Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
"ДЕНИОН" ЕООД
ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЗАСТРАХОВКИ
тел.088752837
7

 ТУТ МОЖЕТЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЯТА
БЕЗПЛАТНА БИЗНЕС-ОБЯВА В УКРАЙНА
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ
E-MAIL

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бизнес-вести от Украйна

ПАРЛАМЕНТЪТ ВСЕ ПАК ПРИЕ ПРОЕКТОБЮДЖЕТ-2009
Киев, 26 декември 2008.- Днес Върховната Рада все пак прие проектобюджета, предложен от правителството на Юлия Тимошенко. За него гласуваха 226 депутати.(УБВести)


ВЪРХОВНАТА РАДА ОТХВЪРЛИ ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА ТИМОШЕНКО
Киев, 26 декември 2008.- Вчера Върховната Рада отхвърли проектобюджета, предложен от правителството на Юлия Тимошенко. До 50%+1, сиреч, 226 гласа, на премиера не достигна само три гласа документът да мине на първо и второ четене същевременно.
Пани Юлия предлага увеличаване на БВП с 0,4%, инфлация 9,5%, бюджетен дефицит в размер на 3% от БВП, екзистенцминимум 669 грн. (около $100), минимална заплата през 2009 г от 1 януари - 605 грн., от 1 април - 625 грн., от 1 юли - 630 грн., от 1 октомври - 650 грн., от 1 декември - 669 грн. месечно. В бюджета е заложен валутен курс $1 = 7 грн.
Същевременно от Държавния статистически комитет съобщиха, че инфлацията през ноември е 1,5%, а от началото на годината – 19,8%. През 2007 г. тя беше 16,6%. Производството през ноември намаля с 28,6%, а спадът от началото на годината е 0,7%.
Намалява и средната заплата. През ноември тя е 1823 грн., което е с 4,9% по-малко спрямо октомври, но с 30% повече спрямо 2007 г. Най-много печелят в Киев – 3227 грн., а най-малко в Херсон, едва 1505 грн.(УБВести)


ИНФЛАЦИЯТА В УКРАЙНА ЩЕ Е 23% ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА
Киев, 01 декември 2008.- Президентът на Украйна Виктор Юшченко смята, че през тази година инфлацията в страната ще бъде 23%. През 2007 г. тя беше 16,6%, съобщават украинските масмедии. Според държавния глава, през последните седмици се отбелязва отслабване на инфлацията, но това не е достатъчно, за да отговаря на плановете на правителството.
През първите десет месеца на годината индексът на потребителските цени в Украйна се покачи с 18% при 11,7% през същия период на миналата година.
В меморандума на Киев и МВФ, публикуван през ноември, се залага инфлация от 17% в края на 2009 г.
Предишните прогнози на Киев бяха за инфлация от 15,9% през тази година и 9,5% през следващата.(УБВести)

УКРАЙНА Е ПРИВЛЯКЛА НАД $8,5 МЛРД. ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИЦИИ
Киев, 28 ноември 2008.- От януари до септември тази година чуждестранните инвеститори са вложили в украинската икономика над $8,5 млрд. преки инвестиции, като на страните от ЕС се падат $7,1 млрд. Същевременно нерезидентите са изнесли капитал на стойност $659,4 млн., съобщават от Държавният статистически комитет на Украйна.
В страната инвестират 124 страни, като в първата десетка (82% от общия обем на инвестициите) влизат:
Кипър - $8,534 млрд.
Германия - $6,826 млрд.
Холандия - $3,253 млрд.
Австрия - $2,564 млрд.
Великобритания - $2,329 млрд.
Руска Федерация - $2,097 млрд.
САЩ - $1,522 млрд.
Франция - $1,266 млрд.
Швеция - $1,260 млрд.
Виржински острови - $1,248 млрд.
От 1991 г., когато Украйна е станала независима, в нейната икономика са вложени над $37,6 млрд. преки инвестиции, или на всеки украинец се падат $812.
Същевременно украинските предприятия са получили кредити от чуждестранните инвеститори в размер на $5,485 млрд.
През тази година Украйна вложи в икономиката на други страни едва $80.(УБВести)

ГАЗ ЗА УКРАЙНА ЩЕ СТРУВА $400
Киев, 26 ноември 2008.- Ако Украйна не плати дълга си към „Газпром”, от 1 януари следващата година „синьото гориво” ще струва за нея $400 за 1000 куб. м. Това заяви говорителят на руския монополист Сергей Куприянов. Според него, Киев дължи за септември $430 млн., за октомври – $800 млн., лихва – $340 млн., а за ноември – $840 млн.
Преди една седмица руският президент заповяда на ръководството на „Газпром” незабавно да притисне Украйна да плати дълга си от $2,4 млрд. Същевременно украинският държавен глава Виктор Юшченко разпореди премиерът Юлия Тимошенко веднага да уреди сметките с руснаците. Предполага се, че Украйна ще плати на „Газпром” с част от кредита, отпуснат от МВФ. През ноември фондът предостави на Киев $16,4 млрд.
Годишно Украйна консумира около 65 млрд. куб. м природен газ, като собственият добив възлиза на 20 млрд. куб. м. През тази година Москва продава на Киев газ на цена $179,5.
Всяка година през територията на Украйна „Газпром” транспортира за Европа и Балканите над 120 млрд. куб. м.(УБВести)

