Б О Л Г А Р С Ь К І.. В І С Т І
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
ВИБОРИ - 26 БЕРЕЗНЯ 2006 РОКУ

ДО УВАГИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ!
НАЙ-ДОБРИТЕ И ОТГОВОРНИ ФИРМИ ЗА ПРЕВОДИ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

 

 

 

Парламентарни избори"2006

ЯНУКОВИЧ СЕ ИЗЧЕРПА, ТИМОШЕНКО И ЮШЧЕНКО ВСЕ ОЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА 10-12% КОЛЕБАЕЩИ СЕ
Избирателната кампания ще глътне най-малко $1 млрд. партийни (и не само) средства
Киев, 10 февруари 2006.- Партията "Региони на Украйна", чийто лидер е неуспелия кандидат-президент Виктор Янукович, вече мобилизира целия си електорат. Това твърдят специалистите от Киевския международен институт по социология. Ако парламентарните избори бяха днес, то "Региони" биха спечелили 37,7%. С този показател "регионалите" могат да разчитат най-много на 190 места във Върховната Рада. А в украинския парламент има 450 места. С други думи, до 50%+1, което дава право за съставяне на самостоятелно правителство, на Янукович ще му липсват 35 депутати.
Същевременно формацията на Юлия Тимошенко и коалицията "Наша Украйна" на Виктор Юшченко, за разлика от "Региони на Украйна", все още имат възможност да разширят своя електорат. Според социолозите, 13% от украинците, объркани от разкола в лагера на "оранжевите", все още се чудят, за кого да гласуват – за Юлия или за пропрезидентската партия или за някоя друга, например, нашумялата преди една година младежка организация "Пора" ("Време е").
В този момент Тимошенко твърдо може да разчита на 13,2% от избирателите, а "Наша Украйна" – на 23,3%. След като групата на лейди Ю гласува за оставката на правителството на Юрий Ехануров, рейтингът на нейната коалиция спадна с 4-5%. Сега тя полага неимоверни усилия, за да си върне подкрепата най-вече на част от "оранжевите". Но до изборите на 26 март няма много време.
Експертите отбелязват, че, за съжаление, Юшченко и Тимошенко се борят на едно и също електорално поле – Централна и Западна Украйна плюс Киев. В продължение на една година след президентските избори те не съумяха да разширят своето влияние в посока Изток и Юг – към добре развитите промишлени, но и доста русифицирани региони. Тъкмо там са предимно привържениците на Виктор Янукович. Последният продължава да ги баламосва (както навремето Леонид Кучма), че ще въведе руски език като втори официален, плаши ги с НАТО и ЕС и обещава по-тесни връзки с Русия. Симпатизантите на Янукович, очевидно, са забравили, че тъкмо по времето, когато на власт са били президентът Леонид Кучма и премиерът Янукович, в Украйна е била разработена почти цялата законодателна база и стратегия за членство на страната в НАТО.
Та на въпроса: в Източна и Южна Украйна и Крим зад "Региони" стоят 55% от хората, докато "Наша Украйна" има 6%, а Тимошенко – още по-малко, 4%. Комунистите се радват на 6-7%. Между другото, в тези области почти 60% от анкетираните смятат, че за "газовата война" с Русия е виновна не Москва, а… Киев.
Впрочем, шанс да влязат в парламента имат още три партии, смятат специалистите от Киевския международен институт по социология. Това са комунистите, социалистите и Народната партия на шефа на сегашната Върховна Рада Володимир Литвин. Ето как, според социолозите, би изглеждал новият парламент:

Региони на Украйна – 190 места
Наша Украйна – 122
Блок на Юлия Тимошенко – 67
Комунистическа партия – 29
Социалистическа партия – 25
Народна партия - 17

