БОЛГАРСЬКІ ВІСТІ
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

Перша/Първа


"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986




ТЪРГОВСКО-ИКОНОМИЧЕСКА МИСИЯ КЪМ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ 
гр.София, "Овча купел", ул."Боряна", №29, тел./факс (02) 9559349; тел.9554072

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



ВСИЧКО ЗА УКРАИНСКАТА ВИЗА
Визовият режим между България и Украйна съществува от 1 Посолство на Украйна в Софияоктомври 2001 г. Инициатор на въвеждането му беше София, позовавайки се на бъдещото си членство в Европейския съюз. По този начин България отрязва над 200 хил. българи, които компактно живеят в Украйна в Одеска и Запорожка област, и десетки хиляди украински туристи. Но да не говорим за това.
КАКВИ ВИЗА ИЗДАВА УКРАИНСКОГО КОНСУЛСТВО?
Еднократна обикновена - издава се за 5 работни дни, струва $50 и позволява престой в Украйна до 90 дни.
Еднократна експресна - издава се за 1-3 работни дни, струва $100 и позволява престой в Украйна до 90 дни.
Двукратна обикновена - издава се за 5 работни дни, струва $65 и позволява два пъти да се влиза в Украйна с общ престой там до 90 дни.
Двукратна експресна - издава се за 1-3 работни дни, струва $130 и позволява два пъти да се влиза в Украйна с общ престой там до 90 дни.
Годишна многократна обикновена - издава се за 5 работни дни, струва $150 и позволява многократно влизане и излизане от Украйна в продължение на 1 година.
Годишна многократна експресна - издава се за 1-3 работни дни, струва $300 и позволява многократно влизане и излизане от Украйна в продължение на 1 година.
Транзитна обикновена - издава се за 5 работни дни, струва $25 и позволява преминаване през територията на Украйна за трета страна натам и обратно, като за преминаване в едната посока се дават 5 денонощия.
Транзитна експресна - издава се за 1-3 работни дни, струва $50 и позволява преминаване през територията на Украйна за трета страна натам и обратно, като за преминаване в едната посока се дават 5 денонощия.
Транзитна многократна обикновена - издава се за 5 работни дни, струва $95 и позволява многократно преминаване през територията на Украйна за трета страна в продължение на 1 г., като за преминаване в едната посока се дават 5 денонощия.
Транзитна многократна експресна - издава се за 1-3 работни дни, струва $190 и позволява многократно преминаване през територията на Украйна за трета страна в продължение на 1 г., като за преминаване в едната посока се дават 5 денонощия.
НУЖНА ЛИ Е ПОКАНА?
От края на януари 2005 г. изискването за покана отпадна за българите, които ще пребивават в Украйна не повече от 90 дни. Но покана се изисква за получаване на многократна годишна виза. Нещо повече, ако това е бизнес покана, то тя трябва да бъде заверена от Търговско-промишлената палата на Украйна в Киев или нейните поделения в областните центрове.
Вместо покана фирмите-превозвачи, за да получат транзитна виза, трябва да представят препис от лиценза за извършване на международна транспортна дейност и молба.
КАКВИ ДРУГИ ДОКУМЕНТИ СА НЕОБХОДИМИ?
- задграничен паспорт
- една цветна снимка паспортен формат
- виза за трета страна, ако става дума за транзитно преминаване през територията на Украйна.
- анкета (тя се попълва в самото консулство на Украйна)
КОГА СЕ ПОДАВАТ ДОКУМЕНТИТЕ ЗА ВИЗА?
Консулството приема три дни в седмицата - понеделник, сряда и петък. Документите се приемат от 9.00 до 13.00, а готовите визи се издават след 14.00 до 16.00. В изключителни случаи могат да ви вземат документите и през другите работни дни на седмицата.
Консулството не работи през дните, които в Украйна са обявени за официални и празнични.
КАК И КЪДЕ СЕ ЗАПЛАЩА ЗА ВИЗОВИТЕ УСЛУГИ?
