Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 ПРЕДИ 20 ГОДИНИ УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ УСТАНОВЯВАТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ
София, 13 декември 2011.- Днес в БТА се проведе конференцията, посветена на 20 г. от установяване на дипломатическите отношения между Украйна и България. Тя беше организирана от посолството на Украйна в София и Атлантическия клуб начело със Соломон Паси.

Украйна като независима държава е призната от България на 6 декември 1991 г., а една седмица по-късно, на 13 декември, София и Киев подписват споразумение за откриване на посолства. По това време президентът на България е ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ. Той също присъства вчера на конференцията и, между другото, сподели: "Нас ни свързват много исторически връзки, и това, че Украйна върви по пътя на България към ЕС и НАТО, е правилният избор".
ЛИДИЯ ШУЛЕВА, бивш вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски, сега съветва украинското правителство в социалната сфера, в частност, по пенсионна реформа. Пред "УБВести" тя сподели, че е оптимист за Украйна. "Реформите вървят, да, бавно, но вървят", - каза тя. Според нея, в момента Украйна се намира на етап, на който България е била преди 10-11 г. Не й харесва думата "пільги", която на български се превежда като "преференции" и с която се ползват прекалено много от украинците. Безплатен газ, ток, транспорт и други услуги за много от категориите от населението трябва да бъдат отменени, защото много тежат на бюджета. Шулева отлично се разбира с украинските си колеги, особено с вицепремиера Сергей Тигипко, и казва, че българският опит е много ценен за тях. През септември Върховната Рада на Украйна прие Пенсионния кодекс, според който и мъжете и жените ще се пенсионират на 60 г. (преди беше за жените – 55 г., за мъжете – 60 г.). Но, очевидно, това не е краят в увеличаване на пенсионната възраст у нас. През 2012 г. украинците ще избират Върховната Рада и управляващите, които губят от реформите, засега се въздържат от "резки движения".
В конференцията участва и ЦВЕТА МАРКОВА – председател на Държавната комисия по сигурността на информацията. Тя сподели, че съответното споразумение България и Украйна сключиха през 2004 г. Очаква се украинските специалисти да пристигнат в София за обучение в тази сфера.
Почетният консул на Украйна в Пловдив ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ сподели пред присъстващите за направеното от него от януари тази година насам, когато той официално стана представител на Украйна. Например, на пловдивчаните беше предложена украинска кинопанорама, по местното радио всеки месец в продължение на един час ще се говори за личностите, допринесли за украинско-българските исторически, културни, икономически отношения. Димитър Георгиев закара в гр.Донецк българската бизнес делегация, а Украйна официално ще участва в есенния Пловдивски панаир.
АНТОНИНА ЯКИМОВА от софийското дружество "Мати Украйна" запозна присъстващите с историческия аспект на украинско-българските дипломатически отношения. Те с интерес научиха, че през 1918 г., когато съществува Украинската Народна Република, в София е имало посолство на Украйна, а в Киев интересите на Царство България е представлявал проф.Иван Шишманов.
Последен говори посланикът на Украйна в София МИКОЛА БАЛТАЖИ. В доклада си той засегна всички аспекти от украинско-българското сътрудничество – от култура до туризма, от бизнеса до безвизовия режим, от официалните посещения до взаимната подкрепа на международно ниво. Посланикът спомена и няколко числа: стокообменът през 2008 г. (докризова година) между двете ни страни беше $1,5 млрд., през 2010 г. – $1,2 млрд., а за 8-те месеца на тази година – само $680 млн. Така че има върху какво да се работи. В Украйна работят над 200 български фирми, като е най-активната от тях е русенската "Приста ойл". А в България работят 63 украински фирми. Подписани са 8 договора за междурегионално сътрудничество. Според Микола Балтажи, за активизиране на двустранния стокообмен трябва да се създаде асоциация или делови съвет, а също така много е актуален въпросът за откриване на Украинския културно-информационен център в София. Предвижда се през 2013 г. в България да се състоят Дни на Украйна. Посланикът искрено вярва, че след 19 декември тази година, когато Киев и Брюксел подпишат споразумение са асоцииране и зона за свободна търговия, България ще бъде една от първите страни, ратифицирали този важен за евроинтеграцията на Украйна документ.
Най-накрая Соломон Паси оптимистично заяви, че през 2018 г., когато България ще председателства в ЕС, Украйна със сигурност ще влезе в него, ако това не се случи по-рано.
В 18.00 по случай 20 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете страни посолството на Украйна даде официален прием.(УБВести)

Още по темата на украински език:
БОЛГАРІЯ-УКРАЇНА: ДИПЛОМАТИЧНИМ СТОСУНКАМ ВИПОВНИЛОСЯ 15 РОКІВ.>>>

06 грудня 1991 р. - Болгарія визнає незалежність України.
13 грудня 1991 - у Софії Україна та Болгарія підписують угоду про встановлення дипломатичних стосункв на рівне посольств.
18 травня 1993 р. – посол Олександр Вороб’йов вручив вірчі грамоти президенту Желю Желеву.
Посольство розмістилося в Софії на вул."Сан-Стефано", №6, на першому поверсі в трьох кімнатах. Там воно перебувало до листопада 1993 р. Потім переїхало на вул."Сімеоновско шосе", №53.
Перший склад посольства:
Олександр Вороб’йов – посол
Григорій Максименко – радник з політичних питань
Василь Гнєвішев – радник з економічних питань
Віталій Москаленко – перший секретар (освіта, культура, діаспора)

4 серпня 1998 р. – посол Вячеслав Похвальський вручив вірчі грамоти президенту Петру Стоянову.

18 травня 2004 – посол Юрій Рилач вручив вірчі грамоти президенту Георгі Пирванову (у липні 2006 р. пан Рилач відбув до Києва)

Лютий 2007 р. – вийшов указ про призначення Віктора Кальника послом України в Болгарії. У квітні 2011 р. його каденція закінчилася.

 

    

БОЛГАРІЯ-УКРАЇНА: ДИПЛОМАТИЧНИМ СТОСУНКАМ ВИПОВНИЛОСЯ 15 РОКІВ.>>>

БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ


УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