УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ: ГОЛОДОМОР Е ГЕНОЦИД НА УКРАИНСКИЯ НАРОД
Атлантическият съвет на България започва подписка с цел Народното събрание да признае Голодомор за геноцид
София, 10 декември 2018.- Днес в Дома на архитектите в столицата се проведе дискусионен форум. Темата му беше «Памет за украинците и българите - жертви на Голодомор. Съвременен прочит на комунистическия геноцид». Тя е свързана с 85-та годишнина от Големия глад в Украйна през 1932-1933 гг.
По време на събитието беше представена фотоизложбата «Нас ни убиваха, защото сме украинци», направена презентация на брошурата «Голодомор в Украйна 1932-1933 г. - комунистическият геноцид» и прожектиран документалният филм (БНТ) «Дойде есента на 1946» на реж. Константин Чакъров за сталинския геноцид над етническите българи в Бесарабия (Молдова и Одеска област на Украйна).
Специално за форума от Украйна пристигнаха проф. Владимир Сергийчук (Киевски национален университет «Тарас Шевченко», доктор на историческите науки, автор на книгите «Как ни убиваха с глад», «Украинският хляб за експорт», «Голодомор 1932-1933 г. като геноцид над украинството») и Игор Якубовский - отговорен секретар на международната конференция «Искуствени голодомори в Украйна през ХХ век», член на обществената организация «Мемориал».
Интересът към проявата беше голям. Присъстващите получиха много информация, както се казва, от първоизточника. Например, защо се твърди, че през 1932-1933 г. от глад са умрели между 7 и 10 млн. украински селяни, защо няма точно число. Според проф.Сергийчук, първо, тези данни се сочат от тогавашните немски дипломати, които са ги получили при доверителни срещи с високопоставени съветски чиновници, и второ – това потвърждават и проучванията на украинските демографи. Но с точност засега никой не знае, каква е бройката на жертвите на сталинския глад. Пан Володимир също така посочи, че 30% от умрелите са деца. «Стана така, че през 1938 г. в селските райони, засегнати от Голодомор, нямало кой да тръгне в първи клас, просто нямало деца», - сподели той.
Интересни бяха докладите и на доц. д-р Лъчезар Стоянов - историк и преподавател в Нов български университет, неговия колега от същия вуз доц. д-р Момчил Дойчев, политолог, д-р Георги Боздуганов - общественик и писател, Огнян Дъскарев - преводач и журналист.
Отделно стана дума и за умрелите от глад украински българи. През двата Голодомора - 1921-1923 гг. и 1932-1933 гг. българите в Таврия (Южна Украйна) дават общо около 30 000 жертви. Но по-голяма трагедия става в Бесарабия (Одеска област и Северна Буковина) през 1946-1947 гг., когато от Голодомор, организиран от сталинската власт, умират над 70 000 етнически българи. Т.е., през трите Голодомора по приблизителни данни си отиват около 100 000 украински българи. Само ще напомним, че от глад през 1946-1947 гг. умират общо 1 млн. души.
По време на форума стана дума и за това «геноцид» ли е Голодомор през 1932-1933 г. Да, геноцид. Тази трагедия попада под дефиницията за геноцид, например, поне по един от няколко признака – изтребване чрез глад на една социална група хора, в нашия случай – украински селяни.
Както отбеляза Александър Йорданов – бивш председател на Народното събрание, «Голодоморът е геноцид на украинската нация, осъществен от ръководството на Съветския съюз с цел окончателна ликвидация на украинската съпротива срещу тоталитарния комунистически режим, усмиряване на украинците и спиране на техните опити да построят независима от Москва Украинска държава».
Участниците във форума говореха и за етническо прочистване (в опустели украински села Кремъл заселва руснаци), и за информационно затъмнение около толкова мащабно умъртвяване на хора, и за някои европейски интелектуални, като, например, Бернард Шоу, полегнал пред съветската власт, или за някои масмедии, да речем, «Ню-Йорк таймс», чийто кореспондент в СССР Уолтър Дюранти не е видял гибелта на милиони хора и изпращал хвалебствени репортажи за социалистическо строителство (през 1932 г. за кореспонденциите си той е получил премията «Пулицър»).
Някой от участници във форума сподели, че книги, изследвания, монографии, а така също подобни прояви са необходими, но не по-малко важно е тази тема да бъде поднесена на по-широк кръг съвременници, особено млади, чрез съвременни средства на визуализацията. Тази теза се подкрепя и от Ганна Великова – украинска българка, студентка в Софийския университет «Св.Климент Охридски». Тя наскоро завърши средно училище в родния Измаил и твърди, че за Голодомор е научила от учителите си и учебници. За нея тази трагедия не може да се третира иначе, освен като геноцид.
Организаторите на проявата бяха Атлантическият съвет на България и украинското посолство. Пред «УВести» Олена Коцева от този съвет сподели, че «атлантиците» започват подписка с цел Народното събрание да излезе с декларация за признаване на Голодомор в Украйна за акт на геноцид. В света това вече са направили в различна форма около 30 страни.
В проявата участваха посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко и политическият съветник към посолството ни Анна Тертична.(УВести)

ВОЛОДИМИР СЕРГИЙЧУК: ЦЕЛТА НА ГОЛОДОМОР Е БИЛА СТАЛИН ДА ПОСТАВИ УКРАИНЦИТЕ НА КОЛЕНЕ>>>

Видеорепортаж от форума и интервю с проф-Сергийчук може да видите ТУК


Фоторепортаж на Васил Жукивский


Александър Йорданов: «Голодомор е геноцид на украинския народ».


Сред участниците във форума бяха и студенти и преподаватели от СУ «Св.Климент Охридски» и Нов български университет.

Говори проф.Володимир Сергийчук: «Над 30% от умрелите от Голодомор са деца».


Игор Якубовский: «Човечеството трябва да не позволи Голодомор да се повтори където и да е».