Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
 
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ
E-MAIL

 

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бизнес-вести от Украйна

УКРАЙНА УВЕЛИЧАВА ГАЗОДОБИВА СИ
Киев, 17 декември 2005.- От началото на година газодобивът в Украйна достигна 17,6 млрд. куб. м., което повече спрямо м.г. През ноември в експлоатацията влезе поредното находище в района на Полтава.
През периода януари-ноември от собствените залежи Украйна получи и 2,8 млн. т петрол.
В навечерието на зимата Украйна започна да изнася електроенергията си за Унгария, Словакия, Полша, Румъния и Молдова.(БУВести)

ОТ СТРАНАТА СА ИЗНЕСЕЛИ ОРЪЖИЯ ЗА $32 МЛРД.
Киев, 16 декември 2005.- През 1992-1997 гг. от Украйна са изнесени оръжия на стойност $32 млрд. Това заяви Сергий Синченко, председател на временната комисия, създадена във Върховната Рада за разследване на фактите за незаконна търговия с оръжие. Най-много е изнесено през 1996 г., когато с този бизнес са се занимали 114 фирми, като едва 20% от сделките се падат на компании, имащи официални разрешителни. Най-големите партиди са били изпратени в Босна и Хърватия.
Според Синченко, досега не се знае също така, колко ядрени бойни глави Украйна е предала на Русия? Според едни документите, става дума за 2633 заряда, а според други – с 250 повече.(БУВести)

БВП СЕ УВЕЛИЧИ САМО С 2,2%
Киев, 15 декември 2005.- През периода януари-ноември БВП на Украйна се увеличи само с 2,2%, съобщиха от Държавния статистически комитет. В министерството на икономиката обясняват това с по-малки обеми на търговията на едро и дребно.
Според на МВФ, през тази година БВП на страната едва ли ще надхвърли 3% спрямо 12% през 2004 г. През март т.г. украинското правителство е прогнозирало, че БВП ще бъде около 8,2% при инфлацията от 9,8%. След това прогнозата на БВП спадна до 6-6,5%, а после – до 4-4,5%.(БУВести)

САЩ ИСКАТ УКРАЙНА И РУСИЯ ЗАЕДНО ДА ВЛЕЗАТ В СТО
Киев, 14 декември 2005.- "Украйна и Русия трябва заедно да влязат в СТО", - заяви представителят на САЩ в тази организация Роб Портман. Според него, икономиките на тези две страни ще внесат "свежа кръв" в Световната търговска организация (СТО).
В Хонконг се проведе съвещанието на СТО на ниво министри. В нея членуват 150 страни. Украйна много се е надявала да се присъедини към тях тъкмо сега и да изпревари Русия. Но, уви. На Киев остава се сключи двустранни протоколи за членството в СТО само с няколко държави - САЩ, Китай и Австралия.(БУВести)

ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ НА УКРАЙНА Е С ОТРИЦАТЕЛНО САЛДО
Киев, 13 декември 2005.- Украинската външна търговия е с отрицателно салдо над $1 млрд., съобщиха от Държавния статистически комитет на страната. За 10-те месеца на годината Украйна е изнесла стоки на стойност $28,201 млрд., което е с 6,3% повече спрямо 2004 г., а е внесла на стойност $29,223 млрд., което е повече с 25,3%. спрямо м.г.
През 2004 г. външната търговия на Украйна е имала положително салдо от над $3,6 млрд.(БУВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА УКРАЙНА Е 856 ГРИВНИ ИЛИ НАД $170
Киев, 27 октомври 2005.- През септември средната заплата в Украйна се увеличи с 3% и стана 856 грн., което прави $170, съобщиха от Държавния статистически комитет. Най-много печелят в столицата, където средната заплата е 1368 грн. ($274), а най-малко – в Тернопол, 589 грн. ($118).
Спрямо 2004 г. средната заплата се увеличи с 35,7%. Сега с нея украинците могат да купят над 800 хляба или 200 л бензин А-95.(БУВести)