ОТ 1 ЯНУАРИ В УКРАЙНА ЗАКРИВАТ ОБМЕННИ БЮРА
Киев, 09 ноември 2008.- След 1 януари следващата година в Украйна няма да има обменни бюра. Валутата ще се обменя само в пунктовете, организирани в сградите на банките. Това реши Националната банка на Украйна.
Според председателя на Върховната Рада Арсений Яценюк, това решение е правилно. Той твърди, че често валутата, която се обменя в чейнджбюрата на улицата, не се отчита, правят се всякакви валутни нарушения, а в условията на сегашната финансова криза се подкопава и стабилността на националната валута – гривня.
През октомври валутните резерви на Националната банка на Украйна намаляха с $5,6 млрд. и сега са $32 млрд.(УБВести)

ИНФЛАЦИЯТА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ 24,1%
Киев, 08 ноември 2008.- През тази година инфлацията в Украйна ще достигне 24,1%, твърдят специалистите от Центъра за социално-икономичните изследвания CASE-Украйна. Върху цените най-вече влияе поскъпването на енергоресурсите.
През октомври инфлацията беше 1,7%, а от началото на годината тя е 18%.(УБВести).

МВФ ПРЕДОСТАВИ НА УКРАЙНА КРЕДИТ STAND-BY $16,4 МЛРД.
Киев, 06 ноември 2008.- Международният валутен фонд се съгласи да отпусне на Украйна $16,4 млрд. за стабилизиране на кредитно-финансовата система на страната. Първият транш от $4,5 млрд. ще бъде предоставен незабавно. Лихвата е 3,75%, срок за погасяване на заема е 5 г.
През миналата седмица Върховната Ради прие антикризисен закон, с който се регулира помощ на банките, създава се стабилизационен фонд и се увеличават сумите, с които държавата гарантира влоговете на гражданите.
Лидерът на партията "Региони на Украйна" Виктор Янукович заяви, че опозицията иска да контролира, как правителството ще разходва средствата от кредита на МВФ.
В момента украинската икономика изпитва трудности, свързани, в частност, с рязко падане на цените на металите на световния пазар. Желязото е основното перо в износа на Украйна.
През октомври валутните резерви на Националната банка на Украйна намаляха с $5,6 млрд. и сега са $32 млрд.(УБВести)

УКРАИНЕЦЪТ РИНАТ АХМЕТОВ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ”КРЕМИКОВЦИ”
София, 26 октомври 2008.- Ринат Ахметов е чуждестранният инвеститор, проявил интерес към "Кремиковци", съобщават българските медии. За интерес от страна на инвеститор спомена през миналата седмица икономическият министър Петър Димитров, но отказа да назове името му.
Два независими източника на "Дневник" потвърдиха, че именно украинският милиардер може да поеме комбината. Засега не е ясно дали това ще стане по силата на нов договор за ишлеме или чрез друга форма на партньорство. Предстои уточняване през седмицата, когато ще се проведат по-сериозни разговори между представители на олигарха, облигационерите, синдиците и министерството на икономиката.
Съществува вероятност дори Ринат Ахметов да пристигне в България в сряда, обяви Людмил Павлов, лидер на синдикалната организация на "Подкрепа" в "Кремиковци". Към момента в България украинецът контролира дружеството "Промет стиил" в град Дебелт. Предприятието за преработка на стомана осигурява работа на 850 души от областта и се приема за една от най-добре работещите мощности в България. В оперативния мениджмънт участват руски и украински специалисти, а основната част от продукцията се изнася за външните пазари. Мирослав Борисов, изпълнителният директор на "Промет", пък е водил разговори с ръководството на "Кремиковци" в събота. Някои от големите облигационери на комбината приветстваха възможността "Кремиковци" да стане част от групата компании на Ринат Ахметов. Те изразиха увереност в способностите на милиардера да посрещне финансовите затруднения на "Кремиковци" и го определиха като платежоспособен, което било много важно предвид голямата задлъжнялост на дружеството.
"Кремиковци" имат дългове, надхвърлящи 2.2 млрд. лв., и активи на стойност едва 1.7 млрд. лв.
Ринат Ахметов притежава $31,1 млрд., което е два пъти повече спрямо 2007 г. и с $1,5 млрд. повече от богатството на руския олигарх Олег Дерипаска. Сп."Кореспондент" смята, че Ахметов е най-заможният не само в ОНД, но и в Европа.(УБВести)

МВФ ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА УКРАЙНА $16 МЛРД.
Киев, 27 октомври 2008.- Международният валутен фонд (МВФ) може да предостави на Украйна $16 млрд., съобщи председателят на фонда Домиик Стросс-Кан. Средствата са необходими за икономическа и финансова стабилизация в условията на световната криза и намаляването на цените на металите. Обаче преди това украинските власти трябва да приемат редица закони, в частност, в банковия сектор.(УБВести)

БВП НА УКРАЙНА СЕ УВЕЛИЧИ С 6,5%, СРЕДНАТА ЗАПЛАТА Е $398
Киев, 02 септември 2008.- За периода януари-юли БВП на Украйна се увеличи с 6,5%, съобщават от Държавния статистически комитет.
През първото шестмесечие на тази година БВП скочи с 6,3%, като в търговията този показател е 14,8%, в преработвателната промишленост – 8,9%, в транспорта – 8,4%.
Според прогнозата на Световната банка, през 2008 г. БВП на страната ще се увеличи с 6%.
Същевременно през същия период заплатата скочи с 9%. През юли, например, средното възнаграждение на щатен работник е възлизало на 1929,97 грн., което се равнява на $398. (УБВести)

НАЙ-БОГАТИЯТ ЧОВЕК В ЕВРОПА Е УКРАИНЕЦ
Киев, 15 юни 2008.- Най-богатият човек в Европа е Ринат Ахметов – украински татарин, роден в Донбас (Източна Украйна), президент на компания "Систем Кепитъл Мениджмънт" и собственик на ФК "Шахтар", станал тазгодишен шампион на страната. Това твърди киевското сп."Кореспондент", което пресметна имането на 50-те най-богати украинци. Тяхното състояние възлиза общо на $112 млрд. Между другото, годишният бюджет на Украйна (население – 46 млн.) е около $50 млрд.
Сега Ринат Ахметов притежава $31,1 млрд., което е два пъти повече спрямо 2007 г. и с $1,5 млрд. повече от богатството на руския олигарх Олег Дерипаска. Сп."Кореспондент" смята, че Ахметов е най-заможният не само в ОНД, но и в Европа.
Над 20 от участниците в украинската класация "Топ-50" работят в металургията и енергетиката, десет – в банковия сектор, останалите – в строителството, хранителната промишленост и други отрасли.
Интересното е, че 13 от новобогаташите са и депутати във Върховната Рада. Партията "Рагиони на Украйна", която брани интересите на пролетариата в Източна и Южна Украйна, има седем милиардери-депутати, а партията на Юлия Тимошенко – пет.(УБВести)

В КИЕВ СЕ ПРОВЕЖДА ФОРУМ ПО ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ
Киев, 23 май 2008.- Днес в Киев се провежда форум, посветен на енергийната сигурност. В него участват президентите на Азербайджан, Грузия, Литва, Полша, Естония, Латвия. Не пристигнаха президентът на Румъния Траян Бъсеску и президентът на Молдова Владимир Воронин. България на форума е представена от вицепрезидента Ангел Марин.
Участниците в срещата на върха искат да реализират Евро-Азиатския нефтотранспортен коридор, като суровината от Баку през Украйна да достигне Гданск. Освен това, предвижда се да бъде създадена Общността на енерготранзитните държави от Балтийско до Черно море.(УБВести)

В КИЕВ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ЕНЕРГИЕН ФОРУМ
Киев, 22 май 2008.- Утре в украинската столица се открива форум, посветен на енергийната сигурност в Европа. В него ще участват държавните ръководители на Грузия, Естония, Литва, Латвия, Молдова, Полша, Румъния и Азербайджан. Очаква се форумът да предложи ЕС по-активно да се включи в проекта на петролопровода Одеса-Броди-Гданск, който е конкурентен на Новоросийск-Бургас-Александруполис.(УБВести)

УКРАЙНА СТАНА ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА СТО
София, 16 май 2008.- Днес Украйна се присъедини съм Световната търговска организация и стана нейния 152-и член.
Предвижда се, че членството на Украйна в СТО увеличи доходите на украинците с 3%, а БВП ще се увеличава с 2% годишно.
За член на СТО Украйна кандидатства от 1993 г.(УБВести)

СРЕДЕН РУШВЕТ В УКРАЙНА Е $5 ХИЛЯДИ
Киев, 11 март 2008.- Рушветът в Украйна излиза средно 25-26 хил. грн., което се равнява на $5 хил. Това заяви Леонид Скалозуб, който в украинското МВР ръководи департамента за борба с икономическата престъпност. Според него, преди една година чиновниците са влизали по-малко – 15-16 хил. грн.
През 2008 г. МВР разкри над 100 случая на рушветчийство.(УБВести)

