Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
EURO-2012
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ 
гр.София, "Овча купел", ул."Боряна", №29, тел.(02) 9559354;


ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ 
гр.София, "Овча купел", ул."Боряна", №29, тел./факс (02) 9559349; тел.9554072

 

Посолски вести

АННА ТЕРТИЧНА ДАЛА ІНТЕРВ’Ю НАШОМУ YOU-TUBE КАНАЛУ: «КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ!» - ЩАСТИ ВСІМ»!
Софія, 28 грудня 2020.- Перед від’їздом додому після  п’яти років перебування в Болгарії Анна Тертична – заступник посла України в Софії, радник, дала інтерв’ю You-Tube каналу «Украински ТВ вести».
>>>

ВІТАЛІЙ МОСКАЛЕНКО: Я ПЕРЕКОНАНИЙ, ЩО 2021 РІК ПРИНЕСЕ НАМ НОВІ ПЕРЕМОГИ

У ПОСОЛЬСТВІ ВШАНУВАЛИ ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ДИПЛОМАТІЇ – ДЕКОГО НАГОРОДИЛИ, ПРЕЗЕНТУВАЛИ КНИГИ
Софія, 23 грудня 2020.- Учора у нашому посольстві за участю невеличкої групи активістів діаспори (пандемія ж!) вшанували День української дипломатичної служби.>>>

ЧАСОПИСИ ПОСОЛЬСТВА УНР В СОФІЇ: ІНСТРУМЕНТ ПРОМОЦІЇ УКРАЇНИ В БОЛГАРІЇ
До українського питання переважна більшість болгарських інтелектуалів ставилася вороже або з пересторогою
Софія, грудень 2020.- 15 жовтня 1919 року в Софії вийшов друком часопис «Українсько-болгарський огляд» як колективна праця перших українських дипломатів в Царстві Болгарія після започаткування діяльності Посольства Української Народної Республіки (УНР) в Софії 21 червня 1918 року.>>>

АТЛАНТИЧЕСКИЯТ СЪВЕТ НА БЪЛГАРИЯ ИЗПРАЩА АННА ТЕРТИЧНА С БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС

ПОСАДИХА УКРАИНСКА КАЛИНА ОКОЛО КАМЪКА НА ЛЕСЯ УКРАИНКА ВЪВ ВЛАДАЯ
София, 23 октомври 2020.- Днес във Владая (край София) посланикът на Украйна Виталий Москаленко и кметицата на селището Цветанка Здравкова посадиха калина около камъка-паметник на Леса Украинка.>>>

ЗА ПОМОЩ ЗА ФРОНТА УКРАИНКА И БЪЛГАРКА СА НАГРАДЕНИ С МЕДАЛ НА ВОЕННОТО НИ МИНИСТЕРСТВО

София, 14 октомври 2020.- Днес украинската армия отбелязва своя професионален празник. А вчера в посолството на Украйна в България посланикът Виталий Москаленко и военният аташе Дмитро Лукашук наградиха Олена Коцева и Здравка Русенова с медал за волонтерската им дейност от 2014 г насам в помощ на фронта в Донбас.>>>

УКРАЇНЦІ У СОФІЇ ПРИБРАЛИ БІЛЯ ДРАГОМАНОВА, ПАРАЩУКА ТА ШЕВЧЕНКА І ПОСАДИЛИ КАЛИНУ

Софія, 19 вересня 2020.- До Міжнародного дня прибирання, який відзначається сьогодні, українські дипломати упорядкували могилу Михайла Драгоманова та Михайла Паращука на Центральному кладовищі Софії. >>>

ВИТАЛИЙ МОСКАЛЕНКО: УКРАИНСКИЯТ НАРОД ЗАЩИТАВА НЕ САМО РОДИНАТА СИ И ПРАВОТО ДА ИЗБЕРЕ СВОЯ СОБСТВЕН ПЪТ

ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА ИСКА ОТ БНР ПРАВО НА ОТГОВОР

От «АБВ» като контрабандисти са влезли в украинския Крим, анексиран от Москва преди шест години
София, 08 юли 2020.- Посолството на Украйна дипломатично, но остро в писмото си до БНР протестира против излъчения в програмата на радиото «12+3» репортаж на русофила Петър Волгин за посещението на партията «АБВ» в Крим.>>>

УКРАИНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ ПОЛОЖИХА ЦВЕТЯ НА ГРОБА НА МИХАЙЛО ДРАГОМАНОВ

София, 19 юни 2020.- Украинските дипломати начело с посланика Виталий Москаленко посетиха Централните софийски гробища и положиха цветя на гроба на Михайло Драгоманов. Тези дни се навършват 125 години от смъртта му.>>>

БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ПРИЕ УКРАИНСКИЯ ПОСЛАНИК

София, 17 юни 2020.- Днес президентът на България Румен Радев проведе среща с посланика на Украйна Виталий Москаленко, съобщават българските медии.

