Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG

НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бизнес-вести от Украйна

УКРАИНСКАТА ГРИВНЯ Е ПОД ЗАПЛАХА

Киев, 01 декември 2013.- Украинската парични единица – гривня, се намира под директна заплаха, твърдят финансовите анализатори в Украйна. През последните две години (2012-2013 гг.) валутните резерви на страната  намаляват с $10,2 млрд. и в момента са $21,6 млрд.
На 1 януари 2010 г., когато Виктор Янукович дойде на власт, валутните резерви бяха $39,7 млрд. С други думи, държавният дълг на сегашните управляващи скочи двойно.
Общата задлъжнялост в социалната сфера възлиза на 2 млрд. грн. Пенсионният фонд е на границата на фалита – през последните две години неговият дефицит достигна 64,4 млрд. грн. (32 млрд. евро), което е заплаха за 14 млн. украински пенсионери.(УБВести)

ПРИЯТЕЛЯТ НА СИНА НА ЯНУКОВИЧ Е НА 7 МЯСТО ПО БОГАТСТВО В УКРАЙНА
Топ-100 на украинските бизнесмени притежава състояние в размер на $67 млрд., което е 37,6% от БВП на страната

Киев, 30 ноември 2013.- Сергий Курченко е само на 28 г., но вече е милиардер. Според украинското сп."Кореспондент", което обнародва нов рейтинг на Топ-100 на родните богаташи, той притежава състояние на стойност $2,4 млрд. и е на седмо място сред най-богатите украинци. Сергий е юрист, започна да работи като куриер още на 20 г. В какъв момент съдбата му се промени така, че сега за него се говори като за "бизнесмен вурденкинг", не се знае. Украинският Интернет твърди, че той е приятел със сина на президента Виктор Янукович – Александър, също предприемач, и влиза в т.н. "Семейство", т.е., в обкръжението на държавния глава на Украйна. Сега бизнесът му е свързан предимно с газ. През 2012 г. е станал собственик и на ФК "Металист" в гр.Харков.
Но начело на класацията неизменно стои Ринат Ахметов от родния на президента град Донецк със състояние $18,3 млрд. Именно пан Ринат е класическо олицетворение на олигарх – има бизнес, банка, медии, "симпатизира" на управляващата партия "Региони на Украйна" и е президент на ФК "Шахтар" – шампион на страната.
На втора позиция е Генадий Боголюбов със скромните $3,9 млрд.
На трето място е Игор Коломойский, богатството на който се радва на $3,5 млрд.
Четвърти сред богаташите е Виктор Пинчук – зет на втория украински президент Леонид Кучма, - $2,980 млрд.
На пета позиция е Вадим Новинский с 2,8 млрд.
Следват Дмитро Фирташ – $2,3 млрд., Олег Бахматюк - $1,360 млрд., Олексий Мартинов - $1,33, и др.
Общото състояние на Топ-100 на украинските милиардери и милионери възлиза на $67 млрд., като 25% от капиталите се падат на металургията и добивната промишленост, 14% - на селското стопанство и АПК, 13% - на енергетиката, 11% - на недвижимото имущество, 7% - на петролния бизнес, 5% - на медиите, и едва 3% - на машиностроенето.
Интересното е, че състоянието на 10 най-богати украинци почти двойно надхвърля състоянието на останалите 90, влезли в Топ-100.
И още един факт: състоянието на украинските предприемачи в Топ-100 се равнява на 37,6% от БВП на Украйна (в Русия този показател е 20,5%, в САЩ – 7,9%, в Китай – 3,8%).(УБВести)

УКРАИНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ В ДРУГИ СТРАНИ ВЪЗЛИЗАТ НА $6,6 МЛРД.
Киев, 14 ноември 2013.- Украинските инвестиции в други страни възлизат на $6,6 млрд., съобщава на сайта си Държавният статистически комитет на Украйна. Над 92% от тези пари са вложени в държавите от ЕС и то предимно в една страна - Кипър, $5,3 млрд. На страните от ОДС се падат 6,2% или $409,9 млн.(УБВести)

