БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ВЕСТИ - издание за политика, бизнес, история, култура и спорт
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Перша/Първа

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ СЬОГОДНI
БIЗНЕС - БОЛГАРIЯ
БИЗНЕС-УКРАЙНА
КОМЕНТАР
IНТЕРВ'Ю
ДАЙДЖЕСТ
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-УКРАЙНА
ДОВIДКА-БОЛГАРIЯ
ИСТОРИЯ-УКРАЙНА
IСТОРIЯ-БОЛГАРIЯ
БАЛКАНИ
АРХIВ
E-MAIL

"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986 

 

 

 

 
Амбасада
ВАЛЕНТИН ШЕВАЛЬОВ: УКРАЙНА ОТВАРЯ СВОИТЕ ПАЗАРИ
На 8 юли в Женева България и Украйна подписаха протокол за достъп на стоки на своите пазари

Валентин ШевальовВалентин Шевальов. Роден е през 1950 г. в Русия. Зодия Овен. От 1953 г. живее в Украйна в гр.Киев. Завършва Киевския институт за народно стопанство. Икономист. Работи в строителни организации и в министерството на строителството на Украйна. През 1993-1995 гг. е заместник-кмет на Киев, през 1995-2000 гг. - заместник, първи заместник-министър на външноикономическите връзки и търговията. През 2000-2003 гг. е ръководител на търговско-икономическата мисия (ТЕМ) към посолството на Украйна в Словакия. От април 2003 г. е на същата длъжност в украинското посолство в България.
Владее руски, словашки и френски език.
Женен е. Има син на 28 г, който е дипломат.

- Г-н Шевальов, България стана 14-та държава, с която Украйна - кандидат за Световната търговска организация (СТО), подписа протокол за достъп на стоки на пазарите си. Как вървяха преговорите?
- Трудно. Продължиха три години. Всяка страна изхожда от своите национални, икономически интереси, брани своите позиции, защитава своя производител. В процеса на преговорите се взимаха предвид реформата, законите, които се приемат от парламента, и много други фактори. Но няма дипломация без компромис. Нашите български колеги Диана Найденова и Александър Денев предложиха да разгледаме над 140 стокови позиции, като почти половината са земеделска продукция. По тях трябваше да съгласуваме размера на вносното мито. По две позиции преговорите продължиха най-дълго. Става дума за вноса на българско вино и акумулатори до 150 V. Българите успяха да ни убедят и ние отстъпихме.
- Сиреч, намалихте митата.
- Да. И сега в Украйна ще има добро българско вино. Украинците от моето и по-възрастното поколение помнят вкуса на това питие. Сега то ще струва по-малко от 20 грн. ($3,75). Намалява се вносното мито и на текстила, хранителните и други стоки. Що се отнася до медикаментите, то тук съществена промяна няма да има. Искам да обърна вашето внимание към следното: докато средната митническа ставка през 2001 г. за износа на стоки за Украйна е била 10,68%, то през 2005 г. тя ще бъде 5,5%, т.е., пада двойно. Между другото, средната ставка в страните от Европейския съюз е 6,9%. Така че Украйна сериозно отваря пазара си.
- Кога споменатият протокол ще влезе в действия?
- Тогава, когато Украйна сключи такива спогодби с всички държави - членки на Работната група, която разглежда молбата на Украйна за членство в СТО. Това трябва да стане до края на 2003 г. или в началото на 2004 г. Украйна вече подписа протоколи с 13 страни и с ЕС, който представлява 15 държави. Т.е., почти с 30 страни Киев вече се е договорил за достъпа на стоки. Сега преговаряме с още десет държави, включително и със САЩ. Предполагам, че ако успеем да подпишем с Вашингтон, преговорите с останалите ще вървят по-бързо.
- Г-н Шевальов, може ли да се каже, че след година-две българските бизнесмени няма да се оплакват от високите вносните мита в Украйна.
- Сигурен съм, че няма. Създава се по-благоприятен климат за двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Според мен, търговията трябва да има взаимоизгоден характер. А през 2002 г. отрицателното салдо за България в търговията с Украйна е било $246,8 млн.
- Какво купуват българските фирми в Украйна?
- Предимно метали - валцувани, арматура, а също така въглища, кокс, желязна руда, тръби, минерални торове. През януари-май 2003 г. нашият износ за България е бил $97,522 млн. Между другото, на металите се падат 50%. Същевременно българският износ за Украйна е бил $17,12 млн. Почти толкова, колкото и през миналата година за същия период. Ние купуваме предимно продукция на химическата промишленост (например, медикаменти - $,6,5 млн), машини и оборудване - общо над 70%, а също така каучук и каучукови изделия, продукция на хранително-вкусовата промишленост, минерални торове, текстил.
- Какви други форми на сътрудничество, освен традиционния стокообмен, имат перспектива в отношенията между Украйна и България?
- Да речем, създаването на смесени предприятия, коопериране, навлизане на пазарите на трети страни. Прави добро впечатление, че през последните години България значително активизира сътрудничеството си с Европейския съюз и съседните страни. На ЕС, например, се падат над 50% от българската външна търговия. И тук украинските компании имат възможност с помощта на своите български партньори да заемат достойно място на пазара на трети държави. Целта на търговско-икономическата мисия при нашето посолство е да съдейства за това. Разполагаме с добра база данни и помагаме на предприемачите и от двете страни да се намират един друг. Така че търсете ни - ние сме на вашите услуги!
- Г-н Шевальов, досега Украйна, която вече 12 г. е суверенна държава, почти не е използвала Международния Пловдивски панаир за реклама на свои стоки, технологии и услуги. Защо?
- И аз се чудя - защо? Тази пролет посетих Пловдив по време на панаира и бях много приятно впечатлен. Имаме идея след една година - през есента на 2004 г. да организираме там национално изложение на Украйна. Смятам, че ще го осъществим и достойно ще демонстрираме, какво произвежда и какви услуги предоставя нашата страна и украинският бизнес.
Разговора проведе Васил Жукивский
Вестник "Пари плюс" - София, септември 2003 г.

ОБЩ СТОКООБМЕН БЪЛГАРИЯ-УКРАЙНА
(в млн. $, по данните на украинското статистическо министерство)
Година Общо Салдо за България
1999 396,3 - 247,0
2000 484,9 - 351,7
2001 400,2 - 260,0
2002 374,6 - 246,8
Още за сътрудничеството между Украйна и България четете
тук

 

 

 


 


 

 

 


ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №29
 
тел./факс (02) 9559349; тел.9554072.  
КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ
"Овча купел", ул."Боряна", №24, 
 
тел.(02) 9559354.

СПРАВКА: БЪЛГАРИЯ - УКРАЙНА -БИЗНЕСnew >>>

УКРАИНСКИ ГАЗОПРОВОДИ>>>


РЕГИОНИ: ОДЕСА>>>


ИНДИКАТИВНИ ЦЕНИ ЗА ИЗНОС ОТ УКРАЙНА И ДРУГА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ - НА :
www.ukrdzi.com.ua