Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG

НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бизнес-вести от Украйна

S&P: ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА БВП НА УКРАЙНА ЩЕ ПАДНЕ С 3%
Външният дълг надхвърля 65% от БВП
Киев, 21 декември 2014.- През 2015 г. БВП на Украйна ще намалее с 3%, докато през тази година падането е 7%, прогнозира международната рейтингова агенция Standard&Poor's". Възстановяването на икономиката ще започне едва през 2016 г. – плюс 1,5%, а през 2017 г. растежът ще бъде 2,5%.
Агенцията преразгледа суверенния рейтинг за Украйна в негативна посока от "В" до "ССС+".
Войната с Русия в Донбас много зле се отрази върху икономиката на Украйна. Промишленото производство падна с 30%, безработицата се увеличи и стигна 20%, дългът по заплатите възлиза на 2,2 млрд. грн., цени скочиха с 50-100%, очаква се инфлацията да бъде 25%, гривнята девалвира двойно. От 2010 г. до 2014 г. външният дълг нарасна от $30 до $70 млрд., и ако през март той беше 45% от БВП, то сега надхвърля 65%. До края на тази година Киев трябва да плати на Русия $1,5 млрд., а през 2015 г. да върне на различни кредитори $10 млрд.
С една дума, украинците плащат висока цена за свободата си.(УБВести)

УКРАЙНА ЩЕ ДАВА ЗА ОТБРАНАТА 5% ОТ БВП
Киев, 20 декември 2014.- Украйна възнамерява да дава за отбраната си 5% от БВП, съобщават украинските електронни медии. Това са 86 млрд. грн., което се равнява на 4,3 млрд. евро по сегашния курс, като 3% от тях ще бъдат насочени към отбранителната промишленост на страната.
"Друга алтернатива нямаме", - заяви Олександър Турчинов – председател на Съвета за националната сигурност и обраната.
Сега всеки ден на войната в Донбас струва на Киев 100 млн. грн., т.е., 5 млн. евро., каза преди два дни президентът Петро Порошенко. Той предупреди украинците, че 2015 г. ще бъде много трудна и ще се наложи да си затегнат коланите още повече.УБВести)

СЕГА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е $75, А БЕШЕ - $152
Киев, 19 декември 2014.- Минималната заплата в Украйна, установена със закон, е 1218 гр. Но в началото на годината при курса 8 грн. за $1 тя беше $152. Сега, при курса 20 грн., тя е едва $75. Тоест, падането е почти двойно. Толкова девалвира и гривнята.
В бюджет-2015 правителството на Арсений Яценюк залага минималната заплата в размер на 1257 грн., а курсът на гривнята спрямо долара ще остане същия - 20 грн.
Статистиката отбелязва, че средната заплата в страната скочи с 361 грн. и сега се равнява на 3509 грн. В началото на годината това бяха $394, а сега – $224.
Очаква се инфлацията през тази година да бъде 25%, прогнозират от Националната банка на Украйна.(УБВести)

СЛОВАКИЯ ПРЕДЛАГА ДА СЕ ПОСТРОИ ГАЗОПРОВОД, КОЙТО ДА ЗАМЕНИ "ЮЖЕН ПОТОК"
Киев, 02 декември 2014.- Словашкият газов оператор "Eustream" предлага да се построи газопровод, който да замени "Южен поток" и да доставя газ от Западна Европа за Балканите и обратно, в реверсно направление, – от други източници за Балканите и Западна Европа, съобщават украинските медии.
Според тази компания, газът ще се доставя от разпределителните центрове в Западна Европа чрез газопроводната система на Словакия към Украйна, а оттам – към Румъния и България. "Тръбата" получи име "Eastring" и ще е дълга 570 км с капацитет 20 млрд. куб. м годишно. Стойността на проекта е 750 млн. евро.
Томаш Маречек – шеф на компанията "Eustream", ще помогне страните от Източна Европа и Балканите да намалят зависимостта си от руските доставки и ще направят ненужен проектът "Южен поток" на стойност над 20 млрд. евро. "От икономическа и стратегическа гледна точка такова решение е по-добро за тази част от Европа, - казва Маречек. - "Eastring" ще е три пъти по-евтин от "Южен поток", ще може да транспортира газа и в двете посоки, представлява алтернативен вариант, същевременно ще се използва вече съществуващата в региона газова инфраструктура".
Газопроводът "Eastring" предстои да бъде обсъден в Брюксел, той напълно ще отговаря на изискванията на ЕС в енергийната сфера, от което бягаше руският монополист "Газпром" със своя "Южен поток".
Въпросът, откъде да се взима газ за тази "тръба"? Един от източници – Норвегия. Освен това, на пазара в Западна Европа ще се появи сгъстен газ от САЩ и Катар. В бъдеще този тръбопровод ще може да транспортира "синьото гориво" за Западна Европа от района на Каспийско море, Иран, Египет, Израел, Кипър.
От септември между Словакия и Украйна работи интерконектърна връзка с капацитет 10 млрд. газ годишно и благодарение на нея Киев успява да поддържа газовия си баланс без руските доставки.(УБВести)

УКРАЙНА И РУСИЯ СЕ РАЗБРАХА ЗА ГАЗ
"Нафтогаз" ще закупи недостигащите 4 млрд. куб. м, за да могат украинците нормално да презимуват

Киев, 01 ноември 2014.- Украйна и Русия при посредничество на Брюксел се разбраха за газови доставки през зимния период, съобщават украинските електронни медии.
"Нафтогаз" се задължава веднага да плати на "Газпром" $1,4 млрд., а до края на годината – още $1,65 млрд., за газ, консумиран през 2013 г.
От ноември т.г. до март 2014 г. "Газпром" ще продаде на Украйна 4 млрд. куб. м по цена $385 за 1000 куб. м. Предполага се, че с реверсните доставки от Европа и "синьо гориво", вече вкарано в газохранилищата, украинците ще могат да презимуват ако не спокойно, то поне нормално. Украйна не получава руския газ от юни т.г., но успя чрез интерконектърните връзки с Унгария, Полша и Словакия да натрупа в хранилищата си не по-малко от 15 млрд. куб. м.
Във временното споразумение, подписано сега в Брюксел, няма клауза "взимай или плащай". Киев ще предплаща всяко количество газ. Европейският съюз се задължи да бъде гарант, че Украйна редовно ще се издължава за руски газови доставки. Кредитите ще идват както от Брюксел, така и от МВФ.
През март 2015 г. "Нафтогаз" и "Газпром" отново ще преговарят, но вече за летните доставки. Освен това, очаква се в края на следващата година Стокхолмския арбитраж да се произнесе по договора между тези две компании, сключен през 2009 г. Киев оспорва формулата, по която се определя цената на природния газ, като я смята не за пазарна, а за политическа.
В Украйна някои експерти са на мнение, че под натиска на Брюксел и Москва Киев отново е в губеща позиция. Защото, първо, призна дълга си пред "Газпром", натрупан по неясен начин по време на управление на Виктор Янукович, и второ –не обвърза задлъжнялостта си пред Москва, например, със $120 млрд., които Русия като наследник на активи и пасиви на СССР дължи от 1991 г. на украинските вложители в банката "Внешэкономбанк".(УБВести)

ВОЙНАТА РАЗКЛАТИ УКРАИНСКАТА ИКОНОМИКА, НО ФАЛИТ НЯМА ДА ИМА
Държавнитя дълг възлиза на 60% от БВП, всеки ден за войната се заделят $6 млн.

София, 19 октомври 2014.- Войната разклати украинската икономика, която и без това е куцала, твърди в."The Economist".
"Украйна е в кризисна ситуация, въпреки споразумението с МВФ за предоставяне на $17 млрд. в продължение на 2 г.", - отбелязва изданието. Платежният дефицит е значителен, от началото на годината гривнята е отслабнала спрямо долара с 1/3. През януари държавният дълг е възлизал на 40% от БВП, а сега – почти 60%. Напълно е възможно през 2015 г. той да стигне 80%, пише в."The Economist".
До края на годината Украйна трябва да плати на кредиторите си $9 млрд., от тях 3 млрд. – на Русия, през 2016 г. – 5 млрд., а през 2017 г. – 8 млрд. Валутните резерви на Киев са намалели от $37 млрд. през 2011 г. до $16 млрд. сега.
Според МВФ, ако войната в Донбас продължи, Украйна ще има нужда от още $19 млрд. (Всеки ден тази необявена война с Русия струва на Киев 80 млн. грн., което се равнява на над $6 млн., а тя продължава вечер 6 месеца, т.е., става дума за над $1 млрд.; тази година БВП на Украйна ще падне с 15-16% – "УБВести).
Въпреки всичко, Украйна няма да стигне до фалит, който е целта на Кремъл. Изданието препоръчва украинското правителство веднага да започне преговори с кредиторите си за реструктуризиране на външния си дълг, включително с Русия, и смело да провежда икономически реформи. Разрушенията в депресивния Донбас е шанс Киев да закрие дотиращи и енергоемки предприятия и да пристъпи към модернизация не само на региона, но и на цялата страна.(УБВести)

