тримесечие Украйна изнесе за България стоки за $92,2 млн., а внесе – за $34,0 млн. Това е според данните на Държавната статистическа служба на Украйна. А според Националния статистически институт данните се отличават: износът за Украйна – $54 млн., вносът от Украйна – $181 млн.(УБВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 170 ЕВРО, А В СТОЛИЦАТА – 290
Най-много печелят в гражданска авиация, финансова сфера и ІТ-област
Киев, 05 май 2016.- Средната заплата в Украйна е 4920 грн., което с 27% повече спрямо март м.г. и се равнява на 170 евро. Тя е най-висока в столицата – 8364 грн. (290 евро) и, което е много странно, в нашата част на Донецка област – 6088 грн. (209 евро). В Украйна има и региони, където получават много по-малко. В Тернопил, например, взимат 3394 грн., а в Чернивци – 3462 грн.
Минималната заплата в Украйна е 1450 грн. (50 евро).
От статистическия комитет твърдят, че намалява и размерът на неизплатените заплати – сега той е около 2 млрд. грн. (700 млн. евро).
В кои браншове получават най-много? В гражданска авиация – 20822 грн., финанси – 10226 грн., ІТ – 9108 грн.
Сега с една средна заплата в Украйна може да се купи 666 хляба от 1 кг, 100 кг свинско, 500 л мляко, 50 кг кашкавал, 250 л бензин.
Експертът Андрий Новак предполага, че отсега-нататък увеличаването на заплатите трябва да се свързва с икономически растеж. А през тази година той се очаква 1-1,5%, което при прогнозираната инфлация от 12% едва ли ще доведе до скока на доходи на украинците.(УБВести)

НАД 60% ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ УКРАИНЦИ ПОЛЗВАТ ИНТЕРНЕТ
А сред 18-39-годишните делът е 91%
Киев, 05 май 2016.- Над 60% от възрастните украинци ползват Интернет. Това показва проучването на Киевския международен институт по социология. Същевременно делът сред 18-39-годишните е 91%.
Данните още така сочат, че за една година броят на ползвателите на Световната мрежа се увеличи с 8%. Най-много ги има в Киев, където Интернет ползва 78% от домакинствата.(УБВести)

"НАФТОГАЗ" СЕ СЪДИ С "ГАЗПРОМ" ЗА $50 МЛРД.
Киев, 04 май 2016.- Ако Стокхолмският арбитраж удовлетвори иска на "Нафтогаз" против руския "Газпром", Украйна ще получи $50 млрд. Това заяви пред една украинска телевизия Юрий Витренко – директор по развитие на бизнеса в "Нафтогаз". Той уточни, че $30 млрд. е размер на компенсацията за надплатени от 2009 г. насам суми в полза на "Газпром", а $20 млрд. – допълнителни средства, които Украйна ще получи по решение на арбитража.
Делото ще се гледа в Стокхолм през тази есен.(УБВести)

ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ УКРАЙНА Е ИЗНЕСЛА ЗА ЕС АГРОСТОКИ ЗА $1,2 МЛРД.
Киев, 03 май 2016.- Износът на Украйна на селскостопанска продукция за ЕС през първото тримесечие на т.г. възлиза на $1,2 млрд., заяви Владислава Рутицка – заместник-министър на аграрната политика на страната. Това е с 15,3% повече спрямо декември 2015 г. През този период вносът също се увеличи, но едва с 1,6%.
Според пани Владислава, делът на ЕС в износа на украинската аграрна продукция е 37%. Повече селскостопански стоки Украйна изнася само за страните от Азия. Най-активните партньори на нашите фирми в ЕС са компании от Испания, Холандия, Италия, Полша и Франция.(УБВести)

УКРАЙНА ИЗНАСЯ МЛЕЧНА ПРОДУКЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ
Киев, 13 април 2016.- Украинският млечен алианс започна да изнася продукцията си за ЕС. Това съобщи министърът на аграрната политика на Украйна Олексий Павленко. И първата страна, в която се внася тази продукция, е България.
Министърът уточни, че става дума за краве масло "Селско" и кашкавал няколко вида от млекозавод от гр.Золотоноша (Черкаска област) и мляко "Славия" и мляко "Яготинско за деца" от маслозавод в гр.Згуривка (Киевска област).
"След сертификация на 10 януари т.г. нашите предприятия получиха разрешение от Брюксел да изнасят млечна продукция за ЕС, а това още повече ще стимулира отрасъла ни, ще ни помогне да го модернизиране и да постигнем още по-високо качество ", - допълни министърът.
В украинския износ на селското стопанство се пада 38%. Родният аграрен сектор формира 12% от БВП на страната. В момента украинските селяни изнасят продукцията си за 190 държави, като 11 нови се появиха през миналата година. Общо в износа на украинското месо и млечна продукция участват почти 300 предприятия.(УБВести)