В хода на разговора държавният глава призова за по-активен двустранен политически диалог между България и Украйна и възобновяване на заседанията на Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Президентът подчерта, че народите на България и Украйна споделят дълбоки исторически, културни и духовни връзки и институциите в двете държави следва да обединят усилия за внасянето на нова динамика в тяхното развитие и задълбочаване.
И България, и Украйна споделят общ интерес от реализацията на редица проекти в икономиката и инфраструктурата, бе посочено по време на разговора. Възможност за разширяване на партньорството дават и инструменти на Европейския съюз (като Дунавската стратегия) чрез по-активното участие на Украйна.
През последните години нараства интересът на украинските граждани за работа и туризъм у нас, като страната ни. През 2019 г. България  е посетена от 470 хил. украинци.
Българската страна очаква да бъде запазена административната и функционална цялост на историческия Болградски район при провеждането на административно-териториалната реформа в Украйна, подчерта още президентът Румен Радев. Той открои големия интерес на страната ни за всестранно развитие на връзките със сънародниците ни в Украйна за запазване на техния език, национална идентичност и култура.
От своя страна посланикът Москаленко увери, че целостта на Болградския район няма да бъде засегната от административната реформа в страната и историческият район ще бъде съхранен. Той изрази също така признателност за принципната и последователна подкрепа на България за европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна.(УВести)

БЪЛГАРСКАТА ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ ПРИСТИГНА В УКРАЙНА
Киев, 28 май 2020.- Вчера българската хуманитарна помощ пристигна в Украйна, съобщиха от украинското посолство в София.
Пратката, която включва средства за защита на нашите медици, е предадена от посланика на България в Киев Костадин Коджабашев и приета от заместник-министъра на външните работи на Украйна Васил Боднар. Тя ще бъде разпределена по преценка на украинското здравно министерство.
По време на церемонията по предаване пан Васил благодари на българската страна, като подчерта, че България продължава да бъде надежден партньор на Украйна. «Нашите отношения почиват върху вековните традиции на дружба и взаимно разбиране, - каза той. – Ние сме благодарни на българското ръководство и българския народ за днешната помощ».
Към 28 май в Украйна са регистрирани 22382 случаи на COVID-19, като 8439 са се излекували. Заразените медици са 1458, а починалите са 193.
Украйна започна постепенно да отслабва карантината, въпреки че я е въвела с две седмици по-късно от България.(УВести)

УКРАИНСКОТО ПОСОЛСТВО ОТНОВО ЧЕСТИТИ 24 МАЙ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
София, 23 май 2020.- Дипломатите от украинското посолство за втора поредна година честитят 24 май на български език. Видеото се разпространява в You-tube  и Фейсбук и вече е набрало почти 200 лайка.>>>

УКРАЙНА ОСТРО ПРОТЕСТИРА: БЪЛГАРИЯ СЕ НАMЕСВА В НАШИТЕ ВЪТРЕШНИ РАБОТИ

Киев, 20 май 2020.- Днес Народното събрание прие декларация, според която Украинската държава, извършвайки административна реформа, като че ли накърнява правата и самобитността на българското малцинство в Одеска област. Отговорът на Киев, и то категоричен, дойде незабавно.>>>