Възможно ли е партиите, които през 2004 г. се обединиха в "оранжев" фронт и се опълчиха срещу фалшификацията на президентските избори, отново да бъдат заедно? Трудно е да се каже. Но не всички мостове са изгорени. В момента се водят предварителни преговори. Може да се допусне, че пред заплахата да дойде на власт Янукович и компания, което ще означава, че в Украйна ще се сблъскат две визии за бъдещото развитие на страната – прозападната (президент Виктор Юшченко с орязани пълномощия след 1 януари тази година) и проруската (премиер Виктор Янукович с по-големи пълномощия), е възможно личните амбиции да отидат на заден план. Особено при Тимошенко, която ламти за реванш и премиерското кресло. В противен случай нищо добро не чака украинците, а и ще възникнат проблеми за регионалната и европейската сигурност.
Впрочем, има и по-лош вариант – партиите, влезли в парламента, да не могат да сформират мнозинство, което да излъчи правителство. Хаосът и политическата нестабилност при постоянен икономически пресинг от страна на Русия още повече ще засилят разкола в украинското общество по река Днепър. Дали в тази ситуация държавният глава ще може да въведе президентско управление? Дали той ще може да разпусне парламента? Отговори на тези въпроси трябва да даде Конституционният съд, тъй като от началото на година в страната в сила са поправките към Конституцията. Но КС не работи, защото депутатите, от една страна, не могат да се разберат и да определят своята квота от 6 магистрати (общо те са 18), а от друга страна – отказват да приемат клетвата на съдиите от квотата на президента и Съюза на съдиите на Украйна.
Все пак, някои анализатори смятат, че разпускането на току-що избрания парламент няма да има и партиите ще се споразумеят. Говори се, че "Региони" могат да се обединят с "Наша Украйна" и по този начин да демонстрират обединяването на украиноезичния Запад и Център с рускоезичния Изток. Казват, че и Юлия Тимошенко е била готова да се съюзи със същите "Региони", като пред електората си своята постъпката ще обясни горе-долу така: "Да, Янукович е лош, но ако не съм покрай него – ще бъде още по-лошо". Примерът на България може да бъде заразителен: нали и Симеон ІІ е бил алтернатива на БСП, но сега той управлява заедно със същите социалистите в името на националния интерес.
В твърдение, че новата Върховна Рада няма да иска да бъде разпусната, има и финансов аспект. Според редица експертни оценки, тази предизборна кампания ще струва на партиите (а те са над 50 със 7700 кандидат-депутати) над $1 млрд. Формациите, които реално се борят за власт, ще се изръсят най-малко с по $50-100 млн. Същевременно формациите от втория и третия ешелон, които работят за някоя по-силна политическа сила, ще имат разходи от порядъка $1-1,5 млн. "Това е много добре - така в украинската икономика ще се влеят $1 млрд.", - казва Олег Попов, председател на Комитета на избирателите на Украйна.(УБВести) 


  ЦИК НА УКРАЙНА:
ЗА 450 МЕСТА ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА СЕ СЪСТЕЗАВАТ
7733 КАНДИДАТИ ОТ 53 ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ.
ПРАВОТО ДА ИЗБИРАТ ИМАТ 36,309 МЛН. УКРАИНЦИ.
ИЗБОРИТЕ СА НА 26 МАРТ

КОНСУЛСТВОТО НА УКРАЙНА В СОФИЯ 
гр.София, "Овча купел", ул."Боряна", №29, тел.(02) 9559354;
www.ukrembassy.com

ГЕНЕРАЛНО КОНСУЛСТВО НА УКРАЙНА ВЪВ ВАРНА

гр.Варна-9000, ул."Генерал Колев", №92, тел.052/321800, факс 321900
www.consul-ua.com


ВСИЧКО ЗА
ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В УКРАЙНА ПРЕЗ 2004 г. -

ПЪРВИ ТУР
ВТОРИ ТУР


ЦЕНТРАЛЬНА
ВИБОРЧА
КОМІСІЯ


КОМІТЕТ
ВИБОРЦІВ


КОАЛІЦІЯ
"НАША УКРАЇНА"


БЛОК
ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО


ПАРТІЯ
РЕГІОНІВ