Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 

БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бизнес-вести от Украйна

УКРАЙНА ПРИВЛЕЧЕ $4,7421 МЛРД. ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ

Киев, 16 ноември 2011.- За деветте месеца на тази година Украйна привлече $4,7421 млрд. преки чуждестранни инвестиции, което почти с 40% повече спрямо 2010 г. Същевременно страната напуснаха $685,4 млн.
Откакто е независима (1991 г.) Украйна е привлякла $56,323,7 млрд. преки чуждестранни инвестиции, съобщават украинските електронни медии.(УБВести)

МВФ: УВЕЛИЧАВАНЕ НА БВП В УКРАЙНА ДОГОДИНА – 3,5-4%
Киев, 15 ноември 2011.- Догодина БВП на Украйна ще се увеличи с 3,5-4%, прогнозира Макс Алиер, който ръководи представителството на МВР в Киев. Инфлацията ще бъде около 10%, а дефицитът на платежния баланс – 5,5% от БВП.
Тези показатели са малко по-лоши от това, което се очаква през тази година. Според Макс Алиер, през 2011 г. БВП ще нарасне с 5% при инфлацията 10% и платежния дефицит от 4,5%.
Засега не се знае, какви параметри правителството на Украйна залага в бюджет-2012, тъй като се чака, как ще приключат преговорите с Русия за цената на "синьото" гориво. Сега то струва около $450, а се очаква цената да спадне двойно – до $220. Обаче в замяна на какво "Газпром" ще направи компромис, се премълчава. Опозицията настоява кабинетът да внесе яснота по въпроса.(УБВести)

УКРАЙНА ВЛЕЗЕ В ЗСТ С РУСИЯ, ВМЕСТО С ЕС. ЗАСЕГА
София, 20 октомври 2011.- Вместо с ЕС, Украйна влезе в зоната за свободна търговия (ЗСТ) с Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Таджикистан, Молдова и Киргизия. Отказаха да се присъединят към този нов СССР Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан, а Грузия изобщо не беше поканена.
Но какво представлява тази ЗСТ, засега не се знае. Известно е само, че свободната обмяна със стоки не засяга руските метали и енергоносители (газ, петрол). Защото, според премиера на Русия Владимир Путин, от тяхната продажба се пълни бюджетът на страната му.
Тогава какъв е смисъл от тази ЗСТ, се питат експертите. На-вероятно тя е предизборен трик на Кремъл: Путин е кандидат за нов мандат на президент и в очите на руснаците има нужда от имиджа на "собиратель русских земель".
Украинският политолог Тарас Чорновил смята, че спогодбата за ЗСТ, подписана от премиера Микола Азаров в Санкт-Петербург, теоретически не пречи на евроинтеграцията на Киев. На обратно мнение е бившият президент на Украйна Виктор Юшченко, според който с влизането в това евроазиатско пространство официален Киев си затваря търговската врата към ЕС.
Пан Виктор твърди, че европейският пазар е по-перспективен за Украйна, отколкото пазарът на бившите съветски републики. Също така той смята, че в основата на тази крачка на Киев към Москва е газовата спогодба, сключена през 2009 г. от "Нафтогаз" и "Газпром" по разпореждане на тогавашния премиер Юлия Тимошенко. "Газовата зависимост на Украйна е Ахилесовата пета на нашата вътрешна и външна политика", - категоричен е Юшченко. Той твърди, че след ЗВТ ще последва влизането на Киев  и в други икономически проекти на Москва, например, митнически съюз, валутен съюз, след което Украйна ще попадна и в политическите "лапи" на Кремъл.
Днес, на 20 октомври, президентът Виктор Янукович трябваше в Брюксел да уточни последните параметри на проекта на спогодбата за асоцииране с ЕС и създаване на зоната за свободна търговия с ЕС. Но поради делото на Юлия Тимошенко, осъдена на първа инстанция на 7 г. затвор, Брюксел отложи визитата и Янукович днес лети за... Куба. По-рано се предвиждаше споменатата спогодба да бъде парафирана на 15 декември тази година, с което Украйна трябваше окончателно да излезе от руската зона на влияние.
Опозицията остро разкритикува властта за отказ от евроинтеграцията и нежелание официален Киев да се приобщи към европейските ценности, за което настоява ЕС.(УБВести)

ДО ЮЛИ 2012 г. УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ВЪРНЕ ПОЧТИ $54 МЛРД.
Киев, 22 септември 2011.- До 1 юли догодина Украйна трябва да върне по кратко- и дългосрочните си задължения $53,5 млрд., съобщават украинските медии, като се озовават на Националната банка на Украйна. Според тях, това е нов национален рекорд. Предишният е $52,2 млрд. от 2008 г., който Киев с помощта на МВФ успя да погаси към 1 ноември 2009 г.
На руската банка "Внешторгбанк" Украйна дължи $2 млрд., още $2,3 млрд. трябва да се изплатят по държавните облигации.
Експертите призовават официален Киев да възстанови сътрудничеството си с МВФ. Засега фондът спря да отпуска траншовете от $15 млрд. кредит, защото правителството се бави с реформиране на газовия сектор, в частност, то отказва да повиши цената на природния газ за население.
Твърди се, че рискът Украйна да фалира (да обяви дефорт) е 37%.(УБВести)