"НАФТОГАЗ" НЯМА ДА ВНАСЯ РУСКИЯ ГАЗ. АКЦИИТЕ НА "ГАЗПРОМ" ПАДАТ
Киев, 12 ноември 2013.- Вчера от украинската компания "Нафтогаз" заявиха, че до края на тази година повече няма да купуват руския газ. А днес на Московската борса акциите на "Газпром" паднаха с 2 пункта.
Украйна има достатъчно газ в газохранилищата си в западната част на страната и успешно внася незначителни количества чрез интерконекторните връзки с Унгария и Полша.
"Нафтогаз" настоява "Газпром" да намали цената на "синьо гориво", но Кремъл отказва. Като разултат – Украйна намали обемите на вноса с 16% спрямо 2012 г. Същевременно дългът на "Нафтогаз" към руснаците излиза на $1,2 млрд. за октомври.(УБВести)

УКРАЙНА НАМАЛЯВА ВНОСА НА РУСКИЯ ГАЗ
Киев, 11 ноември 2013.- За 10-те месеца на годината Украйна намали вноса на руския газ със 16%, съобщават украинските медии. Закупеният обем възлиза на 23,3 млрд. куб. м. Същевременно потреблението на газ достигна 33,9 млрд. куб. м., което със 7% е по-малко спрямо миналата година.
През 2009 г. "Нафтогаз" и "Газпром" сключват споразумение за 10 г., според което Украйна трябва за закупува около 55 млрд. куб. м руски газ. Но поради висока цена Киев постепенно се отказва от услугите на "Газпром" и изгражда интерконекторни връзки на западната си граница – с Унгария, Полша, Словакия, за да диверсифицира доставките. По това направление Украйна засега получи 1,3 млрд. куб.м. – това е половина от природния газ, потребяван от България.(УБВести)

УКРАЙНА ЩЕ УЧАСТВА С ГАЗОВИЯ КОРИДОР ЗАЕДНО С ХЪРВАТИЯ И УНГАРИЯ
Киев, 09 ноември 2013.- Във Вилнюс Украйна, Унгария и Хърватия ще подпишат споразумения за Адриатически газов коридор, съобщават украинските електронни издания. В края на ноември в столицата на Литва ще се състои среща на върха "Източно партньорства" и там е най-удобно лидерите на тези три страни да се видят.
Очаква се на базата на това споразумение тръбата от терминала на остров Крък в Адриатическо море да премине през територията на Хърватия, Унгария и да стигне до Украйна. По този начин Киев още повече ще диверсифицира източницине си на газ и ще намали зависимостта си от "Газпром". Осен това, европейският газ може да се съхранява в украинските газови хранилища, разположени в Западна Украйна и да се ползва от страните от ЕС през пиковите зимни месеци.
Адриатическият газов коридор трябва да заработи през 2015 г. Москва прави опити да блокира този проект, който отчасти конкурира "Южен поток". Според украинските експерти, позицията на Брюксел по този въпрос не е достатъчно твърда.(УБВести)

РУСИЯ ВЪВЕДЕ ИКОНОМИЧЕСКО ЕМБАРГО ПРОТИВ УКРАЙНА
Киев, 15 август 2013.- От вчера Русия де-факто въведе икономическо ембарго против Украйна. Изведнъж всички украински стоки попаднаха в графа "рискови". Руските митничари карат превозвачите от Украйна на разтоварват стоката си и тотално я проверяват. В момента по границата с Русия има километрични опашки от тежкотоварни автомобили, а на ж.п. КПП – над 1000 вагони.
От Москва заявяват, че в сложилата се ситуация няма никаква политика, а само - малко бюрокрация, тъй като Украйна не е била член на т.н. Митнически съюз (МС). Уж става дума за формализация и структуриране на МС. Но: "Ако Киев беше член на МС, то такива проблеми нямаше да има", - подметна пред радиостанцията "Эхо Москвы" Леонид Случкий – председател на комитета по ОНД в руската Дума.
От известно време Кремъл провежда спрямо Украйна политиката, крайната цел на която е Киев да се откаже от евроинтеграцията и да се присъедини към путинския проект – Митнически съюз (а от 2015 г. – Евроазиатски съюз). Украйна отказва. Сега ударът се насочва против украинския износ, което ще засегне много фирми в Украйна – от малки до големи. Проблемите в икономиката ще са много сериозни, възможно е да се стигне и до социално напрежение поради съкращаване на производство. Според експертите, загубите на украинските стокопроизводители могат да надхвърлят $2,5 млрд.
През първото шестмесечие Украйна изнесе за Русия стоки на стойност $8,5 млрд.
Един от лидерите на опозиция Арсений Яценюк твърди, че дори лошият съсед не би се държал така, както се държи уж стратегическия партньор Русия, съобщава агенцията УНИАН.(УБВести)
Още по темата:
РУСИЯ ПРИТИСКА УКРАЙНА С "ПРИНУЖДАВАНЕ КЪМ ЛЮБОВ"
След тръбната и шоколадовата, Москва обяви на Киев още едно война: зърнена