УКРАЙНА ЩЕ СТРОИ ГАЗОПРОВОД ДО ПОЛША
Киев, 15 октомври 2014.- Украйна възнамерява да построи нов газопровод до Полша, съобщават украинските медии. Той ще е дълъг 110 км с капацитет 8 млрд. куб. м. Стойността на тръбата, по предварителни оценки, ще е $200 млн. Планира се тя да заработи през 2019-2020 г. и да свърже подземните газохранилища в Западна Украйна и гр.Дроздовичи на украинско-полската граница.
По тази нова интерконектърна връзка Украйна ще получава газ както от Германия, така и от терминала за сгъстен газ в полското пристанище Свиноуйсце, който ще бъде пуснат в експлоатация през 2015 г.
Киев вече има една интерконектърна връзка с Полша с капацитет 2 млрд. куб. м, по която получава "синьо гориво" от немската компания RWE Supply & Trading.
През юни т.г. руския монополист "Газпром" спря да подава газ за Украйна. На 17 октомври в Милано на срещата между украинския президент Петро Порошенко и руския лидер Владимир Путин е постигната предварителна договореност Москва да продаде на "Нафтогаз" 5 млрд. куб. м по цена $385. По-рано Кремъл искаше $485.
Същевременно се очаква Стокхолмският арбитраж да реши газовия спор между Украйна и Русия.
"Нафтогаз" осъществява реверсни поставки също така през Унгария и Словакия.(УБВести)

"НАФТОГАЗ" ЩЕ ВНАСЯ ГАЗ ОТ НОРВЕГИЯ
за това пише "Украйна днес" – ново електронно издание в България

София, 07 октомври 2014.- Украинската компания "Нафтогаз" ще внася газ от Норвегия. За това пише "Украйна днес" – ново електронно издания за Украйна на български език, като се позовава на украински медии.
Договорът е подписан в края на септември с норвежката държавна петролна компания "Statoil". Планира се доставките да се извършват пред територията на Словакия. Обаче за какви обеми и за какви цени става дума, не се съобщава. Източниците в "Нафтогаз" се позовават на конфиденциалност.
След руско-украинската газова война през януари 2009 г. Украйна изгради три интерконектърни връзки с Европа – през Унгария, Полша и Словакия. Но именно словашката връзка е най-важната и позволява Киев да внася 10 млрд. куб. м газ годишно. Тя започна да работи от началото на септември и през този месец "Нафтогаз" внесе от европейския газов пазар почти 1 млрд. куб. м., а от началото на годината – над 2,2 куб. м, съобщава "Украйна днес".
През юни т.г. руският монополист спря вноса на "синьо гориво" за Украйна. Киев настоява цената да бъда пазарна – около $350-380, докато Москва предлага политическа оферта от $480. Спорът е отнесен към Стокхолмския арбитражен съд. Очаква се той да се произнесе през 2015 г. Същевременно, тристранните газови преговори – Киев-Москва-ЕС за намиране на компромисно решение продължават. "Газпром" е готов да продаде на Украйна 5-10 млрд. куб. м, но при условия, че тези обеми ще бъдат предплатени. Освен това, до края на тази година "Нафтогаз" трябва да върне на "Газпром" $3 млрд.(УБВести)