Само по банков път. Служителят на консулство, след като приеме документите ви, издава бележка, с която трябва да отидете в софийския клон на банка "Хеброс" - ул."Любляна", №46 (близо до посолството). Можете да платите не веднага, а в деня на получаване на визата. Но имайте предвид, че банката работи до 16.00. По-добре да платите в долари, защото обменният курс на банката, в случай, че платите в левове, не е много изгоден. Освен това банката взима и комисиона в размер на 2 лв.
КОЙ СЕ ПОЛЗВА С ВИЗОВИ ПРЕФЕРЕНЦИИ?
Преди всичко това са българските граждани от украински произход. Те трябва да представят някакъв документ, например, акт за раждане, който удостоверява произхода им. За тях обикновената виза струва $45, двукратната - $55, а многократната - $130, сиреч, с малко по-евтино. За експресната услуга, съответно, се заплаща двойно.
Ако българинът пътува за Украйна с цел туризъм, то визата му ще струва само $30. За студентите тя е още по-евтина - $20.
А от 30 май 2002 г. БЕЗПЛАТНИ ВИЗИ се издават на българите на възраст над 60 г. и на възраст до 16 г. Консулството издава безплатни визи и на български граждани, които имат законен брак с украински гражданин независимо от местоживеенето им, а също така на техните деца на възраст до 18 години, родени по време на този брак, при наличие на документ, с който се удостоверява законния брак.
Освен това, безплатни визи се дават на:
- участниците в културни прояви и спортни състезания, организирани чрез централните държавни ведомства по културата и спорта (Министерството на културата и изкуствата на Украйна, Държавния комитет по спорта);
- участниците в курсове по специализация, организирани от висшите учебни заведения или други учебни или научни организации и учреждения чрез централните държавни ведомства по наука и образование (Министерството на образованието и науката на Украйна, Националната академия на науките на Украйна, Украинската академия на аграрните науки, Академията на медицинските науки на Украйна, Академията на педагогическите науки на Украйна.
А КОЙ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ 5-ГОДИШНА МНОГОКРАТНА ВИЗА?
За такава виза България и Украйна де-юре се разбраха в края на 2004 г. Но де-факто тя едва ли ще се издава. Според информацията на "БУВести", българската страна категорично отказва да дава виза за 5 г., а украинската като че ли е готова да я издава на много заслужили хора - най-вече на украинци с българското гражданство с особени заслуги пред Украйна. Но къде са тези видни хора, ние не знаем.
КЪДЕ СЕ НАМИРА УКРАИНСКОТО КОНСУЛСТВО (ПОСОЛСТВО) В СОФИЯ И ГЕНЕРАЛНОТО КОНСУЛСТВО ВЪВ ВАРНА?
Украинското консулство в София обслужва следните региони - Благоевград, Велико-Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Смолян, Стара-Загора, Хасково и, разбира се,.София.
То се намира в СОФИЯ, ул."Боряна", №29, тел./факс (+359 2) 9554026, 9559354.
Как се стига дотам? Много сложно, защото чак е в покрайнините на столицата. От Централната гара - с трамвай №11 до спирка "Баня Овча купел", а после пеш, от "Красно село" - с автобус №73 до спирката "Училище", от центъра - с трамвай №19 или 5 до автогара "Овча купел", а после пеш. Консулството (посолство) се намира горе-долу в района на бившето АОНСУ - от няколко година там се настани Нов български университет.
Генералното консулство във Варна обслужва следните региони - Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.
То се намира във ВАРНА, ул."Генерал Колев", № 92, ет.3, тел. (+052) 321800, факс 321900.
Как се стига дотам? С питане - то е в центъра.

"БУВести" ВИ ЖЕЛАЯТ ПРИЯТНО ПРЕКАРВАНЕ В УКРАЙНА!


 

 

 

 


ПРАВИТЕЛСТВОТО НА УКРАЙНА ПРИЕ ПРОМЕНИ ЗА ВИЗОВИЯ РЕЖИМ С БЪЛГАРИЯ>>>

УКРАЙНА И БЪЛ
ГАРИЯ ВЗАИМНО ОБЛЕКЧАВАТ ВИЗОВИЯ РЕЖИМ>>>

ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО:
НАМАЛЯВАМЕ КОНСУЛСКИТЕ ТАКСИ И ТРАНЗИТНИТЕ ВИЗИ ЗА БЪЛГАРИТЕ>>>


ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО: УКРАЙНА МОЖЕ ДА ПРЕМАХНЕ ВИЗИТЕ ЗА БЪЛГАРИ>>>


ВОЛОДИМИР ВАСИЛЕНКО:
ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ПРИГЛАШЕНИЯТА>>>



БЪЛГАРО-УКРАИНСКИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ
>>>