УКРАИНЕЦЪТ МЕЧТАЕ ДА ПЕЧЕЛИ 20 ХИЛ. ГРИВНИ, ИЛИ 700 ЕВРО, МЕСЕЧНО
Киев, 28 февруари 2016.- За да живееш добре в Украйна, трябва да печелиш най-малко 20 хил. грн. месечно, което прави около 700 евро. Това сочат изследванията, проведени от портала "HeadHunter". Е, има хора и с по-големи апетити, например, 20% биха искали да взимат 30 хил. грн.
В момента минималната заплата в Украйна е около 1400 грн., а минималната пенсия – малко над 1000 грн., съответно, 47 и 33 евро. Средната заплата е 6000 грн., или почти 200 евро (за сравнение - средната заплата в България е 400 евро).
Сега с една средна заплата в Украйна може да се купи 200 л бензин А-95 (в България – над 400 л).
Затова не е странно, че всеки пети украинец иска да напусне родината си и да замина на гурбет. Затова не е странно, че 57% от украинците искат безвизовият режим за тях да падне, като в Западна Украйна това желае 80% от хората, в Централна – 64%, а в Източна – 39%. Вярно е, че при допитването те посочват, че основната тяхна цел е туризъм. Но… както в оня съветски виц: "На Запад замина Большой театър, а се върна малък". Парламентът трябва да приеме още три закона, които да премахнат всички пречки Украйна да получи безвизовия режим с ЕС още това лято.(УБВести)

ВЕЧЕ ПОЧТИ 100 ДНИ УКРАЙНА НЕ КУПУВА РУСКИ ГАЗ
В Запорожката АЕЦ за първи път ще се използва гориво неруско производство
Киев, 27 февруари 2016.- Да отбележим 6 март по подобаващи начин – тогава се навършват 100 дни, откакто не купуваме руски газ. Това предлага журналистът Кирил Сазонов от сайта "Главком" и добавя: "Най-сетне сме се откъснали от кремълската газова игла!"
Украйна, въпреки всички политически и икономически перипетии пред последните години, успя да изгради три интерконектърни връзки – с Полша, Словакия и Унгария, и успешно и по-евтино купува природния газ от европейския пазар (под $200). Освен това, Украйна добива и собствен газ – около 18 млрд. куб. м годишно. Сега, в края на зимата, в украинските газови хранилища има над 10 млрд. куб. м газ. Това е втора зима, която украинците спокойно изкарват без да купуват "синьо гориво" от "Газпром". Руснаците искат да съдят Киев за неспазване на клаузата на договора от 2009 г. "взимай или плащай", но "Нафтогаз" се надява, че Стокхолмският арбитражен съд ще бъде обективен. Там взаимните претенции на страните възлизат общо на $100 млрд.
Украйна става независима не само от руския газ. В Запорожката АЕЦ, изградена по руската (съветска) технология, за първи път ще бъде използвано ядреното гориво на компанията "Вестингхауз". Предвижда се през тази година в тази електроцентрала горивото неруско производство да бъде 30%.
В Украйна има 5 атомни електроцентрали и се планира след 2-3 години Киев да не бъде зависим от Москва и в областта на атомната енергетика.(УБВести)

ЗА 25 ГОДИНИ В УКРАЙНА СА ВЛЕЗЛИ $43 МЛРД. ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ
Киев, 26 февруари 2016.- Преките чуждестранни инвестиции, влезли в Украйна за 25 г. (откакто е независима), надхвърлят $43 млрд. През миналата година те са $3,8 млрд., съобщават от министерството на икономическото развитие на страната, като парите са вложени, например, в производствената сфера – 30%, във финансите и застрахователната сфера – 27%.
В първата десетка на най-големите инвеститори в Украйна влизат (в щ.д.): Кипър - 11,7 млрд., Холандия - 5,6 млрд., Германия - 5,4 млрд., Русия - 3,3 млрд., Австрия - 2,4 млрд., Великобритания - 1,85 млрд., Вирджински острови -1,7 млрд., Франция - 1,5 млрд., Швейцария - 1,3 млрд., Италия - 972 млн.
Според министерството, през тази година Украйна може да привлече над $5 млрд. чуждестранни инвестиции.(УБВести)