ПУТИН ОТИДЕ В КРИМ, УКРАЙНА ОСТРО ПРОТЕСТИРА

Киев, 19 март 2020.- Министерството на външните работи на Украйна остро протестира във връзка с поредното, несъгласувано с Украйна, посещение на президента на Руската федерация на временно окупираната от Руската федерация територия на Украйна – Автономната република Крим и град Севастопол, четем в изявлението на официален Киев. Путин отида там на 18 март т.г.
Украйна смята, че това посещение, както и всички предишни несъгласувани с украинската страна визити на руски длъжностни лица във временно окупираната Автономна република Крим и гр.Севастопол, е грубо неспазване от руската страна на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, цинично и демонстративно незачитане на общоприетите принципи и норми на международно право, включително Устава на ООН, резолюциите на Общото събрание на ООН, ангажиментите на Руската Федерация по двустранни и многостранни договори, по които Украйна и Руската федерация са страни.
Крим и Севастопол са и ще останат неразделна част от суверенната територия на Украйна. Никакви посещения на руски длъжностни лица на окупирания полуостров, както и незаконното изграждане на т.н. «Кримски мост» не са признак за промяна в статута на тези украински административни единици, залегнал в Конституцията на Украйна и признати от международната общност.
Във връзка с посещението на В.Путин до АР Крим и гр.Севастопол на руското външнополитическо ведомство беше изпратена протестна нота, пише в декларацията.(УВести)

У БОЛГАРІЇ ВШАНУВАЛИ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА
Софія, 09 березня 2020.- У болгарській столиці відзначили 206-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка.

Біля його пам’ятника зібралися представника української громади, творчої інтелігенції Болгарії, українські дипломати та викладачі відділення україністики Софійського університету «Св.Климент Охридський». Перед присутніми виступив посол Віталій Москаленко. Він висвітлив роль митця у формуванні сучасної української нації, її мови та культури.
Біля Тараса лунали його твори українською та болгарською мовами, включно новий переклад «Заповіту».(УВісті)


Новий переклад «Заповіту» зробив болгарький поет Дімітр Хрістов.

УКРАИНСКОТО ПОСОЛСТВО ИЗЛЕЗЕ С ГНЕВНА ДЕКЛАРАЦИЯ И ЗАЩИТИ «БЯГСТВО ОТ КРИМ» НА СВЕТОСЛАВ НАХУМ
От руската агресия са загинали 14 хил. украински граждани, а 27 хил. са ранени, почти 2 млн. са станали бежанци
София, 07 март 2020.- Посолството на Украйна в Република България  разпространи декларация, в която се противопоставя на антиукраинските изявления на някои представители на българския ПЕН-клуб. «Украйна и украинския въпрос се използват за определени интереси и цели», четем в нея.
>>>

----------------------------------------------

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ:
06 грудня 1991 р. - Болгарія визнає незалежність України.
13 грудня 1991 - у Софії Україна та Болгарія підписують угоду про встановлення дипломатичних стосунки на рівні посольств.
18 травня 1993 р. – посол Олександр Вороб’йов вручив вірчі грамоти президенту Желю Желеву.
Посольство розмістилося в Софії на вул."Сан-Стефано", №6, на першому поверсі в трьох кімнатах. Там воно перебувало до листопада 1993 р. Потім переїхало на вул."Сімеоновско шосе", №53. Зараз воно знаходиться на вул."Боряна", №29.
Перший склад посольства:
Олександр Вороб’йов – посол
Григорій Максименко – радник з політичних питань
Василь Гнєвішев – радник з економічних питань
Віталій Москаленко – перший секретар (освіта, культура, діаспора, протокол).

Посли України в Болгарії:
18 травня 1993 р. – посол Олександр Вороб’йов вручив вірчі грамоти президенту Желю Желеву.
4 серпня 1998 р. – посол Вячеслав Похвальський вручив вірчі грамоти президенту Петру Стоянову.
18 травня 2004 – посол Юрій Рилач вручив вірчі грамоти президенту Георгі Пирванову (у липні 2006 р. пан Рилач відбув до Києва).
Лютий 2007 р. – вийшов указ про призначення Віктора Кальника послом України в Болгарії. У квітні 2011 р. його каденція закінчилася.
Квітень 2011 р. - вийшов указ про призначення Миколи Балтажі послом України в Болгарії. Його мандат закінчився влітку 2018 р.
26 вересня 2018 р. - новий посол Віталій Москаленко вручив вірчін грамоти президенту Румену Радеву.

БОЛГАРІЯ-УКРАЇНА: ДИПЛОМАТИЧНИМ СТОСУНКАМ ВИПОВНИЛОСЯ 15 РОКІВ.>>>

ПРЕДИ 20 ГОДИНИ УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ УСТАНОВЯВАТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ>>>

 

 


УКРАЇНСЬКА МОВА В СОФІЙСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ТРИМАЄТЬСЯ НА ЕНТУЗІАЗМІ ЖМЕНІ ВИКЛАДАЧІВ

СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА - СЪТРУДНИЧЕСТВО

БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