"КРИВОРОЖСТАЛЬ" ОТНОВО Е ПРОДАДЕН, НО СРЕЩУ $4,6 МЛРД.
Киев, 24 октомври 2005.- Най-големият в Украйна металургичен комбинат "Криворожсталь" отного е приватизиран. В наддаването участваха немската компания "Mittal Steel Germany GMBH" от гр.Дуйсбург, украинският консорциум "Индустриална группа" от гр.Киев и украинско-руското дружество "Смарт-груп" от гр.Днипропетровск.
Най-добрата цена за 93% от акциите – 24,2 млр. грн., предложи "Mittal Steel Germany GMBH", чийто собственик е 55-годишният индийски милиардер Лакишми Митал и която притежава 71% от "Кремиковци". Купувачът се задължава до 2010 г. да инвестира в "Криворожсталь" $2,4 млрд. и дотогава да не съкращава работниците.
Киевската "Индустриалната група" се отказа от наддаването при цената 24,1 млрд. грн., а "Смарт-груп" – при 17,7 млрд. грн.
През 2003 г. комбинатът "Криворожсталь" беше приватизиран от Виктор Пинчук - зет на тогавашния президент Леонид Кучма срещу $800 млн. По време на "оранжевата"революция сегашният държавен глава Виктор Юшченко обеща да реприватизира спорните предприятия. По решение на Киевския съд комбинатът "Криворожсталь" беше върнат на държавата.
През първото шестмесечие на 2005 г. "Криворожсталь" изкопа 8,75 млн. т желязна руда, произведе 13 млн. т кокс, 3,4 млн. т концентрат, 4,84 млн. т агломерат, 3,01 млн. т чугун, 3,39 млн. т стомана и 2,94 млн. т валцувани метали.
С парите от продажбата на предприятието властта възнамерява да финансира своите социални програми и още повече да закрепи доверието си сред украинците в навечерието на много важни парламентарни избори през март 2006 г.(БУВести)

ЗА 9 МЕСЕЦА ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО СЕ УВЕЛИЧИ С 3,2%

Киев, 22 октомври 2005.- За девет месеца на годината промишленото производство в Украйна се увеличи с 3,2%, съобщиха от Държавния статистически комитет. Растежът между 15% и 3% се наблюдава в хранителната, добивната, химическата и въгледобивната промишленост, металургията и други отрасли.(БУВести)


ВЪНШНОТЪРГОВСКОГО САЛДО НАМАЛЯВА
Киев, 12 август 2005.- Намалява външнотърговското салдо на Украйна, съобщиха от Държавния статистически институт. През периода януари-юли то е по-малко от $400 млн., докато през 2004 г. бе над $3 млрд.
За 7-те месеца на годината износът на Украйна се е увеличил с 9,2% и е достигнал $16,935 млрд. Вносът е за 16,553 млрд., като скокът при него е 26%. Оттук идва и малкото външнотърговското салдо.(БУВести)

ПРЕЗ ЮЛИ БВП СЕ Е УВЕЛИЧИЛ С 2,4%
Киев, 11 август 2005.- През юли спрямо юли 2004 г. БВП на Украйна се е увеличил 2,4%, съобщиха от Държавния статистически комитет на страната. За периода януари-юли БВП е нараснал с 3,7%.
Предвижда се през 2005 г. БВП да се увеличи с 8% при инфлация 9,8%, а през 2006 – 9,5%. През 2004 г. растежът на БВП бе 12,1%.(БУВести)


ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТНОВО ЩЕ ПРИВАТИЗИРА МК "КРИВОРОЖСТАЛ"
Киев, 18 юни 2005.- След като киевският съд призна за незаконна приватизацията на металургичния комбинат "Криворожсталь", правителството реши отново да продаде над 93% от предприятието.
През 2004 г. МК "Криворожсталь" беше продаден срещу $800 млн. на две компании: Инвестиционно-металургичният съюз взе 56%, а корпорацията "Интерпайп" – 44%. Първата компания принадлежи на Ринат Ахметов – бизнесмен от Донецк, бил близък до предишното правителство, а втората – на Виктор Пинчук, зет на експрезидента Леонид Кучма.
Правителството разчита повторно да продаде "Криворожсталь" поне няколко пъти по-скъпо.(БУВести)

