Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАТО ПОСОЧИ ОСНОВНИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА РУСИЯ ВЪВ ВОЙНАТА Й ПРОТИВ УКРАЙНА, КИТАЙ Е №1

Киев, 11 юли 2024 г. – В Декларацията от срещата на върха във Вашингтон, която се провежда тези дни, НАТО, чийто генерален секретар все още Йенс Столтенберг, определи кръга от държави, които смята за съюзници на Русия във войната й против Украйна.

Преди всичко в документа се споменава Беларус, която подкрепя тази война, като предоставя достъп до своята територия и инфраструктура. Задълбочаването на политическата и военна интеграция на Русия и Беларус, включително разполагането на напреднали руски войски в Беларус, има отрицателни последици за регионалната стабилност и отбраната на Алианса.

НАТО също така отбелязва, че Северна Корея и Иран подхранват агресивната война на Русия против Украйна, като предоставят на Русия боеприпаси и дронове.

“Остро осъждаме износа на артилерийски снаряди и балистични ракети от КНДР, което е нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, и отбелязваме с голяма загриженост задълбочаването на връзките между КНДР и Русия“, се казва в декларацията.

В същото време “решаващият фактор във войната на Русия против Украйна“ в Алианса смятат Китай поради неговото така наречено “безгранично“ партньорство и широкомащабна подкрепа за отбранителната и индустриална база на Русия, по-специално, чрез прехвърляне на материали с двойна употреба, като оръжейни компоненти, оборудване и суровини, които служат като ресурси за отбранителния сектор на Русия.

Призовавайки КНР да спре всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия, НАТО същевременно заявява, че тази страна поставя системни предизвикателства пред евроатлантическата сигурност чрез постоянни злонамерени кибер- и хибридни дейности. Тоест, китайската конфронтация с НАТО се проявява и извън контекста на войната на Русия против Украйна. Развитието на космическия капацитет на Китай и разширяването на неговия ядрен арсенал предизвикват особено притеснение на Алианса.(УВести)