УКРАИНСКИТЕ ГУРБЕТЧИИ ПРАЩАТ ВКЪЩИ ПОЧТИ $6 МЛРД. ГОДИШНО
Киев, 01 август 2011.- Пред миналата година украинските гурбетчии изпратиха на роднините си $5,9 млрд., съобщава Националната банка на Украйна. Това се равнява на 4,3% от БВП на страната или на размера на чуждестранните инвестиции, вложени в Украйна през 2010 г., - $5,980 млрд. През януари-март тази година преводите от чужбина стигнаха $1,5 млрд.
Над 50% от гурбетчийските преводи минават по банков път, още 30% - чрез различни международни платежни системи, а останалото – по неформален начин (предимно с бусове чрез познати и приятели).
Според експертите, украинската икономика се развива по олихархичен път (смята се, че има 5 олигархични семейства, които владеят 90% от родната икономика), затова много украинци не намират възможност за реализация в родината си и заминават в чужбина. От Световната банка твърдят, че Украйна е на пето място в света по броя на трудовите емигранти. По различни оценки, те са от 1,5 до 7 млрд. души. Украинците работят в Русия, Полша, Италия, Португалия, Испания, САЩ и други страни. От Русия в Украйна влизат над $1,6 млрд, от САЩ - $570 млн., от Западна Европа - $1,2 млрд.
Междувременно, сайтът "Кореспондент" изтъква, че за 20 г. в независимата Украйна са влезли около $50 млрд. чуждестранни инвестиции. Но тези пари не са оказали достатъчно влияние върху структурата на украинската икономика. Тя продължава да бъде суровинна и ориентирана към металургията, както по време на СССР. Нещо повече, по-голямата част от тези $50 млрд. изобщо не са чуждестранни инвестиции, а украински капитал, изнесен от големите финансово-промишлени групи в офшорни зони и после частично върнат в Украйна. Преди лятната ваканция Върховната Рада, в която доминира бизнес-партията "Региони на Украйна", отказа да подкрепи решението, с коетото се забранява капиталът от Украйна да се извежда в офшорките, в частност, в Кипър.(УБВести)

ПРЕЗ АПРИЛ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 2533 ГРИВНИ ИЛИ 230 ЕВРО. В БЪЛГАРИЯ – С НАД 100 ЕВРО ПОВЕЧЕ
Киев, 02 юни 2011.- В края на април средната заплата в Украйна беше 2533 грн. (или 230 евро). Най-много печелят в столицата Киев – 3922 грн., Донецка област - 3036 грн., в Днепропетровска – 2739 грн., а най-малко в Тернопилската – 1859 грн. (169 евро). С априлската средна заплата в Украйна могат да се купят 253 л бензин А-95. За сравнение: със средната заплата в България – 689 лв. (344 евро), могат да се купят 281 л от същия бензин.
Средната заплата на украинеца през периода януари-април тази година е 2424 грн., което се равнява на 220 евро, сочат данните на Държавния статистически комитет на Украйна.(УБВести)

УКРАЙНА НЕ ДАВА ГАЗОВАТА СИ ТРЪБА НА "ГАЗПРОМ". ЗАСЕГА
Киев, 11 април 2011.- Украйна възнамерява да пусне на пазар 25% от акциите на компанията си "Нафтогаз", сред активите на която е и газотранспортната система (ГТС). Киев възнамерява по този начин да привлече $5-6 млрд., необходими за модернизацията на "тръбата".>>>

В БЕДНА УКРАЙНА ИМА 21 МИЛИАРДЕРИ В ДОЛАРИ
Киев, 20 март 2011.- В Украйна има 21 милиардер, твърди седмичникът "Фокус". Тяхното състояние възлиза на $58 млрд. През 2010 г. милиардерите бяха само 8 ($21,8 млрд.)>>>


----------------

ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ НА НЯКОИ СТОКИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА през 2005

(FOB - черноморски пристанища или DAF - украинска граница)
По-подробна информация може да се намери тук: www.ukrdzi.com.ua

---------------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРЕЗ 2002
--------------------

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №24,  
тел.(02) 9559354.  

УКРАИНСКИ СЪЮЗ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ
Президент - Анатолий Кинах; E-mail: info@uspp.org.ua

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА НА УКРАЙНА

гр.Киев-254601, ул.Велика Житомирська, 33, Управление "Информация" - Юрий Зануда, тел.(00380 44) 2122901, 2292266, факс 2123353; E-mail: ucci@ucci.org.ua; www.ucci.org.ua -
>>>

АРХIВ


 
  


ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИС
ИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №24, 
 
тел.(02) 9559354.  
ВАЛЕНТИН ШЕВАЛЬОВ: УКРАЙНА ОТВАРЯ СВОИТЕ ПАЗАРИ>>>
----------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕС>>>
----------------
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

---------------
РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>

----------------
ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА И ДРУГА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ - НА :www.ukrdzi.com.ua

ВАШИЯТ УСПЕШЕН БИЗНЕС В УКРАЙНА – КАК ДА ГО ПРАВИМ