ЗАМИНАВАШ ДА ПОЧИВАШ В ЧУЖБИНА – ПЛАЩАЙ 1% ДАНЪК
Киев, 04 юни 2013.- Всеки украинец, който отива да почива в чужбина, да плаща данък в размер на 1% от минималната заплата. Това предлага украинската държавна агенция по туризъм и курорти. Нейният председател Олена Шаповалова твърди, че събраните по този начин около 170 млн. грн. (по-малко от 17 млн. евро) ще бъдат похарчени "за развитие на родната туристическа индустрия".
Минималната заплата в Украйна е 1147 гр. (100 евро), т.е., туристическият данък следва да бъде 1 евро. Всяка година в чужбина почиват 15 млн. украинци, като България се посещава от 325 хил. украински граждани. Над 200 хил. от тях идват през юни, юли и август.
Засега странната инициатива на туристическото ведомство в Киев не намери подкрепа нито сред управляващата партия "Региони на Украйна", нито сред опозицията.(УБВести)

АКО РЕШИ ДА СЪДИ "ГАЗПРОМ", УКРАЙНА МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ
Киев, 04 юни 2013.- Ако най-сетне реши да съди руската компания "Газпром", украинската компанията "Нафтогаз" може да спечели. Това твърдят украинските експерти-юристи Олег Канивец, Олег Березюк и Станислав Батрин. Според тях, шансът на Киев е 99%, че Стокхолмският арбитражен съд ще се произнесе в полза на Украйна.
Киев оспорва договора с "Газпром", сключен през януари 2009 г. от Юлия Тимошенко под заплаха от страна на Москва да остави украинците без газ посред зимата. Украйна настоява за намаляване на цената: тогава тя от $170 скочи до $400. Твърди се, че, ако загуби, Москва ще трябва да върне на Киев $5 млрд. надвзети пари.
През 2011 г. украинското правителство подготви всички документи за внасяне в Стокхолмския арбитражен съд, но изненадващо се отказа. Оттогава Киев води безрезултатни политически преговори с Русия. Същевременно Москва използва "газовата" зависимост на Украйна за въвличане на Киев в т.н. Митнически съюз (МС) – нещо като мини-СССР, в който влизат Русия, Казахстан и Беларус. Преди няколко дни украинският премиер Микола Азаров вече подписа меморандум с МС, според който Украйна става наблюдател в този съюз. В Брюксел изказаха недоумение от действията на Киев, който се стреми през ноември т.г. да сключи споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС. Членството в двата съюза е невъзможно.
Освен това, Москва се стреми да се докопа до украинския магистрален газопровод. Според редица публикации, уж се създава компания, в която "Нафтогаз" и "Газпром" ще имат 50:50. Украинската "тръба" се оценява на $25-30 млрд. От продажбата на 50% официален Киев може да получи до $9 млрд., с които успешно да подкрепя родната валута – гривня, чак до президентските избори през 2015 г.
Преди две години Полша осъди "Газпром" и руският монополист е бил принуден да намали цената с 15%. Същия успех постигнаха Германия, Франция, Италия, Австрия и Словакия.(УБВести)

Нашата справка:
Украинската газотранспортна система е една от най-големите в света. Общо тя е дълга 37,1 хил. км., в т.ч. магистрални газопроводи – 22,2 хил. км. Разполага и с 1449 газоразпределителни станции. Ако получи достъп до нея, Москва ще се откаже от изграждането на скъпоструващия "Южен поток" (цена – не по-малко от $20 млрд.).

ВСЕ ПО-МАЛКО УКРАИНЦИ ЗАМИНАВАТ НА ГУРБЕТ
Киев, 01 юни 2013.- Все по-малко украинци заминават на гурбет в Западна Европа и Русия, отбелязват украинските електронни медии. Гурбетчиите намаляха от 1,5 млн. до 1,2 млн. Причината е криза и невъзможност да си намерят добре платена работа. Става дума за поне $1000 месечно, което три пъти повече спрямо това, което се плаща в родината.
Според Националната банка на Украйна, през 2012 г. гурбетчиите по банков път са превели на роднините си $4,297 млрд. и още $1,035 млрд. по неформални канали (чрез бусове, влакове, познати). За сравнение: преките чуждестранни инвестиции в Украйна през 2012 г. възлизат на $7214,1 млрд.(УБВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 3700 ГРН. ИЛИ 370 ЕВРО
Киев, 28 май 2013.- Днес средната заплата в Украйна е 3734 грн., което се равнява на 370 евро, съобщиха от Държавния статистически комитет. Най-много получават в гражданската авиация – почти 10936 грн. (1100 евро), а най-малко – в пощите, около 1914 грн.
През май задлъжнялостта по заплати надхвърля 1 млрд. грн.(УБВести)

В ПОЛША Е УВОЛНЕН МИНИСТЪР, ДОПУСНАЛ ПОДПИСВАНЕ НА МЕМОРАНДУМ С "ГАЗПРОМ"
Киев, 19 април 2013.- В Полша е уволнен Микола Будзановски – министър на държавното имущество, който е допуснал контролираната от него петролно-газова компания PGNIG да позволи подписване на меморандум с "Газпром".
За това на пресконференция съобщи премиерът Доналд Туск. "Ние трябва по-добре да координираме нашата политика в енергийната сфера", - каза още той. И подчерта, че негативната реакция на полското общество относно изграждане на още един газопровод през Полша с руско участие е напълно основателна.
Както "УБВести" информираха, на 4 април т.г. в Санкт-Петербург полско-руската компания "ЕвроПолГаз" и руският монополист "Газпром" сключиха меморандум за изграждане на газопровод "Ямал-2", който би трябвало да заобиколи Украйна. Експертите са на мнение, че всички руски газови проекти – "Северен поток", "Южен поток", "Ямал-2" и др., имат за цел да заставят Киев да предаде на руснаците газотранспортната си система.
За сведение: от началото на 2013 г. украинската компания "Нафтогаз" намали закупуването на руския газ с 8 пъти спрямо същият период на 2012 г. През първото тримесечие на т.г. 1000 куб. м газ за Украйна струват $406. Киев започна внос на по-евтин природен газ от Европа чрез от Унгария и Полша.(УБВести)
Още по въпроса: ГАЗПРОМ" СЕ ДОГОВАРЯ С ПОЛЯЦИТЕ ДА ЗАОБИКОЛЯТ УКРАЙНА?

ЗА 1 ЧАС ТРУД УКРАИНЕЦЪТ ЗАРАБОТВА САМО ЗА 1 БИГ-МАК
Киев, 17 април 2013.- За един час упорита работа украинецът дори не може да заработи за един биг-мак, сочат данните от едно европейско проучване. По-точно, изработените пари стигат само за 0,91 от сандвича.
А как е в други страни от Европа? Най-близко до Украйна е Латвия – почти 2 биг-мака (1,97). В Чехия печелят за 2,82, в Полша – 2,84, в Гърция – 4,52, в Германия – 6,52, а в Дания – 8,74 от сандвича. Както се вижда, датчанинът за 1 час печели почти 9 пъти повече, отколкото един средностатистически украинец.
В България ситуацията е по-добра от украинската: един час труд струва 3,70 евро (или 7,40 лв.) и с тези пари могат да се купят почти 2 биг-мака.
Средната заплата в Украйна е 3377 грн. или над 330 евро, а в България, според официалната статистика, – 812 лв. или над 400 евро.(УБВести)

УКРАИНСКИТЕ НОВОБОГАТАШИ ЗАГУБИХА НА КИПЪР 2 МЛРД. ЕВРО
Киев, 04 април 2013.- Предполага се, че украинските новобогаташи загубиха на Кипър 2 млрд. евро, т.е., техните "спестявания" там достигаха 20 млрд. евро. Твърди се още, че на Кипър се съхраняваха 80% от парите на баш родните новобогаташи – олигарси. В Интернет се споменават следните имена:
Ринат Ахметов – общо състояние $16,830 млрд. (според сп."Фокус")
Виктор Пинчук – общо състояние $2,150 млрд.
Дмитро Фирташ – общо състояние $3,327 млрд.
Виктор Нусинкис – общо състояние $1,507 млрд.
Интересното е, че през ноември 2012 г. Върховната Рада прие закон за т.н. деофшоризация на украинската икономика, но в списъка на офшорките Кипър (по разбираеми причини) не беше включен. Според официалните данни, Кипър е най-големият инвеститор в Украйна – през м.г. оттам влязоха $2,6 млрд.(УБВести)

ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ НА УКРАЙНА ЩЕ СТИГНЕ ПОЧТИ 40% ОТ БВП
Киев, 12 февруари 2013.- Очаква се през тази година държавният дълг на Украйна да стигна 38,5% от БВП, съобщават украинските медии.
В края на миналата година общият държавен дълг е бил над $60 млрд., в т.ч. външният дълг – 26,1 млрд., вътрешният – 20,2 млрд., гарантираните задължения – 14,5 млрд.
Държавният дълг на Украйна постоянно се увеличава: през 2011 г. той е бил 35,9%, а през з 2012 г. - 36,8% от БВП. (УБВести)

"НАДРА ЮЗИВСКА" И "ШЕЛ" ЩЕ ДОБИВАТ ШИСТОВ ГАЗ В УКРАЙНА
Руският "Газпром" веднага предяви сметка за $7 млрд. за неизкупен газ
Киев, 28 януари 2013.- По време на икономическия форум в Давос украинската компания "Надра Юзивска" и "Шел" подписаха договор за добив на шистов газ в Донецка и Харковска област (Източна Украйна). Проектът струва около $10 млрд. Предполага се, че добивът може да достигне 20 млрд. куб. м. годишно.
В Украйна има още едно находище със сиштов газ – в Западна Украйна, което ще се разработва от "Шеврон".
Според някои данни, след Франция и Норвегия Украйна заема трето място в Европа по запаси от шистовия газ. Те се оценяват в 1,2 трлн. куб. м.
Против добива на шистов газ протестира крайнодясната формация "Свобода". Нейните лидери смятат, че, първо, има голям риск за околната среда и, второ – от този проект ще спечелят само олигарсите, но не и народът.
Киев търси всякакви възможности да се отърве от руската енергийна зависимост. Съгласно договора от 2009 г. "Нафтогаз" трябва да купува от "Газпром" 50 млрд. куб м годишно, но поради много висока цена на руското гориво – $430, вносът намаля с всяка година. Например, през 2012 г. Украйна закупи едва 33 млрд., а през 2013 г. ще внесе не повече от 25 млрд.
Интересното е, че веднага на следващия ден след като "Шел" и "Надра Юзивска" сключиха договор, Москва, позовавайки се на клаузата в договора от 2009 г. "бери или плати", предяви сметка за $7 млрд. От "Нафтогаз" съобщиха, че за намаляване на вноса руснаците са предупредени навреме и нямат никакви основания за предявяване на тези милиарди. Експертите прогнозират, че дори "Газпром" да се обърне към Стокхолмския съд, "Нафтогаз" има изгледи да спечели делото.(УБВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 3377 ГРН. ИЛИ 330 ЕВРО
Киев, 27 януари 2013.- В края на декември м.г. средната заплата в Украйна е 3377 грн., което се равнява на около 330 евро, съобщават от Държавния статистически комитет.
Най-много получават в Киев – 5368 грн. В Донецк средната заплата е 3811 грн. Най-ниските доходи са в Тернопол – 2466 грн.
Твърди се, че през 2012 г. средната заплата се увеличи с 10%. С нея украинецът може да си купи около 300 л бензин А-95.
За сведение: в България средната заплата е 760 лв. (380 евро) и с нея могат да се купят също 300 л бензин.(УБВести)

СОБСТВЕНИКЪТ НА "ШАХТАР" Е С $22,3 МЛРД. СЪСТОЯНИЕ
Киев, 25 януари 2013.- Ринат Ахметов – президент на компанията "System Capital Management" и собственик на ФК "Шахтар" (Донецк), е със състояние от $22,3 млрд., твърдят украинските агенции, позовавайки се на Bloomberg. В "Топ 100" в света той е 26 място. Още през ноември 2012 г. пан Ринат е бил на 38 място.
Татаринът Ахметов не само е най-богатият украинец. Той изпревари и руските олигарси Алишер Усманов, Виктор Векселберг, Леонид Михелсон, Владимир Лисин, Владимир Потанин, Михаил Фридман, Алексей Мордашов, Роман Абрамович, Андрей Мельниченко, Михаил Прохоров, Вагит Алекперов, Олег Дерипаска, като най-състоятелният Усманов е на 36 място с $19,8 млрд.
Начело на "Топ 100" в света са мексиканецът Карлос Слим (78,2 млрд.), основателят на "Microsoft" Билл Гейтс (64 млрд.) и испанецът Амансио Ортега (59,1 млрд.).(УБВести)

