БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986 

 

 

 

 
Амбасада

ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО: УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПРЕМАХНЕ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИ

Володимир ВасиленкоВолодимир Василенко. Роден е през 1949 г. в Сумска област. Украинец. Има висше икономическо образование. Работил е в завод в Киев, в държавни институции, във финансовата сфера. Специализирал е в Дания и Южна Корея. Специалист по фондови борси. От 1998 г. е в системата на Министерството на външните работи с ранг съветник първи клас. От февруари 2002 г. е в България, като съветник по консулските въпроси в Посолството на Украйна.
Владее английски, руски, български език . Женен, има син и дъщеря.

- Г-н Василенко, неотдавна Украйна и Полша се договориха за асиметричен визов режим. Какво ще рече това?
- Най-напред искам да кажа, че Полша, като наш стратегически партньор, е отлагала, колкото е възможно въвеждането на визи за Украйна - до 1 октомври тази година. За разлика от България, която въведе визи още преди 2 години въпреки компактната 200-хилядна диаспора в Одеска и Запорижка област.
И така, асиметричният режим, за който се договориха Киев и Варшава, означава следното: поляците ще пътуват в Урайна без визи, а украинците - в Полша - с визи, но безплатни и без покани. Варшава е съгласна да издава и 5-годишни визи. Между впрочем, това е най-благоприятният режим, който можеше да бъде избран. Украйна вече води преговори с други източноевропейски страни - Словакия, Унгария и Литва, които са асоциирани членове на ЕС, за асиметричен визов режим.
- Между тях не фигурира България?
- Засега не, въпреки че украинско-полският опит може да се приложи и в отношенията с българската страна. В последните две години Киев и София са провели пет етапа на консултации за облекчаване на визовия режим. Последната среща се проведе през юли в Киев. От българска страна участваха Георги Пейчинов - директор на Дирекция "Консулски отношения" в МВнР и консулът на България в Украйна Иван Стоянов. Украйна се представи чрез ръководството на консулския департамент в Министерството на външните работи.
- Какви са резултатите от срещите?
- Украйна е готова да приеме всякакви облекченията на визовия режим, които може да предложи България. А на последната среща стана дума за премахване на поканите и за безплатни визи, които да бъдат издавани на определени държавни служители, но не и за обикновени украински и български граждани.
- С една дума, София не приема асиметричния вариант на визов режим с Украйна.
- Може тя изучава нашия опит с Полша, но дали ще го въведе, не ми е известно.
- Все още няма информация от страна на Румъния за въвеждане на визов режим. Това много безпокои българските туроператори.
- Предполагам, че през есента и Румъния ще въведе визи за украинските граждани, но мисля, че те ще привличат украинските туристи вместо да ги отблъскват. Например, визата за пребиваване в Румъния може да бъде евтина, а транзитната - скъпа. Може да стане и така, че за украинци, руснаци и беларуси да бъде неизгодно да почиват на Златни Пясъци и Слънчев Бряг. А както е известно, Констанца също е на Черно море.
- Като заговорихме за туризъм, как се отрази визовият режим на украинското присъствие на българското Черноморие?
- Радостен факт е, че щокът вече преминава и контактите се възстановяват. Но кога ще достигнем нивото на украинското присъствие от 2001 г. - преди въвеждането на визовия режим, не мога да кажа. Тогава 57 хил. украински туристи са посетили България, докато през 2002 г. са с 30% по-малко - само 39,5 хил. За първото шестмесечие на 2003 г. те са се увличили с 40% в сравнение със същия период на миналата година - 8,204 хил. Както виждате, има положителни тендинции, но те далеч не отговарят на желанията ни. А ако София не приеме облекчаване на визовия режим, а Румъния въведе своите визи, едва ли може да се очаква бум в развитието на отношенията ни в туристическата сфера.
- Колко българи посещават Украйна?
- Почти 8 хил. българи са посетили страната ни през 2002 г., като 200 от тях са туристи. За първите 7 месеца на тази година сме издали над 4 хил. визи. Все повече бизнесмени посещават Украйна, което говори за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения. По-рано издавахме повече транзитни визи, а сега - предимно за пребиваване в страната. Стойността на еднократната виза за 90 дни не се е променила - 50 щ. д. Многократната за година струва 150 щ. д., транзитната двукратна - 50 щ. д. Вече сме въвели двукратна виза за Украйна за 6-месечен срок, която е 65 щ.д.
Но още веднъж искам да подчертая, че Украйна иска да се откаже от въвеждането на визи за българите, съответно, и от валутните постъпления в нашия бюджет, ако София от своя страна се съгласи да приеме асиметричния режим с нас - безплатни визи и без покани.
- И накрая, пане Василенко, колко украински граждани живеят в България?
- На отчет в София и Варна, където работи Генерално консулство, се водят над 3,8 хил. души. В сравнение с 2002 г., украинците тук са се увеличили с 450 души. Причините за това украински граждани да предпочитат България са смесени бракове, събиране на семейства, лечение, образование, бизнес и други. Редовно се срещам със сънародниците ни. През тази година вече посетих Видин, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Благоевград. Украинците тук се вълнуват от визовия режим, пенсионното осигуряване. Посолството помага и финансово, включително на осем украинци, които са в българските затвори.
В България има и български граждани с украински произход. Според данните от преброяването от 2001 г. те са 2,489 хил. С една дума, може да се каже, че украинската диаспора тук наброява над 6 хил. души. Украинците имат свои юридически регистрирани организации в София, Варна и Бургас.
Разговора проведе Васил Жукивски
София, август 2003 г.

 

 


 


 

 

 


ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПРИГЛАШЕНИЯТА,
е настоявал още през 2002 г. украинският консул Володимир Василенко. Според него, визовият режим между двете страни е донесъл повече минуси, отколкото плюсове>>>

Консулството України в София обслужва:
Благоевград, Велеко Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Хасково; а така също гр.София.
СОФИЯ, ул."Боряна", №29, тел.(+359 2) 9559354

Генералното консулство на Украйна във Варна обслужва:
Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.
ВАРНА, ул."Скобелев", №44, тел. (052) 601280; 601281; 609889