ДОГОДИНА В УКРАЙНА ЩЕ ИМА САМО ЕДИН СОЦИАЛЕН ДАНЪК
Киев, 18 юни 2005.- Догодина в Украйна ще се въведе единен социален данък в размер на 20%, заяви президентът Виктор Юшченко. По този начин данъчното бреме ще намалее поне с 2-2,5 пъти.
В Киев се проведе икономическия форум "Мини-Давос", на който украинските власти призоваха западните компании смело да инвестират в страната.(БУВести)


"МИНИ-ДАВОС" ПРЕДЛОЖИ НА УКРАЙНА 10 НЕОТЛОЖНИ МЕРКИ
Киев, 17 юни 2005.- Световния икономически форум (СИФ), под егида на който в Киев се проведе "кръгла маса", наречена "Мини-Давос", предложи на новата украинска власт да реши 10 неотложни мерки.
Според изпълнителния директор на СИФ Клаус Шваб, става дума за членство в СТО, увеличаване на инвестициите и подобряване на бизнес-климата. В Украйна трябва да има надеждна правова система и да бъдат защитени правата на акционерите. Освен това СИФ предлага Киев да реформира държавното управление, като засили борбата с корупцията и бюрокрацията и да облекчи процедурата за регистриране на фирми. Също така правителството трябва ясно да заяви, че неговата цел е евроинтеграцията.
Предвижда се Украйна за приеме закон за ценни книжа и да въведе международни стандарти в счетоводството и одита.(БУВести)

ТРЯБВА МНОГО ДА СЕ ПОСТАРАЕТЕ, ЗА ДА ВЛЕЗЕТЕ В СТО ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
Киев, 17 юни 2005.- "Трябва да извършите редица кардинални промени в правителствената и регулаторната политика и в законодателството, за да ви приемат в СТО до края на годината", - заяви Руфус Еркса – заместник на генералния директор Световната търговска организация (СТО). Той участва в икономическия форум, който се проведе в Киев на 17-18 юни.
Украинските власти обещаха още тези дни Върховната Рада да разгледа и приеме 24 закона, необходими за членството в СТО. Същевременно министърът на външните на Украйна Борис Тарасюк сподели, че в парламента има много противници на членството на страната в тази организация.
Украйна вече сключи двустранни договори с над 30 страни – членки на СТО, включително с България. Остават още 17 държави, като сред тях са САЩ, Австралия, Япония, Китай, Норвегия, Египет, Тайван, Исландия.(БУВести)

ПРЕЗ МАЙ ИНФЛАЦИЯТА В УКРАЙНА 0,6%
Киев, 4 юни 2005.- През май инфлацията в Украина беше 0,6%, съобщиха от Държавния статистически комитет. През април тя беше 0,7%. Очаква се през следващите два месеца - юни и юли, да има дефлация. Прогнозата за 2005 г. е 9,8%.(БУВести)

ВРЪЩА СЕ ЕДИННИЯ ДАНЪК ЗА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС
Киев, 3 юни 2005. С мнозинство от 326 гласа Върховната Рада задължи правителството да се върне към единния данък, с който да се облага дребния и средния бизнес. Последният пропищя от премиера Юлия Тимошенко, която отмени този данък, за да увеличи постъпленията в бюджет за социалната сфера. Твърди се, че с решението си депутатите лишават бюджет от 4 млрд. грн. ($800 млн.). Предложението на Върховната Рада се подкрепя и от гражданското движение "Пора".(БУВести)

КРАТКИ
- През май населението в Украйна продаде над $800 млн., а купи - $895 млн. В банките украинците държат почти $4,4 млрд., което е с $0,8 млн. повече спрямо януари тази година.
- През 2006 г. броят на работните места в Украйна ще се увеличи с 400 хил. Тогава ще работят 21,2 млн. украинци, обещават от министерството на икономиката, а безработицата ще падне на 7,5% от икономически активното население.
- Украйна не подписа протокола за поетапната отмяна до 2012 г. на ограниченията в търговията между страните от ОНД. Позицията на Украйна е подкрепена от Молдова. Заседанието на премиерите на държавите от ОНД се проведе в столицата на Грузия.
- Предвижда се през 2009 г. над саркофага, изграден върху взривилия се през 1986 г. реактор в АЕЦ "Чернобил", да бъде построен още един саркофаг висок 100 м и дълъг 250. За цената на проекта не се съобщава.
- През 2007 г. минималната заплата в Украйна ще бъде 400 грн. ($80). Сега тя е 332 грн. и за тези пари могат да се купят 100 л бензин А-95 или 200 хляба.
- Русия увеличи износното мито върху петрола от $102,6 през април на $136,2 за тон от 1 юни. Това ще окаже негативно влияние в Украйна, която изцяло е зависима от руските доставки.