КИЕВ И БРЮКСЕЛ ЩЕ РАТИФИЦИРАТ АСОЦИИРАНЕТО ВЪВ ВТОРНИК
Киев, 12 септември 2014.- Украйна и ЕС се разбраха спогодбата за асоцииране и създаване на зоната за свободна търговия да бъде ратифицирана едновременно в Киев и Брюксел на 16 септември. Украинският президент Петро Порошенко смята, че Върховната Рада ще събера достатъчен брой гласове за това.
Обаче в сила асоциирането ще влезе не веднага, а едва след една година. По този начин ЕС дава възможност украинските износители до 31 декември 2015 г. безмитно да продават стоките си в страните от общността и по този начин да се адаптират към конкуренцията в рамките на свободната зона с ЕС, твърдят в министерството на външните работи на Украйна.
Но според някои украински електронни издания, това отлагане е знак за Русия, която е много притеснена от евентуалното откъсване на украинската икономика от Митническия съюз. Москва дори наложи да се провеждат тристранни консултации – ЕС-Украйна-Русия, с цел да бъдат минимизирани загубите за руския пазар.
Твърди се също така, че отлагането е свързано с неблагоприятното развитие на украинската икономика поради руската военна намеса в Донбас – там промишленото производство спадна с 25%, а загубите от разрушенията и спирането на най-вече на въгледобива и металургията възлизат почти на 10 млрд. грн. Украинският износ за Русия намаля с 50%, от юни т.г. Украйна не получава и руски газ.(УБВести)

В УКРАЙНА ВЛЕЗЕ В СИЛА ЗАКОН ЗА РЕФОРМИРАНЕТО НА ГТС
Киев, 10 септември 2014.- В Украйна влезе в сила закон за трансформирането на газотранспортната система (ГТС). Според него, от компанията "Нафтогаз" се отделя структурата, която ще отговаря само за пренос на газ, т.е., само ще стопанисва "тръбата". Предвижда се в този оператор на ГТС държавата да има 51%. Останалите 49% могат да бъдат закупени от частни компании от ЕС, САЩ или Европейската енергийна общност. И за да няма измама, всеки от претендентите на украинската "тръба" се задължава да обнародва своите истински собственици. Целта е украинската ГТС да не попадне в ръцете на руския монополист "Газпром" чрез подставени лица.(УБВести)

УКРАЙНА ЗАПОЧНА ЗА ПОЛУЧАВА ГАЗ И ОТ СЛОВАКИЯ
Киев, 03 септември 2014.- От вчера Украйна започна да получава природния газ от Словакия. Предвижда се по тази "тръба" да се транспортира до 10 млрд. куб. м. годишно. Цената на това "синьо гориво" от Европа е не повече от $360, пишат украинските електронни медии.
Тръбопроводът "Вояни – Ужгород" е трета интерконектърна връзка на Украйна, изградена след руско-украинската газова война от 2009 г. Киев получава природен газ също така от Унгария и Полша.
През юни т.г. "Газпром" спря да продава газ на Украйна. "Нафтогаз" се съди с руския монополист в Арбитражния съд в Стокхолм. Киев смята, че цената, по която Москва иска да продава "синьото си гориво" - $480, не е пазарна, а политическа – като отплата за Майдан и изгонване на руската марионетка Виктор Янукович.
Годишно Украйна добива около 18-20 млрд. куб. м. газ. Според специалистите, вносът на това гориво от Европа няма да бъде достатъчен страната спокойно да презимува. Нужни са поне още 5 млрд. куб. м.
Войната в Донбас също внася свои корекции в енергийния баланс на Украйна. Добивът на въглищата там е намалял драстично. Затова правителството планира да закупи поне 1 млн. т от Южна Африка. А зимната ваканция за учениците ще бъде по-дълга от обикновено – почти два месеца.(УБВести)

ПРЕДВАРИТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ГАЗОВИЯ СПОР ЩЕ ИМА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
Киев, 09 август 2014.- Предварителното решения на Стокхолмския арбитраж за газовия спор между Украйна и Русия ще има до края на тази година. Това заяви украинският правосъден министър Павло Петренко. Според него, в този случай Украйна ще може да получава руския газ по т.н. междинна цена.
На 16 юни т.г. "Нафтогаз на Украйна" внесе в Арбитражния съд към Търговската палата в Стокхолм иск против руския "Газпром". Киев настоява цената на "синьо гориво" да бъде справедлива плюс руснаците да върнат предплатените от Украйна $6 млрд.
Съдебната процедура в Стокхолм обикновено отнема една-две години.
Преди два месеца "Газпром" спря да подава газ за Украйна, настоява Киев да плати 4,5 млрд. за вече консумирания газ. "Нафтогаз" пък отказва, защото смята, че цената на руския газ не е пазарна, а политическа. Киев е готов да плаща около $300, а Москва иска $480.
Украинските експерти твърдят, че при топла зима и икономии (намаляване на стайната температура с 2 градуса) Украйна ще може да мине и без руския газ.
Годишно "Нафтогаз" добива около 20 млрд. куб. м, няколко милиарда се внасят по интерконектърни връзки от Унгария и Полша и се очаква през септември да заработи и "тръбата" от Словакия с капацитет 10 млрд.(УБВести)

ИЗНОСЪТ ЗА ЕС СЕ УВЕЛИЧИ С 15%, А ЗА РУСИЯ - НАМАЛЯ С 23%
Киев, 08 август 2014.- През петте месеца на годината износът на Украйна намаля с 5,1%, а вносът – с 18%. Страната има позитивно външнотърговско салдо от $524 млн. (през същия период на 2013 г. то е било отрицателно - $3,372 млрд.).
На ЕС се падат 33,5% от украинския износ, докато през същия период на 2013 г. този показател е бил 27,6%. Украйна с 15,3% увеличи експорта си за ЕС. Киев с 47% увеличи износа за Европа на минерални горива, петрол и петролни продукти, с 34,3% - зърнени култури, с 34,2% - дървесина и изделия от нея, с 15,6% - сгурия и пепел, с 13,6% - електрически машини, с 12,7% - олио и мазнини, с 10,7% - черни метали.
Украйна увеличи износа си за Полша, Италия, Германия, Унгария, а извън ЕС - за Египет и Китай.
Същевременно износът за Русия намаля с 23,9%, за Беларус – с 22,4%, за Индия – със 7,7, за Турция – с 5,2%.
В украинския внос на ЕС се падат 34,8%, което е със 16,8% е по-малко спрямо същия период на 2013 г. От Европа Украйна купува наземен транспорт, (освен ж.п.), химически продукти, ефирни масла, пластмаса, полимерни материали и електрически машини.(УБВести)

УКРАЙНА НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА ЗА СКЪП ГАЗ, "ГАЗПРОМ" СПИРА ДА ГО ПОДАВА
Киев, 16 юни 2014.- Днес в 10:00 "Газпром" спря да подава газ за Украйна. Вчерашните преговори в Киев между Украйна, Русия и ЕС се провалиха. "Нафтогаз" не иска да приеме цената, която предлага "Газпром", а именно – $480. Киев смята тази цена за политическа, а не пазарна. "Ние бихме приели $300", - казват от "Нафтогаз". Кремъл е готов да отстъпи със $100, но украинците не искат отстъпки, а реална цена и тя да бъде фиксирана в двустранния договор от 2009 г.
При това положение страните отиват на арбитраж в Стокхолм. Руснаците внасят иск за $4,5 млрд. – тази сума, според тях, Украйна е задлъжняла още от ноември м.г. Искът на "Нафтогаз" възлиза на $6 млрд. – тази сума Украйна е надплатила от 2010 г. насам.
Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че шансовете Украйна да спечели газовия спор с Русия са доста високи. Същевременно той призова ЕС да помогне за по-скорошното въвеждане в експлоатация на третата (след Унгария и Полша) интерконектърно връзка - със Словакия, която е с капацитет над 10 млрд. куб. м газ годишно и е най-важната за Украйна. Според експертите, трасето от украинската страна е готово, а на територията на Словакия остава да се направят още 300 м.
Днес Яценюк заяви, че Украйна може спокойно да преживее без руския газ до началото на зимния сезон, а "словашката" връзка трябва да бъде готова през септември. "В Западна Европа ни предлагат газ по $300, - заяви украинският премиер. – По-добре да го купуваме там, отколкото да ни шантажира северният ни съсед"
Киев призовава също така западните компания да съхраняват "синьото си гориво" в украинските газохранилища в Западна Украйна.(УБВести)

