Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG

НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бизнес-вести от Украйна

УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ: ИЛИ ЕС ИЛИ МС?
Киев, 26 декември 2012.- Частичната интеграция на Украйна с Митническия съюз (МС), създаден от Русия, Беларус и Казахстан, и Спогодбата за асоцииране с ЕС са несъвместими, предупреждават Киев от Европейската комисия.
През тази година Украйна и ЕС парафираха тази спогодба, но подписването й е отложено поради политическите репресии, които президентът Виктор Янукович прилага срещу демократичната опозиция. Същевременно руският президент Владимир Путин не престава да зове Киев да се присъедини към МС и обещава рязко намаляване на цената на природния газ за Украйна (сега Киев плаща около $500 за 1000 куб. м и "Газпром" никак не отстъпва).
Според Елмар Брок – председател на комитета на външните работи на Европейския парламент, спогодбата между ЕС и Украйна може да бъде подписана през ноември 2013 г. по време на срещата на върха във Вилнюс. Но при условие, че Киев продължи да провежда реформи, особено в МВР и правосъдието.(УБВести)

Нашата справка:
Митническият съюз е създаден от Москва с цел да реанимира бившия СССР. В него Русия има 57% от гласовете, Казахстан - 21,5%, Беларус - 21,5%. Решенията се взимат с 2/3 от гласовете, т.е. Русия има блокираща квота. МС има наддържавен орган - комисия, който е разположен в Москва. С други думи, всички въпроси (мита, тарифи и т.н.) се решават от Русия. Възможните спорове се уреждат само от съда, разположен в Санкт-Петербург и действащ съгласно руското законодателство, и друга възможност няма. Работен език е само руският. За да влезе в МС, Украйна трябва да напусне Световната търговска организация, което ще е прецедент.
Същевременно, Зоната за свободна търговия с ЕС, която се предвижда в рамките на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, не ограничава суверенитета на Киев. Наддържавният орган не се предвижда. Арбитражът се извършва по правилата на СТО или, по споразумение между ЕС и Украйна, съгласно европейското или украинското законодателство. Зоната за свободна търговия не предвижда изключение от общия митнически режим (в МС изключението се отнася до природен газ и дървесина, за които митата се определят само от Москва).
През тази година търговията (внос + износ) на Украйна с Европа възлиза на $77 млрд., а със страните от МС – на $47,5 млрд., в т.ч. с Русия – на $38 млрд.).
Повечето от експертите твърдят, че от стратегическата гледна точка Украйна трябва да върви към Европа, а не към мими-СССР. Последните парламентарни избори в Украйна също показват, че мнозинството от украинците предпочитат ЕС.


ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ НА УКРАЙНА Е $132 МЛРД.

Киев, 21 декември 2012 г.- В момента външният дълг на Украйна е $132,5 млрд., съобщават от Националната банка на Украйна. Той надхвърли 75% от БВП.
През тази година Украйна върна на МВФ $1,2 млрд., a на руската банка ВТБ – $1,5 млрд.
През 2011 г. външният дълг беше 126,2 млрд.(УБВести)

УКРАЙНА ЗАПОЧНА ДА КУПУВА ГАЗ ОТ ЕВРОПА, СЪКРАЩАВА ВНОС ОТ РУСИЯ
Киев, 07 ноември 2012.- Украйна започна да купува природен газ на европейски пазар. Предвижда се пред ноември-януари "Нафтогаз на Украйна" да внесе почти 57 млн. куб. м. Вносът се извършва през станцията "Дроздовичи" на украинско-полската граница. Според министъра на енергетиката на Украйна Юрий Бойко, европейският газ е по-евтин от руския (а руският през четвъртото тримесечие на тази година струва за Украйна $432 за 1000 кум. м.).
Според съобщенията от Киев, украинската газотранспортна система вече е готова да работи в реверсен (обратен) режим и да поема от Европа поне 5 млрд. куб. м газ годишно сега, а през 2015 г. – 20 млрд. куб. м (през Словакия).
Същевременно Киев съкращава внос от "Газпром". През януари-август т.г. Украйна закупи едва 16 млрд. куб. м (според други данни – 21,5 млрд.) руско "синьо гориво", което е почти 2 пъти по-малко спрямо 2011 г., и в резултат на по-малка консумация поради внедряване на енергоспестяващи технологии е икономисала почти $1,8 млрд. През същия период добивът на роден природен газ е надхвърлил 14 млрд. куб. м.
През 2013 г. Украйна ще закупи от "Газпром" 24,5 млрд. куб. м., въпреки че според договора, сключен от правителството на Юлия Тимошенко през 2009 г., Киев трябва да внася 52 млрд. Но в Украйна смятат, че руският монополист няма да се осмели да приложи спрямо "Нафтогаз" договорената клауза "взимай или плащай". Напоследък "Газпром" е осъден от газовите компании в Полша, Австрия, Италия, Германия и други европейски страни и ще бъде принуден да свали цената на газа.
Съгласно националната стратегия, през 2015 г. Украйна трябва да внесе 33,7 млрд. куб. м, през 2020 – 27,1 млрд., през 2025 г. – 20,0 млрд., като същевременно да нарасне собствен добив от 20,9 млрд. през 2015 г. до 29,8 млрд. през 2025 г.(УБВести)