ИНФЛАЦИЯТА В УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПАДНЕ ПОД 10%
Киев, 23 май 2005.- Инфлацията в Украйна през тази година може да падне под 10% (през 2004 г. тя беше 12,8%), съобщи в Белград на годишното събрание на ЕБВР Анатолий Шаповалов - заместник-банкер №1 на страната. През първите четири месеца на годината потребителските цени в Украйна са скочили с 5,1%. Според банкера, курсът на гривнята спрямо долара ще се запази на ниво 5,1 грн./$.
Друг украински представител Виталий Лисовенко - заместник-министър на финансите, заяви, че БВП на Украйна може да се увеличи с 10%. Сред основните фактори той посочи високото вътрешно търсене и нарасналите цени на основните износни пера, например, металите. Същевременно икономическия растеж през 2006-2008 гг. трябва да бъде около 6% годишно.
Вероятно Украйна ще възобнови сътрудничеството си с МВФ и сключи нова спогодба. За последен път Киев е взимал кредит от фонда през 2001 г.(БУВести)

ВЪРХОВНАТА РАДА РЕМОНТИРА БЮДЖЕТ'2005
Киев, 25 март 2005.- Днес Върховната Рада на Украйна прие поправките към закона за бюджет'2005, съобщават украинските масмедии. Приходите се увеличават с 86,5 млрд. грн. (стават 108,5 млрд. грн. или почти $20 млрд.), разходите - с 95,5 млрд. грн. (стават 115,3 млрд. грн. или $21,6 млрд.). Бюджетният дефицит се намалява с 8,6 млрд. грн.
Допълнителните постъпления в хазната ще идват от отмяната на данъчните преференции, подобрената прогноза за БВП, по-доброто управление на държавното имущество и по-високата печалба на държавните монополни компании.
Промените има и в социалната сфера. Минималната пенсия вместо 284 грн. става 332 грн. ($63), а минималната заплата се увеличава от 262 грн. на 332 грн. ($63). Заплатата в бюджетната сфера скача с 57%. Еднократната помощ при раждане на детето се увеличава 12 пъти и става 8,5 хил. грн. ($1600)
Според ремонтирания бюджет, разходите за диаспората се увеличават 11 пъти. Очевидно, с част от парите ще се финансира Световният форум на украинците, който се събира веднъж на четири години и през 2005 г. ще се проведе в Киев от 20 до 22 август.(БУВести)

ФИРМИТЕ ДА СЕ РЕГИСТРАРАТ НА "ЕДНО ПИШЕ"
Киев 24 март 2005.- Новият украински президент започва да изпълнява предизборните си обещания. От 1 юли фирмите в Украйна ще се регистрират на "едно гише". Тромавата процедура отблъска хората, включително чужденците, готови да инвестират в страната. "Но те не искат да дават рушвети", - заяви Виктор Юшченко. Според него, досега за съдаване на 1 работно място отиват 15 месеца.
Експериментът по облекчаване на бюрократичната процедура, проведен в Одеската митница, показа, че митническото оформяне на стоките се извършва за 5 мин. вместо за 3 седмици, съобщава сайтът "ЛигаИнформ".(БУВести)