ВЧЕРА ЕС ОТВОРИ ПАЗАРА СИ ЗА УКРАИНСКИ СТОКИ
Във външната търговия на Украйна на ЕС се падат почти 30%

Киев, 16 май 2014.- От вчера до 1 ноември т.г. ЕС отмени или намали съществено митата си върху украинския внос. Предвижда се, че този знак на добра воля ще донесе на Украйна допълнително 500 млн. евро.>>>

УКРАЙНА ИЗНЕСЕ СТОКИ И УСЛУГИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО ВНЕСЕ
Киев, 16 май 2014.- През първото тримесечие на т.г. Украйна изнесе повече стоки и услуги, отколкото внесе, съобщават от Държавния статистически комитет на Украйна. Износът надхвърли $16,849 млрд., а вносът - $15,543 млрд. Положителното външнотърговско салдо е $1,307 млрд. За последен път такъв показател Украйна е имала преди 8 г.
Същевременно, спрямо същия период на м.г. износът е намалял със 7,4%, а вносът – с 19,82%.(УБВести)

НАД 52% ОТ УКРАИНЦИТЕ БОЙКОТИРАТ РУСКИ СТОКИ
Киев, 15 май 2014.- Над 52% от украинците одобряват бойкота на руски стоки, съобщава електронното издание "Цензор-НЕТ". Почти 40% от тях вече го правят. Против са 39%, а 16% са неутрални.
За членство в ЕС ратуват 53% от украинците, против са 36%. Най-много привърженици на Европа живее в Западна Украйна – 80%, а в Източна те са едва 32%. Интересното е, че украинските мъже са по-европейци от жените – 59% срещу 48%.(УБВести)

"ГАЗПРОМ" ВДИГНА ЦЕНАТА ЗА УКРАЙНА ОТ $265 ДО $485
Киев, 03 март 2014.- Русия отмени всякакви "газови" преференции за Украйна и от 1 април цената става $485 за 1000 куб. м. Това съобщи днес руският премиер Дмитрий Медведев. Още вчера цената беше $385, след като Кремъл отмени намалението по т.н. Харковски споразумения (за пребиваване на Черноморския флот в Севастопол), а преди няколко дни - $265, договорена от Владимир Путин и Виктор Янукович в края на м.г. за политическа лоялност към Москва
Към днешния ден "Нафтогаз" дължи на "Газпром" около $2 млрд. и Москва настоява тези пари да бъдат платени незабавно.
Същевременно, Украйна с 10% увеличи цената на транзита на руския газ, с което "Газпром" се съгласи.
Ръководството на Унгария и Полша, с които Украйна има интерколекторни връзки, заявиха, че са готови да доставят на Украйна по-евтин газ от Европа. Но все още не е готова такава връзка със Словакия – става дума за минимум 10 млрд. куб. м. годишно. Братислава под натиска на "Газпром" е отказвала на Киев да се форсира този проект. Но, както се съобщава, там предстои проруският премиер да бъде сменен с друг, който е по-благосклонен да работи с ЕС по украинския въпрос.
Годишно Украйна купува от Русия 25-30 млрд. куб. м. Още 18-20 млрд. добива от собствени находища. Полша, която е съпоставима с Украйна по население, консумира не повече от 20 млрд.
От 1 април украинското правителство вдигна цената на природния газ за битовия сектор средно със 70%. Това беше едно от условията на МВФ Киев да получи кредитна линия в размер на $14 млрд. "За независимостта трябва да се плаща!" – заяви украинският премиер Арсений Яценюк. Не е изключено "газовият" шок да се използва за дестабилизация на Украйна, особено нейните югоизточни региони.(УБВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 212 ЕВРО
Киев, 27 март 2014.- Средната заплата в Украйна е 3189 грн., което по курса на НБУ се равнява на 212 евро.
Както и в България, най-много печелят в столицата – киевчаните взимат 4977 грн. или 332 евро (около 700 лв., което е почти със 100 лв. по-малко от средната заплата за България през 2013 г.). Най-малко получават в Тернопол – 2266 грн. Екзистенц-минимумът в Украйна е 1176 грн.
В каква сфера колко печелят? Най-високата заплата е във въздушния транспорт – 10167 грн., във финансовата сфера – 6294 грн., в научно-техническата – 4979 грн., в ІТ-сектор – 4734 грн.
Срещу една средна заплата в Украйна може да се купи 265 л бензин А-95. В България с един среден доход (846 лв.) може да се купи 334 л от същия бензин.(УБВести)

