БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986 

 

 

 

 
Амбасада

УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ ВЗАИМНО ОБЛЕКЧАВАТ ВИЗОВИЯ РЕЖИМ
Вече няма нужда от приглашения, а организираните туристи ще пътуват безплатно

В края на миналата седмица в София заместник-министрите на външните работи на Украйна и България Валентин Наливайченко и Катя Тодорова подписаха нова визова спогодба между двете страни. Тя предвижда съществени облекчения. Между другото, такива облекчения България, като асоцииран член на ЕС, няма с нито една от страните от бившия СССР. Това се оценява като стремеж на двете държави към по-нататъшно сближаване и по-активно сътрудничество на всички нива. Това е безспорен успех на украинската и българската дипломация., смятат експертите.
За повече информация "БУВести" се обърнаха към съветника по консулските въпроси в украинското посолство Володимир Василенко.

Володимир ВасиленкоВолодимир Василенко е роден през 1949 г. в Сумска област (Северна Украйна). Украинец. Има висше икономическо образование. Работи в гр.Киев в завод, в органите на държавната власт, във финансовата сфера. Бил е на стаж в Дания, Словакия, Южна Корея и Турция. Специалист е по фондовите борси. Във външното министерство на Украйна е от 1998 г. Има ранг съветник първи клас. В България е от февруари 2002 г., заема длъжността съветник по консулските въпроси. Владее английски, руски и български език. Женен е. Има син и дъщеря.

- Пане Василенко, какви са конкретните облекчения, заложени в новата спогодба?
- Има няколко съществени момента. Първо, въвежда се 5-годишна многократна виза. След събеседване тя ще се издава на тези лица, които ще докажат, че спецификата на тяхната работа го налага. Например, предприемач, който има, например, в Украйна, смесена фирма и развива активна дейност. Визата може да се издава за 2 или 3 години, но максимум - за пет. Най-вероятно тя ще струва колкото сегашната едногодишна многократна - $150.
Второ, най-сетне отпадат т.н. приглашения за пътуване. Те бяха голям тормоз и за българите, и за украинците. А за многократните годишни визи за бизнесмени те трябваше да се заверяват в съответната търговско-промишлена палата. За превозвачите (TIR) се предвижда вместо покани да представят препис от лиценза за извършване на международна транспортна дейност и договор с украинската фирма, с която те имат сътрудничество. Транзитно преминаващите през Украйна трябва да покажат само препис от лиценза.
Между другото, в едно интервю за български вестник още преди две години украинската страна е предлагала да се откажем най-напред от тези покани. Е, най-сетне това е факт.
Трето, минимизират се тарифите за туристически визи, т.е., де-юре те ще бъдат безплатни, но де-факто за самото оформяне ще трябва да се заплаща известна сума. Размерът е необходимо да съгласуваме с българската страна. Сега ние взимаме $5, а българското консулство - 20 евро.
- Според вас, кога тази нова спогодба ще започне да действа?
- Практиката сочи, че трябва да мине известно време, необходимо за съгласуване на всички моменти, заложени в спогодбата, с различни министерства, например, на транспорта, правосъдието, финансите. През такава процедура е необходимо да мине както украинската страна, така и българската. Но това не означава, че този процес трябва да върви едновременно и в двете страни.
- С редица страни - нови членки на ЕС, като Полша, Унгария и Словакия, Украйна има асиметричен визов режим. Каква е вероятността България да се присъедини към тях? Още повече, че той напълно удовлетворява изискванията на ЕС.
- Най-напред ще напомня, че асиметричен визов режим означава гражданите на тези страни да влизат в Украйна свободно, без всякакви визи, а украинците да пътуват с визи, но безплатни. Но да се върнем на вашия въпрос. Ние предложихме на българската страна и такъв вариант на визов режим, но засега той не се приема. Както ни казват, България трябва обстойно да го проучи и едва тогава ще вземе съответното решение.
- И последен въпрос, на 31 октомври в Украйна ще има президентски избори. Украинските граждани, които живеят в България, къде ще могат да гласуват?
- Това право - да гласуват, на всички украинци, които живеят извън Украйна, дава конституцията и законът за избори на президент. Конкретно, в България те ще могат да дадат своя вот в посолството в София (ул."Боряна", №29, тел. 02/9559354) и Генералното консулство във Варна (ул."Ген.Колев", №92, тел.052/321800) от 8 до 20 ч. Ние продължаваме да актуализираме избирателните списъци, изпращаме писма до нашите граждани, срещаме се с тях и молим най-активно да участват в тези избори.
Между другото, освен да гласуват на 31 октомври, нашите сънародници ще могат, ако имат нужда или някакви проблеми, да получат и консулско обслужване.

Разговора проведе Васил Жукивский
София, 6 октомври 2004 г.

 

 


 


 

 

 


ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО: УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПРЕМАХНЕ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИ>>>


П
РЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПРИГЛАШЕНИЯТА,
е настоявал още през 2002 г. украинският консул Володимир Василенко. Според него, визовият режим между двете страни е донесъл повече минуси, отколкото плюсове>>>

Консулството України в София обслужва:
Благоевград, Велеко Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково; а така също гр.София.
СОФИЯ, ул."Боряна", №29, тел.(+359 2) 9559354

Генералното консулство на Украйна във Варна обслужва:
Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.
ВАРНА,
ул."Ген.Колев", №92, тел.052/321800