ИНФЛАЦИЯТА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ Е 2,7%
Киев, 08 март 2008.- През февруари животът в Украйна е поскъпнал с 2,7%, сочат данните на Държавния статистически комитет. Инфлацията от началото на годината е 5,7%, а спрямо февруари 2007 г. е 21,9%.
В бюджет'2008 г. е заложено поскъпването от 9,6%.(УБВести)

БВП НА УКРАЙНА СЕ УВЕЛИЧИ СЪС 7,3%
Киев, 22 януари 2008
.- Според предварителните данни, през 2007 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Украйна се увеличи със 7,3%, съобщиха от Държавния статистически комитет.
През 2006 г. растежът беше 7,1%, през 2005 – 2,7%, през 2004 – 12,1%, през 2003 – 9,6%, през 2002 – 5,2%, през 2001 – 9,2%, през 2000 г. – 5,9%.(УБВести)


УКРАЙНА ПЛАЩА ЗА РУСКИЯ ГАЗ $180
Киев, 10 януари 2008.- През тази година Украйна ще внася природния газ от Русия на цена $180 за 1000 куб. м., което е с 38% повече спрямо миналата. Същевременно за преноса на своето "синьо гориво" през украинската територия (на всеки 100 км) за страните от Европейския съюз "Газпром" ще плаща с $0,1 повече – цената от $1,6 се увеличава на $1,7. За това се разбраха делегациите на двете страни, проведени в Москва.
През тази година Украйна ще внесе 55 млрд. куб. м природен газ. Собственото производство достига 20 млрд.куб. м. Годишно през украинската газотранспортна система за ЕС се пренасят 120 млрд. куб. руски газ, което достига 25% от потребностите на страните от Европейския съюз.(УБВести)
Още по въпроса:

УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

"ГАЗПРОМ" УСПЯ ДА НАТРАПИ НА УКРАЙНА СВОЯ ПОСРЕДНИК СЪС СЪМНИТЕЛНА РЕПУТАЦИЯ>>>

ПРЕЗ 2007 ГОДИНА ИНФЛАЦИЯТА НАДХВЪРЛИ 16%
Киев, 09 януари 2008.- През миналата година инфлацията в Украйна достигна 16,6% - това е най-високият показател от 2000 г. досега
Според държавния комитет по статистика, през декември храните поскъпнаха с 2,8%, нехранителните стоки – с 1,0%, а услугите – с 1,2%, съответно от началото на 2007 г. скокът е 22,9%, 6,9% и 12%.
През 2000 г. инфлацията беше 25,8%, през 2001 – 6,1%, през 2003 – 8,2%, през 2004 – 12,3%, през 2005 – 10,3%. Единствено през 2002 г. е фиксирана дефлация 0,6%.
Премиерът Юлия Тимошенко заяви, че нейното правителство ще смъкне инфлацията под 10%.(УБВести)


ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ НА НЯКОИ СТОКИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА през 2005

(FOB - черноморски пристанища или DAF - украинска граница)
По-подробна информация може да се намери тук: www.ukrdzi.com.ua

---------------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРЕЗ 2002
--------------------

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №24,  
тел.(02) 9559354.  

УКРАИНСКИ СЪЮЗ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ
Президент - Анатолий Кинах; E-mail: info@uspp.org.ua

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА НА УКРАЙНА

гр.Киев-254601, ул.Велика Житомирська, 33, Управление "Информация" - Юрий Зануда, тел.(00380 44) 2122901, 2292266, факс 2123353; E-mail: ucci@ucci.org.ua; www.ucci.org.ua -
>>>

АРХIВ


 
  

БЪЛГАРО-УКРАИНСКО ДРУЖЕСТВО "ТРАФОСЕРВИЗ" АД: "НИЕ УДЪЛЖАВАМЕ ЖИВОТА!">>>

ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД "СИГМА БЛЕЙЗЪР" - ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ"
>>>

-----------
ХАРКИВСКО ДЪРЖАВНО АВИАЦИОННО ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ">>>
ПАВЛО НАУМЕНКО: ИСКАМЕ АН-140 ДА СТАНЕ "НАРОДЕН САМОЛЕТ"
>>>
-------------
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИС
ИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №24, 
 
тел.(02) 9559354.  
ВАЛЕНТИН ШЕВАЛЬОВ: УКРАЙНА ОТВАРЯ СВОИТЕ ПАЗАРИ>>>
----------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕС>>>
----------------
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

---------------
РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>

----------------
ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА И ДРУГА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ - НА :www.ukrdzi.com.ua


Фирма "Солвекс" предоставя визови услуги за пътувания в Украйна и Русия
За контакти: София, тел.(02) 9872260, 9801118