ЕС Е ГОТОВ ДА ОТПУСНЕ НА УКРАЙНА 20 МЛРД. ЕВРО
Киев, 24 февруари 2014.- Европейският съюз е готов да предостави на Украйна 20 млрд. евро, заяви Елмар Брок – председател на комитета по външните работи на Европейския парламент.
Целта е Украйна де не фалира, защото хазната е празна, както твърдят във Върховната Рада.
От ЕС също така казват, че Украйна няма да остане насаме с проблемите си и ще бъдат създадени по-добри икономически условия за подписване на споразумение за асоцииране Украйна-ЕС, отказът от което през ноември 2013 г. предизвика Евромайдан и падане на режима на Виктор Янукович сега.(УБВести)

УТРЕ "НАФТОГАЗ" ТРЯБВА ДА ПЛАТИ НА "ГАЗПРОМ" $2,7 МЛРД.
Киев, 24 януари 2014.- Утре украинската компания "Нафтогаз" трябва да плати на "Газпром" $2,7 млрд. "Ще платим или ще се разберем с нашите руски партньори", заяви Едуард Ставицкий – министър на енергетиката на Украйна.
Тези пари "Нафтогаз" дължи за консумирания през 2013 г. природен газ от Русия. "Газпром" веднъж вече отложи плащане и не е изключено да отложи още веднъж.
В продължение на години "Нафтогаз" не е способен навреме да плаща за руското "синьо гориво", защото правителството и президентът Виктор Янукович отлагат повишаване на цената му за битовия сектор, за което настоява МВФ.(УБВести)

МАЙДАН ДА АГИТИРА УКРАИНЦИТЕ ДА ИЗТЕГЛЯТ ПАРИТЕ СИ ОТ РУСКИТЕ БАНКИ В УКРАЙНА
Киев, 10 януари 2014.- Майдан трябва да настоява украинските граждани и украинските фирми да изтеглят парите си от руските банки в страната ни. Това предлага известният украински икономист Олег Соскин.
Според учения, през последните няколко години цивилизованият банков капитал напуска Украйна, а вместо него се настанява "КГБ-иски капитал". В частност, 9 руски банки имат активи за 136,5 млрд. грн. или 10,4% от активите на всички банки в страната. Става дума за Сбербанк, Алфа, ВТБ, Проимнвестбанк, Руски стандарт, БМ Банк, Инергобанк, банка Траст, Петрокомерц-банк и други.
Повече от ясно е, че тези банки се контролират от Кремъл. "И по този начин ние обслужване Русия, което е стратегически е много опасно", - твърди Соскин. Той е категоричен, че дори министерството на образованието и науката на Украйна прехвърли сметките си към Сбербанк. "Това е нечувана наглост и предателство на националните интереси", - казва икономистът.(УБВести)

----------------

ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ НА НЯКОИ СТОКИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА през 2005

(FOB - черноморски пристанища или DAF - украинска граница)
По-подробна информация може да се намери тук: www.ukrdzi.com.ua

---------------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРЕЗ 2002
--------------------

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №24,  
тел.(02) 9559354.  

УКРАИНСКИ СЪЮЗ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ
Президент - Анатолий Кинах; E-mail: info@uspp.org.ua

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА НА УКРАЙНА

гр.Киев-254601, ул.Велика Житомирська, 33, Управление "Информация" - Юрий Зануда, тел.(00380 44) 2122901, 2292266, факс 2123353; E-mail: ucci@ucci.org.ua; www.ucci.org.ua - >>>


 
  


ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №24, 
 
тел.(02) 9559354.  
ВАЛЕНТИН ШЕВАЛЬОВ: УКРАЙНА ОТВАРЯ СВОИТЕ ПАЗАРИ>>>
----------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕС>>>
----------------
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

---------------
РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>

----------------
ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА И ДРУГА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ - НА :www.ukrdzi.com.ua

ВАШИЯТ УСПЕШЕН БИЗНЕС В УКРАЙНА – КАК ДА ГО ПРАВИМ