БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986 

 

 

 

 
Амбасада

ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО:

НАМАЛЯВАМЕ КОНСУЛСКИТЕ ТАКСИ И ТРАНЗИТНИТЕ ВИЗИ ЗА БЪЛГАРИТЕ

Володимир ВасиленкоВолодимир Василенко. Роден е през 1949 г. в Сумска област. Украинец. Има висше икономическо образование. Работил е в завод в Киев, в държавни институции, във финансовата сфера. Специализирал е в Дания и Южна Корея. Специалист по фондови борси. От 1998 г. е в системата на Министерството на външните работи с ранг съветник първи клас. От февруари 2002 г. е в България, като съветник по консулските въпроси в Посолството на Украйна.
Владее английски, руски, български език . Женен, има син и дъщеря.

- Г-н съветник, какво ново ще предложите в консулското обслужване през 2004 г.?
- От 1 януари по инициатива на нашето посолство в София и Генералното консулство във Варна се намалява размерът на транзитните визи. С това Украйна демонстрира желанието си още повече да либерализира своя визов режим с България. Например, транзитната виза за обикновените български граждани, които пътуват през територията на Украйна, пада двойно - от $50 на $25. Тя е двукратна и позволява транзитният престой в страната ни да бъде 5 дни в едната посока. За сравнение ще посоча, че България дава транзит само за 24 часа. От $95 на $65 се намалява стойността на многократната транзитна виза.
- А това намаление важи ли и за българските фирми-превозвачи?
- Засега е само за обикновените граждани. Няма промяна и в цената на визите за българи, които искат да посетят Украйна. Еднократната 90-дневна виза остава $50, а експресната - $100. Но ние настоятелно предлагаме България по примера на Полша и Унгария да възприеме асиметричния визов режим - българите да пътуват в Украйна без визи, а украинците да посещават България с визи, но безплатни. Преговорите продължават, но, уви, засега са безуспешни.
- Има ли още добри новини?
- Да. Ние решихме да намалим и таксите за всички заверки и легализации, които извършваме. От 1 януари те вече ще струват $10 вместо $15. Намалява се и стойността на консулската такса за получаване на пасаван - от $25 на $10.
- Със свалянето на цените вие, де-факто, намалявате своите постъпления. Защо го правите?
- Това е жест на добра воля от украинска страна. България за нас е стратегически партньор. А и се знае, че в Украйна компактно живее голяма българска диаспора - над 200 хил. души.
- Какво трябва да знаят българските граждани, които посещават Украйна?
- Това, което трябва да знаят и украинците, които идват в България. Да спазват законите на страната, в която се намират. Например, всеки чужденец в Украйна трябва да се регистрира. Регистрацията се извършва при влизане на самата граница. Към нарушаването на закона спадат пребиваване без документи за самоличност или с невалидни документи, с изтекла виза или пък нежелание да се напусне страната и т.н. Ако по някакви причини - например, болест или ремонт на МПС, чужденецът не може навреме да напусне Украйна, той трябва да се обърне към органите на МВР и да представи съответните документи, да речем, болничен лист. В противен случай се налагат глоби, чийто размер варира от 50 до 100 евро.
- Г-н съветник, много украински граждани, живущи в България, се интересуват, кога Румъния ще въведе визов режим с Украйна?
- Очевидно, от 1 юли 2004 г. В края на миналата година в Киев беше подписана спогодба за визов режим между двете страни. Но все още се водят преговори и, според мен, е възможно Румъния да предпочете асиметричния визов режим с нас.
- И последен въпрос. Засилва ли се тенденцията украинските граждани, които живеят тук, да предпочитат българското гражданство?
- Това, че за българските граждани не важат шенгенските забрани и че скоро България ще членува в НАТО и ЕС, естествено привлича тукашните украинци. Но не бих казал, че тенденцията за отказ от украинско гражданство се засилва. Има само отделни случаи.
- Благодаря ви.
Разговора проведе Васил Жукивский
София, 16 януари 2004 г.

 

 


 


 

 

 


ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО: УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПРЕМАХНЕ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИ>>>


П
РЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПРИГЛАШЕНИЯТА,
е настоявал още през 2002 г. украинският консул Володимир Василенко. Според него, визовият режим между двете страни е донесъл повече минуси, отколкото плюсове>>>

Консулството України в София обслужва:
Благоевград, Велеко Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково; а така също гр.София.
СОФИЯ, ул."Боряна", №29, тел.(+359 2) 9559354

Генералното консулство на Украйна във Варна обслужва:
Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.
ВАРНА, ул."Скобелев", №44, тел. (052) 601280; 601281; 609889