УКРАЙНА И ТУРКМЕНИСТАН НЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ
Киев, 23 март 2005.- Туркменистан отказа да свали цената на природния газ за Украйна. Тя остава $58 за 1000 кум. м, което означава, че на руско-украинската граница такова количества газ ще струва $74. Половината от доставките Киев ще заплаща с валута, а половината - с машиностроителна продукция. Всяка година Украйна внася 36 млрд куб. м туркменски газ. Киев планира да внедрява енергоспестяващи технологии.
Пазарлъкът за цената на природния газ беше една от основните точки в посещението на украинския президент Виктор Юшченко в Ташкент. Страните се договориха в перспективата Туркменистан да изнася за Европа през Украйна 60-70 млрд. куб. м газ.
Годишното потребление на Украйна на природния газ възлиза на 70 млрд. куб. м. През украинската територия за Западна Европа и Балканите Русия транспортира по 120 млрд. куб. м "синьо гориво" годишно.(БУВести)
Почеве за украинските газопроводи може да се прочете тук
>>>

СУД НЕ ПРИЗВАТА ПИНЧУК И АХМЕТОВ ЗА СОБСТВЕНИЦИ НА "КРИВОРОЖСТАЛЬ"
Киев, 22 март 2005.- Печерският съд на Киев отказа да удовлетвори иска на консорциума "Инвестиционно- металургичен съюз", че именно той е собственик на 93,02% от акциите в комбината "Криворожсталь", съобщава "Украинска правда". През 2004 г. тази компания, която се представлява от Виктор Пинчук - зет на бившия украински президент, и донецкия бизнесмен Ринат Ахметов (двамата се смятат на украинските олигарси), купи "Криворожсталь" срещу $800 млн., което, според новото правителство, е несправедливо. "Комбинатът струва няколко пъти повече", - смята Юлия Тимошенко.
Още по време на президентските избори в края на 2004 г. опозицията заявяваше, че с идването на власт ще преразгледа големите приватизационни сделки, тъй като са нарушени тръжните процедури. Случаят със "Криворожсталь" е такъв. Например, холандската фирма "Миттал" предлагаше $1,5 млрд., но властта продаде предприятието на свои хора.
Комбинатът "Криворожсталь" е построен през 1934 г. и сега е сред първите 30 най-големи производители на метал в света. Всяка година той произвежда 2,854 млн. т кокс, 7,8 млн. т чугун, 7 млн. т стомала и 6 млн. т валцувани метали. Средната заплата в предприятието е 1500 грн., което се равнява почти на $300.(БУВести)


ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ НА НЯКОИ СТОКИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА през 2005

(FOB - черноморски пристанища или DAF - украинска граница)
По-подробна информация може да се намери тук: www.ukrdzi.com.ua

---------------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО ПРЕЗ 2002


"Бизнес-вести от Украйна" - януари 2004


АРХИВ: "БИЗНЕС-ВЕСТИ" от УКРАЙНА - 2004ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №29 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ "Овча купел", ул."Боряна", №24,  
тел.(02) 9559354.  

УКРАИНСКИ СЪЮЗ НА ИНДУСТРИАЛЦИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ
Президент - Анатолий Кинах; E-mail: info@uspp.org.ua

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА НА УКРАЙНА

гр.Киев-254601, ул.Велика Житомирська, 33, Управление "Информация" - Юрий Зануда, тел.(00380 44) 2122901, 2292266, факс 2123353; E-mail: ucci@ucci.org.ua; www.ucci.org.ua -
>>>


 
  

ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД "СИГМА БЛЕЙЗЪР" - ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В БЪЛГАРИЯ">>>
-----------
ХАРКИВСКО ДЪРЖАВНО АВИАЦИОННО ПРОИЗВОДСТВЕНО ПРЕДПРИЯТИЕ">>>
ПАВЛО НАУМЕНКО: ИСКАМЕ АН-140 ДА СТАНЕ "НАРОДЕН САМОЛЕТ"
>>>
-------------
ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИС
ИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №24, 
 
тел.(02) 9559354.  
ВАЛЕНТИН ШЕВАЛЬОВ: УКРАЙНА ОТВАРЯ СВОИТЕ ПАЗАРИ>>>
----------------
СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕСnew >>>
----------------
УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>

---------------
РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>

----------------
ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА И ДРУГА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ - НА :www.ukrdzi.com.ua


"БАЛКАНИ"
БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ТЪРГОВСКО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

Фирма "Солвекс" предоставя визови услуги за пътувания в Украйна и Русия
За контакти: София, тел.(02) 9872260, 9801118