ПРЕЗ 2015 ГОДИНА ИКОНОМИКАТА ПАДНА С 10%
Киев, 24 февруари 2016.- През м.г. украинската икономика падна с 10%, четем на сайта на министерството на икономическото развитие на Украйна. Но се очаква, че през първото тримесечие на тази година да има растеж от 1%, защото се предвижда да се активизира икономическата дейност в Източна Украйна.
В министерството казват, че през последното тримесечие на 2015 г. БВП на Украйна се увеличи с 1,5% благодарение на по-активна дейност в строителството и транспорта и увеличение на транзита на руския газ през Украйна за Западна Европа.
В бюджета за тази година правителството заложи растеж на БВП от 2%. На същото мнение е и МВФ, но анализаторите от Световната банка дават не повече от 1%. Впрочем, Националната банка на Украйна също прогнозира 1,1%.(УБВести)

УКРАЙНА КУПУВА В ЕВРОПА 60% ОТ ПРИРОДНИЯ ГАЗ
Киев, 31 януари 2016.- През 2015 г. Украйна внесе от Европа 63% от необходимия й природен газ, съобщиха от украинската компания "Нафтогаз". Делът на Русия е 37%. През 2014 г. това съотношение беше 74% към 26% в полза на "Газпром".
През м.г. вносът на руския природен газ намаля с 2,5 пъти спрямо 2014 г. – от 14,5 млрд. куб. м до 6,1 млрд.
На европейския пазар Украйна закупи 10,3 млрд. куб.м. От собствените си залежи Киев добива 18 млрд. В момента в петте си газохранилища "Нафтогаз" има около 14 млрд. куб.м.
Украйна спря да купува руския газ през декември м.г. и предпочита да внася от Европа по цена около $200 през три интерконектърни връзки – през Унгария, Полша и Словакия. "Ние за първи път ще презимуваме без руския газ", - заяви тези дни президентът Петро Порошенко.
Същевременно Киев не успя да се договори с "Газпром" за увеличаване на транзитните такси на руския газ за Европа и Балканите – от $2,5 до $5 за 1000 куб. м на всеки 100 км. Договорът от 2009 г., сключен от правителството на Юлия Тимошенко за 10 г., е бил "железен". През миналата година през Украйна за ЕС са били транспортирани 67 млрд. куб. м руски газ, което е почти двойно по-малко спрямо, например, 2010 г.(УБВести)

РЕАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ В УКРАЙНА НАМАЛЯХА С 10%
Киев, 30 януари 2016.- През м.г. реалните заплати на украинците намаляха с 10%, въпреки че средната се увеличи с 30%, съобщават от държавната статистическа служба. В края на 2015 г. тя е била 5230 грн., което в момента се равнява на около $210.
Увеличаването на доходите и същевременно обедняването на хората се обяснява с инфлацията (43% през 2015 г. и 25% през 2014 г.) и обезценяването на гривнята. През декември, например, средната заплата в здравеопазването е била 3300 грн., в селското стопанство – 3400 грн. Най-много взимат в авиационния транспорт – 21600 грн., във финансовата и застрахователната сфера – 9900 грн., във водния транспорт – 8700 грн. От тази година в армията ще плащат минимум 7000 грн.
С една средна заплата в Украйна може да се купи 275 л бензин А-95, а в България (при 885 лв. средна за страната) - над 450 л.(УБВести)

СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ МЕЖДУ ЕС И УКРАЙНА ВЛЕЗЕ В СИЛА
Киев, 02 януари 2016.- От вчера споразумението за зона за свободна търговия между ЕС и Украйна е в сила. Сега европейските производители ще могат по-активно да навлизат в украинския пазар, което трябва да увеличи потока на инвестиции в страната. Освен това, европейските стоки ще станат по-евтини, тъй като Киев премахна някои тарифи. Съответно, за Украйна се отговаря един огромен европейски пазар.
Русия положи неимоверни усилия, за да отложи влизането в сила на свободната търговия между Украйна и ЕС. Според Москва, това ще застраши руския пазар.(УБВести)


---------------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРЕЗ 2002
--------------------

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29,  
тел.(02) 9559354.  

УКРАИНСКИ СЪЮЗ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ
Президент - Анатолий Кинах; E-mail: info@uspp.org.ua

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА НА УКРАЙНА
гр.Киев-254601, ул.Велика Житомирська, 33, Управление "Информация" - Юрий Зануда, тел.(00380 44) 2122901, 2292266, факс 2123353; E-mail: ucci@ucci.org.ua; www.ucci.org.ua - >>>


 
  


ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29, 
 
тел.(02) 9559354. 
 
----------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕС>>>
----------------
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

---------------
РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>

----------------
ВАШИЯТ УСПЕШЕН БИЗНЕС В УКРАЙНА – КАК ДА ГО ПРАВИМ