Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
КОЛКОТО ПО-СКОРО РУСИЯ СЕ ОТЪРСИ ОТ СВОИТЕ ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ, ТОЛКОВА ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ ЗА РУСНАЦИТЕ
Всяка агресия, обикновено, приключва на територията на агресора. Украйна е последна авантюра на Путин
София, 25 октомври 2016.- В София пристигна Мустафа Джемилев – лидер на кримските татари. Днес преди обяд в "Червената къща" той участва в диспута на тема "Предизвикателствата за съвременна Европа в контекста на Революцията на достойнството в Украйна". А привечер посети фотоизложбата, организирана в негова чест в сградата на Полския институт от посолството на Украйна и Полша.
Мустафа Джемилев е роден през 1943 г. Година по-късно по заповед на Сталин НКВД депортира за Средна Азия почти 200 хил. кримски татари. Над 60% от тях умират или по пътя, или скоро след пристигането.
В СССР Джемилев става дисидент, бори се за правата на своите сънародници. В сибирските зандани излежава 15 г. През 1991 г., когато Украйна става независима, а Крим – част от нея, Мустафа Джемилев е избран за председател на меджлиса на кримско-татарския народ. Заема тази длъжност до 2013 г. Депутат е във Върховната Рада. Номиниран е за премия "Андрей Сахаров" за 2016 г.
След анексията на Крим през март 2014 г. Кремъл забрани Мустафа Джемилев да посещава полуострова, където е останала жена му. Синът им е арестуван от руските власти и в момента е в затвора в Москва. Сега в Крим татарския народ е подложен на жестоки репресии. Меджлис, татарска ТВ, вестници, библиотеки, събрания - всичко е забранено. Целта е етническо прочистване, т.е., кримските татари да напуснат родината си и да се преселят от полуострова в Украйна. ООН се обърна към Кремъл да спре този тормоз.

Мустафа Джемилев беше любезен да отговори на няколко въпроса на "УБВести".
- Кога, според вас, Крим ще бъде свободен?
- Той ще бъде свободен, ще се върне в Украйна, но кога, трудно да се каже.
- А какво трябва да се направи за това?
- Ние сме против насилствено решаване на този въпрос. Нужна е солидарност на всички демократически сили в света. Сами няма да се справим. Историята показва, че всяка агресия, обикновено, приключва на територията на агресора. Украйна е последна авантюра на Путин. Киев ще възстанови своята териториална цялост.
- Светът разбира ли това, което става в Украйна, осъзнава ли заплахата, която изхожда от Русия?
- Някои разбират, някои не искат да разбират. Днес, например, бях в българския парламент. Говорихме с хората, които добре разбират нашите проблеми, подкрепят ни. Но същевременно тук има и такива, които явно работят за агресора.
- Какво да кажем на онези българи, които смятат, че Крим е исторически руска територия?
- Колонизаторите винаги така говорят. Велика Британия има мъдрост да освободи своите колонии и да стане демократическа страна. Русия няма толкова акъл. Да, някога Русия е завоювала Крим. Но какво ще стане в света, ако всички започнат да предявяват своите претенции към териториите, някого някога били техни? Впрочем, имало е период, когато Кримското ханство е владеело някои сегашни руски региони. Колкото по-скоро Русия и руският народ се отърсят от своите имперски амбиции, толкова ще е по-добре за руснаците. Но, за съжаление, такова прозрение засега не се наблюдава.
Разговора проведе Васил Жукивский

Видеорепортаж от проявата може да се види ТУК.

Фоторепортаж от изложбата "Мустафа Джемилев - лидер на кримските татари"


Посрещане на Полския институт в София.


Гостът беше топло посрещнат.


Част от фотоекспозицията.


За спомен - с украинска диаспора и български приятели на Украйна.