ЕВРОПЕЕЦЪТ ПЕЧЕЛИ ЗА ЧАС В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ УКРАИНЕЦА
Киев, 19 юни 2012.- Един час труд в ЕС струва средно 23 евро, което 16 пъти повече, отколкото печели украинецът, съобщават киевските електронни издания, въпреки че разликата в цените не същата. Най-много взимат в Белгия – 39,30 евро на час, а най-малко – в Румъния и България, съответно 4,50 евро и 3,50 евро.
Средната заплата в Украйна е 2923 грн., което се равнява на 300 евро. Най-голямата тя е в Киев – 4148 грн. (над 400 евро), а най-малката – в Тернопол, 1941 грн.
В Западна Европа има между 3 и 5 млн. украински гурбетчии, които превеждат на роднините си около $7 млрд. годишно.(УБВести)


МВФ Е С УЛТИМАТУМ КЪМ УКРАЙНА
Киев, 15 юни 2012.- Международният валутен фонд е готов да отпусне кредит на Украйна, но само ако има реформи, пише в."Дело". Той има няколко условия, които Киев трябва да изпълни:
- бюджетен дефицит – през тази година той да бъде не повече от 1,8% от БВП;
- природен газ – за битов сектор цената трябва да се увеличи с 30%;
- валутен курс – той трябва да е гъвкав;
- данъци – да бъдат увеличени за украинците с голям доход;
- бюджетни преференции за отделни категории граждани – да бъдат оптимизирани, т.е., отменени, например, за "чернобилци", "афганци".
Тези условия са трудно изпълними, защото през октомври в Украйна ще има парламентарни избори, а рейтингът на управляващата партия "Региони на Украйна" и без това пада, казват експертите.
МВФ и Украйна имат сключено споразумение за $15 млрд., от които Киев получи само $3,5 млрд. поради нежелание да провежда непопулярни реформи.(УБВести)

В УКРАЙНА ИСКАТ ДА ВЪВЕДАТ ДАНЪК ВЪРХУ ПОЛЗВАНЕ НА... SKYPE
Киев, 28 март 2012.- В Украйна ползвателите на Скайп могат да бъдат обложени с данък, съобщават разтревожено украинските сайтове. Намерението на властите се обяснява с това, че мобилните оператори и доставчиците на телефонни услуги смятат тази популярна и безплатна програма за комуникация за нелоялен конкурент.
Дмитро Голубов – председател на Интернет партия в Украйна, заяви, че данък върху Скайп е върхът на дебилизма на украинската власт. "Ние ще протестираме и постигнем своето, както не разрешихме да бъде закрит, например, сайтът Ex.UA", - казва пан Дмитро. Ще напомним на читателите на "УБВести", че през февруари, за да защитят сайта за обмяна на файлове, украинците предприели хакерска атака срещу сайтове на органите на властта в Киев и ги блокираха почти за цял ден.
Впрочем, твърди се, че мобилните оператори в Украйна няма какво да се жалват: през 2011 г. те са спечелили 27 млрд. грн. ($2,7 млрд.).
Никой няма да плаща за Скайп, категорични са представителите на Интернет общество в страна. Просто няма да ползваме тази програма и ще преминем към други, например, "Аська".
Бизнесмените от дребния и средния бизнес също за против подобен данък.
В момента в чужбина – в Западна Европа и Русия, работят като гурбетчии поне 5-8 млн. украинци. С роднините си те контактуват предимно по Скайпа и този оригинален данък ще удари най-вече по техните близки в страната, а това са предимно възрастни хора – пенсионери.
През 2010 г. в Русия е бил направен опит ползвателите на Скайп да пращат по 10 евро месечно, но засега той се провали. Сегашната украинска власт с учудващо упорство копира всичко, което прави Москва. Например, Върховната Рада по примера на руската Дума гласува закон за отмяна на преминаване към зимно-лятно време. Но след известно време под натиска на обществеността се отказва от него.(УБВести)


БУНТ В ИНТЕРНЕТ - УКРАИНСКИТЕ ХАКЕРИ АТАКУВАТ САЙТОВЕ НА ВЛАСТТА

----------------

ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ НА НЯКОИ СТОКИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА през 2005

(FOB - черноморски пристанища или DAF - украинска граница)
По-подробна информация може да се намери тук: www.ukrdzi.com.ua

---------------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРЕЗ 2002
--------------------

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №24,  
тел.(02) 9559354.  

УКРАИНСКИ СЪЮЗ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ
Президент - Анатолий Кинах; E-mail: info@uspp.org.ua

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА НА УКРАЙНА

гр.Киев-254601, ул.Велика Житомирська, 33, Управление "Информация" - Юрий Зануда, тел.(00380 44) 2122901, 2292266, факс 2123353; E-mail: ucci@ucci.org.ua; www.ucci.org.ua - >>>


 
  


ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №24, 
 
тел.(02) 9559354.  
ВАЛЕНТИН ШЕВАЛЬОВ: УКРАЙНА ОТВАРЯ СВОИТЕ ПАЗАРИ>>>
----------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕС>>>
----------------
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

---------------
РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>

----------------
ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА И ДРУГА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ - НА :www.ukrdzi.com.ua

ВАШИЯТ УСПЕШЕН БИЗНЕС В УКРАЙНА – КАК ДА ГО ПРАВИМ