УКРАЙНА НЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ИЗГРАЖДАНЕ НА LNG-ТЕРМИНАЛ
Киев, 16 януари 2013.- До края на този месец украинското правителство трябва да избере компания, която ще строи LNG-терминал, съобщава агенцията УНИАН.
Това днес заяви Едуард Ставицкий – министър на енергетиката на Украйна. "В момента водим преговори с корейската компания KOGAS и китайската компания CNPC", - уточни той.
През ноември 2012 г. Киев подписа договор с испанската фирма Gas Natural Fenosa за изграждане на LNG-терминал край Одеса, но по-късно (твърди се, че под натиска на "Газпром") испанците не отказаха.
Терминалът за сгъстен газ край Одеса ще струва почти 850 млн. евро. Капацитетът му е 10 млрд. куб. м. Ще се строи на два етапа по 5 млрд. куб. м. Предвижда се сгъстеният газ да се внася от Египет, Алжир, Нигерия, Катар, Азербайджан и Туркменистан.
През тази година Украйна ще внесе 24,5 млрд. куб. м руски газ, което почти двойно по-малко от предвиденото в договора от 2009 г. С всяка година Киев намаля вноса си от "Газпром" и увеличава собствен добив  – до 20 млрд. куб. м годишно, и започва да разработва черноморския шелф (вече е докарана специална платформа). В края на 2012 г. "Нафтогаз" за първи път внесе газ от Европа (чрез изградената връзка със Словакия). LNG-терминалът трябва да стане още една стъпка към енергийната независимост на Украйна от руския монополист.(УБВести)

В УКРАЙНА СЕ УВЕЛИЧАВАТ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯТА
Киев, 15 януари 2013.- От началото на януари в Украйна незначително се увеличи минималната заплата – от 1134 грн. до 1147 грн. (над 100 евро), и пенсията – с 10-30% за различни категории пенсионери.(УБВести)

УКРАИНСКАТА АВИОКОМПАНИЯ "АЕРОСВІТ" ФАЛИРА
Киев, 13 януари 2013.- Украинският аеропревозвач "Аеросвіт" фалира, съобщават медиите в Украйна. Киевският стопански съд започна съответното производство. Дълговете на компанията пред кредиторите й възлизат на над 4 млрд. грн., а активите са само 1,5 млрд. грн. Твърди се, че вече два самолета "Боинг" са прехвърлени към "Международни авиолинии на Украйна".
"Аеросвіт" принадлежи на украинския олигарх Игор Коломойский.
Проблемите с този авиопревозвач са усетили много от украинските туристи, пътували за Нова година и Коледа в чужбина.
В България има представителство на "Аеросвіт", което заедно с украинското посолство (консул Тарас Ткаченко и първи секретар Ярослав Нимечко) полага неимоверни усилия да уреди завръщането на украинците в Киев. Според информацията на "УБВести", полетът ще има на 15 януари.(УБВести)

----------------

ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ НА НЯКОИ СТОКИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА през 2005

(FOB - черноморски пристанища или DAF - украинска граница)
По-подробна информация може да се намери тук: www.ukrdzi.com.ua

---------------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРЕЗ 2002
--------------------

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №24,  
тел.(02) 9559354.  

УКРАИНСКИ СЪЮЗ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ
Президент - Анатолий Кинах; E-mail: info@uspp.org.ua

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА НА УКРАЙНА

гр.Киев-254601, ул.Велика Житомирська, 33, Управление "Информация" - Юрий Зануда, тел.(00380 44) 2122901, 2292266, факс 2123353; E-mail: ucci@ucci.org.ua; www.ucci.org.ua - >>>


 
  


ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №24, 
 
тел.(02) 9559354.  
ВАЛЕНТИН ШЕВАЛЬОВ: УКРАЙНА ОТВАРЯ СВОИТЕ ПАЗАРИ>>>
----------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕС>>>
----------------
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

---------------
РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>

----------------
ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА И ДРУГА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ - НА :www.ukrdzi.com.ua

ВАШИЯТ УСПЕШЕН БИЗНЕС В УКРАЙНА – КАК ДА ГО ПРАВИМ