УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАИНСКОТО ПОСОЛСТВО ОТНОВО ЧЕСТИТИ 24 МАЙ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
София, 23 май 2020.- Дипломатите от украинското посолство за втора поредна година честитят 24 май на български език. Видеото се разпространява в You-tube  и Фейсбук и вече е набрало почти 200 лайка.
Във видеото Виталий Москаленко – посланик, Анна Тертична – заместник-посланик, Дмитро Лукашук – аташе по отбраната, и Олена Коцева – лидер на украинците в България, разказват, как и откога празникът на Св.св.Кирил и Методи се отбелязва в Украйна.
Видеото може да се види ТУК

«Скъпи български приятели,
Ние в Украйна също празнуваме Денят на славянската писменост, българска наука и просвета и то не от скоро, а от 1918 година. Тогава Министерството на образованието на Украинската Народна Република с указ го обявява за празник.
Но този празник не винаги се е отбелязвал – по съветско време е забравен и възстановен едва през 1986 година. А в съвременна Украйна равноапостолите Свети Кирил и Методий почитаме от 2004 година.
Според Панонската легенда, Кирил посещава Херсонес, който е в Украйна, през 860 година, и от този момент започва моравската му мисия. Предполага се, че именно в Херсонес Кирил обмисля създаване на нормирана писменост за всички славяни.
Украинският народ дълбоко почита солунските братя. Още през далечната 1846 година у нас възниква Кирило-Методиево братство, обединило млади талантливи украинци и интелектуалци. Сред тях са поетът Тарас Шевченко и писателят Микола Костомаров.Тогава братството определя и политическа цел - борба за правата на украинския народ в царска Русия.
Кирил и Методий присъстват в Украйна навсякъде. Посетете Киев и на един от централните площади се видите най-старият в света паметник на светите братя Кирил и Методий, открит още през 1911 година. Той представлява композиция от важни фигури в нашата история - до княгиня Олга и Андрей Първозвани се възвисяват Кирил и Методий. През 1923 година болшевиките демонтират тази скулптура, но през 1996 година, в независима Украйна, тя е възстановена.
И това не е единственият паметник на Кирил и Методий у нас – през 2008 година в нашата столица бе открит още един - в Киевско-Печерската лавра. Паметници на Кирил и Методий има и в град Мукачево, и в Донецк, и в Севастопол. А в Одеса монументът на светите братя е открит с подкрепата на Почетния консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков.
Кирил и Методий са патрони на много църкви у нас.
Днес Денят на славянската писменост, българска наука и просвета се отбелязва във всички учебни заведения в Украйна. Празник на словото, празник, който ни обединява, празник, който празнуваме заедно!
От името на Посолството на Украйна в Република България, от името на украинската диаспора и Сдружението на украинските организации в България Ви поздравяваме най-сърдечно:
Честит Денят на славянската писменост, българска наука и просвета! Честит празник!»(УВести)

Видеопоздрав от 24 май 2019 г.


Киев, 1911 г. Паметник на княгиня Олга, Андрей Първозвани и Св.св.Кирил и Методи.


Киев, 1996 г. Паметник на княгиня Олга, Андрей Първозвани и Св.св.Кирил и Методи (възстановен).


Одеса. Паметник на Св.св.Кирил и Методи (изграден е със съдействие на Почетния консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков).