Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪВ ВАШИНГТОН КАЗВАТ ЗА НАПРЕДЪК НА УКРАЙНА ПО “НЕОБРАТИМИЯ ПЪТ” КЪМ НАТО

Киев, 11 юли 2024 г.- “Бъдещето на Украйна е в НАТО. Украйна става все по-оперативно и политически интегрирана с Алианса. Ние приветстваме конкретния напредък, който Украйна постигна след срещата на върха във Вилнюс по отношение на необходимите демократични и икономически реформи и реформи в областта на сигурността. Докато Украйна продължава тази жизненоважна работа, ние ще продължим да я подкрепяме по необратимия път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО“, се казва в декларацията на участниците в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Участниците в срещата, подписали декларацията, за пореден път потвърдиха, че ще могат да изпратят на Украйна покана за членство в НАТО, когато членовете на алианса “се съгласят и условията бъдат изпълнени“.

“Решенията на НАТО и на Съвета Украйна-НАТО, приети на срещата на върха, съчетани с текущата работа на членовете на Алианса, са мост към членството на Украйна в НАТО. “Членовете на Алианса ще продължат да подкрепят напредъка на Украйна в оперативната съвместимост, както и допълнителни демократични реформи и реформи в сектора на сигурността“, се посочва в документа.

На 75-ата среща на върха членовете на НАТО, наред с други въпроси, беше обявено увеличаване на дългосрочната подкрепа за Украйна, по-специално чрез създаването на Програмата на НАТО за подпомагане на сигурността и обучение за Украйна (NSATU) за координиране на предоставянето на военно оборудване и обучение на Украйна от страните – членки и партньори на Алианса.

В декларацията се посочва още, че пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е унищожило мира и стабилността в евроатлантическия регион и е подкопало сериозно световната сигурност и че Русия остава “най-значимата и пряка заплаха“ за сигурността на Алианса.

Срещата на върха на НАТО се провежда във Вашингтон на 9-11 юли. Въпросът за възпирането на руската агресия и подкрепата на Украйна е един от основните. По-рано САЩ обещаха, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Украйна ще бъде обявено за т.н. “мост” към членство в Алианса.

Украйна даде да се разбере, че целта й е да стане член на НАТО. Киев и някои от неговите съюзници в НАТО, особено в Източна Европа, настояват за покана за присъединяване, въпреки че признават, че Украйна не може да се присъедини към НАТО, докато е във война.(УВести)